2021-04-12 nap bejegyzései

(3512) Idióták uralkodása

Tibor bá fordítása online

2021 a 89. év

Szerző: Chris Hedges

Az összeomló civilizációk utolsó napjaiban az idióták veszik át a vezetést. Idióta tábornokok megnyerhetetlen háborúkat vívnak, amelyek csődbe viszik a nemzetet. Idióta közgazdászok javasolják a gazdagok adócsökkentését, és a szociális szolgáltatások lenyesését a szegények esetében, és mítoszokra építve előre jeleznek gazdasági növekedést. Idióta iparmágnások megmérgezik a vizeket, a talajt és a levegőt, munkahelyeket szüntetnek meg, és csökkentik a béreket. Idióta bankárok önmaguk által keltett buborékokkal hazardíroznak, és az állampolgárokat belehajszolják a rabszolgasorba züllesztő adósságokba. Idióta újságírók úgy tesznek, mintha a despotizmus demokrácia lenne. Idióta értelmiségiek javasolják külföldi kormányok megbuktatását, hogy aztán törvénytelen enklávék keletkezzenek, ahol őrjöngő fanatikusok gyakorolják a hatalmat. Idióta professzorok, úgy nevezett szakértők és specialisták foglalják le magukat érthetetlen zsargonnal megfogalmazott misztikus elméletekkel. Idióta előadóművészek, és idióta gyártók elképesztően durva szex jeleneteket hoznak létre, megtoldva gyilkolással és fantazmagóriák megvalósításával.

A kihalásnak megvannak a jegyzékbe szedett ismérvei. Mi, ezeken szép sorba végigmegyünk.

Az idióták csak két szót ismernek:  „még többet”. Ezek, egyáltalán nem rendelkeznek józan ésszel. Összeharácsolják az összes anyagi javakat és erőforrásokat, mígnem a munkás nem lesz képes megélni a béréből, az ország infrastruktúrája pedig összeomlik. Privilegizált lakóparkokban élnek, ahol halálra zabálják magukat minden földi jóval, és rakétatámadást rendelnek el idegen területek ellen. Felfogásuk szerint, uralmuk kiterjed az egész országra. A római, Maja, Francia, Habsburg, Romanov, Wilhelmien, Pahlavi dinasztiák azért omlottak össze, mert az uralkodó idióták megszállottsága és hóbortja lett a törvény.

Donald Trump az ország kollektív idiótalizálódásának szimbóluma, még ma is, és utódja nem lesz sokkal jobb. Ő pontosan az, ami a hirdetett civilizáltságunk és racionalitásunk álarca mögött van – egy fröcsögő, narcisztikus, vérszomjas, megalomániás örült.

Trump hadseregeket és hajóhadakat küldött a Föld legnyomorúságosabb országai ellen, önfeledten lépett át a globális felmelegedés által okozott emberi szenvedésen, a globális oligarchák nevében vidáman harácsolt, éjszaka lazán leült a tévéje elé, mielőtt kinyitotta volna a csodás Twitter oldalát. Trump a római birodalom Nérójának mai, amerikai változata, aki jelentős állami erőforrásokat fordított, mágikus erők megszerzése érdekében, vagy a kínai Qin Shi Huang császár megfelelője, aki vállalta a költségeit több, egymást követő expedíciónak, a halhatatlanok mitikus szigetére, hogy megszerezze az örök életet jelentő bájitalt. Vagy a korhadó, orosz uralkodó család tagja, aki tarokkot játszott a kártyaasztalnál, szellemidéző szeánszokon vett részt, miközben népét háború tizedelte, és forradalom érlelődött az utcákon.

Most állunk a történelem azon szakaszánál, amikor megérkezünk a fehér faj öldöklésének, és kapzsiságának szomorú végéhez. Elkerülhetetlen, hogy az utolsó felvonásban egy Trump-szerű figurát fossunk ki magunkból. A fehér faj ötszáz éven át leigázta, kifosztotta, kizsigerelte, és agyon szennyezte a Földet a haladás nevében. Technikai felsőbbrendűségét arra használta fel, hogy megteremtse a leghatékonyabb gyilkoló gépet, amivel mindent és mindenkit, de főleg a természeti népeket lemészárolta, amennyiben útjában állt. Elhordták, összeharácsolták a Föld értékeit, erőforrásait. Azt hitték, hogy ennek a vérbe áztatott, aranyban dúskáló orgiának sose lesz vége, és még ma is ezt hiszik. Képtelenek megérteni, hogy ez a szakadatlan kapitalista terjeszkedésen nyugvó sötét etika a kizsákmányolókat éppen úgy halálra ítéli, mint a kizsákmányoltakat. És most, amikor a kihalás előtt állunk, még most se vagyunk elég értelmesek ahhoz, hogy megszabaduljunk az evolúció alatt kialakult ösztöneinktől.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________