(3979) Német öngyilkosság

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Az Egyesült Államok megnyeri a háborút Európa ipara és népe ellen

Az amerikai diplomatákat az aggasztja, hogy Németország, más NATO-nemzetek és az Új Selyemút útvonala mentén fekvő országok rádöbbennek, milyen előnyökkel járhat a békés kereskedelem és befektetések megnyitása. Ha nincs orosz vagy kínai terv a megszállásra vagy bombázásra, akkor mi szükség van a NATO-ra? És ha nincs eredendően ellentétes viszony, miért kell a külföldi országoknak feláldozniuk saját kereskedelmi és pénzügyi érdekeiket azzal, hogy kizárólag az Egyesült Államok exportőreire és befektetőire támaszkodnak?

Ezek azok az aggodalmak, amelyek arra késztették Macron francia elnököt, hogy előhívja Charles de Gaulle szellemét, és sürgesse Európát, hogy forduljon el az általa a NATO „agyhalottnak” nevezett hidegháborújától, és az USA-pártiaktól, kereskedelmi megállapodások, amelyek növekvő költségeket rónak Európára, miközben megtagadják az Eurázsiával folytatott kereskedelemből származó potenciális nyereséget. Még Németország is tiltakozik azon követelésekkel szemben, hogy fagyasszák be az orosz gáz importját.

Oroszország és Kína valódi katonai fenyegetése helyett az amerikai stratégák problémája az ilyen fenyegetés hiánya.

Az Egyesült Államoknak arra volt szüksége, hogy provokálja Oroszországot, majd Kínát, hogy reagáljanak az Egyesült Államok fenyegetéseire oly módon, hogy „szövetségeseit” a szankciós politikájának követésére kötelezze.

Az igencsak eltompult európai vezetés bedőlt a trükknek.

Az Egyesült Államok megszervezte az ukrán támadást a lázadók által birtokolt Donbas régió ellen. Ez február 17-én kezdődött a Dombas-állások elleni intenzív tüzérségi előkészületekkel, amint azt az EBESZ megfigyelői a határon rögzítették. Oroszországnak reagálnia kellett, vagy eltűrni, hogy ezeken a területeken az oroszokat megnyomorítják.

Ezt nem lehetett más módon megakadályozni, mint katonai eszközökkel. Február 22-én Oroszország független államként ismerte el a Donbászi Köztársaságokat, és védelmi megállapodásokat írt alá velük.

Ugyanezen a napon Olaf Scholz német kancellár lemondta az Északi Áramlat II. tenger alatti vezeték elindítását, ami az orosz gázt Németország iparához és fogyasztóihoz szállította volna.

Az európaiak rendkívül kemény gazdasági szankciókat indítottak Oroszország ellen, amelyeket az Egyesült Államok ösztönzésére hónapokkal korábban előkészítettek.

Oroszország különleges katonai művelete az ENSZ Alapokmánya 51. cikke értelmében február 24-én kezdődött.

Michael Hudson február 28-án kijelentette, hogy Németország egy évszázadon belül  harmadszor szenvedett vereséget.

A Világban 1991 óta az Egyesült Államok a katonai erő. A Varsói Szerződés és a NATO országainak kölcsönös leszerelését elutasították. Ehelyett bekövetkezett a Clinton-kormányzat amerikai politikája, amely a NATO-n keresztül új katonai terjeszkedést akart megvalósítani. Ezért Nyugat-Európa és más amerikai szövetségesek külpolitikáját a NATO formálja.

Ahogy Biden elnök kifejtette, a jelenlegi katonai eszkaláció („Prodding the Bear”) valójában nem Ukrajnáról szól. Biden már az elején megígérte, hogy nem vesznek részt amerikai csapatok. De több mint egy éve követeli, hogy Németország akadályozza meg az Északi Áramlat 2 vezetéket abban, hogy iparát és lakásait olcsó gázzal lássa el, és forduljon a sokkal drágább amerikai beszállítókhoz.

Tehát a NATO Oroszországgal való konfrontációjának legsürgetőbb amerikai stratégiai célja az olaj- és gázárak szárnyalása.

Az Északi Áramlat II-t azért hozták létre, hogy Németország függetlenné váljon a Lengyelországon és Ukrajnán áthaladó vezetékektől. Ennek blokkolása volt Németország legostobább lépése, amit Scholz kancellár megtett.

A következő hónapokban Lengyelország blokkolta a Jamal vezetéket, amely szintén orosz gázt szállított Németországba. Ukrajna ezt követően elvágott két orosz vezetéket. Sorra meghibásodtak az Északi Áramlat I. vezeték fő kompresszorállomásai, amelyeket a német Siemens épített ki, és amelynek karbantartási szerződése is van. Viszont a szankciók megtiltják a Siemensnek a javítást.

Nem Oroszország blokkolta a gázt és az olajt az európai piacokról. A német, a lengyel és az ukrán kormány tette ezt.

Oroszország valójában örülne, ha többet adna el. Putyin nemrég ismét felajánlotta, hogy a lehető legtöbb orosz gázt az Északi Áramlat II-n keresztül Németországba küldi.

Hiszen ha sürgősen szükségük van rá, ha annyira rosszak a dolgok, csak menjenek, és szüntesse meg a szankciókat az Északi Áramlat 2 ellen, az évi 55 milliárd köbméterrel – csak meg kell nyomniuk a gombot, és beindul . De a németek úgy döntöttek, hogy maguk zárják le, nem tudnak megjavítani egy vezetéket, és szankciókat vezettek be az új Északi Áramlat 2 ellen, a megnyitása helyett. Mi vagyunk a hibásak ezért?

A német kormány a hibás az ajánlat elutasításáért.

Az Oroszország elleni gazdasági háború, amelyet a szankciókkal akartak megnyerni, nem tudta megingatni Oroszországot. A Rubel erősebb, mint valaha. Oroszország rekordnyereséget termel akkor is, ha kevesebb gázt és olajt ad el, mint a háború előtt. Oroszországban lehet egy kis recesszió az idén, de az életszínvonala nem csökken.

Amint az könnyen megjósolható volt, és ahogy Michael Hudson kifejtette, az oroszellenes szankciók Európán belüli gazdasági következményei ezzel szemben óriási katasztrofális következményekkel járnak Európa iparára, társadalmaira és politikai helyzetére.

A kormányok és a média mindeddig tartózkodott attól, hogy felfigyeljenek a közelgő óriási problémákra, amelyekre az iparág vezetői már korán rámutattak. Csak az elmúlt két hétben kezdték el a sürgős figyelmeztetéseket.

A Der Spiegel, a legnagyobb német hetilap azt kérdezi: Mennyire lesz rossz a német recesszió? És, kimondja a nyilvánvalót:

Az első német vállalatok elkezdték bedobni a törülközőt, és a fogyasztás összeomlik a kirobbanó energiaárak következményeként. A gazdaság szinte ellenőrizetlenül csúszik egy olyan válságba, amely tartósan meggyengítheti az országot.

A Der Spiegel azt az öt szakaszt tárgyalja, amelyek mentén a katasztrófa bekövetkezik.

Első szakasz: A termelés befagyasztása mert Németországban egyre drágább a gyártás.

Második szakasz: Az árcsapda – Senki sem vásárol olyan magas áron, amibe most a német termékek kerülnek.

Harmadik szakasz: A fogyasztói válság – Magas energiaárakat kell fizetniük. A német fogyasztók mindenből kevesebbet vásárolnak.

Negyedik szakasz: A csődhullám.

Ötödik szakasz: A munkaerőpiacról szóló jelentés.

Amikor Németországban 6-10 millió munkanélküli, a kormánynak kevesebb adóbevétele lesz, mivel csak néhány cég lesz nyereséges, a szociális rendszer összeomlik.

Az európai ipar megbénul a megugró energiaárak súlya alatt – írja az Irish Examiner: A Volkswagen, Európa legnagyobb autógyártója a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy átcsoportosítja a termelést Németországból és Kelet-Európából, mert az energiaárak nem csökkennek.

Európa hétszer annyit fizet a gázért, mint az Egyesült Államok, ami rámutat a kontinens ipari versenyképességének drámai eróziójára, ami tartós károkkal fenyeget a gazdaságban. Mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök megkétszerezte háborús erőfeszítéseit Ukrajnában, kevés jele van annak, hogy a gázáramlás – és a lényegesen alacsonyabb árak – a közeljövőben helyreállna Európába.

Az OilPrice.com szerint Európa az energia intenzív iparágak elvándorlásával néz szembe.

Valójában az EU alva jár az anarchiában:

Lehet, hogy minden szem a ma reggeli olasz választási eredményekre szegeződik, de Európának sokkal nagyobb gondjai vannak, mint egy jobboldali kormány megalakítása. Jön a tél, és Európa saját maga által kiváltott energiaválságának katasztrofális következményei már az egész kontinensen érezhetők.

Miközben a politikusok irreális energia megtakarítási terveket dolgoznak ki, a valóság az, hogy a megugró energiaárak és a csökkenő kereslet már több tucat energiaigényes iparági üzemet: üveg-, acél-, alumínium-, cink-, műtrágya-, vegyipar, stb. kényszerít csökkentett termelésre, vagy a termelés leállítására, ami több ezer dolgozó elbocsátását okozza. Még a háborúpárti New York Times is kénytelen volt a közelmúltban elismerni azt a „bénító” hatást, amelyet Európában a brüsszeli szankciók gyakorolnak az iparra és a munkásosztályra. „A magas energiaárak sújtják az európai ipart, a gyárakat a termelés gyors leállítására és több tízezer alkalmazott szabadságolására kényszerítve” – számoltak be.

Valóban az európai politikusok erőtlenségének jele, hogy a gyorsan közeledő sziklafal ellenére senki sem tudja rávenni magát, hogy kijelentse a nyilvánvalót: véget kell vetni a szankcióknak. Egyszerűen semmi erkölcsi ok arra, hogy európaiak millióinak megélhetését tönkretegyék Putyin iskoláztatása érdekében, még akkor sem, ha a szankciók segítették e cél elérését, ami nyilvánvalóan nem igaz.

Az Egyesült Államok ugyancsak recesszióba kerül, de ahogy tervezte, profitálni fog az európai katasztrófából.

A Handelsblatt üzleti napilap arról számol be, hogy a német vállalatok Észak-Amerikába helyezik át a termelést.

Washington olcsó energiával és alacsony adókkal vonzza a német cégeket.

A német kormány azt állítja, hogy ezt meg akarja akadályozni, de ez lehetetlen az energiaszankciók megszüntetése nélkül.

Amerikában a gyári munkák úgy virágoznak, mintha az 1970-es években lennének.

Az egyesült államokbeli gyártás fellendülést tapasztal, a vállalatok a termékek iránti nagy fogyasztói kereslet közepette munkaerőt vesznek fel.

Az Egyesült Államok európai politikusok segítségével háborút folytat Európa népe és életszínvonala ellen. Most a háború megnyerésének küszöbén állnak. Hogy ez ne történhessen meg Németországnak meg kell nyitni az oroszországi vezetékeket. Ezt nyilvánvalóan az amerikaiak is tudják, ezért robbantották fel a tenger alatti vezetékeket.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

114 gondolat erről: „(3979) Német öngyilkosság

  1. A cikk jó, sok meglepő, új infó ugyan nincs benne, de jó összefoglaló.

    De én arra hívnám fel a figyelmet, hogy egy ilyen kaliberű akció sosem csak egy célt szolgál, ez teljesen kizárt.
    Természetesen mindenki a geopolitikai aspektusokra figyel oda, Németország és vele együtt Európa padlóra küldése és annak megakadályozása, hogy Eurázsia szorosan együtt működjön; ez természetesen veszélyezteti az Egyesült Államok hegemóniáját. Plusz az ideiglenes haszon abból, hogy az USA extra ipari kapacitásokra és értékes humán tőkére is szert tesz, ha a vállalatok és az emberek elkezdenek Európából menekülni. De győzelme mindenképpen csak pirruszi lesz.

    Ha viszont ilyen mérvű nagy műveletek történnek, az egyik alapvető reflexnek kellene lennie az embereknél az, hogy elkezdjenek gondolkodni, hogy mit akarnak a kivitelezők megrendelői, hogy mire ne figyeljünk oda, mit akarnak elfedni egy látványos és veszélyes akcióval, mint ez a gázvezeték robbantásos ügy is. Most ez a téma, de mi történik még a világban? Mi az, ami szintén legalább ennyire fontos, de jobb, ha kevesebbet beszélnek róla az emberek és a figyelem máshová irányul a média hathatós segítségével?

    Nos, szerintem most éppen az, hogy elkezdődött a jelenlegi pénzügyi rendszer összeomlása. Aki ért hozzá, figyelje, hogy mi történik majd az elkövetkező időszakban Londonban, New Yorkban, mit fognak lépni az egyes központi bankok és a lépéseiknek mik lesznek a hatásaik!

    Tegnapi hír ez is, a kutya nem törődött vele, a pénzügyi szaklapok, portálok olvasóinak a figyelme is nagy részben a Balti-tengerre irányult.

    http://www.zerohedge.com/markets/bank-england-capitulates-restarts-qe-due-significant-dysfunction-bond-market-material-risk

    A Nyugaton – benne először Európában – dominószerűen fog az egész gazdasági, pénzügyi utána pedig a szociális és biztonsági helyzet összeomlani, majd külön odafigyelnek arra, hogy a rettegés és a hisztéria hullámai jó magasra csapjanak! Természetesen, ezt az összeomlást mindenhol a világon megérzik majd, de a hatása különböző lesz az egyes államokra, régiókra, kontinensekre.

    Az oroszokkal való konfliktus – többek között! – egy remek fedősztori. Ugyanis a gazdasági összeomlásnak, amely a tarthatatlan pénzügyi rendszeren alapul, igazából kevés köze van az ukrán csetepatéhoz. Nélküle is bekövetkezett volna, s így sokkal jobban előkerültek volna azok a kellemetlen kérdések, amelyeket e rendszer üzemeltetői szerint illetlen dolog firtatni. Az összeomlás eleve kódolt volt, a tálalására meg volt elég idő felkészülni („Putyin miatt van!”).

  2. 1 Zsolt
    Érdekes amit írsz, de nehéz értékelni, hogy ez a folyamat mennyire szükségszerű és logikus, mennyire lehet pozitív, vagy negatív a jövő szempontjából.
    Persze nagy valószínűséggel még pozitív esetben is csak a rossz lehet a még sokkal rosszabb helyett.
    Azt mi is jól láttuk már, hogy ez a gazdasági rend a földön fenntarthatatlan, ha így mennek tovább a dolgok, akkor óriási káosz és összeomlás lesz belőle.
    Kérdés, hogy az irányító stratégák tudnak-e valami működőképes új világrendet kialakítani, ami még ha nyomorúságosabb is, új kereteket teremtve fenntartható modellt hoz létre?
    Mert ez esetben még pozitívnak is értékelhető a folyamat.
    Vagy ez csak egy kétségbeesett kísérlet, ami a végén ugyanúgy kiszámíthatatlan és halálos káoszba viszi az emberiséget.
    Ez esetben ez csak cseberből vederbe, és sehogy nem úszhatja meg a világ a pusztulását.
    Hát ezek a nagy kérdések, amikre nem látjuk a választ.
    Az viszont biztos, hogy így, vagy úgy a jelen világunk összeomlása elkerülhetetlen, kellemes megoldás nincs, az eddigi ingyennek vélt vacsoráért most fizet az emberiség…

  3. Azért ez az ‘Oroszország küldött volna, csak nem tudott’ rész meglehetősen sántít.
    Amikor legutóbb tőlük idéztél, hogy elfogyott az ukrán lőszer, meg katona, másnapra bevették Harkivot.
    Változatlan kritikus hozzáállás a Moon of Alabama részéről.

  4. Németország először korán feladta, majd a következőben ésszerűtlenül a végletekig harcolt, most meg önként elpusztítja magát.
    A kérdés az, hogy ki húzhatna hasznot a pusztulásából? Valószínűleg senki sem, de az ott felhalmozott, ugyan csökkenő, de még meglévő tudás hova települhet át? A cikk szerint az USÁ-ba, de szerintem csak részben. A gyors pusztulásnak az energiaigényes iparágak lesznek (vannak) kitéve, nekik sürgősen helyet kell váltaniuk, de hova? Első lépésben oda, ahol már most is jelen vannak, majd, ha lesz idejük és fedezetük rá, olyan helyre, ahol hosszú távon versenyképesek tudnak maradni. Ez aligha Európa lesz, de nem is az USA.
    A kevésbé energiafüggőkknek meg azért kell majd mozdulniuk, mert instabillá válik az ország.
    Európában az energiaár hosszú távon magas marad, ráadásul a megmentőnek hitt LNG is drágulni fog még, mert a terrortámadás veszély miatt a tartályhajókat védeni kell majd. Lehet, hogy visszatér a konvojok ideje? Csak most az olaj és gáz szállítás miatt?

  5. Valakik fent gondoskodnak, hogy a diplomácia bármilyen formája lehetetlenné váljon.
    Ezt a szabotázsakció trükköt is be fogják adni, annyira beteges a gondolkodás. Milyen gondolatvilága kell legyen valakinek hogy még ebben is az oroszokat gyanusítsa a saját vezetékük felrobbantásával, amibe dollármilliárdokat fektettek, egy eszköz ami a jövőben még politikailag és gazdaságilak hasznot hozhat nekik, nem mellesleg bármikor ki-be kapcsolhatják saját döntésük szerint.

  6. Az ilyen politikailag motivált USA-komplexusos orosz propaganda helyett nézzük inkább a számokat.

    A magas gázár legnagyobb nyertese Norvégia, ami Európa legnagyobb gázszállítójává lépett elő. Ők nem csökkentették hatodára az exportot mint az oroszok, hanem növelték, ezért a megnőtt árakon hatalmasat kaszálnak. Nem ők idézték ezt elő, nem ők felelősek azért mert Putyin tekergeti a gázcsapját, de ők a legnagyobb nyertesek mivel megbízható szállítók maradtak.

    A másik nagy nyertes Algéria ami szintén növelte a vezetékes gáz szállítást és learatja a Putyin által feltornázott gázár profitját. Utánuk jönnek az LNG szállítók akik szintén nem csökkentették az exportot. Katar, Nigéria és köztük van az USA is, de nem ők a legnagyobb nyertesei ennek a helyzetnek, hanem az előbb felsoroltak.

    Ha Oroszország több gázt akar eladni akkor megteheti. Nincs szankció a gázon és van még szabad kapacitás a lengyel, ukrán, török vezetékekben is. Bármikor küldhetnének több gázt, de ők nem akarnak küldeni, mert azt képzelik a gázhiánytól majd behódol nekik Európa csakhogy ez nem fog megtörténni. Sorban állnak az új beszállítók, hogy hosszútávú szerződést kössenek: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Izrael, Emirátusok, Kanada, ilyen árak mellett nagyon szívesen adnak el ők ha Oroszország nem akar.

    És hiába fújja a Moon of Alabama, hogy minden az USA miatt van. Küldhetne többet a Gazprom, ha nem küldenek az miattuk van, nem az USA miatt.

  7. Nem tudom mi szükség van az ilyen nyilvánvalóan valótlanságoktól hemzsegő írásokra – betudom mint Tibor bá perverzióját. A legegyszerűbben cáfolható kijelentés: “ Nem Oroszország blokkolta a gázt és az olajt az európai piacokról. A német, a lengyel és az ukrán kormány tette ezt.“ A gáz ellen semmilyen szankció nincs érvényben, Oroszország már a háború indítása előtt korlátozta a gázt.

  8. Tilinkó 7

    Vesd már egy pillantást a devizaárfilyamokra, hogyan áll a dollár euró keresztárfolyam. Na, onnan tán leesik, ki a helyzet valódi nyertese.

  9. 6. Tilinkó
    Ha csak pénzről szólna a dolog akkor egyetértenék amit mondasz ha csak a szűk horizontot vesszük akkor a tűzifakereskedők is kaszálnak mégse merül fel senkiben hogy ők is állhatnak a háttérben. Azon túlmenően itt sokkal többről van szó mintsem ki nyer most átmenetileg többet. Persze vannak haszonélvezők mindig minden helyzetben de az események fő irányvonálat több évtizedre előremutató tervezett lépések határozzák meg, nem ilyen pitiáner dolgok mint súllyal nem bíró random országok 1-2 évre vonatkozó anyagi érdekei meg választási eredményei.

  10. 7 – ManoMisi:
    A német hülyeség azzal kezdődött, hogy az Északi Áramlat 2-t nem voltak hajlandók megnyitni. Az oroszok nem azért építették ki, hogy ne használják. Nem a Moon of Alabamával van baj, hanem a nyugati propagandával, amit te simán beszopsz.

  11. 8. Fényhozó Kerub

    Ez akkor is egy politikai pamflet ami hamis gazdasági érvelésbe csomagolja a szándékait. A politikai szándék egyértelmű, Moszkva szeretné megbontani a NATO-t és különválasztani Európát az USA-tól. Viszont nem ezt mondja, hanem téves gazdasági érveket ad elő.

    Nincs akadálya, hogy Oroszország több gázt küldjön Európába, bármikor megtehetnék, de nem teszik és mellé még előadják ezt a mesét, hogy gonosz USA miatt nem tehetik, pedig ők úgy szeretnék. Ha tényleg szeretnék többet küldenének és ezt a tényt nem lehet elfedni ilyen propagandával.

    A részükről érthető a politikai szándék a NATO megbontására, de a háborújuk miatt erre kisebb az esély mint valaha. A kelet-európaiak rettegnek attól amit látnak, elborzadnak attól ami Ukrajnában művelnek és pont most akarják bemagyarázni nekik, hogy mondjanak le a kollektív védelemről?

    Oroszország birodalmi üzemmódba kapcsolt, felmondta az alapvető szabályokat az államhatárokról és az országok szuverenitásáról, és pont most várják az európai országoktól, hogy lemondjanak a közös védelemről és bízzák magukat a békés jóindulatukra? Hát azt várhatják.

    Ha abbahagynák a háborút akkor javulhatna a helyzet, de ha nem hagyják abba akkor semmilyen propaganda sem javíthat rajta.

  12. 10 – Tibor bá´

    Arról az itt okoskodó egyes fórumtársak szívesen megfeledkeznek, hogy a drágalátos vevők egy jó nagy része nem volt hajlandó úgy fizetni az orosz gázért, hogy a pénz meg is érkezzen a Gazprom számlájára, Oroszországba. Inkább ellopni szeretik a gáz ellenértékét (is) és még meg vannak sértődve, hogy az oroszok nem hajlandóak ingyen szállítani a cuccot a nyugati rablóbandának!
    Micsoda egy ruszki pimaszság!

  13. 7. ManoMisi
    Nem korlátozta a háború előtt sem az orosz fél a gázszállítást, a hosszú távú szerződéses kötelezettségét teljesítette, csak kevesebbet vitt az EU által erőltetett tőzsdére.
    Neki, illetve a vevőknek is a hosszú távú szerződés a jobb, a nyerészkedőknek nem, meg azoknak, akik kellő ismeret nélkül a gáz rövid időn belüli kivezetését szorgalmazták és emiatt a hosszú távú szerződéseket akadályozták. Az a baj, hogy ezt következmények nélkül tehették és tehetik. Pontosítok, számukra káros következmények nélkül.

  14. 13 kakukk

    A hosszútávú szerződésben is tőzsdei árat kérnek. Nem az EU erőlteti a tőzsdét, a Gazprom feltétele a szerződéshez, hogy tőzsdei ár legyen, így tudnak nyerészkedni a csapelzárással. Ha nem tőzsdei áron adnák hanem fix áron, akkor nem tudnának zsarolni a gázcsap tekergetésével.

    De ez a zsarolás csak rövidtávon működik aztán visszacsap, mert az európai gázpiac átalakul a nem zsaroló beszállítók javára, aztán a csaptekergetőknek nem marad se piaca, se zsarolási lehetősége.

  15. Nagyon jó összefoglaló, de az okok, hogy a németek miért igy….a lényeg az ok, az hiányzik.
    No. nem szuverén ország 1945.május 8 óta, s ezt sokan elfeledik. Nincs velük békeszerzödés, továbbra is az ENSZ „ellenséges államok” listáján vannak, Japánnal együtt. A nyugati megszállók érdekeik fenntartását emellé még az 1990.-es 2 4 szerzödés is kifejezetten megerösiti. A német politikusok ugy kerülnek pozicióba, hogy eleve vaj van a fejükön, s alávetik magukat a nyugati érdekeknek. Ha meg melléviselkednek, röpülnek.
    Emellé érdekes olvasmány a Morgentau-Kaufmann papir. Abból minden kiderül, a cél No. beszegényesitése, deindustrializálása.
    Régi lemez /1944-45/ s most megint feltették.

  16. 15. LI

    Nincs az ENSZ-nek semmilyen „ellenséges államok” listája, így nem is lehet rajta se Németország se Japán. Az is értelmezhetetlen, hogy a németek alávetik magukat a nyugati akaratnak, mivel ők magukat is nyugatinak tartják.

    A németek ott rontották el, hogy azt hitték ha jó gazdasági kapcsolatot ápolnak Oroszországgal akkor nem fogják ezt tönkretenni egy háborúval. Tévedtek és most ennek fizetik meg az árát. Ezért kötnek most hosszútávú szerződéseket Kanadával, Azerbajdzsánnal, Katarral és másokkal abban bízva, hogy ők megbízhatóbbak lesznek és nem teszik majd tönkre az üzleti kapcsolatukat értelmetlen háborúk miatt.

  17. 14. Tilinkó
    Csak úgy engedélyezett a hosszú távú szerződés, ha a tőzsdei ár szerepel benne.
    Az európai gázpiac valóban átalakul, hiánypiaccá.

  18. 12 – Zsolt:
    Szerintem a szankciók bevezetésével a Nyugat egy gazdasági háborút indított el. Egy háborúban mindkét fél azt tesz, ami a győzelmét biztosítja. Ezek után előállni azzal, hogy Putyin milyen szar alak, miket rendel el, stb. Egyszerűen nevetséges. Oroszország pénzét simán elkobozták. Ezek után mit várnak? Minimum hogy azt tesz a gáz csappal, amit akar. És a gázcsövek felrobbantását nevezik az USA-ban szabad kereskedelemnek?

  19. 17 kakukk

    Ha hirtelen elzárják a gázt persze hogy hiány lesz. De az európai gázpiac átalakulása után a csapelzáró nem fog hiányozni senkinek.

    Rövidlátó, ostoba akció ez. Okoznak egy kellemetlen telet, de mi lesz utána? Azokat a hosszútávú szerződéseket amiket most kötnek másokkal már nem fogják felmondani akkor sem ha Putyin meggondolná magát és mégis inkább szállítana. Azt már más fogja szállítani, pedig ő is szállíthatta volna. Megéri ezért hosszútávon elveszíteni az európai piacot?

  20. 10 “ A német hülyeség azzal kezdődött, hogy az Északi Áramlat 2-t nem voltak hajlandók megnyitni. ”

    Mert akkor levágták volna Ukrajnát a gázvezetékről. Merkel legnagyobb hibája, vagy inkább bűne, hogy nem diverzifikálta a német gázbeszerzést, most megfizetik az árát. Ezen Oroszország szerintem nem nyer semmit.

  21. Lehet itt a következményeket végtelenségig taglalni, ha a valódi okok felett átsiklunk, akkor nem láthatjuk a fától az erdőt.

    Már május környékén is volt erről szó!
    Ernst Wolff mellett a neves pénzügyi és geopolitikai elemző, Martin Armstrong is egyértelműen fogalmazott: „Az ukrajnai háború, és az Oroszországgal való konfrontáció valódi oka a globális pénzügyi és gazdasági rendszer katasztrofális állapota. Hasonlóképpen, háborúra van szükség a Világgazdasági Fórum (WEF) által meghirdetett „Nagy Reszet” (GR) megvalósításához is.” A II. vh óta növekvő adóssághegyek mára kifizethetetlenné váltak, a banki és pénzügyi lehetőségek kimerültek. A nagy csatazajban csak a józanabbak számára világos, hogy a kamatos-kamatra alapozott globális pilótajáték összeomlásának vagyunk igazából a tanúi, minden amit látunk és tapasztalunk már csak kényszerpálya és következmény…

    OK, az összeomló társadalmakból papíron mindent megszereznek, de mit cselekednek azután a totális csődtömeggel?!? 

    #https://t.me/nemazujvilagrendre/2000

  22. 19. Tilinkó
    Ha tisztán látod, hogy nincs értelme a dolognak akkor miért gondolod, hogy igaz az egész történet amit a TV mond, nem logikus dolog hasonló kérdéseket feltenni ? A „Putyin a hibás mindenért” USA propaganda szemüvegen keresztül nézve simán megőrült, gázcsapokat kezdett összevissza kapcsolgatni, országokat lerohanni, teljesen logikátlan döntéseket hozni, megszállta a színtiszta gonoszság, el kell pusztítani. De így vane valójában ? Ilyensmit csak a mesében lehet hallani, a valóságban vannak konkrét okok és célok, aminek akkor abban a pillanatban van értelme vagy nincs más opció. Ha nincs értelme, akkor hazugság vagy féligazság. így fognak háborúba vinni mindannyiunkat, ehhez hasonló mesékkel, ennek már jó nagy az esélye, a filmekből megtanították már rég hogy a végén úgyis egy amerikai hős megmenti a világot.

  23. Javalom a Youtube-t mindenkinek.

    Kormányinfó élőben, most!

  24. 20. ManoMisi
    Egy német kormány számára mi a fontosabb? Az ország biztonságos ellátása és működtetése, vagy az, hogy egy bizonytalan, gázt lopó országon át kaphatja csak az ellátást? Ja, hogy később majd elesik ez az ország a tranzitbevételek egy részétől? Az fontosabb, mint Németország tönkremenetele?

  25. 11. Tilinkó

    Kicsit olyan vagy, mint a brit hirszerzők jelentései. Pont az inverze az igaz annak, amit írsz.
    Nem az oroszok akarják europát szétszabdalni, fő törekvésük idáig pont az EU val való együttműködés volt. Aki ezt nyíltan megfúrta és szabotálta, az pedig az USA. Mielött azt gondolnád, hogy ez orosz propaganda, nézz utána, hogy ezt több vezető USA politikus deklarálta – nevezetesen, hogy az USA egyik prioritása a saját stratégiájában- hogy ne engedje össze az EU technologiát és piacot az orosz nyersanyag Gál. Hogy mindenáron megakadályozza az ún. Eurázsia szövetség létrejöttét. Lásd pl. Brezinski, vagy Kissinger ( ez utóbbi könyve magyarul is elérhető, pl. Világrend)
    Ennek jegyében történt meg az USA által az ÉÁ 2 elszabotálása. Ugye nem gondolod, hogy azok a németek, akik milliárdokat fektettek a projektbe, hirtelen okafogyottnak látják a gazdasági alapjukhoz szükséges gázvezeték létét?

    Lehetne sorolni, de gondolj bele: Ukrajna nem Eu tag, nem NATO tag, mégis, az EU már hitelt vesz fel azért, hogy tovább tudja pénzelni. Miközben sem Mo, sem Lengyelország nem kapja meg a nekik járó pénzt.

    Sok érv van, de a kegegyszerübb: Oroszországnak mindent lehet, amit az atlantistáknak vagy akolbélieknrk szabad. Amit Izraelnek szabad, azt Oroszországnak is. Vagy ismersz szankciókat Izrael ellen, ha az a szomszédságban katonai akciókat hajt végre, saját biztonságára hivatkozva?

    Ennyike.

  26. 21. Vaszil

    “Az ukrajnai háború, és az Oroszországgal való konfrontáció valódi oka a globális pénzügyi és gazdasági rendszer katasztrofális állapota.”
    Így van.

    Ezen felül pedig a másik fő probléma, hogy az OF simán fúrja a dollár világpénz rendszerét és magatartásával ráadásul erre bátorít másokat is (Kína, India, Szaúd-Arábia stb.) nem teljesen sikertelenül.
    A valódi frontvonal a dollár világpénzrendszer urai (tulajdonosai, pl: FED, Vanguard, stb.) és az Orosz Föderáció között van. Az USA, mint nemzetállam csak az erőforrásait és az álcázó leplet biztosítja ehhez, illetve a költségeket fizeti, a jutalom/nyereség nem a nemzetállami Amerikáé lesz. Az esetleges büntetés viszont igen.

    Jól ki van ez találva és tálalva.

  27. A németek annak idején a fő európai gázelosztók akartak lenni, annak minden hasznával és zsarolási potenciáljával együtt, ezért is akadályozták minden áron a déli vezeték megépítését (persze ebben nem voltak egyedül). Mi az ellenzés ellenére rácsatlakoztunk, az északi szomszédunk nem mert, most meg ott áll gáz nélkül.

  28. Elgondolkodtató. Nem a MoA, az nagyon tolja az Orosz biast, hanem a témák amiről a cikk szól.
    Ugyebár mindkét áramlat többségi tulajdonosa a Gazprom, vagyis Oroszo. Megjavítani nekik kell, nemzetközi vizeken van, több millió m3 gáz megy veszendőbe + a javítás költségei.
    Azon gondolkodom miért állna vajon az Oroszok érdekében ezt tenni?
    Hamis zászlós műveletnek, casus-belli-nek túl egyértelmű lenne az USA-ra kenni, ezt már mindenki tudja, ehhez nem kell sok ész.
    Így már rá lehet fogni arra, hogy rossz a vezeték, elzárni sem kell a csapot, azért nem küldenek EU-nak? Talán.
    Az hogy az USA tette, az meg túl egyértelmű lenne – ilyet nem vállalna be, neki nwm érdeke az hogy az EU eldorduljon az USA-tól emiatt, hisz épp most veszi tőlük az LNG-t.
    Nagy a hallgatás pedig szerintem a térséget árgus szemekkel figyeli mindkét fél, műholdakkal, felderítéssel, mivel ott néznek farkasszemet az Oroszokkal. Ukránoknak erre nincs eszközük, se kapacitásuk.
    Talán tényleg az Oroszok tehették, ha kiderül akkor sem lesz semmi, amugy sem küldenek gázt, most lehet mire fogni. A javítás költségeit belekalkulálták a hadi kiadásokba. Az USA nem valószínű, nem lenne neki érdeke, hogy ha ez kiderül, szövetségeseket veszítsen, visszalökve az EU-t az Oroszok karjaiba, annyit nem ér, mivel amugy sem venne az EU gázt mostmár az Oroszoktól.

  29. Szerintem az USA vezető elitje paradigmát váltott. Az eddig két nyugati hatalom (USA. EU) által közrefogott Atlanti óceáni erőközpont elméletét, mint megvalósítási célt feladta. Ne feledjük, hogy az EU is egy USA projekt volt, hogy ezzel létrehozzon egy erős hatalmi centrumot, ami természetesen az ő irányítása alatt áll.
    Szóval, úgy néz ki, hogy ejtette ezt a projektet és ezzel az egész EU-s hatalmi centrum projektet. Ezt az is mutatja, hogy az egyébként semmire sem való közép EU-s országok mernek packázni Brüsszellel. Persze, ha az USA védelme alatt állnak. Igaz ők abban a hitben ugatnak az EU magállamaira, hogy majd ők lesznek a nagy fal nyugat-Európa és Oo. között és ezért az USA megvédi és felemeli őket, holott ők is csak egy epizódszereplők lesznek az újraírt színdarabban, aztán mehetnek a raktárba.
    Visszatérve az eredeti gondolathoz, az amerikai elit az Atlanti erőtér helyett USA-ban mint szupererőtérben gondolkodik.
    Ennek a tervnek része, hogy ami értékes és használható az európai iparból és nohau-ból, azt átmenti az USA-ba, plusz a használható emberanyagot is átcsalogatja (jobban mondva, kényszeríti, mivel megszünteti a megélhetési lehetőségét). Közben meg elönti az öreg kontinenst a 3. világ használhatatlan emberanyagával.
    Ezzel a lépéssel:
    1. megszünteti az Euró-Ázsiai összeborulás lehetőségét és jövőbeli felemelkedését (egyrészt mint piac szűnik meg az EU, másrészt a bevándoroltatott és kevert emberanyaga miatt lesz használhatatlan).
    2. az USA megerősödik mind gazdaságilag, mind pedig demográfiailag (és nem is akár kik lesznek az új jövevények! – amíg Európát tudjuk kik fogják elárasztani).

    Ha ez összejön nekik, a sziget voltából adódóan az USA extra-szuperhatalom lesz. Európa pedig itt marad használhatatlanul, mert sem ipara, sem képzett embertömege nem lesz (az USA a népkeveréssel arról is tesz, hogy 100 év múlva se legyen itt egy magas IQ-jú embertömeg – EU vetélytárs probléma hosszú időre letudva). Na ezt a területet aztán csessze meg a medve, vigyen belőle annyit amennyi neki jól esik, mert ide aztán biztos nem fog tudni nyersanyagot/energiát eladni.

    Számomra egyre nyilvánvalóbb, hogy ezt a nemrég (vagy 20-30 éve) leporolt tervet ültetik gyakorlatba. Érdekes, hogy erről nem sokat hallhattunk a nagy Amerikai geostarégáktól (pl. Brezinsky, Friedmann). Valahogy erről az USA irányról nem akaródzott beszélniük, csak tereltek, holmi nyugateurópát az orosztól elválasztó Balti-Adria tengelyről hadováltak. És amíg mi ennek elemzésével vagyunk elfoglalva, szépen kiszervezik Európa iparát és értelmes néptömegét az USA-ba! Az utóbbi lesz a könnyebb, mert munka nélküli mérnök azonnal elmegy, ha az USA-ba áttelepített WV gyárban állást ajánlanak. A gyáráttelepítés pedig könnyen megoldható, ti. ha nyersanyag és energia hiány miatt a német és francia gyárak csődbe mennek, akkor azokat olcsón felvásárolja.
    Csak, hogy lássátok, hogy nem beszélek hülyeséget, a WV vezetése már tervezi, hogy a központot Németországból az USA-ba teszik át. A gyártás nagy részét pedig Mexicóba. És ez csak a kezdet! A terv élesbe fordulásának startlövése a vezetékek voltak.

  30. Nagy szükség lenne egy újabb Julian Assange-ra. Talán e miatt kapta meg épp most az orosz állampolgárságot. Bátorítva a hezitáló igazságkeresőket.

  31. Vége a fogyasztói társadalomnak. Nem kell ennyi termék és fogyasztó sem.
    Környezetszennyező, meg minek is.
    Kisebb fogyasztás – biztosabb jövő!

  32. 34. Károly

    Edward Snowden kapta meg most az orosz állampolgárságot. Assange böriben van, és lehet, kiadják az USA-nak. Nem?

  33. 36. SZVP
    Jogos.
    Viszont a tartalmi mondanivalón nem változtat. Mind a kettő borított.
    Jöhet a következő USA leleplező.

  34. 33,Bendegúz
    BINGÓ! Telitalálat! Ugy van, ahogy irod.Nem fogod elhinni, de már néhány évvel ezelött pedzette ezt a dolgot hajszálra a te felvezetésedben egy szakember, méghozzá a migránsbeözönlés vetületében. Annakidején, valamikor 2014-2015 táján, az migránsberobbanás idején sokat volt a zabolátlan, soha nem tapasztalt bevándorlási téma a média központi napirendjén, mindenki azon agyalt, hogyan lehetséges a hirtelen nekiindult migránsözön, az európai népek közönye, a politikusok gyanús, sőt bünös és furcsa szemethunyása , mi lehet emögött.
    És ime, valaki megjósólta már akkor, hogy ez lesz a dolgok célja, a háttere, a végkifejlete, de jókora kerülővel: lehetetlen helyzetbe hozni az oroszt az ukránokon keresztül, előre megrendelve az európai politikusoktól az embargót, azért , hogy a konfliktus folyamán orosz oldalról az enrgiahordozók legyenek viszontszankciónálva, dominószerüen kiütve az európai kevés ipart, értékes európai migránshullámot inditva Amerika felé, Európának meghagyva öregeit, cigányait és milliós elösködő migránstömegeit.
    A káoszba süllyedt Európából márpedig annyit zabáljon az orosz, amennyi jólesne neki, de nem fog. Sőt, a jövöbeni Európát , annak demográfiai összetételét elképzelve, azok inkább új kinai falat fognak épiteni,be ne szivárogna hozzájuk az európai használhatatlan emberszemét.
    Igy lesz, szerintem is.

  35. 38. Bálint
    A kettős állampolgársági népszavazás eredményén keseregve, írogattam a baráti kőrnek.
    Egy marosvásárhelyi származású, Tel-Avivban élő, komoly kutató intézetben dolgozó vegyész hölgy ismerős (aki marosvásárhelyi zsidó férje jogán lett Izraeli állampolgár) írta volt, hogy ne keseregjek, mert ez a kezdet. És nem kár ezekért a népekért (mármint a nemzettársait megtagadókért), mert eltörlik önmagukat ezzel az önfeladással. Skanzen és migráns-lerakat lesz Európából egy emberöltőn belül. Ezt lassan 20 éve írta! És lám, igaza lett (lesz).

    Vissza az eredeti témához. Az USA rájött, hogy nincs mit kezdeni ennyi széthúzó egy központból nem irányítható néppel. Nem lesz képes irányítani ezt a sok érdeket (összegyúrni pedig már nincs ideje), ezért úgy döntött, hogy megerősíti saját magát az innen kiszippantott humán és egyéb tőkével, a hátrahagyott területeket pedig a felperszelt terület taktikáját alkalmazva, a sok migráns beengedésével, lenullázott gazdasággal, használhatatlanná teszi mind az orosz, mind pedig Kína számra. Ennek a megvalósítását látjuk most.
    Ez a tömör lényeg!

  36. 33. Bendegúz

    Van benne realitás, neked is emelem a kalapom.

  37. 40. MangaM
    Köszönöm elismerő szavaidat, megtisztelő.
    De mint írtam volt, én csak csipegetek a nagyoktól, aztán spekulálok.
    Próbálom kitalálni, amit elrejtenek elölünk.

  38. bálint és többiek!
    Ha a fehér társadalom haláláról töprengetek, akkor meg kell jegyeznem, hogy színesekkel Amerika is teli van. Csakúgy mint Ausztrália, és Új Zéland is felzárkózásban van. Magyarul nincs hova menekülni. Hogy melyik országot tarolják le elsőre, azt nehéz megmondani, de Izrael nem az utolsó a sorban.

  39. 33 – Bendegúz

    Először induljunk ki a játék kedvéért abból, hogy igazad van és valóban jól határoztad meg az amerikai szándékokat, ez a szitu, amit fent leírtál.

    Nálam a következő kérdések merülnek fel, de először még egy idézet tőled:

    „Szerintem az USA vezető elitje paradigmát váltott. Az eddig két nyugati hatalom (USA. EU) által közrefogott Atlanti óceáni erőközpont elméletét, mint megvalósítási célt feladta.”

    Ha feladta, akkor nem jó kedvében adta fel. Szerinted azért adta fel, hogy otthon erősebb lehessen illetve lehetetlenné tegye egy lepusztult Európával az oroszok és/vagy kínaiak gyümölcsöző együttműködését.
    Azért egy gazdaságilag potens és kézi vezérelt Európa + USA (inkább Észak-Amerika) mégiscsak több, mint a „felperzselt föld taktika” utáni Európa + Észak-Amerika, hiszen Európából az ipar illetve a tehetséges emberek biztosan nem egy az egyben települnek majd át éppen az USA-ba vagy Észak-Amerikába, ezt már korábban kakukk kolléga is helyesen megjegyezte. Ez inkább visszavonulásnak néz ki, s az eredménye nem a te által vázolt extra-szuperhatalom lesz, hanem sokkal inkább egy a nagyhatalmak közül és egyben a nyugati félgömb legerősebb regionális hatalma. Ergo, ez nem egy egyeduralmi hatalmi státus, hanem a multipolaritás maga.

    Egyébként is, a z első mondatodra visszatérve, az ilyen paradigmaváltás inkább egy kikényszerített döntésnek tűnik, amelynek a magyarázata a korábbi időkhöz képest szűkösebb erőforrások. Mert ha Kína, India, netán még Oroszország és több más ország is (köztük igazán nagyok is, mint Brazília, Irán stb.) erősödik, egyre inkább nagyobb gazdaságot működtetnek, akkor az erőforrások egy részét bizony elvonják a korábban jóval dominánsabb és erősebb Egyesült Államoktól.

    Mi lesz a kultúrával az USA-ban? Mert az sokkal inkább meghatározó, mint az első pillantásra sokan gondolják. Marad ez a woke / LMBT barát attitűd vagy jön egy konzervatív fordulat? Mert a jelenlegi körülmények között az amerikai iskolarendszer által biztosított emberanyag pl. Kelet-Ázsiához képest majd az egyre nagyobb szakadékot növeli majd, negatív előjellel az USA számára. És ez sokszorosan igaz a meghatározó technikai-műszaki szakoknál.
    Az európai bevándorlás majd helyrebillenti az ottani demográfiát és az USA időt nyer a növekvő latino és fekete lakosság rovására? Mennyi időt? Mindenki majd jólétben és szeretetben él?

    Szerintem már ma sem Európában a legerősebb az oktatás, képzés – már a jelen időben is sokkal jobban áll ebben a tekintetben is Ázsia egy jó nagy része. Szóval, az képzett európai munkaerő bizonyára jól jön majd az amcsiknak, de hogy mire lesz elég, ha tisztességes versenyben akar majd dominálni, az már más kérdés.

    Az USA nem lesz képes ráerőltetni egyfajta Monroe-doktrínát az igazi ellenfeleire, csak Európában sikerül ez neki. Ez azt jelenti, hogy szigorúan ellenőrizni fogja, hogy itt ne legyen magasabb hozzáadott értékű technológián alapuló ipar, ellenőrzés alatt tartsa az energiaellátást, minden tekintetben vonzóvá tegye az otthoni körülményeket az itteniekhez képest, hogy a jó fejű gyerekek és felnőttek álma újra Amerika legyen (és még sok egyéb elv, csak párat soroltam fel; természetesen a folyamatos politikai instabilitás és kisebb-nagyobb folyamatos fegyveres konfliktusok elősegítése nem is kérdéses). Szóval, ez máshol nem nagyon fog működni, márpedig egy fair play versenyben az USA nem marad meg egyedül domináns szuperhatalomnak.

    A lényeg az, hogy az USA legföljebb időt nyer, Európa elsorvad, de ha nem tud majd új területeket leszívni, kiszivattyúzni újabb és újabb országok, régiók erőforrásait, akkor majd újra szembesülni fog a mostani problémáival, mondjuk pár évtized múlva.

    Maga az USA által működtetett rendszer teljesen beteg, fenntarthatatlan, a legtöbbet éppen ők fogyasztják már ma is. Ha erősödnének, akkor mi lesz?

    Szerintem ezt pontosan látja az igazi hatalommal bíró elit és nincs kegyelem számukra sem, az USA ugyanolyan célpont, mint Európa, csak egy kicsivel később kerül majd sorra, jobb esetben. Az igazi globalistáknak ugyan milyen érdeke lenne egy erős, sőt, megerősödő amerikai elit létrehozásában? (Egyébként létezik az ma is és rettentően sok gond a világon éppen e két hatalmi ág összecsapásából adódik, az amerikai elit megszokta, hogy maga is globális politikát folytatott az elmúlt évtizedekben és amikor e két csoport érdekei már nem azonosak, na, attól szenved ma a világ, de rendesen!).
    Rozoga alapokra ott sem épülhet fel egy masszív és szép építmény! Márpedig mindennek az alapja a kultúra, az etikus viselkedés. Ez az, amiben annyira bővelkedik Amerika?!

    Európa lerohasztásával csak a tüneteiket kezelik, a bajaik forrását ezzel sem oldják meg. Csak közben szó szerint belepusztulnak emberek százmilliói. Lényegében a nagy semmiért. Ha ez a nagy tervük, amit vázoltál, akkor az elég rövidlátó és kimondottan rossz terv.

    Szerintem a globalista elit egyáltalán nem fogja megengedni ezt a forgatókönyvet, ők ebben egyenesen ellenérdekeltek. Már egyszer túlságosan is a fejükre nőtt az USA, nem fogják ezt a hibát újra elkövetni. Az amerikai nemzetállam destabilizációra, lebontásra ítéltetett, ugyanúgy, mint a többi. Egy ideig még használják mások ellen fegyverként, utána lejár az ő idejük is. Európához képest legfeljebb nyerhetnek némi időt, igen, az valószínű.

  40. 43. Zsolt
    „Szerintem a globalista elit egyáltalán nem fogja megengedni ezt a forgatókönyvet, ők ebben egyenesen ellenérdekeltek. Már egyszer túlságosan is a fejükre nőtt az USA, nem fogják ezt a hibát újra elkövetni. Az amerikai nemzetállam destabilizációra, lebontásra ítéltetett, ugyanúgy, mint a többi.”

    Egy kérdés, még mielőtt hosszabban válaszolnék (ha lesz időm, megteszem).
    És ki fogja megvédeni ezt az elitet?
    Ha csak a Marsra nem költöznek. Mert, hogy már a földön – hely hiányábAN – nem tudnak egy új USA-t létrehozni!
    Erre a kérdésre adott válaszban minden benne van, ami az elitet illeti.

  41. Igen, van rizikó a számukra is, ez egyértelmű. A hülyébbek közülük (mert ott is vegyes a merítés, ez is nyilvánvaló!) a föld alatti kis városokra hagyatkozik, ami nem vall valami nagy észre.
    De szerintem, akik normálisabban, a föld felszínén képzelik el a további életüket is, azok biztos, hogy nem az Egyesült Államokban gondolkodnak. Ott előbb vagy utóbb jön egy nagyon vad világ. Lesznek jobb helyek meg nagyon rosszak is, de túl sok a fegyver az embereknél, túl kevert a népesség, veszélyes hely ez a számukra.

    Van egy hely a „világvégén”, szép is, kellemes is, nagyságrendileg kevésbé problematikus, mint Észak-Amerika. Meg nem is egy pici kis sziget, amit se perc alatt körbegyalogol az ember, kis túlzással persze. Szóval van ott hely is bőven.
    Úgy hívják, hogy Új-Zéland. Nagyon sok jel mutat arra, hogy ezt a „skanzent” nézték ki maguknak, ahol majd biztonságban meghúzódnak.
    Mellette Ausztrália szerepe csak egy nagy csatahajóé, ami védi az új otthonukat.

    És persze, bizonyára vannak még ezen kívül is helyek, ahol – legalábbis úgy gondolják – , hogy majd élik nyomorult életüket. Egyébként nem túl sok és sok minden miatt inkább a Föld déli féltekén.

    Az USA-t kihúzták a listáról, a lakosságával együtt.

    Szerinted mindenképpen egy erőközpontban kell élniük legyen az egy unipoláris vagy multipoláris világ? Ez ma sincs így. Gondolj csak Svájcra! A nácik egész Európát lerohanták annak idején, de nagyon vigyáztak arra, hogy a szomszédos kis alpesi országot békén hagyják! Tudták, hogy bizonyos szempontból nagyobb erőt képvisel, mint az egész rohadt hadseregük.

    Lehet, hogy van itt a fórumon akár olyan is, aki szerint akár már ma is képesek lennének a Holdra vagy a Marsra menni, szerintem ez nincs így. Legföljebb az Antarktiszon lehetnek nagyon érdekes helyek; ez viszont már sokkal inkább valószínű, furcsa, érinthetetlen státusa van annak a földrésznek.

  42. Pontosítás az előző hozzászólásomhoz, hogy félreértés ne essék)

    „Szerinted mindenképpen egy erőközpontban kell élniük legyen az egy unipoláris vagy multipoláris világ? ”

    Ezt úgy értettem a fentiekben, hogy nagy katonai erőt képviselő helyen.

    Mert az erő nem csak ebben van, ha valaki emlékszik az általam felsorolt 6. prioritásra és azt átgondolja, akkor világos, hogy például az ideológia is erőt képvisel (példa:Vatikán), de a pénzügyek ellenőrzése és még sok minden más is. A fizikai, katonai erő csak egy a sok közül.

    Ilyen értelemben Új-Zéland nagyonis egy új erőközpont szerepét töltené be.

  43. Új-Zéland le lesz radírozva atommal.

    Marie-Byrd-Land (Antarktisz) valóban kiemelten furcsa státuszú és más szempontból is az.

  44. 47 – Jövőnk

    „Új-Zéland le lesz radírozva atommal.”

    Lehet. Ha viszont így lesz, akkor az Egyesült Államokban már régen mindenki az örök vadászmezőkön lesz.
    Az indiánok már zsibbadó tenyérrel várják őket. 🙂

  45. 44. Bendegúz, 45. Zsolt

    A történet végét nagyon egyszerűnek látom.
    Bármely rendszer, ami egymásra épülő tagokból áll, amiben egy magasabb szinten lévő tag kizárólag akkor létezhet, ha az alap meg van amiből kifejlődik, nem semmisíthetjük meg azt amiből állunk.
    Atom, molekula, sejt, szövet stb.
    Könnyű belátni, ha megsemmisítjük vagy csak megrongáljuk a sejteket, akkor abból nem fejlődhet szövet.

    Ha az elit súlyosan károsítja az egyént a közösségeket az alapot amiből kifejlődött, hogy a romokon egy új közösséget építsen, akkor hamarabb semmisül meg, mint hogy kettőt pislogna.
    Persze lehet az a mesterterv, hogy hagynak annyi életképes közösséget, ami fenn tudja tartani a jelenlegi elitet, de ez már olyan orosz rulett ahol a fegyverből egy golyó sem hiányzik.

    Újraindítás, újvilágrend ugyan azokkal a szereplőkkel, akik ebbe a bolygó méretűvé váló katasztrófába vezették a emberiséget, nem valósul meg.

  46. Kérdés, mennyire tudják kézben tartani az eseményeket. Ha túl gyorsan megy Európa lerohasztása, akkor nem lehet szerzetten kifosztani, csak nagy veszteséggel. A következő tél valószínűleg nehezebb lesz, mint az idei, mert az idén még volt 2/3-ad orosz energiahordozó import. De hogyan jutunk el a következő télig? A energiaigényes ipar biztos nem maradhat, mert egy dolog a konkurenseknél magasabb energia ár, a hiány miatti leállások teljesen padlóra küldenék. Menne amerikába? De onnan meg miért ment Indiába, Kínába? Valószínűleg nem véletlenül.
    A másik tényező, ami miatt a lakosság mozdul meg az, ha az államok meggyengülnek. Ekkor elsősorban a jól képzett, mozgékony fiatalok mozdulhatnak meg, meg azok, akik szükségesek az áttelepülő ipar működtetéséhez. A nyugdíjasoknak meg azért kell mozdulniuk, mert tudják majd fizetni a számláikat. Itt is az a kérdés, hogy hová? Például jó választás nekik ha hozzánk jönnek, amíg kapják a nyugdíjukat, addig nincsenek problémáik. Ha már nem kapnák, akkor ott már régen elpusztulnának.
    A lerohasztás ütemétől sok függ. Ahogy látom, nem érnek rá, két év múlva már nehezebben kivitelezhető, átmenetileg csendesebb időszak jönne, bár a végső cél nem változna. Az ideális az lenne számukra, ha szétdarabolnák Oroszországot és Európa annyira gyengülne meg csak, hogy mint vetélytárs eltűnne, de maradna mint kifosztható. Ez gyorsan nem valósítható meg. Ezért csak az kérdés, hogy ezekből a maximális célokból mennyit adnának le. Az második cél megvalósítása jó úton halad, az elsőjé nem. Akkor felmerülhet az, ha már nem lehet az enyém, akkor ne legyen másé sem. Ehhez az kellene, hogy úgy pusztíthatom el, hogy én azért nagyjából túléljem. Ehhez az önbizalmuk megvan, szerintem a képességük már jóval kevésbé.

  47. Amiről senki sem beszél:
    Most nem meg gáz a németek felé.De hány napi tartalékuk van?
    Ami jön máshonnan gáz az mennyi mennyiség?
    Tehát hány nap múlva várható a német ipar leállása?És ezzel akár a magyar beszállítók leállása(mercesed,bosch,stb…)?
    Mondjuk a baj csak nem lehet olyan nagy mert senki nem beszél erről a médiában.Vagy bíznak az ugyan eleinte szükös más forrásból származó utánpótlásban?
    BASF, meg milyen nagy energiaigényes cégek állnak le először?

  48. 51, andrew:

    Már hónapok óta erről beszélünk.

    Lovaskocsi és sparhelt színvonal.

    A többit képzeld hozzá:
    migránsáradat, szélsőjobb, aszály, közösségi média hisztéria, műtrágyaprobléma, megbomlott katonai erőegyensúly (irigy szomszédos országok), energiahiány…

  49. 51. andrew,

    https://agsi.gie.eu/

    Felülről a nyolcadik sor. (Alatta közvetlenül Magyarország)

    Egy hónapja Németország orosz gáz nélkül üzemel. Kb. 3 hónapra elég, ami be van nekik tárolva (ha nem érkezne ezután semmi máshonnan, de érkezik).

    Nem a gáz hiánya a gond, hanem a magas ára, mert a tavalyi árnak a sokszorosáért vásárolt energiával egyszerűen nem éri meg termelni számos területen.

  50. Vajon egy lekötött LNG hajó be nem érkezése mekkora pánikot fog okozni?
    Ha ki akarnak b.szni a németekkel a vízen rálicitálnak, és „eltérítik” a hajót máshova, és máris ugyan azt a hajót el lehet adni 2× drágábban az eredeti vevőnek.
    Soros féle hiénáknak pont jó üzleti terv lenne…

  51. 51: Az EU-ban jelenleg minden országnak vannak olyan tartalékai, hazai termelése, egyéb beszállítói útvonalai (pl Algéria, Norvégia felől, vagy LNG), valamint egyéb alternatív lehetőségei, hogy jövő áprilisig ellássa a gazdaság és lakosság gázigényét az orosz gáz teljes elzárása esetén is.
    Legrosszabbul Csehország és Németország áll, utánuk jövünk mi, de napról napra javul a helyzet, egyrészt mert a Barátság és Soyuz, valamint a Türk és Balkáni áramlat vezetékeken még továbbra is jön az oroszoktól is gáz, meg folyamatos a további alternatívák bevonása is. A betartalékolt és bejövő gáz meg az EU államok egyébként egymás közt is tovább tudják adni.
    A magas árak valóban problémát jelentenek, de egyben fogyasztás csökkentésre is ösztönöznek, valamint az alternatívák is vonzóbbá, gazdaságosabbá válnak miatta.

    Az oroszok viszont magukat szívatják meg (lövik tüdőn), ha teljesen elzárják az EU szállításaikat, ugyanis a gázkitermelés nem igazán szabályozható, letárolni nem tudnak a kitermelés ütemében, más irányba meg nincs kiépítve vezeték, így elszállítani se tudják. Marad az, hogy elfáklyázzák, ami viszont mind nettó veszteség…

  52. 42. Tibor bá’
    „Ha a fehér társadalom haláláról töprengetek, akkor meg kell jegyeznem, hogy színesekkel Amerika is teli van. Csakúgy mint Ausztrália, és Új Zéland is felzárkózásban van. Magyarul nincs hova menekülni. Hogy melyik országot tarolják le elsőre, azt nehéz megmondani, de Izrael nem az utolsó a sorban.”

    Így van. DE, Amerikának megvan az ereje, hogy magát megtisztítsa, amennyiben úgy látja jónak. Tud olyan diktatúrát is rittyenteni, hogy még Sztálin is megnyalná a tíz úját ha élne (egyébként ki akadályozná meg ebben?).
    És akkor, ott aztán sem a négerek sem a latinók nem fognak pattogni.
    Lesz olyan rend, hogy ihaj!
    Nézzétek, meg az „Ember fia” című, összeomlott világban játszódó filmet (a témája: nem születik gyerek már 20 éve a földön). Na ott az Angol csendőr úgy vágja a kert falához a német nyugdíjas menekülteket, hogy csak pislogsz.

    Szóval, ha az USA úgy dönt, hogy rendet rak a háza táján, akkor rendet fog rakni. A sok széplelket, BLM meg LMBTQ-s hibbantat áttelepíti az addigra már börtönkontinensként működő Európába.
    Vad egy kicsit, amit leírtam, igaz? De mi nem az, ami mostanában történik.
    És egyébként is tudjuk, hogy szerelemben és háborúban mindent szabad!

  53. 54: Ahogy azt a Móricka elképzeli.
    Egy LNG hajó kiesése esetén addig megoldják tartalékokból, amíg megérkezik a következő. 90% fölött vannak a tárolóik már jelenleg is, és még töltik őket…
    #https://gas.kyos.com/gas/de
    Esetleg mondjuk megkérik a norvégokat, pumpáljanak kicsit többet nekik az északi tengeri kitermelésből. Merthogy oda is mennek csöveik…
    #https://www.norskpetroleum.no/wp-content/uploads/09-Rorledninger-E-1-1000×0-c-default.png

    Aztán az is lehet, attól az LNG szállítótól többet nem is rendelnének, amelyik ilyen trükköt akarna eljátszani, de nem csak ők, hanem még pár másik vevő is elfordulna egy ilyen szállítótól.

  54. Mindenki bizonygatja, hogy van elég tartalék, jön máshonnan is, nincs itt baj. Persze, különben kitörne a pánik. Egyszerűen sehonnan nem pótolható a kiesett orosz gázmennyiség még sok ideig. Télen valamiért jóval nagyobb a fogyasztás, mint nyáron, a tárolt mennyiség csak pótlásnak elég. Megnézhető az fgsz oldala, mennyi most a fogyasztás, mennyi a letárolás, pedig még nincs hideg és folyamatosan érkezik még gáz.

  55. 43. Zsolt
    Más formában akartam válaszolni, de nincs időm, na meg hely sem egy kisdolgozatra.
    Így a felvetéseidre próbálok reagálni, ahogy Te is az enyéimre.

    Írod:
    „Ha feladta, akkor nem jó kedvében adta fel…”
    Igen, nem jó kedvében adta fel. Hanem, mert az eltervezett folyamat megakadt. Lásd alább!
    „Azért egy gazdaságilag potens és kézi vezérelt Európa + USA (inkább Észak-Amerika) mégiscsak több, mint a “felperzselt föld taktika” utáni Európa + Észak-Amerika…”
    Itt a baj. Bár mennyire is beépült az EU-ba, a mai napig nem képes kézivezérelni. Így az EEÁ sem tudta létrehozni, holott többször is volt próbálkozás, hogy bár csak elindítsák a folyamatot. Valamennyi esetben megakadt a folyamat az egyes tagállamok akadékoskodásán. Lásd. az EU alkotmány vesszőfutását, amit aztán fel is adtak, hogy helyette egy fából vaskarikát hozzanak létre.
    Szóval nincs ideje a mozaik egyes darabjait felőrölni, majd összekeverni, hogy legyen egy egységes semmilyen színű anyag, amit aztán úgy ken ahogy akar.
    Nem mellékesen az ezt segítő 2015-ben beindított demográfiai machinációi (migránsok betelepítése) is megbuktak.
    Itt nem lesz egyhamar, egy egységes, mindent uraló központi hatalom, s ha igen, az jóval kisebb terület felett fog disponálni mint a jelen EU. Az pedig kevés az USA-nak, mint keleti atlanti bástya.

    „…hiszen Európából az ipar illetve a tehetséges emberek biztosan nem egy az egyben települnek majd át éppen az USA-ba vagy Észak-Amerikába, ezt már korábban kakukk kolléga is helyesen megjegyezte.”

    Miért ne tudna egyszerre kitelepülni?
    Ha a német és francia cégek tönkremennek az energia hiány vagy drágaság miatt, a tőzsdén fillérekért fel lehet vásárolni USA nyomtatta dollárral, aztán átvinni tokkal vonóval. A melós pedig megy utána. Főleg ha még tárt karokkal is fogadják, plusz itthon csak segély és nélkülözés az osztályrész.
    Persze az USA is csak a legjobb szakembereket fogja fogadni. Kb. 40-50 millió embert lazán elterít a most még rozsadövezetnek nevezett területein, ahová nem mellékesen az AUDI, MERCI, WV meg a többi vígan le tud települni. Ezt megelőzően, azonban az „őslakos” és semmire sem való lepukkant USA népeket kiseprűzi onnan, helyet csinálva az új és értékes embereknek.

    „Ez inkább visszavonulásnak néz ki…”
    Teljes mértékben igazad van. Ő megpróbált Európából egy egységes hatalmi erőteret létrehozni, nem sikerült a sok különvélemény miatt. Belátta, hogy ez nem fog menni rövid idő alatt. Sok ideje pedig neki sincs. Így most Európa kiürítése mellett döntött.

    „…s az eredménye nem a te által vázolt extra-szuperhatalom lesz, hanem sokkal inkább egy a nagyhatalmak közül és egyben a nyugati félgömb legerősebb regionális hatalma.”
    Ha az USA az Európából kiszippantott pénzügyi, gazdasági és humán tőkével megerősödik, senki sem lesz vetélytársa. Főleg, hogy már nem fogja átadni a csúcstechnikát a többinek. És ezt a csúcstechnikát csak és kizárólag a nagyon kreatív fehér ember agya tudja kitermelni. A többinél ez hiánycikk lesz (talán az oroszt leszámítva, de az is keleties gondolkodású). Mindenki hozzá fog járni minőségi terméket vásárolni! A 3-500 milliós USA lakosság pedig vígan megél a külső 10 milliárd 10%-ot kitevő elitjének fogyasztásából.

    „Mi lesz a kultúrával az USA-ban? Mert az sokkal inkább meghatározó, mint az első pillantásra sokan gondolják. Marad ez a woke / LMBT barát attitűd vagy jön egy konzervatív fordulat?”
    Helyükre lesznek téve, ha eljön az idő. Kb. 1 perc alatt le lesznek rendezve, akár brutális eszközökkel is. Nehogy már holmi nyikhaj semmire sem való aktivistákon állna az USA jövője. Ha az elit úgy ítéli meg, hogy már nincs szüksége ezekre, szépen eltakarítja őket és helyet termet egy konzervatív fordulatnak. Megvan az erejük hozzá, hidd el.

    „Mert a jelenlegi körülmények között az amerikai iskolarendszer által biztosított emberanyag pl. Kelet-Ázsiához képest majd az egyre nagyobb szakadékot növeli majd, negatív előjellel az USA számára. És ez sokszorosan igaz a meghatározó technikai-műszaki szakoknál.”
    Az iskola rendszert is felpimpelik percek alatt. Főleg ha beérkezik az a több tízmilliós öregkontinsensbeli „menekült”.

    „Az európai bevándorlás majd helyrebillenti az ottani demográfiát és az USA időt nyer a növekvő latino és fekete lakosság rovására? Mennyi időt? Mindenki majd jólétben és szeretetben él?”
    Ezek a színes népek nem tényezők. Ha eljön az idő, úgy lesznek hazacseszve, hogy a lábuk nem éri a földet. Nehogy már a mehikói és néger gengek legéppuskázák a tengerészgyalogosokat. Az őslakos feketék, ha nem fogadnak szót, szépen be lesznek kerítve a gettóikba, pont mint ahogy Izrael is elkerítette (egyébként nagyon helyesen!) a robbantgató palesztinokat. Vagy azt gondolod, hogy az USA ezt nem tudja megcsinálni, mert az ENSZ-ben megszankciózza?

    „Az USA nem lesz képes ráerőltetni egyfajta Monroe-doktrínát az igazi ellenfeleire, csak Európában sikerül ez neki.”
    Ezért is vonul vissza. Meg kell erősödnie, akár Európa kárára is. Ezt követően, majd beszél arról is, hogy kinek keményebb a farkincája.

    „Ez azt jelenti, hogy szigorúan ellenőrizni fogja, hogy itt ne legyen magasabb hozzáadott értékű technológián alapuló ipar, ellenőrzés alatt tartsa az energiaellátást, minden tekintetben vonzóvá tegye az otthoni körülményeket az itteniekhez képest, hogy a jó fejű gyerekek és felnőttek álma újra Amerika legyen”
    Ha elszívja az erőforrásokat az EU-tól és rászabadítja a bevándorlókat, közben pedig fenntartja a társadalmi és szomszéd államok közötti viszályt, nem kell neki semmit ellenőriznie. Nem fog itt kutyafüle sem teremni. Az értelmesebbje elhúz a biztonságos és számára nyitott USA-ba a reszli, pedig marad és bekeveredik. Na azokból nem lesz konkurencia (ilyen csak az amcsi filmekben van).

    „Szóval, ez máshol nem nagyon fog működni, márpedig egy fair play versenyben az USA nem marad meg egyedül domináns szuperhatalomnak.”
    Ki mondta, hogy az USA fair play versenyt fog akkor folytatni amikor mint sziget erőközpont fog működni. Eddig sem tette, akkor miért tegye. Az alsó felét (azaz D-Amerikát) bevédi és leuralja, a többinek majd exportál valami aktuális ökörséget, hadd öljék azok egymást miatta. Cinikus, de valós opció!

    Folyt. köv.

  56. 59. Bendegúz
    Ha ezek megvalósulnának, akkor az már nem amerika.
    90 évvel ezelőtt volt erre sikeres kísérlet, a végét tudjuk. Meg azt is, mi lett abból a népből.
    Ma Ázsiában próbálkoznak hasonlóval, kérdés hova jutnak.

  57. 55.Avatar
    Szerintem is ez a helyzet hogy még pár hónapig elég , mert akkor nagyobb hiszti lenne.

    55.Avatar egy pozitív vélemény
    58Kakukk egy negatív vélemény
    Tehát még a jelenlegi adatok alapján is eltérnek a vélemények a témában.Meglátjuk mi lesz, én azért még nem számítok tömeges gyárleállásokra Németországban ezáltal Magyarországon sem.Majd ha azt halljuk hogy a kecskeméti mercedes elküld 10%-ot, majd megint 10%-et akkor elhiszem de szerintem valahogy megoldják a gázhiányt legalábbis egy darabig.Ha itt minden leállna armageddon lenne.Egyenlőre még a magyar multiknál is felvétel van mintsem leépítés.

    —-
    Más: a szlovákok meg elvileg a csőd szélén állnak.

  58. 43. Zsolt
    „Maga az USA által működtetett rendszer teljesen beteg, fenntarthatatlan, a legtöbbet éppen ők fogyasztják már ma is. Ha erősödnének, akkor mi lesz?”
    Ezért lesz megreformálva. Ha pedig erősödni fognak, még jobban fognak élni, ergo, vonzóbbak lesznek így még több éles elmét és jó szakembert be tudnak csábítani, ami által még erősebbek lesznek, így még több éles elmét és jó szakembert tudnak becsábítani, ami által még jobban fognak élni.
    Európa esetébe ez úgy fog kinézni, hogy káosz lesz, csökkenő életszínvonallal, ami miatt aki teheti elhúzza a csíkot, ami okán még szarabb lesz az élet és még többen elmennek és elmennének…és így tovább.
    Ki van ez találva.

    „Szerintem ezt pontosan látja az igazi hatalommal bíró elit és nincs kegyelem számukra sem, az USA ugyanolyan célpont, mint Európa, csak egy kicsivel később kerül majd sorra, jobb esetben.”
    Pontosan. Nagyon jól látja a helyzetet az USA elit. Volt egy próbálkozása, nem jött be, most pedig irányt vált.
    Mivel tudja, hogy az USA-t a protestáns fehér ember építette fel, azt is tudja, hogy ha meg akar maradni, ki kel, ezekkel egyezzen (akár ezek tudta nélkül is), mert csak így maradhat életbe. Ezért lesz az USA a fehér ember utolsó mentsvára.
    A megbízhatatlan fekete és latinó népekre hiába támaszkodik. Azok soha nem fogják hozni azt a szintet amit a fehér ember az iparban és a hadviselésben.

    Arabs shooting .700 Nitro Express – YouTube

    4:40-től érdekes, amikor a fehér ember veszi kezébe a puskát. Csak ennyi a különbség!

    „Az igazi globalistáknak ugyan milyen érdeke lenne egy erős, sőt, megerősödő amerikai elit létrehozásában?”

    Nincs más választásuk. Kényzser helyzetben vannak, így azt is megeszik, amit korábban nem akartak volna.
    Nincs ahová meneküljenek, magukat megvédeni nem tudják, kell egy erős állam amire támaszkodhatnak.
    Amennyiben hagyják a jelen USA-t, akkor az szétzüllik és a végén az lesz amit Te is írtál. Ennek felismerése késztette őket a változtatásra.

    „(Egyébként létezik az ma is és rettentően sok gond a világon éppen e két hatalmi ág összecsapásából adódik, az amerikai elit megszokta, hogy maga is globális politikát folytatott az elmúlt évtizedekben és amikor e két csoport érdekei már nem azonosak, na, attól szenved ma a világ, de rendesen!).”
    A két hatalmi ágból a globalisták állnak vesztésre, a bezárkózást választó elittel szemben. Nem mellékesen, ha még emlékszel Clinton idejében már pedzegették ezt a visszavonulást, aztán valahogy mégsem tették meg. Most megfogják. Szerintem.

    „Rozoga alapokra ott sem épülhet fel egy masszív és szép építmény! Márpedig mindennek az alapja a kultúra, az etikus viselkedés. Ez az, amiben annyira bővelkedik Amerika?!”

    Majd megtanítják a feketéket és a sok hasznos idiótát késsel és villával enni. Ha pedig nem akaródzik nekik, akkor le lesznek szeparálva vagy pattintják át őket Európába az ittenieket boldogítani.

    „Európa lerohasztásával csak a tüneteiket kezelik, a bajaik forrását ezzel sem oldják meg. Csak közben szó szerint belepusztulnak emberek százmilliói. Lényegében a nagy semmiért. Ha ez a nagy tervük, amit vázoltál, akkor az elég rövidlátó és kimondottan rossz terv.”
    Kedves Zsolt. Ne vedd támadásnak, de látom, hogy erősen nem tetszik Neked ez a terv. DE hidd el az USA számára kifejezetten jó (nekünk nem annyira). És ha ezt belátják, meg fogják lépni.

    „Szerintem a globalista elit egyáltalán nem fogja megengedni ezt a forgatókönyvet, ők ebben egyenesen ellenérdekeltek.”
    A globális elit nagyrészt USA elit. A többi nem számít.
    Az USA elit úgy ítéli meg, hogy egy időre ejti ezt a globalista szemfényvesztést, amiből lassan semmi jó nem sűl ki számukra, akkor átnyergelnek a protestáns, fehér Amerika tervére.

    „Már egyszer túlságosan is a fejükre nőtt az USA, nem fogják ezt a hibát újra elkövetni. Az amerikai nemzetállam destabilizációra, lebontásra ítéltetett, ugyanúgy, mint a többi.”
    Csak akkor önmaguk létének alapjait számolják fel. Hová fognak menekülni, amikor a megvadult csőcselék, hajtóvadászatot indít ellenük. Kínába a sárgák közé. Na ott aztán tárt karokkal fogják várni őket!
    Szóval ezt ők is látják, ezért is van a paradigmaváltás arrafelé.

    Zsolt.
    A fentiekben leírtaknak akkor nincs esélye megvalosulni, ha az USA elit nagy része nem két lábbal áll a földön, hanem valami okultista gnosztikus ökörség mentén képzeli el a jövőt (pl. el kell pusztítani az anyagot, hogy az abban raboskodó lélek felszabaduljon). Na ha ez van, akkor nem lesz itt semmi USA megerősítés.

  59. Mai Szíjjártó nyilatkozat:
    Az eu ársapkát szorgalmazott de Szíjjártó odabaszott az asztalra hogy nekünk nem jó és amúgy is csak velünk baszna ki mert a többi vezetéken nem megy gáz.De valószínű az EU még felveti az ársapka témát a következő tárgyalásokon és addig piszkálja a dolgot amíg a török áramlatot is elzárják.

    (a gázt meg majd tényleg kiengedik a levegőbe felgyorsítva ezzel a globális felmelegedést 😀 nem tudom el lehet e fáklyázni egyszerre annyi millió köbmétert)

  60. 62 Bendegúz
    Rossz olvasni azt a tömény rasszizmust, ami árad a soraidból…
    Ilyen mértékű lenézése és alábecsülése az általad alacsonyabb rendűnek vélt kultúráknak nagy elvakultságra utal.
    A latinókról csak az jut eszembe, hogy ők kulturális utódai a régi rómaiaknak, aki egykor az akkori világ kétségbevonhatatlan urai, és a korabeli kultúra, tudomány letéteményesei voltak, akiket ma is csodálunk teljesítményeikért, nem mellesleg a mai uralkodó hatalmak szellemi elődje, hogy valami rosszat is mondjak.
    És utódaik is futottak nagy pályát, nem sokon múlt, hogy nem a spanyolok lettek a világ urai, hanem az angolszászok, nagy élet-halál harc folyt köztük. Semmivel nem rosszabbak a szellemi képességeik, mint más európai népeknek.
    Az más kérdés, hogy ma főleg alárendelt, kizsákmányolt területeken élnek, ennek köszönhető mai szintjük…
    Arról már nem is szólva, hogy az USA-ban is már igen jelentős a latin értelmiség szerepe, ott vannak a pályán, csak meg kell nézni a gazdasági és politikai szereplők neveit.

  61. 65 Kakukk
    Ráadásul egyes infók szerint a gázcsövekbe bejutott sósvíz miatt azok már nem használhatók elvileg.Kérdés hogy volt e szakaszolva vagy lezárva egyes részei vagy sok 10 esetleg 100 kilométernyi csőbe belement a víz.
    Az meg a másik dolog hogy nemigen fogja most senki megjavítani.Az oroszoknak a mostani helyzetben arcvesztés lenne, meg mittudomén hogy van a szerződés hogy ki nyúlhat bele.
    Technikailag megjavíani nem hiszem hogy nagy durranás, ahogy elképzelem odamegy a hajó ami középen be van vágva , felemeli a csövet középre , kivágják a rossz részt (nemhiszem hogy sok kilométeren sérül egy robbanástól) , behegesztik az újat (mondjuk 4×300 métert ) , megcsiszolják flexel a varratot 😀 és kész is van.Bár lehet ennél bonyolultabb.
    Csak a török vezetéket ne pukkantsák el mert akkor nekünk is annyi.(de most úgy sem merik mert ha lebukna az a valaki akkor rá lenne verve az összes így tuti nem fognak hozzányúlni, ennyit nem kockáztat a tettes.

  62. Re:66 Andrew
    Gyaníthatóan víz alatt kell megjavítani a technikát.
    Így is flexelni akarsz? 🙂
    Inkább így csinálják:

  63. 64. Hubab
    Nem vitatkozom olyannal aki a vita helyett előveszi a nagy rasszista billgozót, aztán ennyi az érve. Ha nem nevezed nevén a gyermeket, nincs lehetőség a lényeg megvitatására. A ti PC buborékotok nem fog megoldást hozni a világ bajaira!
    Egyébként, csak szólok, hogy a latinó megjelölést a spanyolul beszélő indián-spanyol keverékekre használják.
    Más tészta a latin gyökerű olasz, spanyol, francia.
    Ők nagyon komoly dolgokat alkottak, szemben az előzőekkel, akik nagyrészt a gyarmati örökségből élnek!

  64. 59,62 – Bendegúz

    Szeretném megköszönni a válaszodat, értékelem, hogy ennyi energiát fektettél bele!

    Az Egyesült Államok jövőjét illetően nem értünk egyet.

    Mindössze egy felvetésedre reagálnák, itt kifejtem azt, hogy miért nem.

    „A globális elit nagyrészt USA elit. A többi nem számít.”

    Ezt szerintem nagyon nem jól látod!
    Ugyanis vannak a „tiszta” globalisták, akiket egy kicsit sem érdekli, hogy milyen útlevelük van, de természetesen ez a legkisebb megkülönböztető jelük, csak arra céloztam, hogy ezeknek lényegében minden nemzetállam és azok elitjei nem puszibarátaik, viszont az igaz, hogy mivel egy bizonyos időszakban egyezhetnek az érdekeik, ezért úgy tűnhet, hogy a kettő lényegében ugyanaz. Ez viszont hatalmas tévedés!

    Az „echte” amerikai elit ugyanis szintén régóta folytat globális politikát, te azt gondolgatod talán, hogy ők majd inkább hajlamosak lesznek az izonacionalista politikára. Egyáltalán nem! Ezeknek is szinte minden országban vannak embereik, méghozzá jóval több, mint az igazi globalistáknak. Viszont azok minősége sokkal gyatrább, mint a globalistáké, azok káderpolitikája jóval szigorúbb, bennfentesebb, ennek viszont az a hátulütője, hogy kevesebben vannak és kevésbé tudnak gyorsan reagálni bizonyos eseményekre. Viszont jóval hatékonyabbak, mert – többek között uralják az úgynevezett magasfrekvenciás információk irányítását, amely lassabb, de annál mélyrehatóbb változásokat eredményez az emberi társadalmakban. Szóval, nagyságrendileg nagyobb spílerek, mint az egyes állami elitek, beleértve az amerikaikat és szolgáikat is.

    A globalisták régebben a például a szabadkőműveseket használták eszközként enyhítve a csekély számukból adódó nehézségeket; ezek közül csak néhányan tudták, hogy az irányítás nem is náluk van, hanem valahol egészen máshol. Mára már a szabadkőművesség inkább egy vicc kategória, most már sok más csoporthoz tartozó elit is „páholyozik”; a minőség egyre gyatrább lett. Egy másik jó példa a közkorból a jezsuita rend, ezek is az igazi globalisták eszközei voltak és ma is őket szolgálják. Bergolio nekik felel, nem az amerikai elitnek.

    Az igazi globalisták kevesen vannak, nehéz beazonosítani őket. Sokan a fent említett amerikai elit globalista brigádjával keveri őket; nem, ezek már akkor is nagyon régen űzték a szakmát, amikor Amerika hivatalosan még fel sem volt fedezve, ezek tudása a messze régmúltba nyúlik vissza, alaposan átdolgozott, több ezernyi évük volt az emberi társadalmak és maga az ember viselkedésének a tanulmányozására és ez a tudás generációról generációra szállt tovább. Ezek bizony nagyon is számítanak! Egy részük amerikai, Amerikában él, más részük meg Európában és Ázsiában, meg Latin-Amerikában is. Minden ismert név, ami közszájon forog így vagy úgy, pl. Rotschildok, Rockefellerek, Warburgok, Kruppok stb. a hierarchiában alattuk vannak; ezek szinte sosem kerülnek reflektorfénybe, de az igazi irányítás mégis náluk van. A kilencvenes években egy nagy hatalmú Rotschildot pillanatok alatt tettek el láb alól, csak mert egy konkrét irányítási manőver, amit ő felügyelt, más eredményt hozott, mint ahogy az el volt tervezve. Nagy hatalom, sok pénz, nagy felelősség – de nagy büntetés is, ha úgy adódik a helyzet! Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt mondom, hogy Herr Schwab nem egy stresszmentes, nyugis életet él; valószínűleg néha nehezen jön álom a szemére, nyugodtan elhiheted!

    És amikor azt írtam, hogy az USA-t is leírták, akkor ezekről beszéltem. Ezek szinte az embert ismert története folyamán mindig is nagyon számítottak, ezért nem adok sok esélyt az amcsiknak. Megteszik a dolgukat, s eljön a pillanat, amikor a történelem szemétdombjára kerülnek ugyanúgy, mint előtte sok más hatalmas birodalom, amelyek felemelésénél és bukásánál jóval kevesebb volt a véletlen meg az előre nem látható körülmény, mint azt sokan gondolnák. Az utóbbiakból valóban akad néhány, de nagyon kevés. Például az idők folyamán néha felbukkant egy-egy szuperkarizmatikus egyén, aki betett egy-egy régóta előkészített, egyébként jól átgondolt tervnek is és „kisiklatta a történelem rendes menetét”. Ilyenből viszont rendkívül kevés van, szerintem például az egész huszadik századból is csak egyetlen egy embert lehet ebbe a kategóriába sorolni.

  65. 69. Zsolt
    Nagy valószínűséggel, azaz 99%-ban igazad van. Én is ezt látom, és sok más nálam sokkal okosabb ember is ezt gondolja.
    A fenti véleményemben az 1%-ról írtam!
    Mi van ha?
    Elvégre ez a szuper elit sem isten. A főnökük sem, még ha az is akart lenni. Egyébként már 2000 éve veszített!

  66. 69. Zsolt
    „Például az idők folyamán néha felbukkant egy-egy szuperkarizmatikus egyén, aki betett egy-egy régóta előkészített, egyébként jól átgondolt tervnek is és “kisiklatta a történelem rendes menetét”. Ilyenből viszont rendkívül kevés van, szerintem például az egész huszadik századból is csak egyetlen egy embert lehet ebbe a kategóriába sorolni.”
    Csak nem Sztálinra gondolsz?
    Aki a nagy SZU terv – említettek szája íze szerinti – kivitelezését tette tönkre.

  67. 71 – Bendegúz

    Ki másra? Legalább 40 évre terelte el a történelem kerekét teljesen más irányba ahhoz képest, ami a jól előkészített tervekben volt.
    Sztálin maga volt a megtestesült rendszerhiba a globalisták gépezetében, aki a piramis felett lebegő mindent látó szemnek egy kancsalt rajzolt.

  68. Tilinko 16.:
    Kedvelem az ilyen ex-catedra kioktatást, hogy „Nincs az ENSZ-nek semmilyen “ellenséges államok” listája, így nem is lehet rajta se Németország se Japán.”

    Ezt a marhaságot honnan tetszett venni?

    Talán hasznosabb lenne egy állásfoglalás, beirás elött a keresöbe ugyan már beütni, mire is gondol a másik hülye.

    S akkor, legyen a tény, ami ezek szerint nem mindenkinek ismert:

    https://www.welt.de/geschichte/article160307764/Deutschland-fuer-UN-noch-Feindstaat.html

    https://de.wikipedia.org/wiki/Feindstaatenklausel

    meg,meg.

    Ha egy forditóprogramot ráengedsz, még ütöm-vágom magyarra is átteszi.
    Mert lusta vagyok, deepl.com dolgozik helyettem.

    „Az ellenséges államokra vonatkozó klauzula az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Alapokmányának (vagy Alapokmányának) 53. és 107. cikkében található passzus, valamint a 77. cikk egy félmondata, amely szerint az aláíró államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának külön felhatalmazása nélkül kényszerítő intézkedéseket hozhatnak a második világháború úgynevezett ellenséges államaival szemben, ha az ellenséges államok ismét agresszív politikát folytatnak. Az ellenséges államokra vonatkozó záradékokat hivatalosan „elavultnak” nyilvánította a Közgyűlés 1994. december 9-i 49/58. számú határozata,[1][2] de a passzus továbbra is szerepel az Alapokmányban.[3] Ezek a záradékok a katonai beavatkozást is magukban foglalták. Az „ellenséges államok” fogalmát az 53. cikk úgy határozta meg, hogy azok az államok, amelyek a második világháború alatt az ENSZ Alapokmányt aláíró valamelyik állam ellenségei voltak (azaz elsősorban Németország és Japán, illetve a Német Birodalom és a Japán Birodalom).

    Translated with http://www.DeepL.com/Translator (free version)!

    Németország még mindig „ellenséges állam” az ENSZ számára
    1945 óta Németország bizarr helyzetbe került: az ENSZ egyik legnagyobb adományozójaként és megbízható partnereként az ENSZ Alapokmánya szerint még mindig „ellenséges állam”. A politikusok ezt nyugodtan látják.
    Megjelent 19.09.2012 |

  69. 73 LI
    Azért a cikket elolvasva az is kitűnik, hogy ez részben a németek hibája is lehet, mert úgy néz ki, annyira jó fiúk akarnak lenni bűntudatukban a múltra nézve, hogy jóhiszeműen úgy értelmezik, ez ma már csak elavult ősmaradvány a szövegben, aminek semmi jelentősége a mai világban, és nem akadékoskodnak ilyen „apróságokon”.
    Szerintem ha lenne vér a pucájukban, ennek megváltoztatását simán kikényszeríthetnék, csak fel kellene vetni hivatalosan, és próbálja meg a másik fél bármilyen logikus magyarázattal indokolni ennek jogtalanságát…
    A háború utáni német kormányok olyan puhák, hogy önmagukat alázzák sokszor, mintegy büntetve magukat a múltért…

  70. ” Az Egyesült Államok európai politikusok segítségével háborút folytat Európa népe és életszínvonala ellen. ”

    Az Északi Áramlat 1. és 2. úgy ahogy az… IKER TORNYOKNÁL? Elképesztő hasonlóság!

    Az ikertornyok kudarcától és az ÁLLANDÓ USA-csapásról keringő elméletektől az… „ikervezetékekig” az Északi Áramlat 1. és 2. és az elmúlt napok eseményeiig.

    Németországban kering egy nagyon sikeres kép, ami alapvetően megmagyarázza, hogy mi (és kiktől) történt a csővezetékekben szinte EGYIDŐBEN:

    /https://katohika.gr/wp-content/uploads/2022/10/photo_2022-10-01_14-12-28-660×1024-1.jpg/

  71. 74.Hubab

    Nem ” a németek hibája „.

    A német vezetö politikusoké.
    Megfelelöen kell kiválasztani öket s máris megvan a megfelelö megoldás.-).
    S persze alá kell irniuk a megfelö nyilatkozatot /Kanzlerakte/.

  72. Egyébként a gázvezetékek felrobbantása nyomán olyan hírek is keringenek a neten – nem a magyar portálokon! – amelyek az összeesküvéselmélet kategóriába tartoznak, de pár percnyi gondolatgyakorlatot megérnek. Ezek közül most hozok ide kettőt aláhúzva azt, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezekkel én azonosulok. Csak informálom a fórumtársakat, hogy ilyen felvetések is vannak, döntse el mindenki maga, hogy mit gondol ezekről! A durvábbal kezdem.

    1. Nem is robbantották fel a gázvezetékeket!

    Színház az egész világ, mindenki szerepet játszik, az amerikaik, az oroszok, a németek, mindenki. Az ismert tengerfelszíni és tengeralatti felvételek hologramos vetítések, amelyeket erre szakosodott stúdiókban esetleg tovább módosítanak és ezután tálalják a világ közvéleménye elé. A cél közös (WEF, ENSZ, világkormány, az emberek totális rabságba döntése, populációcsökkentés, Európa totális kivéreztetése stb.).

    Ez nagyon durva elmélet, a sorban második azért valamivel kevésbé…

    2. Az amerikaik felrobbantották a vezetékeket, mert a német ipari lobbi ignorálta a követeléseiket!

    E szerint az elmélet szerint – a német kormány jóváhagyásával vagy akár nélküle is – a német ipari érdekek felülírták a politikát és igazából az Északi Áramlat 1-en jóval több gáz jött, mint azt bemondták a németek. Sőt, akár a 2-es csővezeték is üzembe lett helyezve.
    A papír mindent elbír; a deklarált számok nem voltak köszönőviszonyban sem a fizikai gázszállítások mennyiségével, lényegében Németország ideiglenesen ilyen szempontból kikerült az amerikai érdekérvényesítés alól.

    Az orosz olajjal is sok manipuláció történik: a nyílt tengeren átminősítik és lepapírozzák az ügyleteket úgy, hogy az már ne orosz kőolaj legyen. Vagy néhány olajtározóba a rengeteg orosz olajhoz bekevernek egy minimális mennyiségű nem oroszt és utána már ennek a nem orosz származási ország „fejléce” alatt szállítják tovább, használják fel. A „papírmunkát” a németek a gázra is kiterjesztették.

    A német gáztárózókban egyesek szerint olyan mennyiségű földgáz van, ami megoldhatatlan lett volna, ha a németek sunyiban nem szállíttatnak az ÉÁ-1-en és/vagy az ÉÁ-2-n… A számokat csak az oroszok és a németek látják, hiszen a tranzit közvetlen, nem érint más országokat, ahol ellenőrizhetnék a valós adatokat.

    A német ipari lobbi ezt bevállalta, mert az alternatíva csak a tömeges csőd, az ipar tönkretétele, az ipari kapacitások más országokba való kiszervezése, Németország ipartalanítása lett volna. Ami ezek után valóban realitás is lesz, mert az amerikaik közbeléptek és fizikailag lehetetlenné tették a németek és oroszok közös stiklijét.

  73. 78 Zsolt
    Igencsak felcsigázza az ember fantáziáját egy-egy ilyen elképzelés, de csupán gondolati játék addig, míg nincs rá valamiféle bizonyíték.
    De kétségtelen, könnyen felfűzhető egy logikai gondolatmenetre, csábító magyarázat az eseményekre.
    Csak az a baj, hogy ilyenből számtalant ki lehet találni, és soha nem tudjuk meg, melyik az igazi, mert egyik félnek sem érdeke ennek feltárása, mert az mindkét félre nézve terhelő lenne… 🙂
    De tényleg elgondolkodtató.

  74. 78: „A német gáztárózókban egyesek szerint olyan mennyiségű földgáz van, ami megoldhatatlan lett volna, ha a németek sunyiban nem szállíttatnak az ÉÁ-1-en és/vagy az ÉÁ-2-n… ”

    Az 1-es áramlat május végéig maxon ment, aztán kezdték lejjebb venni, de csak szeptembertől áll. Addigra a német tározók nagyrészt fel lettek töltve. De Ukrajnán keresztül továbbra is megy gázszállítás nyugatra, nem csak a TurkStream-en.
    itt lehet nézegetni milyen forrásból, milyen útvonalon mennyi gáz jött az EUba:
    https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports
    (vigyázat, a grafikonok y skálája nem 0-ról indul, így megcsalja a szemet néha)

  75. A szajha média:
    Ki ellenezte az ÉÁ2 megépítését?: USA
    Ki akadályozta az ÉÁ2 építését?: USA
    Kinek van haszna a robbantásból?: USA
    Ki robbantott?: Halvány fogalmunk sincs, de láttak arrafelé orosz hajókat.

  76. Az ami flotta éppen ott, ebben a térségben tartott egy hadgyakorlatot 4000 emberrel egy hónapja.Northern Coast 2022 a manöver neve.

  77. „Áll a bár a német kormány gigászi rezsicsökkentő csomagja miatt, ami mind belföldön, mind külföldön kiverte a biztosítékot, persze más-más okból. Európa ismét jelét adta annak, hogy a legsúlyosabb dilemmája – a háborún kívül természetesen – a német dominancia kezelése. Így most lényegében azért került pellengérre Németország, mert olyan versenyelőnyhöz juthat hozzá, ami szúrja a szemét többi nagy tagországnak.
    Némi iróniával azt is mondhatnánk, hogy a bedőlő német gazdaság hírére kezüket dörzsölő európai versenytársak számításait húzta keresztül a német kormány azzal, hogy egy hatalmas, 200 milliárd eurós csomagot akar létrehozni az energiaárak befagyasztására. Ez egy hatalmas összeg, a német GDP 4,7 százaléka, a szlovák GDP kétszerese, az összeurópai erőfeszítésekből létrehozott újjáépítési alap egy negyedének felel meg. Nyilván a németeknek sincsenek ekkora tartalékjaik, így kölcsönből finanszíroznák a csomagot.
    A németek korábban azt javasolták, hogy minden importgáz árát maximálni kell – az amerikai LNG-ét is, ám ez is feltűnően gyorsan lekerült az asztalról….
    Jelen helyzetben azonban igencsak úgy tűnhet, hogy az energiaválság és az energiahordozókat érintő szankciós politika sokkal inkább szól Németországról, mint az oroszokról.”

    De miért akarja mindenki a németeket kinyírni? Kívül is, meg belül is.

    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/10/04/hatalmas-a-felhaborodas-nemetorszag-onmegmento-rezsicsokkentese-miatt/

  78. 82. Tibor bá’
    Hát ha nem nyitják ki a szemeiket az emberek, akkor nincs mihez kezdeni. Hiába egyértelmű az igazság, ha a saját szemeivel látja, akkor is az oroszokat fogja hibáztatni ha beledöglik akkor is, mert védi a világképét. „ruszofób disszonancia” Mintha be lenne kábítószerezve mindenki s ilyen mesevilágban élnének. Azt kérdezem ha ezt is ilyen látványosan beetetik az emberekkel akkor itten mire lehet számítani, hova fog ez vezetni. így fognak háborúba s gyilkosságba vinni míg ilyen faszom nyakatekert meséket úgy vesznek be ahogy kell, már tudják egyből, hogy Putyin volt, még ha mindennek ellentmond, akkor is. A nagy USA, Bábel égni fog, ezt érzik ők is, akit tud, azt magával fog rántani a mélybe, azért van az egész cirkusz. Akinek ezek után is még mindig nem egyértelmű, az menthetetlen, a saját sírját ássa, vitázni nem érdemes, mert nem képes szembesülni de gyűlölni fog ha szembesíted.

  79. 85 – András:
    Újra elsütöm.
    Einstein azt mondta, ő két végtelent ismer: A világmindenség kiterjedését, és az emberi butaságot. Bár – tette hozzá – a Világmindenségbe nem teljesen biztos.

  80. 78. Zsolt
    ” Az amerikaiak felrobbantották a vezetékeket, mert a német ipari lobbi ignorálta a követeléseiket!”

    Zsolt? Talán nem csak a német ipari lobbi …

    Például:
    ” Németország állandó NATO-képviselője, Ruediger Koenig kifejtette, hogy az Egyesült Államok vezette blokk nem köteles közvetlen katonai segítséget nyújtani Ukrajnának és hozzátette, hogy a tagok el akarnak
    kerülni egy nagyobb háborút.”

    /https://vilaghelyzete.substack.com/p/a-nato-nem-koteles-segitseget-nyujtani?/

  81. Mindenesetre vannak olyan dolgok aminek a komfirmációját hamar megtudhatjuk:
    1
    Egyik az élelem.Ugye év végére már ellátási nehézségeket jósoltak itt, és hogy alig lesz kaja.Október 1 van, van még 3 hónap az évből.Nagyon nem látszik még hogy termékek estek volna ki a boltok polcairól.

    2.
    Másik az energia kérdése.Most persze megy a hiszti hogy lesz e gáz a németeknek vagy kifogyank mert nem tudnak időben beszerezni más forrásból.Sokan már a német ipart temetik.
    Ma beszélgettem egyik imsmerősömmel erről aki mindig optimista és most is azt mondja hogy már építik ki az LNG terminált és nem lesz gond.Azon gondolkozom hogy lehet igaza van.

    Ma lehet optimista vagyok vagy nem tuom , de inkább csak azért írok hogy érdemes kibeszélni a dolgokat mert az élelem és az energia tekintetében is a mindmeghalunktól a semmi baj sincs-ig minden előfordul a kommentekben.Nyilván valakinek nem lesz igaza.

    Zsiday viktor szerint pl. nem lesz világvége csak egy kicsit meglódul az infláció és nagyobb lesz a munkanélküliség illetve az elmúlt évek pénznyomtatását meg kell egy picit fizetni de amúgy semmi extra nem lesz.

  82. 86. Tibor bá’
    🙂 Van benne igazság de ebben az esetben nem kell olyan írtó okosnak lenni, elég lenne egy kicsi alázat s bízni a megérzésekben s nem elkurvulni egy kicsi jólétért, mert azt vissza kell fizetni, ha nem mi, akkor majd a gyermekeink ha van még értelme egyáltalán gyermeket vállalni, beleszülni abba ami jönni fog; a gáz lesz a legkisebb probléma.

  83. 84, kakukk

    ez a 200 milliárdos IMF hitel kapcsán jut eszembe:
    A Világbank évente kétszer (tavasz, ősz) szokott kiadni részletes előrejelzést a világgazdaságról ill. a régiókról.

    Tegnap egy három évre szóló jóslatot tettek közzé az EU, Ukrajna és az Orosz Föderáció jövőjéről.

    forrás:
    World Bank ECA Economic Update Fall 2022,
    megjelenés dátuma: 2022.10.04.
    ## https://fos.hu/118a ##

  84. Kíváncsi leszek, hogy jövő télen mi lesz a gáztárolókkal, mert ha minden az ütemterv szerint halad, akkor csak az LNG marad.

    Továbbá az orosz-grúz határon már annyi puhatestű orosz gyűlt össze a behívó elől szaladva, hogy kénytelenek álló helyükben űríteni. Benzin, víz, ennivaló a várakozóknak nincs…viszont az ügyeskedők megjelentek közüttük: jó pénzért minden problémájukat megoldják…

  85. Eszméletlenűl kidolgozott összeesküvés elmélet. Tetszik, hogy az Putyin és az orosz brutalitás, hataloméhség (a gazdaság gyengülésével párhuzamosa már pópilag is megnövelve) sehol sincs. Éljen a KGB propaganda!

  86. „A sokat emlegetett német mentőcsomag finanszírozásához Berlin 200 milliárd eurós hitelt venne fel. Az terv első része az egyhavi gázszámla kifizetése lenne, a második pedig egy gázársapka, ami márciustól 2024 április végéig 12 centre csökkentené a háztartási gáz kilowattóránkénti árát, de csak az előző évi fogyasztás 80 százalékáig. Ezenkívül 2023. január 1-jétől (tehát még a lakossági gázárbefagyasztás előtt) 7 centes gázárhatárt szabnak a vállalati szektor számára az előző évi fogyasztásuk 70 százalékáig….
    …hatalmas felháborodást keltett az EU-ban. Ez ugyanis három dolgot hozhat magával. Az egyik, hogy a németek más tagállamok orra elől vásárolhatják fel a még fellelhető gázmennyiségeket pénzügyi dominanciájukra támaszkodva.
    A másik, hogy az európai vállalatok úgy érezhetik majd, hogy érdemesebb Németországba költözniük, vagyis az egész európai versenyképességi térkép borul, és tömeges exodus indulhat meg Németország irányába.
    A harmadik, hogy a németországi cégek életben maradnak, míg Európa többi gazdasága súlyos károkat szenved el az energiaválság miatt. A piaci űrt pedig majd a német cégek tölthetik be.
    Az európai ellenállás tehát nem véletlen, ahogy az sem, hogy a németek terveit először Olaszország, majd rögtön után Franciaország ítélte el.”
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/10/11/megerkeztek-az-uniot-rombolo-nemet-energiamentocsomag-reszletei-takarekossagi-kovetelmeny-ott-is-lenne/

    Ezek szerint elsősorban a cégeket támogatnák, a túlélés érdekében. Nyilván, ettől nem lesz több gázuk, de nem válnak rögtön fizetés és versenyképtelenné. De január 1-ig mi lesz? Talán addigra sikerül a hitelfelvétel (jó, hogy valakiknek ilyen sok pénzük van, könnyen tudnak adni 🙂 ). Még jó, hogy nincs különösebb probléma, hiszen megoldottuk az orosz gáz helyettesítését. 🙂
    Akkor most jöhet a hasonló esetekben szokásos szöveg:
    nem piackomform, nem ösztönöz takarékosságra, mindenki megfizeti az árát, feléljük a jövőnket, stb.
    Valójában a hitelből fizetett támogatás csak elodázza a csődöt, hiszen a későbbiekben sem lesz olcsó gázuk. Arra viszont tényleg elég, hogy ezen a szemétdombon ők most kapnak külön takarmányt, míg a többiek csak kapirgálhatnak, amíg el nem pusztulnak és akkor már az övék lesz az egész széttúrt szemétdomb. Sokra mennek vele.

  87. Németországban a falopás egyre nagyobb méreteket ölt, mivel egy kaloda frissen vágott tüzifa 200 euró+fuvar lett.
    Nemcsak teherautóval, hanem személygépkocsival is hordják haza a családnak az ingyenes tüzifát a német polgárok.

    forrás: tagesschau

    Itthon pedig felháborodva magyarázza nekem az eddig földgázzal fűtő ismerősök hada, hogy a hatósági áras tüzifát miért nem viszik házhoz – kiszárítva-kályhakészen!?(Jövőre, jó lesz nekik még a papírdoboz is).

    Mert úgy nem éri meg neki…

    A lakosság jó része csak akkor lát előrébb, ha az Izaura-tévében bemondja a szájával a szóvivő, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik.

    A sötét fejecskéket – az eszkalációban – jól tudja irányítani a transznacionális szélsőjobb az összeesküvős-elméletekkel.

  88. 95. János
    ” Németországban a falopás egyre nagyobb méreteket ölt, …”

    ” A sötét fejecskéket – az eszkalációban – jól tudja irányítani a transznacionális szélsőjobb az összeesküvős-elméletekkel.”

    Tisztelt János
    Németországban?
    Nincs Német ország …
    AZ RÉSZVÉNYTÁRSASÁGKÉNT LÉTEZIK,
    az.. 1945 óta megszállás alatt álló ország.
    „Leigázási memorandum” 2099-ig (!)

    „Gerd Helmut Komossa könyve, a Die Deutsche Karte az USA és Németország közötti titkos szerződéseket ismerteti. Az USA és szövetségesei szándékosan akadályozták meg a német szuverenitást.
    Elsősorban Németország szuverenitásának kérdésével foglalkoznak.”

    https://www.youtube.com/watch?v=-V_TyH6eab4

    Apokaliptikus SOKK !!! MINDEN MEMORANDUM ÉRVÉNYTELEN…!!! Németország NEM állam, hanem egy korlátolt felelősségű vállalat!!!

    Szóval mi is történik pontosan???

    Ami történik, az nagyon egyszerű és érthető, de egyben tragikus és RENDKÍVÜL veszélyes… !!!

    Németország a 2. világháború után soha nem írt alá békeszerződést a hadiállapotban lévő államokkal, kivéve a tűzszünetet, és ezért azóta sem nyerte el a szuverén állam identitását, de a nagy szövetséges hatalmak (USA, Szovjetunió, Nagy-Britannia és Franciaország) folyamatos megszállása és felszámolása alatt van…

    Tisztelt János
    Biztosan nem tartozol a sötét fejecskékhez, hiszen tudod, hogy a Németeknek nincs érvényben lévő a Népük által megszavazott Alkotmányuk.

    A helyett az 1949. évi Alaptörvényük van. (Grundgesetz)

    Az amerikai megszálló erők utasítására írt alaptörvény csak Nyugat-Németországra vonatkozott, és átmeneti hatályú és hatályos volt az összes Német terület egyesítéséig, a végleges békeszerződés aláírásáig és az alkotmány megalkotásáig amelynek a Német nép szabad akarata lenne az alapja.
    Ezt az Alaptörvény záró 146. cikke kifejezetten a következőképpen fejezi ki: „Ez az Alaptörvény azon a napon hatályát veszti, amikor hatályba lép a német nép által szabad akaratából elfogadott alkotmány.”

    1990-ben megnyíltak a határok a két Németország között, megszűnt a keleti és nyugati felosztás, és megvolt Németország egyesítése, kivéve a Lengyelországhoz csatolt területeket és a Kalinyingrádi régiót. Németország egyesülésére (Kelet és Nyugat) vonatkozó 2+4-es megállapodásának aláírásával jött létre az USA-val, a Szovjetunióval, Nagy-Britanniával és Franciaországgal. Ám bár az Alaptörvényt automatikusan hatályon kívül kellett volna helyezni, ez nem történt meg. Ellenkezőleg, 1990 után Kelet-Németországra is kiterjesztették érvényességét, és alkotmány helyett ma is érvényes, miközben legalábbis nyilvánosan nem esik szó arról, hogy a Német kormányok új alkotmányt dolgoznának ki a helyébe.

    Ennek ellenére a német fél nagyon elégedett volt. A német Der Spiegel magazin 1990. július 23-án azt írta, hogy Németország elkerülte a „békeszerződés” aláírását az összes hadviselő országgal, hogy elkerülje azt a rémálmot, hogy háborús jóvátételt követeljen mindazoktól, akik kárt szenvedtek a németektől.
    Más szóval, Németország ezzel a megállapodással a Londoni Megállapodás 5. cikkének 2. bekezdését kívánta megkerülni.
    (2) Emlékirataiban Hans Dietrich Genscher német külügyminiszter erre kifejezetten rámutat. Szó szerint írja: „A békeszerződés követelése – amelyet a londoni szerződés (1953) írt elő – végleg eltörölték, és így megszabadultunk az előre nem látható jóvátételi követelések aggodalmától is.”
    (3) (Az, hogy ez valóban vonatkozik-e azokra az országokra is, amelyek nem vettek részt és nem írták alá a 2+4-es megállapodást, az persze más kérdés, és hazánk (Görögország) továbbra is követeli a neki megítélt háborús jóvátétel kifizetését. az 1946-os párizsi konferenciáról, valamint a kikényszerített megszállási hitelről.)

    Ám az alaptörvényen kívül és annak elfogadása előtt állítólag létezett egy 1949. május 21-i titkos államszerződés is, amellyel a háború után a szövetségesek biztosították a döntési jogkörüket a német állammal kapcsolatban, vagyis alázatossági nyilatkozatot ír alá minden kancellár hivatalba lépése előtt, és az összes média ellenőrzése 2099-ig.

    Titkos alárendeltségi szerződés…

    A Német Katonai Titkosszolgálat (Militärischer Abschirmdienst, MAD) egykori vezetőjének, Gerd-Helmut Komossa tábornoknak visszaemlékezései árulkodóak voltak erről a megállapodásról. 2007 júliusában Ausztriában megjelent könyve A német térkép (Die Deutsche Karte) címet viselte. Ebben a nyugalmazott tábornok beszél Németország és az USA háború utáni kapcsolatáról.

    Németország – írja – az államok vazallusának megalázó szerepét töltötte be.
    1949. május 21-én szigorúan titkos államszerződést írtak alá, amely 2099-ig korlátozta a Német Szövetségi Köztársaság állami szuverenitását.
    Könyvében ezt olvashatjuk: „Az 1949. május 21-i titkos államszerződést a Szövetségi Hírszerző Szolgálat „szigorúan titkosnak” minősítette.

    Ez a megállapodás kikötötte, hogy:

    1. Minden új kancellárnak kötelessége aláírni az USA-val az úgynevezett kancellári törvényt, egy titkos dokumentumot, amelynek tartalmát senki sem ismeri.

    2. Az USA teljes mértékben ellenőrizni fogja az összes német médiát, úgymint: rádió, televízió, újságok, magazinok, nyomdák és kiadványok, sőt a telefonkommunikáció, színház, mozi, zene, oktatási programok stb… 2099-ig!

    3. Minden aranytartalékot az USA-ban, a FED pincéiben őriznek!’

    Επίλογος

    Európa uralkodójáról tehát kiderül, hogy agyagtalpú óriás. Európa összes vezetője tudja, de senki sem meri kimondani.
    Akárcsak az Andersen meséiben: A király ruhája című híres mesében, ahol a ruha egyszerűen nem létezik, az uralkodó meztelen.
    De vazallusként Németország vállalta, hogy gazdája terveit szolgálja, aki a többiek hozzáállását kényszeríti ki Németországgal szemben. A cél az, hogy az egész EU olyan legyen, amilyen Németország.

    Csakhogy mindezt minek írom neked János, hiszen Te és a Váli víz forrásain ábrándozó tanár úr barátod nem hisztek az összeesküvős-elméletekben sem a lapos-földben és főleg nem vagytok covidbérletkártyatagadok.

  89. 96, L.S.

    Azt írtam, hogy transznacionális szélsőjobb, ami nem csak Németországra vonatkozik.

  90. Olaf Solz parancsa az EU-országoknak: „Fizetni fogtok Ukrajnának, ameddig szükséges”!

    Zelenszkijért az európaiak új áldozatai jönnek

    „Németország és partnerei továbbra is fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és gazdasági és humanitárius segítséget nyújtanak neki, ameddig szükséges” – mondta ma Olaf Scholz Német kancellár.

    /https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/entoli-/

  91. 95.
    Nem szeretem a szélsőséges példákkal dobálozást, és ez nem közvetlenül neked szól János.
    Itthon is biztosan találni kalodás fát valami barkácsáruházban horror áron.

    A valóság az, hogy Németországban 1 m3 puhafa rönköt lehet venni 40 euróért+fuvar havi árgaranciával. Hasítva bükköt 65 euróért.
    Osztrák árak dettó.
    Mindjárt kiderül, hogy a mi hatósági árazásunkkal már nem először kb. ugyanott vagyunk árban, mint máshol piaci áron. Ez az igazán ijesztő!!

  92. 100. Kamionos

    Én sem szeretem a szélsőséges példákkal való dobázólást az ellenoldalról sem.
    Jánosnak igaza van.

    A kérdésem: hol?
    Mutass nekem egy linket ahol ennyiért Németo.-ban 1 ERDEI (!) köb tüzifa!
    Olyan linket, ahol raktáron, azonnal elvihető státuszú tüzifát adnak 65 EUR-ért 🙂 és nem sima köböt, erdei köböt, mert Mo.-on arra vonatkozik a hatósági ár.

    Amit én találtam kalodás 1 m3 (nem erdei köb) keményfa, raktárról 250-300 EUR ( nem 65 EUR ) és ez csak sima m3.

  93. A németek azzal nyugtatják magukat, hogy a három leállítandó atomerőművüket szükség esetén újraindítják. De ez nem annyira egyszerű műszakilag sem, ha meg a vágyálmaikhoz ragaszkodnak, akkor pláne nem. Volt egy világszínvonalú nukleáris erőmű iparuk is, azt már sikeresen felszámolták.

    „Az Isar-2 esetében az a döntés született, hogy a következő napokban leállítják egy rövidebb karbantartás elejéig, majd utána visszaindíthatóvá válik. Aszódi Attila arra tippel, hogy januártól úgynevezett csúszóparaméteres üzemben fog működni, mert teljes teljesítményre nem lesz elég üzemanyaguk április 15-ig. A Neckarwestheim 2-nél a pihentetőmedencében van még elégséges tartalék a következő néhány hónapra, az emslandi egység esetében viszont még nem világos, hogy mi is lesz, mert a Zöldek teljesen kizárták, hogy az tovább üzemeljen, amit a kancellár döntése viszont felülírt…
    …az uniós szankciók nem terjednek ki a nukleáris üzemanyag beszerzésére, minden további nélkül, legálisan fordulhatnak az orosz piac felé, tehát inkább a „szándékokkal” lehet probléma. Más forrásoknak az idő rövidsége szabhat gátat, ilyen szempontból sokkal kedvezőbb helyzetben lennének a németek, ha már tavasszal meghozták volna a döntést.
    A szakértő azt is kiemelte, hogy a német villamosipari cégek már most azt pedzegetik, hogy nemcsak áprilisig kellene üzemben tartani a blokkokat, mert az idei tél után a 2023/24-es még nehezebb lehet.”
    https://infostart.hu/belfold/2022/10/19/aszodi-attila-nemetorszag-megis-kenytelen-lehet-oroszorszaggal-uzletelni

  94. Az Európai Unio 27 országból áll és közel 500 millió lakosa van.
    Minden nagyobb emberi közösség szerveződés vezetése hibázhat.
    Bár belátható, hogy erre kisebb az esély, mint egy egy vezető politikus esetében.
    Következésképpen én nem hiszek abban, hogy az Unio a szankciókkal, egyszerűen ostobán tökönszúrta magát.
    Szerintem jól átgondolták és van jövőképük.
    Másokkal ellentétben én úgy ítélem meg ,
    hogy Putyin és Oroszország „különleges hadművelete” az ő szempontjukból ,ma rosszabbúl áll mint február óta bármikor.

  95. 101. Szalma Józsi
    Sima köböset találtam én is. Az 1,7es szorzást elvégeztem fejben, nem fejtettem ki bővebben. Az egyenlőséget eszerint vettem.

    Semmi ellenoldal nincs. Nem vakon lőttem hsz-t hanem felmentem német és osztrák hirdetési oldalakra. Ha lesz időm linkelek párat.

    A kalodás úri huncutság. Irreálisan drága. Nem mérce az átlagpolgárnak.

  96. Rosszul öregszenek ezek az Európát temető bejegyzések (is). Lassan 100 dollár alatt lesz a gáz ára, tele vannak a tározók, de ti csak temessétek a haldokló nyugatot.

  97. 105. Vlagyimir
    A hozzászólásodra reagálok, de nem neked írom a megfejtést, te menthetetlenül mozaik gondolkodású vagy.

    2,5 hónapra elegendő gáztartaléka lenne Németországnak, ha novemberre 95%-ra fel tudná tölteni a gáztárolóit, de utóbbi célt gyakorlatilag lehetetlen elérni. Tehát úgy jó két hónapra van gázuk. A tél meg legalább 5 hónap.
    Az nem elegendő télen a fűtési szezon miatt, hogy fel vannak töltve a tárolók, mert ha nem tudnak folyamatosan elegendő gázt vásárolni a tárolt mellé, akkor súlyos energiahiány lép fel. Mitől lenne elegendő gáz? Az LNG hajók 30 db. ott köröz a Spanyol partoknál, mert a kirakodási kapacitás alacsony.
    Ha az LNG gáz tulajdonosai azt látnák, hogy máshonnan is tud Európa gázt vásárolni, akkor nem várakoznának egy későbbi magasabb ár reményében, hanem elvinnék a rakományt Indiának, Pakisztánnak, stb. Egy ilyen LNG hajó napidíja 400.000 dollár.
    Az sem véletlen, hogy a Németek az Ukránoktól akartak télen áramot vásárolni. Ha lenne elég gáz, akkor minek vettek volna tőlük áramot? Kína is megtiltotta a szerződött LNG gáz további értékesítését Európának.

    A jelenleg beszerezhető gázmennyiség kevés télre a Németeknek, de nem csak náluk szűkös a mennyiség, hanem Európa szerte. Így a gazdagabb országok, mint már írtam, a szegényebbek elől happolják el az LNG gázt. A szén és a fa is embargós.
    Az olajembargó pedig csak hab lesz a tortán. Még az lesz érdekes, hogy elegendő gázolajat honnan fogunk vásárolni, ha nem az oroszoktól. Az európai gyártás nem elég Európának. Napi 750 ezer hordó üzemanyagot kell év végével más forrásból beszereznünk, ennyit veszünk jelenleg is az oroszoktól.

    Az maga lenne a csoda, ha az energia szűke miatt a gazdasági katasztrófa és emberi tragédiák elkerülné Európát.

  98. 106 Károly:
    Igen, így van ahogy írtad!!!! Nem volt kedvem/időm helyre tenni Vlagyimirt mert hát látszik hogy „ért hozzá” én meg csak egy hülye energetikai szakmérnök vagyok… szóval csendben tanulok tőle inkább 😀

    Viszont remélem nem hozzák össze a szolidaritási gáz elosztást mert akkor hiába vagyunk betárazva…

    Nem is értem a nagypofájú politikusokat, hogy abban bíztak Putyint ennyire hamar megdöntik vagy csak bevettek valami dajkamesét hogy lesz elég LNG?

    Többieknek itt egy jó honlap, alul a diagramokon látszik majd ahogy fogy a gáz és szerintem december-január környékén elég sok politikusi pálfordulást fogunk látni ahol már szűkén lesznek: https://graphics.reuters.com/UKRAINE-CRISIS/EUROPE-GAS/zdvxozxzopx/

  99. 107. freeetoaster
    „abban bíztak Putyint ennyire hamar megdöntik vagy csak bevettek valami dajkamesét”
    Soha senkit nem döntöttek meg szankciókkal. Soha.

    Ezt biztosan tudják a politikusok is. A másik, hogy egy politikus nem azért jut egyre feljebb, mert hiszékeny lenne.
    Egy ismerősöm lánya elment dolgozni az egyik párt nőtagozatához.
    Két hónapnál nem bírta tovább. Olyan gusztustalan mocsokságok mentek a háttérben, hogy ember azt el nem hiszi, ha nem tapasztalja meg és ez csak egy pártocska nőtagozata.

    Számomra két dolog biztos. Tudják, hogy a szankciók nem döntik meg Putyint. Tudják, hogy a szankciók katasztrófába lavírozzák Európát.
    Mi pedig tudjuk, kulcspozícióban lévő politikusaink lehallgathatók és zsarolhatók. Mire feljutnak a csúcsra annyi emberen gázolnak keresztül, hogy mi itt lent biztosan nem számítunk nekik.

  100. 106-108
    Még annyit el tudok képzelni hogy:
    2 dolog van:
    1
    Most a lakossági fűtést ne nézzük az minket nem érint.Amúgy a német házak jó része jól szigetelt tartja a hőt.Sokan nem is gázzal fűtönek de sokan igen.Persz ebből lesz gond de ami minket érint az a másik
    2
    Az ipar.Leáll e? Itt még azzal tudnak stratégiázni hogy beíndítanak atomerőműveket.1 db beindítása is energia persze nem elég.Hozzá jöhet a szénerőművek.
    Illetve meg kell nézni hogy milyen iparágaknak kell a gáz és oda adni elsőnek.
    Például azt mondom műtrágyagyártás.Sok gáz kell de nincs, így azt tudja tenni hogy készen megveszi a műtrágyát mittudomén brazíliából vagy izraelből vagy ahol van.Ez talán megoldható mert mondjuk vesz 5 nagy teherszállító hajó műtrágyát és mondjuk jut minden németre fejenként 50 kg műtágya.Lehet enni, jó étvágyat 😀 Viccet félretéve szóval meg kell nézni hogy mi az ami csak gázzal tud menni, ha sok gáz kell hozzá és beszerezhető máshonnan akkor meg kell venni és a bejövő gázt csak olyanra fordítani ami nélkülözhetetlen az iparnak.Közben az lng terminálokon is csorog majd be gáz.Ha már azt meg tudná tenni hogy lemegy 10 %-ra a töltöttség és mindig rátölt 15%-ra (mint az alkoholista az utólsó forintjaival de minden nap piához jut :D) és közben lassan építené ki a terminálokat darabról darabra és egyre több hajó tudná átfejteni a gázt….szép kis mese 😀
    Amúgy nem tudom mennyire bonyolult lehet 1 lng terminál, biztos nem egyszerű de a hajót és a gáztározót kell összekötni lényegében plusz sűrítés ,lefejtés de azért csak nem atomerőműépítésről van szó.

    Persze azt itt senki nem mondja meg hogy a fosszilisekkel termelt és a atomerőművek energiája elég e az ipart működtetni vagy nem.Egy autóösszeszerelő üzemhez gondolom elég az áram.Nyilván itt van a kutya elásva mert ha nem akkor leáll és leáll vele eggyütt pl. a magyar Bosch és beszállítói….De mondtátok hogy viszik is ki a wolswagent amerikába.
    Hát a franc tudja mi lesz.Ha jól stratégiázik akkor a fent leírtak alapján tudja tologatni a bábukat de ezt innen ember nem mondja meg hogy Vladimirnek lesz igaza vagy Károlynak.Legalábbis ezt kigoooglezni nem lehet a portfolio.hu-nak meg szenzációhajhász oldalaknak hinni nem lehet.
    Az is lehet hogy a blog történetének a legnagyobb összeomlásának leszünk szemtanúi 😀
    De ami „jó” hogy nem kell sokat várni hogy megtudjuk mi lesz.

    Na az olaj másik tém aazt majd később.

  101. 108 Károly:
    Nem a szankciókra gondoltam az tényleg nem sokat ér hanem a katonai/merénylet oldalról megdönteni. USA most is 10-szer annyi hadianyagot ad mint az egész eu együttvéve és azt mondják Biden meg a többiek hogy NO LIMIT ameddig csak kell addig adják alájuk a lovat. Lehet ők ígérték be az EU vezetőknek hogy itt Putyint lerendezik pikk-pakk és nem csak ukrajnát de még az orosz erőforrásokat is szépen be lehet majd húzni EU-nak? Az EU vezetők meg elhitték vagy ahogy mondod lehet csak szimplán a nagy részük zsarolva van. Mindkettő szomorú mert mutatja kik és milyen kvalitással vannak nem csak itthon de az EU-ban is vezetői székben…

    De most hogy az északi áramlatnak lőttek miért nem fosnak be a nyugati politikusok? Akkora mellényük van de mire fel? Tök világos hogy nagyon fájó szűkölködés lesz vagy le kell térdeljenek az oroszok előtt és a maradék ÉÁ2-n kell kérni földgázt (ami még mindig nem elég)

    109 andrew :
    Hiába jól szigetelt házak meg „csak” gáz de sajnos ez nem ilyen egyszerű… Ezt hallgasd végig, kis gyorstalpaló : https://www.youtube.com/watch?v=MX4ctQZyEMg

  102. 109. andrew

    A BASF ludwigshafen-i vegyiüzem gázfelhasználását is belekalkulálták a sötétződ csillámpóniék az orosz függőség megszüntetésébe? Ha az kényszerleállna 1-2 hónapra, akkor közel a vég más ipari ágazatoknak is.

  103. 110 freeetoaster

    Meghallgattam az előadást.A végén mondta ha jól emlékszem hogy Németországnak 2 lng terminálja van és még kettő épül hamarosan.A manusz aki beszél ahogy észrevettem nem világvégét mond hanem átmeneti bajokat.Ugye pl. a BASF-el sakkoznak hogy mit állítsanak le .Pontosan nem emlékszem de valahogy ő is úgy mondta hogy azért olyan nem lesz hogy a németek hónapokig gáz nélkül maradnak hanem lesz olyan hogy a tárolók töltöttsége lecsökken.
    Azt tudom hogy a BASF nagy alapanyaggyártója a hungarocell resinnek.Talán lehet az egyedüli legnagyobb az eu-ban.Most ha nem lenne hab alapanyag akkor sok terméket nem tudnának gyártani mert ebbe csomagolnak hűtőt .tévét stb…és anélkül szállítani nem lehet.
    De a másik amin gondolkodtam a házszigetelés.Lehet hogy ha a BASF nem gyárt hab resint (vagy keveset gyárt) )akkor a most is drága hungarocell szigetelőlemez ára lehet elszáll? Most kellene még venni?Ha valamiből hiány lesz annak az ára elszáll.
    Érdemes lehet betárazni szappanból is de mosógélt pl. nem érdemes venni mert évekig állítólag nem áll el , hanem összeáll.

    Még egy gondolat: állítólag a hollandok leállítják az üvegházakat.Ugye azt hinnénk hogy majd nem lesz télen a lidl-ben ez meg az.De az az igazság hogy a pénz utat tör és lehet behozzák észak afrikából vagy törökországból majd a zöldséget, gyümölcsöt.Sok olyan terméknél előfordulhat (feltételes mód) hogy a pénz utat tör , tehát ha hiány van ebből vagy abból akkor a világ másik feléről már itt is van.

    Persze még mindg nem mondom azt hogy nem lesz baj, konkrétan nem tudom, de minden nappal többet látunk.

  104. „A Goldman Sachs minapi elemzése szerint a jelenlegi szintről még 30 százalékot eshet vissza a gáz ára, ami nagyjából 85 euró/megawattórás árat jelent a holland TTF tőzsdén. Ám már most úgy saccolják a szakértők, hogy meglesz a böjtje dolognak , és a jövő évben ismét meredek emelkedés várható. Mivel rengeteg félrevezető politikai nyilatkozat hangzik el nap mint nap, amelyek hamis biztonságérzetet kívánnak kelteni, érdemes megnézni, mi vezetett az árak eséséhez, és mi vezet majd ismét az árrobbanáshoz….
    …Mivel abból kiindulni, hogy véget ér a háború, és újraindul a korábbi szintű gázszállítás Oroszországból naivitás, Európának minden jel szerint igen nehéz döntéseket kell meghoznia. Nem jut elég gáz minden európai gazdaság számára, így lesznek nyertesek és lesznek vesztesek….
    …Persze, mentőcsomag ide vagy oda, a németeknek és minden európai nemzetnek fáj az energiaválság. Leépítésok, tömeges elbocsátások, rövidített munkahetek vannak az üzemekben, az infláció felzabálja a reálbéreket, a hosszútávú szerződések helyett az alvállalkozók legfeljebb a következő két hét megrendeléseiben lehetnek biztosak. És ez még csak a kezdet.
    Az persze nem igaz, hogy az oroszfüggetlen európai energiaellátás elérhetetlen cél. De ezt lassabban, lépésről lépésre kellett volna megvalósítani, mert ebben az erőltetett tempóban darabokra szakítja az európai gazdaságot, benne a bérből és fizetésből élő családok boldogulását is”
    https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/11/03/miert-zuhan-a-gaz-ara-europaban-es-miert-kell-ezert-aggodnunk-korkep-elemzes/

    A cikkben leírják a helyzetet, amit az okos döntések okoztak. De mi értelme van az oroszfüggetlen európai energiaellátásnak? Nem onnan célszerű vásárolni, ahonnan a legolcsóbban lehet beszerezni? Persze lehet finnyáskodni, hogy tőled nem vásárlok, mert csúnya vagy, de akkor meg kell fizetni a döntés árát. Megéri?

  105. 112:andrew:
    „A manusz aki beszél ahogy észrevettem nem világvégét mond hanem átmeneti bajokat”
    Az átmeneti bajokból simán kerekedhet világvége is. Illetve kinek mi a világvége és mi az átmeneti baj ?

    „De az az igazság hogy a pénz utat tör és lehet behozzák észak afrikából vagy törökországból majd a zöldséget, gyümölcsöt.Sok olyan terméknél előfordulhat (feltételes mód) hogy a pénz utat tör , tehát ha hiány van ebből vagy abból akkor a világ másik feléről már itt is van.”
    Igen, de aki bezárta az üvegházat az nagy valószínűséggel tönkre megy, embereket bocsát el, visszaesik a kereslet vagyis zsugorodik a gazdaság ami további leépítésekhez vezethet. Sajnos senki nem tudja, hogy hol vannak a billenőpontok, illetve platók ahol új egyensúlyi helyzetek állhatnak be amik csak kevéssel rosszabbak mint előtte. Legrosszabb esetben iszonyú spirál is kialakulhat ami maga alá temetheti Európát.

    „Persze még mindg nem mondom azt hogy nem lesz baj, konkrétan nem tudom, de minden nappal többet látunk.”
    Szerintem pedig egyre kevesebbet. Legalább is a média (főleg a fősodor) információi alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük