2020-04-27 nap bejegyzései

(3173) A patológus véleménye

Tibor bá’ online

 

Hans Bösmüller egy 60 éves német patológus, aki megkapta a COVID-19 betegséget, és felgyógyult. Mivel kíváncsi volt, és a fertőzéstől nem kellett félnie, elkezdte a hullákat felboncolni az University of Tübingen’s Institute of Pathology intézményben, hogy tisztán lásson a betegséget illetően. Miért van az, hogy oly sok fertőzött betegnél nincs tűnet, miközben mások súlyos fertőzésen mennek át, sőt, meghalnak? A tüdőn kívül, milyen más szervek kerülnek veszélybe? Mi lehet a legjobb gyógymód és megelőzés?

Kijelenthető, hogy az emberi test természetes védelme, az immunrendszer a legjobb gyógyszer. Ez mutatkozott meg Bösmüllernél, mivel egészségesen élt, és megfelelő mennyiségű mozgást végzett, az immunrendszerének nem volt problémája a vírussal.

Azok, akiknek életstílushoz köthető betegségei vannak, könnyen levehetők a lábaikról a vírus által. Ezek: szív-érrendszeri betegségek, diabétesz, magas vérnyomás, de ide sorolható az elhízás is.

A halál tényleges oka légúti fertőzés, tüdőfertőzés, tüdő embólia. Ezek közül bármelyik, vagy ezek kombinációi. A leggyakoribb előtte létező betegség a szív- érrendszeri és a tüdő. Egyértelműen bizonyított, hogy aki több elő betegségben szenved, az halálos veszedelemben van.

Egyértelmű, hogy a COVID-19 nem jelent problémát gyerekek vagy egészséges felnőttek részére. Vagyis az egyén fizikai állapota sokkal fontosabb tényező, mint az életkora, ami önmagában nem betegség. Azonban az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen meghatározó betegségben.

Az is kiderült, hogy intenzív kezelés szükségessége esetén az elhízás komoly problémát jelent. Krónikus tüdőbetegségnél pedig a dohányzás jelent nagy hátrányt. Az 50-60 éves elhunytak hatalmas hányada túlsúlyos, egy részük arterioszklerózisban is szenved, ami kövéreknél gyakori.

Az nem állapítható meg, hogy mi viszi el a pácienst, a COVID-19 vagy valamelyik krónikus betegség. Nem mondható meg, hogy COVID-19 nélkül a páciensnek még 3 hete, vagy 3 hónapja, avagy akár 3 éve volt még hátra.

Azonos korcsoportban összehasonítva az életkilátásokat az egészséges és alapbetegségben szenvedőknél, akár úgy is, hogy ez utóbbi kellően van gyógyszerezve, és lelkiismeretesen betartja az előírásokat, az elhalálozás nyilvánvalóan előbb következik be az alapbetegségeseknél. A COVID-19 jelenléte ezt csupán felgyorsítja.

Forrás: DER SPIEGEL

Tibor bá’: Összefoglalva, a COVID-19 könnyedén legyőzhető egy közel tökéletes emberi testben, majdnem tökéletesen működő immunitással. Ha ez csak részben áll fenn, akkor némi kórházi kezeléssel biztosítható a gyógyulás. Még gyengébb esetben már lélegeztetés is kell. A következő fokozat a halál. Mi okozhatja a test és az immunrendszer részleges tökéletlenségét? Gyakorlatilag bármi, krónikus betegségek, kövérség, a szervek elkopása, az életkorból származó gyengébb immunitás, káros életstílus, krónikus kimerülés, stb.

Külön ki kell emelni az újrafertőződést, illetve annak hatását. Az újrafertőzés gyakorlatilag garantált, a kérdés hogy viselkedik a szervezet. Nyilvánvaló a lényeg, hogy van-e elégséges ellenanyag? A szakemberek szerint ez egyénenként változó, de maximálisnak az mondható, aki 3 évre védett. Sokkal tipikusabb a 6 hónapi védettség. Annál inkább, mert a vírus mutál. A kulcs mondat pedig az, hogy az első fertőzés alatt a vírusa szervezetet legyengíti. A második fertőzéskor belső szervei már „elhasználódottnak” fogható fel. Valószínűleg nem úsza meg oly könnyen, mint az elsőt. Érzéseim szerint, néhány év alatt az emberiség alaposan megfog fiatalodni.       

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________