2020. március hónap bejegyzései

(3147) Ez nem a nagypapák betegsége

Tibor bá’ online

 

Előszó: Január óta át vagyunk verve. Állandóan azt olvassuk, hogy meghalt x beteg, átlag életkoruk 79 év volt. Persze a 79 éves meghal, a szomszéd ágyon a 35 éves meggyógyul, mert egy gép volt, és azt nem a 79 évesre kötötték rá, mert kisebb volt az esélye a túlélésre. Curixnek felcsillant a szeme, megszabadulunk a gazdasági fejlődést hátráltató nyuggerektől. Azonban a helyzet egészen más. Moszkva végül hajlandó volt részletes statisztikával előállni, amit én január óta hiányoltam. Lássuk!

A moszkvai hatóságok megnyomták a vészcsengőt a COVID-19 esetek arányaival kapcsolatban, mert úgy találták, hogy a mesterséges lélegeztetésre szorultak 40 százaléka 40 év alatti.

Szombatig az orosz fővárosban 1014 beteget diagnosztizáltak COVID-19 betegséggel, és ezek közül mindössze 15 % volt 65 év feletti.

A megbetegedettek több mint 33 százaléka 18 és 34 év közötti, 46 százaléka pedig 35 és 64 év közötti. (ebből adódik, hogy a és 18 év  közöttieknek 6%-nak kellett lenni).

Ennél is rosszabb, ha a mesterséges lélegeztetés oldaláról nézzük a dolgokat. Respirátorra kötöttek 40 százaléka 40 év alatti. A 60 év alattiak aránya pedig 64 %. Vagyis, az összes páciens két harmada respirátorra szorul.

A moszkvai egészségvédelem figyelmeztetett „nem csak az idős moszkvaiak szenvednek a koronavírus veszélyesebb formájától.”

Figyelmeztetésük nincs összhangban az általánosan elfogadott nézettel, miszerint a koronavírus igazán az idősek részére halálos. A vírus eredetének tekintett Kínában, és olyan erősen fertőzött országban, mint Olaszország és az USA úgy tűnik, hogy a betegek 80 százaléka 60 év feletti. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint, március elején a betegek 31 százaléka az idősebb korosztályhoz tartozott, a kórházba szállítottak között 45 % volt, intenzív osztályra kerültek 53 százaléka és a halottak 80 százaléka volt 60 év feletti.

Tibor bá’: Tehát arról van szó, hogy a fiatalok is megkapják a betegséget, de nem halnak bele olyan arányban. A kérdés, mik ennek az oka? Ezt lenne jó megtudni. – Forrás: Sputnic.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3146) Vírus mutáció

Közlemény: Az egészségügyben dolgozók önfeláldozó munkájuknak elismeréseként a Lánc-híd fehér kivilágítását mi is bemutatjuk elismerésünk jegyében.

 

Tibor bá’ fordítása online

 

Nemrég lehetett olvasni arról, hogy a COVID-19 járvány koronavírusa mutáció után egy „agresszívabb” formát vett fel. Kell-e emiatt idegeskednünk? A válasz, NEM, éspedig ezért:

Az igaz, hogy a koronavírus mutál, amivel nincs semmi baj. A baj ott kezdődik, hogy az emberek a „mutálás” szó alatt ezt értik, hogy egy élő anyag drámai és alapvető változáson megy át, ami számtalan horror film alapja. Azonban a valós életben a mutáció okozta változás picinyke és ártalmatlan, ezzel ijesztgetni helytelen.

Járvány idején felmerül a kérdés, hogy a szóban forgó patogén mutálása után veszélyesebbé válik-e? Ez azonban egy rossz kérdés. A mutálás számtalan vírus létének egy mondén aspektusa, és a SARS-COV-2 koronavírus nem kivétel. A vírus genetikai anyaga RNS, nem pedig DNS, mint például az ember esetében. Ellentétben az emberi DNS-sel, amikor egy vírus lemásolja a genetikai anyagát, nem ellenőrzi azt.

Ebből következik, hogy gyakran hibázik. Ezt a hibát nevezzük „mutálásnak”, ami vírus esetében igen gyakori, ha más élő anyaghoz hasonlítjuk. Ez ijesztően hathat, de a valóság az, hogy a másolás alatt ezek a hibák olyan változásokat hoznak létre, amelyek a legtöbb esetben semlegesek, vagy éppen károsítják magát a vírust. A semleges mutációk azok, amelyek a vírus túlélését se nem javítják, se nem rontják, „forgalomban” maradnak anélkül, hogy a megfertőzött emberek ezt észlelnék. A károsító mutációk után a természetes kiválasztással a vírus eltűnik.

Szerencsére, amikor egy mutáció segíti a vírus terjedését vagy túlélését, rendszerint nem okoz változás a járvány kitörésében. A fertőzhetőség, a betegség komolysága olyan tulajdonságok, amiket több gén határoz meg, és ezeknek a géneknek mindegyike többféleképp hathat a vírus terjedésére. Példának okáért, ha egy vírus komoly szimptómákat okoz, kevésbé adható át, ha a fertőzött személy elég beteg ahhoz, hogy ágyban maradjon. Az esély arra, hogy egy vírus veszélyesebbé váljon egy járvány viszonylag rövid ideje alatt, nagyon kicsiny.

Ennek ellenére általános nézet, hogy egy koronavírus folyamatos mutálása a létrehozott vakcinát hatástalanná változtatja. A vírus változása a vakcinát természetesen alkalmatlanná teheti, de ez rendszerint több évbe kerül, hogy a megfelelő mutációk összeadódhassanak. RNA vírusok, mint például a sárgaláz, mumpsz és kanyaró vakcinái, amelyeket az 1930-70-es években fejlesztettek ki, mai napig hatékonyak, miközben ezek a vírusok sokkal gyakrabban mutálnak, mint a koronavírusok. A szóban forgó „S” és „L” koronavírus változat között mindössze két mutáció különbség van, és így 99,993%-ban azonosak. Rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy egy koronavírusra kidolgozott vakcina védelmet nyújt egy másikkal szemben. Évente új influenza vakcinát azért kell kidolgozni, mert a vírus átcsoportosítja a genomját, nem pedig a mutáció miatt.

Ahelyett, hogy valószínűtlen következményektől félnénk, inkább arra kellene koncentrálni, hogy a COVID-19 járvánnyal szemben kifejlesszünk egy hatékony választ. A társadalom bizalmának fenntartása érdekében a tudósoknak és a kormány tisztviselőknek egyértelmű és világos módon kellene kommunikálni, és biztatni kellene a lakosságot az egészségügyi tanácsok betartására. A döntéshozóknak figyelni kellene a sebezhető csoportokra, mint például az idősekre, akik jóval nagyobb valószínűséggel halnak bele egy fertőzésbe. Javítani kell az egészségügyi ellátás eszközeinek rendelkezésre állítását, különösen a szegényebb régiókban. Ügyelni arra, hogy időben szülessenek a diagnosztikus vizsgálatok. Amerikában a járvány terjedése lecsökkenthető lett volna, ha a tesztelések helyileg elvégezhetők lettek volna. Remélhetőleg ez megtanít minket arra, hogy jobban fel kellene készülnünk egy járvány levezetésére, mert teljesen nyilvánvaló, hogy nem vagyunk felkészülve. Vagyis, ahelyett, hogy félünk a vírus mutációtól arra kellene fókuszálni, hogy olyan intézkedések szülessenek, amik csökkentik a járvány terjedését és gondozza azokat, akiknek erre szükségük van.

Eredeti cikk: https://edition.cnn.com/2020/03/07/health/coronavirus-mutations-analysis/index.html

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3145) Halálba torkoló önkielégítés

Tibor bá’ változatosságot kínál online

 

Egy brandenburgi orvos szerint Németországban évente 80-100 férfi veszíti életét felelőtlen maszturbáció miatt, mert fokozni akarják azt az élvezetet, ami a többség szerint eleve kielégítő. A halál oka fulladás (igaz, az áramütés se ritka). Bár a pontos szám megállapítása gyakorlatilag lehetetlen, mert a hullát felfedező családtag átrendezi a látottakat a röstelkedés elkerülése végett.

A nem jelentett esetszám égbeszökő. Ha a rendőrség megállapítja, hogy a halál valóban véletlen, idegen kezűség szóba se jöhet, mert a halott meztelen, vagy pornográf anyagot is látnak a helyszínen, nincs búcsúlevél, stb. akkor nem rendelnek el boncolás. Tehát egyértelműen nem derül ki az igazi ok.

A „légzési játékkal” kapcsolatos kockázatot rendszerint alulbecsülik. Az eszméletlenségbe süllyedés gyorsabban bekövetkezik, mint azt gondolnák. Például, ha mindkét nyaki ütőeret elnyomják, maximum 30 másodperc kell az eszméletvesztéshez.

A kockázatos maszturbációt idős-fiatal, nő-férfi egyaránt felvállalja, mégis a legtöbb áldozat férfi, mert a nők sokkal óvatosabbak. A résztvevők külön élvezik a veszély jelenlétét, ami sok esetben az életükbe kerül.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3144) Kínai tapasztalatok

Tibor bá’ fordítása online

 

A kínai orvosok azt állítják, hogy az újra fertőződés lehetséges és egyben halálosabb

Forrás: Taiwan News (2020.02.14.)

Összefoglaló: Instead of creating immunity the virus can reportedly reinfect an individual and hasten fatal heart attack — Ahelyett, hogy immunitás alakulna ki, a jelentések szerint a vírus újrafertőzheti az egyént és felgyorsít egy végzetes szívrohamot.

A wuhani orvosok szerint a COVID-19 vírus másodszor is megfertőzhet egy gyógyult beteget, ami egyes esetekben halált okozó szív elégtelenséget okozhat.

A jelzés olyan orvosoktól származik, akik a Hubei provincia fővárosában dolgoznak, ami 64.201 fertőzöttel és 1.487 halálesettel a járvány központja. Az egyik orvos kapcsolatba lépett az Egyesült Királyságban élő rokonával, aki tájékoztatta a Taiwan News-t.

Mind az orvos, mind pedig a rokona kérték az anonimitásukat, félve a kínai hatóságoktól.

A továbbított tájékoztatás szerint: „Nagyon is lehetséges másodszor megfertőződni. Az első fertőzésből néhányan kigyógyultak saját immunrendszerük segítségével, de gyógyulás közben károsodott a szívizmuk, és amikor másodszor is megfertőződtek, az antitesteik nem segítettek, hanem rontottak a helyzeten, hirtelen meghaltak szívelégtelenségben.”

Az információs forrás szerint „a vírus túljárt az eszünkön” mivel a szimptómákat el tudta rejteni akár 24 napig is. Ezt az állítás Zhong Nanshan tüdőgyógyász megerősítette, aki szerint a lappangás lehet egy nap, de 24 nap is a szimptómák megjelenéséig.

Azt is mondta a hír forrása, hogy a hamis negatív teszt meglehetősen gyakori. Voltak olyan esetek, amikor a CT kimutatta mindkét tüdő totális gyulladását, de a teszt egymást követően négyszer volt negatív.

A BBC szerint némely labor teszt helytelenül minősít embereket vírus mentesnek. Egy elbeszélés szerint hat negatív teszt előzte meg a helyes diagnózist.

A hamis negatív teszteredmény felveti a kérdést, valójában hány ember van megfertőzve. Sokan úgy gondolják, hogy a kínai kormány jóval a valós számok alatti értékeket tette közzé.

Tibor bá’: Tényként fogadhatjuk:

  • A kigyógyulás nem ad immunitást.
  • A kigyógyultak szervei (szív) károsodását.
  • Az újrafertőzés lehetséges.
  • Azt a tényt, hogy ellentétben a szezonális influenzával, a COVID-19 nem csak tél végén aktív, hanem a teljes 12 hónapon át.
  • A gyors mutációt, ami a vakcinát hatástalanítja. (egyes források szerint már 40 mutánsról tudnak).

Ismétlem, ha ezeket tényként fogadjuk el. Akkor mi akadályozza meg azt, hogy kellő idő múltán (mondjuk 2-3 év) a földön minden ember megkapja? Megkapja és előbb vagy utóbb belehaljon. Hacsak, hacsak addig nem találunk ki valamit. Ehhez pedig idő kell. Ha most időhúzás helyett a GDP jár a fejünkben, illetve a döntéshozók fejében, akkor értékes időt vesztünk, esetleg saját életünk rovására.

___________________________________________________________________________

Chinese doctors say Wuhan coronavirus reinfection even deadlier

TAIPEI (Taiwan News) — It’s possible to get infected by the novel coronavirus (COVID-19) a second time, according to doctors on the frontline in China’s city of Wuhan, leading to death from heart failure in some cases.

The claim is made by doctors working in the Hubei Province capital that is at the center of the epidemic, which has to date infected 64,201 people and killed 1,487. One of the doctors reached out to a relative living in the United Kingdom, who then informed Taiwan News.

Both the relative and doctors asked to remain anonymous, out of consideration they might face retribution from the Chinese authorities. The doctor, Li Wenliang (李文亮), who first raised warnings about the Wuhan virus, was rebuked by the authorities before succumbing to the devastating disease himself earlier this month.

According to the message forwarded to Taiwan News, “It’s highly possible to get infected a second time. A few people recovered from the first time by their own immune system, but the meds they use are damaging their heart tissue, and when they get it the second time, the antibody doesn’t help but makes it worse, and they die a sudden death from heart failure.”

The source also said the virus has “outsmarted all of us,” as it can hide symptoms for up to 24 days. This assertion has been made independently elsewhere, with Chinese pulmonologist Zhong Nanshan (鍾南山) saying the average incubation period is three days, but it can take as little as one day and up to 24 days to develop symptoms.

Also, the source said that false negative tests for the virus are fairly common. “It can fool the test kit – there were cases that they found, the CT scan shows both lungs are fully infected but the test came back negative four times. The fifth test came back positive.”

According to the BBC and other media outlets, some laboratory tests are incorrectly telling people they are virus-free. There is also anecdotal evidence of people having up to six negative results before being diagnosed correctly.

Dr. Li Wenliang first raised concerns about this. His own test results had come back negative multiple times before he was finally diagnosed.

False negative tests raise question marks over how many people have the Wuhan coronavirus, with many believing the Chinese authorities have massively underreported the number of cases and deaths. Meanwhile, the official methodology for diagnosing the virus in China was changed this week, leading to a sudden leap in the number of recorded cases and deaths.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szolgálati közlemény

 

Bizonyára emlékeztek, március 15-én (3131) Létezik-e csodafegyver a COVID-19 betegek megmentésére? Megpróbálhatjuk! cím alatt Dr. Garami Attila MD, PhD kutatóorvos, biomarker szakértő, poszt formájában közzétette kutatási munkájának eredményét, itt nálunk. Köszönet érte. Most értesített engem, hogy torinói orvosok visszaigazolták sejtését, a D3 vitamin hiánynak komoly szerepe van a COVID-19 megbetegedésben. Ezért kér benneteket, hogy szedjetek D3 vitamint, lehetőleg napi 3000 NE mennyiségben, és minden alkalmat ragadjatok meg a napozásra (napi 20 perc elégséges). Dr. Garami Attilának gratulálunk eredményes munkájához.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3143) Modellezés

Tibor bá’ online

 

A közel ötmilliós Új-zéland kutatói lemodellezték az ország karanténba helyezését, hogy több mint egy évet nyerjenek a vakcina vagy kezelés megteremtéséhez. Az eredmény azt mutatta, hogy vakcina vagy kezelés nélkül a COVID-19 csúcsa lényegesen magasabb lesz, mint a kórház kapacitása a karantén feloldása után. A jelenlegi óvintézkedések hatására a vírus terjedését akár 400 napra is meg tudják akadályozni, de az óvintézkedések megszűnése után a fertőzés megint megugorhat, mert a lakosságban nem fejlődött ki nyáj immunitás. Kevesebb óvintézkedés esetén néhány hónap alatt a kórház kapacitás hatszorosát kitevő fertőzési csúcs jelenne meg

.Azt is modellezték, mi van, ha szigorú óvintézkedést egy idő után visszavonják addig, amíg a fertőzés emelkedése feltölti a rendelkezésre álló intenzív ágyakat.

Óvintézkedés bevezetése nélkül a lakosság 89 százaléka megbetegedne és 80.000 halott keletkezne (a mi esetünkben ez 160.000 lenne).

Amint 40.000 ember megfertőződött, a kórház kapacitás 100 százalékban ki lenne használva. A fertőzöttség csúcsértékénél a jelenlegi kórházi kapacitás tízszeresére lenne szükség.

A legszigorúbb óvintézkedés bevezetése esetén a kórházi kapacitásra egy évig nem lenne szükség.

Magunkra vetítve, és feltételezve, hogy kórházi kapacitással rosszabbul állunk, mint Új-zéland, világossá válik, hogy a legjobb taktika a lehető legszigorúbb óvintézkedés bevezetése egy évre. Ellenkező esetben a kórházi kapacitás minimum tízszeres túllépése azt eredményezné, hogy nem csak az inaktív idősek kezét engednék el az intenzív osztályokon, hanem a fiatalokét is, mert hiszen nem lenne elég lélegeztető gép.

Arra gondolni se jó, ha egy év után még mindig nincs vakcina, illetve gyógymód. Ugyanott lennénk, mint ha be se vezettük volna az óvintézkedéseket, csak egy évvel később teljesen kimerült készletekkel, hiszen egy évig alig volt termelés. Ennek ellenére én az azonnal szigorú rendszabályok bevezetése mellett döntenék. Ki időt nyer, az életet nyer, alapon.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3142) Töprengek

Tibor bá’ online

 

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban alapvető fontosságú információk nem születnek meg, vagy elhallgatják őket. Január végén Kínából volt olyan értesítés, hogy a kigyógyultak veséje, szíve, tüdeje, de még a heréi is károsodtak. Azóta egy szó se esett erről. Közlik, hány gyógyult van, de hogy ez pontosan mit jelent, arról fogalmunk sincs. Pedig ezt nagyon fontos lenne tudni.

Ugyanígy nem közlik az arra illetékesek, hogy ad-e védettséget a fertőzésből kigyógyulás. Vannak adatok a korona vírusokkal általában, vagyis, hogy egy, legfeljebb két év védettséget adnak, de nem specifikusan a COVID-19, mert ugye ennél nem is lehet, hiszen csak fél éves.

Ehhez kapcsolódik az, hogy meg lehet-e kapni kétszer. Egy-egy esetről vannak hírek, de ebből nem lehet következtetni általános érvényű megállapításra. Egyetlen egy olyan hír volt, ami szerint Kuangtung tartományban a gyógyultak 14 százaléka újra fertőződött. Kérdés mennyi idő alatt. Arra lehetne következtetni, hogy idővel, sokkal nagyobb százalék, esetleg potenciálisan 100 százalék újra fertőződhet. De ezt én nem jelenthetem ki. Ezt a témát már rég fel kellett volna vállalnia hozzáértőknek. Vagy esetleg már tudják, de a pánik elkerülése végett….

Az is megérne egy misét, hogy mutál-e, és milyen gyakorisággal ez az átkozott vírus. Mert ettől rengeteg függ. Ha például adna védettséget (ami egyáltalán nem biztos) azt a mutáns változat egyből lenullázná. Az én ráérzésem szerint a helyzet sokkal drámaibb, mint az országok vezetői eddig elismerték, és egyszerűen nem akarják, hogy az emberek erre rájöjjenek. Szerintem a COVID-19 drámának csak egészen az elején vagyunk.

Ha a sejtésem igaz, akkor ez a COVID-19 örökre itt marad velünk, ahogy a szezonális influenza, azzal a különbséggel, hogy ennek a moralitási rátája kábé 40-sze nagyobb, és nemcsak télen, hanem egész évben kaszál. Az élet, amikbe beleszülettünk, már soha se tér vissza. Remélem, nem lesz igazam.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3141) Fényezem magam

Tibor bá’ online

 

Napi hír: Lélegeztető gépek felkutatására is ráállította a külügy a magyar diplomatákat. Pénteken a G7 írta meg, hogy a Semmelweis Egyetem 196 új lélegeztető gép beszerzésére írt alá szerződést a CECZ Közép-európai Kft.-vel, amelynek tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company. Magyarország ellátottság tekintetében nagyot léphet előre, ha március végére meg is érkeznek a beígért gépek. A jelek szerint azonban a kormány ezzel párhuzamosan továbbiak felkutatásával is próbálkozik.

Ezt különben Orbán Viktor személyesen jelentette be. „Fürkészőket” küldött szét a nagyvilágba, hogy derítsék ki hol, honnan lehet beszerezni respirátorokat.

Nem kellene neki fürkészőket szétküldeni, ha hallgat rám, mert én január végén írtam, hogy most Orbánnak azonnal fel kellene vásárolni minden lélegeztetőt, ami a piacon van. Én tehát népünk bölcs vezérét előrelátásban lepipálom.

Na, akkor most megint írok valamit. Orbánnak már napokkal ezelőtt (amikor 1 halottról megindultunk felfelé) el kellett volna rendelni a kijárási tilalmat. Nem rendelte el. Meg fogjuk mi még ezt bánni. Tudom mi az ok, termeltetni akar. Csakhogy, amit nyer a vámon, azt elveszíti a réven. Sokkal jobban járnánk, ha a beteg felfutás lassan, elnyújtva következne be. Ez nem csak gazdaságilag lenne kedvezőbb, de rengeteg életet is megmenthetnénk. Miért? Nézzük csak (nem rémhír, nem én találom ki)

Rossz hírek: Vezető kínai virológus állítja, hogy Európa több év múlva foga legyőzni a COVID-19 vírust.

Zhang Wenhong virológus, a Sanghaji COVID-19 szakértő csoport vezetője szerint az európai országok nem várhatnak egy gyors győzelmet a koronavírus felett.

A Düsseldorfi kínai főkonzulátus által megszervezett videokonferencián a szakértő kifejtette, hogy a nyugati országoknak akár két évbe is telhet a vírus legyőzése.

Normálisnak mondható, ha a vírus megjelenik, majd eltűnik, és egy vagy két évig is eltarthat – állítja Zhang.

Kijelenthetem: Felejtsük el, hogy a pandémia leáll Európában a közeljövőben. Pontosította a kínai virológus pesszimista jóslatát.

A tudósoknak nincs kétsége afelől, hogy a COVID-19 pandémia elhúzódik egy darabig és ez csak attól függ, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a megfékezésére, ami nyáron vagy a következő nyáron bekövetkezhet.

Ha a problémát gyorsan akarjuk megoldani, akkor igen szélsőséges eszközöket kell bevetni – állítja Zhang Wenhong.

Szerinte egy pandémia viszonylag gyorsan akkor győzhető le, ha lehetséges négy hétre a Világon minden mozgást leállítani. Ehhez gyorsan hozzátette, hogy nehéz neki akár elképzelni, hogy ez lehetséges lenne ebben a modern világban.

Zhang Wenhong elmagyarázta, hogy Kína koronavírus elleni harcában segített az a tény, hogy közvetlenül a járvány kitörése után minden intézmény, vállalkozás és oktatási intézmény azonnal bezárt.

Aki kíváncsi, itt az eredeti angol szöveg:

BAD NEWS: Lead Chinese Virologist Says European Victory Over Covid-19 Is Several Years Away

One of China’s leading virologists, Zhang Wenhong, head of the Shanghai COVID-19 expert group, said European countries should not expect a quick victory over coronavirus.

During a videoconference organized by the Chinese Consulate General in Dusseldorf, Germany, the expert expressed the opinion that Western countries may require up to two years for this.

“It will be perfectly normal for the virus to appear and disappear, and it will last one or two years,” Zhang said.

“I can say: forget that the pandemic will end in Europe in the near future,” the Chinese virologist specified his pessimistic forecast.

The scientist has no doubt that the COVID-19 pandemic will drag on for some time and will depend only on the general efforts to contain it when it succeeds in taking control: this summer or the next.

“To solve the problem in a short period of time, measures must be extremely radical,” said Zhang Wenhong.

According to him, a pandemic could be defeated relatively quickly only if it were possible to stop all movement around the world for four weeks. However, he immediately added that it was “difficult for him to even imagine” that this was possible in the modern world.

Zhang Wenhong explained that China was helped in the fight against coronavirus by the fact that almost all institutions, enterprises and educational institutions were closed in the country at the very beginning of the epidemic due to the “Spring Festival”.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3140) Kövérnek lenni dicsőség dolga?

Tibor bá’ online

 

Az alábbi fényképet két napja találtam a netten. Nevezetessége az, hogy azonnal rengeteg gondolatom támad. Tinédzser koromban lánynak szülni dicsőség volt. Most kövérnek lenni dicsőség. Nézzétek meg a képet!

A helyszín Sydney leghíresebb tengerpartja a Bondi beach. Érdekessége, hogy szinte a város közepében van. A másik érdekessége, hogy rengeteget voltam ott. Harmadik érdekessége, hogy kurva jó nőket lehet ott látni, és ismerkedni. Itt most a fényképen látunk öt darab kigömbölyödött fiatal lányt, balról készül csatlakozni hozzájuk egy hatodik. Sehol egy „kurva jó nő”. Kizárólag kigömbölyödő hassal és sonkákkal elhízásnak induló fiatal lányok. Láthatóan teljesen normálisnak tartják az én mércémmel gusztustalan testüket, mert hiszen ki merik tenni közszemlének. Az én időmben minden századik lány volt elhízott, nyilván genetikai okok miatt, de azok kerülték a strandokat. Szégyen volt kövérnek lenni, és gúnyolták is őket, „daginak” lenni nem volt dicsőség. Manapság nyuggernek lenni nem dicsőség.Elzabáljuk az ételt az egyre terebélyesedő fiatalok elől.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3139) A vírus amerikai

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az igazságnak három fokozata van:
  • Tagadják
  • Nevetségessé teszik
  • Elfogadják, mint ami önmagából adódik.

A COVID-19 esetében a második fokozatban vagyunk. Először a média egyszerűen ignorálta az analízisen alapuló állítást, hogy a vírus az USA-ból származhat. Azonban az információ terjedése és a felmerülő bizonyítások beleértve az Amerikából érkezőket is nem tette lehetővé a további félrefordulást, marad, hogy a nyugati média nyíltan nevetségessé teszi az állítást.

Nézzük csak! Kínai virológusok felfedezték, hogy a vírus nem Kínából származik, nem Wuhanból és nem a tengeri húspiacról, hanem visszavezethető Amerikára, valószínűleg az amerikai hadsereg Fort Detricki biolaborjából (amit a CDC bezáratott múlt év júliusban) és Kínába hozták a 2019 októberében tartott World Military Games (Világra szóló hadgyakorlat) alkalmából.

Japán és Taiwani virológusok szintén arra a megállapításra jutottak, hogy a vírus az USA-ból származhat.

Még a kezdet előtt az amerikaiak a nyakukat törték, hogy eltereljék a bűnösséget azzal, hogy kitaláltak denevérekről, kígyókról és más állatokról szóló meséket a Wuhani húspiacról. Jelezték, hogy a Wuhani Egyetem egy biofegyver gyár (ami nem igaz). És a Szabad Ázsia Hangja rádión keresztül azt állította, hogy a vírus onnan került ki a szabadba.

Be kell vallani, hogy az amerikaiak roppant tehetségesek a mikrofon magukhoz ragadásában, hogy „hivatalos” szócsőként beszámoljanak a pillanatnyi eseményekről, elárasztva a könnyen rászedhető tömegeket, meggátolva őket abban, hogy maguk rakják össze az információ darabkákat.

Tökéletesen megfeledkezve arról a tényről, hogy kevés olyan ország van a világon, ahol legyártanak vagy kiszabadítanak egy olyan biológiai fegyvert, ami elsősorban ő magukat támadja meg. Arról is megfeledkezzenek, egy végső játszma geopolitikai valószínűségéről, vagyis, hogy egy hatásos fegyver a gazdasági háborúban Kínával szemben olyat tehet, amit egy kereskedelmi háború nem tud.

A felületes olvasó könnyen elfelejtheti az amerikai mentalitást, ami szerint számtalan geopolitikai ok lehet arra, hogy megtámadják Kínát, Iránt, és Olaszországot. A többi országban bekövetkező haláleseteket el lehet könyvelni „járulékos vesztességnek”.

Számtalan koronavírussal kapcsolatos poszt látott napvilágot az Interneten. Ezek közül egyesek iszonyatos látogatást gerjesztve, sok százezres letöltést eredményezett. Ezen posztok nagy része több nyelvre le lett fordítva és blogok százaira feltéve. Ezzel egy időben számtalan poszt született a kínai közösségi médiában, amelyek arról spekulálnak miként tört ki Wuhanban a járvány.

A végén a kínai média hasonló vehemenciával állította, hogy a vírus eredhetett Amerikából, ám az amerikaiak teljes mellbedobással cáfolták azt.

A következőkben Zhao LiJian, a kínai Külügy Minisztérium szóvivője a történetet hivatalossá tette az amerikai közösségi média oldalain. A New York Times-ban egy cikk szerint Zhao nézete bekerült a kínaiak legismertebb közösségi médiájába, a Weibo-ba (aminek 160 millió látogatója volt).

Úgy tűnik, hogy LiJian twittere valójában egy hivatalos forrás, amit nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. LiJian azt állítja, hogy a vírust Kínába az USA-ból hozták egy katonai hadijáték idején, és követel az USA-tól magyarázatot, hogy hatalmas érdeklődést miért hagynak szó nélkül. Ez akkora politikai nyomás volt, hogy a nyugati média nem hagyhatta szó nélkül. Természetesen ignorálták a hír lényegét és ellehetetlenítették a hírvivőt.

Március 12.-én az angol Guardian azt állította, hogy kínai propaganda szerint a vírus Amerikából származik. Március 13.-án a New York Times hasonló történettel állt elő: „Kínai koronavírus összeesküvés” címen, amiben az vírus eredetét meghamisították. Március 14.-én az ABC televízió a következő címmel: „A koronavírus eredetével kapcsolatban hamis állítás lépett fel az USA és Kína között” amiben nevetségessé tették Kínát és az amerikai eredetet.

A Seattle Times a történetnek egy másik vízióját publikálta, amiben azt állították, hogy „Kína előáll egy új elmélettel a koronavírus eredetét illetően: Ez egy amerikai betegség… amit az amerikai hadsereg vitt el októberben Wuhanba. Erre a legkisebb bizonyítékuk sincs, de a történet Kínában hivatalos megerősítést nyert a Kínai Külügyminisztériumtól, ahol a szóvivő meggyanúsította az amerikai szerveket, hogy nem tisztázták, mit tudnak a betegségről.” Az angliai Independent előállt saját verziójukkal „Kínai összeesküvési elmélet” címen, amit a CNN követett.

Ezek után a Washington Post, a Bloomberg és egy fél tucat újság és média kapcsolatba lépett a szerzővel interjú készítés céljából, hogy ezt az összeesküvési elméletet felgöngyölítsék. A Bejingi Amerikai Követség szintén megkereste a szerzőt egy „kis beszélgetésre”.

Ha a közösség informálására irányuló kampány, és a politikai nyomás folytatódik, a végén még megérkezünk a harmadik fokozathoz. Vagyis a média elkezdi feszegetni a lehetségességet, majd a valószínűséget, végül beismeri a tényt, hogy a „kínai” vírus forrása az USA.

A szerző, Larry Romanoff visszavonult munkatársa egy nemzetközi tanácsadó cégnek. Meghívott professzora a Sanghaji Fudan Egyetemnek. Feljegyzései a Global Research-ban jelennek meg. Forrás

Tibor bá’: Nem állítom, hogy a koronavírus amerikai, de ez egy másik oldala az éremnek, érdemes vele megismerkedni.

___________________________________________________________________________

COVID-19: All Truth Has Three Stages

By Larry Romanoff

First, it is ignored.

Second, it is widely ridiculed.

Third, it is accepted as self-evident.

March 19, 2020 „Information Clearing House” – With COVID-19, we have now entered Stage 2. At first, the media ignored the claims and the analysis that the virus could have originated in the US. But the spread of information and restatements of evidence from all sides, including in the US itself, has become too intense and now the claims are being openly ridiculed in the Western media.

Briefly, Chinese virologists discovered conclusively that the original source of the virus was not China, nor Wuhan, nor the seafood market, but had been traced to the US, a possible scenario being that the virus might have originated at the US Military’s bio-weapons lab at Fort Detrick (which was shut down by the CDC in July, because of outbreaks), and brought to China during the World Military Games in October 2019.

Also, Japanese and Taiwanese virologists arrived independently at the conclusion that the virus could have originated in the US.

The Americans did their best from before the beginning to deflect culpability by crafting tales of bats, snakes, pangolins, the seafood market, the Wuhan University being a bio-weapons facility (which it is not), and the CIA tale leaked through the VOA and Radio Free Asia that the virus leaked from that university. They stated (factually) that Chinese researchers had participated (7 years ago) in similar virus research funded by the US NIH, thus somehow insinuating Chinese culpability, ignoring that the prior research was irrelevant to current events.

I must say the Americans have proven to be very skillful in grabbing the microphone first, to create an “official” narrative of a current event while flooding the media with sufficient finger-pointing to preclude a gullible public the time to logically assemble the pieces on their own.

They ignored the very real fact that few nations would either create or release a biological weapon that attacks primarily itself. They ignored too, the geopolitical likelihood of an ”end game” – that a virus is a powerful weapon of economic warfare, able to do to China’s economy what a trade war could not do.

Casual readers tend to ignore the fact that, in the American mentality, there are many solid geopolitical reasons to attack China, Iran, and Italy, the remaining countries merely constituting unfortunate collateral damage.

Many virus articles containing this and similar information had been published by second-tier internet news sites, some articles gaining enormous readership with hundreds of thousands of downloads and much re-posting. Many of these articles have been translated into 6 or 7 languages and published on websites all around the world. Simultaneously, many posts were made on Chinese social media speculating on the odd circumstances and long chain of unusual coincidences that led to the virus outbreak in Wuhan.

One of the articles referred to above, was translated and posted on Chinese social media and gathered 76,000 comments in the first 8 hours. Eventually, the major Chinese media outlets made the same claims – that the virus could have originated in the US and that the Americans were engaging in a massive cover-up.

Then, Zhao LiJian, a spokesman for China’s Foreign Ministry, made the story official, through a number of posts on US social media. One major media article, this in the NYT, noted that “Zhao’s remarks were spread on China’s most prominent social media platform, Weibo . . . [and] had been viewed more than 160 million times, along with screenshots of the original Twitter posts.

It seems LiJian’s Twitter posts, being essentially an official source that could not easily be ignored, claiming the virus was brought to China from the US during the Military Games, and demanding an explanation from the US, were receiving too much public attention to be ignored. All of the above created sufficient political pressure to force the Western media to respond. And of course they responded by ignoring the facts of the message and trashing the messenger.

On March 12, the UK Guardian ran a story claiming China was “pushing propaganda” about the virus coming from the US. (1) On March 13, the New York Times ran a similar story of a “China coronavirus conspiracy” of false claims about the source of the virus. (2) Then, on March 14, ABC News ran a story titled “False claims about sources of coronavirus cause spat between the US, China”, in which it ridiculed China and the claims of a US-virus. (3)

The Seattle Times published a version of the story, stating, “China is pushing a new theory about the origins of the coronavirus: It is an American disease . . . introduced by members of the U.S. Army who visited Wuhan in October. There is not a shred of evidence to support that, but the notion received an official endorsement from China’s Ministry of Foreign Affairs, whose spokesman accused American officials of not coming clean about what they know about the disease.” (4) The UK Independent published their own version of “China’s conspiracy theory” (5), as did CNN (6).

The ABC article claimed that “Assistant Secretary David Stilwell gave [Chinese] Ambassador Cui Tiankai a “very stern representation of the facts,” claiming Cui was “very defensive” in the face of this “official” American assault. The US State Department is quoted as having said, “We wanted to put the [Chinese] government on notice we won’t tolerate [conspiracy theories] for the good of the Chinese people and the world.”

Following that, the Washington Post, Bloomberg, and half a dozen other press wires and media outlets have contacted this author for interviews, eager for an opportunity to trash this ‘conspiracy theory’ at its source. The US Embassy in Beijing also “reached out” to the author “to talk about it”.

If the public information campaign and the resulting political pressure can continue, we will eventually enter stage three where the media will begin admitting first the possibility, then the likelihood, then the fact, of the US being the source of the “China” virus.

Larry Romanoff is a retired management consultant and businessman. He has held senior executive positions in international consulting firms, and owned an international import-export business. He has been a visiting professor at Shanghai’s Fudan University, presenting case studies in international affairs to senior EMBA classes. Mr. Romanoff lives in Shanghai and is currently writing a series of ten books generally related to China and the West. He can be contacted at: 2186604556@qq.com. He is a frequent contributor to Global Research. „Source

The original source of this article is Global Research

Copyright © Larry Romanoff, Global Research, 2020

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3138) Halálozási ráta

Tibor bá’ online

 

A mortalitást kétféleképpen lehet kiszámolni. Az első a teljes mortalitás, amit a médiák szeretnek alkalmazni, mert ez kisebb értéket ad.

Lényege: a halálozottak számát el kell osztani az összes fertőzöttel és be kell szorozni százzal.

Jelen pillanatban (szombat 19:30) Olaszországra vonatkoztatva ez:

4.825/53.578×100=9%

A másik mód esetén csak azt kell nézni, hogy mennyi gyógyult meg, és hányat hunytak el, mert a fertőzöttek részére csak ez a két lehetőség van. Ez valós és magasabb számot ad, de csalóka a járvány elején, mert a betegek előbb halnak meg, a gyógyuláshoz több idő kell. Lényege az elhunytak számának osztása az elhunytak és gyógyultak összegével és szorozva százzal. Vagyis az olasz esetben:

4.825/4.825+6.072=44%

összehasonlításképpen a szezonális influenza mortalitása: 0,1%.

A halálozási rátát nagy mértékben befolyásolja az orvosi ellátás. Illetve, hogy beteg a krízis állapotban kap-e mesterséges lélegeztetést. Ha nagy a tömeg, és nem jut mindenkinek vastüdő, akkor a mortalitás magasabb . Úgy is mondhatnánk, hogy eszköz hiányában feleslegesen halnak meg emberek.

A viszonylag magas olasz mortalitási rátát azzal indokolják, hogy nagyon sok az idős ember, és a nagy családok összejárnak, ahol a idősek sorra fertőződnek meg. De amerikai jelzések szerint nem ritka a harmincas, negyvenes éveiben lévő beteg respirátoron.

Szerintem a hivatalos magyar hírekből ki kellene venni a „az esetek 80 százalékánál enyhe lefolyású a betegség” szöveget. Nem helyes ezt a szörnyű csapást minimalizálni.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3137) Nem vagyok közgazdász

Tibor bá’ online

 

Ennek ellenére jót röhögtem néhány napja, amikor Varga Mihály Nemzeti Nemtudom Milyen Minisztérium vezetője közölte a TV-ben, hogy a magyar GDP akár (mínusz) -0,1 százalék is lehet. Boldog lennél te, ha megúsznánk -0,1 százalékkal! Hogy lehet ilyen hülyeséggel áltatni a népet. Majd néhány nappal később közölni, hogy a munkanélküliek száma százezres nagyságrend is lehet. Hogy akartok ti termelés nélkül GDP-t mérni? Az MSZP osztogatna mindenkinek minimum 100 ezer forintot. Lehet, még többet is. Tessék nyomni a bankóprést. Csak éppen nem lesz mögötte fedezet. Ha nincs áru, a pénz nem sokat ér a zsebben, mert a nincsből nem lehet adni érte semmit. A kereslet pedig az égig nyomja fel az árakat.

Na jó, nem húzom tovább a szót, a CNBC szerint: A Goldman Sachs közgazdászai állítják,egy soha nem látott recesszió előtt állunk. 2020 első negyed évében 6%, második negyed évében pedig 24 százalékos GDP visszaeséssel. Eredetileg a második negyedre 5 % csökkenés nézett ki, de „társadalmi távolság” (social distancing) vagyis a 2 méter távolság betartása az állampolgárok között, agyoncsapta a termelést. Lehet választani: védekezés vagy termelés! Más szavakkal: GDP vagy életben maradás. Úgy tűnik, az emberek élni akarnak. Varga Mihály elfelejtheti a – 0,1 százalékot. A stadionépítést egy időre el lehet felejteni.

Ha sok a forintod, csinálj vele valamit, időben szóltam.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3136) A koronavírus átverés

Tibor bá’ fordítása online

 

prológus: Gyakran ér az a vád, hogy saját számíze szerint válogatom ki a felrakott posztokat. Ez lehet, hogy igaz. Feltételezem, hogy ami nekem tetszik, az másoknak is tetszik. Ez alkalommal ez csak részben igaz. Ron Paul rámutat arra, hogy milyen veszélyt rejt magában, ha egy kormány törvények helyett (vészhelyzetre hivatkozva) rendeletekkel kormányoz. Nálunk éppen most kerül erre sor. Viszont nem értek egyet a szerző koronavírushoz való hozzáállásával. Hát ennyit.

 

Szerző: Ron Paul

A kormányok imádják a kríziseket, mert mikor az emberek félnek, hajlandók feladni a szabadságukat, olyan ígéret ellenében, hogy a Kormány megvédi őket. Példának okáért 9/11 után az amerikaiak elfogadták a polgári jogok közel tökéletes eltörlését a PATRIOT törvény üres biztonság ígéretéért.

Ironikus látni a demokratákat, akik a múlt hónapban megpróbálták Trumpot letaszítania trónjáról, mert visszaélt hatalmával, most azt követelik, hogy az adminisztráció kapjon nagyobb hatalmat a mindössze 100 amerikait megölő koronavírus miatt.

Pénteken Trump elnök pandémia vészhelyzetet hirdetett ki, most pedig jogot formál arra, hogy olyan egyéneket helyezzen karanténba, akikről feltételezhető a vírussal való fertőzés, valamint a Politico szerint leállíthasson repülőket, vonatokat, gépkocsikat, abból a célból, hogy a ragályos fertőzést megállítsa. Még arra is van lehetősége, hogy a honvédség segítségével elzárjon városokat, vagy akár egy egész államot.

Az állami és helyi vezetők imádják a pánikot. Az Illinoisi Champaign polgármestere parancsban megtiltotta a fegyverek és alkoholos italok eladását, és elzáratta a földgázt, vizet és elektromosságot, tetszés szerinti állampolgároknál. Ohio helytartója gyakorlatilag az egész államot elzárta.

Kétségen kívül a Trump adminisztráció fő félelemkeltője Anthony Fauci, aki az Allergia és Fertőző betegségek Nemzeti Intézményének, valamint a Nemzeti Egészségügyi Intézmény vezetője. A média Faucival van tele, ahol egyértelmű hamis adatokat közöl, hogy a félelem még nagyobb legyen. A kongresszusi meghallgatáson az mondta, hogy a koronavírus halálozási rátája tízszerese a szezonális influenzának, amire nincs semmi bizonyíték.

A „Szemben a Nemzettel” műsorban Fauci nyakát törte, hogy az eleve sántikáló gazdaságon rúgjon még egyet, „Ebben a pillanatban, személyesen én nem mennék el egy étterembe.” Azon mesterkedik, hogy az egész országot lezárják 14 napra.

Na de miért? Egy olyan vírus miatt, ami alig 5000 embert ölt meg az egész Világon, az Egyesült Államokon belül pedig 100-nál kevesebbet. Összehasonlításként, a jó öreg tuberkulózis, miről manapság alig esik szó, 2017-ben 1,6 millió embert ölt meg. Ez miatt miérftnincs pánik?

Fausi és hasonló félelem keltők követelései a betegségen csak rontanak. A statárium, miről álmodoznak, az embereket leköti az otthonaikba, ahelyett, hogy kimennének a szabadra, a tengerpartra, ahol a napfényben és a szabad levegőn erősödne az immunrendszerük. A félelemkeltők által generált pánik a betegség terjedését segítik és azt okozzák, hogy a tömegek rohannak az áruházakba az utolsó guriga vécépapírér.

A koronavírus okozta őrület nem csak a politikusokat és az egészségügyben dolgozókat lepte el. A neokonzervatív Atlantic Council vezetője megszólalt a médiában, azt javasolva, hogy a NATO az 5. cikkelyre hivatkozva indítson támadás a COVID-19 vírus ellen. Csak nem akarnak tankokat és drónoka küldeni, hogy elsöpörjék ezt a mikroszkópikus ellenséget?

Az embereknek meg kellene kérdezni maguktól, hogy ez a koronavírus világjárvány nem egy hatalmas svidli-e, ahol a betegség okozta tényleges kár a bebiztosított politikai és financiális hasznon mesze túl van becsülve.

Ez nem azt jelenti, hogy a betegség ártalmatlan. Semmi kétség afelől, hogy a betegségbe emberek fognak meghalni. Azoknak, akik a legveszélyezettebbek, mindent meg kell tenni, hogy csökkentsék az elkapás veszélyét, de mi már láttuk ezt az előadást korábban. A kormány túldimenziónál egy veszélyt, ami kifogás arra, hogy elvegyen szabadságunkból. Amikor a veszély elmúlik, nem adják vissza a szabadságunkat.

___________________________________________________________________________

  The Coronavirus Hoax

By Ron Paul

March 18, 2020 „Information Clearing House” – Governments love crises because when the people are fearful they are more willing to give up freedoms for promises that the government will take care of them. After 9/11, for example, Americans accepted the near-total destruction of their civil liberties in the PATRIOT Act’s hollow promises of security.

It is ironic to see the same Democrats who tried to impeach President Trump last month for abuse of power demanding that the Administration grab more power and authority in the name of fighting a virus that thus far has killed less than 100 Americans.

Declaring a pandemic emergency on Friday, President Trump now claims the power to quarantine individuals suspected of being infected by the virus and, as Politico writes, “stop and seize any plane, train or automobile to stymie the spread of contagious disease.” He can even call out the military to cordon off a US city or state.

State and local authoritarians love panic as well. The mayor of Champaign, Illinois, signed an executive order declaring the power to ban the sale of guns and alcohol and cut off gas, water, or electricity to any citizen. The governor of Ohio just essentially closed his entire state.

The chief fearmonger of the Trump Administration is without a doubt Anthony Fauci, head of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases at the National Institutes of Health. Fauci is all over the media, serving up outright falsehoods to stir up even more panic. He testified to Congress that the death rate for the coronavirus is ten times that of the seasonal flu, a claim without any scientific basis.

On Face the Nation, Fauci did his best to further damage an already tanking economy by stating, “Right now, personally, myself, I wouldn’t go to a restaurant.” He has pushed for closing the entire country down for 14 days.

Over what? A virus that has thus far killed just over 5,000 worldwide and less than 100 in the United States? By contrast, tuberculosis, an old disease not much discussed these days, killed nearly 1.6 million people in 2017. Where’s the panic over this?

If anything, what people like Fauci and the other fearmongers are demanding will likely make the disease worse. The martial law they dream about will leave people hunkered down inside their homes instead of going outdoors or to the beach where the sunshine and fresh air would help boost immunity. The panic produced by these fearmongers is likely helping spread the disease, as massive crowds rush into Walmart and Costco for that last roll of toilet paper.

The madness over the coronavirus is not limited to politicians and the medical community. The head of the neoconservative Atlantic Council wrote an editorial this week urging NATO to pass an Article 5 declaration of war against the COVID-19 virus! Are they going to send in tanks and drones to wipe out these microscopic enemies?

People should ask themselves whether this coronavirus “pandemic” could be a big hoax, with the actual danger of the disease massively exaggerated by those who seek to profit – financially or politically – from the ensuing panic.

That is not to say the disease is harmless. Without question people will die from coronavirus. Those in vulnerable categories should take precautions to limit their risk of exposure. But we have seen this movie before. Government over-hypes a threat as an excuse to grab more of our freedoms. When the “threat” is over, however, they never give us our freedoms back.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3135) Vírus és gazdaság

Tibor bá’ fordítása online

 

A koronavírus gazdasági hatása

Szerző: Paul Craig Roberts

A globalizáció és a koronavírus fontos leckére tanított meg minket. Ezzel kapcsolatban a kérdés, vajon meg tudunk-e tanulni olyan fontos leckéket, amelyek nem az uralkodó osztály malmaira hajtják a vizet.

A koronavírustól azt tanulhatjuk, hogy egy ország egészségbiztosítás nélkül hátrányba kerül. Sok millió amerikai él fizetéstől fizetésig. Ezek nem engedhetik meg maguknak a biztosítást. Ez azt jelenti, hogy sok millió fertőzött beteg nem kaphat orvosi ellátást. Ez a szörnyűség egyetlen társadalomban se elfogadható.

A koronavírussal szembeni harchoz hozzátartoznak a leállások, aminek következtében sok millió amerikainak nem lesz jövedelme. Mit fognak ezek tenni, hogy élelemhez jussanak? Nem kell hosszasan elgondolkozni azon, hogy ennek súlyos következményei lehetnek.

A globalizáció kihúzta a létrát azok alól, akik felfelé akartak kapaszkodni. Az amerikai középosztály munkahelyeit áttették Kínába. A társadalom azon része, amely valamikor félre tudott tenni a fizetéséből, mostanában tartozást halmoz fel, aminek visszafizetését megakadályozzák a recessziók és depressziók. A kamatok pedig felemésztik, ami a megélhetés után marad.

A globalizáció lecsökkentett társadalmunk túlélési képességét azzal, hogy külföldön gyártott termékekre kell támaszkodnia, ami leállhat politikai megfontolásból.

Az Amerikai Egyesült Államok népessége védtelen, a gazdasága pedig bajban van. Évek óta, vállalati vezetők a vállalataikat úgy vezették, hogy nagy prémiumokat kapjanak, ami a részvények emelkedéséből adódott. Ezt úgy érték el, hogy a nyereségből és felvett kölcsönökből visszavásárolták a vállalat részvényeit, ahelyett, hogy beruháztak volna. A vállalatok el vannak adósodva, ami visszaesésüket eredményezheti. Ilyen például a Boeing.

Michael Hudson közgazdász sok évtizedes elképzelése szerint a gazdaság újjáélesztéséhez alkalmazható, az adósság elengedése egyének részére. Vállalkozások esetében az adósság elengedés másképp néz ki. Ebben az esetben azok, akik eladósították a vállalkozást mentesülnének a felelősségre vonás alól. Hogy a népesség felháborodását elkerüljék, jobb megoldás az eladósodott vállalkozás, bank államosítása.

Az államosítást le kell határolni a becsődölt vállalkozásokra és financiális cégekre, és nem azt jelenti, hogy magánkézben nem maradhat vállalkozás. További államosítást kell bevezetni stratégiailag fontos vállalkozásokra, ahol a saját érdeküket előnybe helyezik a nemzeti érdekkel szemben, amit akkor tesznek, amikor a munkahelyeket és termelő egységeket offshore helyezik. Gyógyszergyárakat is államosítani kell a gyógyellátással együtt. Az energia szektor államosítását is meg kell fontolni, ahol a profit miatt feláldozzák a környezet tisztaságát. Egy sikeres társadalomban nem lehet cél a magánkézbe jutó profit.

A legtöbb amerikai számára az államosítás egy mocskos szó, pedig annak számtalan előnye van. Például a nemzeti egészségvédelem jelentősen csökkenti a költségeket azzal, hogy kiemeli az rendszerből a profitot. Ezen kívül az államosított gyógyszergyárak a kutatásra és a gyógyításra koncentrálhatnak, profit termelés helyett. Nyílt titok, hogy a Nagy Gyógyszer befolyásolja az orvosképzést saját elképzeléek szerint. A kérdés nyitottabb megközelítése hasznos lenne.

Egy másik mocskos szó Amerikában a „szocialista”, amit Bernie Sanders újra elkezdett alkalmazni. Egyik napról a másikra én nem lettem szocialista, csupán hangosan gondolkozok. Hogy az ördögbe születhet újjá a gazdaság, ha a vállalatok és az egyének nyakig ülnek az adósságban? A fojtogató adósság válságból az egyedüli kiút az adósságok elengedése. Államosítás nélkül elengedhető-e az adósság? Anélkül nem, hogy a Wall Streeti menedzsereknek ne legyen belőle hatalmas haszna. Ők az az „1 százalék”, akiknél 2008 óta a jövedelem emelkedés 95 százaléka landolt. Meg akarjuk-e jutalmazni őket a gazdaság eladósításáért azzal, hogy államosítás nélkül kisegítjük őket?

Az adósság alatt nyögő gazdaság és a védtelen lakosság nyilvánvalóan forradalmi. Rendelkezünk-e olyan vezetőkkel, akik képesek kitörni az érvényes ideológiából, hogy megmentsék a társadalmat, és ráhelyezzék a gazdaságot egy fenntartható alapra? Vagy a gazdasági nehézségeket rákenjük a vírusra. ami beindította a tartozás nevű időzített bombát?

___________________________________________________________________________

Economic Effect of Coronavirus Could Be Revolutionary

Paul Craig Roberts

Coronavirus and globalism will teach us vital lessons.  The question is whether we can learn vital lessons that do not serve the ruling interest groups and ideologies.

Coronavirus will teach us that a country without free national health care is severely handicapped. Millions of Americans live paycheck to paycheck.  They cannot afford health care premiums, deductions, and copays.  Millions have no insurance.  This means millions of people infected with coronavirus who cannot get medical help.  The morbidity from this is intolerable in any society.

Shutdowns associated with efforts to contain the spread of coronavirus will deny income to millions of Americans who live paycheck to paycheck.  What do they do for food, shelter, transportation?  You don’t have to think very long along these lines to see a very frightening scenario.

Globalism has taken down the ladders of upward mobility by exporting American middle class jobs to Asia.  A population once able to save now lives on debt, the service of which is interrupted by recession/depression and by debt service absorbing all net disposable income.

Globalism has also reduced the survivability of our society by making it dependent  on externally produced goods, the supply of which can be cut off by disruptions in other societies, by policy disagreements leading to sanctions, and by an inability to export enough to pay for imports, which is what the offshored production of US firms is.

The United States has an unprotected population and an economy in trouble.  For years corporate executives have run the companies for the benefit of their bonuses, which are largely dependent on rises in their company’s share price.  Consequently, profits and borrowings have been invested in buying back the companies’ shares and not in new investment in the businesses.  Corporate indebtedness is extreme and will threaten many corporations and many jobs in a downturn. Boeing is a case in point.

Economist Michael Hudson has for many decades studied the use of debt-forgiveness to restart economies killed by debt burdens.  Debt forgiveness for corporations has a different implication than debt forgiveness for individuals.  For corporations, forgiving debts lets those who financialized and indebted the economy and the population off the hook.  To avoid rewarding them for the catastrophe they produced and to prevent widespread public outcry and distrust, nationalization is implied for insolvent companies and banks.

Nationalization would be limited to insolvent companies and financial institutions and doesn’t mean that there would be no private companies or businesses.  Additional nationalization could be used to prevent strategic companies from substituting their interests for national interests, which they do when they move American jobs and factories offshore. Pharmaceuticals could be nationalized along with health care. Energy which often sacrifices the environment to its profits could be considered for nationalization.  A successful society has to have more driving it than private profit.

For most Americans nationalization is a dirty word, but it has many benefits.  For example, a national health care system reduces costs tremendously by taking profits out of the system.  Additionally, nationalized pharmaceutical companies could be made more focused on research and cures than on profit avenues.  Everyone knows how Big Pharma influences medical schools and medical practice in line with Big Pharma’s approach. A more open-minded approach to medicine would be beneficial.

Socialist is another American dirty word, one that is being used against Bernie Sanders.   I have not turned into a socialist overnight.  I am simply thinking outloud.  How can the economy recover when the population and corporations are smothered by debt?  Debt forgiveness is the only way out of this debt suffocation.  Can debts be forgiven without nationalization? Not without a huge giveaway to financial mangers and Wall Street.  It is the members of the “one percent” who have received 95% of the increase in us income and wealth since 2008. Do we want to reward them for smothering the economy with debt by bailing them out without nationalizing them?

The combination of an economy covered in debt and an unprotected population is clearly revolutionary.  Do we have leadership capable of breaking out of interest group politics and ruling ideologies in order to save our society and put it on a more sustainable basis?

Or will the economic hardships be blamed on the virus, the catalyst that ignited the debt timebomb?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3134) A világ néhány országában elkezdődik az egészségügyi ellátás összeomlása, élelmiszerhiány és velejáró anarchia beindulása. – szerkesztett fordítás

Tibor bá’ online

 

Hal Turner-ről már hallottatok, nem a megbízható információjáról híres, de el lehet rajta igazodni. Nos, a tegnapi napon ezzel lepte meg a világot, de ez elsősorban az amerikaiaknak szól, bár számunkra is ad információt.

A társadalom a héten az utolsókat rúgja, a kormánynak pedig fel kell kötni a gatyáját, hogy a pánikot elhalassza. Ez az erőfeszítés sikeres lehet, de ez nem érdekes, mert a SHTF-et nem tudja elkerülni, csak késleltetni (megjegyzés: aki nem tudja, a SHTF=szar csapódik a ventilátorba). Több országba a SHTF egy héten belül beindul.

Egy héten belül két dolgot várhatunk:

  • A fertőzés széles körű elterjedését, ami a kórházak összeomlásával és általános pánikkal jár.
  • A fertőzés széles körű elterjedésének elkerülése végett kihirdetett statárium.

A követezők jósolhatók meg:

  • Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a megfertőzött emberek valódi számossága tízmilliókra tehető. Vagyis elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a vírus terjedését már semmi se akadályozhatja meg. A gondozásra szorulók számát az ellátás nem tudja fogadni. A kormányok túlkésőn léptek és túl gyengén, amin a statárium kihirdetése nem javít, hanem ront. A helyzetet rontja még, hogy a járvány együtt jár egy gazdasági összeomlással.
  • Élelmiszerhiány és szükséges alapellátások hiánya lép fel, ami egyes országokban rövidesen, a hónap végén majd mindenütt bekövetkezhet.
  • Az egészségügyi ellátás rendszere ezen a héten összeomlik a legtöbb európai országban és az USA-ban. A héten Európában elkezdődik a háborúkban alkalmazott prioritási sorrend bevezetése a kórházakban (vagyis azt kezelik, aki jobb bőrben van, és aki rosszabban, azt hagyják meghalni), a jövő hét végén az USA-ban is.
  • Áramkimaradás áprilisban indul be a világ legtöbb országában.
  • Ezen a héten legalább egy országban kiüt az anarchia. Ezen a héten legalább 10 országban kihirdetik a statáriumot. Hatalmas tiltakozásokra kerül sor, ami csak a kezdet lesz.
  • A legtöbb országban a káosz csúcsára májusban/júniusban kerül sor, a második hullámra szeptemberben vagy októberben kerül sor. A társadalom majd teljesen összeomlik, elsősorban a nagy városokban. Novemberre ez széles körűvé válik.
  • Az egészségügyi dolgozók soraiban hatalmas lesz a vesztesség, ami az ellátást napról-napra egyre gyengébbé tesz. A vírus máris szedi áldozatait a hadsereg és a rendőrség kötelékeiben, ami csak fokozódni fog. Ezzel a társadalom elveszíti az utolsó védelmi vonalat az anarchiával és a bűnözéssel szemben.

A legjobb tanács egyszerűen az, hogy tartsd magad távol minden kontaktustól. Ha még szükséged van bármi beszerzésére, használj kesztyűt, arcmaszkot.

Ez nem egy közönséges influenza, ez a vírus nem játék, ez 100 évente beköszöntő csapás. Ne tévesszen meg olyan szöveg, hogy a lakosság 80 százalékára nem hat ki, a fiatalok gyakorlatilag védettek, stb. A valóság az, hogy a vírus gyilkolja az embereket, és ezzel szemben a gyógyászat alig tud védekezni. Készülj fel rá, megyünk vissza a középkorba.

Itt jegyzem meg, hogy Orbán Viktor bejelentése az adókedvezmények, a törlesztési moratórium bevezetésére kifejezetten okos dolog. Nem hittem volna, hogy ezeket meglépi.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3133) Hahó felmelegedés! Nem felejtettünk el.

Tibor bá’ online

 

A NASA 2009-2020 közötti adatait felhasználva Sam Carana készített egy grafikont, amit itt láthatsz:

Ebből a bolha pöcse méretű jelzésekből kivehető, hogy 2020 februárjában a Föld átlépte az 2 °C melegedést 1750-hez képest, amitől a 2015 Párizsi összeröffenés óvva intett. De ez nem elég a felgyorsulás következtében, egy év múlva, pontosan 2021 januárjában elérjük a 3 °C melegedést. Hogy milyen felgyorsulás? Hát, amit a grafikon is mutat. De ha ez nem hiteles, akkor gondoljatok a koronavírus hatására. McPharson kalkulációi szerint a Világ ipari tevékenységének 20 százalékos visszaesése egy fokos melegedést okoz az aerosol árnyékoló hatásának elvesztése miatt. A kérdés, hogy ez a húsz százalékos visszaesés megtörténik-e. A hozzáértők szerint bőségesen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3132) Távoktatás

Tibor bá’ vissza a múltba

 

A háború sokkal több megpróbáltatást hoz, mint egy járvány, és talán több áldozatot is követel. Mivel átéltem egyet, jól emlékszem mik történnek. A férfiak zömét elvitték katonának, a visszamaradt nőknek kellett helyettük is dolgozni, és meg kellett oldania a gyerek felügyelet is. Ennek ellenére senki se esett kétségbe. Viszont az is igaz, hogy előtte a családok nem mentek éjjel nappal kényeztetni enyhén elhízott testüket egy kis wellnessre.

De nem erről akartam írni, hanem kisiskolás élményemről. Szóval Magyarország belépett a háborúba, mert csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország. A valós ok persze az volt, hogy az akkori oligarchák földjeinek nagy része a határon kívülre került. Szóval beléptünk a háborúba, meghalt egy millió magyar és utána pont olyan csonkák maradtunk, mint előtte. Alatta pedig igencsak meg kellett húznia nadrágszíjat. Mást ne mondjak, a pékségek nem süthettek kiflit, és zsömlét, csak barna kenyeret, és azt is jegyre adták. Mindennel spórolni kellett, mert kellett a fontra és az ott harcoló katonáknak.

Én kisiskolás voltam, engem ott érintett, hogy karácsony után szénszünetet rendeltek el, gondolom kellett a szén az oda-vissza rohangáló szerelvények mozdonyaiban, és nem mellesleg a bányászok is a fronton voltak. Szóval szénszünet és otthon maradás. Valaki kitalálta a távoktatás, természetesen rádión keresztül, mert TV, meg laptop természetesen nem volt.

Az első oktatási napon édesanyám behozta a család rádióját a gyerekszobába, egy kis asztalt leterített egy fehér abrosszal, és arra helyezte el a rádiót,  előttem a  ceruza, tolltartó, irkákkal, és bekapcsolta a rádiót. Ahol bizonyos időben bizonyos órát tartottak, de pont nem azt, ami nekem kellett volna. Mit lehet csinálni? Hallgattam azt, amit előadtak. Anyám ki-bemászkált a konyha és a gyerekszoba között, belehallgatva, hogy mi történik.

Én elkezdtem játszani a ceruzákkal, anyám pedig egyre türelmetlenebb lett. Aztán elérkezett a 12 óra, amikor én az iskolából megindultam volna hazafelé. Az ebéd fél egyre szokott elkészülni. Ez  most is megtörtént. Ebédre apám is hazajött (akkoriban ez szokás volt), és a leves szürcsölése közben megkérdezte, hogy ment a tanulás. Erre anyám csak legyintett, és elkezdett másról beszélni. A következő nap már nem volt távoktatás, legalább is nekem nem. Aztán az iskola is elkezdődött, a szénszünetnek is vége lett, meg ki is tavaszodott.

Különben, 1944 március 19.-én a németek megszállták hazánkat. Az internátusban az oktatást másnap befejezték. Számunkra elkezdődött a vakáció. Szeptemberben nem kezdődött el a tanítás, mert az oroszok már Kárpátalján ágyúztak. Aztán megostromolták Budapestet. A végén márciusban írattak be egy osztállyal feljebb. Végeredményben 12 hónapon át nem láttam osztálytermet belülről. Ennek ellenére, mind a két osztályról kaptam bizonyítványt, és képzeljétek el ma is többet tudok a magyar irodalomból és történelemből mint mai magyar átlag. Nem kell beszarni, sohase volt úgy, hogy valahogy ne lett volna.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

FELHÍVÁS!

Adakozás nélkül, ismert nick-névvel fel lehet kerülni VIP listára egyszerű E-mail levél küldéssel. evatibor&t-online.hu. Éljetek a lehetőséggel!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3131) Létezik-e csodafegyver a COVID-19 betegek megmentésére? Próbáljátok meg!

 Vendégposzt (ajánlás a végén kékkel)

 

Szerző: Dr. Garami Attila MD, PhD
kutatóorvos
Szenior Biomarker Szakértő
Svájc

Az új SARS-CoV-2 vírus és a SARS-CoV-2 által okozott COVID-19 betegség folyamatos terjedése komoly kihívást jelent az emberiség számára. A betegek megmentése és a világjárvány lelassítása rendkívül fontos feladat.

Molekuláris szinten a SARS-CoV-2 vírus ugyanazon sejtfelszíni molekula segítségével, az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) révén jut be az emberi sejtekbe, mint a SARS-CoV (1). A fertőzés során vírus részecskék kötődnek számos ACE2 molekulához, ezek betüremkednek a sejt belseje felé, majd lefűződnek a sejt felszínéről és bejutnak a sejt belsejébe. Kimutatták azt is, hogy a SARS-CoV az ACE2 fehérje termelődését a vírusmennyiségtől függő módon, vagyis a fertőzés előrehaladása során egyre jobban, csökkenti (2). Ez azt jelenti, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés az ACE2 működészavarát okozhatja. Mivel az ACE2 kulcsszerepet játszik a renin-angiotenzin rendszerben (RAS), funkciójának elvesztése súlyos következményekkel járhat.

