(3980) Húsdaráló

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

AL  JAZEERA

Húsdarálóba szánva: Az oroszok reagálnak a mozgósításra

Miután Putyin elnök bejelentette a lakosság részleges mozgósítását, a keresőmotorokon a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” beütése megugrott.
Írta: Niko Vorobjov
89. útban a 90. felé

Szerda reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette az ukrajnai háború új szakaszát: a részleges mozgósítás kihirdetését.

Bár. ezt a lépést a keményvonalasok már a kezdetek óta szorgalmazták, a kormány megpróbálta a konfliktust visszafogott „speciális katonai műveletként” bemutatni, nem pedig olyasvalamiként, amely közvetlenül érintené a polgárokat. Lehet, hogy ez most megváltozik.

Szergej Sojgu védelmi miniszter a Russia 24 tévécsatornának adott interjújában elmondta, hogy Oroszországnak 25 millió hadra fogható férfi áll a rendelkezésére, de csak 300 ezret hív be, katonai tapasztalattal. Kiegészítő képzésben részesülnek, mielőtt a frontra küldik őket, és nem lesznek köztük főiskolai hallgatók vagy volt hadkötelesek.

Sojgu azt is állította, hogy eddig 5397 orosz katona halt meg a konfliktusban.

Kedden a Duma törvényt fogadott el, amely büntetést szab ki a fosztogatásért, a harc megtagadásáért, a megadásért és a dezertálásért.

Az új szabályok a mozgósítás, a háborús és a hadiállapot idején is érvényesek – a kormány eddig nem szívesen emlegette az ukrajnai inváziót háborúként, helyette a „különleges katonai művelet” kifejezést használta. Az új rendelet szerint a tartalékosokat a rendes, szerződéses katonákkal azonos bánásmódban részesítik, ha nem jelentkeznek szolgálatra.

„Vesztésre áll a háborút, és tenni akarnak valamit, hogy ne veszítsék el” – mondta Oleg Ignatov, a Crisis Group moszkvai elemzője az Al Jazeerának.

„Szerintem a fő probléma az, hogy kevés az ember a fronton, nincs elég katonájuk Ukrajna megtámadására, vagy akár a megszállt területek védelmére. Le akarják zárni a harcot az ukránokkal, ezért hirdették meg a mozgósítást.”

A közelmúlt kudarcai miatt az orosz hadseregnek máshol kellett ember anyagot keresnie. Jevgenyij Prigozsin oligarcha és a zsoldos csapat állítólagos vezetője egy börtöntelepen azt mondta az elítélteknek, hogy ha készen állnak a hat hónapos szolgálat teljesítésére, elengedik a büntetésüket.

„Vagy katonai magáncégek és rabok [harcolnak Ukrajnában], vagy az Ön gyermeke” – mondta később Prigozhin közleményében.

Korábban, a kirgizisztáni újságírók feltártak egy közösségi médiakampányt, amelyben „biztonsági őröket” alkalmaztak Ukrajnában dolgozni, havi 240 000 rubelért (4383 dollárért), valamint az orosz állampolgársághoz való egyszerűsített útért. Hamar kiderült, hogy ez Wagner újabb toborzási akciója.

Kirgizisztán és szomszédai Üzbegisztán és Tádzsikisztán migráns munkavállalók forrása Oroszországba. Szerdán a moszkvai kirgiz nagykövetség figyelmeztette honfitársait, hogy egy idegen hatalom nevében való konfliktusba keveredés odahaza bűncselekménynek számít.

Bár az év elején állítólag több tízezer szíriai és más külföldi harcost soroztak be Moszkva nevében harcolni, úgy tűnik, hogy jelentős idegenlégió még nem jött létre.

Míg a kormány ígéretet tett arra, hogy csak katonai gyakorlattal rendelkezőket hívnak be, valójában semmi sem akadályozza meg, hogy a tapasztalattal nem rendelkezőket is besorozzák. Válaszul a tavaszi ifjúsági demokratikus mozgalom a mozgósítás elleni demonstráció megújítására szólított fel Moszkva, Szentpétervár és minden orosz város központjában.

„Vlagyimir Putyin most jelentette be a részleges mozgósítást Oroszországban. Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezrei – apáink, testvéreink és férjeink – a háború húsdarálójába kerülnek” – írta a Spring Instagram-oldalukon.

„Most a háború valóban minden otthont és családot érint. A hatóságok azt szokták mondani, hogy csak „szakemberek” harcolnak, és ők nyernek. Kiderült, hogy nem nyertek és elkezdték toborozni a frontra. A háború már nem „odakint”, hanem hazánkban, otthonainkban van és a rokonainkért jött el.

A mozgósítás szükségességéről naponta kiabáló képviselők meleg székeikben maradnak, élnek és virulnak. Hiszünk abban, hogy mozgósítani kell őket, és Ukrajnába kell küldeni őket – hadd haljanak meg beteges fantáziáikért, ne pedig hétköznapi srácokat küldjenek a halálba.”

Mintha ezt előre sejtené, Ilja Remeslo, a Kreml-barát kommentátor azt írta a Telegramjában, hogy „megbízható források” közölték vele, elsőként az „illegális gyűléseken” részt vevőket mozgósítják.

„Azonnal a helyszínen ellenőrzik az iratokat, azonosítják, őrizetbe veszik és elküldik a belügyi szerveknek” – állította. „Ezután a katonai regisztrációval és toborzással együtt meghatározzák a behívott kategóriáját. Azokat, akik nem felelnek meg azonnal az első kategóriába [a 300 000 tapasztalt katonából], azokat későbbi sorozásra regisztrálják. Szóval, várunk benneteket, – tette hozzá. – Ideje szolgálni.”

Szerda este tüntetések zajlottak Oroszország városaiban, bár azok kisebbnek tűntek, mint a februáriak.

Ivan Zsdanov, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij közeli szövetségese kijelentette, hogy a Navalnij csapat kész támogatni minden háborúellenes akciót: „Ha készen áll nagyobb dolgokra, beleértve a katonai toborzóirodák felgyújtását is, mi is készek vagyunk segítséget nyújtani.”

Ignatov azonban azt mondta, hogy komoly tiltakozások nem valószínűek, mivel az orosz társadalom annyira atomizálódott.

„Nincs szolidaritás az orosz társadalomban, és nincs egység. Nincs civil társadalom, és Oroszországban a 2000-es évek óta nem voltak szabad választások” – mondta.

„Szerintem minden tiltakozást megpróbálnak megakadályozni, és aki ellenzi a mozgósítást, azt szigorúan megbüntetik. De szerintem az emberek megpróbálják szabotálni ezt a döntést. A hímek el akarják kerülni a mozgósítást, el akarnak bújni a besoroztatni próbáló emberek elől.

A Google Trends szerint a Putyin bejelentése előtti órákban a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kérdés feltűnést keltett a keresőkben, csakúgy, mint a „hogyan törjünk el egy kart”. Szerdán az összes isztambuli és szinte minden jereváni járat betelt.

De a tengerentúli menekülés nem mindenki számára választható. Azok a katonák, akik eddig azzal a kiskaput használva elkerülték az ukrajnai bevetést, hogy nem háborút hirdettek (vagyis nem kötelesek részt venni), most zárva találják az ajtót.

NN, egy szakaszparancsnok, aki névtelenül beleegyezett, hogy beszél az Al Jazeerával, azt mondta, hogy felmondólevelet írt, de a hadsereg nem fogadja el.

„És ha most nem csatlakozom a különleges művelethez, akkor a mozgósítás miatt börtönbe zárnak. Általánosságban elmondható, hogy a hadseregünkből való elbocsátás folyamata nagyon bonyolult – nem lehet csak úgy kilépni” – mondta. ”

A [bevetési] parancs már megérkezett, és nem tudom, mit tegyek. nem akarok menni; az állam érdekei nem esnek egybe a közérdekekkel. Sokan [a hadseregből] osztják a véleményemet.”

Mások azonban inkább beletörődnek a bevetés lehetőségébe.

„Ez közvetlenül érint engem az életkorom miatt, szolgáltam és megfelelő képzettséggel rendelkezem, így minden kritériumnak megfelelek, kivéve talán azt a tényt, hogy a haditengerészet nem igazán hasznos [Ukrajnában]” – mondta a 35 éves. Valentin Szentpétervárról, aki 2009-2010 között szolgált a haditengerészetnél.

„Néhány srácnak más a véleménye. Valaki el akarja hagyni [az országot], de a legtöbbünk elmegy, ha azt mondják. Nem félek. Ha megkapom az értesítést, megyek, de én sem sietek.”

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

156 gondolat erről: „(3980) Húsdaráló

  1. Jól látszódik hogy az Internet korában felnőtt, tájékozott fiatalság nagyot tesz a propagandára meg a 70 éves Putyin – számunka ködös – elképzeléseire. Pont nem akarja magát feláldozni azért hogy a vezetők a helyükön maradjanak – ez a tét, ha nem jön össze a háború, a vezetők a rezsim cserélődne. Ez már nem a XX vagy XIX. század ahol valódi honvédő háborúk voltak, ténylegesen veszélyben volt a nemzet, fizikailag is. Most az elit, Putyin maradása a tét csak, hisz a fiatalok nagy többségét nem érdekli a SZU, sem az öreg Putyin ködös elképzelései hogy mikor volt jobb most vagy 40 éve. Akik elmennek fiatalok, okostelefonnal, Internettel, VPN-el tájékozódnak a világ dolgairól. Vajon közületek, akik ITT az Orosz bias-t tolják, egyetértenek Putyinnal, hányan jelentkeztek Oroszországban? Kapnátok Orosz állampolgárságot, mint Snonwden. Szerintem egyikőtök sem. Most lenne lehetőségetek az igazatok megvédésére, az ideológiátok kiteljesítésére. Fotelhuszárok.

  2. 1 Tudsz oroszul, akkor olvass VK-án…
    Egy újabb idióta, aki a saját halálának szurkol, egy díszes példánya a homo sapiensnek.

  3. 2. Jövőnk, kifejthetnéd én megtettem. A fitatalok nem akarnak meghalni Putyin vérgőzös elméletei meg a korrupt elit miatt, ez a napnál is világosabb. Az hogy fotelhuszár vagy, pedig tény 😉 🙂

  4. 1.Minato: Szerintem amikor képes voltál leírni, hogy „legjobb lenne ha a NATO lerohanná Oroszországot és elvenné erőforrásait”, te is fotelből kibicelve sóhajtottad el vágyadat, amit pacifistának gondolsz, de világháborút hozna.
    És oroszbarátnak mondod, akinek nincs ekkora vak bizalma Amerikában és a Nyugatban. Döbbenetes szűk látókörűség.

  5. Két megjegyzés a mobilizáció kérdéséhez.

    1. Putyin tegnap olyan utasítást adott, hogy azok a férfiak, amelyek nem felelnek meg a mobilizációnál kihirdetett feltételeknek, tehát például katonailag képzetlenek stb., azok mehetnek haza, le kell szerelni őket.
    Mindenhol vannak hülyék is, ellenérdeket képviselő civilek vagy akár katonák is; világossá lett téve az elnök által, hogy fűt-fát tilos behívni a mostani mobilizáció keretein belül, van egy világos kritériumrendszer.

    2. Mindenki holt biztos abban, hogy az a sok férfi, aki most tényleg elhagyta ill. elhagyja Oroszországot, az mind vagy félelemből teszi ezt, vagy eleve utálja a mostani rendszert és nem hajlandó szolgálni.
    Hát én meg azt mondom, hogy az illetékes szolgálatok hülyék lennének nem kihasználni ezt a helyzetet és egy adott országba százával, ezrével küldeni olyan személyeket, amelyek egyébként lojálisak a mai orosz hatalomhoz. Miért, olyan nagy gond lett volna akár órák alatt lezárni a határokat, de most komolyan? Ha az ellenzékiek menekülnek, ezzel eleve gyengítik a hazai bázisukat és mint fent említettem, akár más pozitív hozadéka is lehet ennek az egésznek a Kreml számára. Nem hiszem, hogy nem számoltak azzal, hogy a mobilizáció kihirdetése után lesz egy ilyen reakció is, amit akár ki is lehet sok mindenre használni.

  6. 4. Csont, sajnos most is pont így látom hogy ez a lehetőség benne lesz a pakliban. Simán lehet hogy a fronton találjuk magunkat nemsokára. Vagy páraként a légkörben. A gond az hogy egy Oroszország méretű hatalom (már nem nagy) kezd el Észak-Koreásat játszani, trollkodni, háborúskodni, gázt elzárni, olajfinomítójat meg gázvezetékeket robbantgatni, akkor szerinted milyen lehetősége van a NATO-nak vagy az EU-nak? Hagyja, hagy csinálja? Egy darabig lehet. Úgy háborúskodjon, trollkodjon ahogy csak neki tetszik? Nem 🙁

  7. 3 Te adtál már le nyolcvanezer lövést AK-val?! Költői… 😀

  8. Na ezért nem akarunk mi háborút, Jövőnk már elpufogtatta az összes lőszerünket.

  9. 1. Minato
    Ja a fiatalság tényleg tájékozott a nyugati propagandából, a hollywoodi filmekből meg a youtuberól, gondolkodnia már nem is kell.

  10. 2. Jövőnk

    1
    Én már csak azért “szurkolok” egy világégéshez, hogy kipusztuljon az összes ilyen egybites, megvezethető, saját magát -ezáltal másokat is- céltáblának állító menthetetlen idióta.
    Hogy legalább a másodperc század részéig megvilágosodjanak..
    Mert ez a fajta sötétség, tudatlanság, már mindentől fájdalmasabb.

  11. 6. Minato.
    Mihály Barna
    1 n.
    ·
    Láthatóság: Nyilvános
    A HIVATALOS NYUGATI POLITIKA, FŐLEG AZ USA, AZ ÉSZAKI
    ÁRAMLAT „”GÁZSZIVÁGÁSÁT”” teljes erővel igyekszik Oroszország
    szabotázsaként beállítani !!! — Igyekeznek a köznéppel
    elfeledtetni az USA politikájának alapvető lényegét, =
    MINÉL ROSSZABB, NEHEZEBB MÁSOK ÉLETE, ANNÁL
    JOBB AZ USÁNAK !!!
    Akik viszont a történések hátterén is képesek átrágni magukat,
    azok tudják, hogy lényegesen könnyebb egy kompresszorállomás
    csapjait elzárni, mint egy szabotázsakciót nyomnélkül végrehajtani.
    Melesleg azt is figyelmbe kell venni, hogy az USA HEGEMON
    POLITIKÁJÁNAK CÉLPONTJA NEM KIZÁRÓLAG OROSZORSZÁG,
    HANEM MINDEN OLYAN ORSZÁG, AHOL A TUDÁSHOZHOZ
    PÁROSUL A SZÜKSÉGES NYERSANYAG. — Abban, hogy az
    Európai országok szankcionálják oroszországot szinte kizárólagos
    szerepe van az USÁ-nak, azon belül pedig a NATO-nak. —
    Az amerikai politikának mindenkor elsőrendű érdeke volt és
    ma is az, hogy Európát szembefordítsa Oroszországgal, mert míg
    az előbbinél megvan a hegemonia megtöréséhez szükséges tudás,
    addig Oroszoszágnál megvan hozzá a szükséges nyersanyag. —
    HA AZ EURÓPAI ORSZÁGOK MEGBÉKÉLNÉNEK OROSZORSZÁGGAL
    AZ AZ USA SZÁMÁRA EGYENLŐ LENNE A FÖLDGOLYÓBIS FELETTI
    URALMÁNAK ELVESZTÉSÉVEL. — Sajnos ez a megbékélés minél
    később következik be, annál nehezebb lesz végrehajtani !!! —
    Az már csak hab a tortán, hogy = Az Egyesült Államok európai
    politikusok segítségével háborút folytat Európa népe és
    életszínvonala ellen. — Most a háború megnyerésének küszöbén
    állnak. — EURÓPANAK A GAZDASÁGA KEZD ROMOKBA DŐLNI,
    hogy ez ne történhessen meg Németországnak meg kell ( kellene )
    nyitni az oroszországi vezetékeket. — Ezt nyilvánvalóan az
    amerikaiak is tudják, s hogy ezt megakadályozzák,
    felrobbantották a tenger alatti vezetéket. — A közeli szeizmikus
    állomások 3-as erősségű földrengéshez hasonló robbanás
    rezgéshullámait rögzítették a vezeték közeli epicentrummal !!! —
    AKI MÁSKÉP LÁTJA A DOLGOKAT, CÁFOLJA MEG. )

  12. 300.000 menekült már összejött a mozgósítás hatására, ők már se harcolni nem fognak Putyinért, se dolgozni a rezsimjének. Csak az EU-ba múlt héten 88.000 orosz menekült érkezett, több mint ahány ukrán. Egy vén bolond háborúja miatt menekülnek mindkét országból. Senki nem akarja ezt a háborút Putyinon kívül, már csak azért folytatódik, hogy ne kelljen beismernie mekkora történelmi hiba volt elindítani ezt az értelmetlen öldöklést amibe mindkét ország bele fog rokkanni.

  13. ELNÉZÉST KÉREK, A MINATONAK SZÁNT VÉLEMÉNYEMNÉL
    TÉVESEN ÍRTAM A NÉGYES SZÁMOT. — HELYESEN A 6-OS
    számot kellett volna írnom.

  14. Minato

    Látom, továbbra is provokálod a fórumtársaidat. Te vagy itt a mi Észak-koreánk. S azt is eldöntötted, h az oroszok robbantották fel a saját gázvezetéküket. Oké… tudsz valamit?

  15. 11. Barna Mihály

    Ha az USA érdeke ez a háború, akkor Putyinnak le kéne állítania. Ha folytatja, akkor az ő érdekükért ölet meg rengeteg oroszt és ukránt. Ha nem állítja le akkor tényleg az lesz, hogy Oroszország és Ukrajna is megrokkan, az USA meg köszöni szépen Putyinnak, hogy ezt elintézte.

  16. 14. SZVP

    2022-ben dokumentáltan egy állam volt, amelyik erőszakosan megsértette egy másik európai ország szuverenitását.
    Tette mindezt úgy, hogy mindenki azt hitte, hogy nem fogja.

    Másfél éve az oroszok minden tette azt a célt szolgálja, hogy az energiaárakat emelje. Korábban kínálatszűkítéssel, nyilatkozatokkal, invázióval. Most csapelzárással, eszkalációval, atomfenyegetéssel…

    Sztem nem sci-fi arra gondolni, hogy esetleg ők voltak. Ebbe a sorozatba simán belefér, hogy ők voltak. És simán lehet, hogy nem.

    Szerintem itt derül ki a szektásság – az aki inkább szimpatizál a nyugattal, sokkal jobban képes bárkiről elhinni, aki a cui prodest alapján jól jár; aki az oroszokkal szimpatizál, elképzelni sem tudja, hogy ők lettek volna. És közben az oroszbarátok taktikai atomról delirálnak.

  17. 16.
    A lengyel-ukrán fal megteremtése után ezekkel a robbantásokkal utolsó kapcsolódási lehetőséget is elvették az oroszoktól, Európának sürgősen új hosszútávú gázszerződésekre lesz szüksége, a háború és a szankciók miatt lehetőség sem lesz egyhamar kijavítani a sérült vezetékeket. Ha az oroszok tették, akkor ez részükről öngyilkos lépés volt.

  18. 16. Keltafan

    Ha csak egy vélemény a sok közül (természetesen bizonyítékok nélkül), akkor nem kellene ennyire magabiztosan kijelenteni. Én még várok az infókra (friss az esemény), de az is lehet, h soha nem derül ki teljesen biztosan a bűnös kiléte.

  19. 16. Keltafan
    Nyakatekert érvelésekkel bármit ki lehet hozni. Ezzel az érveléssel tök logikus hogy kezdje akkor felrobbantgatni a saját olajmezőit, gázlelőhelyeit, felégetni a búzamezőit hogy így verje át a nyugatot. Hát Biden meg mondta tisztán még az elején hogy meg fogják szüntetni a vezetéket. Ez mostmár nem számít semmit hogy mit mondott akkor, annak fényében hogy ténylegesen valóra vált ? Orosz elfogultság ezt megkérdezni? Szuverenitás az jó nagy propaganda, mindig az érdekeknek megfelelően van alkalmazva. Hát ha egyszer ott oroszok élnek s oda akarnak csatlakozni akkor mi köze van Ukrajnának ehhez, milyen alapja van erőszakkal visszatartana ha az ottani emberek ezt nem akarják. Akik ott laknak az övék a terület s ők kell eldöntsék, hogy hova tartozzanak nem egy korrupt színész s akkor nincs háború. Hogy nem lehet ezt megérteni, nem tudom miért kell erőltetni ezt a szuverenitás baromságot.

  20. 19. András

    „Hát Biden meg mondta tisztán még az elején hogy meg fogják szüntetni a vezetéket.”

    Helyén kell kezelni ezeket a politikusi nyilatkozatokat. Van, ami a pillanatnak szól. Van, ami nem.
    Sok mindent mond Biden — máskor úgy kezeli a média, mint valami részeg öreg úr; most meg ez valami ultimate bizonyíték.
    Lehet, hogy így van. Nem tudom.

    Az oroszok meg mindig elmondják a tenyerüket dörzsölve, hogy milyen jó lesz, amikor Európa szétfagy. Majd a robbantások után leállították az Ukrajna felé való szállítást is.
    Szóval simán lehet ez az eszkaláció eszköze.

    „Hát ha egyszer ott oroszok élnek s oda akarnak csatlakozni akkor mi köze van Ukrajnának ehhez, milyen alapja van erőszakkal visszatartana ha az ottani emberek ezt nem akarják. ”

    Mi vaaaaan?

  21. 19. András

    Herszonban a lakosság 10%-a volt csak orosz, eszük ágában sem volt Oroszországhoz csatlakozni. 10 millió embert üldöztek el a megszállt területekről erőszakkal és van képük azt mondani, hogy az ott élők döntöttek a sorsukról? Olyan elképesztő cinizmus ez amire csak egy velejéig romlott rezsim képes.

    Ukrajnának joga van visszavenni az összes területét és az elüldözetteknek joguk van visszatérni az otthonukba. Oroszországnak csak a saját területén van joga népszavazást tartani. Miért nem ott kérdezik meg a nemzetiségeket, hogy akarnak-e saját államot? Hol az önrendelkezés amiről papolnak? Még arról sem kérdezték meg őket, hogy akarnak-e a húsdarálóba menni.

  22. Két nagyhatalom nyomja nekünk a propagandát. Olyan hírforrás, ami mindkettőtől független lenne, nem létezik. Ezekből próbálunk tájékozódni, kitalálni, mi az a 10-50%, ami igaz lehet belőle talán.

    Mindenkinek van preferenciája, az egyik oldal szimpatikusabb, valamilyen alapon az ő propagandájukat jobban elfogadjuk, meggyőzzük magunkat „észérvekkel”, hogy ez miért logikus. De tény, hogy nem tudhatjuk. Nagyon kevesen vannak közünk, akik a valóságos tényekhez első kézből hozzáférnek, pl. Vadász biztos sok mindent látott a fronton, de még ez is csak a valóság egy szelete, az összkép pedig a többivel együtt áll össze, amiben óhatatlanul benne van a propaganda is vastagon.

    Az erős érzelmi állapot teljesen érthető, de szerintem érdemes visszafognunk magunkat, amikor egymást szidnánk, a másik „hülyét”, aki „nem tud semmit”, „beszopta a propagandát” – hát, valószínű, de ne felejtsük el, hogy mi is, csak a másikat inkább.

    Én erkölcsileg kinézem akár az oroszokból, akár az amerikaiakból, hogy ilyen terrorakciót hajtsanak végre, szempillájuk se rezdül tőle, ha úgy érzik, ez az érdekük. Hogy Amerikának mért érdeke, az nyilvánvalóbb, Oroszországnak kevésbé, de ez még nem bizonyíték. Bizonyítékot valószínűleg soha nem fogunk látni.

    Hacsak nem ilyet:
    https://pbs.twimg.com/media/FdzJuQpWIAAa2Il.jpg

  23. 16 – Keltafan:
    Ha Putyin el akarja zárni a gáz, egyszerűen elforgat egy csapot, nem kell neki felrobbantani az önmaga által lefektetett vezetéket. Aki ezt nem érti, vagy kétségei vannak, annak nem itt van a helye.

  24. 20. Keltafan
    Az igaz de ilyen szavakan csak simán ignorálni se helyénvaló. Nem bizonyíték de garantálom normál esetben bármelyik bíróság elővenné mint tényező. Megtörténhet de semmi nem lepne meg.

    „Mi vaaaaan?” – Idealista de morálisan a nép akarata az ország s a szuverenitás fölött kéne álljon arra értettem. Meg volt mondva, van ott 2 megye, oroszok élnek ott s nem akarnak többé ukrajnához tartozni. Az a minimum hogy jön a nagy testvér segíteni, mikor már szép szóval nem megy.

  25. Tibor bá’
    Most mosolyogsz magadban = jól feladtam a labdát a társaságnak,
    ezt akár két napig is marcalgolhatják, legalább egy icipicit pihenek.
    AZ MEG VALÓBAN RÁD FÉR, hiszen szinte éjjel nappal dolgozol !!!
    Jó egészséget és pihenést kivánok mindkettőtöknek !!!

  26. 22. Tilinkó
    Hát ha az ukrán hatalom nem szervezte meg s nem engedte a népszavazást akkor ki szervezze meg ? Nincs ilyen hogy ukrajnának vagy oroszországnak a területe. A terület azé aki ott él rajta effektíve. Még azé is csak átmenetileg amíg ott van. Ha már nincs ott már nem az övé. A terület az van fizikálisan. Az ország az csak információ.
    Akkor a nyugat miért nem segített hogy gyertek szervezzük meg a szavazást, felügyeljük közösen hogy ne legyen manipulálva s a végeredményt mindenki elfogadja ? Megmondom: Azért mert féltek az eredménytől s attól hogy a példa ragadós lesz.

  27. 24 Nem mondom, hogy Putyin robbantott, szerintem valószínűbb, hogy az USA, de szerintem létezhet olyan gondolatmenet, ami alapján lehettek mégis akár az oroszok is. Ott kezdődik a dolog, hogy szerintem Putyin nem egybites sakkjátékos, nemcsak a következő lépést látja maga előtt, hanem sok lépésre előre gondolva manipulál. Ezek lehetnének indokok neki:
    -Úgyse akarnak gázt szállítani, tehát nem veszít semmit
    -Logikus gondolat, hogy csak az amerikaiak lehettek, nyilván felmerül mindenkiben, a korábbi lengyel külügyminiszter posztolt is ilyet, hogy „köszönjük Amerika” – ha összeugrasztja a NATO-t, legalábbis bizalmatlanságot szül a köreinkben egymással szemben, az előny, amit később kihasználhat
    -Szerződései vannak, amik szerint szállítania kell, ha nem szállít, fizetnie kell. Viszont ez vis maior, így nem kell se gázt szállítania Németországnak, se fizetni ezért.

    Továbbra sem állítom, hogy ők voltak, csak azt mondom, hogy aki a mindent elöntő propagandaáradatban totálisan bizonyos valamiben, az illúziókba ringatja magát.

  28. 30. Ábel,

    Szerintem jól gondolkodsz.
    Elnézve a mozgósítás kilátásait, eredményeit, ezzel sem fog sokra menni Putyin.

    EGyedüli esélye megbontani a Nyugat egységét, zavart kelteni a NATO államokon belül, elbizonytalanítva a lakosságukat, szembeállítani az európai országokat egymással, Amerikával.
    Mert ha a Nyugat egységes marad és folytatódik Ukrajna erkölcsi, pénzügyi/katonai támogatása, akkor neki vége.

  29. Re:31 Gyarmathy
    „Mert ha a Nyugat egységes marad és folytatódik Ukrajna erkölcsi, pénzügyi/katonai támogatása, akkor neki vége.”
    Milyen erkölcsről van szó? Mert én csak azt látom, hogy ukrán-orosz vérrel írt emberi áldozatok vannak…
    Utóbbi kettő viszont negáltan is ugyan úgy igaz.
    Ha ukrajna nem kap pénzügyi/katonai segítséget, akkor elsüllyed a nyugat által kreált mocsárban.
    (Nem mintha az oroszok nem süllyednének éppen nyakig ugyan abban a mocsárban…)

    Egyébként az ukik már annyi lőszert igényelnek, hogy nem tudják őket elég gyorsan visszatölteni, lassan az amerikai raktárakat kisöpörték, nem véletlenül vesznek d-koreai utánpótlást, mert már csak ott van szabad kapacitás.

    Nyugati hazug média buborékból nézve elég torz az a kép amit láttatni akarnak velünk, és orosz média buborékból mi is idiótáknak tűnhetünk.

  30. 32 dajtás, van ez a kifejezés, hogy „erkölcsi támogatás”, semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire erkölcsös vagy erkölcstelen. Azt jelenti, hogy drukkol neki, nem anyagi módon támogatja, csak szóban.

  31. 28. András

    Ez a „népszavás” olyan volt mint amikor valaki fegyverrel betör a szomszéd házba, lelövi a család egyik részét, a másik része elmenekül, majd az ottmaradt idősekkel és gyerekekkel a fejükre célozva megszavaztatja, hogy a ház az övé.

    Soha senki nem fogja ezt elismerni, mert ez nem népszavazás volt, hanem terrorcselekmény.

  32. Aki hivatásos katona, annál nehéz értelmeznem, hogy húzza a száját, hogy a frontra vezénylik. Részéről ez kb olyan, mintha valaki csak a nyári szünetben akarna tanár lenni… Vagy mondjuk ha a tűzoltó nem akarna kimenni oltani amikor tényleg tűzeset van…
    Persze akik egyébként civilek, csak sorozási kötelezettség miatt kerülnek a haderő kötelékeibe, azoknál megértem, hogy inkább a seggüket féltik.
    Eddig is komoly bukó volt az orosz gazdaságnak ez a háború, de a mozgósítás még erre is rátesz majd, mert több százezres számban menekülnek külföldre, további több százezren pedig a seregbe kerülnek be azok közül, akik eddig a gazdaságban dolgoztak, termelték a GDP-t.

  33. Re:33 Ábel
    Értem én, csak ebben a szituban nem tudnám használni az „erkölcsi támogatás” kifejezést, mert ez a totális szembeköpése a fogalomnak, amiről szólnia kellene.

    Ha az emberi szempontokat nézzük akkor így szólna:
    „Mert ha a Nyugat egységes marad és folytatódik Ukrajna feláldozása, pénzügyi/katonai támogatással, akkor neki vége.”
    Minél tovább folytatódik a háború, annál több ukrán-orosz ember fog meghalni mindez miért, mert nem képes olfogadni a deep-state, hogy multipoláris lesz a világ.

  34. 28, 34 az országhatárok általában nem szavazási alapon szoktak eldőlni, az a kivételes eset… Én se deklarálhatom a saját házamat külön államnak családi szavazás alapján. Vagy mondjuk az osztrák határon álló tanya gazdája se dönthet úgy, hogy ő mostantól inkább Ausztriához tartozna, még akkor se, ha egyébként osztrák származású a tulaj.

  35. 36. dajtás

    A világ már eddig is multipoláris volt. Kína, India, Brazília, az EU vagy Japán pozíciója a világban nem attól függ, hogy Putyin elfoglalja-e Ukrajnát.

    Ez is csak egy hamis magyarázat arról, hogy miért háborúzik. Kitalálta, hogy a multipoláris világért harcol, de ez csak egy mese, hogy ne kelljen kimondania az igazat, hogy ez egy területszerző háború orosz nacionalista érdekek miatt.

    A többi nagyhatalom pozíciója nem ettől a háborútól függ. Putyin csak Oroszország hatalmát akarta növelni ezzel, de végül csak meggyengíteni fogja.

  36. 36 Ilyen alapon a kifejezés eleve okafogyott, hiszen elsősorban politikusok szokták használni, akik tudjuk milyenek. Dehát a világ már csak ilyen.
    Én nem gondolom egyébként, hogy olyan erkölcstelen lenne valakit támogatni abban, hogy megvédje magát, amikor egy diktatórikus hatalom erővel rátör.
    Ha Putyin minket akarna bekebelezni, azt gondolom, erkölcsös dolog lenne az ellenállás, ahogy 56-ban is az volt, függetlenül attól, hogy hogy kavarja a szart a háttérben a deep state.

  37. 37. Avatar
    Javaslom elolvasni az ENSZ önrendelkezésről szóló részét. Azt hogy mi a szokás meg mi az etikus az teljesen távol áll egymástól. tudom, úgy szokott eldőlni ahogy az uralkodók eldöntik, téged, engem meg senkit meg nem kérdeznek. Hát ha van elég nagy területed meg népes családod hogy független legyél mindentől amit az állam ad akkor mi lenne azzal a probléma ha már sarkítani akarunk. Vagy kötelező mindenképp valaki ( egy állam ) uralma alá tartozni ? Az államhoz addig tartozok amíg használom a szolgáltatásait, az aláírásommal, a névjegyemmel, a személyi kártyám igénylésével, állampolgársággal hűséget fogatok a szolgáltatásairt cserébe. Ha már azt nem igénylem akkor az államnak semmi köze hogy mit csinálok a területemen.
    Attól, hogy uralom, rabszolgaság alatt vagyunk ne használjuk már fel morális alap megteremtésére azok ellen akik az állammal nem értenek egyet. Ha csatlakozni akarnak akkor hadd csatlakozzanak, aki ezt akadályozza erőszakkal azzal sajnálom de nem tudok együttérezni mikor támadás alatt vannak

  38. Srácok, kritizáltok itt engem, pedig csak logikusan gondolkodom a szembenálló felekről: https://www.newsweek.com/2022/10/14/biden-thinks-non-nuclear-threats-will-stop-putin-his-military-doesnt-1747343.html
    Nem mutathat gyengeséget a NATO, USA sem, ennek el fog jönni az ideje, nem én találom ki ezt. Sajnos erre felé mutat minden lehetséges verzió.
    Az EU gyenge egyedül, szüksége van az USA-ra, ez nem egyoldalú dolog. Történelmi gyökerei vannak. Persze az USA kihasználja ezt, ez meg egy másik dolog.
    Valamelyik nap sajnos arra fogunk ébredni (ha fogunk) hogy Putyin atomot dobott, vagy már lövi egymást a nyugat.
    A gázvezetékekről sok szó esett. Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy Putyin nem mai gyerek, előbb-utó így vagy úgy megy. Ezzel a robbantással bebiztosította, hogy az utódja ne tudjon egyszerűen békülni, vagy gyorsan pénzt szerezni Oroszorstágnak a gázcsapok nyitásával. Gondolom otthon is baj van, nem mindenki ért egyet vele.

  39. A most besorozottak valószínűleg nem a frontra mennek, hanem területet biztosítanak. Lehetséges, hogy északról lezárják a nyugati fegyverutánpótlás útvonalát, az ellenőrzéséhez viszont létszám kell, mert azok nem baráti területek.
    A lengyelek már azon gondolkodnak, hogy milyen NATO beavatkozás szükséges. Ukrajna területén kívülről indított támadások, légi műveletek. Azt ugyan nem tudom felfogni, hogy ez nekik miért cél, ha pusztulnak a szomszédok csak akkor jó, ha én még valamennyire épen maradok.

  40. 40. András

    Az ENSZ főtitkára is világosan kijelentette, hogy az ENSZ alapokmányával és a nemzetközi joggal ellentétes Putyin akciója és nem változtatja meg a nemzetközileg elismert határokat.

  41. 43. Tilinkkó
    Mostmár így igen. De ha a nemzetközi közösség magasról tesz rá hogy időben megoldják az ilyen problémákat mikor még meg lehet oldani, akkor mit tehetett volna Putyin. Ha az ENSZ semmit nem érvényesít amit rögzítenek csak okoskodik összevissza mikor már megvan a baj akkor hiába moralizál visszamenőlegesen mert az a szó annyit is ér, ha hallgatott amikor Ukrajna nem tartotta tiszteletben az emberi jogokat meg mikor amerikai érdeket sértene az igazság akkor is lapít.

  42. A népszavazás csak arra kellett, hogy formája legyen dolognak. Kárpátalján is volt, ha akarták volna, lett volna következménye, ha nem, akkor nem. A népek önrendelkezése szépen hangzik, ha van hozzá erejük, akkor érvényesíthető. A katalánokat is jól fenéken billentették. Koszovóban jó volt, mert úgy akarták. A lényegen semmit sem változtat.

  43. Kedves nyugat barát hozzászólók!
    Ne tessenek elfelejteni, hogy Ukrajna 8 éven át lőtte (14.000 halott) a most elcsatolás előtt álló, kelet ukrajnai területeket.

  44. 46. Tibor ba’ azt azért érdemes hozzátenni, hogy azok már csak a térképen voltak Ukrán területek. Az ott lévő szakadárokkal és Orosz támadóikkal harcoltak. Gondolom ezt a kavázi elcstolást szó nélkül kellett volna tűrniük. Nyilván. A Krím annektálása után, hagy vigyék. A világon hány ország ismerte el őket? 3 a 200-ból? A mostani népszavazást is meglepődnék ha 2-3 országnál többen ismernék el.
    Épp néztem Putyin elcsatolási beszédét.
    Hujjujj kígyót-békát mondott a nyugatra, be van pörögve mint a vasorrú bánya a mágneses viharban 🙂
    Kíváncsi leszek mi lesz ebből, de semmi jóra nem számolok.

  45. 46 Ha most a Románok bejönnének a Tiszáig, akkor nekünk ölbe tett kézzel kellene néznünk? Vagy szabadna visszalőni? Mért ne lőhetné a saját területét megszállókat? Nevetséges.

  46. 48. Ábel
    Ha Havasalföldet hozzánk csatolták volna és a románok támadnák, akkor mert ott írtjuk a románokat, akkor meg kellene sértődnünk? Hiszen az magyar terület, nekünk adták.

  47. 49 Fordítva van, a mi területünket adták nekik. Meg se próbáltuk erővel visszaszerezni soha. Pedig nem írtunk alá Budapesti Memorandumot róla, hogy Isten bizony tiszteletben tartjuk Románia területi integritását, cserébe, hogy nekünk adják az atomfegyvereiket.

    Egyébként nem irtották az oroszokat. Barátságtalan törvényeket hoztak ellenük, ami miatt rosszul érezhették magukat, ugyanúgy, mint a kárpátaljai magyarok. Felhatalmazás ez, hogy lerohanjuk őket? Akkor mért nem vettünk vissza mindent, amit Trianonban elvettek tőlünk?

  48. 45. kakukk
    így van. Ha a legvégén mégiscsak az számít hogy vane erő hozzá akkor nincs értelme moralizálgatni. Ha van hatalom amelyiknek érdekében áll hogy kiálljon melletted akkor van önrendelkezés, ha nem akkor kuss. Ha ezt így el fogadjuk s rendben van, akkor miért ítélkezünk, mikor inkább magunkban kéne a hibát keresni, mivel rákényszerítünk embereket, hogy erőszakos eszközökhöz folyamodjanak ha érvényesíteni akarják azt, amihez joguk lenne. Ha megengednék a békés megoldást akkor 100% hogy nem akarnának háborúzni ők sem.

  49. 46. Tibor bá
    A 14-es háborúban összesen halt meg 14.000 ember. Katonák, civilek, lelőtt maláj gép utasai, stb.
    A civil áldozatok száma 3400, ebből 2000-en a háború kitörésekor, 1000-en a rá következő évben haltak meg.
    Az civil áldozatok 80 %-a a szakadárok területén hunyt el, de ez annyira nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy ott sokkal több harc dúlt 14/15-ben.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Russo-Ukrainian_War

  50. 46: Tibor bá se felejtse el, hogy a szakadárok is lőtték az ukránokat, és abból az állítólagos 14 000-ből jelentős részt épp ők öltek meg. Ebben a számban az ukrán katonai veszteségek is benne vannak, meg a szakadárok által lelőtt maláj repülő is, stb.

    https://mercatornet.com/did-ukraine-kill-14000-pro-russians-and-civilians-in-donbass/78793/
    „The famous figure of 14,000 casualties, often quoted by pro-Russian comments, comes from this document. In fact, the U.N. estimate is between 14,200 and 14,400 victims.

    By no means were these victims all “killed by the Ukrainians.” According to the UN, 10,900 victims were soldiers, of whom 4,400 were Ukrainians and 6,500 pro-Russian combatants of or on behalf of the separatist pseudo-republics. Civilian victims were between 3,400 and 3,500. The latter were in turn not all victims of attacks and of drones and rockets launched by Ukraine against the pseudo-republics. In fact, a part died in the portions of the oblasts of Luhansk and Donetsk that remained under Ukrainian control during attacks by separatists.

    The UN report also notes that 8.8 percent of all civilian victims come from a single incident, which happened on July 17, 2014, when Malaysian Airlines flight MH17 from Amsterdam to Kuala Lumpur was shot by a missile, and all the 298 who were aboard (283 passengers and 15 crew members) died. While Russian and pro-Russian propaganda has tried to spread several conspiracy theories about the incident, two Dutch investigations concluded that the plane was shot by a surface-to-air missile supplied by Russia to the People’s Republic of Donetsk and fired by the latter’s militias.

    In conclusion, there was no “genocide” of the Donbass population by the Ukrainian army. There was a war, provoked by Russia in violation not only of the territorial integrity of a sovereign state but also of the treaty it signed in Budapest in 1994. Like all wars, there were casualties on both sides. Sadly, civilians also died. They were killed, again, by both sides. To claim that all the 14,000 victims of the war in Donbass were “killed by the Ukrainians” is just primitive propaganda. Unfortunately, some in the West uncritically believe and propagate it.”

  51. A p@csába, eddig bírtam idegekkel… láttam az összes istenb@szta felvételt, ami felkerült az .nc pont com oldalra a donbászi eseményekről, oroszt és ukránt egyaránt… az ukránok reggeli csúcsidőben lőtték Donyeck főterét, Grad sorozatvetőkkel… szétszakadt nők, lányok, gyerekek, idős emberek, anyák csecsemővel a karjukban. Újra és újra. Elmegy az összes ukrán rajongó a jó q@rva anyjába.

    Akkor hol voltatok álszent b@rmok?!!

    Ceterum censeo: a saját halálotoknak drukkoltok, amikor az OF bukását várjátok idióták.

  52. 54 – Jövőnk:
    Az utolsó mondatodat be kellene aranyozni:
    „a saját halálotoknak drukkoltok, amikor az Orosz Federáció bukását várjátok, idióták.”

  53. 56 Tibor bá’ – szerintem először -, a bocsánatodat kérem a stílusért, amit a Te „házadban” megejtettem. A jövőben inkább nem szólalok már meg. Örülök, hogy az általad kiemelt állítás kapcsán azonos a véleményünk.

  54. 54. Jövőnk

    Az ukránoknak csak a terület kellene (ami az oroszok nélkül nem is lenne/lett volna az övék), az ottani emberek már nem nagyon.

  55. 56, 57. Jövőnk, Tibor ba’: nem drukkolok annak hogy el fogjon, objektíven nézem, de el fog, sajnos. Amíg Putyin nem lépett ki a politikai keretek közül, lett volna esély arra hogy tovább gyengítse a NATO-t, EU-t ,USA-t. Ez a háború felrázta a szövetséget. Ellenük nem tud győzni. Kína is elfordult a színfalak mögött Putyintól, mivel az kínai számításokba is belesz@rt Putyin, így most fokozottan figyel midneki Tajvanra és a Csendes-óceáni régióra is. Putyin politikai gyengeséget mutatott már eleve azzal hogy támadott. Azóta folyamatosan gyengeségek sorozatát mutatja, aminek nem elképzelhetetlen velejárója lesz egy termonuklearis bomba bevetés, ami a gyengeség és tehetetlenség beismerése. Sajnos minden lépésével gyengíti az Orosz Federációt összetartó szövetséget, mivel rossz döntések halmazát hozza, gyengeséget mutat.
    Miért mondom hogy sajnos? Azért mert Kínát hozza helyzetbe, ami sokkal veszélyesebb lesz. Azért mert a széteső Orosz Federáció sokkal roszabb és veszélyesebb, kiszámíthatatlanabb hely lesz mint az egységes. Putyin eqrta, de nagyon 🙁

  56. 59

    Most egyetértek.

    Azért az is érdekes hogy egyetlenegy egy nyugati tudósító sem volt megnézi a Donbasz szakadár részen mi is történik valójában és nem azért mert nem engedték őket be a 2014 – 2022 közötti időszakban ..A nyugati sajtó soha nem irt az orosz területekre menekültekről. Ők mintha nem is létezték volna. Most is csak deportáltak vannak…amúgy sajnos Putyin tényleg elszúrta és utána csak rosszabb jöhet ,egy széteső Oroszország és egy válságba sodródó EU Kínának és az USA – nak jó. Nem játszanak ezek össze a háttérben? Nem ők osszák fel újra a világot két pólusra? A minszki – megállapodás 1-2 lett volna az utolsó esély hogy az EU és Oroszország lerendezzék a konfliktust maguk között. Ezt sohasem ismerte el sem az USA sem Kína és mindent elkövettek azért ,hogy konfliktus előbb vagy utóbb nyilt háborúvá alakuljon át nemcsak katonai értelemben…. Mi lesz velünk? Vajon mennyi időnk van még itt valamiféle normális életre Gibraltártól mondjuk Vlagyivosztokig ….

  57. Golda Meir óta nehezen tudom elképzelni azt, hogy egy atomhatalom elitje majd csendben pityeregve a hátsó ajtón távozik.
    Ha dőlnek, akkor rántanak magukkal mindenkit.

  58. 52 MangaM, nagyjából így. Főleg az Oroszok, vereség nem létezik. Sajnos ez lesz 🙁

  59. 62 – MangaM
    Ez nem népszavazás, ahol a többségnek van igaza.
    Kiállok a véleményem mellett: Ha nem nyerhet, Putyin meg fogja nyomni a vörös gombot. Aki ezt nem fogadja el, az a „tagadás” fázisban van.

  60. 63. Minato

    Nincs főleg, Izrael, Usa, Kína vagy az oroszok – ezen elitek közül melyik menne szó nélkül a süllyesztőbe?
    (A SZU felbomlásakor a szovjet háttér elit volt az egyik fő előkészítője és haszonélvezője az unió lebontásának, egyből be is ültek a tutiba, így ez az esemény nem releváns.)
    Világháború lesz és ebben jópár hatalom ugyanúgy felelős lesz, mint Putyin.

  61. 64. Tibor bá’

    Egyértelmű.
    Aki több ezer atombombán ücsörög, az kérhet új játékszabályokat és ha így nem megy, akkor felboríthatja az egész asztalt.

  62. 64,66,
    Kérdés hogy nagyjából mikor várható atomháború?
    Szavak és szankciók követik egymást a politikában, tehát már nem várható nagyobb több hónapos „szünet” a felek között hanem az eldurvulás megy szó szót követ mint a kocsmában.

    Ha tudnám biztosra :
    -basznék én bemenni munkába dolgozni hétfőtől 😀 Ellébecolnák otthon erre a kis időre
    -megnézném a kedvenc filmjeim, kocsikáznák,kirándulgatnák,netezgetnék
    -nem spórolnék a tüzelővel(3 évre való van most), csinálnék bent 24-25 fokot
    -kurvára leszarnám a 422 forintos eurót, bontanék egy kólát ha 600 ft lenne, már úgyis mindegy lenne a pénz elértéktelenedése
    -leállítanám a munka melletti projectjeimet, minek dolgozzak már annyit
    -3 naponta mennék a lidlbe,aldiba és mindig csinálnék egy nagy lakmározást (görög hetek,olasz hetek stb…..)
    -elkölteném a megtakarításomat ne a villanás vigye el 😀

  63. Mint már többször írtam, két évük van rá, hogy lerendezzék a dolgokat. Ha nem lesz az övék az orosz nyersanyagkincs, akkor gondoskodnak róla, a kínaiak sokáig ne mehessenek oda.
    A lefolyása már más kérdés. Mi valószínűleg nem kapunk közvetlenül, az EMP elől nem tudunk elbújni. Utána majd jönnek a következmények, azok kivédése attól függ, mekkora lesz az adok-kapok. Ha nagy, akkor mindegy.
    Nem látom a szándékot, hogy meg akarnák állítani az eszkalációt. Amíg az oroszok feldarabolása, kifosztása a cél, addig nem lesz megállapodás.
    Reménykedj a jobban, szerezz be GM számlálót, többet fog érni, mint az arany. ? (ha meg tudod védeni az EMP-től)

  64. 67 andrew az utolsót leszámítva kb. ezt csinálom július óta, bár azért a lőtérre még kimegyek.

    68 +1 like a GM. Meg lehet védeni, azért az „elemet” vagy a karórát nem vágja haza az EMP.

  65. 69. Jövőnk

    Komoly mennyiségű katonai hardvert szállítanak Ukrajna és az annektált megyék irányába, sorban jelennek meg a videók a szerelvényekről, aggasztó.
    6 db Topol-M ICBM TEL jármű tűnt fel vasúton Volgograd környékén és egyéb információk szerint már mozgásban vannak taktikai atomfegyverek is.
    (htka/tengu)

    Nagyon nem a jó irányba megyünk.

  66. 1. Itt élő orosz barátnőm állandóan nézi az orosz híreket. Teljesen kétségbe van esve, biztosra veszi, hogy Putyin be fogja vetni az atomot.

    2. Káncz Csaba írja 2 órával ezelőtt:

    „Legutóbbi figyelmeztetésemet tavaly késő ősszel tettem meg az amerikai értéktőzsdére vonatkozóan. Azóta a Dow Jones 20, a Nasdaq 30%-al került lejjebb, a világ tőzsdéiről pedig 32 billió dollár párolgott el (1. kép).
    Ma egy jóval átfogóbb figyelmeztetést szeretnék tenni, amely magában foglalja mind a biztonságpolitikát, mind pedig a globális pénzügyeket. Meggyőződésem ugyanis, hogy akár egyik, akár a másik – de talán mindkét fronton – a KÖZELJÖVŐBEN drámai fejlemények várnak ránk.
    • Biztonságpolitika: miközben Kijev és a Nyugat tapsikol a harci sikereknek, az orosz politikai elit – és benne Putyin – világképében tektonikus változás állt be: az ellenség valójában nem Ukrajna, hanem a TELJES NATO.
    Az orosz elnök környezetéből kiszivárgó információk szerint Putyin egyre kevésbé hallgat korábbi bizalmasaira és szinte bizonyosan ESZKALÁLJA a konfliktust, ha úgy érzi, sarokba szorították.
    Mai moszkvai beszédében Putyin kiemelte: az USA precedenst teremtett a II. világháború végén azzal, hogy atomot dobott japán városokra.
    • Pénzpiacok: a globális államkötvény-piacok növekvő volatilitása felerősíti azt a félelmet, hogy a világ legbiztonságosabb eszközeinek idei vad kilengései destabilizálják az amúgy is törékeny pénzügyi piacokat.
    A 2008-as globális pénzügyi válság óta az eszközpiacokon mindenki tudja, hogy van egy mindennél nagyobb kockázat: hogy egy bizonyos ponton elfogy a bizalom, a kötvénypiac fellázad, ami rendezetlen hozam-emelkedést okoz.
    És akkor bizony a teljes építmény ledől – ez pedig mára valós veszéllyé vált.
    A számonkérés napja eddig azért csúszott, mert a jegybankok mindig több pénzt tudtak nyomtatni, amikor nem kellett tartaniuk az inflációtól. Ezek a feltételek mára megváltoztak (2. – 3. kép).
    Summa summarum: mindenki halassza el nagyberuházását, otthon pedig legyen készpénz, mert a nemzetközi pénzpiacok súlyos megrendülését már nem lehet kizárni.
    (ui.: csakis a vezető menedékvalutákra gondoltam (CHF, NOK)

  67. Szele Tamás: Putyin végcélja

    „Mikor decemberben olyan követelésekkel zsarolta a világot, amikről maga is tudta, hogy teljesíthetetlenek, azt mondtam: ez az ember egymaga kirobbantotta az új hidegháborút.
    A mai őrjöngése után egyet tudok hozzátenni: és most eszkalálja.
    Mániásokra valló, helyenként ügyes, helyenként erőszakos módszerekkel.
    Ez az ember – ha valaki vagy valami meg nem állítja – ki fogja robbantani a harmadik világháborút, ugyanis az az eltökélt célja.
    Hogy miért, azt nem tudom, de világos, hogy erre törekszik.
    Azt mondom: ne elemezzük, állítsuk meg.
    Elemezni ráérünk majd akkor, ha kényszerzubbonyban lesz vagy rács mögött.
    Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

    https://www.zonaporkolt.com/2022/09/30/szele-tamas-putyin-vegcelja/?fbclid=IwAR1sV6RIbmrVaIsdLigbnGcvRtmHHI47GRJuA72u9WzKNGllSQrL8-8h_vw

  68. 72: Az biztos hogy Putyin nem ilyen volt korábban. Kimért, hideg, céltudatos. Hülyeségeket nem beszélt össze-vissza.
    Most meg úgy hisztizik ezen a beszéden, már bocsánat, mint egy óvodás akinek nem adják oda a kiszemelt játékát. Hetet havat összehord, konteózik, kígyót-békát kiált a nyugatra.
    Mi lett a „régi” Putyinnal? Tényleg megőrült valamitől? Betegség? COVID?
    Az is felmerült bennem, hogy valaki(k) irányítják, mivel elvesztette az öntudatát.

  69. 54. Jövőnk
    Nem állítottam, hogy az ukránok ne lőttek volna civilekre, mindössze arra mutattam rá, hogy a 14 ezres áldozatszám kb annyira felel meg a valóságnak, mint ahogy 5000 katona esett el a háború eddigi szakaszában.
    A tüzérségi támadás/becsapódás egy szakértőnek viszonylag sokat elárul: a pusztítás sugarából, és az esetleges maradványokból megállapítható, hogy mivel is lőttek, ezt össze lehet vetni az adott fegyver hatósugarával, az adott frontvonallal, plusz bele kell kalkulálni azt is, hogy az adott fegyverrel általában mélységből lőttek, nem pedig a frontvonal széléről.
    A becsapódás tölcséréből, vagy a közvetlen szóródásból következtetni lehet a lövés irányára.
    Persze ebből nem derül ki 100%-osan, hogy honnan is lőttek, de rengeteg helyet ki lehet zárni, vagy megerősíteni. Rendszeres támadás esetén még tovább szűrni az adatokat.
    Mindkét oldal részéről előfordulhat, hogy a civilek feje fölött szerettek volna átlőni, de nem jött össze. Aztán ott van még amit te állítottál, hogy az ukránok direkt lőtték ezeket a helyeket. Vagy orosz false flag, vagy elhibázott katonai célpont.
    Végezetül hozzátenném, hogy össze lehet vetni az ukránok, vagy oroszok által tüzérséggel megszórt városokat, hogy melyik mekkora pusztítással járt.
    Tudom, az oroszok csak katonai célpontokra szoktak lőni, civilekre véletlenül se.

  70. 73 – Minato

    Putyin a tegnapi beszédében tükröt állított a Nyugat elé.
    Nem szép látvány? Hát nagyon nem!
    Semmi egyéb nem történt. Ha a Nyugat felháborodott, akkor magán háborodott fel. Ez meg teljesen érthető. Az önkép és a valóság közötti különbséget nehéz feldolgozni.

  71. Putyin teljesen céltudatosan és logikusan gondolkodik, talán nagyon is visszafogott. Ez lehet, hogy hosszú távon előnyös, rövid távon biztosan nem.
    Persze, a helyzetről felvázolt nyugati képbe ez nem illik bele, ezért tűnik úgy, hogy nem tudja, mit csinál.

  72. 73. Minato

    Egyes összeesküvés-elméleteket sem mellőző vélemények szerint ez a Putyin nem az a Putyin, valamikor 2012-2014 körülire datálják a cserét, amikor Medvegyevtől visszavette az elnöki széket.
    A magam részéről 100%-ban nem merném kizárni ezt a lehetőséget sem, de ebbe most jobban nem megyek bele.

  73. 71-72 Camelia

    Sajnos nagyon nagy a baj és sovány vigasz, hogy nem csak Oroszországban.

    A taktikai és/vagy stratégiai korlátozott léptékű atomcsapással az a probléma, hogy Ukrajnát természetesen secperc alatt kivégezhetik ezzel, de nemhogy a fő probléma nem oldódik meg, hanem rögtön egy tucat új probléma is lesz – még akkor is, ha a NATO teszem azt semmit sem csinál.

    Egy ilyen orosz lépést követően minimum Lengyelország, Törökország, Németország, Svédország, Finnország, Grúzia, Dél-Korea és Japán azonnal vagy saját atomfegyverzetet akar majd, vagy követelni fogja amerikai atomfegyverzet telepítését a saját országába, mert enélkül többé nem érzik magukat biztonságban.

    Ez viszont olyan nukleáris fegyverkezési dominót indítana el, aminek a következménye két-három tucat új atomhatalom megszületését vagy legalább ennyi állam területére telepített atomfegyverzetet jelentene, hiszen egy török vagy japán nukleáris reneszánsz a térségben még egy fél tucat államot atomfegyverkezésre ösztönözne azonnal (Fülöp-szigetek, Indonézia, Szaúd-Arábia, Egyiptom stb.).

    Sőt, innentől kezdve az összes USA-val stratégiailag szemben álló vagy rivális államok is atomfegyverkezésbe fogna Venezuelától kezdve Brazíliáig, mert az orosz atomcsapás kinyitná pandora szelencéjét és ismételt precedenst teremtene az atomfegyverekkel nem rendelkező államok elleni atomcsapásra. Egyértelmű, hogy pl. az USA és Kína ezt rövid időn belül akár ki is használhatná.
    Holnap reggelre pedig meglenne az iráni atombomba is.

    Ha eddig nem is, na innentől szinte garantált lenne belátható időn belül egy akár globálisan kiterjedő nukleáris háború kirobbanása.

  74. Akkor egy kis ma reggeli rosszhír:

    „Egy izraeli hírszerző cég (ImageSat Intl) az Olenya légibázisra telepített orosz TU-160 és TU-95 stratégiai bombázók „szabálytalan jelenlétét” észlelte. A Kola-félszigeten található bázison jelentős számú katonai hardver található, beleértve a taktikai és stratégiai nukleáris fegyvereket.” (Káncz Cs./fb)
    https://kepkuldes.com/images/7fbe8ea2a599aafa576aa0e983767f4c.jpg

    Gyors számolás:
    3 db Tu-95Msz és 3 db Tu-160 = 3×16 + 3×12 egyenlő 84 db cirkálórakéta, 200 kT-s robbanófejjel figyelembe véve ez egyenlő 16,80 Mt robbanóerő.

