2022-11-05 nap bejegyzései

(4014) Bolygógyilkos aszteroida

Tibor bá’ fordítása online

RT

A csillagászok felfedezték a „bolygógyilkos” aszteroidát, amely egy napon elérheti a Földet

A tudósok egy Dark Energy Camera segítségével fedezték fel az aszteroidákat.
89. útban a 90. felé

A csillagászok felfedezték a napfényben megbúvó „bolygógyilkos” aszteroidát, amely egy napon eltalálhatja a Földet. A 2022 AP7 névre keresztelt kisbolygó a három új földközeli aszteroida (NEA) közé tartozott, amelyek a belső Naprendszerben, a Föld és a Vénusz pályáján lévő régióban rejtőztek. A csillagászok különösen nehezen találnak kisbolygókat ebben a régióban a nap erős csillogása miatt. Ennek ellenére sikerült találniuk egy hármas NEA-t a kedvezőbb körülmények miatt egy rövid szürkület idején.

A három felfedezett NEA közül 2021 LJ4 és 2021 PH27 olyan pályán keringenek, amely a Föld pályáján belül marad. A 2022-es AP7-nek viszont a pályája körülbelül 1,5 kilométer széles, és a Föld útjába kerülhet, bár a tudósok számára nehéz pontosan meghatározni, hogy mikor.

„Szürkületi felmérésünk a Föld és a Vénusz pályáján lévő területet kisbolygók után kutatva” – mondta Scott S. Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet Föld és Bolygók Laboratóriumának csillagásza és a munkát ismertető tanulmány vezető szerzője.

„Eddig két nagy Föld-közeli aszteroidát találtunk, amelyek átmérője körülbelül 1 kilométer. Az ilyen méretű aszteroidát bolygógyilkosoknak nevezzük” – mondta.

Sheppard megjegyezte, hogy valószínűleg csak néhány hasonló méretű NEA maradt még megtalálandó, és vannak olyan pályák, amelyek keresztezhetik a Földét.

„Mostanáig csak körülbelül 25 olyan aszteroidát fedeztek fel, amelyek pályája teljesen a Föld pályáján belül van, mert nehéz megfigyelni a nap vakító hatása miatt” – mondta.

A tudósoknak az aszteroidákat egy Dark Energy Camera vagy „DECam” segítségével fedezték fel, amelyet a chilei Cerro Tolo Inter-Amerika Obszervatóriumban található. Víctor M. Blanco 4 méteres teleszkópjára szerelték fel, a National Science Foundation NOIRLab programja szerint.

Tizenöt évvel ezelőtt a tudósok észleltek egy 300 méter széles, Apophis nevű aszteroidát, amely a korai számítások szerint több mint 2 százalékos valószínűséggel ütközik a Földdel 2029. április 13-án, pénteken.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________