Az ACE2, az angiotenzin-konvertáló enzimmel (ACE) – amely a RAS másik fő szabályzója, és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ismert célpontja  – egyensúlyban fejti ki hatását, finoman hangolt folyamatokban, mint például a vérnyomás szabályozásában vagy gyulladásos folyamatokban. Betegségmodellekben a magasabb ACE-szel és/vagy alacsonyabb ACE2-vel járó RAS-egyensúlyhiány érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez, krónikus vesebetegséghez, súlyos tüdőkárosodáshoz vezet. Ezekben az állapotokban, a nagyobb ACE2 aktivitás védő hatásúnak tűnik (3).

Az RAS aktivitás alapvetően magasabb a tüdőben, ahol az ACE2 szintén nagyobb mennyiségben van jelen, hogy egyensúlyban tartsa az ACE által termelt angiotenzin II hatását. – ez a tüdőben megemeli a tétet! Ezt a helyzetet tovább erősíthetik, magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, az ACE-gátlók. Az ACE-gátlók szedésekor előforduló escape jelenség során a renin szint növekedése figyelhető meg, amelyet magasabb ACE2-szintek kísérnek, valószínűleg egy kiegyensúlyozó reakció révén (4). Ha a RAS egyensúlya a normálisnál sokkal magasabb szinten stabilizálódik, akkor az a RAS egyensúlyának esetleges megbomlása sokkal súlyosabb problémákhoz vezethet. Ez például akkor fordulhat elő, amikor a SARS-CoV-2 vírus a fertőzés előrehaladtával elkezdi csökkenteni az ACE2 szintjét. Az ACE2 funkció elvesztése lehet az a kezdeti esemény, amely megnöveli a fehérvérsejtek tüdőbe áramlását, s így gyulladáshoz, valamint szöveti sérüléshez vezet, amint azt betegségmodellekben megfigyelték (5). Amint az előbbi tüdőgyulladásos folyamatok hipoxiához (vagyis csökkent oxigén ellátáshoz) vezetnek, a tét tovább növekszik, mivel renin felszabadulás és a renin gén aktivitásának fokozódása további RAS aktiválást eredményezhet, s ezzel egy ördögi körhöz vezethet (6).

Olyan ez kicsit, mint amikor valaki alap esetben csak egy kis Suzukit vezet, s bár brummogtatja azt a pirosnál, s dinamikusan indul el, de alapjában véve mégsem kell attól tartanunk, hogy nem tudja majd bevenni az első kanyart, ha egyébként tud vezetni. Na de ha egy normál vezető, ezt egy forma-1-es autóval próbálja megtenni, vagyis nyomja a gázt, s közben fékeznie kell, mert különben a sok ló neki lódulna…s ha ekkor kicsit felemeli a féket, akkor bizony senki sem lehet benne biztos, hogy amatőrként képes lesz-e bevenni az első kanyart! Hát ilyen a magasabb szinten fenntartott egyensúly veszélye!

A vírussal szembeni harc frontvonalán küzdő kínai orvosok szerint, a magas vérnyomás betegség kulcsfontosságú kockázati tényező a COVID-19 betegségben. Ők azt javasolják hogy a COVID-19 betegek mesterséges lélegeztetését minél előbb el kell kezdeni akkor, amikor már a vér oxigénellátása, telítettsége más módszerrel nem tartható fenn (7). Úgy gondolom, hogy a korai mesterséges lélegeztetés pontosan azt az ördögi kört próbálná fékezni, amit a csúcsra járatott, s egyensúlyából kibillentett, aktivált RAS váltott ki; de sajnos gyakran ehhez az már túl késő…

A krónikus betegségben szenvedő betegekben alacsonyabb ACE2 szintet mutattak ki. Sőt, mások azt is megfigyelték, hogy az ACE2 szintje az életkor előrehaladtával csökken. Ezek megmagyaráznák a népesség betegebb és idősebb részének sebezhetőségét a SARS-CoV-2-vel szemben. Mi több, jelentősen alacsonyabb ACE2 szintet figyeltek meg a kutatók hímnemű egyedekben (8). Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az ACE2 génje az X kromoszómán helyezkedik el, s így a férfiaknak eggyel kevesebb van belőle, mint a nőknek. Ez a tény a SARS-CoV-2 fertőzés szélsőséges körülményei során oda vezethet, hogy a férfiak kisebb ACE2 tartalék kapacitással rendelkezhetnek. Mivel az ACE2 fehérje jelen van a szívben, a vesében, a vékonybél enterocitáiban és a herékben is, ezért nem lehet kizárni azt, hogy SARS-CoV-2 virémia esetén a tüdő mellett patológiás elváltozások alakulhatnak ki ezeken a helyeken is a COVID-19 betegekben.

Ha le tudnánk „hűteni” egy SARS-CoV-2 által egyensúlyából kibillentett, s magasabb szinten stabilizálódott RAS-t, akkor talán életeket menthetnénk, még mielőtt a COVID-19 betegeknél az ördögi kör ellenőrizetlen eseményei beindulnának.

Talán érdemes megpróbálni, az orvosok által felírt ACE-gátlók mással való helyettesítését a SARS-CoV-2 pozitív betegeknél, ahogyan azt mások már javasolták (9). Azonban szerintem, SARS-CoV-2 pozitív betegek esetében, a vírus által egyensúlyából kibillentett, s magasabb szinten stabilizálódott RAS-t előnyösebb lehetne minél előbb leválasztani, amennyire csak lehetséges, az élettani szabályzó rendszerről.

Tengernyi bizonyíték jelzi, hogy a D-vitamin a RAS negatív endokrin szabályozója, és hogy a D-vitamin szint normalizálása csökkentheti az RAS aktivitását, mégpedig a renin expressziójának transzkripciós szuppressziója révén/mennyiségének szabályzása révén (10).

Mivel ebben az évszakban széles körben megfigyelhető, s szinte járványszerű, a D-vitamin hiánya az északi félteke lakossága körében, ezért valószínű, hogy a RAS szerepe a COVID-19 betegségben egyáltalán nem elhanyagolható. S ha jobban megnézzük, tényleg úgy tűnik, hogy a COVID-19 halálesetek világszintű eloszlása elég jó átfedésben van az aktuális D-vitamin hiány előfordulásával. Nem is beszélve arról, hogy D-vitamin hiányban az embernek sokkal gyengébb a SARS-CoV-2 elleni veleszületett immunvédelme.

Egy SARS-CoV-2 víruspozitivitás esetén előforduló csúcsra járatott RAS patológiai jelentőségének csökkentése vagy kóros aktivitásának – valószínűleg időben alkalmazott – helyrebillentése D-vitamin-kiegészítéssel, kiváló költség-haszon arányú megközelítés lehet a COVID-19 járvány kiszélesedése elleni küzdelemben, orvosi alapelvünknek megfelelően, a „primum nil nocere” nevében.

A SARS-CoV-2 pozitív betegek előtt álló orvosok könnyen bizonyíthatnák a fentiekben feltételezett összefüggést, hogy az alacsony D-vitamin szint, súlyosabb COVID-19 betegség kimenetellel járhat, s ezzel megerősíthetnék, hogy érdemes ezt az újfajta megközelítést időben alkalmazni SARS-CoV-2 pozitív betegek esetében. Ha kevesebb COVID-19 betegnél szükséges mesterséges lélegeztetést alkalmazni, ami jelenleg a SARS-CoV-2 járvány legszűkebb keresztmetszeteként ismert, s ami azért előre látható volt, akkor valójában az első nagy csatákat nyerhetjük meg ezzel, az akár egy világháborúval is felérő a vírussal szemben. Így reményeim szerint elkerülhetővé válhatnának a magasabb halálozási arányok, amelyekkel egyébként fájdalmasan szembe kellene nézünk.

A többszörösen egy irányba mutató tények szerint a SARS-CoV-2 vírus képes kibillenteni, a tüdőben egyébként egyensúlyban lévő, de csúcsra járatott RAS-t, az ACE2 csökkentése révén, amit gyulladás és hypoxia által kiváltott renin felszabadulás és egy ördögi kör beindulása követ. A hipotézis szerint, a megfelelő D-vitamin szint biztosítása lehetővé tenné COVID-19 betegekben, a vírus által csúcsra járatott RAS jelentőségének csökkentését. A felvázolt hipotézis molekuláris mechanizmusának pontos megértése természetesen további kutatásokat igényel.

Ez a feladat minden bizonnyal elkötelezett kutatókra vár, ám ez nem kellene hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy életeket mentsünk, s megmentsük az emberiséget a COVID-19-től.

Egyszerű üzenet:

Fontos a szervezet D-vitamin raktárainak feltöltése napozással, egészséges táplálkozás révén, avagy  az orvos által jóváhagyott vitaminpótlóval. Viszont egy 15-20 perces napozás az erősödő tavaszi napfényen többnyire biztonságosnak és elegendőnek mondható, ha egyébként az ember nem szenved D-vitamin hiányban.

Mindemellett a krónikus betegségben szenvedő és/vagy idős ACE-gátló típusú vérnyomáscsökkentőt szedők esetében elővigyázatosságból érdemes megfontolni a kezelőorvos felügyeletével, az ACE-gátló terápia helyettesítését, más hatásmechanizmusú, de az igényeknek megfelelő vérnyomáscsökkentővel.

Nyilvánvalóan a fentiek alkalmazása nem jelenti azt, hogy az alapvető higiénés szabályok és aktuális törvények betartását mellőzhetjük!

Az eredeti poszt itt érhető el: https://www.bmj.com/content/368/bmj.m810/rr-24

References

1. Hoffmann M et al. The novel coronavirus 2019 (2019-nCoV) uses the SARS-coronavirus receptor ACE2 and the cellular protease TMPRSS2 for entry into target cells. bioRxiv 2020:2020.01.31.929042.

2. Dijkman R et al. Replication-dependent downregulation of cellular angiotensin-converting enzyme 2 protein expression by human coronavirus NL63. Journal of General Virology (2012), 93, 1924–1929

3. Tikellis C and Thomas MC. Angiotensin-converting enzyme2 (ACE2) is a key modulator of the renin angiotensin system in health and disease. International Journal of Peptides Volume 2012, Article ID 256294, 8 pp.

4. Ferrario CM et al. Effect of angiotensin-converting enzyme inhibition and angiotensin II receptor blockers on cardiac angiotensin-converting enzyme 2. Circulation 2005;111:2605-10.

5. Chhinder P. Sodhi et al. Attenuation of pulmonary ACE2 activity impairs inactivation of des-Arg9 bradykinin/BKB1R axis and facilitates LPS-induced neutrophil infiltration. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2018 Jan 1; 314(1): L17–L31.

6. Krämer BK et al. Effects of hypoxia on renin secretion and renal renin gene expression. Kidney International Volume 54, Supplement 67, September 1998, Pages S155-S158

7. Top coronavirus doctor in Wuhan says high blood pressure is major death risk. Bloomberg News
March 9, 2020, 5:00 PM GMT+1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-09/top-virus-doctor-says…

8. Xudong X et al. Age- and gender-related difference of ACE2 expression in rat lung. Life sciences. 78. 2166-71. (2006).10.1016/j.lfs.2005.09.038.

9. Sommerstein R and Gräni C. Rapid response to Preventing a covid-19 pandemic: ACE inhibitors as a potential risk factor for fatal Covid-19, BMJ 2020;368:m810. 03 March 2020.

10. WeihuaYuan et al. 1,25-dihydroxyvitamin D3 suppresses renin gene transcription by blocking the activity of the cyclic AMP response element in the renin gene promoter. The Journal of Biological Chemistry vol. 282, no. 41, pp. 29821–29830, October 12, 2007.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3130) Tibor bá’ a (mind-megdöglünk) vészmadár

Tibor bá’ online

Figyelem! Hivatkozással ellátott hozzászólás nem jelenik meg. Ha fontos, akkor idézz.

 

A állampolgárok tipikus hozzáállása (azon kívül, hogy mind-megdöglünk Tibor bá-nak kiáltanak ki) négy lépcsőben:

  • Ez csak Ijesztgetés, semmi se fog történni.
  • Esetleg történik valami, de nem kell vele foglalkozni.
  • talán kellene valamit tennünk, de nincs semmi, amit érdemes lenne.
  • Lett volna mit tennünk, de most már túl késő.

Ez igaz volt a globális felmelegedésre, és most igaz a koronavírusra is.

Tíz éve azt írtam, felelőtlen az, aki most gyereket vállal, mert nem természetes halállal fog meghalni. Ugye ne mondjam, hogy elátkoztak érte.

Több mint egy hónapja megírtam, hogy most Orbánnak annyi vastüdőt kellene beszerezni, amennyi fellelhető a piacon. Helyette az orvosoknak, nővéreknek még mindig nincs védőfelszerelése. Igaz tegnap este azt állította, hogy 2000 lélegeztető gépünk van, ami 10 ezer beteg ellátására elég, és még veszünk hozzá. Csak akkor, hogy lehet, hogy Debrecenben 6 lélegeztető van a kétezerből 530 ezer ember számára.

Három hete megírtam, hogy a Világ népességének közel 100 százaléka lesz megfertőzve, csak idő kérdése. Ez minimum 150 millió ember halálát jelenti. Persze meg volt rólam a vélemény, és tegnap volt az első nap, amikor más tollából olvastam, hogy idővel talán mindenki meg lesz fertőzve. Itt jegyzem meg, hogy még ma is ezt olvastam: az újrafertőződés lehetőségével kapcsolatban még nincs adat.

Nem tudom miért jó az, ha hazudunk, szépítünk, finomkodunk, és a nyakunkat törjük, hogy elkerüljük a valóság feltárását? Persze hogy a pánikot elkerüljük, de a felkészülést is.

Mi az a pánik? Olyan cselekedetek sorozata, ami mögött nincs racionális indok. De hogy legyen racionális indok, ha a felelős személyekben a pániktól való félelem hazugságokat szül. Amikor a hazugságra fény derül, akkor teljesen racionális, hogy beindul az igazi pánik, mert az állampolgár ráébred, hogy késésben van. Ez történt ma Berlinben, Hisztérikus felvásárlás. Mert elhitték, hogy nincs semmi baj.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3129) A fertőző múlt

Tibor bá’ vissza a  múltba online

 

Biztos kiszámoltátok már, hogy 1933-ban születtem, és bizonyára tudjátok, hogy a penicillin Magyarországon a II. világháború után jelent meg. Ez azt jelenti, hogy az én egész gyerekkoromat halálos veszedelemben éltem le, mondhatnám a diftéria és skarlát árnyékában. Ez jutott eszembe akkor, amikor megláttam ezt az egészen új keletű plakátot.

Vajon miért? Mert mint rég látott ismerős tűnt elő a múltból. A 1930-as években, ha egy gyerek megkapta ezeket a betegségeket, akkor a gyerekorvos értesítette az 1927-ben létrehozott Országos Közegészségügyi Intézetet (az ÁNTSZ elődjét). Ezek rögvest kiszálltak a beteg gyerekhez, és a lakásban mindent lepermeteztek, majd a lakás ajtajára kiragasztottak egy ilyen vörös cetlit, hogy oda ne menjen be senki.

Erre nagy szükség volt, mert a betegség futótűzként tudott terjedni, és nem lévén penicillin, bele is lehetett halni. Prevenció volt az egyetlen igazi fegyver.

A dolognak volt egy szépséghibája, a baktériumölő permet a lakásban mindent tönkretett. Ezért az anyukák jobban féltek tőle, mint a betegségtől, és hogy az OKI ne tegyenek mindent tönkre, iparkodtak eltitkolni a betegséget.

Nem tudom, aki kitalálta ezt a vörös cetlit, tud-e arról, amiről most írtam. Nem, mert 30 évvel később született. Ugye-ugye! Nem lenne jó minden öreget eltemetni, mert velük együtt a sírokba kerül sok-sok tapasztalat, hasznos információ.

Dél Korea igen sikeres a koronavírus elleni küzdelemben. A távol keleti népeknél tiszteletben tartják az időseket, és a nagy tudásúakat, az urambátyám helyett. Lehet, hogy ez lenne a sikerük titka?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3128) Mi vár ránk?

Tibor bá’ online

 

A közvetlen szomszédságunkban hirtelen felgyorsultak az események, annyira, hogy szinte semmi se érvényes, mert óránként változnak az adatok. Legutoljára Olaszországban 12.462 fertőzött, és 827 elhunyt volt. Az alábbi grafikon a március 9.-i állapotokat mutatja be.

Amire fel kell hívnom a figyelmet, hogy a fertőzöttek száma logaritmikus skálán van kitűzve, hogy a hatalmas értékek elférjenek. Főhelyen természetesen Olaszország van, de mivel a többi ország görbéje megegyezik az olasszal, kiszámítható, hogy hány napon belül érik el a mai olasz helyzetet. A beírt adtok szerint ez 9 és 13,5 nap között változik. Nagy vonalakban tehát két hét.

Ami minket valóban érdekel, hogy mi mikor érünk el ebbe az állapotba. Jó lenne azt hinni, hogy soha, de ha a többi európai ország megérkezik ide, akkor nem látom, hogy mi miért maradnánk ki belőle.

Japán kivételével az összes országban a duplázódás 3 naponként következik be. Ha ez igaz, akkor 18-20 napon belül elérjük a mai állapotukat, ami azt jelenti, hogy kb. egy hónapon belül a mai olasz állapotok fognak uralkodni nálunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3127) Lassítsuk le a terjedést

Tibor bá’ online

 

A bezárkózással sikeresen lehet lassítani a COVID-19 terjedését. Kérdés, van-e ennek értelme? Elvégre a bezárkózás nem csökkenti a fertőzöttek számát, csak elhúzza az előfordulást.

Az elsődleges haszon a terjedés lassításából a versenyfutás részleges megnyerése, ami a fertőzés és a vakcina előállítása között folyik.

Van azonban más is. Ha egy fertőzés felfutását és lecsengését kitűzzük egy grafikonra, akkor egy szabályos Gauss-görbét kapunk. Ha késleltetjük, akkor egy lapos görbét kapunk. Nézzük az alábbi ábrát.

A görbe alatti terület megegyezik, tehát ugyanannyi beteggel kell számolni. Azonban a fertőzés hirtelen lefutása esetén rövid idővel a nulladik nap után több a beteg, mint az egészségügyi rendszer kapacitása (szaggatott vonal). Ennek az a következménye, hogy a sürgős esetek a kórház folyosóján várják, hogy a kimerült egészségügyi dolgozók hozzájuk jussanak. Nyilvánvaló, hogy nagyobb halandóságot generál, ha nem késleltetjük a járvány terjedését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3126) Hogy lehet legyőzni a koronavírust – fordítás

Tibor bá’ online

 

Jó hír: koronavírus okozta halál Amerikában 1,1 millióra csökkenthető július 4.-ig a „társadalmi távolság” alkalmazásával, állítja egy új számítás.

A fenti ujjongás oka az, hogy egy korábbi tanulmány szerit az amerikai nemzeti ünnepig 2,16 millió halottal számolnak. A csodaszer, a „társadalmi távolság” (ami egy gyógyászati szükségállapot) azt jelenti, hogy mindenki maradjon otthon. Ezzel az Ro 2,4 alá vihető (4,5 értékről). Vagyis minden beteg („csak”) további 2,4 embert fertőzhet meg.

Ezt a taktikát most vezették be Olaszországban. Ezek szerint az egész országban mindenki önszántából karaténban tartja saját magát, és nem hagyja el otthonát. Erre végső kétségbeesésükben kerítettek sort, és majd hamarosan meglátjuk, hogy értek-e el vele valamit.

Csak végig kell gondolni, ha mindenki otthon marad, akkor leáll a társadalom. Mennyi ideig lehet ezt fenntartani. Pláne, hogy nagyon sok embernek egy kiló liszt tartaléka sincs. Esetenként naponta vásárol. Ezekkel mi lesz?

Tibor bá’: Valaki előáshatná az 1918-as feljegyzéseket, több tízmillió halált a társadalom hogy viselte el? Különben a cikk trükkje az, hogy július 4-ig szól. De lesz július 5. is sőt augusztus, szeptember stb. És akkor mennyi lesz a halott? Illetve meddig kell otthon maradni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3125) Ki fabrikálta össze a SARS-COV-2 vírust?

Tibor bá’ online

 

A szajha média szerint a SARS-COV-2 koronavírus vadon élő denevérektől származik, amit a kínaiak étkezéshez alapanyagként használnak Wuhan környékén. Ezt azonban egyesek cáfolják, mert akad némi bizonyíték arra, hogy a szóban forgó vírus nem lehet terméke természetes mutációnak, kvázi ember állította elő  laboratóriumban, valószínűleg hadászati célból.

Több helyről érkeztek olyan jelentések, hogy a vírus felépítésében olyan részek vannak, amelyek a HIV vírussal azonosak, és természetes mutációval nem fordulhatna elő. Ha ez megfelel a valóságnak, akkor a vírust valaki kifejlesztette és hadieszközként kezelte. Az is lehetséges, hogy egy, mondjuk a Wuhani Virologiai Laborból szabadult ki, ami gyakran előfordul.

Természetesen van más elmélet is. Olyan spekulációk látnak napvilágot, hogy a Trump adminisztráció állandóan a kínai versengésről beszél, ami közvetlen veszélyt jelent az amerikai biztonságra, és gazdasági fölényére. Nem lehetetlen, hogy Washington fejlesztette ki a vírust és szabadította Kínára, annak érdekében, hogy keresztbe tegyen a kínai gazdaságnak és katonai felkészülésének. Viszont nagyon nehéz elhinni, hogy a Trump-féle Fehér ház képes lenne ilyen felelőtlen lépésre, de sajnos van példa erre a viselkedésre. 2005 és 2009 között Amerika és Izrael titokban kifejlesztett egy Stuxnet névre keresztelt számítógép vírust, amivel azt akarták elérni, hogy Iránban a nukleáris kutató programot irányító számítógépeket használhatatlanná tegyék, de nem azért, hogy embereknek ártsanak. Viszont a vírus Iránon kívül számtalan más országban okozott kárt.

Létezik egy izraeli történet, ami szerint fény derülhet arra, mit történhet Kínában. Az Izraelben székelő Galilee Research Institute-ban dolgozó tudósok azt állítják, hogy néhány héten belül lesz olyan vakcinájuk, ami 90 napon belül elkészül és szétteríthető. Az intézmény azt állítja, hogy négy éve kutatja az avian koronavírust, amit az Izraeli Tudományos és Technológiai Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Minisztérium támogat. Azt állítják, hogy a vírus hasonló ahhoz, amely megfertőzi az Embert. Néhányan nem hiszik hogy egy új vakcinát ily gyorsan elő lehetne állítani egy olyan vírus ellen, ami csak most jött elő valahonnan. Ehhez még azt is hozzáteszik, hogy ha a vakcinát ki is fejlesztették, azt le kell tesztelni milyen mellékhatásai vannak. Ez az eljárás normál körülmények között több mint egy évet vesz igénybe.

Ha izraeli tudósok azt állítják, hogy van vakcinájuk a jelenlegi koronavírus ellen, akkor feltételezhető, hogy volt közük a vírus előállításához is.

Az is komoly gyanúra adhat okot, hogy a vírus a legnagyobb rombolást Kínában és Iránban végez. Mindkét ország Amerika és Izrael legnagyobb ellenségei. Ráadásul Iránban a parlament tagjai közül is szedett már a vírus áldozatot. Vajon ez hogy érhető el?

Aközött lehet tehát választani, hogy a természetesen létrejött, vagy kikerült egy Kínai, vagy Izraeli, esetleg az Egyesült Államokban működő laborból. Viszont ez a koronavírus nehezen legyűrhető, és úgy néz ki, hogy százezer számra lesznek halottak. Sajnálatos módon, ahogy a Stuxbet esetében, ha a szellem kiszabadul a palackból, lehetetlen rábírni arra, hogy visszamenjen.

A szerző Philip Giraldi PhD a Nemzeti Érdekeltségi Tanács igazgatója. Korábban CIA ügynök, és a hadsereg felderítő tisztje volt, és mint ilyen 20 évet töltött Európában és a Közel Keleten, ahol terror cselekedetekkel foglalkozott. A Chicagó-i Egyetemen kitüntetéssel végzet BA szinten. A Londoni Egyetemen MA és PhD szinten diplomázott Modern Történelemből.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3124) Különböző tanulmányok – fordítás

Tibor bá’ online

 

Az ANU tanulmány

Az ANU (Australian National University) kebelén belül Warwick McKibbin közgazdasági professzor az 1918-20-as spanyolnátha (becslések szerint 17-50 millió áldozattal) alapján modellezte a jelenlegi COVID-19, most már világjárványt, és úgy találta, hogy a gazdasági kár akár 9.000.000.000.000 $ is lehet (ez angolul 9 trillió, magyarul 9 billió). Az emberáldozat pedig meghaladhatja a 68 milliót.

Az Amerikai Kórházi Szövetség

 „járványügyi becslése szerint” a következő 2 hónapban várható eredmények, az USA-ra vonatkoztatva. Zárójelben kékkel a 2019 szezonális influenza adatai összemérés céljából).

Ro=2,5 mellett a duplázási idő 7-10 nap.

Fertőzöttek száma: 96 millió (35,5 millió)

Kórházi kezelésre szorul: 4,8 millió (490.600)

Intenzív ellátásra szoruló beteg: 1,9 millió (49.000)

Halottak száma: 480.000 (34.200)

Megjegyzendő, hogy a kalkuláció igen kedvező körülményekre épült. Például az Ro értéke sokkal valószínűbben 4,7, vagyis minden beteg egy további (átlagosan) 4,7 embert fertőz meg. Ez esetben reális a kapott számokat kettővel megszorozni. Ki kell még emelni azt, hogy az 1,9 millió intenzív ellátást igénylők száma csak elméleti. Ennyi ágy az Egyesült Államokban nem létezik. Intenzív kezelés nélkül, ezek az emberek simán meg fognak halni. Valamint ez az előrejelzés 2 hónapra szól, de ott nem áll le az élet. A becslések szerint Július elejére 2,16 millió halott várható. És mikor lesz vége?

Tibor bá’ véleménye

Több alkalommal találkoztam statisztikai adatokkal, amikből azt a következtetést vonták le3, hogy a SARS-COV-2 koronavírus a férfiakra veszélyesebb, mint a nőkre. Nekem más a véleményem. Néhány napja felhívtam a figyelmet arra, hogy adatok kiértékelésénél ügyelni kell, nehogy tévútra lépjünk. Jelen esetben szerintem nem arról van szó, hogy a férfiakra pikkel a koronavírus, hanem arról, hogy a férfiak körében sokkal több a dohányos, mint a nők között. A dohányos tüdő pedig kevésbé tud ellenállni a koronavírus támadásának, ami elsősorban a tüdőt támadja meg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3123) Miről beszélgessünk?-3

Tibor bá’ online

 

Új-zélandi számítások szerint három naponként duplázódik a fertőzöttek száma. Ugyanakkor Amerikai számítások 6,1 napot adnak meg a duplázódáshoz. Nagyon nem mindegy. A példa kedvéért vegyük a kettő közötti 5 napot. Ebben az esetben idehaza az alábbiak szerint (a fénykép alatt) fog alakulni a helyzet.

 

Fertőzöttek száma:
Március 5-én  4
Március 10-én  8
15-én 16
20-án 32
25-én 64
30-án 128
04.4-én 250
9-én 500
14-én 1000.
Tovább folytatva a számítás vegyük példának a nálunk valamivel jobb egészségüggyel rendelkező Olaszországot, ahol 03.06-án 3858 megbetegedés mellett 148 halálozás volt, ami 3,8%. Ebből következik, hogy április 4-én, Magyarországon 38 elhalásra lehet számítani. Most folytassuk a terjedést tovább!
04.14-én 38 halál
19-én 76
24-én 150
29-én 300
05. 4-én 600
19-én 1200.
Tehát május közepén Magyarországon várhatóan 1200 halott lesz. Csakhogy, szintén olasz példa alapján körülbelül kétszer annyi beteg van intenzív gondozás alatt, mint elhunyt. Esetünkben ez azt jelentené, hogy április végén 2400 intenzív ágyra lenne szükség lélegeztető géppel együtt. Miközben a hírek szerint pillanatnyilag 50 ilyen szabad ágy van. Lélegeztetőből még ennyi se. Viszont intenzív gondozás nélkül nem lehet tartani a jelzett elhalálozási rátát.

A kérdés a következő, ha nem egész két hónap alatt bekövetkezik az, amivel az újzélandiak és az amerikaiak számolnak, mit fog tenni a magyar lakosság? Csendben bemegy a munkahelyére és várni fogja a halált, vagy abba fog reménykedni, hogy a tavasz meghozza a vírus leállását? Vagy a teljes megszűnését, ahogy ezt a spanyolnátha vírusa tette 2 év után?

Javaslom printeljétek ki az adatokat és az idő múlásával nézzük, mennyire válik be ez a „jóslat”. Április végén fog fekete-fehéren kiderülni, milyen az egészségügyünk. Egész egyszerűen abból, hogy nálunk mennyi lesz a halálozási ráta.

És akkor Amerika!

ALERT: Pandemic projection model shows 2.16 million deaths in USA by July 4th if nothing done to halt nearly all domestic travel (air, rail and roads)

Fordítás: Felhívás – A járványt modellezés 2,16 millió elhunytat vetít előre július 4.-re (nemzheti ünnep) abban az esetben, ha a belföldi utazás (légi, vasúti és közúti) korlátozás ügyében semmi se történik.

Megjegyzem, hogy a becslések igen konzervatív módon történtek, például Ro=1,8 értékkel számoltak. Az esetek megduplázódásához pedig 7 napot vettek. (Natural News)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3122) Miről beszélgessünk? – 2

Tibor bá’ online

 

A SARS-CoV-2 első lépésben megtámadja a tüdő aktív felületeit, ahol a hemoglobin felveszi az oxigént. Ez a tüdő kapacitásának drasztikus csökkenésével jár. Megoldás? Vastüdő + oxigén + intenzív ápolás. Ha ez van, akkor az életben maradásra jelentős esély van, ha nincs, akkor még remény se nagyon marad. Ebből az következik, ha kedved szottyan átesni a betegségen, akkor most van annak az ideje, mert a magyar egészségügy vastüdők, stb. helyett a kormány Orbán stadionokat épít.

Magyarul nem ágyhiány lesz, nem orvos hiány, és nem is ápoló hiány, mert ezek az emberek oly annyira lelkiismeretesek, hogy még az életüket is hajlandók kockáztatni, csakhogy gyógyíthassanak. Külföldre azért mentek, mert nem tudtak itthon megélni. Ha a mindenható urunk tényleg annyira értene mindenhez, mint ahogy ezt magáról hiszi, akkor már január végén rendelt volna néhány tucat vastüdőt és sok-sok oxigénpalackot. Nem tette, mert a népbutításon kívül semmihez se ért igazán, de erről nem tud. A környezete igen, de befogja a száját.

Végeredményben arról van szó, hogy a mortalitás minden országban akkora lesz, amekkora hozzáértéssel a vezetőség rendelkezik. A jelenség végén a számok jól fogják mutatni, hogy hol, mi történt.

Persze, ha az újrafertőzés divatba jön, az adott, kéthetente bekövetkező mutáció mellett, bármi előfordulhat, még akkor is, ha ezt mindenki tagadja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3121) Hal Turner

Tibor bá’ online

 

Hal Turner

Tudom, hogy Hal Turnert illik nem komolyan venni, de azért nem kell átesni a ló másik oldalára. Íme:

Without China Manufacturing, U.S. Has Only 45 Day Supplies of most Pharmaceutical Medicines; Dozens already listed as „Shortage”

Approximately eighty percent of the raw materials used to manufacture medicines, come from China.  The outbreak of coronavirus caused China to shut down almost ALL of its manufacturing for about the past 6 weeks.  NOTHING is being shipped from China.  The United States of America now has forty-five (45) days of most prescription medicines in inventory.

Fordítás:

Kínai gyártás nélkül Amerikának csak 45 napig tartó tartalékai vannak a legtöbb gyógyszerből; többről már úgy tudjuk, hogy „hiánycikk”

A gyógyszergyártáshoz felhasznált nyersanyag körülbelül 80 százaléka Kínából származik. Az elmúlt 6 hét alatt a koronavírus kitörés miatt Kína majd a teljes gyártó kapacitását leállította. Kínából leállt a szállítás. Az Amerikai Egyesült Államoknak most 45 napra való, vényre kapható gyógyszere van raktáron.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3120) Miről beszélgessünk?

Tibor bá’ online

 

Senki se szeret megdögleni, ha mégis van rá esély az emberek különböző képen reagálnak. Van egy réteg, akik úgy, hogy tagadják a lehetőségét, és mindent kitalálnak a lehetőség ellen. Esetünkben a COVID-19 jön számításba. Ez ellen a következő képen jön a cáfolat.

Évtizedek óta léteznek a vírusos influenzák, amelyek minden ősszel megjelennek, és nem mindenki gyógyul ki belőlük. Magyarországon például télen kb. hatezerrel több a haláleset, ami az influenza miatt van, és láthatóan senkit se érdekel. Most itt ez a koronavírus, még senki se halt bele, de mindenki pánikol tőle. Ez semmi más, mint egy felfújt hisztéria.

Akkor nézzük át a helyzetet, objektív szemekkel. Igaz, hogy a szezonális influenza világviszonylatban milliókat öl meg, Magyarországon pedig súlyos ezreket. Igaz, hogy a közvéleményt a szezonális influenza nem nagyon érdekli, olyannyira nem, hogy az ingyen adott vakcina egy része a háziorvosoknál marad. Igaz, hogy a koronavírustól a társadalom nagy része retteg. Mi ennek az oka?

A képlet roppant egyszerű. A szezonális influenza ellen van védőoltás. Védőoltás nélkül meg lehet kapni, többnyire magas lázzal és gyógyulással jár. Ki hal bele? Általában leromlott szervezettel rendelkezők, ami elsősorban az életviteltől függ. Gyakorlatilag csak azokat visz el egy sima influenza, akik rendezetlen életet élnek, alultápláltak, alkoholizálnak, stb. Ezzel szemben a koronavírus nem válogat. Illetve válogat, mert főleg azok halnak bele, akik idősek, és van valami krónikus betegségük, mint például hipertónia, diabétesz, isémia, stb. És – ez nagyon fontos – nincs ellene védőoltás. Ráadásul a mortalitás a szezonális influenza esetében 0,1 %, míg a COVID-19 esetében (egyes források szerint) 4,6%. Vagyis kis híján ötvenszer több. Ez Magyarországra kivetítve azt jelenti, hogy évente nem 6 ezer ember hal bele, hanem háromszáz ezer. És, ami még nem derült ki, de lenne rá egy fogadásom. A COVID-19 nem csak egy szezonban fog támadni, hanem egész évben, és a betegségből való kigyógyulás nem jár immunitással.

Kedves méltatlankodók! Ne vezessétek magatokat félre, ez a járvány még csak most ébredezik. Abba kellene már hagyni a szövegelés, hogy ez még annyi áldozatot se szed, mint az évről évre visszatérő szezonális influenza. Várjátok ki a végét, nem lesz benne köszönet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3119) Rendkívüli (az INDEX szerint)

Tibor bá’ online

 

 

Olaszország bezárja az ország összes iskoláját és egyetemét a koronavírus járvány miatt.

Most jelentette be az olasz kormány, hogy bezárja az ország összes iskoláját és egyetemét most csütörtöktől, tehát március 5-étől kezdve. A rendelkezést a mai napon hirdették meg és március 15-ig hatályos (ha nem kerül meghosszabbításra).

Nem semmi. Az egész ország összes iskoláját bezárják? Ez felforgatja az egész társadalmat, hogy viselik el az emberek. Jó lesz odafigyelni, mert kb 3-4 héttel követjük az olaszokat.

Optimista felhang, hogy egyelőre március 15-ig. Mégis mire gondolnak, hogy nagy hirtelen elkezd mindenki kigyógyulni a terjedés felgyorsulása helyett? Miközben e rossz hírek egymást követik:

A jelenlegi adatok szerint a halálozási arány 3,4%. Korábban s WHO 2 %-os halálozási arányról beszélt.

Ragyogó. Tehát nem hússzor nagyobb a halálozási ráta a szezonális influenzához képest, hanem harmincnégyszer. Tessék mondani, és ez a szám végleges?

_____________________

Amikor logikus alapokon én írtam, mindenki nekem esett, és követelte rajtam a forrást.

Kína: meghalt egy újrafertőződött beteg

Kínában meghalt egy 36 éves férfi néhány nappal azt követően, hogí gyógyultan elengedték a kórházból. Li Liang február 12-én került egy olyan kórházba ahol az enyhe és közepes állapotban lévő koronavírus fertőzötteket kezelték. Két héttel később kiengedték a kórházból gyógyultan. Két nappal később kezdett rosszul lenni, gyomorfájdalom jelentkezett nála. Március 2-án visszakerült a kórházba, és még aznap meghalt, hivatalosan a koronavírus fertőzés nyomán fellépő légzőszervi elégtelenségek miatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3118) 2019-nCOV fertőzést követően a vesében és herékben tevékenykedő ACE2 károsíthatja azokat – FORDÍTÁS

Tibor bá’ online

 

Szerzők: Caibin Fan, Kai Li, Yanhong Ding, Wei Lu, Jianqing Wang.

2019 decemberében, és 2020 januárjában, 2019-nCoV koronavírussal fertőzött tüdőgyulladás következett be Vuhanban, ami komolyan veszélyeztette a közegészséget.

ACE2-ről (angiotenzint konvertáló enzim-2) ki lett mutatva, hogy fogadja a 2019-nCoV vírusokat és közbejár, hogy belépjenek az emberi sejtekbe, ahogy az megtörténik akut légzőszervi szimptómát mutató koronavírus (SARS) esetében.

Különböző megfigyelések azt mutatták, hogy egyes betegeknél csökkent a vese funkció, vagy akár vesekárosodás is bekövetkezett a légzőszervi károsodás mellett, de az ide vonatkozó mechanizmus korábban nem volt ismert.

Ez felkeltette érdeklődésünket, vajon a koronavírus fertőzés kihat-e a vizelet elvezető és a reprodukciós rendszerre. Ezen tanulmányon belül a fellelhető adatokat felhasználtuk az ACE-2 szerepét vizsgálva a különböző emberi szerveknél. Az eredmények azt mutatták, hogy az ACE-2 a vese tubulusaiban, Leydig sejtekben, és a herék ondó csatornácskáiban erősen jelen van. Ebből következik, hogy a vírus közvetlenül kapcsolódhat egy ilyen ACE-2 pozitív sejthez, amivel a beteg veséjét és heréit károsíthatja.

A megfigyelések eredménye szerint a gyógyítás alatt a vesefunkciót ki kell értékelni és különös figyelmet kell fordítani a 2019-nCoV-val fertőzött beteg esetében, mert a vírus és az antivírus gyógyszerek károsíthatja a vesét.

Ezen túlmenően figyelni kell a páciens heréire a kórházi kezelés alatt, majd a későbbi ellenőrzések esetén, mivel a vírus hajlamos károsítani a here szöveteket. Ez különösen érvényes fiatal betegeknél a bekövetkezhető terméketlenség miatt.

___________________________________________________________________________

ACE2 Expression in Kidney and Testis May Cause Kidney and Testis DamageAfter 2019-nCoV Infection

AbstractIn December 2019 and January 2020, novel coronavirus (2019-nCoV) – infected pneumonia (NCIP) occurred in Wuhan, and has already posed a serious threat to public health. ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) has been shown to be one of the major receptors that mediate the entry of 2019-nCoV into human cells, which also happens in severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS). Several researches have indicated that some patients have abnormal renal function or even kidney damage in addition to injury in respiratory system, and the related mechanism is unknown. This arouses our interest in whether coronavirus infection will affect the urinary and male reproductive systems. Here in this study, we used the online datasets to analyze ACE2 expression in different human organs. The results indicate that ACE2 highly expresses in renal tubular cells, Leydig cells and cells in seminiferous ducts in testis. Therefore, virus might directly bind to such ACE2 positive cells and damage the kidney and testicular tissue of patients. Our results indicate that renal function evaluation and special care should be performed in 2019-nCoV patients during clinical work, because of the kidney damage caused by virus and antiviral drugs with certain renal toxicity. In addition, due to the potential pathogenicity of the virus to testicular tissues, clinicians should pay attention to the risk of testicular lesions in patients during hospitalization and later clinical follow-up, especially the assessment and appropriate intervention in young patients’ fertility.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

FIGYELEM!

Ha valaki hátat akar fordítani a városnak, a kíméletlen robotnak, saját ura akar lenni, vissza a természetbe, itt a ragyogó alkalom.

Eladó egy kiváló adottságú település a Tisza mellett, 2 hektáros birtok, 2 felújított lakóház, új pince, melléképületek, 200 gyümölcsfa, szőlő, eszközök stb. + 4,5 hektár 110 AK föld egy tagban.
Ha megakadt a fantáziádat, írj nekem egy E-mailt, összehozlak az eladóval. evatibot#t-online.hu (persze @)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3117) Anonymus az oktatásról, mert megint aktuális…

 

avagy Orbán rendszere daganatos sejt Magyarország eljövő nemzedékének testén

Üdv Fórumtársak! Korábban már írtam véleménycikket, miként látom gyakorló tanárként a magyar oktatás állapotát, mit várhatunk tőle. A Kormány úgy hozta, hogy idén szeptember hónapról ha törik, ha szakad, bevezeti a NAT2020-at, ha már annyit dolgoztak körülötte funkcionáriusaik. Talán üdítő lesz ez a poszt a koronavírusos agytornák, és végpusztulást vizionáló cikkek után.

 

Szóval nézzük meg, mi vár a gyermekeitekre Magyarországon, ha 2020 szeptemberét követően kezdik az iskolák 1., 5., vagy 9. évfolyamát. A NAT 2020 korszerű, gyermekbarát, tanóraszám és terheltség csökkenést hoz. Ez a hivatalos álláspont, csak néhány Soros által pénzelt balfék pedagógus hussog elszórtan. Persze ugyanígy üresen csenghet az ellenzék summázása, hogy a NAT (Nemzeti Alap Tanterv) 2020 nem nemzeti, nem alap, és nem is tanterv. Hát, ami azt illeti tényleg nem sok szabad mozgástér van benne, de ezt már a magyar nép, így a XXI. század elején egészen megszokhatta.

Felesleges, már lerágott csontként büdösödő témát nem vetnék fel, mert hát szakmailag is megosztó, hogy tényleg szükség van –e heti 5 tesiórára, vagy énekórán melyik módszer a legcélravezetőbb, illetve töriből melyik oldalra hamisítjuk a tényeket, irodalomból melyik vers, esetleg melyik költő relevánsabb?Mindezek csak eltörpülő mazsolák ahhoz képest, amit valódi újításként tapasztalni fogunk, természetesen utóbbi ellen szinte senki nem emelte fel kellő erővel a szavát.

Forrásnak az OH (Oktatási Hivatal) honlapján elérhető információkat és egy pedagógiai szakértő, hiteles iskolaigazgató honlapján megjelenített segédanyagokat használom:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kerettantervek/2020_nat

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kerettantervek/2020_nat/kerettanterv_alt_isk_5_8

https://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/modositott_nat_bevezetese.html

A legkorszerűbb magyar tantervből ugyanis kimaradt a „természettudományos kompetencia”, legalábbis a hivatalosan kiadott anyagokban tényleg nem szerepel. Ennek megfelelően a tanórák számának csökkentése a következőképpen alakul: 1. és 2. osztályban megszüntetésre kerül a környezetismeret tantárgy. Érted? Nem lesz. A gyereked nem fog környezetismeretet tanulni, mert olyan korszerű lett a tanterv, hogy ezt egyszerűen leállították, mint a kihasználatlan MÁV járatot Gyanógeregyére. Igaz, hogy az ember természeti lény, tény, hogy nyakig úszunk a slamasztikában a környezetszennyező – túlfogyasztó, a természettől, a környezettől kórosan elszakadt életmódunk miatt, de simán megtagadja az embert természetesen elsőként megérintő környezet iskolai keretekben történő felfedezését. Korábban olyan súlyosan agyat terhelő, korszerűtlen ismeretek átadása szerepelt ebben a témakörben, mint háziállataink (kutya, cica, nyuszi pl.), vagy az öltözködés (mármint például az évszakokhoz alkalmazkodó öltözködés). Aztán valószínűleg némelyik agytröszt féltett kisdedénél kiverte a biztosítékot, hogy előfordult, vonalas mértéken kellett mérési adatokat leolvasni, például hány centimétert nőtt az otthon csíráztatott paszuly. Megoldás kellett, megoldás született, az iskolában ne méricskéljen senki semmit!

Tudom, hogy Tiborbá oldalának látogatóit meg fogják lepni ezek a tények, s tudom, hogy sokan felkapják majd a fejüket, mert ezt el sem hiszik, de valójában ez az igazán felháborító, és egyben vészjósló a keresztény-demokraták által végig vitt 2. tanítást kivégző hullámban (az első a liberális tananyagcsökkentés volt 2000-ben).

  1. és 4. osztályban túlságosan sok volt, hogy a diákok környezetismeretet tanuljanak heti 2 tanórában, ezért ennek tanóraszáma lecsökken heti 1 tanórára. Na itt is álljunk meg egy kicsit. Mert mindenki jön azzal, hogy kísérletezni kellene, meg érdekessé tenni a tanulást, blablablamázs. A heti egy tanóra, az a teljes tanévre 36 tanórát jelent. De nem teljesen, mert ugye van pár tanóra, ami elmarad, kell számonkérő tanóra, jön egy kötelező iskolai ünnepély, hegyi beszéd az igazgatóval, szóval konkrétan marad maximum 30 tanóra az egész tanévre, amit a pedagógus ismeretátadásra, szemléltetésre, motivációra fordíthat. Ha jól meggondolod, napi 6 órás blokkokban számolva, az egész tanévet be lehet zsúfolni eme tantárgy tanítását illetően egy 5×6 tanórás témahétbe. Erre varrjál gombot babám! De ok., kicsik még ezek a csemeték, ne terheljük őket, majd felső tagozaton behozzák a lemaradásukat, „játszva tanulva” J.
  2. és 6. osztályban óriási változásokat tapasztalhatunk, a kőkemény heti 2 tanórában „természetismeret” tantárgy helyett „természettudomány” nevű tantárgyat tanulnak majd a gyerekeid. Nem derül ki a szakmai anyagból, kinek és miért volt ez az ötlete, illetve mit könnyít meg vele a jogalkotó, mert egyébként a keretek és a tartalmak szinte ugyanazok maradtak, mint korábban. Felmerült benned, hogyan fogják ily hirtelen venni a lurkók az akadályokat a megcsonkított alsó tagozatos alapok, az alapozó képzés hiányosságai mellett? Bennem is. Érdemesebb azonban elidőzni kicsit a készítők, a felelősök bemutatásával. Az első NAT módosítást egy világraszóló tudományos fokozattal rendelkező pedagógiai szakember, egy pszichológus hölgy koordinálta, akinek fotója beszédesebb minden szónál. Igen, Ő alkotta meg ennek a nagyszerű terméknek az alapjait, és mielőtt lehurrogtok, szerintem börtönbe kellene zárni mindazokat a pedagógusokat, akik bírálni merészelik.

https://nepszava.hu/1141324_csepe-valeria-a-nat-nem-mindenhato

https://index.hu/belfold/2017/03/23/nemzeti_alaptanterv_csepe_valeria_nat_iskolak_tananyag_informatika_oktatas_pedagogusok/

A befejezést azonban a KLIK vezérre kellett hagyni, aki egy rendkívül egyenes, cseppet sem elfogult, a törvényeket mindenkor tisztelő és betartó ember, akire az összes pedagógus felnéz, és elhivatottsága, szakértelme megkérdőjelezhetetlen. Mellesleg még a Pártnak is megfelelt. Fiatalos lendülettel képes 10 lovat is megülni 1 fenékkel, és fenékig… na hess!

https://hvg.hu/itthon/20200206_Kertesz_Imret_csak_a_kerettantervbe_tervezik_beleirni

https://nepszava.hu/3002946_hajnal-gabriella-a-klebelsberg-kozpont-uj-vezetoje

Az idős bácsit, aki az EMMI-t vezeti, nem kell bemutatni, és Bence sem kér külön sorokat, mindenki tudja, kik ők.Azt viszont csak meg kell említeni, hogy az előző EMMI Miniszterünk a Református Egyház lelkésze volt, aki anno kőkeményen bevonta a Református Egyház bizonyos tisztviselőit és „szakértőit” ebbe a komoly előkészítést és rendkívüli gondolatokat igénylő, nagy munkába. Emiatt igazán csodálkoznék, ha a Református Egyház által működtetett iskolák érdemben tiltakozni „mernének” az új NAT ellen, azon ellenben nem csodálkozom, hogy a természettudományos oktatás ilyen szemlélet mellett ekkora csorbát szenvedett. Hívő lélekként is ez a véleményem.

