2021-04-08 nap bejegyzései

(3508) Ukrajnai válság

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Napok óta olvassuk, hatalmas az oroszok csapatösszevonása Ukrajna keleti határainál. Diplomáciai nyüzsgés. Bekövetkezhet egy ukrán/orosz háború. Ez csak erőfitogtatás. Oroszok nyilatkozták, ők nem fogják leadni az első lövést. Hát akkor ki, és miért? Washington szeretne ukrajnai csetepatét, de senki másnak nincs hozzá kedve. Szerintem nem lesz ebből semmi. Egy nagyon pici esélyt lehet csak látni a Krím-félsziget vízellátása miatt, de ez megoldható háború nélkül is. De mi van, ha mégis kitör ez a háború?

Ha kitör a háború, akkor két esély van: helyi, gyors lefolyású összecsapás lesz, orosz győzelemmel, vagy USA (NATO) beavatkozik, és akkor a III. világháború atomfegyverekkel. Remélhetően, ez nem következik be.

Felmerül a kérdés, hogy hat ez ki ránk, ha beindul az összecsapás. Ez nagymértékben függ Orbántól. Az én becslésem szerint Orbán el fog kerülni Washington által felkért mindenféle beavatkozást, de az országot készenlétbe helyezi.

Mivel, Ukrajnával van közös határunk, várható, hogy a magyar nemzetiségű fiatal férfiak tömegesen fognak átszökni hozzánk, valamint a közel lakó orosz ajkúak is, mivel Kárpátaljáról átkerülni kelet Ukrajnába nehézkes lenne. Ezt a dolgot Orbán megoldja.

Nem valószínű, hogy a szomszédban zajló (és csak néhány hétig tartó) háború komoly mértékben kihatna az ország életére. EU a keleti határra valószínűleg fel fog sorakoztatni némi katonai erőt, hogy Putyin csapatai ne lépjék túl az ukrán határt, de ennek csak diplomáciai értéke van, katonai nincs, és nem is lenne rá szükség.

Miután Putyin szétrombolta Ukrajnát, és lehasított belőle annyit, amennyit jónak látott, a maradék elosztása Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia között okozhat némi civakodást, de mivel valamennyien EU tagok vagyunk, a megállapodásra jóval nagyobb esély van, mint az összekoccanásra. Ez utóbbi esetén borítékolni lehet, hogy a rövidebbet mi fogjuk húzni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________