2020-07-20 nap bejegyzései

(3256) A változó vírus

Tibor bá’ fordítása online

 

1893-ban az orosz influenza elkezdett terjedni a világban. A pandémia Közép Ázsiából indult, 1889 májusában. Először Kínába, majd Oroszországba és Európába jutott a kereskedelmi útvonalak mentén. A járvány decemberre elért New Yorkig. 1890 januárjában Montrealban észlelték. Aztán eljutott Dél Amerikába, Ausztráliába. A tünetek közé tartoztak: magas láz, fejfájás, fájó végtagok, ájulás. Becslések szerint egy millió áldozata volt a világon.

Széleskörűen elfogadott nézet szerint a járványt influenzavírus okozta, azonban Marc Van Ranst-el együtt dolgozó kutatók a Belgiumi University of Leuven-ben más véleményen vannak. Szerintük a pandémiát egy HCoV-OC43 elnevezésű koronavírus okozta.

Genetikai vizsgálatok szerint a patogén tehénről ugrott át emberre, pontosan úgy, ahogy ezt a SARS-CoV-2 tette, okozva egy egészségügyi krízishelyzetet. Érdekesség, hogy a HCoV-OC43 ma is közöttünk van, mint a 7, embert megbetegítő koronavírus egyike. De a gyilkos szelídebbé vált. Napjainkban a vírus mindössze enyhe megfázást okoz. A kérdés, történhet-e ugyanez a SARS-CoV-2-veL?

Most már fél éve a koronavírus fogságában van a világ. Hivatalosan 14 millió felett a fertőzöttek száma, a halálesetek száma pedig átlépte a 600.000-et. A virológusok és az epidemiológusok küzdenek, hogy a helyzetet kontroll alatt tartsák, miközben azt tapasztalják, hogy a SARS-CoV-2 kiszámíthatatlan ellenfél.

A krízis legyőzése nem csak attól függ, hogy lesz-e gyógyszer vagy vakcina a vírus ellen, de attól is, hogy a SARS-CoV-2 az előttünk álló hónapok, vagy évek folyamán biológiailag fog-e változni.

„Óvatos optimista vagyok, mert szerintem a SARS-CoV-2 enyhébb lesz, de ebben nem lehetünk biztosak.” Nyilatkozott Christian Drosten (a német kormány hivatalos tanácsadója, a berlini Charité kórház virológusa) „Elvileg az evolúció nem megjósolható”

Christian Drosten (a német kormány hivatalos tanácsadója, a berlini Charité kórház virológusa) „Elvileg az evolúció nem megjósolható”

Előzetes jelzések szerint a vírus folyamatosan adaptálja magát az emberhez, ami jó hírnek számít. Idővel a vírusok adaptálódnak a gazdatesthez, mert a viszonylag békésebb viszony a patogén hasznát szolgálja. Ha egy vírus kevesebb embert öl meg, jobb eséllyel erjed, de fordítva is történhet.

Velünk fog maradni

François Balloux mikrobiológus a Londoni University College kutatója, az új koronavírus tulajdonságaival és genetikájával kapcsolatban állítja: „Kell ahhoz néhány év, rossz esetben évtized, hogy a vírus ne legyen rosszabb, mint a szezonális influenza. Azonban biztosan csak az mondható, hogy a vírus velünk marad. A SARS-CoV-2-től nem fogunk tudni megszabadulni.

Ez az új koronavírus csak néhány hónapja van velünk, ám máris minden idők patogénei közül ez van a legjobban kianalizálva. A kutatók több mint 50.000 genom szekvenciát dekódoltak és tették fel a GISAID (Globális Kezdeményezés az Összes influenza Adat Közzétételére) elnevezésű adatbázisként az Internetre. Ennek segítségével a szakértők vizsgálják, hogy a patogént melyik része lehet megtámadható, gyógyszerrel vagy vakcinával. Azt is vizsgálják, miként változik a SARS-CoV-2 és hogyan terjed a vírus.

2015 óta a Bázeli Egyetem Biozentrum-tól Richard Neher orvos, és Trevor Bedfod amerikai biológus próbálják megérteni a járványok terjedését. Évek óta nyomon követik a Zika és Ebola vírusokat Nextstrain elnevezésű applikációval. 2020 januárja óta q SARS-CoV-2 vírust is figyelik.

Dr. Neher állítja, hogy a vírust 2018. decembere óta figyelik. Számtalan mutáción esett át, de ezek olyan jelentéktelenek, hogy a betegség lényegén nem változtattak fél év alatt. Átlagosan havi két mutációval lehet számolni a jelenleg több ágon futó vírus törzzsel. Ezek nagy része az úgynevezett csendes mutáció, ami a lényegen nem változtat. De vannak lényeges változások is, ahol a kutatás kezd érdekessé válni. (folytatom)

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________