Haladjunk tovább, s ne feledjük, hogy a heti 2 tanórába bele kell férjen a kémia alapjai, fizika alapjai, biológia, földrajz, és ember egészségtana tananyagrészek sokasága. A tanári szabadság megvan, 5-ben összesen 1, 6-ban összesen 2 tanóra áll az iskolák nevelőinek rendelkezésére, hogy marakodjanak, a megcsonkított nyelvtan, vagy a természettudományos tantárgyak, esetleg valami más kapjon –e nagyobb hangsúlyt az iskola helyi tantervének megalkotásában. Alapvetően 10%-os mozgástér lenne elvárható minimálisan, ami például 5. osztályban úgy néz ki, hogy a 27 kötelezően előírt heti tanórához (10%-a 2,7 – kerekítve 3) 1, azaz egyetlen tanóra mozgásteret biztosít. Kész szerencse, hogy a matematikai képességek fejlesztéséhez meghagyták a korábbi tanórakereteket… Az összes többi évfolyamon heti 2 tanóra áll rendelkezésre mindösszesen (duplája!). Ugye, ha ebből feltöltik valahol a természettudományokat, akkor semmi másra nem marad órakeret. Ha meg eleve kell egy tagozatra, vagy idegen nyelvre, a természettudományos ismeretek átadása elillan.

És a dolgot lehet tovább fokozni! 7. és 8. osztályban „a mi időnkben” az 1970-es tanterv szerint heti 2 tanóra állt rendelkezésre kémiát, biológiát, fizikát, és földrajzot tanítani. Természetes volt, hogy maradt idő magyarázatra, gyakorlásra, és kísérletek csoportos elvégzésére is. A liberálisok ezt a keretet megkurtították az összesen heti 8 tanóraszámot 6-ra csökkentve, valamint megszüntették a kiváló munkatankönyves formulát, helyette szép, színes, de értelmezhetetlen magyarázatokat tartalmazó tankönyvek, és hihetetlen hülye feladatokkal ellátott munkafüzetek álltak hadrendbe. Most már az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) teljesen használhatatlan, de olcsó (ingyenes) tankönyvei segítik a mindennapi tanulást, amelynek didaktikailag rendre hibás ábraanyagai a felnőtt érdeklődőt is kellően elrettenthetik. Feltűnt, hogy mennyiféle szervezet felügyeli a pedagógusok (amúgy teljesen független és szabad) munkáját? Meg ugye a gyerekedet – családodat is (KLIK, TANKER, OH, OFI, EMMI, POK,)! Az adatkezelést maximális védelemmel és biztonsággal külön, külsős cég végzi (ugye nem kell bemutatnom a KRÉTÁT?). Úgy érzed, a gyermeked egy KÓD lett a nagyvilágban? Nem állsz messze a valóságtól!

Visszatérve a természettudományok jövőbeli tanításához, ahol már nincs szakos tanár, ott ún. „nem szakrendszerű oktatás” keretein belül, összevont „komplex” tantárgyként is tanítható felső tagozaton a „természettudomány”, így 7. osztályban mindösszesen heti 4, 8. osztályban heti 5 tanórára redukálható szerencsétlen agyonterhelt szemed fénye kínzása. És már nem kell tartanod attól sem, hogy kémiából számításokat kell végeznie, vagy esetleg meg kell tanulnia a kénsav képletét. A heti 1/éves nagyjából 30 kémia tanórát például egy „környezetvédelmi témahéten” is teljesítheti J. Ugyanígy a biológia emberi test, földrajz térképhasználat, a fizikát pedig fel sem hozom (a legfeleslegesebb agymenés). A tantárgyakhoz kapcsolat elvárt fejlesztési követelmények és fogalmak egyébként nagyjából változatlanok maradtak. Majd megtanulják valahogy, mondjuk 12 évesen, tanóránként 8 – 10 új fogalmat. Itt mindig azt mondják, nem kell olyan komolyan venni, de hát hogyan az Isten nyilába tanítsak a diákoknak bármit, ha az alapvető összefüggések magyarázatát nem tudom a tanórába építeni?

Jól van ez így, jó lesz ez így, a magyarok többségnek biztosan. A társadalom mellette áll, a túlfizetett pedagógusok, azok közül is a baloldali „Sorosisták” hőzöngenek csak. Sok van belőlük, szóval igazán itt az ideje egy komolyabb „intézkedési tervnek” is, ami végleg elhallgattatja őket, mert a végén még megpuccsolják a szerencsétlen sorsú magyar fiatalokat!

És akkor nem untatlak tovább, de a középiskolás tantervben a természettudományok térvesztése még hangsúlyosabb. Az ilyen gyenge és csonka alapokkal érkező diákokat, a rendelkezésre álló órakeretben lehetetlen felzárkóztatni. A humán gimnáziumokat ez kevésbé érdekelheti, de a reálgimnáziumok napjai így meg vannak számlálva. Így lehet szakaszosan és tételesen tönkre tenni egész ágazatokat, mert ugye tisztában vagy azzal, hogy a fizika, kémia, biológia és földrajz nélkül a jövő orvosai, gyógyszerészei, mérnökei, digtech.fejlesztői nem boldogulhatnak, és a hétköznapokban is meg fog mutatkozni az átlagember még sötétebb elméje, s elhidegült viszonya az éltető anyatermészettől. Szülőként pedig készülj! Ha gyermeked mégis -mondjuk- állatorvos szeretne lenni, a felsőoktatás követelményszintje nem változik, tehát felzárkózását Neked kell megoldani, temérdek kifizetett magánóra és sírással végződő kudarc velejárójaként.

Az iskolától segítséget ne várj, mert ha akarnak, sem tudnak segíteni, s kérdéses, hogy a következő évtizedben egyáltalán lesz –e pedagógus bennük, aki még érti a dolgát? Vagy az egyre fokozódó túlterheltség és pedagógushiány megoldásaként, majd „nem szakrendszerű” asszisztenseket képeznek az utcáról, olcsó munkaerőként elárasztva a tudás szentélyeit, s végleg megváltva a magyar közoktatás minden búját – baját. A Kormány által megbízott és támogatott ún. „szakértők” lennének hivatottak megoldási javaslatokkal előállni, de ők csak abban érdekeltek, hogy ellenőrző tevékenységükért az órakedvezményeket és a kiegészítő fizetésüket felvegyék, közben megkeserítve és tönkre téve azoknak a gyakorlati szakembereknek a munkáját, akik még mindig hivatásként tekintenek az egyre nagyobb kátyúktól hemzsegő életpályájukra. A társadalom mindehhez szótlanságával és szavazataival asszisztál.

Az egész kommunikációja a megszokott módon történt és történik. Akármit mondotok, ez így fasza. A többség támogatja, mert vagy szarik rá, vagy még/már nem érintett benne. Magyarország jobban teljesít, néhány baloldali véleménye alapján nem fogunk kritikát komolyan venni. Az új tanterv minden más aspektusában is jól átgondolt, Európa élvonalába repít minket. A magyar oktatásra irigyek a környező országokban, soha ilyen sok pénzt még nem költöttek el az oktatásra. Meg fogtok lepődni, az utóbbi állítás igaz! Az EU EFOP pályázatokon keresztül tényleg temérdek forrással látta el a rendszert. Ez úgy néz ki, hogy létre hoztak szakértői munkacsoportokat. Tagjai az intézmények vezetői, meg pár csókos, vagy még nem teljesen megcsömörlött kolléga. A kis csoportot havonta látogatják nagy szakértők, meg koordinátorok. A projektet az Oktatási Hivatal kezeli, annak fenntartása, szervezése nagyon sok pénzt felemészt. A kisebb emberkék kifizetése is sokba kerül, de legalább ők csendben lesznek, nyilvánvaló, hogy önmagukat és saját kifizetéseiket nem fogják kritizálni. És persze maga az iskola közössége is kap pénzt, például a digitális adatrögzítésre átállás egy kisebb vagyonba került (konkrét pedagógiai hozadéka konvergál a nullához, mert a fenntartásra, javításra már nincs keret, lásd laptopok, szoftverek, projektoros táblák). A forrás megoszlása úgy néz ki, hogy például 100 millió forintból az iskola kap 20 labdát, 10 tabletet, meg egy továbbképzést, ami a legköltségesebb részét teszi ki, és nem, nem a pedagógusok kapják a pénzt, hanem a szakértők, akik leginkább a már korábban is komoly károkat okozó iskolai vezetők nyugállományú tagjai közül kerültek kiválasztásra. A példa sarkított, de a problémát jól megfogja, ahogyan az is, amikor olyan programot szerveznek és írnak központilag elő, ami az adott korosztályt igazán nem is érdekli, de kiváló pénzkereseti lehetőség annak tehetségtelen szervezőjének, előadójának.Akadnak jó dolgok is, de ezek a ritkábbak, s rendkívül körülményesek, itt is igaz, hogy inkább a véletlenen múlik, ha kifogjátok, mert alapvetően egy központilag vezérelt vízfej utasításait kell végrehajtani benne. A kedvencem, amikor egy német tannyelvű intézménynek, fejlesztő célzattal, angol nyelvű segéd-tankönyveket szállítottak ki, hogy használják egészséggel (az iskolában nincs angol nyelvoktatás)!

Az egész hajcihő célja a „lemorzsolódás visszaszorítása”. A biztos siker érdekében iskolaigazgatók zsarolják szaktanáraikat, hogy az elérendő cél teljesüljön. Országos szinten olyan jól teljesítettünk, hogy az elvárt értékeket is sikerült bőven felülmúlni, miközben a „funkcionális analfabéták” országává válunk. Sebaj, majd meghosszabbítják ezt a programot a munkahelyek vonatkozásában is. Egy statisztikát kozmetikázni nem nagy kunszt, elvégre csak az kell, hogy ne bukjon annyi gyerek (vidd le a követelményszintet), és javíts az átlagon a készségtárgyak osztályzataival. Ki merne reklamálni, ha Bundibá töriből négyest ad… Ugye? Egy bukásnál mindjárt más a téma, jöhet panaszkodni az egész család.

Most lehet morogni, hogy kritizálni könnyű, meg savanyú a szőlő, tudom is én mit lehetne erre hűségből vagy hülyeségből ellenérvként felhozni. Én azonban minden helyzetben próbálok konstruktív maradni, így most is leírom a végére, ha mindenképpen óraszám csökkentés a cél, én hogyan kivitelezném nagy vonalakban.

Megkövezhettek érte, de a muszáj mentén én inkább a matematika tantárgyat kurtítottam volna. Ebben az is szerepet játszik, hogy ma már lasszóval sem lehet matektanárokat fogni. Ráadásul nem matematikusokra lenne szükség a pedagógusképzésben, hanem jó matematika tanárokra! Sokkal több értelmét látnám a természettudományos tantárgyak hangsúlyozásának, és bennük matematikai feladatok, példák, megoldások megjelenítésének és elvégzésének, mint a mindenki által megutált matematikát túlhangsúlyozva a természettudományok lebutításának. Alsó tagozaton az alapműveletek miatt megtartanám, de felső tagozaton tényleg látnék mozgásteret ebben. Ugyanígy felteszem a kérdést, miért kell az éppen aktuálisan hamisított történelem tanításához ekkora óraszámhoz hűen ragaszkodva dolgozni? Vagy miért kell a magyar irodalom tantárgynak még a nyelvtani szabályok tanításánál is magasabb óraszám, miért emeljük ki az irodalmi műveket a többi művészet, a rajz, az ének-zene, illetve a technika és életvitel tudása fölé? És persze, tényleg kell az a heti 5 testnevelés tanóra, nem lehet más keretek között napi félóra egészséges mozgásra bírni gyermekeinket? Egyáltalán mi a fene értelme van bármelyik tantárgy tanításának heti 1 tanórás órakeretre szabdalva? Az új tanterv lényegében magyar, történelem, idegen nyelv, mozgás, és matematika tanulást ír elő. Apropó, megkérdezte már valaki, mi a gyereke véleménye minderről? Ezzel zárnám soraimat. Minden jót kívánok az élet további útvesztőihez! 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3116) Kína ipari tevékenysége

Tibor bá online

 

Az alábbi képen jól látható Kína ipari tevékenysége. A felvétel a levegőben lévő nitrogén-oxid mennyiségét mutatja, ami egyenesen arányos az ipari tevékenységgel.

A felső sorban láthatjuk (balról jobbra) Wuhanban, 2019-ben, a kínai újévet megelőző ipari tevékenységet, az újév alattit, és az újévet követőt. Az alsó sorban ugyanezt láthatjuk, de az idén, vagyis 2020-ban. Az érdekesség, hogy Wuhanban már az újév előtt is erős tevékenység csökkenés látható. Vagyis a kínaiak már január elején tudták,hogy nagy a baj, de ez a Világ felé nem kommunikálták, csak a termelést állították le, nyilván nem jó szántukból. És nem úgy néz ki, mintha február végére visszaállt volna, még csak részlegesen is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3115) Pánik

Tibor bá’ online

 

Volt némi bevásárlás, tartalékképzés, de pánik sehol. Az emberek vagy olyan hülyék, hogy képtelenek megérteni a lényeget, vagy annyira be vannak szarva, hogy hazudnak még maguknak is. Én a magam részéről tudomásul veszem, hogy a következő születésnapomat nem érem meg, ami nem túl nagy dolog, elvégre megvan hozzá a korom. Na de hogy hülyeségeket írjak?

Többen is kioktattak, hogy nevetséges ez a rettegés, hiszen a halottak száma mindössze 3000 (kerekítéssel), míg a szezonális influenza áldozatainak száma világviszonylatban milliókat tesz ki. Ennek ellenére az influenzától senki se fél, oly annyira, hogy az ingyenes vakcinák fele a háziorvosoknál marad.

Hogy is mondta Churchill? Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam. Nem is annyira arról van szó, hogy a statisztikát hamisítják, inkább arról, hogy a statisztikát értelmesen kell kiértékelni. Mondok rá példákat.

Egy új gyógyszer kipróbálásánál az állatorvos beadja egy pulinak és egy bernáthegyinek. A bernáthegyi meggyógyul, a puli feldobja a talpát. Konklúzió? A pulira az új gyógyszer életveszélyes. Pedig csak arról van szó, hogy a kistestű kutyának sok volt az, ami a nagytestűt meggyógyította.

Egy háziorvos azt tapasztalata, hogy az új influenza vírusra a gyerekek érzékenyebbek, mert körzetében minden harmadik gyerek megbetegedett, míg a felnőttek közül csak minden tízedik. Helyes? Nem, mert a gyerekek szeretnek lógni az iskolából, a felnőttek félig betegen is bemennek dolgozni, mert szükségük van a fizetésre.

És akkor térjünk vissza a mindössze 3000 halottra. A közönséges influenza vírus az egész Földön el van terjedve, várja, hogy az időjárás kedvezzen neki, és akkor megtámadja mind a 7 és fél milliárdot. Ennyi emberből 0,1% mortalitás mellett is rengeteg halott lesz. A COVID-19 vírusa még messze nincs elterjedve mindenütt. Az elterjedés éppen most folyik. Ezt a nyilvánosságra hozott adatok is feltárják. A szezonális influenza mortalitása 0,1 %. A koronavírusé pedig 2%. De ez a hússzoros mortalitás kevésbé fontos, mint az a tény, hogy a SARS-COV-2 itt fog maradni addig, amíg létezünk. Erre a tényre már rámutattak mértékadó tényezők, nem az én kitalálásom. De nem ezért lényegtelen a szezonális influenza, hanem azért mert a 0,1% nem én vagyok, hanem a rendezetlen életet élő, alkoholista, leromlott szervezetű ember, aki ráadásul nem részesül védőoltásban, ellentétben velem.

Nagyobb baj is van. A betegség nem ad immunitást. Már jelentettek esetet Kínából, Japánból és Vietnámból, amikor a kigyógyult beteg újra megfertőződött. Ha nincs szerencséd (és miért lenne) addig fogsz újra és újra megfertőződni, amíg el nem pusztulsz. És hiába vársz a megváltó vakcinára, nem lesz, mert a vírus nem vált ki immunreakciót.

És még egy utolsó nyalánkság. A vírus megtámadja, és tönkre teszi a vesét, májat, tüdőt, szívet, csak erről nincs sok szó. Ha a beteg kigyógyul belőle akkor is egy emberi roncs lesz, aki hamarosan meg fog halni valamelyik szervének elégtelensége miatt.

Ehhez már csak apróka ráadás, hogy a lappangási idő akár 27 nap is lehet, amit sokan még nem tudnak. Ilyen hosszú lappangási idő ideális a terjedéshez, a lehatárolhatatlansághoz. Őszintén, ha nem történik valami csoda, én nem látok kilábalást ebből a sorscsapásból. A pánikhoz minden okunk meglenne, csak hát tök felesleges. Egyetlen egy dolgot tehetsz, megutálsz engem. Csak sajnos ez nem segít.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________