    Hogy érthetőbb legyen a dolog, ez nagyjából 1000 db hirosimai atombomba robbanóerejének felel meg.

    Csak a fényképen látható 6 db stratégiai rakétahordozó repülőgép (nem bombázók!!!) 84 db európai vagy észak-amerikai célpontra képesek mintegy 1000 db hirosimai bombának megfelelő összhatóerejű atomcsapást mérni.

    Na, tehát ennyire nem vicces a helyzet…

    Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a f@szomba mászik ki a világ ebből világháború nélkül. Főleg úgy, hogy a Nyugat oldalán lévő politikai elit döntő része is nagyjából egy kalap sz@rt ér.

  75. 75 Zsolt abszolút egyetértek… azt tartom elképesztőnek, hogy vannak itt olyan emberek, akik szerint hetet havat… esetleg hiányoztak a töri órán vagy mi a rákfene van velük?!! Egyszerűen nem tudomást venni történelmi tényekről már önmagában szürreális, az ilyen embereket kb. semennyire nem tisztelem. Ezek azok, akiknek f@szmindegy, hogy Kongóban tízmilliók pusztultak és pusztulnak el, csak hogy ők az okostelójukon posztolhassák, hogy mennyire szelektíven gyűjtik a petpalackokat… szánalmas és nevetséges.
    Bár nem igazán érdekel a válasz eme kérdésre, úgyis a haláluknak drukkolnak, és ez hamarosan be is következik; csak a többiek kárára is egyben.

  76. Egy kis visszaemlékezés:

    1962 Kuba

    Az USA Törökországba Jupiter típusú közép-hatótávolságú atomrakétákat telepített titokban, ezt a szovjetek kiszúrták, erre volt válasz a kubai telepítés. Lett is nagy pánik mindenhol és atomháborús veszély, végül Kennedy és Hruscsov megegyezett, a szovjetek hazavitték a kubai rakétáikat, az USA pedig kivonta a Jupitereket Törökországból.
    1962-ben az USA kb. 5000 db, a Szovjetunió pedig kb. 300 db atomtöltettel rendelkezett! Az arány 17:1-hez volt, mégis visszatáncolt mindkét oldal!

    1983 Able Archer

    NATO hadgyakorlat indult, amelyik előkészítése és beindítása olyan jól sikerült, hogy a Szovjetunió azt hitte, valódi NATO támadás kezdődik. A teljes szovjet atomarzenált készültségbe helyezték és előkészültek egy totális atomtámadás megindítására. Menet közben esett le a NATO-nak, hogy qrva nagy baj van, Moszkva félreértette a helyzetet és az egész világ pusztulása fenyeget. Ennek az eseménynek a veszélyessége 10x nagyobb volt, mint a kubai rakétaválságé, csak az közismertebb.
    1983-ban az USA kb. 24.000 db atomtöltettel rendelkezett, ebből kb. 9.000 db volt stratégiai töltet, a Szovjetunió kb. 35.000 db atomtöltetet birtokolt és ebből kb. 8.000 db volt stratégiai töltet.
    El lehet képzelni, hogy mi maradt volna a bolygóból, ha csak a negyedét vetik be ennek az arzenálnak.

    2022

    A START egyezmény alapján ma az USA és Oroszország kb. 1500-1500 db stratégiai töltetet tart bevetésre kész állapotban, az USA összesen rendelkezik kb. 5500 db atomtöltettel, az oroszok kb. 5900 db-al.
    A taktikai atomtölteteket nem szabályozza semmilyen egyezmény, erről csak becslések vannak. A leginkább elfogadott nyugati becslés szerint az USA kb. 800 db taktikai atomtöltettel rendelkezik, az oroszok kb. 2000 db-al. A többi robbanófej raktáron.
    Fogadjuk el, hogy ezeket a számokat és szerződéseket betartották, ennek alapján egy atomháború esetén csak 50%-os célba érkezési aránnyal számolva is mindkét állam (szövetség) területén felrobban 750-750 db stratégiai töltet, illetve több, mint ezer taktikai robbanófej.
    Ez a ma ismert Oroszország, Európa és Egyesült Államok konkrét fizikai végét jelenti.

    Elnézve Biden-t, Truss-t, Scholcz-ot, Macront, és újabban Putyint is…, hát gyerekek, az északi fehér civilizációk hattyúdalát látjuk?

    81. Jövőnk
    Én is ettől tartok.

  77. 79 – MangaM

    „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a f@szomba mászik ki a világ ebből világháború nélkül. ”

    A helyzetet lehet úgy is értékelni, hogy a világháború már zajlik is, csak még alacsonyabb hőfokon, de most az eszkaláció irányába mutat minden.
    Már ma sem arról van szó, hogy Oroszország és Ukrajna háborúzik. Már ma is a Nyugat háborúzik Ukrajnában az oroszok ellen. Ha nem így lenne, már régen nem lenne ott semmiféle harci cselekmény, Ukrajna már régen bedobta volna a törülközőt.
    Fegyverek, információk, pénz, kiképzés, ukrán egyenruhába bújt nyugati fegyveresek (nem csak zsoldosok!) stb. – mi ez, hogyan nevezzük a gyereket?!

  78. 83. Zsolt

    Igen, igazad van, pontatlanul fogalmaztam.
    A kérdés inkább úgy hangzik: Hogyan mászunk ki ebből atomháború nélkül?
    Az ukrán katonai erőket real-time NATO/USA műholdas rendszerek segítségével irányítják, az amerikai felderítő gépek, drónok és műholdak mindent figyelnek a harcmezőn és Oroszföld belsejében is, ez egy orosz-NATO háború egy földrajzilag zárt szegmensben, egyelőre…
    Ráadásul az alacsony hatásfokon és korlátozott szinten bevetett orosz haderő volt Putyin második legnagyobb stratégiai baklövése a februári hadművelet megindítását követően (az volt az első), ugyanis ez még rosszabb üzenetet küldött a Nyugatnak, amelyik így már nem tart az eszkalációtól egy kicsit sem, kivéve talán Berlint és Párizst.

    Kína, India és Brazília tegnap az ENSZ közgyűlésen tartózkodott és nem szavazta meg az orosz annexió elítélését, ellenben az ENSZ küldöttek egyre rémültebben figyelik az eszkalációs spirált, ez ugyanis atomháborúba viszi a világot.
    Tartok tőle, hogy kimaradhat a demonstratív korlátozott csapás is a lépcsőfokok közül mert ha Putyinék úgy látják, sarokba szorította őket a Nyugat és nincs alku, akkor teljes erejű első csapást is indíthatnak, aztán lesz ami lesz.

    A Nyugat nem alkut akar, hanem stratégiai vereséget mérni Oroszországra, ez mára nyílt deklaráció. Ez pedig teljes spektrumú világháborút jelent és mivel a NATO erőforrásai nagyobbak, mint az Orosz Föderációé, ha Moszkvában elkerülhetetlennek látják a háborút és a Föderáció vereségét, akkor nincs tovább, megy mindenki a levesbe.

    A Nyugat eldöntötte, hogy leszámol, nem alkudozik tovább, mert az Orosz Föderáció tevékenysége veszélyezteti a hegemóniájukat, ami számukra ugyanúgy létkérdés – ha nem lépnek, akkor biztosra veszik a bukásukat belátható időn belül (bukás = multipoláris világrend több hatalmi centrummal), ha lépnek, akkor még reménykedhetnek abban, hogy talán „elviselhető veszteségekkel”, de megnyerik a világháborút.

    Remélem mégis megússzuk.
    Esély elég kicsi van rá, de ennyi erővel akkor már ma délelőtt felköthetjük magunkat, jobban járunk…

    No, eleget paráztattam ma az olvasókat, megyek, csinálok valami hasznosat is és bekaphatja az összes nagyhatalom, méghozzá egyszerre.

  79. 80 – Jövőnk

    Egy részük annyira naiv, hogy azt képzeli, hogy ha a Nyugat győz, akkor majd lényegében minden megy tovább; az oroszok persze szívnak, az erőforrásaik ellenőrizve lesznek, ellopják őket és a nyugati köznép jóléte így garantálva lesz, legalábbis egy jó ideig.
    Semmi sem áll távolabb a valóságtól!

    Pontosan úgy van, ahogy már többször írtad: maguk ellen drukkolnak, maguk alatt vágják az ágat, amin ülnek. Tapsolva menetelnek a halálba. De hülyék hozzá, hogy ezt észrevegyék, nem is értik, hogy itt miről beszélünk.

  80. Jövőnk írja,

    „Egyszerűen nem tudomást venni történelmi tényekről már önmagában szürreális,”

    Fehér bőrű nézőknek akik egy kísérlet résztvevői levetítenek egy utcai rablásról szóló rövid jelenetet. A film két főszereplője egy fekete és egy fehér férfi. A fehér férfi fegyvert fog a feketére.
    A vetítés végén megkérdezik a kísérletben résztvevő fehéreket, kinek a kezében volt a fegyver. Kínosan sokan állították, hogy a néger fogta a fehérre a fegyvert.

    Ez a nyilvánvaló téves emlékezés a tényekre passzolt a legjobban ahhoz, miről mit gondolnak. Sok embernél a valóság nem tudja felülírni a rögzülteket. Ők nem azt látják, ami a valóság. Ezért akkora a meggyőződésük és azért nem ismerik fel a tényeket, mert azok eleve nem a valóságot rögzítve kerülnek eltárolásra.
    Tehát ők mindig olyan tényeket láthatnak csak, ami alátámasztja elképzelésüket.
    Valóságvakság.

    Míg akiket nem súlyt ez a vakság, azok meglátják, mikor fehér fog fegyvert a feketére.

  81. Zsolt: „az erőforrásaik ellenőrizve lesznek, ellopják őket és a nyugati köznép jóléte így garantálva lesz, legalábbis egy jó ideig.” Ezt az érvet nagyon sokszor hallom oroszbarátoktól, pedig semmi racionalitása (és már hallottuk Irakkal kapcsolatban is). Senki nem pályázik Oroszország erőforrásaira, az USA-nak van elég olaja és van dollárja, innen kezdve nincs szüksége arra, hogy bármit is ellopjon az oroszoktól. Ez sima orosz narratíva, minden alap nélkül. Mégis ki a fene pályázna egy atom nagyhatalom erőforrásaira, amikor neki is van, vagy ami nincs azt meg tudja venni nyomtatott játékpénzért? A dollárt meg lehet nézni most is, nyomtatják fedezet nélkül, de azért csak csúcson van kb. mindennel szemben az árfolyama. Ehhez a háborúhoz az USA-nak semmi köze nincs, az egész helyzet Oroszország felelőssége. Egyébként meg épp most érik az eddigi legnagyobb orosz kudarc Lymanban, a városban rekedt több ezer orosz katona Putyin parancsa miatt nem merte megadni magát, és megpróbált kitörni, már jönnek az első harctéri hírek, hogy gyakorlatilag mészárszékké vált a Kremlina felé vezető út, százával lövik őket halomra.

  82. Fiúk!
    Egy kicsit átestetek a paci másik oldalára. Annyira készpénznek veszitek a III. (atom) világháborút, hogy már le is írjátok a lefutását. Menet közben sok minden történhet. Jöhet egy belekóstolás, ami után mindenkinek megjöhet a józan esze. A felkötéssel várjatok még. Inkább figyeljétek az eseményeket.

  83. 88 – Tibor bá´

    Én biztos nem estem át a ló túloldalára. Vannak olyan erők, akik nem ebben érdekeltek. A bolygót többre tartják az embereknél, szomorúak lennének, ha az nukleáris hulladékkal lenne beszennyezve. Mást halált képzelnek el az emberiség túlnyomó részének. Ilyen kedves emberek ők! 🙂

    Meg lehet úszni az atomháborút. Az is igaz, hogy vannak, akiknek meg nagyon viszket a tenyerük, de azok nem az oroszok. Vannak olyan pontok, amikor az globalisták érdekei egy-egy ügyben vagy konkrét helyzetben összeérnek akár az oroszokéval is. Ez nem jelenti, hogy puszipajtások lennének, legfeljebb egy átmeneti közös érdek mentén cselekszenek, ki-ki más és más motivációval. És ez igaz más hatalmak esetében is, természetesen.

  84. Nyilván az oroszok sem elpusztulni akarnak, még majd csak most lépnek a háborúk egy újabb szakaszba. Sok minden függ attól, hogy ezek hogyan alakulnak. Mindenesetre a készülődés egyre nagyobb, hiszen adott helyzetben gyorsan kell dönteni és lépni.

  85. 87 – Vlagyimir

    Nem tudsz te semmit, Havas Jon!

  86. 89 – Zsolt:
    Én egy komoly veszélyt látok. Egy limitált atomháború a melegedést is megoldja egy jó darabig. Ez bizonyos körök részére csábító lehet.

  87. 87. Vlagyimir

    „Senki nem pályázik Oroszország energiaforrásaira.”

    Úgy nagyjából tudod, mi történt Oroszországban a 90 és években? Na, innen mehet az ujragondolás ..

  88. 92. Tibor bá’

    Erről Jövőnk már kb. 10 éve beszél. Ezzel a korlátozott atomcsapással csak egy-két bökkenő van, vagyis, hogy:
    1. korlátozott
    2. lehet-e árvízzel kioltani az égő házat ?

    Véleményem szerint ha egyáltalán lesz, akkor az orosz megelőző lesz. Nyilván a provokáltnak hamarabb gurul el a gyógyszere. A provokátor csak adja az ívet, nem tudja, hogy hol és mikor szakad a cérna amit húzogat.

    Vagy valami terrorcselekmény lesz a kiváltó esemény.
    Még odébb van a világvége, de ki tudhatja?!
    Folyamatosan írják át a történetet.
    ——————————————————————

    Az elkövetkező idő viszont nagyon fontos lesz spirituális, így -nyilván- geopolitikai csatározások értelemében is.
    Sok-sok egyéni tragédia is történik világszerte, a környezetemben is látom.
    A változás az változás.
    A réginek pusztulnia kell, minden tiszta káoszos.

    Végül is mi a fészkes fenét várunk? Az előrejelzések szerint 28 és 32 között lesz a világvége, hacsak közben, és sokan nem döntünk másképp.
    Úgyhogy így tervezz andrew! 🙂

  89. 87. Vlagyimir

    Belemenni is fárasztó lenne már, de amiket írtál, arra a legenyhébb kifejezés a komolytalan.

    Mégis, hogyan lenne képes egy globalista/multinacionális konglomerátumokat irányító elit (ez ugyanis létezik, neten rá is lehet keresni) úgy megőrizni a hatalmát, ha közben nem diszponál például egy nyersanyag szuperhatalom Oroszország felett?
    Ha nem képes az alapanyag és energiahordozó árakat kedve szerint alakítani?
    Hogyan őrzi meg a pénzének a pozícióját, ha a világ nagyobbik fele akár bele is tojhat magasról az egész buliba, mert van egy másik, aki féláron önti rájuk a „mannát” mind nyersanyagban, mind ipari termékben?

    Jó, tovább ne is ragozzuk, ha szerinted a Nyugat abszolúte vétlen a jelenlegi világhelyzetben és ennyire egyszerű a képlet, akkor a diskurzus nagyjából zárható is.

  90. Mangam, te ennél értelmesebb vagy. „Mégis, hogyan lenne képes egy globalista/multinacionális konglomerátumokat irányító elit (ez ugyanis létezik, neten rá is lehet keresni) úgy megőrizni a hatalmát, ha közben nem diszponál például egy nyersanyag szuperhatalom Oroszország felett?” Nem létezik ilyen elit, vagyis létezik, csak nem abban a világot leigázó, összehangolt értelemben ahogy ti képzelgitek. Egyénként te is átvetted azt az állandó toposzt, hogy a nyugat már a szakadék szélén áll, és a mi csodás javainkra pályázik. Ezt halljuk minden diktátortól és diktatúrától 50 éve, de a nyugat csak nem akar a szakadékba lépni, most is épp Oroszország tart oda. Azt illene már megtanulnotok a világ működéséről, hogy a nyugat ereje a szabad gazdaság, a szabad vállalkozás, a szabad szellem ereje, ez olyan gazdasági erő, amivel nem versenyezhet semmilyen más úton járó rendszer, pl. az oroszokat se nyomta el senki az elmúlt harminc évben és mire jutottak a nagy nyersanyagvagyonukkal? Semmire.

  91. 96. Vlagyimir

    Van néhány olyan multinacionális konglomerátum, amelyek éves költségvetését csak Kína és az USA előzi meg, mint állam. A világ többi államának nincs ennyi pénze.
    Ezek a szupercégek magánkézben vannak.

    Szabad gazdaság, szabad vállalkozás, szabad szellem…, oké, én itt feladtam. Semmi gond.

  92. 96. Vlagyimir
    ” Nem létezik ilyen elit, vagyis létezik, csak nem abban a világot leigázó, összehangolt értelemben ahogy ti képzelgitek. ”

    Az USA felrobbantotta az Északi Áramlat 1,2-t, mint 1983-ban a CIA szabotőrei, hogy megdöntsék a nicaraguai sandinista kormányt, felrobbantottak egy tenger alatti vezetéket Puerto Santino kikötőjében?

    Az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) igazgatója: bizonyítékaink vannak a Nyugat részvételéről az Északi Áramlat robbantásaiban!!

    /https://dimpenews.com//

  93. 92. Tibor bá’

    Megoldja a melegedést, de elintézi a terméshozamokat is. Valóban nem fogunk hőgutát kapni nyáron, meg lehet majd szánkózni újra, viszont cserébe nem lesz mit ennünk. Nem jó deal.

  94. Lyman is elesett.

    100. Camelia

    Párhuzamos valóságban élnek, mint a nácik 1944-45-ben. Ez egyfelől jó hír, mert közel a bukás, másfelől nem; atomarzenál akkor nem állt Hitler rendelkezésére. Illetve a világ egy nagyon jelentős része (kb Európát leszámítva) nem kifejezetten ellenérdekelt az eszkalációban.

  95. 100, Camelia

    Izyum és most Krasznij Liman települést is feladták az orosz hadsereg.
    Értem.
    Az előző város egy terepi javítóbázis a másik egy utánpótlási csomópont.
    Inkább hátrahagyták, mint orosz katonák semmisüljenek meg épületromokért.

  96. 102 – János

    Felesleges elbagatellizálni a tényt, hogy az ukránok ezeken a helyeken most győzelmet arattak. Mindent figyelembe véve, a közeli és távolabbi terepviszonyokat, elhelyezkedést, logisztikát stb., e két város éppen hogy elég fontos az oroszoknak is, meg az ukránoknak is.

    Az ukránok az a része, amely megfelelő kiképzést kap, jó és kemény harcos. Azt azért persze megnézném, hogy a most nagy fölényben a Krasznij Limanra támadó ukrán sereg hány százaléka egyáltalán nem beszél ukránul…
    S hogy jó e, hogy az oroszok feladták most Limant? Kénytelenek voltak. Jól tették, hogy visszavonultak, az utolsó pillanatokban tették ezt meg és így megmentették sok ezer katonájuk életét.

    Kemények voltak a harcok, ismét olyan hírek vannak, hogy az ukránok rettenetes véráldozatok árán tudták elfoglalni ezt a várost is, a politika ismét felülírt minden más szempontot. Mindenképpen kellettek a felvételek az ukrán zászló kitűzéséről, bármi is az ára.

    Most ez van. Lesznek még más ukrán sikerek is, ugyanúgy, ahogy lesznek az orosz oldalnak is nagy sikerei, erről kétsége senkinek ne legyen! Ez a fegyveres konfliktus még eltart egy ideig.

  97. 103, Zsolt

    Nem fikáztam le sem most, sem a tavasszal az echte ukrán katonát!

    A színtiszta ukrán tartalék maradéka Odessza és Harkiv városokba lett szétosztva a szeverodonyecki katasztrófa után?

  98. 104 – János

    Sok van belőlük a Donbász még ukrán kézen levő városaiban és környékükön, Kramatorszkban, Szlavjanszkban, Szeverszkben. És persze még jóval több helyen is, délen Nyikolajevben is.

    A herszoni offenzívában valami brutálisak lettek az ukrán emberveszteségek. Ezek a sikerek más helyeken többek között arra is jók az ukránoknak, hogy arról a „déli kalandról” mihamarabb feledkezzenek meg az emberek (főleg a saját hátországukban), ne legyen beszédtéma a háborúnak az a felvonása.

  99. 106 – Camelia :
    A valóságra való figyelem felkeltés pártolásnak számít? A semlegesség azt jelenti, hogy terjeszteni kell a hazugságokat?

  100. 107: Milyen hazugságokat? Adott egy állam, amelyik évtizedek óta azért küzd, hogy függetlenedni tudjon az elmebeteg oroszoktól, és a nyugati fejlődés útjára léphessen. Persze az elmebetegnek ez nem tetszik, és mindenáron el akarja pusztítani azt a népet, amelyiknek nem tetszik az ő lelki és fizikai nyomora, és nem óhajt ebben részt venni.
    Mélységesen felháborító, hogy bárki meg meri kérdőjelezni egy nép szabadsághoz és szabad döntésekhez való jogát, csak azért, mert szerencsétlenségükre pont az elmebeteg szomszédságában laknak.
    Nemzetközi szerződéseket és országhatárokat nem lehet háborúval, terrorral módosítani, ezt a világ nem tűrheti.
    Ha itt normális kormány lenne, mi is minden segítséget megadnák Ukrajnának, már csak azért is, mert a hősies küzdelmükkel a térség többi országát is védik az elmebetegtől. De nem, itt nálunk is egy hasonló elmebeteg uralkodik, ezért sikersen állunk megint a vesztes agresszor oldalán, és mulasztunk el ismét történelmi esélyeket arra, hogy felzárkózzunk a Nyugathoz, és rendezzük a kapcsolatukat az ukránokkal.
    Ennyi a történet, és ezért felháborító a ruszki propaganda.
    Íme egy nagyon jó írás erről Ágoston Lászlótól:

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=644535520359354&set=a.203320191147558

  101. 108 – Camelia:
    A szabadságáért küzdő állam a valóságban ez: Kétszer, 2004-ben és 2014-ben „színes forradalmakat” szervezett a megválasztott ukrán kormányok megdöntésére, amelyek többnyire gazdasági okokból inkább az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat részesítették előnyben. A 2014-es színes forradalom kivételesen brutális volt. Az Egyesült Államok szélsőjobboldali csoportokat szervezett, hogy átvegyék a vezetést. (Ugyanezek a csoportok az 1940-es évek elején német nácikkal szövetkeztek, majd 1948 és 1952 között CIA vezette gerillaháborút folytattak a Szovjetunió ellen.). Ezek kedves Camelia történelmi tények. Amiket te írsz, az CIA propaganda.

  102. 109: Teljes mértékben elképzelhető, hogy az USA különböző módszerekkel segitette a 2014-es forradalmat. És? Yanukovics ellen ugye azért indult a tüntetéshullám mert nemet mondott egy EU-Ukrán partnerségi egyezményre ami a kereskedelmet és gazdaságot is érintette volna. Ez az igény már 2006-ban is felmerült amire az oroszok egy új gazdasági partnerség kialakitását akarták amit Yanukovics alá is irt 2011-ben. Yanukovics orosz nyomásra értelemszerűen nem irta alá az EU-s megállapodást ami elinditotta a tüntetéseket. Tehát nem az USA vagy az EU gyakorolt nyomást Ukrajnára hanem pont az oroszok, akik féltek, hogy az ukránok aláirják az EU-s papirt. Azt az EU-s megállapodást ami egyoldalúan eltörölte szinte az összes ukrán árura kivetett vámot. Az EU-ba irányuló ukrán termékek többet érnek mint amit az ukránok az oroszoknak adnak el, tehát érthető, hogy fájt nekik hogy, nem az EU-val irtak alá (https://www.politico.eu/article/the-eu-ukraine-association-agreement-a-potted-history/)

    Tibor bá szerint az oroszoknak joguk van / volt bábkormányokat ültetni a volt SZU volt tagállamaiban?? Mire fel?
    Ne adj a számba olyat, amit nem mondtam. Én tényeket közlök, nem saját elképzeléseket.

    Ami a szélsőjobbozást illeti, hagyjuk ezt már! Vicces, hogy azok názicnak, akik miatt most tízezrével halnak meg emberek egy teljesen jogtalan és értelmetlen háborúban.

    A Budapesti memorandumról miért nem ír?? A Szovjetunió felbomlása után, 1994-ben Ukrajnában 1700 nukleáris robbanófej volt, aminek az irányítását egy-másfél év alatt át is tudták volna venni. Ha ezt meglépik, a világ egyik legerősebb atomhatalmává válhattak volna. Akkor azonban úgy tűnt, fontosabb az oroszoktól való függetlenedés és a Nyugat támogatása, így végül inkább leszerelték az atomfegyvereket. A nagyhatalmak, köztük Oroszország, 1994. december 5-én a magyar fővárosban írták alá az úgynevezett Budapesti Memorandumot, amiben szavatolták Ukrajna függetlenségét és határainak sértetlenségét.) ” https://telex.hu/kulfold/2022/03/01/budapesti-memorandum

    A lényeg: Oroszország / Putyin legalább 5 nemzetközi multilaterális szerződésben is vállalta Ukrajna területi integritásának megőrzését. Többször hangoztatta hogy nem tervük lerohanni Ukrajnát. Lerohanta. Tehát nem tartja sem az írásban adott szavát, tesz a nemzetközi szerződésekre, jogra. Itt nincs CIA meg háttérhatalom, hanem szerződésekről, garanciákról van szó. Ezeket megsértette, tehát minden bizalom Oroszországgal, Putyinnal szemben 0. Ennek fényében kell kezelni a híreket is, illetve az Orosz propagandát is.
    Ez megint a te szöveged. Történelmi bizonyíték kellene.

  103. 10

    Oroszország Koszovónak katonai erővel történő elszakítása után Jugoszláviától, már megtanulta ,hogy nincs olyan nemzetközi szerződés vagy Ensz alapokmány amit be kellene tartania neki ha másnak sem kell….

  104. 110: Nato-Oroszország szerződés alapító okirat, „ Az Alapító Okirat végezetül kimondja, hogy „Oroszország hasonlóképpen korlátozza a hagyományos fegyveres erők telepítését, Európában”. Oroszország Ukrajna elleni agressziója e kötelezettség kirívó megsértését jelenti, mint ahogy a CFE-szerződésben foglaltak betartásának egyoldalú felfüggesztése.

    https://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_publications/20140604_HUN_Factsheet_Russia.pdf

    Minszki egyezmények, 2014-2016; (3), Budapest Megállapodás – 2014, CFE szerződés és módosítása , 1990 és 1999.

    Érdemes megnézni az 5 nap háború c. filmet, (2011), Grúziát is ugyanezekkel a módszerekkel és dumákkal rohanták le az oroszok, mint most Ukrajnát.

  105. A CFE szerződés a NATO és a Varsói Szerződés között kötettett 1990. decemberében Párizsban.
    Menet közben a Varsói Szerződés feloszlott, majd pár évvel később a korábbi VSZ tagok beléptek a NATO-ba.
    1999-ben az isztambuli csúcson módosították a szerződést, de a NATO tagállamok megtagadták a végrehajtását, hivatkozva a moldovai és grúziai orosz erők jelenlétére.
    Az oroszok elkezdték a csapatkivonásokat, ekkor a NATO a kivonások ütemével és léptékével volt elégedetlen.

    A CFE szerződés 2007-ben történő felfüggesztése se nem volt előzmény nélküli, se nem volt egyoldalú, ha már annyira kényesek vagyunk a nagybetűs igazságra…

  106. Camelia

    Légy kedves nevesíteni vagy nedvesíteni azokat, akik itt „ezeknek” drukkolnak.
    Kik azok az „ezek”?
    Ki az, aki itt ünnepelte ezt a hadműveletet?

    Putyin támadásának és háborújának az elítélése viszont nem jelenti azt, hogy az előzményeket hirtelen el kellene felejteni és az eddigi szerecseneket pedig hófehérre sikálni.
    Vagy mostantól ez az elvárás?

  107. 114: Február óta megy a legtöbb magyar médiumon, hogy az oroszoknak kell drukkolni, merthogy szegény atomhatalomra mily fenyegetést jelentett Ukrajna (muhaha), és kössenek azonnal békét (=Zelenszkij adja át Putlernek Ukrajnát ezüst tálcán).

    Különben is Zelenszkij ( Soros, Brüsszel meg EU) tehet a tönkrement gazdaságunkról és miattuk fogunk megfagyni télen (bruhaha), bár nem is, mert mi azért kapunk mindent olcsón (többszörös áron, és most éppen úgy néz ki, még így sem).

    Az már látható, sosem lesz konszenzus abban, kinek van igaza, mert aki szerint nincs jogos háború, az szerintetek CIA-agymosott, és vice versa.

    De talán abban végre egyetértés kéne, hogy rohadtul észhez kéne térni a magyarságnak, és felismerni a helyzetünket és a valós ellenségeinket, mert ha nem, pillanatokon belül végünk lesz és ismét arra ébredünk egy reggel, hogy az oroszok a spájzban vannak.
    Fel kéne ébredni, és átlátni, hogy Putler nem nyugszik addig, amíg ki nem robbantja a 3. világháborút, mert Ruszkij Mirt akar Londontól Vlagyivosztokig.
    Rohadtul fel kéne ébredni a népnek, mert már nincs időnk aljas módon tovább pávatáncikálni és azokat támadni, akik az elmúlt években rengeteget tettünk azért, hogy felzárkózzunk a nyugathoz.

    Ez talán a legfontosabb írás a témában, és remekül alátámasztja a lényegét a106.-ban betett link a fasiszta Okhlobystin ordítozásáról á la orosz kultúra.

    https://www.zonaporkolt.com/2022/09/30/szele-tamas-putyin-vegcelja/?fbclid=IwAR1sV6RIbmrVaIsdLigbnGcvRtmHHI47GRJuA72u9WzKNGllSQrL8-8h_vw#google_vignette

  108. @ 115 Camelia:
    „…merthogy szegény atomhatalomra mily fenyegetést jelentett Ukrajna…”
    Nettó bullshit, ezt senki sem állította közülünk, illetve nem ezt, nagyon nem.
    Sejtésem, hogy többek vélemények adok hangot, amikor javaslom, hogy inkább maradj a cicatápnál. Megnyilatkozásaid alapján otthonosabban mozogsz abban a témában.

  109. 115. Camelia

    Évek óta számos magyar és nyugati médiából ömlik az oroszgyűlölő propaganda.
    Én nem vagyok vevő egyik oldal baromságaira sem, de amikor valamit túltolnak, arra allergiás leszek.
    A russzofób elmebaj túl van ezen.

    Nem tudom, te kikről beszélsz, megint „szerintetek”-et emlegetsz.
    Nevesítsd végre, hogy kikre gondolsz.
    Vagy aki nem ül fel a nyugati agitpropnak ész nélkül az mind Putyin felszopója?
    Öntsünk már tiszta vizet a pohárba.

    Egyébként hagyjuk ezt az álrózsaszín vinnyogást az orosz támadással kapcsolatban, hol voltál te is az elmúlt évtizedekben, amikor a másik oldal országokat és nemzeteket támadott meg és döntött romba mindenféle „felhatalmazás” nélkül?

    A magyarság valós ellenségei már elintézték ezt a nemzetet, biztos rémlik még 1920.
    Ezek kik voltak konkrétan?
    Az oroszok?
    Ott sem voltak, biztos rémlik még, hogy épp a nyugati bankárvilág által pénzelt és bolsi forradalomnak álcázott cártalanítás zajlott arrafelé.

    Elég hetente egyszer linkleni Szele ötletbörzéjét is, száz egy tucat a neten, melyik oldalról mennyit hozzak még pro és kontra?

    Amit Putyin csinál, arra az okokat látom, de felmentést nem ad neki semmire.
    Amit a „jó oldal” művel évtizedek (évszázadok?) óta, annak is látom az okait, de ott sincs felmentés.
    Az oroszok szara pont olyan büdös, mint az amerikaiaké.

    Oknélküliség nincs, semmi sem történik a geopolitikában előzmények nélkül.
    Aki ezt nem képes felfogni, azzal nincs miről beszélni, én nem fogok beállni egyik falkába sem üvölteni az aktuálisan előírt baromságokat.
    Ezt most írom le utoljára, mert kezdem unni ezt a verbális recskázást.

    Ezzel zárom is ezt az álszent vitaestet, csak és kizárólag konkrét geopolitikai és katonai témákról vagyok hajlandó a továbbiakban beszélni, mellőzve ezt az egyre unalmasabb álsiránkozást.

    116. vasgyuszi
    Pontosan. Egyetértek.

  110. 116 vasgyuszi, pontosan, ahogy írod, egyetértek, ahogy MangaM is.

    A „verbális recskázás”, avagy a semmiről és semmilyen információt nem adó (saját) vélemények sehová nem vezetnek és qurvául unalmasak, a folyamatos linkelések pláne. A HTKA fórum hozzászólóinak zömének fingja sincs a témáról, szét offolják és floodolják az egész fórumot, így onnan már érdemi információ is alig szerezhető be. Lassan itt is ez van; sajnos.

    Magam részéről MangaM, csak egy fokkal még inkább read only.

  111. 117: „Amit Putyin csinál, arra az okokat látom, de felmentést nem ad neki semmire.
    Amit a „jó oldal” művel évtizedek (évszázadok?) óta, annak is látom az okait, de ott sincs felmentés.”

    Ebben egyetértünk. Csakhogy most a mi bőrünk is könnyen rámegy erre.
    Kérdezed, ki drukkol itt Putyinnak? Hát az itt írók vagy 90 %-a, akik úgy tűnik, ezt nem fogják fel, gondolom azért is megy itt állandóan a ruszki propaganda. (Tisztelet a kivételnek. ) Hány poszt írta itt le a normális világ nézőpontját? 0.

  112. 115. Camelia :
    Nem baj, ha hiányosak a történelmi ismereteid és nem vagy jártas a világpolitikában és a harcászatban sem. Az a baj, hogy ezeket az alapvető hiányosságaidat minduntalan közszemlére teszed és ezzel olyan embereket is felidegesítesz, akik közérthetően és elfogultságtól mentesen informálnák a blog olvasó közönségét.
    Én sem igazodom el teljes mértékben a világpolitika útvesztőjében, de azért a sarokpontjait ismerem, így el tudom választani az ocsút a búzától – teljes tévúton jársz.

    “De talán abban végre egyetértés kéne, hogy rohadtul észhez kéne térni a magyarságnak, és felismerni a helyzetünket és a valós ellenségeinket”
    Én már régen felismertem : az u.sa és az őt mozgató “bábmozgató” csapat.

    Te is rájöhetsz erre, ha felteszed a nagy kérdést: Kinek az érdeke ? (Cui prodest ? )
    Ti. Mindent az érdekek irányítanak.
    Nem kell mást tenned, mint megnézed visszamenőleg, hogyan alakult a dollár árfolyama.

  113. 119 – Camelia:
    Ha neked nem tetszenek az itteni posztok, akkor ne olvasd őket. Én a pájslimat kimelózom, hogy magyarul megjelenjenek nem a szajha médiából ömlő cikkek, amikhez te kifejezetten CIA propagandát csatolsz. Közlöm veled, hogy a jövőben korlátozni fogom a szöveged tartalmát.

  114. 121 sokak nevében KÖSZÖNÖM Tibor bá’!

  115. 121: Tiborbá:
    Áruld el kérlek, miért hülye az, aki kerülné a vesztes oldalt?
    Itt mindegy ki mit érez, szeretne, sőt még az is, ki mit gondol, illetve kinek van igaza.
    Komolyan gondolod, hogy például egy Putyin által irányított Eurázsiai Unio jó hely lenne számunkra?
    Tényleg azt gondolod, a jelenlegi helyzetet ismerve és értékelve, hogy az oroszok ebből végül jól fognak kijönni?
    S várom már, mikor csendül fel a dicsőséges vörös hadsereg és dédanyáink vonatkozásában, hogy az erőszaktevők nem is oroszok, hanem bizony egyenesen ukránok voltak! Te éltél akkor, az édesanyád életét is ők oltották ki, azon kevesek közé tartozol, akik átélték azokat a borzalmakat, s most mégis melléjük szegődsz, pusztán, mert a logika ezt diktálja?
    Ha úgy vesszük, akkor is igazuk volt, felszabadítottak a náci uralom alól.
    A propaganda az propaganda! Tök mindegy, hogy CIA, vagy KGB.

  116. MangaM és Zsolt, ill a többiek kedvéért, akik folyamatosan hivatkoztok a vitáitokban a nyersanyag szuperhatalom Oroszországra és gyakorlatilag tényként adjátok elő, hogy a nyugat az erőforrásaikra pályázik, tisztázzunk egy-két dolgot. Tudjátok ma melyik a föld legnagyobb olajkitermelő országa? Elárulom: Az USA. Nem kell neki az oroszok olaja, nekik több van. Ki a világ legnagyobb földgázkitermelője? Elárulom: Az USA. Nem kell nekik az oroszok földgáza, nekik több van. Amit mondtok az sima orosz propaganda. Komolyan nem értem, hogy tudott itt Magyarországon kinevelődni ez az oroszbarát, nyugatellenes többség, aminek ti is tagjai vagytok, és hogy tudjátok elfelejteni, hogy Magyarország most is csak azért az egy dologért szabad ország, mert az általatok utált nyugat az általatok gyűlölt USÁ-val az élen megvívta helyettünk a harcát a kommunista diktatúra ellen, és győzött – helyettünk. Úgy látszik ti visszavágytok a vasfüggöny mögé. Ilyenek lehettek azok is akik 1956-ban virágokkal köszöntötték a bevonuló oroszokat.

  117. B@sszátok már meg, nem értitek ti agyhalottak:

    – béke, de éppen ez ellen dolgozik a nyugat
    vagy
    – armageddon, ami felé a nyugat tolja a konfliktust

    Itt nem oroszbarátságról van szó!

    Ennyire hülyék vagytok???

    Sajnos, ennyire! Végül is a CIA propagandát nem hülyék csinálják.

  118. 123 – A.
    Feltetted ezt az egyszerű kérdést: pusztán, mert a logika ezt diktálja? A válaszom: IGEN. Engem kamaszkorom óta a logika vezet. Különben te is félreértesz. Lenne annak értelme, hogy nyomjam a CIA propagandát, amikor az tömegesen ömlik mindenkire a magyar médiából. Nem a nyugaton megjelenő alternatív híreket fordítom le magyarra. Ez természetesen oroszbarát, de inkább USA ellenes. Ma Nyugaton az igazi értelmiség Amerika ellenes, és jó okkal. A holnapi poszt Putyin pénteki beszéde. Ha az igazságot akarod tudni, akkor olvasd el figyelmesen.

    124 – Vlagyimir:
    Európában nincs szabad ország, mi se nagyon vagyunk az. Ha Európa szabad lenne, nem mondta volna ki az orosz ellenes szankciókat, ami miatt te is fagyoskodni fogsz. Ha szabad lenne, az USA nem merte volna felrobbantani az olaj vezetékeket. A többire majd mások válaszolnak.
    Még csak annyit, és ez mindenkire vonatkozik. Hogy kinek mennyi az IQ-ja, azt tökéletesen felmérhető, milyen mértékben szopja be a nyugati propagandát. Lehet megsértődni faszok.

  119. 126: Tibor’bá, te buborékot vontál magad köré, azok vannak itt 90%-os többségben, akik osztják a nézeteidet. Az ilyen buborékokkal az a baj, hogy kizárják a kritikát, és ezáltal óhatatlanul elvesztik az objektivitásukat. Én azt gondolom magadnak ártasz vele, hogy leépíted/kiutálod a kritikus hangokat. A faszozás, meg az IQ-ra hivatkozás mint végső érv, szerintem a tehetetlenség jele egy vitában, azok élnek vele akik érzik, hogy nem tudják tényekkel megvédeni az álláspontjukat.

  120. 125: Jövőnk:
    De hogyan hozod el a békét?
    S Putyin hogyan hozza el a békét, ha mindig olajat önt a tűzre? Ő fenyegetőzött elsőként nyilvánosan az atommal, az USA szép csendben, titokban kezelte ezt a kérdést, nem verte nagy dobra. Ha Putyin valójában békét akar, akkor az az ember nem normális, sürgősen ki kell szedni a székből az oroszoknak, amíg nem késő!
    Ha az USA háborúzni fog, Magyarországnak semlegesnek kellene maradnia! De már szerte a világon úgy vagyunk elkönyvelve, hogy oroszbarátok vagyunk. Szerintetek ez jó lesz majd? Csak a hülye nem látja, hogy a Forint gyengülése mögött ki van és miért? Ezért fogunk fázni, s nem csak egy télen át, de azon ürüggyel, hogy az oroszoktól vettük volna a gázt. Qrvára nem mindegy szerintem!
    Arra sem gondol senki, hogy kibaszhatnak minket az állandó különutas okoskodásunkért nem csak az EU-ból, de a NATO-ból is. S, ha van ürügy, nem csak a ruszki rakétákkal lőhetnek ide. Illetve lehet ruszkival úgy is, hogy már nem tudhatod ki lőtte! Egy gázvezeték maradt, lehet megtenni a téteket.

  121. 122 – Jövőnk

    Szerintem meg egy vitafórumon ne legyen cenzúra, az egyik témában sem!

    Én túl vagyok azon, hogy felidegesítsen egy-egy hozzászólás.

    Caméliára gondolj úgy, hogy „Brian elvitte Párizsba”! 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=fT15fX3oVoM

    … néha nehéz, tudom. Húznak mindenkit magukkal a mélybe.

  122. 127 – Vlagyimir:
    Az IQ nem végső érv. Tapasztalati tény.
    Ebben a vitában nincs álláspontom, nincs mit megvédeni. Én nem drukkolok Putyinnak, és nem várom a győzelmét. Én csak közlöm a függetlennek tűnő véleményeket. Szerinted az érv Putyin ellen, hogy a II. Világháború végén az édesanyámat egy orosz akna ölte meg? Vagy az egy buborék mentes vita, hogy az orosz katonák ezer számra erőszakolták meg a magyar nőket 1944-ben. De a magyar katonák ugyanezt tették Ukrajnában 1941-ben.

  123. 126: Tiborbá:
    A cikkeddel nekem alapból nincs bajom, csak kb. 10:1-hez az arány, mintha a covidos posztok nagy részét csak a görög bajnokunk írná.
    Az IQ ellenőrizhető teszttel. De mi a teendő, ha kijön egy jelentős ellentmondás? Az oroszok által kiadott, magyar narratíva feloldaná ezt az ellentétet is?
    130:
    Putyin az oroszok embere. Igaz, csak olyan formán, hogy éppúgy maga alá gyűrte azokat, mint Orbán a magyarok nagy többségét.
    Orbán nem hiába van Putyin seggében. Egyszer talán megtudjuk, mi az oka! Biztosan nem a magas IQ.

  124. 129 – Zsolt:
    Ezzel a hozzászólóval te hogy vitáznál?

    : Tagadó Nyóc E-mail cím: tagdo@gmx.de

    Mi ez Tibor bá? Szekta, hogy TAGADÓk vannak?…
    Tessék, KSH és a „post/ longcovid”:
    https://imgur.com/a/5rkZKqg
    PS: soha le ne vedd a maszkot, gumikesztyűt- fürdéshez, alváshoz se 😉 Kemény dolog a (V)AIDS

    Szóval?

  125. 119. Camelia

    Szerinted én nem normális nézőpontokat írok le?
    Éltettem valahol Putyin háborúját?
    Nyalom a Nyugat nyalókáját?

    De hülyét sem fogok játszani, Putyin elmúlt húsz éve kimagasló politikai és geopolitikai affinitásokról árulkodik, ehhez képest nézzük a Nyugat nagyjait 2001 óta…
    Sokkal több dologban volt igaza Putyinnak, mint fordítva – ez nem szimpátia és hit, hanem tény kérdése.

    Az ukrán támadás viszont egy alapjaiban elb@szott lépés volt, hibát hibára halmozva.
    Egyenlőre az okokat keressük és megpróbáljuk értelmezni, amit látunk, de semmi szükség a fősodratú által előrecsomagolt instant magyarázatokra, ha az érdekel, akkor felcsapom a hírstartot és végigolvasom.

  126. 133: MangaM:
    Bident és Putyint együtt kéne feltenni a novemberben induló holdrakétára! Akkor talán elindulna. Húzhatnák maguk után Gyurcsányt és Orbánt is! Azonnal szebb hely lenne a világ nélkülük, egy ideig. Azt gondolom, elketyegett az idő felettük és sajnos felettünk is.

  127. 131 – A.
    Minden nap elolvasom a RT-t. Simán közli az előző nap eseményeit propaganda nélkül. Annyiban RT, hogy természetesen elsősorban azokat a híreket közli, ami megfelel a szája izének. Ezzel szemben a CIA felrobbantja a csöveket, majd leadja a sajtónak, hogy láttak orosz hadihajókat a robbantás körül, amit azonnal átvesz a magyar média, és Camélia rögvest tudni véli, hogy az oroszok robbantották fel saját milliárd dolláros csöveiket, és az erről szóló magyar hírt belinkeli ide egy hozzászólásba. Majd közli velem, hogy csupa oroszbarát posztot teszek fel. Ahhoz természetesen ész kell, hogy valaki felfogja: 1) Amerika éveken át ellenezte az ÉÁ2-t. 2) Amerika tiltakozott az ÉÁ2 megnyitása ellen. 3)Amerika előírta, hogy orosz gázt Európa nem vehet. 4) Amerikának óriási haszna van abból, hogy több orosz gáz nem vehetnek.

  128. 124. Vlagyimir

    Ne fárasszál már te se, hogy alapszinten oktatsz.

    Senkit nem érdekel, hogy perpill épp ki termeli ki a legtöbb olajat, a petrodollár rendszer akkor fog működni, ha képesek tartósan az árakat úgy manipulálni, ahogy nekik jó.

    Kőolaj, földgáz, szén, vasérc, urán, ritkaföldfémek, arany, ezüst, gyémánt, fa – alapszintű stratégiai nyersanyagok. Aki tetemes menyiség felett diszponál, az bele tud szólni az árfolyamba.
    Három dolog kell ahhoz, hogy diktálj: nyersanyag, pénznem és az elosztó hálózat!!!! Elosztó hálózat – ez a kulcs. Erről miért nem beszélsz?

    Az USA nem magának akarja az orosz nyersanyagokat, hanem diszponálni akar felette, hogy ki kaphatja és mennyiért, vagy ki nem. Lásd Németország és NS1-2, vagy Irán és Nabucco. Tehát mi a kérdés?

    Jó lenne, ha nem beszélnénk mellé, itt ugyanis senki nem álította azt, hogy az USA-nak nincs elég nyersanyaga és neki a ruszkiké kell.
    Nem, nekik a befolyás kell felettük, hogy a világot tudják továbbra is lehúzni.

  129. „Ezzel szemben a CIA felrobbantja a csöveket”

    És ha nem a CIA volt?

  130. 135: Tiborbá:
    Én a magyar sajtót és a sajtót úgy általában azért gyűlölöm, mert leír valamit és alatta annak homlokegyenest a cáfolatát is. Nem csak a háború híreiben, akár az időjárással kapcsolatban is képesek bármilyen ellentmondásos cikkeket megjeleníteni! Például ma ránk robban az ég. Alatta, várhatóan napos időnk lesz, kisebb záprokkal. Alatta, figyelmeztetést adtak ki X megyére. Aztán eltelik a nap különösebb időjárási esemény nélkül. Pénzügyekről szóló cikkek dettó, tudományos cikkek szintén, covidról nem is beszélek. Csoda, ha ekkora a bizonytalanság mindenben és mindenkiben? A mai háborús egyveleg pl. az indexen: „Jó hírt kapott V.Putyin”, alatta: „Ukrajna képes visszaszorítani az oroszokat”, alatta: Putyin armageddonra készül”. Mintha chatrobotok, vagy korlátolt agyú barmok írnák ezeket a cikkeket egymástól teljesen függetlenül. Lehet, hogy nem is kell már megtervezni ehhez semmit! Csak bedobják az aktuális gumicsontokat, s ez a sok barom csinál belőle akkora káoszt, amekkorára álmukban sem gondoltak volna.

  131. 132 – Tibor bá´

    Ha te nem akarsz vele vitázni, nem kell, engedd el! Akadhat olyan, aki szívesen vitázna ezzel a hozzászólóval is. Ha viszont folyamatosan ilyen stílusba fikáz, ki lehet rakni, azt viszont megérteném. Ha nem és normális stílusban ír olyat, amivel akár te mélyen nem is értesz egyet, én engedném az írást. Persze, ez a te blogod, te döntesz.

    Én sem vitázok mindenkivel, eszemben sincs! Mégis miről lehet még vitázni Vlagyimirrel, aki magabiztosan kijelenti, hogy az USA-nak nem kell és soha nem is kellett az oroszok nyersanyagai?! Van egy szint, ahová az ember már nem szívesen süllyed le. A sört majd elküldetem vele Janinak, oszt ennyi.

    Olyanokkal érdemes vitázni, mint például MangaM, lehetnek olyan dolgok esetleg, amivel nem értünk egyet, de ez normális és ha a vitapartner intelligens, akkor meg lehet beszélni a dolgokat. Egyébként ez most csak egy példa volt, konkrétan vele igazán kevés vitánk lenne és ami volt, azt már szerintem meg is beszéltük.
    Van itt több ilyen értelmes fórumtárs is. S természetesen te is, veled sem értek egyet mindenben, ezt te is tudod, de úgy gondolom, hogy veled is érdemes vitázni, ha van olyan helyzet, téma.

    Én rühellem a cenzúrát, ezt szerettem volna világossá tenni.

  132. 112. Camelia
    „Érdemes megnézni az 5 nap háború c. filmet, (2011)”

    Nem érdemes, csak ha amcsi, grúz propaganda filmet akarsz nézni a hős Szaakasvilivel az élen. Az se véletlen, h a fickó később Ukrajnában is feltűnt. Most meg grúz börtönben van. Szép, érdekes életút.

  133. Azért néhányatok figyelmébe, akik csak a nyugati propagandát szeretnétek ellensúlyozni:

    A héten a kormányoldal egyik neves újságírója azt tanácsolta, hogy „üzenjünk hadat az USA-nak”. Itt mindenki mindenen ki van akadva, erre – ha jól emlékszem – mégsem volt olyan nagy sivalkodás.

    Itt tart most a (szerintetek) normális média…

  134. 134. Anonimus

    Na végre, a mai első előre lépő hozzászólás.
    Igen eljárt az idő az eddig ismert USA és az egykor hatékonyan működő Orosz Birodalom felett is.
    Na most ez a két hatalom ezt nem óhatja tudomásul venni és végső érvként van hozzá több ezer atombombájuk.

    Ahelyett, hogy Szeléket idézgetnénk hetente ötször, talán oda kellene figyelni ismét Kissingerre vagy Friedmanra, főleg azoknak, akik ki sem tudnak bújni a Nyugat seggéből. Ehhez képest halványlila fingjuk sincs a nagynevű nyugati agytrösztök véleményéről, de oktatnak a napi fősodratú kétbites cikkekből.
    A színvonal szabadesésben van mindenhol, sajnos a htka sem az már, ami volt egykoron.

    https://www.youtube.com/watch?v=TLCBK77JSg0

    Tisztelt Uraim!
    Nem ártana esetleg elolvasni indulásképpen például Zbigniew Brzezinski utolsó könyvét, ő talán egy kicsit jobban ismeri a Nyugatot meg az USA-t, mint itt az összes hozzászóló együttvéve és utána lehetne miről regélni.
    Vagy Robert Kagan írásait a mai neokon Amerikáról.
    Erről ennyit.

    Udvarias és megértő szoktam lenni egy pontig, de amikor valaki rendületlenül tolja tovább az áltisk első osztályát, akkor sorry, de most már inkább átlépek rajta, ha megsértődik, ha nem.
    Úgyhogy nyugodtan tartson bárki bunkónak, nagyképűnek vagy Putyinbérencnek, pont leszarom a továbbiakban. Sőt, ha végre megszavaznátok, hogy húzzak innen el a náthás faszba, nagy szívességet tennétek.

  135. 137: Keltafan:
    Ezt ugye nem gondolod komolyan?
    141:
    Ezt meg remélhetően az agyalágyult fideszese nem gondolta komolyan, mert ilyen már volt a történelemben!

  136. 141 Keltafan

    „Itt tart most a (szerintetek) normális média…”
    Ez egy hazugság, ki mondta, hogy ez a normális?

    Neveket kérek, elég a nagy általánosságba ideböfögök valami jól hangzót című műsorból.
    Tényeket akarok. Ha ez nincs, akkor ez csak fing a szélben.

    A hivatkozott baromságot itt senki még csak szóra sem méltatta, ha nem tűnt volna fel.

    De ha gondolod, rászánok egy fél napot és hozok neked külön keletről és nyugatról több tucat elmebajos cikket, amit állításonként lehet atomjaira szedni.

  137. 139: Zsolt:
    Manapság az online térben muszáj cenzúrázni, ellenkező esetben pillanatok alatt a facebook szintjére süllyed a kurzus. Az egyensúlyozás a nehéz, mert az ember akarva – akaratlan mindig a saját szemén keresztül nézi a világot, s hajlamos maga felé billenteni.

  138. 136

    Egyetértek.

    Ugyanakkor talán ki lehet egészíteni az általad leírtakat annyival ,hogy az Usa energiatermelése szénhidrogének tekintetében az egyik legdrágább a világon. Ráadásul még az is probléma hogy a nem hagyományos mezők élettartama – termelési ciklusa jóval rövidebb mint a hagyományos mezőké. Most meg képes exportálni az ország de ha nem csökkenti jelentősen a saját fogyasztását akkor vagy importra fog szorulni és/ vagy odamegy ahol még van és olcsóbb is….ez lehet Venezuela és akár egy széthullott vagy legyengített Oroszország is ugyanakkor sietnie kell nehogy Kína előbb érjen oda….

  139. 143. Anonimus

    De. Én a billentyűzet mögül bocs, de nem tudom 100%-os biztonsággal megállapítani. Irigylem, akik bizonyítékok nélkül megdönthetetlenül biztosak az igazukban.

  140. Szerintem, függetlenül attól, hogy van -e tervezés mögötte, vagy csak a véletlenek összjátéka szülte, ez az egész kibaszott háború arról szól, hogy Eurázsia együtt finanszírozza azt, hogy az USA Kína ellen tovább harcolhasson a megszokott gazdasági módszereivel. Meggyőződésem, hogy ehhez az igazi muníciót a covid adta, mert, ha a covid nincs és Kína gazdasága nem roggyan térdre, most egészen más képet festene a világ! Valószínűleg senki sem akar atomrakétázni, mégis el fognak sülni ezek a fegyverek, mert senki sincs, aki a főszereplőket egy jó vödör hideg vízzel leborítaná. Talán a természetben még bízhatunk, ha jókor csapná arcon őket!

  141. 146. Tom

    Sőt, menjünk tovább:
    Mennyi valós hozzáadott értéket termel az USA és mennyit fogyaszt?
    Kábé 3,5-4x annyit fogyaszt, mint amit megtermel – ezt amerikai kutatók állítják, nem én szopom ki a kisujjamból. Innentől kezdve az amerikainak nevezett dollár pénzrendszer egy piramis-játék effektus, a fedezet szépen becsomagolt adósság, az amerikai hasereg és a dollárban folytatott világkereskedelem.
    Pl. Amit Kína legyárt és eladja Európának, azon is kaszálnak az amerikai bankok. Az ő hozzáadott értékük semmi.
    Na ezt a kényelmes, mások munkáján való élősködést félti az amerikai gazdasági elit.
    Az USA GDP 80%-a szolgáltató ipar, Nagy-Britannia esetén ez 85-87%.
    Szolgáltató ipar: a műkörmös, a kutyakozmetikus, a magánpszichológus és a pénzügyi tanácsadók hadserege. Tetszenek érteni ugye? Vagy nem?
    A pénzügyi tanácsadók 99,9%-a csóringer, ugyanis aki milliárdos, az nem fog tanácsokat osztogatni a csóringereknek, mert a gazdagok a szegényekből és a hülyékből tudnak tovább gazdagodni.

  142. 148. Anonimus

    5*

    Covid – halálos világjárvány, fertőzésveszély
    Ukrajna – halálos világháború, kihalásveszély

    Covid – szakértők napi szinten egymásnak ellentmondó nyilatkozatai
    Ukrajna – szakértők napi szinten egymásnak ellentmondó nyilatkozatai

    Covid – ellentmondásos, olykor túlzó intézkedések és következmények, logikátlan lépések
    Ukrajna – ellentmondásos, olykor túlzó intézkedések és következmények, logikátlan lépések

    Covid – közvetlen világgazdasági hatás, áremelkedések, leállások
    Ukrajna – közvetlen világgazdasági hatás, áremelkedések, szankciók

    Covid – nehezen ellenőrizhető napi statisztika a fertőzöttekről, a halottakról, lélegeztetőgépre rakottakról
    Ukrajna – nehezen ellenőrizhető napi statisztika az áldozatokról, a kilőtt tankokról, a lelőtt repülőgépekről

    Ezek szerint nem csak nekem tűnt fel a folyamat mintázatának hasonlósága…, napi szintű félelemkeltés, kötelező narratívák, társadalmi szabályok szigorítása, általános elszegényedés…

  143. 151 MangaM

    Mindez a mintázat csak egyeztetéssel összefogással valósítható meg.
    Még a pénzügyi rendszerek hasonló mintázatára számítok.
    Tőzsde pánik, bank pánik, országok durva leminősítése és megérkeztünk.

    Anonimus,
    Az a vödör hideg víz lehet esetleg a Szent András-törésvonal aktívvá válása vagy Yellowstone Park felrobbanása?

  144. Re:152 Károly
    Olyan területen bevetett taktikai atomfegyver, ami után senki sem akar már tovább háborúzni…

  145. Az orosz részleges mozgósításra válaszul – Ukrajna második legnépesebb városában (Harkov) a helyi katonai toborzóirodáknál jelentkező lakosság egyharmada fiatal nő!!

  146. 155 – János:
    Nyilvánvalóan szexuális inditatás van benne. Mi másért akarhat valaki megdögleni?

    Emlékszem 1945-ben. Minden orosz szakaszban (30 fő) volt 2-3 női katona. A többit a fantáziára bízom.

    Az amerikai hadseregben is vannak nők. Minden negyediket megerőszakolják bajtársai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük