(3967) Szabálycsere

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A harkovi szabálycsere

 Írta: Pepe Escobar

89. útban a 90. felé

Stratégiai KultúraAlapítvány„: A háborúkat nem pszichopaták nyerik. Kérdezd meg a náci Németországot. Ennek ellenére fájdalmas volt nézni a NATOsztán Harkovról szóló beszámolót, ami „Putyint kiütő kalapácsról”, „az oroszok bajban vannak” és különféle tétlenségekről regél.

Tények: Az orosz erők kivonultak Harkov területéről az Oszkol folyó bal partjára, ahol jelenleg megvetették a lábukat. A Harkov-Donyec-Luganszk vonal stabilnak tűnik. Krasznij Limant fenyegetik, ostromolják a felsőbbrendű ukrán erők, de nem halálosan.

Senki – még Maria Zakharova, Hermész mai női megfelelője, az istenek hírnöke sem tudja, mit tervez az orosz vezérkar (RGS). Ha azt mondják, hogy tudják, akkor hazudnak.

A jelenlegi állás szerint elég bizonyosan arra lehet következtetni, hogy a – Szvjatogorszk–Krasznij Limán–Jampol–Belogorovka vonalat elég sokáig meg tudják tartani a jelenlegi helyőrségeikkel, amíg friss orosz erők nem tudnak csatlakozni és rákényszeríteni az ukránokat, hogy vonuljanak vissza a Seversky Donets vonalon túlra.

Gyakorlatilag a pokol elszabadult, hogy mi történt Harkovban? Oroszországnak soha nem volt elég embere egy 1000 km hosszú frontvonal megvédésére. A NATO teljes hírszerzői képessége ezt észrevette, és profitált belőle.

Az elfoglalt településeken nem voltak orosz fegyveres erők, csak Rosgvardia, és ezeket nem képezték ki a katonai erők elleni harcra. Kijev kb. 5:1 emberelőnnyel támadott. Az orosz erők visszavonultak, hogy elkerüljék a bekerítést. Nincsenek orosz csapatveszteségek, mert nem voltak orosz csapatok a térségben.

Állítólag ez egyszer történhetett meg. A NATO által irányított kijevi erők egyszerűen nem képesek sehol, se Donbászban, se Herszonban, se Mariupolban megismételni ezt. Ezen helyeket mind erős, reguláris orosz egységek védik.

Gyakorlatilag magától értetődő, hogy ha az ukránok Harkov és Izyum környékén maradnak, hatalmas orosz tüzérség porrá töri őket. Konsztantyin Szivkov katonai elemző azt állítja, hogy „az ukrán fegyveres erők legtöbb harcképes alakulatát most leterítik. Sikerült őket a szabadba csalogatni, és most szisztematikusan megsemmisítjük őket”.

A NATO által irányított, NATO-zsoldosokkal kitömött ukrán erők 6 hónapot töltöttek felszerelések felhalmozásával és a kiképzett eszközök visszatartásával, pontosan erre a harkovi pillanatra – miközben eldobható eszközöket juttattak el egy hatalmas húsdarálóba. Nagyon nehéz lesz fenntartani egy olyan összeszerelősort, hogy ismét valami hasonlót lehessen létrehozni.

A következő napok megmutatják, hogy Harkov és Izyum kapcsolódik-e egy sokkal nagyobb NATO-nyomuláshoz. A NATO által ellenőrzött EU-ban a Desperation Row-hoz közelít a hangulat. Nagy a valószínűsége annak, hogy ez az ellentámadás azt jelzi, hogy a NATO végleg belép a háborúba, miközben meglehetősen csekély, elfogadható tagadhatóságot mutat. Hamis  titkosságuk fátyla nem tudja elfedni a „tanácsadók” és a zsoldosok jelenlétét.

Dekommunizálás mint feszültségmentesítés

A Különleges Katonai Hadművelet (SMO) fogalmilag nem a terület meghódításáról, hanem a megszállt területeken élő orosz polgárok védelméről, tehát a demilitarizációról, a denacifikációról szól, legalább is eddig.

Lehet, hogy ez a koncepció  most módosítva lesz. És ez az a hely, ahol az oroszországi mozgósításról szóló kanyargós, trükkös vitára sor kerül. Lehet, hogy még a részleges mozgósításra sem lesz szükség: tartalékokra van szükség ahhoz, hogy az orosz erők megfelelően lefedhessék a védelmi vonalakat. A Kadirov-kontingenshez tartozó kemény harcosok továbbra is támadnak.

Tagadhatatlan, hogy az orosz csapatok elvesztettek egy stratégiailag fontos csomópontot Izyumban. Enélkül Donbass teljes felszabadítása jelentősen megnehezül.

Mégis a kollektív Nyugat számára ez sokkal többet számít, mint egy kisebb katonai előrenyomulás: így az a dicsekvés megállja a helyét, hogy Ukrajna mindössze négy nap alatt képes kiűzni az oroszokat egész Harkovból. Miközben az oroszoknak 6 hónapjuk volt a Donbász felszabadítására.

Tehát Nyugaton az uralkodó felfogás  az, hogy az orosz hadsereget olyan „kalapácsütés” érte, ami után aligha fog felépülni.

Harkov értékes időzítést kapott, hiszen Tél tábornok a sarkon van. Az Ukrajna-kérdés már akkor is szenvedett a közvélemény kimerültségétől; és a propagandagépezetnek szüksége volt egy lökésre, hogy felturbózza a több milliárd dolláros fegyveres patkányvonalat.

Harkov kényszeríthette Moszkva kezét, hogy növelje az ütéseket. Ez néhány jól elhelyezkedő Kinzhal úron keresztül történt, akik elhagyták a Fekete- és a Kaszpi-tengert, hogy bemutassák névjegykártyáikat Északkelet- és Közép-Ukrajna legnagyobb hőerőműveinek. Ukrajna fele hirtelen elvesztette az áramot és a vizet. A vonatok megálltak. Ha Moszkva úgy dönt, hogy egyszerre kivonja az összes nagyobb ukrajnai alállomást, csak néhány rakétára van szükség ahhoz, hogy teljesen szétzúzzák az ukrán energiahálózatot – új értelmet adva a „dekommunizációnak”, az áramtalanításnak.

Szakértői elemzés szerint „ha a 110-330 kV-os transzformátorok megsérülnek, akkor szinte soha nem lehet üzembe helyezni. És ha ez egyszerre legalább 5 alállomáson megtörténik, akkor minden rendben van. Örökös Kőkorszak.

Marat Bashirov orosz kormánytisztviselő sokkal színesebb volt: „Ukrajna a 19. századba süllyed. Ha nincs energiarendszer, nem lesz ukrán hadsereg sem. A helyzet az, hogy Volt tábornok érkezett a háborúba, majd Moroz (Fagy) tábornok.

És így lehet, hogy végre belépünk az „igazi háborús” területre. Putyin hírhedt viccelődésében, hogy „még el sem kezdtünk semmit”.

A következő napokban végleges válasz érkezik az RSG-től.

Ismét parázs vita dúl arról, hogy mit fog tenni Oroszország ezután (az RGS végül is kifürkészhetetlen, kivéve Yoda Patrushevet).

Az RGS máshol is dönthet egy komoly, lefejezés jellegű stratégiai csapás mellett. Dönthet úgy, hogy több katonát küld a frontvonal védelmére (részleges mozgósítás nélkül). És legfőképpen kibővítheti az SMO mandátumát – az ukrán közlekedési/energia-infrastruktúra teljes megsemmisítését, a gázmezőktől a hőerőművekig, alállomásokig és az atomerőművek leállításáig.

Nos, ez mindig lehet a fentiek keveréke, példátlan társadalmi, gazdasági katasztrófát generálva. Ezt Moszkva már táviratozta: bármikor és néhány óra alatt visszavethetjük a kőkorszakba. Az Ön városai fűtés nélkül, fagyos vízzel, áramkimaradásokkal és csatlakozás nélkül köszöntik majd Tél tábornokot.

Terrorelhárítási művelet

Minden gondolat arra irányul, hogy a „döntési központokban” hamarosan Kinzhal-látogatást kapnak-e. Ez azt jelenti, hogy Moszkvának elege van. A siloviki biztosan megtette. De még nem tartunk ott. Mert egy kimagaslóan diplomatikus Putyin számára az igazi játék az EU gázellátása körül forog, az amerikai külpolitikának ez a csekély játékszere.

Putyin minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy a belső fronton nyomás nehezedik rá. Még a részleges mozgósítást is elutasítja. Tökéletes jelzője annak, hogy mi történhet télen, a felszabadított területeken zajló népszavazások. A határidõ november 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja, az októberi forradalom ünnepét 2004-ben bevezetett megemlékezés.

Ezeknek a területeknek Oroszországhoz való csatlakozásával minden ukrán ellentámadás az Orosz Föderációhoz tartozó régiók elleni háborús cselekménynek minősülne. Mindenki tudja, hogy ez mit jelent.

Fájdalmasan nyilvánvaló lehet, hogy amikor a kollektív Nyugat háborút vív, a hírszerzéstől a műholdadatokon át a zsoldosok hordáiig, és a másik oldal ragaszkodik egy ködösen meghatározott különleges katonai művelet végrehajtásához, csúnya meglepetések jöhetnek.

Az SMO státusza tehát hamarosan megváltozhat: minden bizonnyal terrorellenes hadműveletté válik.

Ez egy egzisztenciális háború. Az amerikai geopolitika, geoökonómiai célja az orosz egység lerombolása, a rendszerváltás kikényszerítése és a hatalmas természeti erőforrások kifosztása. Az ukránok nem más, mint ágyútöltelékek, egyfajta csavaros történelem-feldolgozásban Timur a koponyák piramisának modern megfelelőit 120 toronyba ragasztotta, amikor 1401-ben lerombolta Bagdadot.

Ha az RSG felébred, „kalapácsütést” igényel. Előbb, mint utóbb, a kesztyűk lekerülnek a kézről. Putyin lépj ki az SMO-ból. Lépj be a háborúba.  

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

146 gondolat erről: „(3967) Szabálycsere

  1. Az oroszok eddigi katonai akciói nem hasonlítanak a megszokott orosz (szovjet) módszerre, ahol sem istent, sem embert nem nézve lőttek/daráltak mindent, ami az útjukba került.

    Testvérnép, évszázadokig közös országban éltek, a nyelvük és a kultúrájuk ezer szállal össze van kapcsolódva, rengeteg a „vegyesházasság” stb. Az igazi baj ott van, hogy Putyinék anno elengedték Janukovics kezét és hagyták, hogy az elmúlt nyolc évben idegen hatalmi érdekeknek és irányításnak alárendelve Ukrajnát előkészítsék egy oroszok elleni háborúra. Innentől kezdve az orosz benyomulást és hadműveletet kvázi lábujjhegyen próbálták végrehajtani, de ez nem fog működni, fél kézzel és fél szemmel nem lehet háborút nyerni, az ukrán nép ugyanolyan szívós mint az orosz, itt nem fog sajnos működni az, ami Szíriában vagy Irakban még elment.

    Minden ellenkező híresztelés és média propaganda ellenére az oroszok az első hat hónapban sehol sem bántották és pusztították módszeresen a civil infrastruktúrát és lakosságot és igaziból még mindig nem csinálják ezt, a pár nappal ezelőtti cirkálórakétás támadások még mindig nem az amerikai shock and awe szisztéma.

    (Szerbia és Irak ennek pont az ellenkezője, az USA a támadás első óráiban a katonai infrastruktúra mellett a civil rendszereket lőtte szét kapásból, ott nem voltak akkor sem közmű szolgáltatások sem díszkivilágított városok. Mondjuk érdekes módon ott senki sem jajveszékelt a civil lakosságért, ahogy Fallúdzsa városának ostromakor sem. Ez van, ennyire hiteles itt minden.)

  2. Nem úgy volt, hogy ha a NATO beleavatkozik akkor atom lesz?

    Most meg ilyen nyilvánvaló, hogy benne van? Hogy is van ez?
    Egyébként a cikk nagyon jó!
    Köszönet!

  3. https://index.hu/kulfold/2022/09/16/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-ukrajna-volodimir-zelenszkij-vlagyimir-putyin-kijev-moszkva/?token=11eec0b32f0c673d13ea7a1d8e04e35a6

    Lehet, hogy jön az az atom?
    Újabb hír egy megbízható, szakértőkre alapozott forrásból.

    A cirkusz új szintet lépett.
    Kérem! Kérem! Rendkívüli hírek! Halálos fenyegetés az egész emberiségre! De, minimum Európára! Az orosz vezető kezében az életünk! Jön az atom?

    Miért hergelik őt a csúnya bácsik? És meddig lesz 1500 rupó a csirkemell??
    Tessenek beszarni!?

    Hát én már -jelentem-beszartam.
    Egyenlőre a röhögéstől ennyi baromság láttán.
    Ha majd ha a húsomba vág, biztos szar lesz, addig meg………

  4. Huhh, ezért a fordításért valóban kár volt küszködi. Tele van ( gondolom nem a forditas miatt), önellentmondassal, tényeket nélkülöző kijelentésekkel, zagyvaságokkal 🙁 Még a tass.ru is érthetőbben fogalmaz, híjján van a hasonló zagyvaságoknak mint amit a szerző itt összehord ( a cnn es fox mellé javaslom a tass ru -t is felvenni, mivel ilyenek még ott sincsenek 🙂 pedig azt google translate-el szoktam olvasni 🙂

  5. 5 – Minato:
    Az eredeti szarkasztikus nyelven van fogalmazva, ami nem lefordítható. Ha nem hagyom ki, akkor zagyvaságnak hat. De mondott fontos újat is pl: „Oroszországnak soha nem volt elég embere egy 1000 km hosszú frontvonal megvédésére. A NATO teljes hírszerzői képessége ezt észrevette, és profitált belőle.” Persze, ha valaki orosz gyűlölő, mint te, akkor minden zagyvaság.

  6. 5 Tibor ba’, igen ez viccesen hatott. Amugy nem vagyok Orosz gyűlölő. Sőt semmilyen gyűlölet nincs bennem, vannak mind Ukrán és Orosz ismerőseim. Amit viszont mereven elutasítok, az az értelmetlen háború, az erőszak, gyilkolás, rombolás, más országok lerohanása, tekintélyelvűség, legyen szó bárhol erről a világon. Sajnos mai világunkban ezeket a szörnyűségeket, itt a szomszédunkban az Oroszok követik el 🙁 így erős ellenérzésekkel vagyok az Orosz politika, közélet szereplői és az erőszakszezeteikkel szemben (FSZB, hadsereg, rendőrség, állam), nem tagadom.

  7. 7 – Minato:
    Amióta van emberiség, azóta van háború is. N em kell szeretni, de tudomásul kell venni.

  8. Re:7 Minato
    Kiegyensúlyozottság nevében illene az ukrán stikliket is megemlíteni, mert jól láthatóan a háború alatt is tettek ezt azt, pl a saját lakosságukat lőtték Mariupolban, orosz hadifoglyok kivégzése, stb, stb.

  9. 9. Nyilván vannak Ukrán stiklik is, de minden bizonnyal kisebb számban mint az országuk 20%-át szétrakétázó, bombázó megszálló Oroszok által elkövetettek. Ugye, ha megnézzük – kicsit sarkítva, hunyorítva – a nyugati jogrendet (még akár a Magyart is) a házamba betörő Piréz erőszakoskodó egyéneket nyugodtan lelőhetem, főleg ha az életemre tör, retorziók nélkül. Sőt, ez mindenhol elfogadott azt hiszem a világon ezért felesleges az Ukrán biast emlegetni.

  10. 6 A frontvonal hossza nem sokat változott azzal, hogy visszaiszkoltak az Oszkil mögé. a Kherszontól Limanig tartó frontvonal nagyjából ugyanaz, csak északkeleten rövidült kb 50 km-rel.
    De eddig nem is arról ment a disputa, hogy mekkora frontot képesek megvédeni, hanem hogy mekkora területen törnek előre az oroszok. Meg hogy a Donbaszi katlanban az felmorzsolják az az ukránokat az utolsó szálig, és nem lesz katonájuk aki visszatámadhatna, így demilitarizálják az egész országot.
    A „Szvjatogorszk–Krasznij Limán–Jampol–Belogorovka” vonal meg annyira jól kitart, hogy Szvatohirszk már ukrán kézen van ismét.

  11. Re:10 Avatar
    Egy dolog látszódik: nincs elég gyalogos katonája az oroszoknak a fronton, ergo támadni csak messziről, védekezni csak nehezen tudnak minden fronton.
    Élő erőben az ukránok előnyben vannak, minőségben viszont nem, lásd már mindenki hadköteles, ami jól jelzi az ukrán humán erőforrás fogyását.
    Fordulat akkor lesz, ha „véletlenül” magukra húzzák az ukránokat Oroszország területén, és elindul az általános mozgósítás.
    Ekkor pecsételődik meg a háború menete.

  12. Tragédia a két testvérnép közötti háború megindítása, Putyin bűne viszont nem csak Putyin bűne, vannak itt páran még warmongerek, akik most párás szemmel és megállás nélkül küldik a fegyvert a világ legnagyszerűbb hőseinek és közben elzáratják a gáztranzitot Európa felé, hisz a szabadságnak ára van.

    Meg szaga is…

    Putyin dupla tragédiája az elkésett beavatkozás és a „beavatkozás lábujjhegyen” effektus. Későn lépett (2014-ben kellett volna) és a lépés túl habos-babosra sikeredett, ezzel csak elhúzni és súlyosbítani lehet a helyzetet. Ha háborút kezdesz, akkor csináld gyorsan és rendesen, ne nyújtsd el a kínt.
    A fogorvos sem szép lassan, tizedmilliről tizedmillire húzza ki a fogat, hogy a páciens lehetőleg minden pillanantát jól ki tudja élvezni…

  13. Re:12 Manga
    Szerintem ez a „kíméletes háború” nem fog sokáig tartani, tippre a „fordulat” késő ősszel lesz, és akkor sok minden gyökeresen meg fog változni.

  14. Az az ember, aki ma a háborút támogatja – tök mindegy, hogy orosz vagy európai oldalról – az Európa ellensége és Európa pusztulását támogatja.

    Ne legyünk már ennyire álszentek és álnaivak, nézzetek már Ukrajnára és az elmúlt harminc független évére!
    Hogyan lehetséges az, hogy Európa természeti erőforrásokban egyik leggazdagabb állama ma egy fekete-afrikai banánköztársaság szintjén létezik, miközben minimum egy Franciaország szintjén kellene, hogy legyen?

    Mi volt az igaz különbség Juscsenko, Janukovics vagy épp Timosenko között? Jóformán semmi, csak annyi, hogy az egyik feje az oroszok seggében volt, a másik feje a Nyugat valagában, de közben egyformán köztörvényes bűnözői klikkek érdekeit szolgálták ki regnálásuk alatt.
    Az USA puccsot hajtott végre és hozta először a fő szcientológus CIA ügynök Jacenyukot, utána jött a Waltzmann-Porosenko, majd most ünnepelhetjük a kabarészínész Zelenszkijt, aki miközben a háborús elnököt alakítja, addig a több milliárdot érő külföldi villáját orosz oligarcháknak adja ki bérbe, csak mivel ez nem illik a kétbites magyarázó narratívákba, ezért ezt nem emlegeti a fősodratú naponta.

    Az meg egy külön lap a regényben, hogy például Janukovics – mint törvényes ukrán elnök – miért hagyta el Ukrajnát és pucolt el Putyin szoknyája mögé ahelyett, hogy szükség szerint akár katonai segítséget kért volna a rend helyreállítására, megelőzve a mostani világhelyzetet is?
    Lássátok már végre Ukrajna nagyszerűbbnél nagyszerűbb vezetőit az elmúlt harminc évből, akiket csak egy dolog nem érdekelt soha: maga az ukrán nép.

    Az angolszász maffia felfegyverezett és felhergelt egy vad és nacionalista szláv népet, aki éppen készül összeborulni a Nagy Lengyelország álmát kergető derék polákokkal, akiket szintén hátulról tol és biztat ugyanaz az angolszász világ.

    A derék polákok pedig ezen felbuzdulva mostanra beleálltak Németországba és további háborús jóvátételt követelnek, de beleálltak a csehekbe is és onnan területeket követelnek, majd eszükbe jutott, hogy van néhány festményük az Ermitázsban is, hát nosza, azt meg az oroszoktól követelik épp vissza.

    Megy a nagyléptékű háborús uszítás Európa keleti felén, de ebből így kiterjedő kontinentális háború lesz.
    Ha pedig Európa keleti fele háborúba sodródik, akkor rövid időn belül Európa nyugati fele is háborúban találja magát.

    Utána majd megnézhetjük magunkat és megnézhetjük azt is, hogy mi maradt Európából és majd valamelyik eszmélő túlélő végül felteheti az egyszerű és alapvető kezdő kérdést:
    Voltaképpen kiért és miért is kellett Európának megint romba dőlnie?

    Azt állítom, hogy az angoszász hatalmak célkeresztjében már nem csak Oroszország és Kína, de Európa is szépen látszik. Én pedig Európát sokkal jobban szeretem, mint az angolszász világot – tudom, ez manapság nem divat, de ez van.

  15. Ezek a kelet-európai országok csak azt érzik most, hogy helyzet van, erre valahogy reagálniuk kellene. Egyrészt erősnek érzik magukat, hogy majd ők diktáljanak, de azért szeretnének egy erőset a hátuk mögött tudni, biztatásban eddig sem volt hiány. A történelemből nem tanulnak, újra és újra ugyanabba a hibába esnek. Csak a rövid távú érdekeiket nézik, közben pedig az orrukig sem látnak, nem csoda, hogy pofára esnek (az oroszok most azt mondják a lengyeleknek, hogy nekik köszönhetik, hogy egyáltalán államuk van most, ami így azért durva. De hülyeségre hülyeség a válasz.) Felgyújtom a szomszéd házát, dögöljön meg, de arra már nem gondolok, hogy a tűz átterjedhet az enyémre is.
    Jellemző példa a litvánok esete, akik a nulla hadseregükkel blokádozni akartak, mert majd úgyis megvédik őket. Persze, ha a megvédőnek érdeke, különben meg le vannak …
    Ma már azt sem tudhatjuk, hogy merről jön a veszély. Keletről, Nyugatról, Északról, Délről, vagy belülről? Tartok tőle, hogy mindenhonnan. Ebben a helyzetben lavírozni nem egyszerű, könnyebb lenne valamelyik erőshöz csatlakozni, de úgy hamar ukránokká válnánk, akkor már semmi döntési lehetőségünk nem lenne.
    A szomszédban a háború egyre durvul, a válaszok követik egymást. Az oroszok ma megint egy vörös vonalat húztak (van még értelme?), a 300 km-es hatótávolságú lövedékek szállítása esetén azonnali válaszlépéseket tesznek, mert Oroszországot közvetlenül fenyegető veszélynek tekintik.
    Nem tudom, mire számítsak? Felpörgetik az eseményeket és gyorsan lezárják az egészet (akkor hamar vége lesz, szó szerint), vagy húzzák a végtelenségig, akkor a végeredmény majdnem hasonló lesz, csak addig lehet keresgélni az áradó víz elől a dombokat, ahova vagy sikerül időben eljutni, vagy nem.

  16. 17. kakukk

    A putyini vörös vonalak a gyakorlatban pontosan egyenlőek az obamai vörös vonalakkal (lásd Szíria), hangzatos, de kábé ennyi.

    Ugyanilyen baromság a friss médiahír, miszerint az orosz média felszólította Putyint, hogy ideje kidolgozni a NATO elleni nukleáris csapások tervét. Itt már a fejem fogtam.

    Ócska hatásvadász marhaság, a nukleáris fegyverek bevetésének pontról pontra kidolgozott protokollja van a stratégiai arzenál esetében, a taktikai fegyvereket pedig mindig adott harc- és hadműveleti helyzethez kell igazítani, de ennek is megvannak a kidolgozott lépései – ezt nem ma este fogja Putyin az íróasztalánál kitalálni. Ezek a dolgok már a hidegháború idején ki voltak dolgozva minden atomhatalomnál és ez azóta is így van.

    Orosz katonai figyelmeztetés (?) – mini ismertető:
    Herszon felett ma 2 db TU-95 stratégiai rakétahordozó repülését észlelték.

    Ezek a gépek egykoron bombázók voltak (a boldog ’50-es és ’60-as években), a mai modernizált változatok (TU95Msz) fegyverzete már csak robotrepülőgépekből áll (Kh-20, Kh-22, Kh-26, Kh-55, Kh-101 és Kh-102).
    Általában Kh-55 (2500 km hatótávolság) vagy Kh-55SM (3000 km hatótávolság) szubszonikus cirkálórakétákat hordoz, külső függesztőkön maximum 10 db-ot, a belső fegyvertérben pedig maximum 6 db-ot, azaz összesen max. 16 db-ot, bár ennyivel nem igazán szokás repülni.
    Azt még érdemes megjegyezni, hogy a NATO legkorszerűbb légvédelmi rendszerei a max. 1 km/sec célok ellen hatékonyak, ergo ezek a Kh-55/55SM cirkálórakéták akkor hatékonyak, ha egy célpont ellen egyszerre többet indítanak, illetve ha az indítás rejtve marad (pl. távolabbi orosz légtérből és relatíve alacsony magasságon indítanak) és a CM terepkövető üzemmódban, azaz rejtve közelíti meg a célpontot.

    Ennél fejlettebb a Kh-101-es, ezeket Szíriában vetették be TU-95Msz gépekről, ezek a fegyverek Glonass kapcsolattal és már radarhullám elnyelő kompozit testtel rendelkeznek, így a repülés közbeni felderítésük jóval nehezebb.
    Katonai szempontból ezek potens eszközök, számolni kell velük, de természetesen nem lelőhetetlen eszköz sem a hordozó, sem a CM.

    Kh-101 CM-ek indítása Szíria felett:

  17. minató ukrajna meguszhatta volna ha betartja Nató haverral eggyütt a megállapodásokat
    1992 nem közelitenek a keleti határokhoz 2014 minsz1-2
    2022 ne akarjon nató tag lenni legyen semleges kérés elutasitása….miközben 2014 óta ölik az orosz kisebbséget a magyar tis valamelyes diszkriminálták!

  18. Amire viszont érdemes odafigyelni!

    A héten összecsapások törtek ki Örményország és Azerbajdzsán között, majd szerda óta Kirgizisztán és Tádzsikisztán között is. Kirgizisztán és Tádzsikisztán ráadásul tagja az ODKB-nek, ami igazán kellemetlen dolog, pláne az SCO csúcstalálkozó időpontjára időzítve. A kirgiz és tádzsik erők között nehéztüzérséget és harckocsikat is bevetettek.

    Ezek a kiújuló fegyveres konfliktusok komolyan destabilizálják a közép-ázsiai régiót és az ottani orosz irányítást, így Putyin ukrajnai háborúja mellett ezek a lehető legrosszabbkor kezdődnek. (Valószínűleg nem teljesen véletlenül pont most.)

    Ami hab a tortán, hogy Grúziában népszavazást akarnak tartani arról, hogy Grúzia (Georgia) hadat üzenjen-e Oroszországnak. Nem vicc.

    Ilyen szintű destabilizáció valóban veszélyeztetheti az orosz kormány helyzetét, ami szorosan összefonódik a Föderáció egységével is – na ebből a helyzetből lehet nagy baj, erre ugyanis létező doktrína és protokoll van.

  19. Ez a pepe egy komplett dilettáns akinek inkább kábítószer kereskedèssel kellene foglalkoznia mint a híres nèvrokona escobar pablo mert vagy 10 ève amióta talalkozok nèha vele mèg semmi de semmi nem jött be neki amit nagy hőzöngèsekkel megjósolt. amióta ezt a cikket kiizzadta magából azóta az oroszok seggeit már bevásárlószekerekben tolják hazafelè maguknak vologyához mockvába ugyanúgy ahogy azok a szaros oroszszeretők akik a tèli tüzelőjükèrt a gonosz oldalán foglalnak helyet … NYET NET SZOVJET !

  20. Hát, Tibor bá’, ennek a szörnyen ostoba nácinak az írását lefordítani tényleg hiába való volt. Ez a pepeescobar egy igazi, primitív náci. Nem is tud mást csak fröcsögni!

  21. 22 & 23:
    Pepe Escobar jól képzett, hírneves, független újságíró. Minden esetre nem a CIA kottájából játszik.

  22. Az SCO csúcstalálkozón Putyin nyilvánosan elismerte, hogy Kínának vannak kérdései és aggályai az ukrán hadműveletekkel kapcsolatban.

    A Harkovnál (bocs, elírtam, javítva) áttört orosz védelmi vonalak a kisebbik probléma Kína számára (ez inkább Oroszországnak probléma), a nagyobb gond az, hogy Kínának befektetései vannak az ukrán termőföldekben (akárcsak Törökországnak), illetve az orosz-ukrán háború és az ebből eredő orosz-EU (orosz-Nyugat) szankcióháború még egy kedvezőtlen következménnyel jár: az Egy Út Egy Övezet gazdasági program kibontakozását hátráltatja.

    Ugyanígy probléma Kínának a közép-ázsiai exszovjet tagköztársaságok közötti kiújult összecsapások kérdése is, mivel ez szintén hátráltatja a Nagy Selyemút projekt megvalósulását.

    Az USA számára nem csak az orosz-német (EU) gazdasági együttműködés megtörése kiemelt stratégiai kérdés, hanem az előbb-utóbb Ázsiát, Európát és Afrikát egyetlen kereskedelmi és gazdasági verőérre kötő kínai gigaprojekt megakadályozása is kiemelten fontos.
    Kína dühös, mert a térségbeli amerikai machinációk után most a beindított orosz hadművelet is keresztbe tesz a kínai gazdasági kezdeményezésnek.

    Az USA-nak ki kellett vonulnia Afganisztánból, mert tarthatatlan volt az ottani pozíciója, erre pár hónapra rá az oroszok bevonultak Ukrajnába, ami kínai szemszögből nézve azt jelenti, hogy az amerikai „akadályt” felváltotta egy orosz „akadály”.

    Amikor elemezni és értékelni akarjuk az események folyását, akkor célszerű a regionális térségből kissé kiemelkedni a globális erőtérbe és ránézni, milyen nagyszabású folyamatok és tervek vannak megvalósulási fázisban.

    Ennél a pontnál ismét utalnék arra a bizonyos amerikai kérésre, miszerint Oroszország ne hozza nyilvánosságra az amerikai választ a tavaly decemberi orosz követelésekkel kapcsolatban…

    Az oroszoknak adott amerikai válasz voltaképpen nem csak az európai szövetségesek előtt van titkolva, hanem Oroszország jelenlegi partnerei előtt is.

    Továbbra is azt mondanám, legyünk kicsit higgadtabbak és óvatosabbak a kérdésben, mert ez az egész orosz-ukrán történet megérzésem szerint nem egészen arról szól, aminek elsőre tűnik, még akkor sem, ha bizonyos összetevői egyértelműek.

    Kimondottan furcsának találom, hogy eddig egyetlen szakértő sem foglalkozott az orosz-ukrán kérdéskörrel kapcsolatban sem az agyonhallgatott amerikai válasszal, sem ennek az eseménynek az Egy Út Egy Övezet projektre gyakorolt hatásával…

    Ismereteim szerint ez az egyetlen fórum/blog, ahol ez a téma néha előkerül…, mert feldobom. Vagy szóljatok és nyugtassatok meg, hogy totál fals nyomon jár az agyam, ezek teljesen érdektelen és lényegtelen momentumok.

  23. Hetek óta Biden hasonmás van a hírekben.
    Szarul lehet a vénember.

    Vár mindenki.

  24. A psyops-bol hogy lettek pszichopaták?
    „Wars are not won by psyops.” 🙂

  25. 25. MangaM
    „Vagy szóljatok és nyugtassatok meg, hogy totál fals nyomon jár az agyam, ezek teljesen érdektelen és lényegtelen momentumok.”

    Én eddig azt érzékeltem, hogy mindvégig rendületlenül az igazságot kerested, írásaidat soha nem befolyásolták saját érdekeid és érzelmeid, sőt, sokszor azok ellenében értékelted az eseményeket, szóval én azt gondolom, hogy itt van a Te helyed, és nem szabad hagynod, hogy elbátortalanítsanak a trollok és idióták beszólásai, mert szerintem nagyon sok olvasót érdekel az, hogy min jár az agyad, még akkor is, ha ezt nem jelzi. Ami pedig az elemzéseidet, helyzetértékeléseidet illeti, soha nem éreztem úgy, hogy ezek „jóslások” lennének, mindig a valószínűségek latolgatásáról volt szó a saját értelmezésem szerint. Ha pedig esetleg neadjisten nagyon melléfognál valamiben, az se zavarjon, mert a középiskolai osztályfőnökömet idézve – aki mellesleg fizika tanár volt, és interaktív órákat tartott nekünk -, nem szabad félnünk kimondani azt, amit gondolunk, mert a gondolatok 50 (? erre már nem emlékszem pontosan) százaléka amúgy is marhaság, de lehet, hogy a maradékban lesz az igazság. Summa summárum, én szeretném, ha a hozzászólásaiddal továbbra is gazdagítanád ezt az „igazságkereső” blogot.

