2023-05-26 nap bejegyzései

(4207) Sátánizmus…

Tibor bá’ fordítása online

Sátánizmus, rituális kultuszok és Hollywood: a „sátáni pánik” összeesküvés-elméletek megdöntése

 

(sz: 1933.02.11.)

Az év elején a nem bináris énekes-dalszerző, Sam Smith előadta Unholy című dalukat a Grammy-gálán.A vörös ördögszarvú cilinderbe és latex jelmezbe öltözött előadás a népszerű okkult és gótikus esztétikára támaszkodott.És hatalmas kritikát kapott a sátáni képzetek állítólagos népszerűsítése miatt.

Az összeesküvés-elmélet hívei azt állították, hogy az előadás valójában egy igazi, sátáni rituálé, amelyet a hollywoodi sátánisták elit kultusza rendezett.A feltételezett célja?Morálisan felforgatni a társadalmat a fiatalok agymosásával.

Alig néhány hónappal korábban hasonló tömeges online pánik vett erőt a Balenciaga-botrány formájában. Az összeesküvés-elméletek hívei azt állították, hogy a divatmárka titokban gyermekkereskedelemmel és sátáni rituális visszaélésekkel foglalkozik.

Ez azután történt, hogy a legutóbbi kampányhoz készült fényképeken olyan gyerekeket ábrázoltak, akik mackótáskákat tartottak, és úgy tűnt, hogy rabságfétis ruhába voltak öltözve.

Ezek csak a legújabbak a sátáni összeesküvés-elméletek sorában, a 2014-es hampsteadi álhírtől, amely egy észak-londoni iskolában működő sátáni pedofil gyülekezet hamis állításait foglalta magában, egészen a mára hírhedt QAnon mozgalom felemelkedéséig, ahol a támogatók úgy vélik, hogy A sátánimádó elitek megpróbálják átvenni a társadalom irányítását.

A sátánizmus megijeszt

Az Egyesült Királyságban és távolabbi területeken hosszú története van annak az állításnak, hogy léteznek titkos, Sátánimádó kultuszok, amelyek rituálisan bántalmazzák és feláldozzák a gyermekeket.A „sátánizmus-rémületként” ismert erkölcsi pánik formájában felbukkanó pletykák és mítoszok a második századi Rómáig vezethetők vissza.Mégis a középkorban váltak igazán jelentőssé.

Ezt a sátáni mitológiát gyakran használták a zsidó közösségek démonizálására.Különösen gyakran szerepeltek hamis állításokban, miszerint a zsidók általában keresztény gyermekek vérét használják fel rituális célokra.

A 15., 16. és 17. században lezajlott európai boszorkányüldözések magukban foglalták az ördögimádás és a gyermekáldozat állításait is.

Míg a sátáni visszaélés vádjait többször is megalapozatlannak találták, és az állításokat megcáfolták, ezek a pletykák és összeesküvés-elméletek nagyon is valós károkat okozhatnak.

A hamis sátáni visszaélésekre vonatkozó vádak zaklatáshoz, halálos fenyegetésekhez és online támadásokhoz vezettek. Egy esetben egy gyermeket elraboltak, miután egy csoport hamisan azt hitte, hogy sátáni rituális visszaélés áldozata lett. És még halálos ítéletek is születtek (később hatályon kívül helyezték), az egyik 1990-es évekbeli gyilkossági perben az Egyesült Államokban.

Valójában a sátánizmus ijesztgetése a boszorkányüldözés egy formájának tekinthető.Az 1980-as és 1990-es években az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban tömeges sátánizmus jelent meg, ami „sátáni pánik” néven vált ismertté.

Ebben az epizódban sok embert hamisan megvádoltak, letartóztattak és időnként elítéltek sátáni visszaélés miatt.A bíróságok a mai napig dolgoznak a hamisan megvádoltak felmentésén.

Az egyik esetben egy amerikai házaspár 21 évet töltött börtönben, miután bűnösnek találták sátáni rituális visszaélésben.Elítélésüket végül a hamis tanúvallomás miatt hatályon kívül helyezték.

A leghíresebb eset a McMartin óvodai per volt, amely még mindig a leghosszabb ideig tartó és legdrágább per az Egyesült Államok történetében. Ezt a hamis állítások követték, miszerint több száz gyereket bántalmaztak szexuálisan és vettek részt sátáni rituálékban egy kaliforniai óvodában. Félelmet keltett, hogy a gyerekeket és a szélesebb társadalmat a sátáni erők támadják.

A sátáni pánik a vallási tévécsatornáktól, a hatóságoktól és talán leginkább a bulvármédiától kapott lendületet. Mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban a kultuszokkal és a gyermekbántalmazással kapcsolatos, már meglévő társadalmi morális pánikra, valamint a meglévő homofób narratívákra támaszkodott.

A mai elméletek

Úgy tűnik, hogy az összeesküvés-elméletek olyan válságok idején újra előkerülnek, mint a COVID-járvány és a terrortámadások. Gyakran használják arra, hogy bűnbakká tegyenek bizonyos csoportokat, amelyek felelősek a széles körben elterjedt társadalmi szorongásokért.

A sátáni kultikus összeesküvés-elméletek manapság más összeesküvés-elméletekbe is beépülnek. A világjárványt követően gyakran beépülnek az oltásellenes narratívákba és a COVID-19 összeesküvés-elméletekbe.

Ezek némelyike azt állítja, hogy a vakcina a „fenevad jele”, vagy az állítólagos „sátáni elit” kísérlete a tömegek ellenőrzésére.

Az ilyen állítások a homofób és transzfób narratívákhoz is ragadtak, összefonva a sátáni rituális visszaélésekkel kapcsolatos állításokat a meglévő jobboldali elképzelésekkel, amelyek megpróbálják az LMBTQ+ közösségeket a pedofíliával társítani.

Emellett „új világrend” összeesküvéseket is tartalmaznak, amelyek gyakran kifejezetten antiszemita jellegűek. Ezek azt állítják, hogy létezik egy erős elithálózat, amelynek rejtett, felforgató sátáni programja van.

Bár az ilyen állítások távolinak tűnhetnek, és nehéz lehet megérteni, hogyan hihetnek bennük az emberek, a sátánizmus félelmei két nagyon gyakori ellenség: a Sátán és a gyermekbántalmazók köré épülnek. Ebben az értelemben egyfajta démonológiai tervként működnek.

Sokan először azért keverednek bele ezekkel az elméletekbe, mert őszintén aggódnak a gyermekbántalmazás vagy a „kultusz” miatt. De ezek a kezdeti aggodalmak az összeesküvés-elméleti retorikával és az online félretájékoztatással manipulálhatók.

Azon túl, hogy ezek az összeesküvés-elméletek pusztán a hamisan megvádoltakat érintik, érzelmileg is károsak lehetnek a bennük lévőkre és családjukra nézve.

A sátánizmusról alkotott kép, amelyet ezek az elméletek javasolnak, szenzációt keltő okkult sztereotípiákra és horror-esztétikára támaszkodnak. Egyesíti őket a boszorkányság, a sátánizmus, a paranormális és ceremoniális okkultizmus fogalmaival, hogy a gonosz egybevont képét hozza létre.

Ez azért fontos, mert megmagyarázza, hogy a „sátáni pánik” miként képes elhárítani a fontos politikai és társadalmi kérdéseket.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________