2021-04-21 nap bejegyzései

(3521) Legújabb őrület?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Ötven éve a gyermekeim énekelték

Baa, baa, black sheep,
Have you any wool?
Yes, sir, yes, sir,
Three bags full;
One for the master,
And one for the dame,
And one for the little boy
Who lives down the lane.

Be, be fekete bárány
Van-e gyapjad?
Igen uram, igen uram
Három teli zsákkal
Egy a gazdának
Egy a gazdasszonynak
és egy a kisfiúnak
Aki az utcában lakik

Ez egy megzenésített gyerek mondóka 1741-ből. Legalább is, akkor volt először kinyomtatva. Viszont nem tetszik a feketéknek. Nem tudni miért asszociálják magukat a fekete bárányokkal. de ezt a több százéves gyerek mondókát rasszistának kiáltották ki. De nem csak ezt, hanem a Jingle Bells karácsonyi dalt is. Feltételezem a póniló nyakában lógó csengő őket őseikre emlékezteti. Legalább is ez következik Kate Pollard (feltételezem néger) zenetanár hadjáratából a „fehér felsőbbrendűség” ellen.

Pollard szerint az említett két dalocskában rejtett rasszizmus lappang, amit nem szabad feltálalni a gyerekeknek. De Pollard itt nem áll meg, szerinte a fehéreknek bocsánatot kellene kérni a kiváltságukért, és mindent meg kellene tenniük fehérségük „lebontása” érdekében (hogy ez mit jelent, nem tudom. Mindenesetre, ezt a szót alkalmazta: “deconstruct” )

Ez az őrület most már odáig terjedt, hogy nyilvános helyen elvárják, fehér emberek letérdelve kérjenek bocsánatot, amiért őseik rabszolgákat tartottak. (ez angolul így néz ki: Public displays of apology – white people kneeling and demanding forgiveness for their slaveholding ancestors)

2021 a 89. év

Az én őseim az Alföld talaját túrták száz éveken át. Fogalmam sincs, kitől követelhetném meg, hogy kérjen bocsánatot, amiért nagyanyám mezit láb aratott, de januárban már nem volt miből kenyeret sütnie.

Különben, azon töprengek, mit szólna Sebastian Kurz, ha követelnénk, térdelve kérjen bocsánatot a 13 aradi vértanúért. Esetleg a pápa perelhetné a zsidókat Jézus haláláért.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________