2020-07-02 nap bejegyzései

(3239) Gazdasági tanácsra adom a fejem D:

Tibor bá’ online

 

A világ teli van gazdasági tanácsadókkal, mert ebből a szakmából jól meglehet élni. Egyik tanácsadó híresebb, mint másik. Egyik nagyobbat téved, mint a másik. Nyilvántartanak olyat, aki meg tudta jósolni a 2008-as válságot, ami olyan, mint aki azt álmodja, hogy meghalt a nagymamája és másnap jön a távirat a nagymama haláláról. Ha nincs távirat, akkor elfelejtik az álmot, ha nagy ritkán van, akkor telepátiáról beszélnek. De mi van akkor, ha a világ összes tanácsadója állítja, hogy a dollárnak annyi? Nem kellene odafigyelni? Mert most éppen pont ez a helyzet, és meg is magyarázzák 30-40.000 milliárd $ tartozás, ami angolul 30-40 trilliónak hangzik, és tényleg szörnyű sok.

Most összefutottam egy Alasdair Macleod nevű pasi írásával, aki Londonban nagyon híres stockbroker, ami azt jelenti, hogy a tőzsdén alkusz. Nos, szerinte ez év végére a dollár összeomlik, ami persze mindössze annyit jelent, hogy beindul egy inflációs spirál. A jóslathoz hozzátartozik, hogy viszi magával az összes fiat pénzt. Természetesen megy az Euró és a magyar Forint is. Egyedül az orosz és a kínai valuta marad alapon, mert ezeket áthelyezik arany fedezetre.

Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy ha van néhány milliód, netán néhány száz milliód, akkor okosan teszed, ha aranyat veszel, vagy átváltod, mondjuk rubelre.

Nem, nem vagyok rémhírterjesztő, csak botcsinálta tanácsadó, de nem teljesen alaptalanul.  Ma olvastam az INDEX-ben: Tombol az aranyláz Magyarországon, nyolcszorosára nőtt a forgalom a BÁV-nál.  HVG-nél pedig: Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban. Szerintük a jelenlegi 1700 $/uncia arany, az év végére 2000 $ is lehet. Persze dollár összeomlás nélkül, Ha tényleg összeomlik, akkor a csillagos ég.

Szóval én időben szóltam!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________