2020-07-11 nap bejegyzései

(3248) Sötét anyag

Tibor bá’ fordítása online

 

 

Idegen galaxisból származó egyatomos hidrogén detektálásával áttörés születik a sötét anyag titokzatosságával kapcsolatban

Az 500 méter apertúrával (blende) rendelkező speciális teleszkóp (FAST) Kínában:

Egy nemzetközi kutatócsoport végül sikeresen világított rá a sötét anyag lényegére, amikor egyatomos hidrogént sikerült először felfedezni idegen galaxisból.

A sikert a hatalmas 500 méter átmérőjű ernyővel rendelkező FAST teleszkópnak köszönhetik, ami Délkelet Kína Guizhou tartomány hegyeiben található.

A kutatók a hidrogént három helyről detektálták 5 perces expozícióval, ami a teleszkóp rendkívüli érzékenységére vall. Ez volt az első alkalom, amikor sikerült egyatomos hidrogént érzékelni a Tejúton kívülről.

A kutatási beszámoló első szerzője Dr. Cseng Cseng szerint egyatomos hidrogén és szénmonoxid mérései segítségével különböző átmérőknél a galaxis dinamikus tömege megbecsülhető. Ezen kívül tanulmányozhatók a barionok és a sötét anyag eloszlása is.

Feltételezés szerint a sötét anyag teszi ki a Világmindenség tömegének a 85 százalékát, de még nem sikerült közvetlenül detektálni a jelentős erőfeszítések ellenére. Megtalálása megoldaná a tudomány egyik legnagyobb talányát.

A FAST megfigyeléssel elért áttörés azt jelenti, hogy a titokzatos sötét anyag tanulmányozása egyatomos hidrogén segítségével lehetséges a galaxisokban.

Egyes tudósok úgy gondolják, hogy egy új elmélet végül fényt deríthet a sötét anyagra.

A hatalmas teleszkóp fő célja a Tejúton kívüli egyatomos hidrogén detektálása, aminek lehetővé válását a hatalmas parabolaantenna biztosítja. Az mellett, hogy a Világ legnagyobb töltött-apertúrájú rádió teleszkópja, egyben a második legnagyobb egy parabolaantennás teleszkóp az orosz RATAN-600 után.

Az 1,2 milliárd juan (170 millió $) költségen épített szerkezet, (aminek beceneve Tianyan, vagyis égre néző szem) körülbelül 4400 alumínium panelből áll, és több mint 2000 csörlőt tartalmaz, amik lehetővé teszik az ég különböző részeinek a megfigyelését.

Dr. Cseng szerint a csoportja még több FAST működési időt kér az egyatomos hidrogén tulajdonságainak a vizsgálatához.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________