2023-05-16 nap bejegyzései

(4198) Férfi orgazmus

Tibor bá’ fordítása online

A túlzott izgatottság megakadályozhatja a férfiakat az orgazmusban – de van megoldás

Szerzők: Konstantin Blyuss, és Yuliya Kyrychko, University of Sussex

 

(sz: 1933.02.11.)

A popkulturális filmekben és a zenében a szex ábrázolása könnyen azt az ötletet adhatja, hogy ennek legalábbis fizikailag könnyen meg kell történnie, különösen a férfiak esetében.

A szex egyszerű tevékenységnek tűnhet, de valójában nagy fokú koordinációt jelent az agy és a testrészek között.A legfrissebb adatok azt sugallják, hogy az erekciós diszfunkció körülbelül minden ötödik brit férfit érint, a 40-70 éves korcsoportban ez az arány 50%-ra emelkedik.

Ezeket az adatokat szem előtt tartva arra törekedtünk, hogy megvizsgáljuk, hogyan tudnánk matematikailag modellezni a férfiak szexuális reakcióinak lényegét, és javítani a tapasztalaton.Azt találtuk, hogy a túl sok pszichológiai izgalom a szexuális stimuláció előtt vagy alatt megnehezítheti a csúcspont elérését.

Egészen a közelmúltig keveset tudtunk tudományosan a fiziológiáról és a pszichológiáról, vagyis arról, hogy mi történik, amikor az emberek szexelnek.Az áttörést az 1960-as években William Masters és Virgina Johnson amerikai kutatók munkássága jelentette.Több mint 380 nőt és több mint 300 férfit hívtak meg egy laborba, ahol megfigyelték a szexuális tevékenységüket, és feljegyezték a bekövetkező fiziológiai változásokat.

Több mint 10.000 szexuális aktus adatait gyűjtve Masters és Johnson 1966-ban publikálták eredményeiket „Human Sexual Response” című tanulmányukban.Az emberi szexuális ciklusa: az izgalom, a plató, az orgazmus és a visszavonulás.Masters és Johnson minden egyes szakaszban részletesen leírta a nemi szervek fiziológiai változásait, valamint általánosabb reakciókat, mint például a hiperventiláció (levegő utáni kapkodás), a megnövekedett pulzus és a vérnyomás, valamint az önkéntelen izzadás közvetlenül az orgazmus után.

Míg a nők szexuális reakcióit kevésbé értik, a férfiaknál a Masters-Johnson szexuális ciklus kiállta az idő próbáját, és még mindig a legjobban mutatja be azokat a szakaszokat, amelyeken a férfiak a szex során átmennek.A későbbi tanulmányok által gyűjtött adatok azt mutatták, hogy a nők szexuális reakciói változatosabbak, és nem követik a Masters-Johnson modell izgalom-plató-orgazmus-leállás lineáris progresszióját.

Gyakorlati meglátások

A Masters-Johnson keretrendszer egyik kritikája az volt, hogy nem veszi figyelembe a szexuális reakció pszichológiai összetevőit.Matematikai modellünkben a férfiak szexuális reakcióinak fiziológiai és pszichológiai vonatkozásai közötti interakciókat szerettük volna megragadni.Modellünk arra összpontosított, hogy a fiziológiai és pszichológiai izgalom (bekapcsolás) szintje hogyan változik a szexuális stimuláció során.

A Masters-Johnson tanulmány fiziológiai válaszaira vonatkozó adatokat ötvöztük a 2003-tól 2011-ig szexuális életet élő embereken végzett öt funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (MRI) vizsgálat eredményeivel. Az MRI méri az agyi aktivitással fellépő kis változásokat a véráramlásban.

Modellünk két feltételezéssel élt.Először is, ez a pszichológiai bekapcsolódás fokozódik, ha valakit fizikailag izgat, pornót néz, vagy megfigyel egy partnert és érintkezik vele.Azt is feltételeztük, hogy a szex után a pszichológiai izgalom végül alábbhagy.

Túlélni az izgatottságot

Modellünk eredményei azt mutatják, hogy ha egy férfi pszichológiailag túlzottan izgatott lesz, akár a szex előtti kezdeti pszichológiai bekapcsolódási szint miatt, akár szex közben, az ronthatja az orgazmus elérésének esélyét.Ennek egyik magyarázata az, hogy ha valaki túlzottan izgatott, akkor túlságosan a szexuális teljesítményére vagy az orgazmus elérésére koncentrál.

Ez szorongást okozhat, ami maga is a pszichológiai túlstimuláció állapota.Ennek eredményeként az emberek olyan frusztráló állapotba kerülhetnek, hogy gyötrelmesen közel vannak a csúcsponthoz, de nem tudják elérni azt.A megoldás erre az, ha mentálisan kikapcsolod és lazítasz, hogy a pszichológiai izgalom csökkenjen.

Modellünk másik megállapítása, hogy a pszichés stimuláció hatására a fizikai izgalom szintje csökken.Bár ez ellentmondónak tűnhet, illeszkedik a körülbelül 15 évvel ezelőtti MRI-vizsgálatok adataihoz, amelyekben 21 férfit helyeztek be egy MRI-szkennerbe, és arra kérték, hogy önstimulációval, vagy saját eszközük segítségével hozza el magát az orgazmusig.

Az eredmények azt mutatták, hogy közvetlenül az orgazmus előtt az agy számos területe deaktiválódik.Ezek közé tartozik az amygdala (az érzelmek és a fenyegető ingerek feldolgozásáért felelős), a frontális kérgi régiók (szabályozza az ítélethozatalt és a döntéshozatalt) és az orbitofrontális kéreg (integrálja az érzékszervi bemenetet, és részt vesz az érzelmi és jutalommal kapcsolatos viselkedés döntéshozatalában).

Tehát az orgazmus az elengedéshez kapcsolódik – ez ugyanúgy mentális felszabadulás, mint fizikai.

Ugyanez az eredmény következik a Yerkes-Dodson törvényből is, amely több mint 100 évvel ezelőtt megállapította, hogy bizonyos feladatoknál az optimális fizikai teljesítmény közepes pszichológiai izgalmi szint mellett érhető el. Például a nehéz vagy intellektuálisan megterhelő feladatok alacsonyabb szintű izgalmat igényelhetnek (a koncentráció megkönnyítése érdekében), míg az állóképességet vagy kitartást igénylő feladatok magasabb szintű izgalmat igényelnek (a motiváció növelése érdekében).

Mi a következő?

A nőknek sokféle szexuális reakciójuk van, beleértve az egyszeri vagy több orgazmust is.

A legfrissebb adatok azt sugallják, hogy míg a heteroszexuális férfiak az esetek 95%-ában érnek el orgazmust, addig a heteroszexuális nőknél ez az arány alig 65%.

Szavazzatok. Ez anonim, nyugodtan beírhatjátok a valóságot. Én ezt a 95 %-ot nem hiszem el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4197) Éghajlatváltozás

Tibor bá’ fordítása online

Az éghajlatváltozás pontosan 70 évvel ezelőtt vált közismertté

szerző: Will de Freitas
(sz: 1933.02.11.)

Már sok mindenhez hozzászoktunk. Az erdőtüzek és az elhamvasztott állatok fényképeihez, az óceánba borjazó jégtakarókhoz, a világ vezetőinek ígéreteire, hogy megfogadják a tudósok „utolsó esély” figyelmeztetését.

40 év alattiak számára nehéz emlékezni arra az időre, amikor nem a szén-dioxid felhalmozódásról, „üvegházhatásról”, „globális felmelegedésről”, „klímaváltozásról”, vagy most „klímaválságról” szóltak hírek.

35 évvel ezelőtt, 1988 hosszú forró nyara volt az a pillanat, amikor a világ vezetői elkezdték a megfelelő jámborságokat szövegelni

Az elnökjelölt (és hamarosan elnökké vált) George H.W.Bush azt mondta, hogy a „Fehér Ház-effektust” fogja használni az üvegházhatás helyett (nem tette). Margaret Thatcher brit miniszterelnök figyelmeztetett egy óriási kísérletre, amelyet „magával a bolygó rendszerével” folytatnak.

Harmincöt év. De valójában 35 évvel ezelőtt, ebben a hónapban 70 évvel ezelőtt figyelmeztettek először a szén-dioxid légkörben való felhalmozódásának veszélyéről.

A szén-dioxid által csapdába ejtett hő vitathatatlan volt. John Tyndall ír tudós (valószínűleg egy amerikai, Eunice Foote munkájára támaszkodva) kimutatta, hogy ez már az 1800-as évek közepén sikerült. Ugyanis Tyndall kísérletet végzett az üvegházhatás demonstrálására.

1895-ben a svéd Nobel-díjas, Svante Arrhenius azt jelezte, hogy a kőolaj, szén és gáz elégetésekor felszabaduló szén-dioxid több száz év alatt felhalmozhat annyi hőt, hogy megolvasztja a tundrát és a fagyos telek a múlté válnak. Munkáját megkérdőjelezték, de az ötlet időnként felbukkant a népszerű folyóiratokban.

1938-ban Guy Callendar angol gépészmérnök azt közölte a londoni Királyi Társaságnak, hogy a felmelegedés folyamatban van.

Ám 1953 májusának elején, az Amerikai Geofizikai Szövetség ülésén Gilbert Plass kanadai fizikus – aki levelezett a Callendarrel – azt ismeertette az egybegyűlt tudósoknak, hogy baj van.

Plass azt mondta, hogy: Az ipari tevékenység nagymértékű növekedése annyi szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, hogy az átlaghőmérséklet évszázadonként 1,5 fokkal emelkedhet.

Ezt az Associated Press és más hírszolgálatok felkapták a hírt, és világszerte megjelentek az újságokban (még a Sydney Morning Heraldban is). Plass figyelmeztetése május 18-án a News weekben és a május 25-i Time-ban is felbukkant.

Az a tény, hogy a világ felmelegszik a tudósok körében nem volt vitatott. De a Plass által a szén-dioxiddal való hangsúlyos jelzés, szemben az olyan versengő elméletekkel, mint az orbitális hullámzás vagy a napfoltok aktivitása, hírértékű volt.

Plass akkor kezdett érdeklődni a szén-dioxid felhalmozódása iránt, amikor a Ford Motor Companynál dolgozott.Megvizsgálta, hogy a szén-dioxid valójában hogyan működik a való világban, nem csak a tengerszinten (anélkül, hogy túlzottan technikai lett volna. Sok tudós elutasította Arrhenius korábbi munkáját azon hamis meggyőződés alapján, hogy a szén-dioxid ott ugyanúgy működik, mint a sztratoszférában).

Plass az 1950-es évek hátralévő részében műszaki és népszerű kiadványokkal dolgozott a kérdésen.1956-ban a Tellus svéd tudományos folyóiratban publikált egy tudományos cikket „az éghajlatváltozás szén-dioxid-elméletéről”, valamint egy népszerű cikket az American Scientistben.És jelen volt az első nagyobb találkozókon, hogy megvitassák a szén-dioxid felhalmozódását.

Eközben a szén-dioxid-elmélet egyre nagyobb teret kapott a tudományos újságírók körében.Az egyik, George Wendt az akkoriban nagy tekintélynek örvendő UNESCO Courierben írta le a leleteket, és 1954-ben ez kivonat került az Irish Times-ba, abban az évben, amikor a brit újságírók elkezdték emlegetni.

1957-ben az akkor új New Scientist folyóirat megemlítette. Az 1950-es évek végére bárki, aki újságot olvasott, tisztában lehetett az alapgondolattal.

Az 50-es és 60-as években amerikai, svéd, német és szovjet tudósok vizsgálták a kérdést.1965-ben Lyndon Johnson elnök még a Kongresszushoz intézett beszédében is ellenőrizte a szén-dioxid felhalmozódását.

Az 1960-as évek végén megkezdődött a nemzetközi együttműködés, bár még mindig csak óvatosan.Például 1969 áprilisában Charles Keeling amerikai tudós, aki a légkör szén-dioxid-koncentrációját mérte egy hawaii obszervatóriumban, felfedte, hogy arra kérték, változtassa meg előadásának címét: „Ha a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid megváltoztatja az ember életét,mit fogunk tenni ellene?”„Megváltoztatja-e a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid az ember környezetét?”

Az olyan klímatörténészek számára, mint én, az 1970-es évek az intenzív mérés, modellezés, megfigyelés és gondolkodás lenyűgöző időszaka volt, amely az évtized végére működőképes konszenzust eredményezett arról, hogy komoly bajok állnak előttünk. Valójában Plassnak sikerült.

Amikor Plass megszólalt, a szén-dioxid légköri koncentrációja körülbelül 310 ppm volt. Ma már 427 ppm-nél tartunk. Évről évre egyre több olajat, szenet és gázt égetünk el, a koncentráció növekszik, és egyre több hő kerül csapdába.

Mire a Plass figyelmeztetése 100 éves lesz, a koncentrációk sokkal magasabbak lesznek. Nagyon jó eséllyel túllépjük a korábban még „biztonságosnak” tartott 2°C-os felmelegedési szintet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________