    Tibor bá’
    Ezúton Neked is szeretnék köszönetet mondani ezen blog létrehozásáért, mert habár nem mindig értek (értünk) Veled egyet, de szerintem ez egy egyedülálló blog abban a tekintetben, hogy idevonzottad a magyar (iskolázottságtól független) értelmiség színe-javát, és az itt tapasztalható „marakodások” ellenére is talán ez a blog a megmaradásunkat szolgálja.

  26. Re:25 Manga
    Szerintem azért nem teregetik a szennyest az oroszok, mert kölcsönösen ismerik egymás stiklijeit, ergo ha egyik köp, köp a másik is, és az oroszok sem a ma született bárányok…
    Inkább megy a szkanderezés, mert az egyik egy demens vén öreg, a másik pedig csak egy színész…

  27. 25. MangaM
    Kiegészítés a fentebb leírtakhoz:
    Soha ne keveredj olyan vitákba, amelyekkel pazarolod az energiádat és a drága idődet (ahelyett, hogy ezt az időt saját magadra, vagy a családodra fordítanád – ezt Balázs fórumtárs is pedzegette valamilyen szinten) olyanok meggyőzésére, akik ahhoz, hogy elismerjék, hogy Neked van igazad, fel kellene adják az egójukat és be kellene ismerjék azt, hogy tévedtek/szubjektívek voltak/idióták voltak.

  28. 24. Tibor bá’
    Jaj, nehogy már ez a csávó legyen független újságíró, egyebek közt a Sputnik News meg az RT kommentátoraként… Mindkettő nagyon „független”.

  29. 25 – MangaM:
    Kiértékeléseid azok, amik, vagyis kiértékelések. Műfajon belül jók. Sokakat gondolkodásra késztet. Ennél többet nem várhatsz el tőle. Jövőbelátás nem létezik, ha valaki mégis megpróbálja nem lepődjön meg, ha nem jön be. Viszont kritika nem érheti. Műfaji sajátosság, hogy jókat lehet tévedni. Végül is a munkádat mindenki nagyra becsüli és természetesen én is.

    29 – proton:
    Köszönöm az elismerésed.

  30. A szajha média:„A kelet-ukrajnai Izjuim városában tömegsírt fedeztek fel 440 hullával.”Erről aztán lehet orosz bűnökre következtetni.
    Orosz állítás: Ukrajna ismét nem volt hajlandó elvinni halott katonáinak holttestét, akiket tömegsírokba kell eltemetni. Az orosz fél többször felajánlotta az ellenségnek, hogy a holttesteket egészségügyi dolgozók számára folyosó szervezésével vigye el temetésre, de nem kapott választ az ukrán parancsnokságtól.

  31. 24 Pepe Escobar többek közt a RT és a Sputnik news újságírója,az orosz propaganda terjesztője.

    Mellesleg hazudik is, pl:
    „Az elfoglalt településeken nem voltak orosz fegyveres erők, csak Rosgvardia, és ezeket nem képezték ki a katonai erők elleni harcra. … Nincsenek orosz csapatveszteségek, mert nem voltak orosz csapatok a térségben.”

    Valójában komoly veszteség már csak a hátrahagyott felszerelés is, pl a tankok, amik bizonyára nem kikepzetlen egyégek felszerelését képezték… Vagy a tankok nem számítanak fegyveres erőknek Pepe Escobar szerint…

  32. 16. MangaM,

    Zelenszkij támogatottsága tudtommal jelenleg is 80 plus százalék. Innen kezdve az eszmefuttatásod megbukott.
    Oroszország elásta magát az ukrán oroszok előtt is. A többségük nem kér Putyinból és rendszeréből.

    Európa nem fog háborúba keveredni, úgyértem katonai konfliktusba. Mégis kivel? Az oroszok az ukránokkal sem bírnak.
    A lengyel hiszti meg nem túl komoly.

    (Magyarország viszont hatalmas sz@rban van/lesz háború nélkül is.)

  33. Eddig fél év alatt 10.5 millióan menekültek el Ukrajnából. Minden negyedik ember elhagyta az országot, akkor amikor meleg volt.
    Közeledik a tél, az ország megfelelő energia ellátása kétséges.
    Ha a hideg és a folytatódó háború csak ugyan ennyi embert késztet menekülésre, akkor nem nehéz kiszámolni, minden második ember elhagyja Ukrajnát.
    A háború nem csak katonákat kíván.

    Az ország kb. hatodát szállták meg eddig az oroszok, ez jelenleg csökkenőben van és az Ukránok negyede már elmenekült. Abban az időszakban, mikor az infrastruktúra működött és nem volt hideg és a nyugati országrészben többé kevésbé folyt a hétköznapi élet.

    A menekültek döntő hányada, nő, gyerek és idős ember. Ez azt jelenti, a nők több, mint 1/3-a már elmenekült.
    Viszont, ha a hátország elveszti a lakosság felét, ez önmagában kritikus közigazgatási, infrastruktúra és ellátási problémákat fog okozni még akkor is, ha az oroszok nem nullázzák le a villamoshálózatot.
    Ha összeomlik a hátország az elvándorlás mértéke miatt, akkor az a fronton harcolókra is hatással lesz.
    Meglátjuk mit hoz a hideg és a létszámhiány.
    Ezzel arra célzok, Ukrajna nem engedhet ki több embert, mert összeomló hátországgal nem lehet háborúzni.

  34. 37

    Az ukrajnai oroszok véleménye sohasem számított. Másrészt nem hiszem ,hogy ők tényleg vágynának arra Zelenszkij – féle ukrán hatalom újra visszatérjen az oroszok által elfoglalt területekre, függetlenül attól hogy mennyire járatta le magát elöttük Putyin és rendszere. Oroszország még nem mozgósított tehát az olyan megállapításoknak mint : Oroszország nem bír Ukrajnával ezért nincs is értelme. Egy atomháborúhoz amit az oroszok Natoval vívnának meg esetlegesen nem is lenne szükséges. Ahogy ahhoz sem ,hogy az orosz haderő lerombolja ukrán energetikai rendszert , logisztikai hálózatot ,ipari termelést, közigazgatást..stb..aztán jöhet Tél Tábornok…

  35. Proton

    Köszi, igen, igazad lehet.

    37. Gyarmathy

    Honnan jön ez a „80 plus” adat Zelenszkij támogatottságáról? Sehol nem találok még csak hasonló adatot sem, pontosabban egyet igen, de az nem Zelenszkij, hanem Putyin:
    https://liner.hu/putyin-orosz-emberek-bizalom/

    Zelenszkijjel kapcsolatban ellenben egészen más információk jönnek (2022. augusztus):
    „A The Washington Post értesülései szerint Ukrajna nagyvárosainak polgármesterei fellázadtak Volodimir Zelenszkij ellen, mivel az ukrán elnök önkényesen dönt a nyugati hatalmaktól érkezett pénzügyi támogatásról, emellett pedig gyakorlatilag katonai diktatúrát vezetett be az országban, vagyis a különböző katonai szervek döntenek olyan ügyekben, amelyek korábban civil szervekhez tartoztak, az utasítások pedig egyenesen Kijevből érkeznek.”

    https://www.origo.hu/nagyvilag/20220805-fellazadtak-zelenszkij-ellen-az-ukranok.html

    Ezeken túlmenően mind az Ukrajnából elmenekültek körében, mind az ukrajnai szélsőjobboldali katonai körökben (Azov, Kraken) enyhén szólva is igen vegyes Zelenszkij megítélése.

    Továbbá nem értem, hogy a Zelenszkij „80 plus” egészen pontosan hol és melyik eszmefuttatásomat buktatja meg és miért is?
    Jó lenne, ha ezt elmagyaráznád, én ugyanis nem látom a koherens összefüggéseket, enélkül pedig nem értelmezhető az egész.

    39. Károly

    Ukrajna elképesztő módon pusztul. 1991-ben 52 millió lakosa volt, 2022 februárjában már csak 35-39 millió, most a legszerényebb becslések szerint is 30 millió alatt vannak. Amiket leírtál, így igaz.

    40. Tom

    Továbbra is korlátozott katonai erő van bevetve Ukrajnában, ezzel szemben a teljes ukrán lakosság mozgósítva van.
    Oroszország nem bír Ukrajnával meg is fordítható: 500 ezer (egyes nyugati források szerint 700 ezer) ukrán sorozott és külföldi zsoldos nem bír 200 ezer orosszal fél éve.
    Remélem, nem lesz orosz mozgósítás, nem hiányzik plusz 1-2 millió orosz felfegyverezve Európa határain. Az ukrán infrastruktúra alapvető szétveréséhez nem mozgósítás és létszám kell, hanem még kb. 450-600 db CM és BM, valamint egy bevetési parancs.

  36. Ukrajna nem csak pusztul, hanem állandó külső finanszírozásra is szorul.
    Amíg a fegyrerraktárakat szívesen ürítik a nyugatiak, addig a pénzküldésnél már szívják a fogukat. Az USA ezt a feladatot áttolta az EU-ra, de ők sem sietnek, az amúgy is lassú bürokrácia sem iparkodik. Azt viszont nem tudom, hogy az EU költségvetésben hol van erre fedezet? Amikor elfogadták, akkor ezzel a kiadással aligha számoltak. Hitelt kellene felvenni, de azt meg az államoknak jóvá kellene hagyni. Ha a felvett hitelünket sem adják oda, akkor nem lesz egyszerű végigvinni. Ráadásul az olasz választások után egy nálunknál sokkal nagyobb és nehezebb problémával kell szembenézniük.

  37. Az orosz-ukrán(NATO) konfliktus farvizén Lengyelország további kártérítést követel Németországtól a második világháborús károkért.
    Olaf Scholz kancellár Potsdamban visszaszólt, hogy ha elkezdenek a történelemben vájkálni, az a német-lengyel határ jelenlegi helyzetét is megkérdőjelezi. (Gdansk egyenlő Danzig és Wroclaw egyenlő Breslau.)

    https://niezalezna.pl/457658-kanclerz-niemiec-w-obecnosci-tuska-straszy-rewizja-granic-to-reakcja-na-zadanie-reparacji?fbclid=IwAR2xtSnHI9JSVitpRCUSo4Tiofz7A5fhuOvDbpyj_6_sX8j8cEXEC7ZH6UU

    Az azért nem semmi, hogy milyen mélyen hallgat a fősodratú erről a mellékesnek éppen nem nevezhető német válaszról…

    A lengyel fegyverkezési reneszánsz papíron az orosz agresszió miatt történik, ugyanakkor lehetetlen nem észrevenni, hogy a lengyelek Lvov (vagy Lviv, egyenlő Lemberg) területére is igényt tartanak, egy kisebb cseh területre is bejelentkeztek, valamint Németországra is folyamatosan nyomást helyeznek. Egy középhatalmi státuszba emelkedő Lengyelország létrejötte nem érdeke sem Németországnak, sem Franciaországnak, sem az oroszoknak – lesznek még itt érdekes fejlemények a jövőben és ezt az új német fegyverkezési propgrammal kapcsolatban sem árt észben tartani.

    A ma fegyverekre elköltött milliárdok indoklására szuper a putyini hadművelet…, csak épp nem teljesen igaz.
    Intermarium…

  38. 44. MamgaM
    A lengyeleknek a litvánokkal szemben is van elszámolni valójuk.
    Persze nem saját akaratukból tolódtak nyugat felé, azonban ha a közeljövőben meg délkelet felé korrigálhatnának, az nyilván felvethetné a nyugati határuk további létjogosultságát is. Most mindkét nagy szomszédukat gyengítik, helyzetet éreznek. De akkor ott van még Kelet-Poroszország, vagy délebbre a bulgárok helyzete, de akár a románok törekvése is.
    A határok sérthetetlenségének és örökké érvényességének hangoztatása persze az éppen nyertes helyzetben lévők érdeke, viszont ez csak addig tudják tartani, amíg meg van hozzá a kellő erejük, vagy a támogatottságuk. Most minden átalakulóban van, lehetőségek adódhatnak, amit időben fel kell ismerni és kihasználni. Aki ezt nem teszi az vesztes, annak minden következményével együtt. De a hibás helyzetértékelés is negatív következménnyel jár.
    Annak idején a németek jól felismerték a lehetőséget és az egyesítést megcsinálták, annak ellenére is, hogy többek között a franciák sem lelkesedtek érte.
    Szerintem most a lengyeleket a vágyaik vezérlik, erre eddig mindig ráfaragtak. Jó, az angolszászok érdeke az erősödésük, de volt már ilyen, aztán magukra maradtak.
    Azért Európában ez még eléggé tabu téma, nem véletlen az elhallgatása. De azért egyre többször kimondják már, a parázs izzik, egyre több levegőt kap.

  39. Na jó, valahogy kevesek a hozzászólások, ezért – ha nem bánjátok – írók pár gondolatot, ami a geopolitikát fogja érinteni és szeretném a helyzetet egy kicsit Magyarország és a magyarság szempontjából körüljárni. Szigorúan saját gondolatok lesznek ezek, a saját fejemből merítek azok alapján az infók alapján, amelyek köztudottak, de viszont nem egyben érkeznek, hanem részekben, foszlányokban. Egyenesen a blogba írok, minden előkészület nélkül, nem kizárt, hogy néha kicsit csapongó leszek, erre van affinitásom, de ezért nem kérek senkitől bocsánatot, ilyen vagyok. Több részben írok majd, mert egyre túl hosszú lenne a szöveg.

    Még ma is olvasok geopolitikai témájú könyveket, irományokat, de nagyságrendileg kevesebbet, mint régebben. Azóta a számomra sokkal érdekesebb és értékesebb dolgokra fordítok több figyelmet, mármint ami az olvasást illeti, erre még ennek a bejegyzéssorozat utolsó részében majd még talán kitérek…

    A téma igazából az lenne, hogy milyen erőviszonyokban kell(ene) gondolkodnia Magyarországnak a jelenlegi helyzetben abból szempontból, hogy az egyes hatalmi központoknak milyen érdekeik lehetnek geopolitikai szempontból itt nálunk és a térségünkben.

    MangaM fent megemlítette az Intermariumot, talán azzal kezdeném, de szerintem nem pontosan úgy, ahogy ezt ő pontosan elképzeli, persze ezt nem tudhatom száz százalékra, de ez a sejtésem…

    Az alapvetés az – amit itt egyébként nem fognak sokan eleve elfogadni – , hogy az Európai Unió ideje meg van számolva, s a kérdés az, hogy mi következhet utána Magyarország szempontjából.

    Akkor igazából most elkezdem a lehetséges opciókkal.

  40. MangaM,kakukk,

    Egyetértek.Bonyolitja a nemzetközi helyzetet az is hogy a Balkán újrafelosztása papiron -elviekben- az érintett államok megegyezésével megtörtént. Tehát már ott sem tabu a határok sérthetetlenségének elve. Nem is kell ezen csodálkozni … Hogy mi lesz ebből a gyakorlatban majd az már más kérdés ….Másrészt Lengyelország becsapva érzi magát: hiába támogatta teljes mellszélességgel Ukrajnával kapcsolatos politikáját az Uniónak mégis ugyanúgy eleshet az uniós pénzektől mint a renitensnek számító Magyarország….nem hiszem hogy jó ötlet Brüsszel részéről packázni 40 milliós Lengyelországgal amely mögött erőteljes britt és amerikai támogatás van a Brexit és az ukrán háború óta, persze ez sem fog tartani a végtelenségig.

  41. Na jó, akkor én jövők:
    Szlovákia tulajdonképpen a volt Felvidékünk. Ezt nem kérhetjük vissza, mert akkor nem marad Szlovákia. A szerbeket az USA csontig lefaragta. Azok most körmük szakadtáig ragaszkodnának a Vajdasághoz. A románok terjeszkedni akarnak, nem leadni területeikből. Ráadásul mindig is ügyesen politizáltak, a Nyugat (Franciaország) most is melléjük állna. Kárpátaljára lenne esély, bár sokba kerülne és a többiek nem néznék jó szemmel, mert féltenék saját elcsatolt szerzeményüket. Burgerlend: kevés ott a magyar, és hülye lenne nem Ausztriához tartozni. Legokosabb, ha az egésztől távol tartjuk magunkat, és inkább felkészülnénk a klímaváltozás következményeire.

  42. 1. A brit opció és Magyarország helyzete benne

    Ami a történések lényegét illeti a világban, annak szerény véleményem szerint az a kifutása, hogy a globalizált világ (valuta)blokkokra szakad majd, amiben 4 igazi nagy szereplő látszik: az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és India.

    Viszont van itt egy Nagy-Britannia nevű régi páciens, aki rúg-kapál és nem lelkesedik a gondolatért, hogy neki a helye majd a dollárzónában lesz; igazából a lényeg az, hogy London Washingtonhoz képest még a mostani helyzetéhez képest degradálva lesz és nem lesz igazi beleszólása a további történelemformálásba.

