2020-07-12 nap bejegyzései

(3249) 1,5 °C

Tibor bá’ online

 

Az emberiség hamarosan eléri az 1,5 °C átlag hőmérséklet emelkedést, ami a Párizsi egyezmény szerint a határérték. Miközben az atmoszférában lévő CO2 szint 15 millió éve nem volt ilyen magas.

A Nap lemegy egy szénerőmű mögött a Németországi Duisburgban 2019 júniusa.

 

Az ENSZ megfelelő ügynöksége kiadott egy új  klíma jelentést, ami szerint a Föld a következő öt évben eléri vagy túl is léphet a Párizsi Egyezményben megszabott 1,5 °C értéken. Az atmoszférában lévő széndioxid pedig 15 millió éve nem látott csúcson van.

Az Angliai Southamptoni Egyetem kutatói vizsgálták a 3 millió évvel ezelőtti, Késői Plioclén kor széndioxid színtjét, hogy meg tudják állapítani a közelgő klíma minőségét.

Azt találták, hogy a Pliocén legmelegebb idejében a CO2 érték 380 és 420 ppm volt. Ez hasonlít a mai kb. 415 ppm-hez. Vagyis olyan szinten van, aminél a múltban a hőmérséklet 3-4°C-al volt magasabb mint ami pillanatnyilag mérhető, a tengerszint pedig 20 méterrel volt magasabb a mainál.

Az emberiség folytatja az égetést, a Pliocén korból halad a Miocén felé, ami 5,3-23 millió évvel ezelőtt volt. 15 millió évvel ezelőtt őseink leváltak az orangutánról, és érzékelhetően emberszabásúvá váltak.

A WMO állítja, hogy még mindig nem túl késő, de most azonnal lépni kell. Ez persze ámítás, hiszen világos, hogy a jelenlegi 415 ppm CO2-höz sokkal melegebb klíma és sokkal magasabb óceánszint tartozik. Csak ki kell várni, hogy beköszöntsön.

Pontos kalkulációk szerint 70 százalék esély van arra, hogy a következő 5 évben legalább egy hónapon át 1,5 °C-al legyen melegebb mint a Ipari Forradalom előtti időben volt. Valamint kb. 20 százalék esély van arra, hogy a következő 5 évből legalább egy teljes év 1,5°C-al melegebb legyen, mint az Ipari Forradalom előtt.

A WMO arra is rámutatott, hogy a Covid-19 miatt bekövetkezett gazdasági lelassulás nem helyettesíti az összehangolt és fenntartott klímalépést. A CO2 az atmoszférában igen sokáig fennmarad. Az égetés beszüntetésének csak jelentős idő elteltével lenne pozitív hatása.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________