2020-04-08 nap bejegyzései

(3154) Aktuális kérdések

Tibor bá’ online

 

A statisztikákkal teli közleményekben büszkén jelzik, hogy a halálesetek mellett hányan gyógyultak meg. De sehol egyetlen szó sincs arról, hogy ezek a gyógyultak milyen állapotban vannak. Nekem az nem elég, hogy valakik nem halt bele a kezelésbe és most a teszt azt jelzi, hogy nem szórja szanaszét a vírusokat. Tudni szeretném, milyen állapotban van. Gyanús nekem az a csend, ami a „gyógyultakat” körül veszi. Korábban, még a kínai eset kapcsán voltak olyan közlemények, amik arról számoltak be, hogy a gyógyultak szervei (szív, máj, vese, tüdő) maradandó és eléggé komoly károsodásokat szenvedtek. De aztán ezek elmaradtak. Pedig igen jó lenne tudni a valóságot. Mert ha ez a szervi károsodás megfelel a valóságnak és széles körű, akkor az esetleges immunitással semmit se érünk. A gazdaság se ér sokat, ha a „kigyógyultak” nem tudnak részt venni a termelésben. És annak se lenne értelme, ha arra várnánk, hogy mindenki átessen a fertőzésen. Igaz, abban egyetértenek a szerzők, hogy hat eset közül 5-ben a tünetek rendkívül gyengék és szó sincs kórházi kezelésről. A hat közül egy pedig kórházi kezelést kap, ezek közül minden második viszont lélegeztetésben részesül. Ez utóbbi a megfertőzöttek kb. 8 százaléka. Hogy ebből hány hal meg és hány gyógyul ki a betegségből, arról nincs adat. Arról sincs, hogy milyen állapotban fogják leérni életük hátralévő részét. Nem tudom, ezt miért nem tartják fontosnak.

Már jó ideje megy a propaganda, hogy a vírus csak az idősekre veszélyes. Ha fiatal hal meg, akkor az beteg volt,vagy elütötte egy motorbicikli. Miközben kiderült, hogy a halottak 20 százaléka fiatal. Nem lenne okosabb azt állítani, hogy az idősekre veszélyesebb, nem veszélyes, veszélyesebb. De ez minden betegségre igaz. Közönséges megfázásban is több idős veszti életét. Nem kellene ezt a tételt is tisztázni?

Arról is olvasott már mindenki, hogy az intenzív osztályra kerülteket lélegeztető gépre kötik. Miért nem jelenik meg pontos leírás, ez mit jelent. Értesüléseim szerint ez nem kifejezetten piskóta. A pácienst el kell altatni, és a lélegeztető csövet be kell applikálni a hörgőbe, és nem lehet a beteget magára hagyni, mert a beáramló oxigén nyomására ügyelni kell. Plusz beteget meghatározott időnként forgatni kell a felfekvés elkerülése végett. Szóval az operatív csoportnak ezt a kérdést is tisztázni kellene, ha egyáltalán tudnak róla. Akkor talán a fiatal tömegek könnyebben betartanák az előírásokat, elfogadva azt, hogy ez tényleg nem játék.

Mi van a BCG oltással? Valóban enyhíti a betegség lefojtását? Ezzel miért nem foglalkoznak komolyabban?

Mi van a hydroxychloroquine – azithomycin kombinációval? Kipróbálták már? Van már eredmény? Ezzel miért nem foglalkozik senki?

Végül, az rendben van, hogy egy ütött kopott öregasszony a tiszti főorvos? Ő kinek az anyósa?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________