2023-05-22 nap bejegyzései

(4203) USA hajléktalanság

Tibor bá’ fordítása online

Egy év alatt közel egyötödével nőtt a hajléktalanok száma Washington D.C-ben

Szerző: Pete Salmon
(sz: 1933.02.11.)

A Washington D.C. nagyváros körzetében a tavalyihoz képest 18 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma  – derül ki a Metropolitan Washington Council of Governments által közzétett új jelentésből.

A város hajléktalan lakosságának egyetlen éjszaka alatti, 2023 januárjában lezajlott számlálása alapján a környéken a hajléktalanok száma 8944-re nőtt az előző évi 7605-ről.

A jelentésben szereplő mind a kilenc joghatóság – a District of Columbia; Montgomery, George herceg és Frederick megye Marylandben; valamint Arlington, Fairfax, Loudoun és Vilmos herceg megyékben, a szomszédos független városokban ezeken a megyéken belül, valamint Alexandriában Virginiában – növekedést tapasztaltak, Columbia körzetében és Montgomery megyében pedig a legnagyobb számbeli növekedést. D.C.-ben a hajléktalanok száma 4922 főre nőtt a tavalyi 4410-hez (11,6 százalék) szemben. A virginiai Arlingtonban a jelentés 110 százalékos növekedést figyelt meg a nem védett hajléktalanok számában, és 32 százalékkal a családok sürgősségi menedékhelyeinek növekedésében.

A tanulmány összesítette a régióban a menedék nélkül élők számát, valamint azt, hogy hányan vettek igénybe téli menedékhelyet, egész évben igénybe vehető menedékhelyet, menedéket, átmeneti lakhatást és számos más kétségbeesett lakhatási megoldást.

A jelentés összefoglalója, arra a következtetésre jutott, hogy bár a régió ellátási politikája „hatékony volt a hajléktalanság megelőzésében és felszámolásában”, a COVID-19 közegészségügyi vészhelyzet kezdete óta végrehajtott egyes programok – például a kilakoltatási moratóriumok – leállítása; a munkanélküli segély; a kiterjesztett gyermek jövedelemadó kedvezmény és a rendkívüli lakhatási segély – nagymértékben megnövelte a hajléktalanok számát az Egyesült Államok fővárosában és környékén.

Ezeket a programokat a Biden-kormány hagyta hatályon kívül helyezni, sok családot elzárva a segélytől, és a munkásosztály lakosságát tömeges kilakoltatásnak és szegénységnek téve ki.

Azok, akik arról számoltak be, hogy 2022-hez képest először tapasztalt hajléktalanság, 37 százalékkal nőtt. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez nagyrészt „mind a pandémiával kapcsolatos segítségnyújtás, mind a kilakoltatási moratórium megszűnésének köszönhető”.

Az ország számos részén és szerte a világon a munkásosztálybeliek egyre nehezebben élnek városokban, mivel a bérleti díjak folyamatosan emelkednek, ami komoly mértékben rontja megélhetésüket. Washington D.C. környéke sem kivétel. A jelentés szerint az adatok „megerősítik, hogy a hajléktalanság megszüntetésének egyik legmakacsabb akadálya közösségeinkben a megfizethető és elérhető állandó lakhatási lehetőségek elégtelen száma a legalacsonyabb jövedelmű háztartások számára”.

A Smart Asset pénzügyi tanácsadó cég 2019-es jelentése szerint a jövedelem 28 százalékos bérleti korlátját feltételezve egy D.C.-ben élő munkavállalónak évente 132 857 dollárt kellene keresnie ahhoz, hogy megengedhessen magának egy két hálószobás lakást átlagosan havi 3100 dolláros bérleti díjjal. A fővárosi háztartások medián jövedelme az elemzés szerint 82 372 dollár. Csak San Francisco (196 843 dollár 4593 dolláros átlagos bérleti díjért) és New York (162 857 dollár 3800 dolláros átlagos bérleti díjért) végzett magasabban.

Két napos hír: Budapesten egy 54 m2-es lakás bérleti díja meghaladja a 200.000 forintot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________