(4014) Bolygógyilkos aszteroida

Tibor bá’ fordítása online

RT

A csillagászok felfedezték a „bolygógyilkos” aszteroidát, amely egy napon elérheti a Földet

A tudósok egy Dark Energy Camera segítségével fedezték fel az aszteroidákat.
89. útban a 90. felé

A csillagászok felfedezték a napfényben megbúvó „bolygógyilkos” aszteroidát, amely egy napon eltalálhatja a Földet. A 2022 AP7 névre keresztelt kisbolygó a három új földközeli aszteroida (NEA) közé tartozott, amelyek a belső Naprendszerben, a Föld és a Vénusz pályáján lévő régióban rejtőztek. A csillagászok különösen nehezen találnak kisbolygókat ebben a régióban a nap erős csillogása miatt. Ennek ellenére sikerült találniuk egy hármas NEA-t a kedvezőbb körülmények miatt egy rövid szürkület idején.

A három felfedezett NEA közül 2021 LJ4 és 2021 PH27 olyan pályán keringenek, amely a Föld pályáján belül marad. A 2022-es AP7-nek viszont a pályája körülbelül 1,5 kilométer széles, és a Föld útjába kerülhet, bár a tudósok számára nehéz pontosan meghatározni, hogy mikor.

„Szürkületi felmérésünk a Föld és a Vénusz pályáján lévő területet kisbolygók után kutatva” – mondta Scott S. Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet Föld és Bolygók Laboratóriumának csillagásza és a munkát ismertető tanulmány vezető szerzője.

„Eddig két nagy Föld-közeli aszteroidát találtunk, amelyek átmérője körülbelül 1 kilométer. Az ilyen méretű aszteroidát bolygógyilkosoknak nevezzük” – mondta.

Sheppard megjegyezte, hogy valószínűleg csak néhány hasonló méretű NEA maradt még megtalálandó, és vannak olyan pályák, amelyek keresztezhetik a Földét.

„Mostanáig csak körülbelül 25 olyan aszteroidát fedeztek fel, amelyek pályája teljesen a Föld pályáján belül van, mert nehéz megfigyelni a nap vakító hatása miatt” – mondta.

A tudósoknak az aszteroidákat egy Dark Energy Camera vagy „DECam” segítségével fedezték fel, amelyet a chilei Cerro Tolo Inter-Amerika Obszervatóriumban található. Víctor M. Blanco 4 méteres teleszkópjára szerelték fel, a National Science Foundation NOIRLab programja szerint.

Tizenöt évvel ezelőtt a tudósok észleltek egy 300 méter széles, Apophis nevű aszteroidát, amely a korai számítások szerint több mint 2 százalékos valószínűséggel ütközik a Földdel 2029. április 13-án, pénteken.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(4014) Bolygógyilkos aszteroida

  1. „”Tizenöt évvel ezelőtt a tudósok észleltek egy 300 méter széles,
    Apophis nevű aszteroidát, amely a korai számítások szerint több
    mint 2 százalékos valószínűséggel ütközik a Földdel 2029. április
    13-án, pénteken.””
    Ezzel a csak több mint 2 %-os eséllyel szemben vannak kételyeim.
    Több éves utazás ismeretében is képesek vagyunk kilőni világürbe
    olyan égitestekre eszközöket, melyek akárcsak a Föld elmozognak
    a kilövés pillanatában elfolalt koordinákról. — JAaaa és el is
    találják a kitűzött célpontot, — Ehhez pedig az én csökött agyam
    szerint is többmillió adatot előre tudniuk kell a csillagászoknak.
    Szerintem legalább 50 %-os pontossággal ismerik is a Földetérés
    helyét, ( vagy a mellette elhaladást, ) de az esetleges pánikhangulat
    elkerülése érdekében nem hozzák nyilvánosságra.

  2. 1 barna mihály
    Azért nem ilyen egyszerű a dolog.
    Az aszteroidák aktuális pályáját sem egyszerű pontosan beazonosítani, tehát már ott lehet eltérés a valóságtól.
    A másik az, hogy minél több égitest hatását kell figyelembe venni, annál bonyolultabb a mozgási pálya matematikai modellezése, ez már meghaladja az egzakt matematikai számítások alkalmazhatóságát.
    Az űreszközök esetében erre fel vannak készülve, és ezért rendelkezésre állnak a pályamódosításhoz szükséges berendezések.
    Így, ha menet közben eltérést tapasztalnak a tervezett pályához képest, akkor beavatkoznak fúvókák működtetésével, és korrigálják azt.
    Az aszteroidák esetében viszont nincs korrigálási lehetőség, itt a fellépő eltérések később egyre nagyobbakat okozhatnak minden keringési ciklus után.

  3. „A jövő bizonytalan de a vèg mindig közel van ” The Doors ; Roadhouse Blues

  4. 3 – Ajózanèsz

    Mindig is tudtam, hogy a nevedben az „a” betű csak egy elírás!
    Az „e” a helyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük