2018-04-20 nap bejegyzései

(2506) Klíííííma

Tibor bá online

 

Ma, vagyis tegnap, április második dekádjának a végén, Budán 26°C volt. Igen, tudjuk, egy földrajzi helyen tapasztalt szélsőségek semmit se jelentenek. Tegnap Észak Amerikában 70 cm hó esett egyes területeken. De mégis. Gyerekkoromban az a sláger járta, hogy „májusban az orgona virágzik” miközben, amikor a kapunál vártam, hogy a motor kinyissa, észrevettem, hogy a vadon kinőtt orgona virágfürtjének fele már nyitva van. Egészen biztos vagyok benne, hogy 1936-ban nem volt nyitva, se 20-30 évvel később. Marha meleg lesz a (magyar) június? Mit lehet tudni?

A tegnapi napon az Aerctic Data Archive System szerint az Észak-sarki jég kiterjedése 12.940.000 km2 volt, 60.000 km2-el kevesebb, mint ezen a napon bármikor. Nem kiragadott nap, mert előtti napon ez az értéke 70.000 volt, még előtt 150.000. Azonban egy héttel korábban ez az értéke -170.000 volt, de úgy tűnik az idei évben a jeges terület egy kicsit kevesebb, mint bármikor. Ennél is fontosabb, a jég vastagsága drámaian csökken. Ezért van az, hogy Sam Carana szerint szeptember közepére a jég teljes eltűnése nem kizárt. Ha bekövetkezik, nagy baj van, mert a 2026-os „világvége” nagyon valószínűvé válik. Valószínűvé, de nem biztossá, mert arra még kell várni legalább egy évet.

Hogy te is be tudj kapcsolódni a találgatásba, ehhez még hozzá kell tenni, hogy pillanatnyilag a La Nina utolsó perceit éljük. Tudod, La Nina az El Nino ellentéte, vagyis a megszokottnál hűvösebb. A megszokottnál hűvösebb és mégis rekord kevés jég? Ráadásul úgy néz ki, hogy ősztől megint El Nino lesz, ami azért is furcsa, mert múltbéli tapasztalatok szerint ilyen gyorsan, egy év kihagyásával, nem illik nekik egymást követni. De ha tényleg bejön, akkor a 2019 adatai valószínűleg 2026-ot komoly mértékben valószínűsítik.

PS: Geri! Könnyen lehet, hogy a tárhely költség hozzájáruláson sikeresen végrehajtott spórolásod másvilágra történő átcipelésének lehetetlenségét személyesen fogom látni 2026-ban. 😀 (dajtással együtt)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________