2023-05-18 nap bejegyzései

(4199) Tévhitek

 

Nyolc tévhit a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban, amit az emberek elhisznek

Forrás: A 175 éves Scientifiy American c. folyóírat

(sz: 1933.02.11.)

Az elmúlt két héten nyolcan halak meg a COVID-19 fertőzés miatt. Hivatalosan és tapasztalatilag a járvány lecsengett. A Kormány szerint azért, mert nagy az átoltottság. Ezzel nem lehet egyet érteni, mert két éve még úgy tudtuk, hogy a mérsékelt fokú védettség is megszűnik 3 hónap után. A lecsengés oka tehát nem ismert. Viszont van néhány tévhit, amit tisztázni kell.

 

  1. A vírust egy kínai laborban állították elő

Mivel a járvány a kínai Wuhanban ütötte fel a fejét, Donald Trump és mások bizonyítékok nélkül azt állították, hogy egy ottani laborból került ki az emberek közé. Bizonyos összeesküvés elmélet szerint biológiai fegyvernek volt előállítva.

Ez miért valótlan: A amerikai titkosszolgálat kategorikusan tagadja annak lehetőségét, hogy a vírust laboratóriumban állították volna elő. Ez egybeesik a tudományos világ véleményével, ami szerint a COVID-19 vírusát nem ember állította elő, vagy ember módosította volna genetikailag.

Mért hiszek el az emberek: A COVID-19 által okozott szenvedés és gazdasági hátrányok bekövetkezésére bűnbakot akarnak találni. Erre a célra Kína könnyű választás.

 

  1. A CIVID-19 nem rosszabb, mint az influenza

Mindjárt a járvány kezdetén Trump elnök kijelentette, hogy az nem rosszabb, mint a szezonális influenza. Trump később beismerte, hogy szándékosan tagadta a járvány erősségét.

Ez miért valótlan: A COVID-19 pontos mortalitását nehéz megállapítani, de az epidemiológusok szerint sokkal magasabb (5,4 %) mint a szezonális influenza kb. 0,1%-os értéke. Ráadásul, sokak immunisak az influenzára.

Miért hiszik el az emberek: Mert a vezetők mondják, és mert az emberek könnyen elhiszik azt, ami kellemes.

 

  1. Kell-e maszkot viselni:

Annak ellenére, hogy a szakemberek között tökéletes az egyetértés, miszerint a maszkviselés csökkenti a vírus terjedését, sokan nem hajlandók viselni, mert felesleges nyűgnek tartják.

Mért valótlan ez a vélekedés: A szakemberek a maszkról már rég tudják, hogy megakadályozza a beteg ember betegségének a szétszórását egészségesek felé. A Lancet közölte 170 tanulmány eredményét, ami szerint az arc maszk megelőzi a COVID-19 fertőzést. Az is tény, hogy tünetmentes betegek terjeszthetik a járványt.

Miért hiszik az emberek, hogy felesleges: A maszkkal kapcsolatos korai híresztelések a WHO és helyi hatóságok részről megtévesztők voltak. Azt állították, hogy a maszk viselése felesleges, mert a betegek a tünetekről felismerhetők. Ráadásul a kezdetben mindenütt maszkhiány volt tapasztalható. Bár sok helyen a maszkviselés kötelező, az emberek egy része úgy gondolja, hogy ez a rájuk erőszakolás sérti emberi jogaikat.

 

  1. Az oligarchák a vakcinát a vagyonuk növelésére használják fel

Könyvben és filmen is megjelent a feltételezés, hogy Fauci és Bill Gates profitál a COVID-19 vakcinából. Az erről szóló YouTube filmet több mint 8 millióan tekintették meg, majd tették fel a közösségi médiára. Nem csoda, hogy általánosan elfogadottá vált.

Miért valótlan ez az állítás: Nem merült fel semmi bizonyíték, hogy Fauci és Gates profitál a vakcinából. Fauci folyamatosan felhívta a figyelmet a veszélyre. Gates pedig közismert jótékonyságáról.

Miért hiszik el az emberek: Gazdag és befolyással bíró emberek, mint Gates és Fauci gyakori szereplők az összeesküvési elméletekben. Ugyanakkor az állami vezetők támadják Faucit, mert szeretnék a vírusveszélyt kicsinyíteni azzal, hogy a figyelmeztetőket riogatóknak nevezik.

 

  1. Hidroxilkloroqin hatékony kezelés biztosít

Amikor egy jelentéktelen tanulmány Franciaországban azzal áll elő, hogy a hidroxilkloroqin malária elleni gyógyszer hatékony lehet a COVID-19 kezelésére, Trump és sokan mások megragadták az alkalmat az ötlet terjesztésére. Később kiderült, hogy a jelentés vaklárma.

Miért valótlan az állítás: További kipróbálások felfedték a tényt, hogy a gyógyszernek semmi kedvező hatása nincs, de a szívre veszélyes lehet. Ezt követve a kísérletezéseket felfüggesztették.

Az emberek mikért hiszek benne: Az első jelentések azt állították, hogy a gyógyszer hatékony. Az emberek ezt örömmel fogadták, és az eredeti meggyőzősüket nem könnyen adják fel, ami „rögzült elfogultságnak” neveznek. Trump többször jelentette, hogy a gyógyszer hatékony, ami az emberekben megerősítette az elfogadást.

 

  1. Azért van több fertőzés, mert többet tesztelnek

Ezt az elképzelést először Trup terjesztette, de más vezetők is átvették.

Miért hamis ez az állítás: Ha igaz lenne, akkor a pozitív teszt eredmények az idő múltával egyre kevesebbek lennének. Azonban az analízisek az ellenkezőjét mutatják.

Miért hiszik el az emberek: A járvány kitörésének a kezdetén hiány volt a teszt készletek terén, és amikor ez megváltozott a több teszt több pozitív esetet eredményezett.

 

  1. A nyáj immunitás meg fog minket védeni, ha engedjük, hogy a vírus végigfertőzze a társadalmat

A járvány elején Anglia és Svédország tervezte, hogy szabad utat ad a vírus terjedésének addig, amíg el nem érik a nyáj immunitást. Vagyis azt az állapotot, amikor már elég sokan immunisak ahhoz, hogy a vírus ne tudjon tovább terjedni. (Megjegyzendő, hogy mind a két ország kormánya tagadta, hogy ez lenne a céljuk). Később azonban Angliában elrendelték a teljes vesztegzárat, de Svédország a vesztegzár ellen döntött.

Miért hamis az állítás: Alapvető probléma, hogy a szakértők szerint a nyáj immunitáshoz a lakosság 70 százalékának kell immunisnak lenni. Tekintve, hogy a mortalitás magas, a 70 százalék eléréséhez rengeteg halottal kell számolni. Ráadásul kiderült, hogy míg Svédországban az egymillió főre eső halottak száma többszöröse a szomszédokhoz viszonyítva, a svéd gazdaság semmivel se vészelte át jobban az első hullámot, mint a szomszédok. Az áldozat hiábavaló volt.

Miért hiszik el az emberek: Az emberek minél hamarabb szeretnének visszatérni a normális élethez, ami a széleskörűen alkalmazható COVID-19 vakcina nélkül nem érhető el. Tehát egyetlen mód, ha létrejön a nyáj immunitás.

 

  1. A COVID-19 vakcina nem lesz biztonságos

Olyan jelentések járnak körbe-köbe, hogy ha megjelenik a vakcina, nem engedik magukat beoltani. Olyan összeesküvés elméletek keringenek, hogy a vakcinától milliók fognak meghalni. Egy másik keringő összeesküvési elmélet szerint Gatesnek titkos terve van, ami szerint az emberekbe a vakcinával chipeket fognak behelyezni.

Ez miért hamis: A vakcinák évente sok millió ember életét mentik meg. Mielőtt egy vakcinát törzskönyveznek, háromfázisú tesztnek kell alávetni, bizonyítva azt, hogy sok tízezer emberen hatékony és biztonságos.

Miért hiszik el az emberek: A vakcinákkal szembeni óvatosságnak vannak okai, mert a jóváhagyásba beleszól a politika. Azonban kilenc vakcina fejlesztéssel foglalkozó vállalkozás esküdött arra, hogy ragaszkodnak a tudományhoz, és nem megfelelő vakcinával nem jönnek ki a piacra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________