2020-07-06 nap bejegyzései

(3243) A világ nem változik, a világot változtatják

Tibor bá’ online

 

Orwell szerint az élő nyelvben van beágyazva a veszély. A szó értelme megtisztul, a kifejezés sterilizálódik. Tehát: Mások „kényszer vallatnak”, mi „hatásos kihallgatási technikát alkalmazunk”. Mások propagandát terjesztenek, mi viszont „terjesztjük a demokráciát.” Idegen országok „háborút indítanak”, mi viszont „megelőző csapást végzünk.” Mások „politikai gyilkosságot” követnek el, mi pedig csak „célzott csapást mérünk a veszély elhárítására.” Több éven át tartó harc után, amikor hadat üzenünk Szíriának és elkezdjük bombázni a még viszonylag nyugodt területeket, az mindössze „emberbaráti bevetés” volt.

A kettős értékelés elképesztő. Az Assad rezsim brutális, mert az amerikai vezetéssel végzett támadást elhárították. Izrael tüzérséggel lövet egy palesztin gettót, mert gyerekek kövekkel dobáltak. Az ágyúzás csupán „önvédelem”. A krími békés népszavazás „invázió” volt, de az iraki és afganisztáni háború a „demokrácia megvédése”. Az olyan vezetők, mint Chavez, Castro vagy Putyin, akik a társadalom szegényebb rétegeinek igényeit figyelembe veszik, „korruptak”, miközben a megvásárolt amerikai politikusok, akik körül botrányok tornyosulnak, bent vannak bankok, gyógyszergyártók, fegyvergyártók igazgató tanácsában, és azon munkálkodnak, hogy a világ élhetőbb hely legyen.

Van magyar is. Karácsony Gergely az alkalmatlan főpolgármester tököl, szerencsétlenkedik. Orbán Viktor miniszterelnök viszont rátermetten építi a stadionokat. Miközben 16 ezer lélegeztető gépet vásárol az egyetlen gépre kötött beteg mellett.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________