2020-04-23 nap bejegyzései

(3169) Régi kedvencünk a globális melegedés

Tibor bá’ online

 

A globális melegedést nem érdekli a COVID-19, zavartalanul folytatja dolgát. Ez alkalommal azon akadt meg a szemem, hogy Grönland jégvesztése 2019-ben rekord méretű volt. A tudósok úgy gondolják, tudják az okot: a szép idő, ami normál körülmények között hóval telített felhőket hoz. Most azonban a magas légnyomás sziporkázó napsugárzást biztosít, ami olvasztja a jeget. Az ok a futó áramlat hullámossága.

Azt azért tudni kell, hogy Grönland összes jegének elolvadása az óceánok vízszintjét 7 méterrel emelné. Nem rég végzett kutatómunka eredménye annak feltárása, hogy 1992 és 2018 között az olvadás mértéke hatszorosára emelkedett.

Most viszont kiderült, hogy 2019-ben mindössze 50 milliárd tonna hó hullott, míg a sziget 600 milliárd tonna jeget veszített, ami a világ óceánjainak 1,5 mm emelkedésével járt.

A magas légnyomással járó derűs idő Grönland felett kezd tipikussá válni, ami a futó áramlat hullámosodásának következménye. Ez utóbbi pedig a sarki jég elvesztése, valamint a Szibériai hó eltűnése miatt következik be.

Ebből minket csak a futó áramlat változása érint, ami gyakori front átvonulásokkal, és a szélsőségek gyors egymást követésével jár. Már semmi se olyan, mint régen volt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________