2020-07-05 nap bejegyzései

(3242) Hurrá, megjött, itt van Koronavírus 2.0,

Tibor bá’ online

 

ami „Spike D614G” névre hallgat, és majd tízszer fertőzőbb, mint elődje, de nem kell beszarni, mert semmivel se halálosabb. A kutatók a hírt a „Cell” nevű tudományos folyóiratban közölték, miután az egész világból több mint 6000 genetikai szekvenciát gyűjtöttek. Ezek közül került elő a Spike D614G törzs. A változás a vírus felületén lévő tüskéknél következett be, ami lehetővé teszi a vírus könnyebb bejutását az emberi sejtbe.

Jó hír viszont, hogy fertőzés esetén az ember nem lesz tőle betegebb, de a második hullámot a kormányok ráfoghatják az emberek fegyelmezetlenségére.

És miért jó ez a hír? A tagadhatatlan tény az, hogy az enyhe vírus a sikeres vírus. Az a vírus, amely gyors halált okoz, nehezen terjed, mert meghal az aki terjeszthetné. Vagyis remény van rá, ahogy a SARS-CoV-2 terjed, a vírus egyre kevésbé lesz fertőző. Arany szabály az, hogy egy új patogén idővel kedvezőbbé, és barátságosabbá válik. Ez érzékelhető a Spike D614G esetében is.

Még egy megfigyelés. Nincs értelme nézegetni egy-egy országban hányan kapták el a járványt. Ami sorsdöntő, hány halott van, de az összehasonlítás még korai. Majd akkor számolgassunk, amikor a vihar végleg eltűnt, ami még nagyon messze van. Jelenleg a tömegek úgy gondolják, hogy elegük van az egészből, mert egyelőre közvetlen családtagja csak keveseknek távozott a boldogabb vadászmezőkre, bár Amerikában már ez se nagyon igaz. Különben Orbán beengedi a szerbeket annak ellenére, hogy Szerbiába megugrott a fertőzöttek száma, de úgy tűnik a politika fontosabb, mint a védekezés. Na pá! Majd meglátjuk mit hoz a nagy nyári összeborulás.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________