2020-07-16 nap bejegyzései

(3253) A svéd modell

Tibor bá’ fordítása online

 

Azok, akik a COVID-19 támadással kapcsolatban dicsérték a svéd modellt, ma már elég hülyén érezhetik magukat.

2020 elején sokan beleestek Svédországban, ebbe a “sok adót fizető, segélyt szerető országba” ahol a gyógyellátás egyedülálló módon hátat fordított a koronavírusnak, amit a liberálisok örömmel fogadtak, rámutatva a társadalmi távolságtartás kényelmetlenségeire, de legfőképpen a gazdaság visszaesésére.

A svéd modell lényege, hogy nem rendelt el vesztegzárat és a svédekre bízta a biztonság betartását. A nagyszámú gyülekezetek betiltása mellett nyitva maradtak, a kocsmák, vendéglők, üzletek, iskolák, stb.

Egészen április végéig a világ csodálta a svédeket, akik kellemetlenségek felvállalása nélkül legyőzték a vírust.

Sajnálatos módon ennek vége, a New York Times szerint nem csak arról van szó, hogy a svédek mortalitása szomszédjainak a 6-12-szerese (akik bevezették a kötelező karantént), de gazdasági vonalon az áldozatokért cserébe semmi kedvezőt nem tudnak felmutatni.

Nem csak arról van szó, hogy sok ezerrel több ember halt meg mint a szomszédos országokban, de a svéd gazdaság alig teljesít jobban. Valójában semmit se nyertek.

A svéd mortalitás 40 százalékkal nagyobb, mint a szörnyűnek nevezhető amerikai. [az eredeti cikk amerikai]. A svéd intenzív osztályok kapacitása elégséges volt, nem lehet arra hivatkozni, hogy túlterheltek lettek volna.

A svéd „kísérlettel” kapcsolatban nyugtalanító volt, hogy amikor a beteg beérkezett a kórházba és diagnosztizálták a COVID-19 jelenlétét akkor figyelembe vették a prognózist a páciens életkorával együtt és megállapították, hogy érdemes-e a beteget elhelyezni az intenzív osztályon. Más szavakkal az orvosok hagyták az idősebb betegeket meghalni, nehogy a kórház intenzív osztálya túlterhelt legyen.

Végeredményben arról van szó, hogy a gazdaság érdekében embereket (főleg inaktív időseket) áldoztak fel. Összehasonlításként Norvégia a karantén bevezetése révén elért alacsony mortalitása mellett az újranyitás után a gazdasági eredménye egyáltalán nem marad el a svédekétől. Vagyis a svéd modell világosan nem követhető.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________