    Nagy-Britannia szeretne egy fonthoz köthető földrajzi blokkot, egy szövetségrendszert, aminek természetesen London a központja. Már lehetett hallani brit-lengyel-ukrán szövetségi elképzelésekről többször is, pár hónapja az ilyen írások eléggé mindennaposak voltak, ha valaki emlékszik.

    Igazából London a poszt-EUs elrendezésben egy új Hanza-szövetségben gondolkodik, amibe beletartozna Északnyugat-Európa (Hollandia, Németország egy része Hannover, Bréma, Hamburg térsége, Lengyelország, annak is legalábbis egy része, de mindenképpen a Balti-tenger partvonala és természetesen a balti államok és Ukrajna egy része is). Ez a minimális opció, aminek egyébként van geopolitikai szempontól történelmi háttere is, akit érdekel, utána olvashat. Még a mai brit uralkodóház is német származású, gondolom, hogy ez mindenkinek megvan.
    A maximális ez + az Intermarium, ami persze lengyel találmány, de ha meg is valósulna, akkor a lengyel vezető szerep legföljebb formális lenne sok szempontból, a hátszél Londonból jönne, nem csak oroszellenes, de németellenes is lenne egyben, ez garantálható.
    Sőt, a szupermaximalista brit opcióba Skandinávia is beletartozna (csak mondom, mert sokaknak ez újdonság: Finnország nem Skandinávia része, utána lehet nézni; csak a téves közbeszédben az, például Magyarországon).

    Az Intermarium Magyarország csak egy szereplő lenne a sok közül, semmilyen kimagasló befolyással ebben a Balti-, Adria- és Fekete-tenger közötti sokszínű háromszögben.

    Mi lenne az ideológiai háttere ennek a sok országon átívelő szövetségi rendszernek vagy akár államalakulatnak? Ha az új Hanza-szövetségről lenne szó (ezt nyugodtan lehet idézőjelbe is rakni) vagy az Intermariumról világos, hogy ami összekötné ezeket a brit kézivezérelt szövetséget az a ruszofóbia lenne. Minden „kiváltságával” és veszedelmével együtt.

    Véleményem szerint Magyarország szempontjából jelenleg ennek az opciónak a megvalósulása a kevésbé valószínűk közé tartozik, méghozzá sok minden miatt.

    Például ebben a térségben sok olyan ország illetve nép van, amelynek például manapság is oroszellenes politikai vezetése van, miközben maga a lakosság egyáltalán nem oroszellenes, sőt! Szerbiára vagy Montenegróra még szót is vesztegetni kár, de például ilyenek Bulgária és Szlovákia is (Görögországot most azért nem említettem meg, mert nem lenne az Intermarium része).
    Tehát az ideológia nem valamiért, hanem valami ellen alapon működne. Márpedig, ha ez így meg is valósulna, akkor éppen emiatt a kezdetektől fogva nagy ellentétek, széthúzó erők jellemeznék, ezért a hosszútávú fennmaradása kizárt.

    A kvázi-lengyel Intermariumról – ami igazából egy reménybeli brit opció az amerikai elit egy részének a támogatását élvezve – ennyi elég is. Benne Magyarország szerepe a „futottak még” kategória.

    Bocs, az esetleges helyesírási hibákért, gyorsan írom a gondolataimat…

  43. Németországot a falhoz szorítják. Ez nem magyarázható hülyeséggel és tudatlansággal. A felelősöket egyértelműen meg kell nevezni, és felelősségre kell vonni őket. Senki nem hivatkozhat tudatlanságra.

    Thorsten Schulte: A kancellárt mások határozzák meg?

    Talán a következő tények felnyitják sok naiv, hiszékeny német szemét.

    Van egy titkos dokumentumunk a RAND Corporation-től, amely egy amerikai agytröszt, lényegében a Pentagon, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának nem hivatalos agytrösztje.

    WENDEMANÖVER könyvében azt írta, hogy 1989 végén – nem sokkal Alfred Herrhausen meggyilkolása után – a CIA akkori vezetője, William Webster bejelentette a “Council for World Affairs” a „Világügyi Tanácsnak” egy konferencián a világ legfontosabb játékosainak Los Angelesben.

    Többek között arról, hogy „az akkor még létező Szovjetunió már nem stratégiai ellensége az USA-nak, hanem egykori szövetségesei és jelenlegi gazdasági versenytársai, elsősorban Németország és Japán.

    Ferdinand Kroh, Wendemanöver, Carl Hanser Verlag München, Bécs, 2005, 247. oldal.

    A CIA akkori főnökének beszédét mára feloldották, vagyis nyilvánosan elérhetővé vált.

    Akkor, 1989 végén ez a CIA-főnök nagyon világosan kijelentette:

    „A POLITIKAI ÉS KATONAI SZÖVETSÉGESEINK EGYBEN GAZDASÁGI VERSENYTÁRSAINK IS”.

    https://www.cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP99-01448R000401640021-1.pdf

    „A jelenlegi német gazdasági modell két pilléren nyugszik. Ezek az olcsó orosz energiaforrásokhoz és az olcsó francia áramhoz való korlátlan hozzáférés az atomerőművek működésének köszönhetően. Az első tényező jelentősége sokkal nagyobb. Az orosz szállításokhoz való hozzáállás biztosan kiválthat egy rendszerszintű válságot, amely pusztító hatással lenne a német gazdaságra – és közvetve az egész Európai Unióra is.”

    „A koalíció korlátai miatt a német vezetés nem tudja teljes mértékben kézben tartani az ország helyzetét. Pontos fellépésünknek köszönhetően sikerült megakadályozni az Északi Áramlat 2 vezeték üzembe helyezését, az acél- és a vegyipari a lobbisták ellenállása ellenére is.

    Az egyetlen járható út annak biztosítására, hogy Németország visszautasítsa az orosz energiaellátást, ha mindkét oldalt bevonják az ukrajnai katonai konfliktusba. További lépéseink ebben az országban elkerülhetetlenül Oroszország katonai válaszához vezetnek. Természetesen az oroszok nem hagyhatják figyelmen kívül azt a hatalmas nyomást, amelyet az ukrán hadsereg gyakorol el nem ismert Donbas köztársaságaira”.

    „Az, hogy Németország ebbe a csapdába esik, vezető szerepet játszanak a zöld pártok és az ideológiájuk Európában.
    Személyi tulajdonságaik és a professzionalizmus hiánya azt sugallják, hogy szinte lehetetlen kijavítani saját hibáikat és, hogy időben beismerjék azt.”

    Erről eszembe jut a Die Welt német lap kijelentése a milliárdos Soros Györgyről: „De Sorosnak van egy reménye is: a zöldek.”

    Folytassuk az idézetet a RAND Corporation lapjából:

    „A német gazdaság halmozott veszteségeit csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni. Ha az orosz szállítások korlátozása 2022-re korlátozódik is, a következmények több évig tartanak, és a teljes veszteség elérheti a 200-300 milliárd eurót. Ez nem csak pusztító csapást mér a német gazdaságra, de az egész EU gazdasága elkerülhetetlenül összeomlik.

    Itt nem a gazdasági növekedés visszaeséséről van szó, hanem elhúzódó recesszióról és csak az anyagtermelésben évi 3-4%-os GDP-csökkenésről a következő 5-6 évben. Egy ilyen zuhanás elkerülhetetlenül pánikhoz vezet a pénzügyi piacokon, és esetleg összeomláshoz vezethet.

    Az elhúzódó gazdasági recesszió másik elkerülhetetlen következménye az életszínvonal meredek zuhanása és a munkanélküliség növekedése (csak Németországban akár 200-400 ezer is lehet)”.

    Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022
    Thorsten Schulte : Ο Καγκελάριος καθορίζεται από άλλους; Ένα μυστικό έγγραφο ανοίγει τα μάτια των Γερμανών

    https://hellenicrevenge.blogspot.com/

    Thorsten Schulte: Bundeskanzler fremdbestimmt? Ein Geheimpapier öffnet den Deutschen die Augen

  44. 2. „Oszták-Magyar Monarchai 2.0” vagy „Magyar-Osztrák Monarchia”

    Leszögezve, hogy itt az idézőjel elengedhetetlen, nem is királyságról beszélünk, hanem egy olyan államszövetségről, amelynek két legesélyesebb hatalmi központja Bécs vagy Budapest.

    Ki támogatja, ki biztatja Budapestet, hogy ebbe az irányba mozduljon el később! Ki az, aki nem ellenségesen kezeli Magyarországot (az, hogy hébe-hóba kritika elhangozhat, az nem igazán számít)?
    Nos, természetesen a Vatikán. Ami még mindig egy hatalmi központ a világban.

    A sokat szenvedett európai lakosság és az EU romjain létrejöhet egy olyan államszövetség is, amelynek az alapja az, hogy tajgai kisebb-nagyobb mértékben a múltban a katolicizmushoz kötődtek.
    Ebbe beletartozhatna a nagyobb katolikus lakosságaránnyal rendelkező német tartományok, természetesen Ausztria és Magyarország, Szlovákia és Szlovénia, Horvátország. Csehország lehet, de nem biztos és nem csak azért, mert az egyik legvallástalanabb ország ma is, ennek más okai is vannak, de egyáltalán nem biztos, hogy kimaradna. Kétesélyes. Plusz Lengyelország, legalábbis egy része. És Románia egy része is.

    (Megjegyzés: szinte biztos vagyok benne, hogy Németország és Lengyelország nem marad egyben semmiképpen egy poszt EUs európai térképen, ellenérdekből és a helyi elit vakságából adódóan ezek az országok akár sok kis részre eshetnek szét, amely kisebb részek különböző befolyás alá tartozhat. A lengyel-német odaszólongatások már intő előjelek, de csak harmadik nevető lesz, a lengyelek és a németek is pofára fognak a végén esni).

    Itt egy relatíve közös értékrend az, ami összefoghatja ezt az alakulatot.
    Nem lennék meglepve, ha a jelenlegi magyar kormányban és a hozzá köthető erők egy részében ez lenne az egyik leginkább preferált opció. Itt a magyar szerep meghatározó lehet.

  45. 3. A kínai opció avagy a Nagy Selyemút regionális része

    Üzlet, pénz, logisztika, s ezeken keresztül befolyás.

    A „kínai” görög kikötőkön keresztül fel északra, sok-sok mai ország, nép beletartozhatna ebbe a szövetségbe, s talán Belgrád és Budapest nagyon fontos szerepet tölthetne be, mint két regionális erőközpont. Valahol a Budapest-Belgrád vasútvonal maga a megtestesült fizikai valósága, előfutára ennek a lehetőségnek, ami mögött a kínai érdekek tűnnek fel. Elvileg az Intermárium minden országa beletartozhat, de itt nagyon kérdéses, hogy milyen formában valósulna meg az államszövetség vagy egyáltalán van-e ok arra, hogy formálisan megvalósuljon.

    Anyagi haszon, ez lenne az alapja ennek az opciónak.
    Nekem kevésnek tűnik egy nehéz időszak után, ami most még csak előttünk van.
    Kína messze van, de adódhat úgy a helyzet, hogy ők fognak a megmentő szerepében tetszelegni illetve – ha úgy adódik – betölteni a hatalmi űrt.

  46. 4. Az orosz opció – Nagy-Magyarország

    Ha úgy alakulnának az események, hogy egyértelmű orosz győzelem következne be Ukrajnában és Európában is, nos, akkor teljesen reális lehet Magyarország számára, hogy egyes, ma még külhoni nemzetrészek visszatérjenek Budapest közvetlen befolyása alá.

    Hogy működik e bármilyen „kémia” Orbán és néhány fontos embere és a jelenlegi moszkvai hatalmi elit között az üzleti pragmatizmus és az energiákra való rászoruláson túl?
    Lehet, hogy igen, s ennek az oka éppen az lehet, hogy egy ponton nagyonis összeérhetnek a magyar és orosz érdekek a jövőben, s ezt mindkét fél tudja.

    Romániát kell nagyon magyarázni? Szerintem nem nagyon.
    Szlovákia? Kell, mert a szlovák köznép nem oroszellenes, de ha nagyon rossz politikát folytat az ország vezetése (mint például most is), akkor később szó szerint a lét lehet a tét. Mindenesetre a déli, magyarlakta régiók könnyen visszakerülhetnének Magyarországhoz, de adott esetben akár az egész ország is, de ez csak akkor, ha a szlovákok maguk rontanak el valamit borzalmasan és nagyon pofára esnek.
    Vajdaság? Nehéz ügy. Esetleg csak akkor lehetne róla szó, ha Szerbia valahol más, nagy jóvátételt kap.
    Kárpátalja ebben az esetben: igen.
    Ausztria: nem
    Szlovénia és Horvátország: szerintem nem (szerb érdekszféra?)

    Orosz szempontból az a lényeg, hogy Magyarország ne viszonyuljon ellenségesen hozzá és ne legyen része egy ellene irányuló szövetségi rendszernek vagy államszövetségnek (mint pl. az 1-es brit opcióban). Ilyen szempontból pedig a magyaroknak plusz pontjaik vannak a lengyelekhez, románokhoz és másokhoz képest. Ez nyitja meg e lehetőségek kapuját Magyarország számára.

  47. 49-51 – Zsolt:
    Szerintem okosabb lett volna, ha írsz egy vendégposztot, amit aztán meg lehet vitatni. Így ebbe a posztba belefojtottad a szót, és az elképelésed nem lehet nyugodtan megvitatni. És persze, megbeszélhetted volna velem.

  48. Míg a szerencsétlen lengyeleknek nincs jól körül határolható földrajzi határuk, addig a Kárpát-Medence egy természetes földrajzi egység.
    A benne élő népeknek érdeke lenne egy egységes politikai államalakulat, hiszen jól kiegészítik egymást. A széttagoltsággal mindenki csak vesztett. Az viszont kérdés, hogy ezt mikor ismernék fel, hiszen mindenki szeretne főnök lenni, még ha a szemétdombja kisebb is.

  49. 5. Az izraeli opció – Nagy-Magyarország mérsékelt magyar befolyással

    Itt a Kárpát-medencét kell úgy értelmezni (sőt, ehhez a régióhoz szinte száz százalékosan csatlakozna Csehország is), mint egy potencionális új hazát a zsidóság számára, ha valami nagy baj történne Izraellel.
    Az atomfegyvereik miatt erre kevés az esély, de szerintem „mi van, ha!” felkiáltás mellett az izraeliek zsebében ott van ez a lehetőség, mint menekülési útvonal a számukra.

    Egyébként vannak árulkodó jelek, nem csak Magyarországon (ingatlanvásárlások, a muszlim migráció nem elsősorban ebben a régióban lesz probléma hamarosan stb.).

    Az ország területe nőne, kimondottan a magyar befolyás jóval kevésbé.

    Vége. Aki akar, reagálhat vagy tegyen hozzá új gondolatokat!

  50. 53 – Tibor bá´

    Elnézést kérek Tőled is meg Pepe Escobartól is, hogy beléfolytottam a szót! Meg mástól is, ha valaki ezt így élte meg.
    Ha úgy gondolod, nyugodtan törölheted a hozzászólásaimat, nekem mindegy. Nem pezsgett itt a párbeszéd és volt egy kis időm, csak ez motivált.

  51. 57 – Zsolt:
    Hétvégén kisebb a pezsgés.
    Semmi ok arra, hogy töröljük, amit írtál.

  52. Illene végre felébredni!
    Az USA eddig is rengeteget nyert az orosz/ukrán csetepatén.
    Kína nem helyezkedett az oroszok oldalára, sőt India sem, hiába az olcsó orosz energiaforrások csábítása. A Napnál is világosabb, hogy gazdaságilag az USA megerősödve, Putyin megtörve, Kína pedig kissé meggyengülve jött ki a covid-háborúsdi végjátékából.
    Mára egyértelmű az is, hogy Putyin meghátrálni kénytelen.
    Valószínűleg a Pentagonban már kész a terv arra, ha a ruszkik egy kis nukleáris csetepatét akarnának, hogyan tüntessék el Moszkvát a Föld színéről. Félő, hogy ezt mindenáron ki is fogják provkálni, esetleg maguk intézik úgy, hogy a világ megmentői lehessenek ismét. Ebbe csak egy belpolitikai csetepaté köphet bele. De most arra is alaposabban felkészültek, Trump kezét is megkötötték.
    Sanyarú magyar valóságunkról csak egy kicsit regélek:
    Mindenkit átvágtak, mégis sorra nyerik az időközi választáskat a legnagyobb csalók.
    Nincs egészségügy, nincs oktatás, romokban a tudományos hátország, nincs jogbiztonság, talán a közbiztonság maradt az utolsó, ami még nem számoltatott fel.
    A tájékoztatás és a szórakoztatás kimerül a legprimitívebb hazugságkampányokban.
    Az ország tele besúgókkal, mindenki figyel mindenkit, s a sok ostoba arc csak a saját rövidtávú boldogulását helyezi előtérbe. A nyugdíjasok a meghatározó erőtér, a munkában is, mintha örökké élhetnének.
    Barátaink Oroszország, Törökország, Belarusszia, és néhány ázsiai banánköztársaság, kiegészítve egy ebben igazi ásszal, Bolsnaro Brazíliájával.
    Az EU ellenünk, az USA (a legnagyobb gazdasági érdekérvényesítő hatalom) ellenünk, a szomszédaink ellenünk, már csak az van hátra, hogy saját magunk is ellenségképet lássunk egymásban. Orbanisztán azonban ebben is jó úton halad, serényen és rendületlenül, csakis előre! Így van, úttörők?! 🙂
    Sebaj, amíg a világ irányítottan egy energetikai forradalmat hajt végre, kizárólag gazdasági érdekek alapján, addig a bölcs magyar kormány faégető kazánokban bízik és tovább támogatja a fosszilis energiahordozók beszerzését és felhasználását, amelyek nem is túl hosszú idő múlva elképzelhető, hogy szart sem fognak érni. Majd meglátjuk! A vak is ezt mondta… Hahaha! Majd most aztán itten -ez alapján- a kicsiny -e honban dolgozó legnagyobb észkombájnok arathatnak tovább a tutti gondolatsorozataikkal.

  53. Erdogan az SCO találkozó után azt nyilatkozta, hogy nem látja a kiutat az ukrán válságból a nagyhatalmak számára. 🙁
    Bejelentette Törökország csatlakozási szándékát az SCO-hoz.

    Zsolt:
    Ez nagy falat így egyben, tényleg egy vendégposztot érdemelne.

    59. Anonimus
    Lehet, hogy így lesz.

  54. 50 – L.S.

    „Németországot a falhoz szorítják.”

    Németországra semmi jó nem vár a közeljövőben, a Morgenthau-terv majd most fog megvalósulni, de nem csak az iparuk megy majd a szemétdombra, hanem úgy általában minden, államiság, nép, kultúra. A „barátaik” erről gondoskodni fognak, az EU legnagyobb bástyájára nem fogják alulkalibrálni az ütés erejét.

    http://www.youtube.com/watch?v=NeQM1c-XCDc

  55. 60: MangaM:
    Meggyőződésem, hogy Kína Nyugat-Eurpát is behozná ebbe az együttműködésbe.
    Kell nekik a fizetőképes piac az USA helyett. Közép – Európa ehhez kevés.
    Abban egyetértek veled, hogy éppen ezért Kínának igencsak fáj az orosz csörte, de nem tud vele érdemben mit kezdeni. A türelem pedig hamar el fog fogyni, mi több, tán már el is fogyott. S pont az ilyen szalonképtelenségek miatt életképtelen ez a fajta együttműködés. Bezzeg az USA mögött hűséges kutyaként csaholnak a „szövetségesei”! S amíg ez így marad, marad a világ vergődése, ami miatt rengeteg időt veszítünk a Tiborbá által is feszegetett, sokkal fontosabb és sürgetőbb környezeti problémák megoldása elől.

  56. 62. Anonimus

    Kínának pont jó egy gyengülő Oroszország, mivel könnyebben „kezelheti”, de nem érdeke egy bedőlő vagy széteső Oroszország, legalábbis jelen időben semmiképpen.

    „Kína el tudja viselni, ha Ukrajnában nem lesz teljes az orosz siker – írja Katherine Bayford nemzetközi kapcsolatok szakértő.”
    https://neokohn.hu/2022/09/17/kina-oroszorszagot-tolja-maga-elott-a-nyugat-ellen/

    63. TT
    Európa felébredt, körülnézett és rájött, hogy nem tetszik neki a valóság. Inkább visszafekükdt aludni tovább.

  57. Liakopulosz: Putyin vagy gyűjts sereget
    és foglald el Ukrajnát, vagy pedig csomagolj
    és vissza Oroszországba

    Tudomásom szerint Putyint elárulták a felettesei.
    Míg a főnökei és a NATO főnökei között megállapodás született Donbash, Zaporozhye és Herson elfoglalásáról, a főnökök közötti megállapodás megromlott és most kitéve találta magát mert hitt nekik és kivonta az eredeti orosz hadsereget Ukrajnából.

    Putyin jelenleg Ukrajna megszállt (felszabadított) területein mintegy 50 000 szinte kiképzetlen katona és mintegy 20 000 tapasztalt zsoldos és az orosz hadsereg különleges alakulata van, azaz mintegy 70 000 ember 1200 kilométernyi fronton.

    Anekdotikus az 1 500 000 ukrán és NATO katona elleni harc. Kíváncsi vagyok, hogyan tartják vissza őket, és még nem ették meg élve őket, de az sem fog sokáig tartani.

    Látni fogunk utcai harcokat Donyeck városában, Herson elestét és utcai harcokat Mariupolban, ha végre nem rázza le magáról az urai elleni szolgaságot és nem ébressti fel az orosz népet az új rend szemetének teljes megsemmisítésére.

    Ez vonatkozik a stratégiai kritikákra is, amelyek jelenleg értelmetlenek, mivel az egész front nem omlik össze az orosz légierő, a rakétaerők és az orosz tüzérség fölényének köszönhetően.

    https://www.el.gr/nea-taxh-2/liakopoylos-poytin-i-mazepse-strato-ka//

  58. Ez az úgynevezett „húsdaráló” az ukrán – szándékos Holodomor része? Az ukrán herszoni sikerek és mélységi behatolás közben a hátország a Natoval kéz a kézben a tartalékos főerők megerősítését végzi? Emiatt is építik a földalatti rendszert Harkiv városában?

    Továbbra is azt gondolom, hogy az ukrán másodrendű – gyengén kiképzett „éket” szándékosan engedték be az oroszok a meteorólógiai-előrejelzésekre (eső, vihar, szél) támaszkodva.

    Továbbá jelezném nektek, hogy a twitteren az ukrány-orosz híreknek és keresőszavakhoz köthető fiókok és követőik jelentős része (kb. 80%, az orosz és ukrán egyaránt) automata fiók. A Botóméter programot használom erre a célra.

    Megjegyezném, hogy igazán hozzászólhatna a témákhoz (ha idetalálna az Antalffy blogra) az élő és írott orosz nyelv árnyalatait igen jól ismerő kommunikációs szakemberünk, aki Kabán született, újságírókat képzett ki Debrecenben és most a fővárosban él ill. a Bekiáltás blogot írja-szerkeszti.

  59. 63: TT:
    Természetes, hogy az átlagemberek érzékenysége és önzése azonnal megjelenik, ill. az elviselendő kellemetlenségek folytán ellenérzésük erősödik, mint amikor a csecsemő nem tud elegendő tejecskét cumizni. Ez persze ugyanígy történne bármilyen, akár kényszerű, természeti csapás miatt szükséges intézkedés kapcsán is (lásd klímaváltozás, vagy covid). A keleti tömb sokkal érzékenyebb, mert eleve kevesebb tej csordogált a cumiból. Ezért kezdtek el a magyar példához hasonóan mindenütt ársapkákat tenni, mert hiába nézik jópáran hülyének a nyugati plitikuskat, azért nem hülyék. Bár a mai, húsba vágó EU döntés Mo. szemben még tartogathat ebben meglepetést. A pénzmegvonás jelezné, hogy határozottan elköteleződtek, nem engednek semmilyen zsarlásnak.

    Mindenütt várhatóak nyugat-európában tüntetések, amiket a magyar kormány meg fog lovagolni, s felnagyítva fogja közölni a hírekben, miközben a szintén valósághoz tartozó orosz kudarcokat elhallgatja majd, ahogyan eddig is egyértelműen oroszbarát politikát folytatott (csak tudnánk konkrétan miért?). Az gondolom itt mindenkinek világos, hogy gazdasági hasznunk nem származott az orosz együttműködésből, politikai értelemben pedig (lásd EU kimondta, Mo. hibrid rezsim) egyértelműen busás kárt kozott.

    A lényeg, hogy Putyin Oroszországa ezekből az elégedetlenkedőkből nem fog tudni igazi erőt meríteni, ahogyan a nyugat sem lesz előbbre, ha valamilyen csoda folytán a magyar ostoba tömeg felébredne és számon kérné a kormányát (nem fogja, mert túlságosan kényelmes és hülye hozzá).

  60. 64: MangaM:
    Kínáé a jövő! Ez a felkelő napnál is világosabb.
    Nem Putyinhoz csatlakozott tegnap Erdogan Törökországa és India sem Putyinhoz dörgölőzik, hanem Kína kinyújtott jobbjába markoltak bele.
    Sajnos a kínai érzékeny népség, Magyaroroszág ebben is vesztésre áll, mert nem fogják elfelejteni a Fudan körül kialakult botrányhegyet, ami szintén a Fidesz vezette magyar kormány felkészületlensége és kapkodása miatt alakult így. Kizárólag üzletfelek lettünk, cserébe fel kellett adnunk a vérrokon ujgurok elvi védelmének látszatát is. Igazán, kiváló politika, hatalmas siker! Vagy inkább szégyen?

    Aztán érdemes figyelni az SCO mellett az AUKUS-t is, mert az USA-t nem érdekli a szárazföldi Eurázsiai Unio, amíg Európa igazán fejlett része nem kapcsolódik ehhez a társasághoz. Kínával szemben viszont fel kell vennie a kesztyűt, de egyelőre kölcsönösen függenek egymástól. Érdekes még számomra az is, hogy az atomháború szempontjából előnyösebb déli félteke mellett tették le a voksukat. Valószínűleg maga az USA, mint emberi közösség sorsa sem igazán érdekli őket. Ami igazi kihívás, hogyan tudnak egy új globális világrendet létrehozni úgy, hogy a régi omladozó rendszer ne dőljön megsemmisülésig össze alatta? S ebben nem vagyok biztos, hogy Kína ne lenne partner, csak ne mindig a XX. századból megszokott kommunista Kína lebegjen a szemünk előtt!

  61. 66: János:
    Szerintem add fel téves vágyálmodat!
    Nem fognak győzni az oroszok, maximum kapnak egy atomtöltetet kegyelemdöfésként, ami Kínát is visszatartja majd a további csetepatéktól.
    Lásd be, Ukrajna mögött kimeríthetetlen források sorakoztak fel, az orosz fél pedig örülhet, ha meg tudja tartani majd a Krímet.

    A másik meg, hogy minket magyarokat is kegyetlenül meg fognak büntetni Orbán miatt, így duplán veszítünk. Megint elveszítünk egy háborút, aminek igen súlyos gazdasági következményei vannak/lesznek, s most elveszíthetjük az erkölcsi fölényünket is, legalább az utóbbi miatt tessék végre átgondolni, mire vágyunk, mit szeretnénk magunk körül látni a jövőben.

  62. 65: L.S.:
    És, ha elfogy a lőszer? Hátország nélkül ez nem lehetetlen.
    Vagy itt is (az orosz) fák az égig nőnek, mint a gazdasági csodák esetében?

  63. Egyesek miért írnak itt x számú név alatt? Miért űznek sportot ebből? Miféle értékrendet takar az ilyen ember személyisége?

  64. 72. Nekem inkább az fáj, hogy egyes hasznos hülyéknek viszont szófosásuk van. Amennyi hülyeséget összehordtál csak ez alatt a poszt alatt is, szekunder szégyent érzek.

  65. 71: Zsolt:
    Egyesek miért űznek sprtot az ostoba kormánypropaganda minden fórumra történő eljuttatásából?
    Egyesek miért írkálhatnak mindenféle blödségeket következmények nélkül?
    Nem folytatom. Jópár jellem kirajzolódott már itt, s az is, hová visz a tévedésük!
    Tartsd meg a személyeskedésed és próbálj értelmesen reagálni, ha nem értesz egyet a leírtakkal!

  66. 68. Anonimus

    https://g7.hu/vilag/20220917/kina-vazallusava-teszi-a-haboru-oroszorszagot-vagy-a-baratjava/

    A cikkben feltett kérdésre az én válaszom az, hogy a vazallusává.

    Kína olyan ipari-termelő kapacitással és bázissal rendelkezik, amely nemhogy az oroszokat, de az USA-t is veri.
    A high-tech vonalon Kína szintén az élbolyban van, ez idő szerint a kínaiak már többet költenek a kutatás fejlesztésre, mint Amerika.
    Oroszország lakossága 145 millió (160 millió összesen az exszovjet államokban élőkkel együtt), Kína 1,45 milliárd.

    Az orosz populációs ráta (itt több adatot is találtam, 1,5-1,87(???)), maradjunk 1,60 értékben. Mivel ez nem egy végtelenbe interpolálható lineáris függvény, így 2100-ra – hacsak nem történik valami drasztikus dolog – akkor az orosz lakosság nagyjából 125 millió körüli lesz.
    Kína lakossága 2100-ra a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia számításai szerint 580 millió körül lesz, ami a mai lakosságnak a fele sem, de még mindig a számított orosz populáció 4,5-szerese. (Ez a kínai modell is megérne egy külön misét!)

    India 2050-re 1,66 milliárd fővel büszkélkedhet majd, és szemben az orosz vagy kínai populációs rátával náluk jelen idő szerint ez az érték 2,2, ami igen figyelemre méltó!!!!

    Tehát az én véleményem szerint a jövő hosszabb távon inkább India számára dolgozik, Kínának viszont most és a közeljövőben van szüksége Oroszországra, 1. mint nyersanyag bázis, 2. mint az északi határok védelmezője és 3. mint nukleáris pajzs a Nyugattal szemben.

    Ha lesz időm és energiám, lehet, hogy ennek a témának kicsit jobban utánajárok és majd írok egy vendégposztot, ha Tibor bá’-nak is megfelel.

    Csak lábjegyzetként írom ismét: India mellett Törökország és Irán is 2,0 feletti populációs rátával rendelkezik, a társadalmuk nem fogy és nem öregszik!!!!!!!
    Irán lakossága 2000-ben 65 millió fő volt, 2020-ban 84 millió fő, Törökország lakossága 2000-ben 63 millió fő volt, 2020-ban már szintén 84 millió fő!

  67. 71-72. Zsolt – Anonimus

    ??????
    Ti miről beszéltek?

  68. Putyin kudarcot fog vallani minden katonai stratégiai célkitűzésében – jelentette ki a BBC műsorában a brit vezérkari főnök a The Guardian beszámolója szerint.
    https://www.portfolio.hu/global/20220918/putyin-teljes-kudarcot-fog-vallani-harom-sulyos-probleman-sem-tud-urra-lenni-567541
    „Jelen állás szerint kijelenthetjük, hogy Ukrajna megtámadása egy stratégiai hiba volt Vlagyimir Putyin részéről, és a stratégiai hibák stratégiai következményekkel járnak.”

    Egyetértek, ez a katonai lépés Ukrajna ellen hiba volt.

    „Alapvetően igaz, hogy a háború első napjai óta rendszeresek nyugati és ukrán forrásokból azok a jelentések, melyek szerint az orosz haderőt már csupán egy hajszál választja el a totális összeomlástól: a leggyakrabban a precíziós csapásmérő eszközök és az élőerő hiányát emlegetik a szakértők. Bár ezeknek a jelentéseknek egy része egészen biztosan túlzó, most először a háború folyamán valóban úgy tűnik, hogy komoly problémákkal küzd az orosz haderő, melynek hatása van már Oroszország belső és regionális politikai dinamikájára is.”
    https://www.portfolio.hu/global/20220918/3-ordito-jel-hogy-most-mar-tenyleg-nagy-a-baj-az-orosz-haderoben-567421

    Az orosz és ukrán hadijelentések megbízhatatlanok, a közvetett jelek viszont arra utalnak, hogy nem volt megfelelően előkészítve és/vagy felmérve ez a katonai akció.
    Oroszország stratégiai oldalráló nézve ez a katonai támadás Ukrajna ellen hibás lépés.

    Vannak egyéb szempontok is, amelybe viszont szépen illeszkednek és szó sincs hibáról – ezek viszont egzakt módon nem bizonyíthatóak, emiatt egyelőre a spekulatív halmazba tartoznak, még akkor is, ha vannak erre utaló közvetett jelek.

    Egyelőre idő kell hozzá, hogy a folyamatok további alakulásából következtetni lehessen arra, hogy mi folyik itt „különleges művelet” megnevezés alatt:
    1. elhibázott szimpla orosz háború
    2. Az SCO/Kína geostratégiai lépések egyik alfejezete
    3. USA-orosz háttérpaktum az EU és a kínai Selyemút projekt gyengítésére

    Az „egyéni vágyakat” javaslom mindenkinek egy kicsit háttérbe szorítani, ugyanis mindhárom lehetőség esetében vannak ezek realitására utaló közvetett jelek.
    Tavaszra jó eséllyel már látni fogjuk, hogy melyik verzió a befutó.

