2020-07-29 nap bejegyzései

(3264) Második hullám

Tibor bá’ online

 

Napok óta erről lehet hallani. Még nincs itt a második hullám, de bármikor megkezdődhet. A németeknél már beindult a második hullám. Így a második, úgy a második. Szerintem pedig nincs és nem is lesz.

Egyszerűen arról van só, hogy az emberiség kollektív emlékezetében a spanyol nátha ott lapul és mindenkinek az jut eszébe, hogy a spanyol náthának volt első, második és harmadik hulláma is. Akkor pedig a Covid-19 is hullámokban fog áldozatokat szedni.

A helyzet az, hogy a spanyol nátha egy influenza volt, ami tavasszal életképtelenné válik, de ősszel újra feléled. Ezzel szemben a Covid-19 nem vált életképtelenné a meleg és az UV hatására. Nem érdemes várni a második hullámra. Amit tapasztalunk az egyértelmű. Az első ijedség hatására majd mindenütt elrendelték a különböző óvintézkedéseket. Ennek hatására a fertőzés mérséklődött. Ettől viszont vérszemet kaptak és a könnyítések kezdik éreztetni  a hatásukat, tehát emelkedik a fertőzés. A megemelkedett fertőzésre, lefogadom, megint szigorítások jönnek, amire újabb csökkenés következik be. Tehát hullámozni fog, amit persze el lehet nevezni második, harmadik stb. hullámnak. És ez így lesz a jövőben is, amíg nem jön egy új fordulat, mondjuk vakcina formájában.

Van egy másik elképzelésem is. Köztudott, hogy vannak súlyos esetek és vannak akiknek meg se kottyan a fertőzés. Mi lehet ennek az oka? Hivatalos válasz nincs. Nekem viszont van egy elképzelésem. Nem mindegy, hogy egy fertőzés alkalmából a páciens mennyi vírus szed össze. Ha csak néhány kosza vírus jut be a szervezetbe, az immunrendszer azonnal reagál, de a védelem felsorakozásához idő kell. Kevés vírus nem tud olyan mértékben felszaporodni, hogy az nagy rombolást végezzen, mert az immunrendszer megakadályozza. Ha viszont a fertőzéskor nagy mennyiségű vírus jut be, akkor mire az immunrendszer közbe tudna lépni már a vírus szaporodás megállíthatatlan, az emberi test rombolás kibontakozik.

Ha az elképzelésem fedi a valóságot, akkor eggyel több ok arra, hogy hordjuk a szájmaszkot, amit nem kell megmagyarázni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________