2020-04-28 nap bejegyzései

(3174) Élelmezési helyzet

Tibor bá’ online

 

Az angol nyelvű hírportálok egyike-másika figyelmeztet, hogy két héten belül húshiány várható, természetesen Amerikában. A koronavírus miatt vágóhidak, feldolgozó üzemek állnak le. Ennek következtében az állattartók nem tudnak mit kezdeni sertéseikkel. Tehát fogyasztói oldalon húshiány és áremelkedés, termelői oldalon eladhatatlanság és áresés várható. Európában a helyzet hasonló. A vendéglátó ipar, vendéghiány miatt nem vesz fel húsárut, a feldolgozóknál felgyülemlik az áru, amit tudnak tárolnak, de ez nem mehet a végtelenségig. A fogyasztó jól jár, mert esnek a húsárak. Felborulni látszik a globális rend.

A gabonafélék a csökkenéséről már a múlt évben elkezdtek cikkezni, elsősorban az amerikai árvizek, majd a szárazság miatt. Ehhez az idén hozzájön a bibliai méretű sáskajárás a Közel Keleten. A FAO afrikai éhezést vetít előre. Ezek a szegény országok nem tudják előállítani saját szükségletüket, a nemzetközi piacról beszerzett gabona árát pedig nem tudják megfizetni.

Minket most elsősorban az érdekelne, hogy mi lesz velünk? Az idei év aszályosan indult, ami megváltozhat, de lehet, hogy marad a csapadék hiány, nem csak nálunk, de Európa szerte. Ennek ellenére terem annyi, amennyi kielégíti a belföldi keresletet. Remélhető, ha a szükség úgy kívánja, nem exportálunk.

Ha valaki tároláson töri a fejét, nos, hús esetében az problémás. Egyetlen megoldás a mély fagyasztás lenne, de ha elmegy az áram, ami bármikor bekövetkezhet, amilyen viharos időjárások újabban léteznek, akkor a nyakunkra rohadhat néhány tíz kiló hús. Liszt és tésztaféléknél ez a veszély nem áll fenn, de van helyette más. Különböző molyok betelepedhetnek a lisztféleségek közé, ha nem vagyunk elég óvatosak. A száraz bab, borsó, lencse, stb. hatékony ellensége a zsizsik, ami ellen nem könnyű a védekezés, mert a termékkel együtt megvesszük a zsizsik petét is.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________