2018-04-21 nap bejegyzései

(2507) Megmutyizott háború

Tibor bá’ online

Az alábbi anyag annyira valószínűtlen, hogy ha nem a NewWeek-ben jelenik meg eszem ágában se lett volna lefordítani (az eredeti alatt a fordítása)

 

Newsweek

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov has claimed that Moscow dictated where U.S., British and French forces were allowed to attack in the weekend’s air strikes on suspected Syrian chemical weapons facilities, Sky News reported.

Coalition forces destroyed three storage and production sites in response to an alleged April 7 chemical attack on civilians that killed at least 40 people in the rebel-held city of Douma, near Damascus.

Russia, which supports Syrian President Bashar al-Assad, denied that a chemical attack took place. Investigators from the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons were trying to reach Douma to establish what happened but were struggling to gain access.

According to Lavrov, Russia had been in contact with the coalition in the days leading up to the attack, dictating its “red lines” beyond which air strikes would be considered unacceptable. Russian officials had previously warned that any attacks on Syrian territory would result in Russian retaliation.

There were military leadership contacts between generals, between our representatives and the coalition leadership,” Lavrov told state news agency RIA. „They were informed about where our red lines are, including red lines on the ground, geographically. And the results show that they did not cross these red lines.”

The U.S. and Russia use a so-called “deconfliction” telephone-line communication channel to avoid accidental clashes in Syria. The country has become a congested war zone in which multiple nations are fielding forces to pursue differing interests. It is likely the line was used in the run-up to the weekend’s attacks, but for the two sides to be discussing the acceptability of specific targets would be unusual.

 

Fordítás:

Orosz külügyminiszter Szergej Lavrov állítása szerint Moszkva tűzte ki, hogy az USA, UK, és Franciaország hol végezhet légitámadást a feltételezett szír vegyi fegyver létesítmények ellen, jelentette a Sky News.

A koalíciós erők három raktárat, és előállító létesítményt romboltak le egy feltételezett, április 7.-én, civilek ellen elkövetett támadás megtorlása során, ami legalább 40 ember életébe került a felkelők által ellenőrzés alatt tartott, Damaszkuszhoz közel álló Douma-ban.

A Bashar al-Assad szír elnököt támogató Oroszország  cáfolta, hogy ilyen vegyi támadás megtörtént volna. Az OPCW megfigyelői megpróbáltak bejutni a városba, hogy megállapítható legyen, mi történt valójába, de  nem tudnak bejutni.

Lavrov szerint, Oroszország kapcsolatban állt a koalícióval a támadást megelőző napokban, kijelölve számukra a „vörös vonalat”, ami mögött légicsapások végrehajtását elfogadhatatlannak tartanak. Hivatalos orosz szervek korábban figyelmeztettek, hogy a szír területeken belül, a „vörös vonal” mögött végzett támadás orosz megtorlást vált ki.

Lavrov a RIA állami hírügynökséggel azt közölte, hogy katonai vezetők (tábornokok) között kommunikációs kapcsolat volt. „A koalíciós katonai vezetőkkel közöltük, hol vannak a vörös vonalaink, beleértve a földrajzi kijelölést is. A támadást követve kiderült, hogy ezt a vörös vonalat nem lépték át.”

Az USA és Oroszország között van egy úgynevezett konfliktust elkerülő telefonvonal, kommunikációs csatorna, hogy a véletlen történő összecsapás elkerülhető legyen. Az ország egy túlzsúfolt háborús területté vált, ahol több országnak is vannak csapatai, akik egymástól eltérő érdekeket védenek. Úgy tűnik a telefonvonalat a hétvégi támadás előtt használták. Az, hogy a két oldal megtárgyalja bizonyos célpontok elfogadhatóságát, teljességgel szokatlan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

A honlap válságról

 

Hálás vagyok azoknak, akik anyagi áldozatot hoztak, hogy a honlap fenntartásának lássak értelmét. Hogy érezzem azt, ez nem egy ember erőfeszítése, mások is látják értelmét (és áldozatot is hajlandók hozni érte) egy 10 év alatt kiforrott vitafórum fenntartásának. A 30.000 forintnál jóval több jött össze, amin nem pipadohányt fogok venni, hanem a honlapra költöm. Bizonyára észrevettétek, hogy már semmi se működik a widgetek közül. Ráadásul a honlap emblémája egy igen jó csöcsű nő, akitől nem vagyok képes megszabadulni. Saját avatarom sincs.Szóval van min ügyködnöm. Egyenlőre még nincs meg az, aki kisegít, de abban biztos vagyok, hogy nem lesz olcsó. Ha 30 évvel fiatalabb lennék, persze belevetném magam új ismeretek megszerzésébe, de ez ma már nem megy. Arra is kell ügyelnem, hogy ha én lelépek a honlap fenn tudjon maradni. Ezért Évát fel kell készíteni a munka továbbvitelére. Szerkeszteni persze tud, de van még más tennivaló is. Még egyszer köszönet az összefogásért.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2506) Intelligens tervező története

Tibor bá’ online

 

~at500Az ügy azzal kezdődött, hogy Darwin 1859-ben kiadta A FAJOK EREDETE című könyvét, és ezzel megalapozta az evolúciós elméletét, aminek alapja a „természetes kiválasztódás”. Az elmélet egyetlen „szépséghibája”, hogy nem fér össze a Bibliában leírt teremtéssel, amit a papok mind a mai napig nem bocsátanak meg neki.

