(3249) 1,5 °C

Tibor bá’ online

 

Az emberiség hamarosan eléri az 1,5 °C átlag hőmérséklet emelkedést, ami a Párizsi egyezmény szerint a határérték. Miközben az atmoszférában lévő CO2 szint 15 millió éve nem volt ilyen magas.

A Nap lemegy egy szénerőmű mögött a Németországi Duisburgban 2019 júniusa.

 

Az ENSZ megfelelő ügynöksége kiadott egy új  klíma jelentést, ami szerint a Föld a következő öt évben eléri vagy túl is léphet a Párizsi Egyezményben megszabott 1,5 °C értéken. Az atmoszférában lévő széndioxid pedig 15 millió éve nem látott csúcson van.

Az Angliai Southamptoni Egyetem kutatói vizsgálták a 3 millió évvel ezelőtti, Késői Plioclén kor széndioxid színtjét, hogy meg tudják állapítani a közelgő klíma minőségét.

Azt találták, hogy a Pliocén legmelegebb idejében a CO2 érték 380 és 420 ppm volt. Ez hasonlít a mai kb. 415 ppm-hez. Vagyis olyan szinten van, aminél a múltban a hőmérséklet 3-4°C-al volt magasabb mint ami pillanatnyilag mérhető, a tengerszint pedig 20 méterrel volt magasabb a mainál.

Az emberiség folytatja az égetést, a Pliocén korból halad a Miocén felé, ami 5,3-23 millió évvel ezelőtt volt. 15 millió évvel ezelőtt őseink leváltak az orangutánról, és érzékelhetően emberszabásúvá váltak.

A WMO állítja, hogy még mindig nem túl késő, de most azonnal lépni kell. Ez persze ámítás, hiszen világos, hogy a jelenlegi 415 ppm CO2-höz sokkal melegebb klíma és sokkal magasabb óceánszint tartozik. Csak ki kell várni, hogy beköszöntsön.

Pontos kalkulációk szerint 70 százalék esély van arra, hogy a következő 5 évben legalább egy hónapon át 1,5 °C-al legyen melegebb mint a Ipari Forradalom előtti időben volt. Valamint kb. 20 százalék esély van arra, hogy a következő 5 évből legalább egy teljes év 1,5°C-al melegebb legyen, mint az Ipari Forradalom előtt.

A WMO arra is rámutatott, hogy a Covid-19 miatt bekövetkezett gazdasági lelassulás nem helyettesíti az összehangolt és fenntartott klímalépést. A CO2 az atmoszférában igen sokáig fennmarad. Az égetés beszüntetésének csak jelentős idő elteltével lenne pozitív hatása.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(3249) 1,5 °C

  1. Következő El nino jön, akkor hirtelen beindul a sarki jég olvadása a folyamatok begyorsulnak.Milliárdok vesznek oda néhány év leforgása alatt.?

  2. 1 – Gábor:
    El Nino 2020-ban és 2021-ben biztos nem lesz. De amikor beüt a következő, akkor azt megszenvedjük, az biztos.

  3. 1 Gábor

    „Következő El nino jön, akkor hirtelen beindul a sarki jég olvadása a folyamatok begyorsulnak.”

    Ez nem jövőidő! A sarki jég tömege és kiterjedése már TÖRTÉNELMI REKORD méretűen alacsony, az olvadás sebessége pedig a legmagasabb!
    Az év ezen a napján sohasem volt ilyen alacsony a jégtömeg és sohasem olvadt ennyire gyorsan!

  4. A fejlett nyugat a szénerőműveivel. Ezeket pl. a fejlett EU mikor óhajtja végre bezáratni?
    Meg a legócskább minőségű dízelolajjal hajtott tengerjáró hajóival. Ezeknél mikor lesz törvényi előírás a Euro 6 norma?

  5. 4 Pár kérdés

    „A fejlett nyugat a szénerőműveivel. Ezeket pl. a fejlett EU mikor óhajtja végre bezáratni?”

    A fosszilis abbahagyása a mai civilizáció végét jelenti, de az ellenkezője is.
    A Németek cillepilléznek. Szeretnék (?) 2038-ig bezárni a szenes erőműveket, de…:
    https://demokrata.hu/vilag/a-nemet-energiaforradalom-minden-teren-megbukott-101890/
    „Az atomerőművek villamosenergia-termelésből való kivezetése és a megújulók egyre nagyobb térnyerése miatt a német rendszerben továbbra is nélkülözhetetlenek a folyamatos villamosenergia-termelésre képes szénerőművek is.”

    Nincs jó megoldás.

  6. 5. Nagyon jó kis cikk, megvilágítja a megújulók eszetlen hajszolásának értelmetlenségét, és talán kinyithatja azok a laikusok szemét, akik minden bajt csak arra vezetnek vissza, hogy a fosszilis lobbik ellehetetlenítik a megújulók előretörését, pedig azzal mindent meg lehetne oldani. Pedig nem!
    De azért lehetett volna ezt ügyesebben is csinálni a németeknek, nem kellett volna egyszerre két fába vágni a fejszéjüket.
    Az atomerőművek leépítését egyenlőre el kellett volna halasztani addig, amíg nincs megbízható energiatárolási mód a megújulók mellé, aztán majd utoljára lehetett volna ezzel is kísérletezni…
    Sajnos a fossziliseken lóg az egész világgazdaság, ennek felszámolása milliárdokat fosztana meg az életfeltételeitől azonnal.
    A német energiaárak növekedése meg előrevetíti, hogy az energia soha többé nem lesz olyan olcsó a megújulós világban, még ha sikerül is megoldani, mint az olcsó fosszilisek korában, a világ eddig a fosszilisek szárnyán száguldott…

  7. Honnan lehet ennyire biztosan tudni hogy 2020-ban és 2021-ben, nem lesz El Nino?

  8. Hát igen, az energiahordozókhoz hozzászólva ez sajnos róka fogta csuka. Vagy ahogy anno énekelték;
    ” Se veled, se nélküled, élni nem lehet!”

    Az egész életvitelünk azonnali átszervezése(ld.mezőgazdaság, közlekedés stb.) és a meglévő készletek átskálázása, valamint a megújulók részaránybővítése kellenne,
    hogy napi téma legyen.
    És akkor még a klimában történő késleltetett kifutásról szó sem eset.

  9. Ezt megugorni -szinte-lehetetlen. Talán ha AI segítséggel( a komplexitása miatt) egyben látható lenne a’ képlet’. Mert ma ezt ember nem láthatja át az emészthetetlenül nagy információtengerben.

    Egyrészt kizárnánk az emberi természetet, mely a nacionalista érdekellentétek gyűrűjében csúcsosodik ki, legalábbis globális szinten.
    Másrészt össze kéne tenni amink van.

    Hát ez ‘wishful thinking’!

  10. Ezt megoldani csak népességszabályozással lehetett volna.
    A megújulók már ámításnak sem jók, szélhámosság.
    A jelenlegi rendszer már nem fenntarthatatlan, hanem tarthatatlan, életképtelen.
    Persze továbbra is opció, hogy népességszabályozással fog megoldódni, de most már nem mi irányítjuk…
    Egy évtized, és mindenki érezni fogja a saját bőrén, hogy bizony nem babra ment a játék!

  11. 11 Horváth Csongor
    Azért szélhámosságnak nem nevezném a megújulókat, legfeljebb abból a szempontból, hogy soha nem fogják teljesen kiváltani a fossziliseket.
    Viszont arra a korlátozott szerepre alkalmas, hogy a villamosenergia-termelés egy hányadát kiváltsák, tehát csökkentsék a CO2 kibocsátás mértékét azzal, hogy amikor rendelkezésre állnak, akkor lehet spórolni a fosszilisekkel.
    De a fossziliseknek ott kell ugrásra készen állniuk, hogy bármikor átvegyék a stafétát, ha a megújulók korlátozottá válnak, különben a rendszer összeomlik.
    Viszont az igaz, hogy a világ energiafelhasználása folyamatosan emelkedik, így hiába fogjuk kiváltani ennek bizonyos százalékát megújulókkal, csak idő kérdése, hogy a fosszilis rész ugyanúgy túllépje a korábbi határokat.
    De ha nem lenne a megújulós rész mindenütt maximálisan kihasználva, akkor a kibocsátás még több lenne, mondjuk 40-50 százalékkal.
    A népesedési probléma meg sajnos reális.
    Habár az utóbbi időben több olyan elemzéssel is találkoztam, hogy határozottan kimutatható világtendencia a gyerekszám csökkenése, ami nyugaton már veszélyes, de már a fejlődő világban is látványos, akár az indiai térségben is, tartok tőle, hogy mire ez megoldást jelentene, addigra minden összeomlik.
    Többek között azért is, mert ennek a gyerekszám csökkenésnek éppen az a fő motiválója, hogy a modernizálódás, oktatás eléri a szegény régiókat is, és egyáltalán felfogják, hogy ezzel növelik saját életlehetőségeiket.
    De ez olyan, generációkon átívelő folyamat, hogy mire meghozná az eredményt, addigra a föld ki lesz zsigerelve, és el lesz árasztva…

  12. 11. H. Cs.
    „Ezt megoldani csak népességszabályozással lehetett volna.
    ……
    Persze továbbra is opció, hogy népességszabályozással fog megoldódni….”

    7,797,692,326 Current World Population
    World Population:
    is projected to reach 8 billion in 2023, 9 billion in 2037, and 10 billion people in the year 2055.

  13. 13 Elek
    Azt vetted, hogy az idézetből éppen a leglényegesebb maradt le:
    „de most már nem mi irányítjuk…”
    Majd megoldja az összeomlás, de az nagyon fájni fog.
    Az első mondat meg még arról szólt, hogy békés úton, armageddon nélkül is meg lehetett volna oldani, csak az nem a gazdasági növekedéssel összeegyeztethető lett volna, a szebb jövő illúzióját kellett volna ehhez kidobni…

  14. 12 hubab
    „Viszont az igaz, hogy a világ energiafelhasználása folyamatosan emelkedik, így hiába fogjuk kiváltani ennek bizonyos százalékát megújulókkal, csak idő kérdése, hogy a fosszilis rész ugyanúgy túllépje a korábbi határokat.”

    Szép hallgatni hogy emelkedik a megújulók aránya, de valljuk be hogy manapság még fosszilissel működik sokmindnen. Érdekes de pl. egy német wolsvagenok is javarészt még a szén és a kőolaj jóvoltából van legyártva.
    Nem tuom de jó lenne ha valaki készítene egy dokumentumfilmet arról hogy pl . hogy mennyi olaj és szén kell egy wolsvagen golf legyártásához. Persze beleszámolva azt is hogy mondjuk az 1380-adik alkatrész , mondjuk egy
    fémalátét Kínából jön és ahhoz egységre vetítve mennyi olaj kell.De bele kellene számolni azt is hogy pl. amikor bemegy a logisztikus néni a munkahelyre megrendelni az alátétet akkor mennyi olajat fogyaszt a kocsija még beér a munkahelyére.Vagy beleszámolni azt a 10-100 ezer beszállítót aki beszállít , és még azt is hogy a beszállítók gyárépületei sem megújuló energiákból épültek hanem szén és olaj felhasználásával(tégla,vas, cserép, markológépek működtetése, cement).Ha így nézzük akkor a híres német autókat szénerőművek és olaj felhasználásával gyártjuk érdemben mint a világháború előtt, csak a technológia változott, modernebb lett (PLC, robot, minőség ) 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük