2020-04-14 nap bejegyzései

(3160) Statisztika

Tibor bá’ online

 

A statisztika egy nagyon hasznos eszköz a dolgok megértéséhez, előre jelzéséhez, és így tovább. Azonban roppant körültekintően kell alkalmazni, hacsak nem akarunk csalni. Ugye Winston Churchill mondása szerint „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam.”

A múlt század hatvanas éveiben robbant be az a kis történet, ami szerint egy bolhának csipesszel kitépték egy lábát, majd rá kiáltottak, hogy „ugorj!”. Elugrott. Megfogták és kitéptek még egy lábát, „ugorj!” Elugrott. stb. Amikor a hatodik lábát is kitépték, hiába kiáltottak rá, hogy „ugorj!”, a bolha ott maradt. A tudósunk leszűrte a következtetést: „Ha a bolha mind a hat lábát kitépik, megsüketül.

Nem hiszem, hogy a bolha történet valós, de van olyan is. Néhány éve az egyik háziorvos írt egy ismeretterjesztő cikket, aminek az volt a lényege, hogy az idei influenza főleg a gyerekekre veszélyes, mert körzetében mindössze 12 felnőtt betegedett meg, míg az iskoláskorú gyerekek közül jóval száz felett volt a betegek száma. A háziorvos azt nem vette figyelembe, hogy a gyerekek imádnak otthon maradni az iskolából, míg a felnőttek betegen is dolgoznak, mert a táppénz kevesebb, mint a fizetés.

A repülés roppant biztonságos. Az esély, hogy egy utas lezuhan egy a sok millióhoz, Ennél azért sokkal nagyobb az esélye egy hivatásos pilótának, akik éveken át, éjjel-nappal repül.

Kocsmai verekedésben évente kb 100 embert késelnek meg Magyarországon. A megkéselésre az esély 1:100.000-hez (ha a lakosságot tíz millióra veszem). De az én esetemben az esély NULLA. Ugyanis én be nem teszem a lábam egy kocsmába.

Van, aki úgy okoskodik (és be is írja hozzászólásnak), hogy évente a világban 1,25 millió ember veszíti az életét közlekedésben. Hol van ehhez képes a COVID-19. Nos, közlekedésben elsősorban azok veszítik el az életüket, akik gyorsan hajtanak, felelőtlenül előznek, ittasan, drog hatása alatt vezetnek. Ha ezeket egyiket se teszem, akkor az én esélyem jóval kedvezőbb, mint az átlag. De hogy tudom kikerülni a COVID-19-et, ha normál életet akarok élni? Sehogy!

Van itt más is. Ma, 2020.04.13.-án 13:34h-kor 1.864.666 fertőzött, 115.101. halott, és 433.909 gyógyult van. Összesen 2.413.676 fertőzött produkálta ezt az eredményt. Ha feltételezzük, hogy ebből az 1.864.666 fertőzött tömegből már több halott nem lesz, csak csupa gyógyult, ami egy abszurd feltételezés, akkor is 4,76 % a mortalitás. Ha viszont feltételezem, hogy a ma csak fertőzöttek közül pont annyi gyógyul, mint eddig, akkor 115.101 + 433.909 = 21 % mortalitás jön ki. Ez utóbbi nem veszi figyelembe azt, hogy az emberek gyorsabban halnak és lassabban gyógyulnak. Vagyis a valós érték közelebb áll a 4,76%-hoz, mint a 21%-hoz. De semmiképpen nem a 0,1% szezonális influenza érték jön be. Ez tehát marhaság, ne hivatkozzatok rá.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________