2022-11-07 nap bejegyzései

(4019) Putyin aranyköpései

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Putyin aranyköpése

Írta: Ray McGovern
89. útban a 90. felé

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 27-én a Valdai Nemzetközi Vita Klubban megkérdőjelezte azok józan eszét, akik „elrontják a Kínával való kapcsolatokat, miközben milliárd értékű fegyvereket szállítanak Ukrajnának az Oroszország elleni harcban.”

A „Kína és az Egyesült Államok között Tajvan miatt növekvő feszültségről” szóló kérdésre válaszolva Putyin „provokációnak” nevezte az Egyesült Államok vezető tisztségviselőinek tajvani látogatását. Putyin hozzátette: „Őszintén szólva nem tudom, miért csinálják ezt. … Észnél vannak? Úgy tűnik, ez teljesen ellentmond a józan észnek és a logikának… Ez egyszerűen őrültség.”

„Úgy tűnhet, hogy e mögött egy finoman hangolt, mély cselekmény van. De azt hiszem, nincs benne semmi, nincs finom gondolat. Ez csak ostobaság és arrogancia, semmi más. … Az ilyen irracionális cselekedetek az arroganciában és a büntetlenség érzésében gyökereznek. .”

Elit, kivételes emberek

Milyen emberek állnak a Putyin által leírtak mögött? Kiderült, hogy ugyanabból a fehér, privilegizált, „Legjobb és legkiválóbb” állományból származnak, akik elhozták nekünk Vietnámot. Ezúttal Joe Biden elnök vezette be őket. Bidennek biztosítva a kételkedést, úgy gondolom, elég okos volt, hogy megértse, nagy káoszt csináltak a dolgokban.

Ők azok a másodévesek, akik teljesen tudatlanok az orosz-kínai viszonnyal kapcsolatban, és a 2021. június 16-i genfi ​​csúcson azt mondták Bidennek, hogy „Oroszország nagyon-nagyon nehéz helyzetben van, Kína szorongatja őket. Amit Biden a repülőgépről megismételt, mielőtt elindult Genfben.

Putyin Valdai beszédében Alekszandr Szolzsenyicin harvardi beszédéből idézett: „A felsőbbrendűség folyamatos elvakultsága jellemző a Nyugatra; ez azt a meggyőződést erősíti meg, hogy bolygónkon mindenütt hatalmas régióknak kell fejlődniük és fel kell érniük a mai nyugati rendszerek szintjére.”

Putyin hozzáteszi: „Szolzsenyicin mondta ezt 1978-ban. Semmi sem változott. … A tévedhetetlenségbe vetett hit nagyon veszélyes; csak egy lépés választja el a tévedhetetlenek vágyát, hogy elpusztítsa azokat, akiket nem szeretnek. … „Arrogánsan elutasítottak minden más változatot és formát az emberek kormányzását, és – ezt szeretném kihangsúlyozni – és ezt megvetően tette… mintha mindenki másodrendű lenne, miközben ők kivételesek.”

Putyin beszéde másnapján a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin, aki kommentárt kért, kijelentette: „Nagyra értékeljük Putyin elnök pozitív megjegyzéseit a Kína-Oroszország kapcsolatokról; megőrizték az erőteljes fejlődés lendületét.” A külügyminisztérium szóvivője hozzátette, hogy Vang Ji kínai külügyminiszter telefonon telefonált Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel azon a napon, amikor Putyin beszédet mondott Valdaiban, és a két diplomata „nézetet cserélt az ukrajnai válságról”.

„Szabályon alapuló nemzetközi rendezés”

Putyin a „szabályokon alapuló rend” Antony Blinken/Jake Sullivan összeállítását világította át. Ami azt az ötletet illeti, hogy „a nemzetközi jogot szabályokkal” helyettesítsék. Putyin viccelődött, miközben előkészítette megjegyzéseit:

Megkockáztatom ezt mondani: „Tisztában vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ki alkotta meg ezeket a szabályokat”, de talán ez nem lenne pontos kijelentés. Fogalmunk sincs, hogy ki alkotta meg ezeket a szabályokat, mire alapulnak ezek a szabályok, vagy mit tartalmaznak.

Ezen szabályokon belül „Úgy tűnik, tanúi vagyunk annak a kísérletnek, hogy csak egyetlen szabályt kényszerítenek ki, vagyis a hatalmon lévők minden szabály betartása nélkül élhetnek, és bármit megúszhatnak.”

Később, a kérdések és válaszok során Putyin módosította a „szabályalapú” koncepciót:

„Szabályokról beszélnek – milyen szabályokról? Hol vannak leírva, és ki hagyta jóvá? Ez nonszensz… nem több szemétnél. Ennek ellenére a végtelenségig tömik az emberek fejében. Aki pedig nem tartja be ezeket, az korlátozások és szankciók hatálya alá tartozik.

Ügyelt magára

Putyin erélyesnek és teljesen ébernek tűnt, a részletek elképesztő ismeretével a Valdai színpadon töltött három és fél órája alatt. Még néhány viccet is mesélt, egyet arról, hogy Oroszországot okolják mindenért – beleértve a törött WC kagylókért is. Ezzel kapcsolatban volt egy rövid videó, amely bemutatta, hogy ki volt a hibás az Északi Áramlat csöveinek szabotálásáért. (Talán az egyik oka annak, hogy Putyin olyan jó hangulatúnak tűnt, hogy már látta ezt a videót.)

Mindazonáltal Putyin korábbi, előkészített megjegyzéseiben halálosan komolyan foglalkozott azzal, amit többször is az erők világviszonylatának „tektonikus eltolódásának” nevezett.

„Most a végéhez közeledik ez a történelmi időszak, amikor a Nyugat határtalan uralma uralkodik a világ felett. Az egypólusú világ a múltba vész. Történelmi válaszút előtt állunk. Valószínűleg kiszámíthatatlanabb és ugyanakkor legveszélyesebb helyzetben vagyunk. A II. világháború vége óta ez a legfontosabb évtized. A Nyugat nem képes egyedül uralni az emberiséget, és a nemzetek többsége már nem akarja elfogadni. Ez az új korszak fő ellentmondása. Hogy egy klasszikust idézzek, bizonyos mértékig ez egy forradalmi helyzet – az elit nem tud, a nép pedig sem akar tovább így élni.”

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________