(3978) Mir kártyák

Tibor bá’ fordítása online

Több ország leállítja az Izvesztyia orosz fizetési rendszer használatát

89. útban a 90. felé

A vietnami és kazahsztáni bankok állítólag leállították a Mir-kártyák kiszolgálását, jelentette szerdán az Izvesztyia napilap,  miután az Egyesült Államok szankciói fenyegetik. Az értesülést állítólag a vietnami BIDV bank call centere is megerősítette, és azt közölte, hogy továbbra is kiszolgálja a VISA, Mastercard, Western Union, JCB, UnionPay kártyákat, de a Mir fizetési rendszer nem szerepel a listán.

A jelentés szerint Kazahsztán legnagyobb bankja, a Halyk Bank is felfüggesztette a Mir kártyákkal végzett tranzakciókat termináljain és ATM-jein. A bank ugyanakkor az Interfaxnak kifejtette, hogy tavasszal leállította a Mir kiszolgálását ATM-hálózatában, és azóta sem vezetett be újabb korlátozásokat. A Mir kártyákkal a bank által kiszolgált POS-terminálokon keresztül lehet fizetni – közölte.

Ezen a héten több törökországi bank bejelentette döntését, hogy leállítja az orosz bankkártyák elfogadását, miután Washingtonból figyelmeztették, hogy a pénzintézetek másodlagos szankciókat kockáztatnak, ha segítik Moszkvát az amerikai büntetések megkerülésében.

A múlt héten az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) bejelentette, hogy kész szankciókat bevezetni minden Oroszországon kívüli intézmény ellen, amely az ország fizetési rendszerét használja.

A Mir-t az Oroszországi Központi Bank fejlesztette ki a Visa és a Mastercard hazai alternatívájaként, miután 2014-ben Moszkvával szemben első körben bevezették a szankciókat. Az új fizetési rendszer bevezetése óta az orosz bankok több mint 129 millió Mir kártyát bocsátottak ki. Elfogadták Törökországban, Vietnamban, Örményországban, Dél-Koreában, Üzbegisztánban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban, Dél-Oszétiában és Abháziában.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(3978) Mir kártyák

  1. Azt tudjuk mi lett a Mir űrállomással: beleállt a földbe. Erre a rendszerre is ez vár. Viccet félretéve: a gáz lekapcsolása/felrobbantása után következik a rubel…

  2. Re:1 Minato
    Nagy „tévedésben” vagy! 😉
    MIR űrállomás egyik darabja mai napig Föld körül kering az ISS egyik moduljaként, igaz ez a MIR tartalék modulja már, de ez is MIR modul.

  3. „A török ​​kormány a következő két napban közli az orosz MIR-rendszer alternatívájaként kifejlesztett fizetési rendszer részleteit. Erről az Aydınlık című török ​​lap számolt be forrásokra hivatkozva.
    Megjegyzendő, hogy a törökországi turisztikai régiók kereskedői sürgetik a kormányt, hogy a lehető leghamarabb oldja meg az orosz fizetési rendszerrel kapcsolatos problémát.
    A kiadvány szerint a rendszerrel kapcsolatos problémákról már megbeszélést tartottak Recep Tayyip Erdogan török ​​vezető és a gazdasági osztályok részvételével.
    „Az Aydınlıkhez érkezett információk szerint az alternatívaként (rendszer. – RT ) MIR- en dolgozó fizetési rendszer részleteit egy-két napon belül közlik” – idézi az anyag szövegét a RIA Novosti . .
    Korábban a Bloomberg arról számolt be, hogy Törökországban három állami tulajdonú bank úgy döntött, hogy leállítja az orosz MIR fizetési rendszert .
    A török ​​pénzügyminisztérium hivatalosan nem erősítette meg a helyzetet.
    Ezt megelőzően Erdogan utasította a minisztereket, hogy Moszkvával közösen dolgozzanak ki alternatívát a MIR orosz fizetési rendszerhez.”
    #https://russian.rt.com/world/news/1054354-turciya-rossiya-karty

    Megy a kavarás. De ez jórészt a kártyahasználat, fáj az idegenforgalomnak, de méretében messze van az áruforgalomhoz. Ott milyen nyomást tudnak kifejteni a dollár védelmében? A katonai fenyegetés már nem hatásos.

  4. „miután az Egyesült Államok szankciói fenyegetik” – Totálisan demokratikusan, meg független döntésnek hangzik. De hát Amerika hülye lenne másképp cselekedni ha megteheti ha nincs egy vezető aki simán elutasít ilyen zsarolásokat. Hát meg kell mondani Amerikának, hogy menj s szankciózzál barátom, magasról teszünk rá. Európában rosszabb a helyzet, mióta langyos, barátságos, erkölcsös, pc, transz, elfogadó vezetőkkel van tele csak hisztériáznak non-stop de önállóan semmire nem képesek. Aki az én házamban fenyegetőzik szankciókkal vagy bármilyen zsarolással azt úgy kitenném, hogy a lába is eltörne függetlenül, hogy igaza vane vagy sem.

  5. 1. Minato
    ” Azt tudjuk mi lett a Mir űrállomással: beleállt a földbe.

    Tisztelt Minato
    Amint egy pár nappal ezelőtt irtam a szárazföldön proxy háboruznak egymás ellen mások kárán, párhuzamosan példamutatóan együttműködnek a világürben.

    „Viccet félretéve: a gáz lekapcsolása/felrobbantása után következik a rubel…”

    Vajon kinek kedvez a gáz lekapcsolása/felrobbantása?

    Az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékeinek szabotázsa: „Az angol-amerikai tengely az, amelyik előnyös helyzetbe kerül”
    Németország leminősítése és az „Amerika-barát” Lengyelország geopolitikai felemelkedése
    pronews. gr

    Sokan azonban emlékeznek arra, amit T. Biden amerikai elnök mondott az Északi Áramlatról:

    „Az Északi Áramlat többé nem fog létezni. Ennek véget vetünk.”
    – Egy újságíró kérdésére, „hogyan fogják ezt megtenni, mivel Németország joghatósága alá tartozik” Biden így válaszolt:

    „Ígérem, képesek leszünk rá”

    Guardian: John Pilger „Ukrajnában az USA háborúba sodor minket Oroszországgal”! Megdöbbentően prófétai cikk

    Ez a cikk több mint 8 éves

    /https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/13/ukraine-us-war-russia-john-pilger/

    Tisztelt Minato
    Ki véd meg minket a védelmezőinktől?

  6. 2. dajtas, gondolom úgy érted valami MIR szuvenír törmelék vagy anyacsavar emlékbe ott van az ISS-en… Végül is ha innét nézzük igazad lehet 😀

  7. 5. András
    ” Aki az én házamban fenyegetőzik szankciókkal vagy bármilyen zsarolással azt úgy kitenném, hogy a lába is eltörne függetlenül, hogy igaza van e vagy sem.”

    Cinizmusukhoz illően:

    „Ahogy Henry Kissinger mondta egyszer : „Nem az számít, hogy mi az, ami igaz, hanem az, hogy mit gondolnak igaznak.”

  8. 5 Mondj egy nagyhatalmat, amelyik nem fenyegetőzik és zsarol. USA, RUS, Kína? Egyik rosszabb mint a másik. Csak míg egy hisztis óvodást kiröhög az ember és otthagy toporzékolni, ezek a hisztis óvodások túl nagyra és erősre nőttek.

    7 Nem mindegy, hol van most a Mir? Ők voltak az elsők, akik űrállomást csináltak, ez számít. Leszolgálta az idejét, leszerelt. Gagarint se a hosszú életéért szeretjük.

  9. 9. Ábel
    így van, mivelhogy van kivel. Inkább az a kérdés vane olyan, amelyik nem fekszik alá egyik vagy másik nagyhatalomnak. Esetleg Svájc, Irán … de abban sem vagyok biztos. Túlélésre való berendezkedés a csorda keresése, az etika, az elvek és a függetlenség feladása árán. Talán már építik is az újabb Noé bárkáját, azért ez a nagy cirkusz mindenhol.

  10. 10 Ha Irán etikája és elvei lennének az alternatíva, akkor inkáb maradok Brüsszel kutyája.

  11. 11. Ábel
    Rálátásom nincs, de mások beszámolója alapján jó nagy tévedésben vagyunk az ottani helyzettel meg sok más dologgal kapcsolatban. Erre csak akkor tudnék érdemben válaszolni ha elmennék s személyesen meggyőződnék, mert másképp csak azt látom én is amit a média mutat, sötétségben, hazugságban tartva.

  12. 12 Iszlamista állam. Nekem ennyi elég, teljesen mindegy, milyen média mit mutat.

  13. 13. Ábel
    Európai trendeket figyelembe véve csak idő kérdése mikor lesz ez a kritérium alkalmazható európai országokra vetítve is akár. Javaslom megtekintésre bármelyik nyugateurópai nagyváros demográfiai összetételét meg annak trendjét.

  14. 14 Ez igaz. Remélem, addigra kilépünk az EUból.

  15. 15: Csodálatos lesz kilépni az EU-ból. Még aznap államcsőd lesz. Ha nem vagyunk EU tagállam, akkor vámunió sincs. Saját, piacképes iparunk lényegében nincs; különösen akkora, amire állami költségvetés alapozhatna. Az összes idetelepült külföldi gyártó még aznap el kezdi keresni a többi keleti tagállamban a gyárak áthelyezési lehetőségeit, ahol már most is tárt karokkal várják őket. Ha nincs ipar, akkor adózás sincs. Az arra alapuló állami kiadások is megszűnnek. De lehet majd szittyamagyarkodni és visszahívni az oroszokat. Fantasztikus perspektíva egy ilyen kicsi, természeti erőforrások nélküli ország számára. Biztos jó lehet közép-afrikai színvonalon élni, nekem semmi kedvem hozzá, mert pár degenerált úgy gondolja, hogy meg lehet erőszakolni a gazdasági, természeti és társadalmi törvényszerűségeket, helyette pedig a meseviláguk lázálmait erőltetik ránk. Amint ezt megneszelem, azonnal csomagolni fogok, mert nem várom meg, amíg újra felhúzza ide Orbán a vasfüggönyt.

  16. Re:7 Minato
    Okulásként:
    „A Zarja modul (másik nevén FGB – Functional Cargo Block) az egykori TKSZ szovjet teherszállító űrhajók legyártott, de fel nem használt elemeiből került megépítésre. Az oroszok eredetileg a Mir-programhoz tervezték, de pénz hiányában nem valósult meg. Az ISS-program kezdetekor az Egyesült Államok vállalta a modul építésének költségeit, ugyanis 220 millió dolláros árával jóval olcsóbb volt, mint a Lockheed Martin által javasolt első ISS modul „

  17. 17 Ne aggódj, addigra már Nyugat-Európában se lesz se ipar, se jólét. A muszlimok átveszik a hatalmat, és a fogyatkozó őslakos fehéreket befogják rabszolgának. Annál még a saját nyomorunk is jobb, a mi földesuraink legalább magyarok lesznek.

  18. 15. Szigorúan harcolni kell a túlnépesedés ellen, racionalizálni kell.
    Láthatóan megy az ötletelés: covid, ez az ukrán lófarok meg ilyesmi.
    De nyilván ez még petting.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük