2020-04-20 nap bejegyzései

(3166) Igazolom magam

Tibor bá’ online

 

A bloggazda munkám főleg abból áll, hogy angol nyelvű riportokat, híreket, esszéket olvasok, értékelek, amiknek alapján posztokat írok és teszek fel a honlapra. Megítélésem szerint alapos és lelkiismeretes munkát végzek, ami alapján „elvárom” olvasóim méltányosságát. Ez alatt azt étem, hogy ne kérdőjelezzék meg munkám valódiságát. Tudom ez vadul hangzik, és sokan felkapják rá a fejüket, de nem kívánok alakoskodni, írom azt, ami gondolok. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy írásom közben a memóriámra támaszkodom (ki nem?). Ha valaki rám förmed, hogy csatoljam be a bizonyítékokat, akkor felhorkantok: „Mire fel? Nem hisznek nekem?” És természetesen nem kezdek el keresgélni, hol olvastam, mert se kedvem, se időm nincs hozzá.

Lehet engem kritizálni, de tény az, hogy elég korán riasztottam a SARS-CoV-2 megjelenésével kapcsolatban. Minden esetre hamarabb, mint a magyar média. És adtam véleményeket is a helyzetről és a várható következményekről. Ezeket persze egyesek támadták, részben mert nem bizonyítottam, részben pedig önvédelmi reflexből.

Mielőtt tovább mennék, nézzünk néhány példát. A Tia nick nevű hozzászólónk ezt írta (szerkesztve): Azt mondta az ismerős doki, hogy a “kigyógyult” emberek közül, akiket ő látott, többen maradandó tüdőkárosodást szenvedtek. Egy részük búvárkodott (fiatalok), na, ezt valószínűleg soha többé nem gyakorolhatják. — Nekem Tia bejegyzése autentikusnak tűnik. Vagyis károsodik elsősorban a tüdő, és nem csak minden századik, mert a beszámolónak nem ez a hangulata, ahogy azt már jelentem február elején. És úgy tűnik a fiatalokra is hat, nem csak az öregekre, és ugye többes számot használtak. Különben itt a csatolt URL: https://www.rainews.it/tgr/tagesschau/articoli/2020/04/tag-Coronavirus-Lungeschaden-Forschung-Uniklinik-Innsbruck-6708e11e-28dc-4843-a760-e7f926ace61c.html?fbclid=IwAR0sdckE4Pu_W1U7NMhxR0lYc4Gsnp6r8njrvpYurWD4Hqv0zuKhvADDN1M

A másik februári témám az volt, hogy létezik újrafertőzés. Amitől többen kiakadtak: Akkor nézzük mint mondott Mike Ryan, a WHO csúcs szakértője: „A WHO nem biztos abban, hogy a vérben lévő antitest véd az újrafertőzéssel szemben. Ezt megtoldotta azzal, hogy ha az antitest hatékony lenne, akkor sincs jele annak, hogy széles körben jelentkezne, amire a nyáj immunitásnak szüksége van. Haí valakinek ez angolul kell:The World Health Organization is not sure whether the presence of antibodies in blood gives full protection against reinfection with the new coronavirus, Mike Ryan, the WHO’s top emergencies expert, told a briefing on Friday. Ryan also said that even if antibodies were effective there was little sign that large numbers of people had developed them and were beginning to offer so-called „herd immunity” to the broader population.

Van erre más forrás is: A WHO szerint a fertőzés nem biztosítja az immunitást: https://www.newshub.co.nz/home/world/2020/04/coronavirus-being-infected-with-covid-19-might-not-give-you-immunity-who.html?fbclid=IwAR30rkcZva WTH2KB1MM82a7r3Y_IqddCHfqczlHPNfTo1PmhbnY2ltzwds0
És ha jól emlékszem azt is világossá tettem, hogy ebből nem gyógyulunk ki. Legfeljebb belehalunk. Az INDEX szerint: A koronavírus még jó ideig az életünk része maradhat. Nem számíthatunk reálisan arra, hogy oltás nélkül a covid-19 egy év alatt eltűnik a semmibe, ahogy az első SARS vírus tette. Sokkal valószínűbb, hogy újra és újra fellángoló járványokkal kell számolnunk a következő években, a koronavírus-fertőzés lassan az élet elválaszthatatlan összetevőjévé válhat. Miért? Februárban megadtam rá a választ. Mert az esetenként kb. 4 heti lappangás ezt lehetővé teszi.

Természetesen „jósolhatok” tovább is: Az emberi élet a Földön sose lesz már olyan, mint amilyen volt a vírus előtt. Először is a társadalom kettéválik, nem FIDESZ hívőkre és FIDESZ utálókra, hanem azokra, akik átestek a fertőzésen és életben maradtak, és azokra, akik még nem. Ezek nem fognak egyformán gondolkodni. Pláne ha majd kiderül, hogy fiatalokat is elkaphat a vírus (mert ez most titkolva van), és a maradandó károsodás létezik a „kigyógyulás” után.

Aztán az is ki fog derülni, hogy visszamenni a régi gyakorlathoz (zsúfolt színházak, tömegközlekedési járművek, tantermek stb.) nem lehet, ahol visszamennek, ott újra fellángol a fertőzés. Hogy pontosan hogyan éljünk azon a társadalom késre menő vitát fog folytatni.

A létbizonytalanság, vagyis nem tudni az ember mikor lesz áldozat és települ át a másvilágra, meg fogja változtatni az emberi gondolkodást. Hogy lehet egy olyan világban jövőt tervezni, ahol az átlag életkor egyáltalán nincs garantálva.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________