2021-04-16 nap bejegyzései

(3516) Gondolataim

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az esti hírekben hallom (és látom), hogy 3-4-5 gyerekes családban meghalt az anyuka- apuka-mind a kettő. Nagyon nehéz a sorsuk, fel van tálalva az adakozási lehetőség. Eszembe jutott, hogy a háború alatt több százezer apuka hagyta ott a fogát a harctéren, és az anyukáknak apukák nélkül kellett felnevelni az én korosztályomat. (mellesleg én is félárva lettem 12 éves koromra). Akkoriban nem volt televízió, volt viszont rádió, ahol üzenetek hangzottak el, jókívánságok és hazafias buzdítások, de adakozásra nem tettek célzásokat. Az egy szülős családok tudomásul vették az élet kegyetlenségét.

Szintén az esti hírekben hallom (és látom), hogy 1-2 éves fiúcska-kislány valami rendellenességgel született, meg kell műteni speciális gyógyszerrel kombinálva. A becsült költség 700 millió forint. Ennyi pénzt egy átlagos munkaerő 2.800 hónap alatt keres meg, ami 233 év. Ha a hasznos életet 40 évben határozzuk meg, akkor ez közel 6 ember teljes élete alatt megkeresett pénz, nem számolva, hogy az életük fenntartása is pénzbe kerül. Reális az, hogy szinte havonta kerül elő ilyen gyerek, és a TV nézők összedobják a 700 milliókat?

Nincs olyan nap, hogy valahol ne égne le egy ház. Valaki az ágyban dohányzott. Kedvenc TV híradó téma, mert az üszkös falak, beomlott tetők, szétolvadt műanyag eszközök, felrobbant gázpalaackok igen hálás látvány, jól mutatnak a képernyőn. A család földönfutóvá vált. Most a rokonoknál húzzák meg magukat, vagy az önkormányzat ad nekik átmeneti lakást. Mindenük odaveszett, de hála a TV csatornának, az emberek elkezdenek adakozni. Nagy szükség van rá, mert a családnak nem volt biztosítása. A sörözés, dohányzás mellett nem jut pénz a biztosításra! Majd összedobják a kárt azok, akik nem dohányoznak az ágyban, de van biztosításuk.

Szintén az esti hírekben hallom (és látom) hogy 12 újszülött kiskutyát bedugtak egy zsákba és leraktak valahol. Ezt megtalálta valaki, aki a kiskutyákat átadta a kutyamenhelynek, ahol nevelgetik őket és várják a leendő 12 gazdit, hogy elvigyék a kutyusokat. A menhely sajnos teli van. Sok száz megmentett kutyát kellene örökbe fogadni. Aztán eszembe jut, hogy gyerekkoromban, ha ellett a kutya, a kölyköket egyből vitték a pottyantós vécébe, és a kiskutya probléma megoldva.

Gyerekkoromban, mint már írtam, nem volt televízió, de volt rádió. Igaz nem ingyen, 10 forint előfizetést kellett fizetni. Viszont ezért a pénzért kellemes és sokrétű műsort adtak nem csak az igényeket figyelembe véve, de a népnevelést is, mert voltak ismeretterjesztő műsorok. Manapság a tévézés ingyenes, ha valaki megelégszik az alap csatornákkal is, mert a hirdetések nézésével fizetünk a (különben) csapnivaló műsorért. Érdekes módon a hirdetések minimum fele (de inkább több) patikák választékáról szól. Az étel kiegészítők, vitaminom, vény nélkül kapható gyógyszerek fantasztikus forgalmat bonyolíthatnak, mert ugye a hirdetések díját ki kell gazdálkodniuk, és ekkor még haszonra is szert kell tenni. Amit nem értek, gyerekkoromban a B vitaminokat, magnéziumot, Q-10 gyulladás gátlót, K2, D3 vitaminokat, stb. honnan szereztük be, hogy tudtunk nélkülük életben maradni?

Gyerekkoromban volt egy mondás, ami szerint „legjobban Budapesten lehet nyaralni”. Mert itt mindent lehet csinálni. Szabadtéri mozi/színház, uszodák, budai kirándulás, vidámpark, állatkert, evezés, zenés 5 órai teák, isteni kiskocsmák, Gellért-hegyi – Duna parti séták, stb. Mostanában úgy tudom, hogy százezrek rohannak le az Adriára, mert „már nem bírják a bezártságot”.

Na, még egy utolsó. Általános iskolában a földrajz tanár büszkén tanította, hogy Budapest egymillió lakosú világváros. Ma reggelenként egy millió ember jön be Budapestre az agglomerációból és ugyanennyi megy vissza késő délután.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________