Az első kimagasló szenzáció a Tennessee államban, 1925-ben zajló, úgynevezett „majomper” volt, amelyben John Scopes biológia tanárt vádolták törvényszegéssel, mert diákjainak tanítani merte Darwin elméletét a törvényes tiltás ellenére. Scopest természetesen elítélték, a törvényt pedig 42 évvel később, csak 1967-ben változtatták meg, amikor az evolúciós elmélet már 108 éves volt. Hiába na, isten malmai lassan őrölnek!

Olyannyira, hogy a teremtésben hívők követelték saját elképzelésük, vagyis a bibliai Genezis (teremtés) tanítását is, mint az evolúció egyik alternatíváját. A tantárgy neve „creation biology” és 1983-ban látott napvilágot. Csakhogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1987-ben megtiltotta a „teremtés biológiájának” a tanítását, aminek alapja a „vallások távol tartása az iskoláktól” elnevezésű törvény. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a Legfelsőbb Bíróság szerint a teremtés-biológia nem tudomány, hanem alapvetően vallásos hit.

A teremtésben hívők természetesen ebbe nem nyugodtak bele és újfent támadásba lendültek. Ez alkalommal Kansas állam Oktatásügyi Minisztériuma döntött úgy, hogy állami iskolákban a biológia órákon tanítani kell az Intelligens Alkotó (más fordítás szerint: a Tudatos Tervezés) elméletet is, és rá kell mutatni, hogy a darwini evolúció távolról se bizonyított. Ugyanis – így az ID hívők – az élő teremtmények túl komplikáltak ahhoz, hogy ID nélkül evolválhattak volna. Cseles! Tehát, nem vonják kétségbe az evolúció létezését (nehéz is lenne), de az evolúciót egy ID irányította a helyes irányba. Más szavakkal az ajtón kitessékelt isten visszajött az ablakon át. Ehhez azonban a „tudomány” definícióját: „jelenségek természetes magyarázatának keresését” ki kellett bővíteni a spekulatív intelligens alkotóval.

2004-től Kansas államhoz tartozó Dover járás iskoláiban a biológia órák alatt ki kellett hirdetni az intelligens alkotó létezését. Ez ellen 11 szülő tiltakozni kezdett, hogy bár az amerikai alkotmány az egyházakat különválasztja az államtól, az iskolák az ID segítségével becsempészik a vallást az oktatásba. Megoldás, egy újabb per. Ítélethirdetés 2006 januárjában volt.

Nézzük, mint háborodott fel a 11 szülő. Az Oktatásügy kiadott egy „kiáltványt”, amit a biológia tanárok nem voltak hajlandók felolvasni a tanulók előtt. Ezért az iskolák különböző adminisztrátorai olvasták azt fel, íme:

„A Pensilvániai Tudományos Akadémia előírja, hogy Darwin elméletét tanítani kell, ami egyúttal érettségi tétel is. Azonban Darwin elmélete csak egy feltételezés, amihez további bizonyítékok megtalálására lenne szükség. Ugyanis egy feltételezésen nyugvó elmélet még nem bizonyosság. Darwin elmélete összefüggéstelen, abban hézagok vannak, amik bizonyításra várnak. Az intelligens tervező az élet eredetének egy olyan magyarázata, ami nem egyezik Darwin nézetével. Az iskola könyvtárában megtalálható a „Pandák és emberek” című könyv, amiből az érdeklődő diákok megismerkedhetnek az intelligens tervező létezésének a tényével. A diákokat arra bátorítjuk, hogy mindenfajta elmélettel kapcsolatban legyenek nyitottak. A fajok eredetének ismertetését az iskola meghagyja a szülőknek.”

Szóval, mi ez az „intelligens tervező”? Ez kérem az „isten” szinonimájaként használt kifejezés és arra utal, amit már Paley tiszteletes is állított, hogy a világ magán viseli egy intelligens lény keze nyomát. Darwin pedig menjen a pokolba. A dologban az a szomorú, hogy a 2005-ös felmérések szerint az USA lakósságának 50 százaléka egyszerűen nem fogadja el az evolúciót, amit mindössze egy nem bizonyított feltételezésnek ismer el. A Tudományos Akadémiának erre az volt a válasza, hogy a biológia tanítása Darwin nélkül olyan, mint a történelemoktatás George Washington nélkül.

A félreértések elkerülése végett a „Mi volt előbb isten, vagy Ősrobbanás” végkövetkeztetése egy „teremtő Isten” valószínű léte, aki olyan kezdeti feltételeket teremtett, ami predesztinálja az élet és az intelligencia kifejlődését. Én magam a Bibliában leírt „teremtést” egy primitív mesének fogadom csak el. – Különben a pert az ID hívők elveszítették, de nem adták fel. 2008. Májusában az ID hívők hazánkat is „megtámadták”, és nem teljesen sikertelenül, amit a hozzászólások fognak bizonyítani. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________