  69. Re 77 MangaM
    Én személy szerint a 3. verziót tartom valószínűnek. (Írtam is itt már, hogy szerintem a hadiipari lobbi kavarása az egész, amihez ügyesen hozzá kapcsolták az EU gyengítését)
    Szóval azt kérdezném, hogy szerinted egy ilyen forgatókönyv létezhet anélkül, hogy a vége is ne lenne kitalálva? Tehát ha a célként kitűzött dolgok teljesültek, ( fegyverraktárak kisöprése, EU a padlón,), akkor miként tudják Putyint arcvesztés nélkül leállítani?

  70. 78. BAB

    Szigorúan csak a játék kedvéért, tegyük fel, hogy a 3. verzió a befutó.

    Attól tartok, hogy ebben az esetben a „végjáték” nem ott áll meg, hogy az EU a padlón és a fegyverraktárak kisöpörve, hanem az európai határok módosulásával fog folytatódni, hogy konkrétabb legyek, háborús eszkaláció jön.

    Ebben az esetben a legkisebb esélyt arra a záróeffektusra látok, hogy Oroszország és Ukrajna hirtelen tűzszünetet majd némi alkudozás után békét köt és mindenki szépen hazamegy, mintha mi sem történt volna. Ez Putyin bukását jelentené, ami igen nagy eséllyel egy új orosz hatalmi csoport felemelkedését és ezzel együtt a mostani Föderáció felbomlását hozná magával.

    Ennél nagyobb ez esély Lengyelország menet közbeni beugratására, kezdve az ukrajnai Lvov (Lviv) térségébe történő katonai bevonulással, ami viszont esélyesen dominó effektust váltana ki és megkezdődne a mostani Ukrajna feldarabolása. Ez viszont egész Kelet-Közép Európa határkérdéseit felvetné, ami – mint írtam korábban – már nem csak Németországot és Lengyelországot érintené, de a francia-német határkérdést is aktualizálná.

    A Jaltai Világrend valódi felbomlása most kezdődött el, nem pedig anno a Szovjetunió felbomlásával, az csak a kezdő lépés volt.

    Viszont arra is felhívnám a figyelmet, hogy bizonyos szempontból mind a három verzió akár egyszerre is képbe kerülhetett, magyarul Putyin (is) qrválkodott egyet. Lehet, hogy lefolytattak külön alkukat Kínával és az SCO-val, ezzel párhuzamosan az USA-val is és közben a saját kis pecsenyéjét is elkezdte sütögetni, de úgy, hogy per pillanat egyik oldal sem tudja igazából megmondani, hogy most voltaképpen „ki kúr kivel Kuvaitban”, mert az orosz lépések egyik oldalról kielégíthetik az SCO igényeit, közben az USA-t is, meg persze a saját hatalmi álmokat is.

    Az biztos, hogy rendkívül kockázatos játszma zajlik itt, egy rossz lépés a sakktáblán és borulhat minden, onnantól kezdve az eddigi tervek akár kukázva lehetnek és elszabadulhat a pokol.

    Meglátásom szerint egyik oldal sem bízik a másikban, de egyelőre a „főgonosz” szerepét a karmester az oroszokra osztotta, ami bizonyos esetekben egészen morbid és döbbenetes dolgokat is eredményez: sportolók kizárása, Puskin és Csajkovszkij betiltása illetve tengernyi eszement baromság még.
    Ilyen még Hitler alatt sem történt a III. Birodalomban, ergo el lehet gondolkodni azon, hogy mostanra milyen mentális mélységekig jutott a szabadelvű és fejlett Nyugat is.

  71. 63. TT
    A történelemben a hanyatló birodalmak a bukásuk előtt a perifériáról szívják ki az erőforrásokat a túlélésükért.
    A „hamisítvány” jól leírja a helyzetet. Emlékszem, az év elején, amikor naponta bejelentették a holnapi orosz támadást, ami csak nem akart elindulni, a végén már azért akarták a szankciókat bevezetni, hogy ha nem is támad az orosz, de biztosan fog, akkor ne várjunk tovább.
    Azóta a dollár erősödött, nemcsak az euró gyengült, hanem az angol font is 35 éves mélyponton van a dollárhoz képest.
    Jól megtalálták a zöldekben a hasznos idiótákat, velük kiegészítve a elkötelezettjeiket, sikeresen bevonták Európát a háborúba.
    „ Az orosz energiaellátás csökkentése – ideális esetben az ilyen szállítások teljes leállítása – katasztrofális következményekkel járna a német ipar számára. Az, hogy jelentős mennyiségű orosz gázt kell átirányítani a téli fűtésre, tovább súlyosbítja a hiányt. Az ipari vállalkozások bezárása a gyártáshoz szükséges alkatrész- és alkatrészhiányt, a logisztikai láncok felbomlását és végső soron dominóhatást okozna. Nemcsak a német gazdaságra mér pusztító csapást, hanem az EU egész gazdaságának egész gazdasága is elkerülhetetlenül összeomlik. ”

    Az, hogy Oroszországot meggyengítsék és Európát padlóra küldjék sikeres. Viszont
    a dollár világpiaci szerepének a csökkenése aligha volt kívánatos számukra, ami annak a következménye, hogy a világ nagyobbik felére nem tudták rákényszeríteni a szankciózást. Kína, India, a szaudiak kihasználták a helyzetet, őket már nem lehet visszakényszeríteni a régebbi helyzetükbe. Nekik most már az az érdekük, hogy az oroszok ne fejezzék be gyorsan a háborút, hanem gyengítsék áttételesen az amerikaikat is.
    Az másik kérdés, hogy az összeomló Európa hogyan tudná majd finanszírozni az ukrán államot? Ha az gazdaságilag összeomlik, akkor katonailag is gyorsan fog. Emiatt kevés lesz már a fegyverszállítási segítség, át kellene venni az USÁ-nak az ukrán fizetések, nyugdíjak finanszírozását is, ha már az EU erre nem lesz képes.

  72. 80. kakukk

    Szépen összeszedted, nehezen tudnék belekötni.

  73. 80 – kakukk

    Ugyebár, olyan kérdések is felmerülhetnek, hogy miközben a kardforgató elpusztítja az áldozatát, a kardja eltörik és fegyver híján ő is kap egy halálos sebet.

    Tehát nem csak a szerencsétlen áldozat egy eszköz, hanem maga a kardforgató is. A kérdés az, hogy ki beszélt a kováccsal, hogy selejt kardot nyomjanak a kardforgató kezébe, ami biztosan vagy legalábbis nagyon nagy eséllyel nem fogja kibírni a csata végét…

    A helyzetet lehet fokozni is; a végén még az is kiderülhet, hogy a kovácsot korrumpáló alakot is rendesen megvezették.

    Persze, ha Occam borotváját hajigálják egymásnak a felek, akkor minden világos.

  74. 77. Manga

    Ukrajna belengetett NATO tagsága és a szakadár területeken élők elleni támadások, e két dolog miatt nem indított volna Oroszország, még fékezett habzású háborút sem. Mint már írtad, ezer és egy dolgot tehetett volna az elszakadt területekért 2014 óta. De Putyin kivárt 2022-ig, hogy elindítsa ezt a fura, nem háborúnak nevezett hadműveletet.
    A másik az atom kérdése.
    Ha Ukrajnából elkezdenék kilőni az atomot Oroszországra, akkor USA és Európa mennyivel lenne jobb helyzetben a rövidebb távolság miatt? Ukrajnából indított atommal nyerhető lenne egy atomháború az oroszok ellen?
    Annyiszor írtatok már az ezeket szabályozó protokollokról, hogy annyit levettem belőle, az Ukrajnába telepített atomfegyver nem oszt nem szoroz a végeredményt illetően.

    Ha nem az Ukrajnai atom és nem a szakadár területeken élők miatt kezdett bele ebbe a nem háborúba, akkor továbbra is egy okot tudok jelenleg.
    De előtte arról, hogy ez háború vagy különleges művelet e?
    Talán tévesen, kevesebbnek gondoljuk a különleges műveletet, mint a háborút. Mi van, ha fordítva igaz. A különleges művelet több, mint egy háború.
    Ez valóban inkább egy különleges művelet, mert túlmutat egy háborún. Megában foglalja az Ukrajnai háborút, de nem a megszállásuk a végcél.
    A különleges művelet hatása már kezd megmutatkozni. Európa politikai megosztása, gazdaságának tönkretétele.
    Már a határmódosításokra vonatkozó nyíltan hangoztatott kívánságlistáknál tartunk.
    Az elit nem hazavágni akarja a bolygót, hanem élhetőbbé tenni a maga számára. Kevesebb ember, kisebb lábnyom.
    Ne legyen kétséges, mindegyik földrész sorra fog kerülni, ha tényleg a létszámcsökkentés a cél.

  75. 83. Károly

    Jó kérdések. A nukleáris témával kapcsolatban:

    A helyzet az, hogy közvetlenül az orosz határok mellé telepített CM fegyverek kombinálva F-35 B-2 (rövidesen B-21) alacsony észlelhetőségű támadó gépekkel elviekben képes lehet egyidejűleg lefejezni az orosz politikai-katonai irányítási központokat, a kommunikációs és felderítő rendszereket valamint a hatótávolságukon belül elérhető stratégiai csapásmérő erőket (fix silókat és mobil indítókat) egy jól összehangolt és váratlan megelőző csapás keretén belül.

    Ha ezeket kombinálják fejlett mobil ABM rendszerekkel is, akkor a redukált orosz válaszcsapást is tovább tudják erodálni, azaz még az emelkedő fázisban meg lehetne fogni az induló ICBM rakéták egy részét. Ezzel az ICBM erők jelentős része kivégezhető, amelyek a fő csapásmérő erők gerincét képezik.

    A maradék SLBM fegyverzet tengeralattjárókon van, de ezek lehallgathatóak és követhetőek, azaz egy részét ezeknek is ki tudnák lőni még a válaszcsapás mérés előtt.

    A matek lényege annyi, hogy maradna még valamekkora orosz csapásmérő erő, de ezek bevetési sikere is kérdésessé válhatna, azaz végső soron bejönne az a tétel, amit az amerikai katonai tervezők már évekkel ezelőtt letettek a Fehér Ház asztalára a megnyerhető atomháborúról és az elviselhető mértékű veszteségekről.

    A lehetőség adott, a kockázat rendkívül nagy mindkét oldal esetében, viszont ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni egyik atomhatalom katonai tervezői részéről sem.

    Egy ilyen amerikai első csapás ha mégsem jön be, akkor nagy gebasz van, mert ha az orosz stratégiai erők képesek maradnának a full scale válaszcsapásra, akkor egy sikertelen amerikai megelőző csapásra válaszul már erre adnák ki a parancsot.

    Az amerikai geostratégia alapvetően a kényszeríthetőség elvében gondolkodik, tehát nem feltétlenül egy forró termonukleáris háborúban, hanem annak a katonai-technikai fölénynek az elérésben és kiépítésében, ami elvi lehetőséget adna egy ilyen jellegű sikeres megelőző csapásra – már ez a valós és potens lehetőség elég lehetne ahhoz, hogy Oroszország ne tudjon és ne is merjen ellenállni egy amerikai atomzsarolásnak.

  76. Tudjátok ilyen vonatkozásban roppant konzervatív vagyok. Az Internet miatt milliószor több hangot lehet hallani, mint mondjuk 1942-ben. Akkor minden úgy volt, ahogy az újságok írták, és ami természetes volt. A szövetségek egyértelműen köttetek. A célkitűzések is egyértelműek voltak. Csak nagyon kevés stikli volt (pl.Pearl harbor) Most ezer ember ezerféle dolgot talál ki. Több dolog egészen fantasztikus. Nem tudok mást tenni, mint logikusan következtetek. Ha az orosz fél tényleg a végét járja s centikre van az összeomlástól, akkor mért nem lövi Ukrajnát szarrá néhány nap alatt. Pl. Kijevben Zelenszkij még mindig nyugati politikusokat fogad a palotájában. Az a palota miért áll még mindig? Azért, mert az orosz hadsereg ezt a luxust megengedheti magának.Az Armaták még Moszkva környékén parkolnak. Ha olyan nagy szarban lennének, akkor már rég bevetették volna őket, és Putyin már rég mozgósítana. A Portfolió se szentírás.

  77. 86. Tibor bá’

    Sok dologban igazad van, ha Putyin Oroszországa valóban a végét járná úgy, ahogy a média vagy a brit tudósok naponta ígérik, akkor nem ilyen léptékben zajlana a katonai művelet, ebben egyetértek.
    Ha egy reggel mégis „arra ébredünk, hogy nem ébredünk”, akkor tudni fogjuk, a Portfolio igazat írt és eddig is már csak egy hajszálra voltunk egy mindent elsöprő atomtámadástól.
    Érzésem szerint kicsit más a valós helyzet, mint amit a fősodratú próbál nekünk átadni, ugyanakkor vannak kérdőjelek az egész történettel kapcsolatban, voltaképpen ezeken agyalunk.

    A hírek és cikkek egy részét nem azért rakom fel, mert egyetértek velük, hanem azért, mert lehet ezekből is következtetni dolgokra és bizony az internet nem felejt, visszakereshetőek később és szembesíteni lehet ezeket a cikkeket a jövőbeli valósággal.

  78. 85 – MangaM
    Emlékszel Putyin azon mondatára, ami szerint egy Oroszország nélküli világnak nincs értelme? Ha Amerika sokat baszakodik, elbúcsúzhat nagyvárosaitól.

  79. 88. Tibor bá’

    Persze hogy emlékszem, „Oroszország nem érdekelt egy Oroszország nélküli világban” – szó szerint így hangzott.
    Szerintem Amerika nem akar atomháborút az oroszokkal, de azt szeretné, ha az oroszok, az EU és az SCO belebukna a törekvéseikbe és az USA „minél olcsóbban” maradhatna az No.1 világhatalom.
    A helyzet az, hogy ehhez az USA egymagában kevés lesz, valakivel le kellene paktálnia ehhez…

  80. 88: Tiborbá:
    Putyin nem egyenlő Oroszországgal.
    Régen egy vezető, egy uralkodó mögé automatikusan beállt a nép. Mindenki, aki az adott nemzetközösséghez tartozott az udvartól kezdve a hivatalnokokon át a gyárvezetőkig, és a gyárak egyszerű munkásai is.
    Most nem így van. És ez megvan az orosz és az ukrán oldalon is természetesen. Már a katonaság soraiban is tetten érhető, hogy nem egységesen cselekednek.

    Ezen kívül a világban nagyon sok szövevényes kapcsolat van. Úgy, mint amikor anno az amerikai hadsereg nem bombázta a brit érdekeltségű magyar erőművet és lakótelepet. Szétverhettek volna mindent, erre mégis figyeltek. S ez az érdek semmi ahhoz képest, amit ma egy-egy gazdasági érdekeltség képviselhet!

  81. 89: MangaM:
    Szerintem az USA képes lesz atomot vagy akár ennél komolyabb fegyvert is bevetni Oroszországban, csak ehhez ki kell prvokálni őket, hogy megmentőként és ne agresszorként lépjenek fel a világ szemében. Az ostba Putyin ennek ellenére őszintén belemondta a kamerákba saját szándékát és dühét.

    Az USA soha nem paktál le, épp most gyűri ismét maga alá Európát, s Ukrajnát. Nekik ez egy befektetés. Adná magát ehhez a leszerelt Oroszország is, a nem is távoli múltban voltak már próbálkozások, ezek kilóra megvennék az egész világot, ha tehetnék.

  82. Még egy gondolat az egészhez:

    Ezt nem tudom most számszakilag és egzaktul levezetni, tekintsétek inkább egy megsejtésnek. Azt gondolom, hogy korai még pezsgőt bontani, néhány dolog továbbra sem stimmel és szerintem komoly esélye van annak is, hogy egy nagyszabású átverés zajlik, amihez a fősodratú és a szakértők egy jó része még a nevét is adja – vagy szimpla ostobaságból, vagy másért.
    Putyinék 2007 óta kiemelten kezelik a katonai kérdéseket, 2014 óta is volt 8 évük sok mindent elemezni, átgondolni és megtervezni.
    Lehet, hogy tényleg ennyire bénák és balfékek, amit a médiában látunk…, de az is lehet, hogy nem és egy kidolgozott nagyszabású csapda felépítése zajlik. Szóval óvatosan…

  83. 83: Károly:
    Ehhez egy atomcsapás bárhol, bárkitől épp jól jönne. Kérdés, ki legyen majd a bűnbak a jövőnk számára? Nem csoda, hogy van egy kis hezitálás! Bár kétlem, hogy Putyin ezt tudatosan végigcsinálná, ennyire nem lehet hülye.

  84. 72: Irnullaegy:
    Melyik szarommal nem értesz egyet?

  85. 74: MangaM:
    Ez nem vitás, egyetértek!
    75: MangaM:
    Csak azt tudom biztosan, hogy nem rád gondoltunk!
    Bosszant, hogy megszólalok, s Zsolt sajtkukac azonnal személyeskedésbe fordul, mert érvei elfogynak abban a pillanatban, ahogy nem egyedül övé a terep.

  86. 77-78: BAB és MangaM:
    Ebből a háromból én is a 3-asra szavazok.
    De miből gondolja bárki, hogy Putyin van az alku hátterében?
    S mi lenne vele? Arcvesztéssel félreállítják a végén. Két legyet egy csapásra!

  87. 80: kakukk:
    S a brit nemzetközösséggel mi a helyzet? Már nem az EU-hoz tartznak, s új királyuk is van. Senkinek se fájna, ha elvégezve egy utolsó hasznos feladatot beolvadnának az új világrendbe.

  88. 95.Anonimus
    „Zsolt sajtkukac azonnal személyeskedésbe fordul, mert érvei elfogynak abban a pillanatban, ahogy nem egyedül övé a terep.”
    Nézz a tükörbe, és ismételd el a fentieket úgy, hogy Zsolt helyett Csongort mondasz. ?

  89. 98: proton:
    H.Cs. korábban „anonymusként” futott, a névválasztásom pedig szándékos. Egyébként a proton mivel jobb, mint az anonimus, S mi köze ennek a vitatémához? Segítek: semmi.

  90. 97. Anonimus
    Nagy-Britannia már csak egy volt világhatalom, a nemzetközösségük lassan szétesőben, amit a királyváltás csak felgyorsít. A régi miatt nem nagyon vacakoltak az amúgy is jelképes forma megváltoztatásával, az újnak már nem lesz akkora tekintélye. A többségében angolszász lakosságú országoknál megmaradhat, de a többi volt gyarmatnál már mi értelme lenne, minek tartsák meg? Legfeljebb a lustaság, de biztos lenne ott is jelentkező a díszelgő pozícióra. Amúgy is divatos most a sérelmeket felemlegetni, hiába térdepelnének az angolok, azon kívül mi mást tudnának már nyújtani nekik?
    Azt, hogy kit hogyan tolnak majd be majd az új világrendbe, azt én is szeretném tudni, de még sejtésem sincs róla.

  91. 97. Anonimus
    Nagy-Britannia már csak egy volt világhatalom, a nemzetközösségük lassan szétesőben, amit a királyváltás csak felgyorsít. A régi miatt nem nagyon vacakoltak az amúgy is jelképes forma megváltoztatásával, az újnak már nem lesz akkora tekintélye. A többségében angolszász lakosságú országoknál megmaradhat, de a többi volt gyarmatnál már mi értelme lenne, minek tartsák meg? Legfeljebb a lustaság, de biztos lenne ott is jelentkező a díszelgő pozícióra. Amúgy is divatos most a sérelmeket felemlegetni, hiába térdepelnének az angolok, azon kívül mi mást tudnának már nyújtani nekik?
    Azt, hogy kit hogyan tolnak majd be majd az új világrendbe, azt én is szeretném tudni, de még sejtésem sincs róla.

  92. Nincs bajom a nickneveddel, valamint semmivel nem tartom jobbnak az enyémet bármelyiknél. A hozzászólásomnak a vitatémához sincs semmi köze, a 95. hsz-hez van köze, mint azt oda is írtam. Egyik köze az, hogy rendszeresen ugyanazt csinálod, mint amivel sokszor másokat vádolsz, és mégcsak észre sem veszed magad. Másik köze az, hogy Zsolt valószínűleg nem személyeskedni akart, hanem arra célzott, hogy régebben megvetően beszóltál embereknek, hogy egy vagy több nicknév mögé bújva írnak ide, büszkén hangoztatva, hogy te a saját neveddel vállalod a hozzászólásaidat… de biztosan erre sem emlékszel… Ennyi. További kellemes, termékeny estét.

  93. 102: proton:
    Fingod nincs róla ki vagyok… De, ha ez neked olyan fontos, okoskodj!
    Zsolt a saját értékrendjével legyen elfoglalva, van abban is bőven kívánni való.

  94. 100: Tiborbá:
    Egyre ritkább ráérős pillanatok.
    Remélem nem unalmas a mondandóm?

  95. „Erre az amerikai beismerésre senki sem számított”
    https://www.origo.hu/nagyvilag/20220917-ez-amerika-celja-ukrajnaval.html
    „Az amerikai külügyminisztérium volt vezető tisztviselője, Christian Wheaton szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok el akarja húzni az ukrajnai konfliktust, hogy minél több kárt okozzanak Oroszországnak – Wheaton erről a Fox Business TV csatornának adott interjúban beszélt.”

  96. 101: kakukk:
    Épp ez a lényeg. Úgyis mindegy nekik. De pénzük még van. A függetlenség meg nem létezik, a brit érdekkörből leválók csatlakozhatnak más érdekkörhöz. Választaniuk kell, Kína avagy USA szoknyája alá bújnak -e? Akár még Nagy-Britannián belül is szakadhatnak, lásd az észak-írek, skótok törekvéseit. Károly király egy vicc. Szerencséjük volt, hogy a királynő kihúzta ilyen sokáig.

  97. 105: MangaM:
    Minő meglepő?
    S ezek után merje azt állítani bárki, hogy nem ők akarják és fogják azt az atomrakétát kilőni!

  98. „Németország készen áll arra, hogy vezető szerepet vállaljon az európai biztonság terén, és Európa legjobban felszerelt fegyveres erejévé kell válnia – jelentette ki Olaf Scholz kancellár.”
    https://kitekinto.hu/2022/09/18/gazdasag/komolyan-gondolja-a-fegyverkezest-nemetorszag/202134/?ref=hirstart

    Két gondolat még Scholz-tól, aminek fontos áthallása van:
    – támogatja egy “európai főhadiszállás” felállítását és
    – csak “az európai képességek összehangolt növelése teszi lehetővé, hogy Európa cselekedni tudjon”

  99. 107. Anonimus

    Mármint kire gondolsz? USA/GB?

  100. 92.Manga
    Igazad van elsőre, mikor furán szemléled a háború egész kinézését, elejétől fogva.
    Igazad van masodjára is, amikor nem bontanál pezsgőt sem az orosz, sem az ukrán fél javára.
    Ez a háború nem egy normális háború, tulajdonképpen nem is nevezhető annak.Hol vannak a támadó fél szokásos és NORMÁLIS, mindent elsöprő első hullám-first wawe attack- támadásai, a lehető leggyorsabb előtetörés az ellenség katonai-politikai jközpontja, a főváros irányába, mint ahogy erre egy korábbi hsz.-ben emlitve, rábólintottál.
    Valami furcsa bénaság, hogy azt ne mondanám, tesze-toszaság jellemz az oroszt, az első naptól, a töb kilométer hosszú páncélos egységek végtelenül lassú vánszorgása, ami fura mozzanatot az ukrán légierő valami mégfurcsább okból nem használt ki, és egyáltalán, minden eddigi harci esemény valahogy szokatlan, valami magyarázhatatlan balgaság orosz részről lengi be az egész uktán hadjáratot, és ezt te is tudod nagyon jól:
    Normális hadsereg épeszü parancsnokság alatt igy nem harcol!
    Harmadszor is igazad van, mikor nem bocsátkozol semmiféle jóslatokba, csak megállapitod, hogy ezen hadjáraton normális harcmodorhoz szokott ember nem képes eligazodni, és marad egy kibogozhatatlan talány: vagy az oroszok tévednek, de oly iszonyúan, hogy ez már meglepő, vagy csak az isten tudj, milyen csavar lehet a dolgok belsejében elhelyezve, ami a megfelelő időben robban majd.
    Vagy sem.

  101. 109: MangaM:
    Egy kutya, de alapvetően az USA-ra gondolok.
    Tök mindegy honnan indítják, ők lesznek mögötte.

  102. 110. Bálint

    Igen, enyhén zavaros az egész történet.

    111. Anonimus

    Ha viszont fontos „ezeknek”, hogy a történelem hogyan ítéli majd meg az egészet a jövőben (utalnék a 93-as hsz-re), akkor ezek szerint sokkal inkább korlátozott regionális atomháborúban gondolkodnak.

    Ha Oroszország lenne oly kedves és taktikai atomcsapásokat mérne végre Ukrajnára, akkor az sokat lendítene néhány más atomhatalom további „játékán”.
    Ha az orosz bevállalja ezt a dicstelen feladatot, akkor másnap reggel elég lesz, ha egy másik atomhatalom csak csúnyán néz egy nem atomhatalomra, azok egyből kirakják a fehér zászlót.

    Ezzel a lépéssel végre kinyílna egy kapu és a „bevethetetlen és használhatatlan” atomfegyverzet végre átkerülne a bevethető és felhasználható kategóriába, ha már oly sok pénzt öltek bele eddig és végre valaki precedenst teremtene.
    A lényeg, hogy olyan ellenfelet kell mindig megcsapni, aki 1. nem rendelkezik atomfegyverrel, ergo nem tud visszavágni és 2. nem tagja egyik katonai szövetségnek sem.
    Egy ilyen lépés hatványozottan segítene egy új világrend gyors bevezetésében és egy nagy újraindításban is – hisz a fél világ ezért könyörögne ezek után…

  103. Egy kis érdekesség. Így is lehet nézni.
    Két ember előadása, akikkel már jó ideje együtt gondolkodunk. Kicsit hosszú.

    Egyébként Szecsei Miklős oldala és meghívott előadói már egy új tudatosság előszelét mutatják.

  104. 112: MangaM:
    Én ezt úgy képzelem el, hogy Putyin bevet Ukrajnában egy taktikai atomfegyvert (ezt várják), s cserébe az USA (valószínűleg már felkészültek erre) rövid időn belül (megelőzési szándékkal, megmentve a világot az agresszortól) megsemmisít számos ismert orosz katonai bázist, plusz elküld pár rakétát Moszkvára. Amerikában a katonai szakértők úgy értékelték, hogy ez egy lejátszható forgatókönyv, akkor is, ha közben Európa, s akár az USA is kap néhány viszont bombát. Kérdés, hogy ebben az esetben mit tenne a többi atomhatalom. Néznének egy nagyot, vagy akkor már kilőné mindenki, amije van. Veszélyes és hülye játék. Ám, ha sikerülne, Oroszországnak vége, s Kína és a világ többé nem merne ujjat húzni Amerikával. Minden esetre égetően szükségük lenne Kína megfékezésére, s ez tényleg egyszerűbbnek tűnik, mint mondjuk Tajvan ürügyén direktben harcolni Kínával is. Az oda célzott rakéták egyébként is egészen más hatást váltanának ki, mint a fenti helyzeteben Moszkva támadása. Kérdés, hogy lesz -e olyan hülye Putyin, hogy megadja ehhez is a lehetőséget? Ki fogják provokálni, nincs kétségem felőle. Vagy Putyinnak mennie kell, s az utód önként adja fel az oroszok törekvéseit, s lehet koncentrálni Kínára. Az már egy nehezebb dió, s abban sem vagyok biztos, hogy nem egyeznének ki az orosz földek feldarabolásával, aztán tényleg jöhet Orwell világa.

  105. 114. Anonimus

    Ha Moszkvára atomcsapást mérnek, akkor az oroszokat mi akadályozza meg abban, hogy a teljes atomarzenál elindítsák?
    Addig, ameddig cserébe egy külföldi (pl. szíriai) bázisra mérnek limitált válaszcsapást, addig még van esély behátrálásra késztetni Oroszországot, de ha Moszkva vagy egyéb orosz nagyváros ellen indul atomcsapás, onnantól elszabadul a pokol és már nem kiszámítható a következmény.
    Azt azért ne felejtsd el, hogy alsó hangon is nagyjából 1500 db stratégiai atomtöltet áll azonnali indításra készen, ha az oroszok betartották az Új Start egyezményt. Ha nem, akkor ennél több.

    A másik dolog, hogy az oroszok bevállalták azt, hogy nyíltan kihívást intéznek a jelenlegi Pax American rendszer ellen, a többi atomhatalom (Kína, India, stb.) pedig közben árgus szemmel figyelik, hogy mennyire és meddig lehet feszíteni a húrt.
    Ha az oroszok az istenért sem indítanak taktikai csapást, viszont folytatják a furcsa háborút, akkor…?

  106. 115: MangaM:
    Valószínű abban bíznak, hogy nem sikerül elindítani, ill. célba juttatni a tölteteket.
    Arra nem tudok válaszolni, hogy mi alapján, de feltételezem, hogy van azért alapjuk rá, rendelkeznek valamivel, ami mások számára még nem ismert. Vagy ezt blöffölnék és majd jól pofára esnek.
    Ha csak felpiszkálják az oroszokat, abban egyértelmű, hogy veszíteni fognak.
    Ha Putyin visszakozna, oltári nagy patt helyzet alakulna ki. Erre viszont nem látok esélyt, ismerve a diktátor személyiségét.

    Az a baj, hogy ezt a szellemet már nem lehet visszazárni a palackba, s ezt mindenki nagyon jól tudja.

  107. MangaM & Anonimus:
    Ha bárki atomhoz nyúl (bármilyen szinten) a végső kimenetel egyértelműen órák alatt tejes világégés lesz. Ez az én tippem ismerve az ember természetet.

    Egy példa rá: Általában éjjel 24 és hajnalik 01 között van új poszt. Van, hogy nincs hozzászólás délelőtt 11-ig. Akkor valaki hozzászól, és ezzel ilindul a lavina.

  108. Oroszország esetében ott a Perimetr (Halott Kéz) rendszer, amely automatikusan – emberi beavatkozás nélkül – indítaná az összes ICBM-et, és üzenetet küldene – ez is csak nekik van – a tengeralattjáróknak az indításra. (A tengeralattjárókkal a mélyben csak az oroszok tudnak kommunikálni, igaz nagyon rövid üzeneteket küldve. A kisebb mélységben lévőkkel mindkét szuperhatalom tud. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy mélységben lopakodnak a tengeralattjárók.)
    Amerika esetében „csak” a Higany repülők állnak rendelkezésre, hogy emberi utasítással, de automatikusan indítsák az ICBM rakétákat – ez a Higany-B gépeknél áll fenn, ma már mindegyik az – és kommunikáljanak a sekély mélységben lévő tengeralattjárókkal.

    Röviden nincs olyan, hogy meglepetésszerű támadás az oroszok ellen. Ellenben Amerika ellen lehetséges, de kb. 19-re lapot húzni. (Kína kérdőjel. Hivatalosan nem összeszerelten állnak az ICBM-ek és a töltetek, és kis mennyiségben. Orosz becslés a töltetekre másfélezernél több. Szvsz össze vannak azok szerelve, bárki bármit is mond.)

  109. 117, 118: Tiborbá, Jövőnk:
    Az első kérdés most, hogy Putyinnal mi lesz?

  110. 116.-119. Anonimus

    Az USA a többlépcsős rakétavédelmi rendszerében bízhat, nem véletlenül mondta fel Bush 20 évvel ezelőtt az ABM szerződést.
    Putyin időt húzhat, azaz se visszavonulás, se előretörés Ukrajnában, egyelőre nem látok esélyt arra, hogy vele kapcsolatban „személyi változás” lesz.

    117. Tibor bá’

    Vékony a jég, kicsi az esély arra, hogy félúton megállnak, pláne, ha egymás városait kezdik lőni atomfegyverekkel.

    118. Jövőnk

    Jelen helyzetben kizárt, hogy Kína letolt gatyával állna, a nagy kérdés inkább a bevethető kínai stratégiai atomarzenál valós nagysága.

    Utóirat Mindenkinek:
    Az elmúlt évek és hónapok eseményei után persze bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is, tehát a tévedés joga továbbra is fenntartva!

  111. Közben figyelve az ukrajnai eseményeket, nagyon úgy fest, hogy az ukrán támadó offenzíva is leállni látszik, ami viszont érdekes, a déli fronton Herszon térségében még mindig voltak további próbálkozások az áttörésre, tehát nem teljesen igaz az a kikommunikált verzió, miszerint a déli offenzíva csak elterelés volt, hiszen akkor nem próbálkoztak volna tovább az északi előretörés sikere közben.

    Az oroszok a megtartott területeken védelmi állásokat építenek ki és erősítenek meg, közeledik az esős évszak (raszputyica), így nagy mozgásokra vélhetően nem számíthatunk.

    Az ISW szerint Putyin kapcsolata megromlott a hadsereggel és egyre inkább irreguláris csapatokra támaszkodik az ukrajnai műveletek során.

    Girkin (írói álnevén Sztrelkov) szerint Putyint a saját udvaroncai végezhetik ki.

    Az USA vezérkari főnöke (Mark Milley) jelezte, hogy Európában az amerikai erőknél továbbra is a legmagasabb készültségi szintet kell fenntartani, egyelőre a hivatalos magyarázatok szerint aggódnak az elmúlt hetek orosz kudarcai miatt a tervezett orosz katonai válasz miatt.

    Összegezve:
    Mivel most már naponta dobja fel a média az orosz taktikai atomcsapás lehetőségét ukrán célpontok ellen, meglátásom szerint semmi ilyesmi nem fog történni.
    Az oroszok továbbra sem mozgósítanak, nem küldenek újabb egységeket Ukrajnába, szerintem várják az esős őszt és a hideg telet, miközben más területeken lesznek lépések és mozgások (diplomácia, energiahordozó szállítások, pénzpiacok stb.).
    A Geraszimov tábornok nevével fémjelzett újkori orosz hibrid hadviselés első felvonását látjuk, majd kiderül, hogy mennyire volt életképes az elmélet, illetve mennyire lehet a gyakorlatba is átültetni.
    (A tévedés joga fenntartva.)

  112. 122. MangaM
    „Mivel most már naponta dobja fel a média az orosz taktikai atomcsapás lehetőségét ukrán célpontok ellen, meglátásom szerint semmi ilyesmi nem fog történni.”
    Nehéz dió ez, de az amerikaiak decembertől mondták, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát, nem hittük el, aztán mégis bekövetkezett.
    Sajnos minden úgy fest, hogy zord idők elé nézünk.

  113. 123. Uldin

    Igen, ez nekem is eszembe jutott, ugyanakkor – pont erre rájátszva – most nem az fog történni, amit hetek óta ismételnek a nyugati fősodratúban, hivatkozva mindenféle információforrásra.

    Katonai és stratégiai szempontból végiggondoltam az egész szituációt és bármilyen meglepő, de per pillanat semmi értelmét nem látnám egy ilyen orosz lépésnek.
    Jön az ősz és a tél, Ukrajnát gyakorlatilag az EU és az USA tartja életben (főleg az EU) és ha hinni lehet annak a csekély információnak, amit a hibrid hadviselésről rebegnek, akkor adjunk egy esélyt arra, hogy nem ilyen irányba fordulnak majd az események.

    Az oroszok se nem cáfolják ezeket a felvetéseket, se nem erősítik meg.
    Biden tegnap a kamrák előtt drámai módon kérlelte Putyint, hogy „Ne tegye! Ne tegye! Ne tegye!”…
    Stratégiai kétértelműség – még abban sem vagyok biztos, hogy ezek a nyugati híresztelések és félelemkeltések ártanak Putyinéknak.

    De mint írtam, majd meglátjuk, voltaképpen ebben a „műsorban” eddig szinte minden olyan dolog megtörtént, amire nem igazán számolt senki…
    (A tévedés joga fenntartva.)

  114. 121: Azért Putyin esetében lehet a szám mögött némi torzítás, egyrészt mert a rendszer olyan, hogy jobb, ha nem hangoztatod, hogy valami nem tetszik, másrészt mert a közzétett eredmények propaganda célokat is szolgálnak, és a választási rendszer is úgy van kialakítva, hogy másnak ne legyen esélye se.
    Biden pedig 30 helyett 42%-on áll, ami nem egy jó érték, de a kormányzati periódus aktuális szakaszában számos elődje is hasonló szinten volt…
    https://projects.fivethirtyeight.com/biden-approval-rating/

  115. 124. MangaM

    Hát ez is lehet, meglátjuk… Onnantól nem értem a dolgokat, hogy Putyin támadott és ahogy támadott? Furcsa háborúnak hívom az elejétől, mert nem igen vélem felfedezni a logikát benne. Nyilván nem tudjuk, hogy mi megy a háttérben.
    Egyébként mire gondolsz, amikor azt írod, hogy az oroszok kérdeztek az amerikaiaktól valamiket és a válaszok titkosítva maradnak mindkét oldalon? Mik voltak a kérdések, van infód ezekről? Köszi!

  116. A különleges művelet, ami több mint egy háború, jó úton halad.
    Európa gazdasága kezdi megérezni saját szankcióit. Január 1-től az olaj és olajszármazékok szankciói is életbe lépnek. Ha az ársapkás olaj terve nem jön be, akkor a gáz mellé betársul az olaj és olajszármazékok hiánya is.
    Illetve, szerintem az a terv, hogy olajhiány is legyen a gáz mellett.
    Nem kell ide atom, az energia magas ára és szűkössége megteszi a hatását.

    Nem kellett sokat várni az amerikai zsarolásra. Az oroszok 50 év után erős nyomásra kezdtek a gázzal zsarolni.
    USA jóval kifinomultabb ezekben a játékokban. Biden kérte, hogy a gázcégek többet adjanak a hazai piacra és a tartalék készleteket gyorsabban töltsék fel. Vagyis, kevesebb gázt szállítsanak Európába. Ez még csak egy kérés volt a gázcégek felé.
    Ez lefordítva. Európa, ha nem a mi kottánkból játszanátok, akkor mi is csökkentjük a gázszállítást.
    Ilyen barát mellett, kinek kell ellenség?

  117. 126. Udlrin

    Putyinék tavaly letettek egy katonai-biztonsági követeléscsomagot, ráadásul a megszokottól eltérően ennek lényegi tartalmát a sajtó elé tárták. Az USA két hétig nem reagált, majd írásban megküldte a válaszát azzal, hogy ezt Moszkva ne hozza nyilvánosságra. Nos, azóta sem hozták nyilvánosságra sem Amerikában, sem Oroszországban, ellenben idén elindult egy meglehetősen egyedi hadművelet és meglehetősen furcsa események zajlanak.

    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-egyesult-allamok-eu-nato-haboru-invazio-antony-blinken-szergej-lavrov.744854.html

  118. 128. MangaM,

    „Putyinék tavaly letettek egy katonai-biztonsági követeléscsomagot, ráadásul a megszokottól eltérően ennek lényegi tartalmát a sajtó elé tárták.”

    Ennek lényegét össze tudná foglalni valaki?

    És azóta ebből a követelésből engedtek?

  119. 129 – MangaM:
    Most találtam (Putyin SCO beszédéből): „we are seeing terrorist attacks and damage our civilian infrastructure.
    Indeed, we were quite restrained in our response, but that will not last forever. Recently, Russian Armed Forces delivered a couple of sensitive blows to that area. Let’s call them warning shots. If the situation continues like that, our response will be more impactful.”
    Úgy tűnik, Putyin pontosan tudja, mit csinál.

  120. 133. Tibor bá,

    Milyen jól bejött Hitlernek is, amikor katonai célpontok helyett Londont kezdte el bombázni, hogy elvegye az angolok kedvét az ellenállástól. Ja nem!

    Aztán hogy bejött ez a stratégia, amikor az angolok, amerikaiak rombolták az német infrastruktúrát. Ja ez sem!

    Putyinnak be fog jönni? Nem bír az ukrán katonákkal, akkor majd a rombolás segít?

    „Úgy tűnik, Putyin pontosan tudja, mit csinál.”

    Nekem nem tűnik úgy. Nekem inkább úgy tűnik, hogy semmi nem jött be neki.

  121. 133. Tibor bá’

    Azt hiszem minden reálisnak tekinthető opciót körbejártunk, nehéz lenne ezeken túl még egyéb magyarázatokat találni arra, hogy mi van, arra pedig még nehezebb, hogy mi lesz.

    Hogy a három közül…
    1. Oroszország magára maradt és összeomlik végül,
    2. Oroszország az SCO stratégiáját hajtja végre és áll mögötte több nagyhatalom még, 3. Amerikai-orosz paktum van és egy aljas és „halálos színjáték” folyik
    … melyik fog majd igaznak bizonyulni, idővel talán kiderül és megtudjuk.

    Ezeken túl nehéz lenne bármi mást is mondani, a média is hadszíntér lett, a napi fősodratú hírek/információk egy jelentős része nem igaz, hanem egyfajta psy-ops művelet ebben az újfajta hibrid világháborúban.

    Néhány figyelemre méltó „művelet” cikknek álcázva:

    „Elismerte az amerikai küldöttség Genfben, hogy az Egyesült Államok biológiai kutatásokat végzett alacsony jövedelmű ukrán állampolgárokon és pszichiátriai intézeti betegeken – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők parancsnoka hétfőn Moszkvában.”
    https://liner.hu/oroszorszag-usa-biologiai-kutatas/

    „Küszöbön az orosz-kínai katonai szövetség”
    https://168.hu/kulfold/kuszobon-az-orosz-kinai-katonai-szovetseg-244592

    „Nem sült el jól Nancy Pelosi hétvégi akciója: már a szövetségese is kérdőre vonta”
    https://www.portfolio.hu/global/20220919/nem-sult-el-jol-nancy-pelosi-hetvegi-akcioja-mar-a-szovetsegese-is-kerdore-vonta-567719

    „Rebelion: az USA és a NATO területet követel Ukrajnától a katonai segélyért cserébe”
    https://szekelyfold.ma/kulfold/rebelion-az-usa-es-a-nato-teruletet-kovetel-ukrajnatol-a-katonai-segelyert-cserebe

    „Kína megfenyegette Amerikát: nem lesz jó vége, ha folytatja a háborús retorikát”
    https://www.portfolio.hu/global/20220919/kina-megfenyegette-amerikat-nem-lesz-jo-vege-ha-folytatja-a-haborus-retorikat-567751

  122. 133. Tibor bá’
    ” Úgy tűnik, Putyin pontosan tudja, mit csinál. ”

    Mi mást tehetett Gyarmathy?

    Légy szives olvasd ell a következő cikket:

    Kiszivárgott dokumentumok tárták fel, hogy Ukrajna megpróbálja destabilizálni Oroszországot és a NATO-t teljes körű háborúba vonni Moszkvával
    A különleges szolgálatok által kitalált tervek Kijev évek óta tartó agresszív stratégiáját tárják fel…

    /https://vilaghelyzete.substack.com/p/kiszivargott-dokumentumok-tartak?utm_source=substack&utm_medium=email/

  123. „A globális politikai és gazdasági szövetségek megszokott rendszere átalakulóban van, és semmi sem tette ezt a változást világosabbá, mint az Oroszország ukrajnai inváziójára adott változatos reakciók. Miközben az Egyesült Államok és legközelebbi európai és ázsiai szövetségesei kemény gazdasági szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben, a világ lakosságának 87 százaléka nem hajlandó ezt követni” – írja David H. Rundell és Michael Gfoeller a Newsweek oldalán.”
    https://neokohn.hu/2022/09/19/a-vilag-tobbsege-nem-koveti-a-nyugati-ukrajna-politikat/

  124. Aggasztó lehetőség:

    „A két terület csatlakozása az országhoz rendkívüli mértékben eszkalálná a helyzetet, hiszen ezzel egy csapásra azt mondhatná Moszkva, hogy támadás alatt áll, és honvédő háborút folytat. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy az orosz parlament kedden elfogadott egy törvényt, amely megnyitja az utat az általános mozgósításhoz. Egy nappal korábban a szakadár területek vezetői már jelezték, hogy közösen népszavazást tartanának a kérdésben. Kedden az oroszok kontrollálta herszoni térség megszállók által kinevezett vezetői is jelezték, hogy népszavazást tartanának.”
    https://www.vg.hu/kozelet/2022/09/oroszorszag-bekebelezne-a-donbaszt-es-johet-a-totalis-haboru

    Reális lehet a forgatókönyv és valóban szintet léphet a háború – hamar kiderülne, hogy amit eddig láttunk, az valóban az, aminek látszott: „csak egy játékháború” igazi halottakkal.

  125. „A harkovi szabálycsere”, volt a posztod címe pár napja, Tibor bá´.

    A mai nap eseményei fényében én inkább a „harkovi gambit” megnevezést használnám.

    Az egyes irányítási manőverek társadalmi energiák generálására vannak kitalálva és megvalósítva, persze ilyenkor soha nem egy cél a megvalósítandó, hanem célok csoportja.

    Azok az energiák, amelyek most jelen vannak az orosz társadalom széles tömegeiben lehetővé tették, hogy a Donbász (Donyeck és Luganszk megyék) illetve Herszon és Zaporozsje megyék gyorsított ütemben fognak a Föderációhoz csatlakozni, már szeptember 23. és 27. között népszavazások lesznek ezeken a területeken a csatlakozásról.
    Plusz olyan törvényeket fogadott el a Duma, amely normál esetben nehezebben és/vagy lassabban mentek volna át a szavazásokon.

    Igazából ez utóbbi törvények – logikusan! – nem örvendhetnek nagy népszerűségnek a lakosság körében, de a csatlakozás miatti eufória ezt bőven kompenzálni fogja. Ezért is érkeztek ezek a hírek ma „egy csomagban”…
    Az ottaniak pedig szintén elégedettek lesznek, ezt ők már nagyon várták.
    Ezekbe a térségekbe várhatóan az orosz hadsereg új alakulatai érkeznek meg, hogy garantálják a területek biztonságát.

    Lehet, hogy nem ősszel, de télen akár Harkov elveszett térsége is újra napirendre kerülhet, majd meglátjuk… Addig még sok víz lefolyik a Dnyeperen.

  126. 136. L.S,

    Bocs, de világhelyzete irományt elvből nem olvasok el, mert annyi marhaságot olvastam ott az elmúlt években, hogy inkább kihagyom.

    Nemtudom milyen dokumentumok szivárogtak ki és hogy mi ezek valóságalapja.

    Én azt látom, hogy a NATO finomhangolt az utóbbi hét hónapban és a NATO stratégák jól végezték a munkájukat. Nem tört ki atomháború, sem világháború, Oroszország pedig elég sz@rul áll.

  127. 138. MangaM,

    Játék a szavakkal, jogi fogalmakkal. Igen, ezt lehet az orosz cél.
    Majd meglátjuk, hogy el lehet – e adni az orosz közvéleménynek és majd önként és dalolva mennek – e az orosz fiatalok megdögleni az újonnan annektált területek megvédéséért.

    Ha igazak a hírek, ma az ukránok betörtek Luhaszk-ba. Kíváncsi leszek, hogy meg tudják – e tartani az oroszok ezeket a ‘népszavazásokat’ ?

  128. „Olga Kovitidi orosz szenátor szerint (az elfoglalt területeken hamarosan megtartandó) „népszavazások eredményének kihirdetése utáni kijevi támadások Oroszország elleni agressziónak minősülnek”
    A NATO főtitkára már https://www.aa.com.tr/…/nato-chief-calls-for…/2690221 bejelentette, hogy a védelmi szövetség nem fogadja el ezen népszavazásokat. ”

    Káncz Csaba bejegyzése: #https://www.facebook.com/kancz.geopolitika

    Egy megint egy orosz próbálkozás lesz, hogy gyorsan magunkhoz csatoljuk ezeket a területeket és onnantól fogva aki támadja, az az orosz anyaföldet támadja és jogunk van mozgósítani, tömegpusztító fegyvereket bevetni stb..

    Ez egy orosz blöff, egy újabb, amit nem fog sem Ukrajna sem a NATO bevenni.

  129. Oda az értelmes emberek vitafórumának…

    Ami a média által irányított koviddal kezdődött, az most a háborúval végképp lehetetlenné vált.

  130. „jelenlegi állás szerint elég bizonyosan arra lehet következtetni, hogy a – Szvjatogorszk–Krasznij Limán–Jampol–Belogorovka vonalat elég sokáig meg tudják tartani a jelenlegi helyőrségeikkel”

    Most már csak Liman-Jampil vonal maradt, mert Bilohorivka is újra az ukránoké. Vajon mi az „elég sokáig”?

  131. MangaM:

    Átadnád tengermély tiszteletemet a nyelvi fordulatokban gazdag
    „putyini részleges
    mozgósításos” fordításért a Bekiáltás blog szerzőjének?

    Köszönöm szépen.

  132. “jelenlegi állás szerint elég bizonyosan arra lehet következtetni, hogy a – Szvjatogorszk–Krasznij Limán–Jampol–Belogorovka vonalat elég sokáig meg tudják tartani a jelenlegi helyőrségeikkel”

    Jampil is ukrán kézen. Maradt a Liman vonal, ami inkább már csak pont, és ha nem vonják vissza innen a seregeket az oroszok, akkor komoly esélye van, hogy bekerítik őket itt.
    Pedig állítólag már kezdenek érkezni a frissen mozgósított orosz katonák a frontra.

    Közben Putyin aláírta a 4 ukrán megye Oroszországhoz csatolását… Na ez megint egy „game changer” helyzet lehet, hiszen az oroszok hivatalos felfogása szerint innentől az ukránok orosz föltet akarnak el-/visszafoglalni.
    Mondjuk az érdekes, hogy Zaporizsje megyét úgy csatolják magukhoz, hogy annak központját nem sikerült bevenniük, ott nem is „népszavaztak” a csatlakozási szándékukról… (És Donyeck megye jelentős részét se sikerül elfoglalni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük