2023-05-27 nap bejegyzései

(4208) Egy kis aritmetika (két napra)

Tibor bá’ fordítása online

Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút,

mert ebben a háborúban az elhalálozási aránya nem kedvez neki.
(sz: 1933.02.11.)

Becslések szerint négy ukrán halt meg egy orosz katonáért. Ennek oka az első világháborús statikus háború, amelyben a tüzérség a leghalálosabb fegyver. Oroszországnak óriási tüzérségi előnye van. Támadás közben a támadónak több áldozata van, mint a védőnek. De ebben a háborúban az ukrán oldal legtöbbször (ellen)támad, miközben az oroszok védekeztek.

Ukrajna lakossága is sokkal kisebb, mint Oroszország. A jelenlegi arány körülbelül 5 orosz 1 ukránra. Sokkal kisebb népesség és sokkal nagyobb áldozatok száma miatt Ukrajna jóval Oroszország előtt fog kifogyni az épkézláb férfiakból.

Várhatóan Oroszország, amely már négy ukrán megyét és Krímet is magába foglal, további négy megyét akar elvenni Ukrajnától. Ez a nyolc megye és a Krím történelmileg oroszok által lakott terület. Az elmúlt harminc évben folyamatosan oroszbarát jelöltekre szavaztak, míg a nyugat-ukrajnaiak következetesen az oroszellenes jelöltek mellett döntött. Ukrajna egy diszfunkcionális  szegény állam lesz.

Nem lesz békeszerződés Ukrajnában. A háborút mindkét fél egzisztenciálisnak tekinti. Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy visszaszerezze azokat a területeket, amelyeket az ország részének tekint. Ukrajna biztonsági garanciákat akar a „nyugattól”, amit Oroszország ellenez. A hipernacionalizmus (fasizmus) problémája az ukrán oldalon szintén lehetetlenné teszi a békét. Aztán ott van az a probléma, hogy Oroszország, miután hazudtak neki a minszki megállapodásokkal kapcsolatban, nulla bizalommal van a „nyugati” szóval kapcsolatban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________