2023-05-19 nap bejegyzései

(4200) Kinzhal

Tibor bá’ fordítása online

Még nem volt háború a Földön, ami iránt a  világ érdeklődése ilyen nagymértékű lett volna. Ennek ellenére az összecsapásról érkező információk szinte használhatatlanok, mert Moszkva és Kijev ugyan arról az eseményről merőben eltérő jelentést ad ki. Ennek egyik példája a két nappal ezelőtti orosz rakéta támadás, amiről az alábbi beszámoló a műszaki paraméterek miatt igen  valószínűleg megfelel a valóságnak.

Az orosz fegyveres erők a „Kinzhal” hiperszonikus rakétával megsemmisítették a Patriot amerikai légvédelmi komplexumot Kijevben. A támadás során az ukrán légvédelem több tucat Patriot rakétát használt el, de nem sikerült megakadályozni az orosz csapást. Különlegessége, hogy ez esetben az egységhez a szokásos 2-3 helyett nyolc kilövőrendszer tartozott.

A Patriot radarját az oroszok bemérték és indítottak ellene egy hiperszonikus Kinzhalt. Ezt a Patriotot kezelő ukránok észlelték  és kétségbeesetten próbálták megsemmisíteni a feléjük repülő „Kinzhalt”. Az összes rendelkezésükre álló ellenrakétát elhasználták. A 32 ellenrakéta elrepült, de egy se talált. Ennek eredményeként a „Kinzhal” elpusztította ennek a Patriotnak a szívét, a radart és az irányító központot.

Ez azt bizonyítja, hogy a Patriot radar nem tudta meghatározni a Kinzhal közeledését. És csak amikor világossá vált, hogy a Kinzhal feléjük tart, akkor kezdtek el visszalőni. De a Patriot nem tud lelőni egy Kinzhalt. Az elpazarolt 32 ellenrakéta nagyon sokba kerül. Az eset a Patriot teljes hatástalanságát jelzi a hiperszonikus komplexussal szemben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________