(3512) Idióták uralkodása

Tibor bá fordítása online

2021 a 89. év

Szerző: Chris Hedges

Az összeomló civilizációk utolsó napjaiban az idióták veszik át a vezetést. Idióta tábornokok megnyerhetetlen háborúkat vívnak, amelyek csődbe viszik a nemzetet. Idióta közgazdászok javasolják a gazdagok adócsökkentését, és a szociális szolgáltatások lenyesését a szegények esetében, és mítoszokra építve előre jeleznek gazdasági növekedést. Idióta iparmágnások megmérgezik a vizeket, a talajt és a levegőt, munkahelyeket szüntetnek meg, és csökkentik a béreket. Idióta bankárok önmaguk által keltett buborékokkal hazardíroznak, és az állampolgárokat belehajszolják a rabszolgasorba züllesztő adósságokba. Idióta újságírók úgy tesznek, mintha a despotizmus demokrácia lenne. Idióta értelmiségiek javasolják külföldi kormányok megbuktatását, hogy aztán törvénytelen enklávék keletkezzenek, ahol őrjöngő fanatikusok gyakorolják a hatalmat. Idióta professzorok, úgy nevezett szakértők és specialisták foglalják le magukat érthetetlen zsargonnal megfogalmazott misztikus elméletekkel. Idióta előadóművészek, és idióta gyártók elképesztően durva szex jeleneteket hoznak létre, megtoldva gyilkolással és fantazmagóriák megvalósításával.

A kihalásnak megvannak a jegyzékbe szedett ismérvei. Mi, ezeken szép sorba végigmegyünk.

Az idióták csak két szót ismernek:  „még többet”. Ezek, egyáltalán nem rendelkeznek józan ésszel. Összeharácsolják az összes anyagi javakat és erőforrásokat, mígnem a munkás nem lesz képes megélni a béréből, az ország infrastruktúrája pedig összeomlik. Privilegizált lakóparkokban élnek, ahol halálra zabálják magukat minden földi jóval, és rakétatámadást rendelnek el idegen területek ellen. Felfogásuk szerint, uralmuk kiterjed az egész országra. A római, Maja, Francia, Habsburg, Romanov, Wilhelmien, Pahlavi dinasztiák azért omlottak össze, mert az uralkodó idióták megszállottsága és hóbortja lett a törvény.

Donald Trump az ország kollektív idiótalizálódásának szimbóluma, még ma is, és utódja nem lesz sokkal jobb. Ő pontosan az, ami a hirdetett civilizáltságunk és racionalitásunk álarca mögött van – egy fröcsögő, narcisztikus, vérszomjas, megalomániás örült.

Trump hadseregeket és hajóhadakat küldött a Föld legnyomorúságosabb országai ellen, önfeledten lépett át a globális felmelegedés által okozott emberi szenvedésen, a globális oligarchák nevében vidáman harácsolt, éjszaka lazán leült a tévéje elé, mielőtt kinyitotta volna a csodás Twitter oldalát. Trump a római birodalom Nérójának mai, amerikai változata, aki jelentős állami erőforrásokat fordított, mágikus erők megszerzése érdekében, vagy a kínai Qin Shi Huang császár megfelelője, aki vállalta a költségeit több, egymást követő expedíciónak, a halhatatlanok mitikus szigetére, hogy megszerezze az örök életet jelentő bájitalt. Vagy a korhadó, orosz uralkodó család tagja, aki tarokkot játszott a kártyaasztalnál, szellemidéző szeánszokon vett részt, miközben népét háború tizedelte, és forradalom érlelődött az utcákon.

Most állunk a történelem azon szakaszánál, amikor megérkezünk a fehér faj öldöklésének, és kapzsiságának szomorú végéhez. Elkerülhetetlen, hogy az utolsó felvonásban egy Trump-szerű figurát fossunk ki magunkból. A fehér faj ötszáz éven át leigázta, kifosztotta, kizsigerelte, és agyon szennyezte a Földet a haladás nevében. Technikai felsőbbrendűségét arra használta fel, hogy megteremtse a leghatékonyabb gyilkoló gépet, amivel mindent és mindenkit, de főleg a természeti népeket lemészárolta, amennyiben útjában állt. Elhordták, összeharácsolták a Föld értékeit, erőforrásait. Azt hitték, hogy ennek a vérbe áztatott, aranyban dúskáló orgiának sose lesz vége, és még ma is ezt hiszik. Képtelenek megérteni, hogy ez a szakadatlan kapitalista terjeszkedésen nyugvó sötét etika a kizsákmányolókat éppen úgy halálra ítéli, mint a kizsákmányoltakat. És most, amikor a kihalás előtt állunk, még most se vagyunk elég értelmesek ahhoz, hogy megszabaduljunk az evolúció alatt kialakult ösztöneinktől.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(3512) Idióták uralkodása

  1. Chris Hedges: amerikai újságíró, a Harvardon tanult, Pulitzer-díjas. A New York Times-nál dolgozott, amíg az iraki háborúról írt kritikus hangú írásai miatt elvesztette az állását. Ma az orosz RT Amerucanál dolgozik, műsora az On Contact.

    Csak hogy tisztában legyünk a dolgokkal, hogy hol van igazi sajtószabadság…

    Manapság Amerikában egy igazi újságíró nem hogy Pulitzer
    Díjat, még állást sem kapna.

    Totális kakisztokrácia…

  2. a Homo Sapiens érzelmi evolúciója az egyetlen esélye a (bio)diverzitásnak

  3. 2. János

    1

    Kérdés, hogy az érzelem következmény-e? Ha igen, hogyan befolyásolható? Befolyásolható-e egyáltalán? Vagy inkább csak a környezeti feltételrendszer változását követő „válaszreakció”?

    Egyébként jó a cikk, de félszárnyú. Egyszerű ténymegállapítás.

  4. Az az igazság hogy nem csak az uralkodók tehetnek a civilizáció összeomlásáról.Sok esetben a piaci szereplők akik profitot akarnak. Vannak olyanok akik naggyá nőtték ki magukat.Ha én pl . Egy szőnyeggyártó vagyok akkor lehet egyensúlyozok a csőd és a milliós bevétel között.A lakosság pedig lecseréli a szőnyegét 10 évente, mert neki az már nem jó.Így kialakul eg környezetszennyezési kör.Ez csak egy példa volt de sorolhatnánk. Így nem csak az uralkodók a hibásak hanem az egész emberiség, de főleg a nyugati ember.De ugyanúgy hibás lesz az indiai is ha felfeljlődik odáig mert majd neki is kell kocsi és ház.
    Az egyetemi profeszsor kitalálta a „növnyvédő szereket” és a nagyüzemi termesztést.Ily módon ő is hibás de egyen jó is hogy jut elelem mindenkinek.
    Szóval szerintem ez nem olyan egyszerű.Nem csak az uralkodó tehet erről hanem az az 3 milliárd fogyasztó is világszinten.
    Ha más lenne a társadalm berendezkedés és az embereknél maradna a pénz akkor az emberek azt elköltenék,utazások,welness,új cuccok ami még környezetszenyezőbb lenne.Munkatársaim egy része covid előtt hétvégeken bepattant a kocsiba és mentek a balcsira meg mindnefelé legalább havi egyszer.Az emberek szeretnek fogyasztani, jól élni.
    Épp most hallottam hogy a cementgyártás felelős a co2 kibocsájtás 10%-áért.
    Onokatesómék most építenek házat:120m2 ,ebben van 2 garázs , így kb a ház 90m2, Az költség 70millió, de lejön az áfaa támosgatás miatt így kb. 50 lesz. De a telek volt kb. 6 milla,a bontás meg 2 milla.Ja és akkor szerintem még nincs berendezve a lakás.Szóval lehet belecsusszannak egy 70 millába mai árakon.Ha ma mindenki megengedhetné ezt magának milyen környezetszennyesés lenne?A „nincs pénzem ” az egy visszatartó erő a fogyasztásban.
    Az az igazság hogy túl sokan vagyunk a földön.Az átlagembernek csak egy háza, egy autója és néhány kütyüje van, de ennek az előállítása rengeteg energia.
    Mit lehet tenni? Semmit mert ha leállítod a nagy motrot akkor az a baj (válság ,munkanélküliség , lázadások) , ha tovább járatod akkor meg az a baj mert szennyez.

  5. Tetszik az írás, egyetlen részlettől eltekintve: hogy az egészet a „fehér faj”-ra keni.

    Miközben van vagy 100 ember, akik a fő döntésekért felelnek.

    Illetve ha kiterjesztjük a felelősséget a népre, akkor benne van mindenki más is, bőrszíntől függetlenül.

  6. 4. andrew

    egyszer beszélgettem egy perzsaszőnyeg kereskedővel. Ő az ún. nomád perzsaszőnyegekre specializálta magát. Ezekre jellemző a saját formavilág és anyag (jellemzően nem selyem).
    Az illető fél évig a boltjában van, majd felkerekedik és felkeresi a sivatagi nomádokat és bevásárol náluk szőnyegekből. Na nem úgy, ahogy gondolnánk, mármint hogy a nomádok számítanak azzal, hogy jön, és készítenek neki szőnyeget.
    A dolog úgy működik, hogy a nomádok saját használatra készítenek szőnyeget. Ezeket használják, a földre terítik, ülnek, alszanak rajta, miegymás. Néhány év alatt megunják, vagy kissé elhasználódik (ők nem kímélik – ténylegesen arra használják, hogy ne a becses fenekeden a bőr, hanem a szőnyeg kopjon a homokon, sziklán), ekkor készítenek újat.
    A kereskedő jön, és megveszi a régi szőnyegeket, hazaviszi, otthon a műhelyben megjavítja, kipofozza, kitisztítja, és drága pénzért eladja. Voltam a műhelyében is, ahol a szálakat javítják, a végeket elvarrják, stb.
    Természetesen vannak olyan kereskedők is, akik új szőnyegeket árulnak.
    Számomra, aki egyáltalán nem ért a szőnyegekhez, az volt a meglepő, hogy az értékből a használat egyáltalán nem von le, sőt. Értetlenségemet látva (ahhoz voltam szokva, hogy a használati cikkek folyamatosan veszítenek értékükből, és elhasználódnak) elmagyarázta, hogy egy jó minőségű szőnyeg több száz évet is kibír, de a legfontosabb érv az volt, hogy az emberek azért hajlandóak esetenként akár több ezer dollárt fizetni a szőnyegért, mert értékelik a minőségét, majd a fentebb említett gondolatmenetre értetlenkedve megjegyezte, hogy senki se adna ki ekkora összeget, ha a szőnyeg értéke a használattal csökkenne, hiszen akkor folyamatosan elpárologna a vagyona…

    ez csak úgy eszembe jutott

  7. Ábel…

    Igazad van. Szerintem Hedges általában nagyon jó, éles meglátásai vannak, és jók a rendszerkritikái. Ennek ellenére, részben épít bizonyos baloldali „lózungokra”, mint pl. a „bűnös fehér fajra”. Ettől még, legalábbis az ő esetében, én mindig láttam az értéket a munkájában.

    Az amerikai „baloldalon” a többség olyan idióta lózungokkal operál, mint a „bűnös fehér faj”. Van egy olyan részük, viszont, akik elítélik a rasszizmust, de (legalábbis részben) megértik, hogy az elszegényedett fehérek között egyes politikusok tudnak aratni „populista” szlogenekkel, és, hogy ennek a mélyebb oka az, hogy a fehér középosztály lecsúszott. Hedges, általam ismert munkája alapján (könyveket is írt, és én egy párat olvastam), a másodikba tartozik.

    Én nem osztom a „bűnös fehér faj” narratívát, de azt gondolom, hogy az USA-ban sokáig másodrendű állampolgárként bántak a színesbőrűekkel is, és ez elítélendő. A másik, hogy szerintem, bár Hedges írásában feltűnnek ezek a lózungok, ettől eltekintve a valós problémákra koncentrál, és éles meglátásai vannak velük kapcsolatban.

  8. Indián mondás: „Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni.”

    Maják, inkák, mississippiek, Húsvét-sziget, Indus-völgyi civilizációk. Közös pont, hogy az erőforrások kimerítése és a klímaváltozás.

    https://mult-kor.hu/20120725_10_civilizacio_amely_rejtelyes_modon_tunt_el?pIdx=1

    Aligha csak a „fehér faj” az, aki így járt el, bár igaz, hogy most globálisan ezt teszi. Ugyanakkor azt hiszem, ez az emberi természetből fakad.

    Kérdés, hogy van-e rá jó megoldás vagy egy újabb kommunista mozgalom zsákutcája következik, amit egy jelenkori felvilágosult gondolkodás követ majd. Azt tudjuk, hogy mit kellene tenni, de nem vagyunk elég intelligensek, hogy megtegyük. Ma már nem sikk a lemondás, mert előrébb való az önmegvalósítás.

    Kellene az a változás, mert rossz az irány, csak még nem találtak ki jobbat.

    Niccolò Machiavelli, A fejedelem (1513)

    Sokan képzelnek el olyan köztársaságokat vagy egyeduralmakat, amelyek soha nem voltak, és amilyenekről nem is tudunk. Az ilyen ember oly messze van attól, ahogyan élünk, s ahogyan élnünk kellene, mint aki annak érdekében, amit csinálnia kell, eltérvén attól, amit csinál, inkább saját romlásának okozója, mintsem sikeres előmenetelének. Mert úgy szokott történni, hogy az olyan embernek, aki mindenkihez jó akar lenni, gonoszok okozzák a vesztét. Ezért szükséges, hogy a fejedelem hatalmának megóvása érdekében megtanuljon rossznak lenni, és ezt a szükségnek megfelelően gyakorolja.

    Bárki megértheti, mennyire dicséretes, ha a fejedelem megtartja adott szavát, őszinteséggel és nem ravaszsággal él. Napjainkban mégis azt tapasztaljuk, hogy a szószegő uralkodók vittek véghez nagy dolgokat, kik az emberek eszén kifogtak; ezek végül is többre vitték, mint akik igazul cselekedtek.

    És a fejedelem mindenekfölött azt hitesse el minden cselekedetével, hogy nagy és kiváló személyiség.

  9. Sokan vagyunk (8M felé!!!!!!!), nem szeretnék, ha többen lennénk, sőt!
    Ezért NEM támogatják a köznépet, csak szelektíven pár tehetségesnek mondott valakit,
    és ez NEM csak hazai viszonylat.

    Kérdezem én: Ki lehet az overpopulationért a felelős?

  10. 8, L. Mátyás:

    „Indián mondás: „Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni.”

    Te a saját környezetedben mit teszel, hogy ne így legyen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük