2021-04-13 nap bejegyzései

(3513) Letűnt világ

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

Nem tudom eldönteni, hogy én öregedtem-e meg, vagy tényleg minden elkúrvúlt, tényleg egyre szarabb a világ. Ahogy visszaemlékszem a háború utáni időkre, csendes és boldog nyugalom uralkodott a torony magas nehézségek ellenére is. Valahogy minden a helyén volt, az életnek voltak kisebb szépségei, élvezhető, bár apró eseményei.

Ilyen volt például az ünnepi kávézás. A háború alatt nem volt babkávé, mert a gyarmat áruk tengeren túlról érkeztek, viszont kereskedelmi hajóforgalom nem létezett. Fekete bors, fahéj, kókusz, földi mogyoró, banán stb. nem volt kapható, és persze orosz tea,  babkávé se. Volt helyettük planta tea (ha jól tudom eperfa levél) és árpából készült malátakávé. Természetesen citrom se volt, ezért a planta teába citrompótlót tettünk, ami sima citromsav tabletta volt. Nem volt ez rossz, meg lehetett szokni, és aki ebbe született bele, annak természetes is volt.

Aztán vége lett a háborúnak, és ha nehezen is, de hozzá lehetett jutni teához, kávéhoz persze csillagászati árakon. Nevelőanyám úgy készítette a teát, természetesen orosz teafűből, hogy a kannába beletett egy kávéskanálnyi mennyiséget, majd vizet rá és felforralta. A teafű az alján maradt. A következő alkalommal nem tett bele füvet, csak vizet és felforralta. A harmadik alkalommal ugyanez. Mind addig, amíg valami színe volt a csészékbe kiöntött folyadéknak. Ha már nagyon halvány volt, akkor megint tett füvet a kannába. Ez kábé fél évig folytatódott, amikor is már a kanna félig volt agyon ázott teafűvel. Ne, ekkor kiöntötte.

A kávéfőzés másképp történt. Először is azt nem ittuk minden nap reggel és este a hideg kajához, hanem csak ünnepnapokon, és mint ilyen természetesen ünnepélyesen.

Először is a kávé nyersen volt tárolva, tehát meg kellett pörkölni. Ezt anyám végezte hatalmas szaktudással. A szemeknek egyenletesen pörköltnek kellett lenni és nem volt szabad se alul, se felül pörkölődni.

Pörkölés után jött a darálás, ez minden esetben az én dolgom volt. A daráló nem egy elektromos bisz-basz volt, hanem itt balra látható hagyományos daráló, amin a régebbi időkben malátát daráltak. Egyszerű jószágnak tűnik, de állítható volt például a darálás finomsága. Viszont a tekerés a kézimunkát igényelt, ezért is lett az én feladatom.

A kávéfőző, amit perkolátornak hívtak két üveggömbből állt. Sajnos képet róla nem találtam, le kell hát írnom, mert fontos. Szóval volt egy alsó gömb lapos talppal és bő szájjal a tetején, amibe beleillet egy másik gömb fedővel és az alján tölcsér nyúlvánnyal. A tölcsér rész beleillet az alsó gömb szájába. A felső gomb alján (a tölcsér felett) volt egy szűrőlap. Erre kellett rárakni az őrölt kávét. Az alsó gömböt pedig fel kellett tölteni vízzel.

A „berendezéshez” tartozott egy spirituszégő is (balra a kép). Az égő felett volt egy asztalka, amire rá kellett helyezni a vízzel és kávéval megtöltött kettős üveggömböt. A víz szép lassan melegedni kezdett, amit körbeülve lestünk, vajon mi történik, mintha még sose láttuk volna. Amikor a víz felforrt az alsó gömbben nyomás keletkezett, ami a benne lévő forró vizet a tölcsércsőrön keresztül felnyomta a felső gömbbe a kávéporon keresztül. Amikor az össze víz fenn volt, anyám leemelte a két üveggömböt, letette az asztalra és várt, amit a folyadék visszacsurgott az alsó gömbbe, és nini, a víz színe halvány barna lett. Ekkor anyám visszatette az égő fölé. Egy kid idő után a folyadék megint felfutott, aztán majd harmadszor is. A folyadék színe egyre sötétebb lett. A végén kész lett a kávé.

A kávéfőzés kb. egy órán keresztül tartott, szép látvány volt, és nagyon izgalmasnak tartottuk. Aztán anyám kiporciózta apró csészékbe és elfogyasztottuk. Én csak arra emlékszem, hogy hetekkel később, ha volt egy alkalom, anyám hangosan feltette a kérdést, kávézzunk? Amire hangosan és kórusban kiáltott apám, húgom és én. Igeeeen. Mert esemény volt, ami megszínesítette a szürke hétköznapokat. Nem hiszem, hogy napjainkban bárki ennyire örülne és ennyire élvezne egy csésze babkávét.

U.i. Cs.F. sikeresen előkapart egy tökéletes képet az üveggömbös kávéfőzőről. Balra az látható. Mellette a spiritusz égő.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________