(3966) Migránsok

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A migránsok mentális egészsége függhet a pénzköltés módjától

89. útban a 90. felé

Egy új kutatás szerint évente több száz millió ember költözik szerte a világon, egy másik országba, akik közül sokan gazdasági biztonságot keresnek maguknak és családjuknak.

A kutatások azt sugallják, hogy általánosságban ezt sikerül elérniük. A gazdasági bevándorlók általában pénzügyileg jobban boldogulnak célországukban, mint otthon.

De boldogabbá teszi őket, ha gazdagabbak lesznek? Új kutatásunk szerint ez attól függ, hogy a migránsok mire költik a pénzüket. És hogy olyan módon használják-e, ami segíthet nekik megbirkózni azzal a magányossággal és elszigeteltséggel, amely egy új országba költözésből fakad.

A migránsok nem mindig érzik jól magukat, mert a befogadó országokban élők egy része számára a migráció gondolata továbbra is vita és felháborodás forrása. A bevándorló ellenes retorika a médiában és a politikai szférában természetesen nem segít. A globális események pedig még rosszabbá tehetik a dolgokat, például amikor a COVID megtorpant a világban, ami sok migráns számára megnövekedett diszkriminációt jelentett.

Ennek eredményeként az elszigeteltség érzése és a társadalmi kirekesztés a legstresszesebb tényezők közé tartozik, amellyel a migránsok szembesülnek célországukban. Az Egyesült Királyságban egy nemrégiben készült jelentés szerint a migránsok 58%-a az elszigeteltséget tartja a legnagyobb kihívásnak.

Kutatásunk során a résztvevők gyakran említettek hasonló érzéseket. Egyikük ezt mondta: „Amikor az Egyesült Államokba költöztem, nagyon egyedül éreztem magam, és elszigetelődtem mindenkitől, aki körülöttem volt. Nehéz volt barátkozni, mert úgy éreztem, mintha kikerültem volna a társadalomból, bármennyire is próbáltam szocializálódni.”

Egy másik azt mondta: „Egyszerűen csak elszigetelve éreztem magam, mert csak körülbelül négy hónapig voltam az országban, és bár folyékonyan beszélek angolul, nem tudtam kapcsolatba lépni a körülöttem lévő emberekkel.”

Egy másik pedig így nyilatkozott: „Az, hogy egy másik országból jöttem, azt jelenti, hogy körülöttem mindenki hasonló , kivéve engem. Ez önmagában is ijesztő volt, és úgy érzem, mintha kilógnék, még mielőtt az összes fizikai különbséget számba vennénk.”

Nem egyszerű segíteni a migránsoknak megbirkózni ezekkel az érzésekkel. A nyelvi nehézségek és a kulturális különbségek jelentős akadályok lehetnek például a mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben.

Kutatásunk azonban potenciális megoldást kínál azáltal, hogy arra összpontosít, hogy a migránsok hogyan használhatják fel pénzüket mentális egészségüket javító módon. Ez olyan korábbi tanulmányokat fejleszt ki, amelyek rávilágítanak az „anyagi” vásárlások (például egy óra) és a „tapasztalati” vásárlások (például egy nyaralás) közötti különbségre.

Korábbi tanulmányok ismételten azt találták, hogy az emberek tartósabb elégedettséget és boldogságot érnek el a tapasztalatok szerzése révén, mert segítenek nekik kapcsolatba lépni másokkal.

Azt tapasztaltuk azonban, hogy a migránsok gyakran szívesebben költik pénzüket anyagi vásárlásokra, amelyek kézzelfoghatóak és jól láthatóak mások számára, mint a tapasztalati  ismeretekre. Azért vásárolnak dolgokat, hogy kapcsolatot létesítsenek célországuk fő sodrú kultúráival.

A mentális egészség javítására fordított kiadások

A korábbi kutatások szerint ennek az az oka, hogy a társadalmi kirekesztés elősegíti az anyagiasságot. Az elmélet szerint az anyagi javakat egyfajta „boldogság gyógyszerként” kezelik a magány elleni küzdelemben. Munkánk azt jelzi, hogy a bevándorlók számára előnyös lenne, ha a rendelkezésükre álló pénzből többet költenének tapasztalatok szerzésére, nem pedig anyagi vásárlásokra, hogy csökkentsék a magány érzését és fokozzák a kapcsolat érzését.

Korábbi kutatások azt is sugallják, hogy az úgynevezett „proszociális vásárlások”, amelyek másokra költenek, nem pedig magunkra, boldoggá tehetik az embereket. Segíti az embereket, hogy kapcsolatba lépjenek másokkal, és elősegíti az intimitást. Ez különösen fontos a bevándorlók esetében, mivel sokukat eredetileg az motiválta, hogy távol otthonuktól, megtalálják a lehetőséget az otthon maradt családtagok anyagi segítésére.

A proszociális vásárlások azt az érzést keltik az emberekben, hogy jótékony hatást gyakorolnak másokra, ami viszont növeli a társadalmi státuszt és pozitív érzéseket hoz. Tanulmányunk pedig azt tapasztalja, hogy a proszociális vásárlások még a tapasztalati vásárlásoknál is hatékonyabban növelik a migránsok boldogságát.

A megélhetési költségek globális válsága idején azonban ez a fajta költekezés (és valójában az összes többi fajta) kétségtelenül szűkül. Ezért a vele járó pszichológiai és társadalmi előnyök veszélybe kerülnek, nemcsak a migránsok, hanem mindenki más számára is.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(3966) Migránsok

  1. Meglehetősen felszínes dolog általánosságban a migránsok szokásairól és lelkiállapotáról értekezni.
    Végtelenül összetett jelenség ez. Hosszadalmas fárasztó és unalmas (?) lenne alaposan áttekinteni a témát országonként és a tipikusabb bevándorlók alapján. 6 ország 6 féle bevándorló, az már 36 eset és a többit roppant nagyvonalúan le kis nyeltük.
    Az embereknek merőben különbözőek a társas szokásai és igényei.
    Az introvertáltabbaknak általában sokkal kevesebb személyes kapcsolattal beérik.
    Szélsőséges eset,amikor valakinek naponta mindenáron kényszeresen más személyekkek előnyös érintkeznie, lehetőleg közvetlenül és nem telefonon vagy online módon, mert ha ez mégsem sikerül akkor frusztrálttá válik.
    A másik véglet az, aki mint jómagam jól bírja a remeteéletet.
    Továbbá az egyes személyek különböző „edényekben” tartják az identitásukat és az önértékelésüket.
    Kinek több kinek kevesebb „edénye” van.

  2. „Korábbi tanulmányok ismételten azt találták, hogy az emberek tartósabb elégedettséget és boldogságot érnek el a tapasztalatok szerzése révén, mert segítenek nekik kapcsolatba lépni másokkal.”

    Első kiváló példa erre:
    – Svédek, a pokolba veletek!

    Itt egy erőszakos bevándorló kiabálva rávesz egy idős svéd nőt, hogy álljon fel érte a vonaton és leül két ülőhelyet lefoglalva!

    https://twitter.com/KYTKYTKYTKYTKYT/status/1570399434889887744?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1570399434889887744%7Ctwgr%5E522081cb61a997c95c69974768f808eb8deff03c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fvinteo-sok-metanastis-stin-souidia-trampoukizei-ilikiomeni-sto-treno-gia-na-tis-parei-tin-thesi%2F

  3. Segíteni a rászoruló embertársunknak, egy ősirégi humanista gyakorlat.
    A dícséretes , jónak mondott segítség, azonban egészen ritkán mentes költségektől és kockázatoktól.
    Ezért kell hozzá jó adag bátorság és nagylelkűség.
    Ezekben nem mindenki bővelkedik.
    Karitatív hajlamú emberek nélkül, kevésbé lenne élhető a világ.

  4. 3. L.S. :
    Szerintem nálunk ez a büdös tahó, fosszínű bevándorló, fog nélkül ment volna haza. 🙂
    Erre mondják, hogy gyáva népnek nincs hazája. Ez az egész liberális nyugat megérett a pusztulásra!
    Jó példa erre az Egyesült Királyság, amit lassan át lehet nevezni Egyesült Cigányságnak.

  5. 2. L.S.
    Durva a kiscsávó. 46 éves vagyok, de úgy b@sztam volna pofán, hogy egyből megpadlózik. Na de mi van ha 2 méter magas 120 kiló és ketten vannak? Márpedig ezek nem ketten vannak általában.

    4. Hanyistók

    Teljesen igazad van.
    Ráadásul ez két nő volt, de hogy az egész buszon nem volt senki aki közbelépne, az azért sokat elmond.

    Az egykor szintén harcos nyugat éberaltatásban van. Az áldemokrácia és álliberalizmus zászlaja alatt hülyék generációi termelődtek ki.

    3. Barcelonai Remete

    Segíteni tényleg humanista dolog és valóban kockázatos. Alapbeállítottságnak kellene lennie minden embernél.
    Ehhez teljesen más, valóban gyerekközpontú nevelés és oktatás kellene. Sajnos a szülő csak azt adhatja amilye van és a hibák generációról generációra átadódnak és halmozódnak, pszichológiai értelemben. A génkészlet is folyamatosan romlik, egyrészt a sugárzásoktól, másrészt sok helyen a beltenyészettől.
    Mindegy is! A helyzet most már ez. Nekik kell alkalmazkodni más kultúra ide vagy oda.
    Én cigók között nőttem fel. Ezek a formák az erőszakból értenek és azt is tisztelik.
    De !!! ha visszaélnek a jóindulattal, akkor nem kell a 10-re is megsimogatni a buksijukat.
    Én elhiszem, hogy segíteni kell nekik a szocializációban, de ehhez sokszor az ő nyelvükön kell kezdeni. Ha valaki liberálisan akar hozzájuk állni, csak gyengének fogják tekinteni. Példamutatás és mintázat-felülírás így nem működik.

    Persze minden migráns más és más, de származásuk és kultúrális hovatartozásuk okán van a viselkedésükben egy közös halmaz amivel lehet és kell is számolni, dolgozni.
    Mint ahogy generále az is elmondható, hogy a nyugati életmód folyamatosan korcsosodik el függetlenül az egyének fejlettségétől, mivel a nagy átlag ezt hozza.

  6. 3. Barcelonai Remete…
    „spanyol festő”… mosógépszerelő…

    „Karitatív hajlamú emberek …”
    Φιλανθρωπία, Φιλοξενία …
    Jótékonykodás, Vendégszeretet …

    Ezt gondolom az illegális bevándorlók kellőképen, idővel meg is hálálják …

    Ugyanakkor, amikor a görög nőket pakisztániak erőszakolják meg és gyilkolják napvilágot látott egy videó, amelyen egy pángörög adásban egy külföldi látható, aki a görögöket „toruk elvágásával” fenyegeti.

    https://rumble.com/v1epb47-85161607.html

    Leleplező tendencia Ausztriában:
    Több külföldi részesül jóléti ellátásban, mint helyi.
    Az Ausztriában bemutatott 2022-es integrációs jelentésből. Megmutatta, hogy a tömeges bevándorlás nem gazdagodást jelent a társadalom számára, hanem gazdasági vérzést, amely milliárdokba kerül, és gondokat okoz…

  7. Balázs és L.S.
    A poszt nem a színes bőrű bevándorlok érdekében lett lefordítva, hanem a leendő magyar kivándorlókat kívántam elriasztani.

  8. 7. Tibor bá’
    „Balázs és L.S.
    A poszt nem a színes bőrű bevándorlok érdekében lett lefordítva, hanem a leendő magyar kivándorlókat kívántam elriasztani.”

    Erről irtam az 5O. L.S. hozzászólásomban:

    „Az elhúzódó gazdasági recesszió másik elkerülhetetlen következménye az életszínvonal meredek zuhanása és a munkanélküliség növekedése (csak Németországban akár 200-400 ezer is lehet)”…

    https://www.antalffy-tibor.hu/3967-szabalycsere#comment-329433

  9. 4. Hanyistók
    „Erre mondják, hogy gyáva népnek nincs hazája. Ez az egész liberális nyugat megérett a pusztulásra!”

    Sajnos az EU szinte minden kormányában libsi hazaárulo globálisták állnak, attol függetlenül, hogy minek valják magukat.
    Szinte éjjel nappal megy az agymosás a médiában.
    Görögországban az előbbi libsi kormány egyik minisztere többször is kérte az ország lakosait, nyilvánosan, hogy amikor betörnek a lakásukba ne reagáljanak és tettesék az alvót. Az aki ellenáll az a biróság elé lesz állitva testi sértés elkövetéséért.
    A mai miniszterelnökünk az első napoktol kijelentette, hogy ellene van az ősszülőtteknek és védelmük alatt vannak olyanok mint:

    „EZ AZ ISIS BÜDÖS-PAKISZTÁNI TAG, AKIT AZ INTERPOL ÁLTAL KÖRZIK, ÉS A HAZÁNKAT IRÁNYITÓ POLITIKAI BANDÁKTOL MENEDÉKHELYET KAPOTT, FIGYELMEZTET ÉS FENYEGET MINKET!”

    „Amikor Görögországban a muszlimok alkotják a lakosság többségét, akkor megsemmisítik a görögöket, felgyújtják a templomokat és kivégzik a keresztényeket, úgy mint Egyiptomban, Szomáliában és Pakisztánban.”

    https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-youtube-%CE%B1%CF%80%CF%8C/

    A Hazánkat irányitó görögül beszélő idegen politikai elit mindegyikük „vörös könyvecskéje” a Kallergi Terv és az Új Világrend.

  10. Kedves L.S.

    Temészetesen megtörténik bizony néha az az eset, hogy a megmentőt , a megmentett a későbbiekben megerőszakolja , kirabolja , vagy elvágja a torkát.
    Ezen teljes joggal föl lehet háborodni.
    Nyilván a karitaszt is lehetne méltányosan ,körültekintően csinálni egy egy államnak ,vagy személynek , de akkor is marad sokféle kockázat.
    Biztos pedig,csak a halál.

  11. 10 – Barcelonai Remete:
    Megnyugtató, hogy ha egy színes bőrű bevándorló elvágja a torkom, felháborodáson még szerinted is jogos.

  12. Egy olyan világban, ahol az ember csak biorobot, mindegy, hogy milyen a bőrszíne, csak kussoljon és dolgozzon minél alacsonyabb fizetésért. Mit számít, ha közben megerőszakol egy-egy bugyivillantós szoknyát.

    Kb. a fenti gondolatmenet lengi be a kapitalista világrend vezetőinek agyát.

    Kevés dolog van, amiben a közelmúlt magyar intézkedéseivel egyet tudok érteni, az egyetlen talán, hogy a bajba jutottakon ott segítsünk, ahol élnek, nem kell idehozni sem őket, sem a gondjaikat!

    Viszont akkor ezt kell vallani akkor is, ha én jutok bajba.

  13. 12 Anonimus
    „a bajba jutottakon ott segítsünk, ahol élnek, nem kell idehozni sem őket, sem a gondjaikat!”

    Ebben teljesen egyetértek veled!
    Különböző kultúrákból érkezett tömegek találkozáskor mekkora a valószínűsége annak, hogy a képzettebb, rendszeresen dolgozó, békésebb, kényelmesebb élethez szokott befogadók kulturáját átveszik azok a tömegek, ahol abban nőttek fel, hogy nekik mindent szabad, ha kell valami, simán elveszik attól, akinek van és ha nem egyezik a véleményük, akkor megverik, agyonverik, torkát elvágják.
    Nem kell nagyon messzire utazni, hogy ilyet lássunk.

  14. Hm! Nektek nagyon szomorú élet adatott, hogy így álltok a más vallású, más bőrszínű emberekhez.

    Én szerencsésnek érzem magam, hogy volt és lesz is alkalmam multikulturális közegben dolgozni, élni, pozitív benyomásokat szerezve.

  15. Re:14 elesz
    Gyaníthatóan magasan kvalifikált multi-kulti közegben mozogsz, ahol van annyi esze már az embereknek, hogy nem akarják egymás torkát átvágni.
    Ezzel csak az a baj, hogy a bevándorlók jelentős része nem agysebész, hanem alulképzett, nyelveket nem beszélő, saját diaszpórájában beragadt ember, ahol ugyan azt folytatják, mint otthon.

  16. 14. elesz
    “ Én szerencsésnek érzem magam, hogy volt és lesz is alkalmam multikulturális közegben dolgozni, élni, pozitív benyomásokat szerezve.”

    Ne csak az élet habos oldaláról nézd a multikultit.
    Nézzél szét kicsit a Nyugat-Európai no-go zónáiban. Lehetőleg márkás órával, tömött bukszával, és drága öltözékben indulj a sétára. Nem fogsz messzire jutni, mert az orkok, szétkapnak mint egy rongybabát. Hamar megkapod a pozitív benyomásod ( egy hideg pengétől) !
    Az iszlám éppen most gyűri maga alá a hitetlen és hedonista nyugatot. Sajnos tőlünk nyugatabbra már minden országot feltöltöttek ezzel a primitív söpredékkel. Beszélgess kamionosokkal, akik napi szinten látják Európa pusztulását! Az Európára szabadított etnikai bomba nemsokára robbanni fog!

  17. Természetesen bőven van arra lehetőség, sőt nyomós tényekre
    – össze lehet válogatni ilyeneket –
    is lehet hivatkozni , hogy valaki ellenséges hangulatot keltsen az Európában élő migráns muzulmánok, afrikaiak ,
    arabok , ázsiaiak és színesbőrűek ellen.
    Azonban nem tudjuk , hogy a fentiek esetében mekkora a dokumentálható bűnözés ,
    országonként és világszinten.
    Vékony hártya választja el a jogos, előnyös, értelmes nemzeti önvédelmet, a rasszista indíttatású gyűlölködéstől.

  18. 14: elesz:
    Tényleg szarok a tapasztalataim. De azért elpirultam!

  19. 14,elesz
    Imádom az ilyesféle joviális, Buddha-szerü szélesen mosolygó, az egész világgal megbékülni akaró hozzáállásokat a migránsproblémához.Majd magam elé révedve eltöprengek a teremtés titkain, vagyis hol születnek a hozzád hasonlók, vagy mitől válnak olyanokká…
    Gyere el hozzám, elviszlek este a Tel-Avivi CBS környékére, majd otthagylak.
    Tegnapelött este, nem is oly későn, alig 8 óra mgasságában, két migráns támadott meg és életveszélyesen bántalmazott a természetesen néptelen utcán egy véletlenül arravetődőtt idös embert, és elrabolták táskáját, amiben forintértékben 540 frt. -nyi kis pénz volt.Az öreget , mit mondom, életveszélyes sérülésekkel szállitották el.
    Szóval gyere, elesz kedves, gyere, tapasztalj. És utána számolj be tapasztalataidról.

  20. 19.

    Kedves Bálint.

    Tökéletesen megértelek.
    Azonban, a migránskérdés mérlegének másik serpenyőjébe, bele kell tenni, azokat az eseteket ,amikor egy bevándolló , akinek az élete jobb lett új hazájában , az új hazát gazdagította. Azt valószínűsítem ezek száma többszázszorosa a bűnöző életmódot folytató jövevényekének világszinten.
    De :
    Nincs ingyen ebéd !

  21. 20.Barcelonai Remete
    Kedves Remetet, ha afféle mérleget vonunk a migráció hasznából és veszteségeiből, a mérleg nyelve nagyon, de nagyon a negativum irányában mozdul majd.
    Nem akarok ismét belemélyedni a témába, annakidején mikor aktuális volt, sok poszt lett ide kitéve, minden aspektusát megvitattuk minden irányból többször is.
    Az évek folyamán szinte mindenhova érkeztek migránsok, ha nem tudtad volna, kedves bloggazdánk is az volt Ausztráliában, de nehogy már összehasonlitanánk az akkoriakat a mostani söpredékkel.
    Hozzászólásodhoz:Summa summarum, az egész MAI migránstömeg, AZ UKRÁNOKAT MOST NEM SZÁMITVA, bárhol legyen, egy hatalmas társadalmi szemétdomb, amelyen itt-ott növöget egy-két virág.

  22. 20 – B.R.
    Arra lennék kíváncsi mekkorát változna a véleményed, ha valamelyik este a feleséged azzal esne be az ajtón remegő szájjal, felpuffadt kék véraláfutással a szeme környékén, egy óra késéssel, hogy három afrikai behúzta egy kapu aljba és sorra megerőszakolta. Ezt követve 3 nap múlva bűzös folyása lenne. A rendőrség pedig azt tanácsolná a feleségednek, hogy este, egyedül ne járjon azon a környéken. Különben is ez csak egyed eset, a migránsokból az országnak (értsd: tőkésosztály) gazdasági haszna van.

  23. Mindannyian tudjuk,hogy a pillanatnyi felindulás tudatmódosító.
    A személyes érintettségből való elfogultság is az.
    Az ilyen személyek akár elvakultak és beszámíthatatlanok is lehetnek.
    De igazán őszintén nagyra értékelem a végtelenül tapintatos kioktatást.

  24. Akinek gondatlanul félrekezelte egy orvos a szeretett hozzátartozóját aki meghalt ,
    az valószínűleg orvosellenes lesz.
    Ettől még a tömeges orvosellenesség nem lesz se indokolt, se jótékony.

  25. 23.-24. Barcelonai Remete

    Amíg mindenki Erzsébet koporsóját nézte, a „RÉMÁLOM” London utcáin ébredezett, vid

    Európa országai egymás után hódolnak be az iszlám hordáinak!
    Ahogy a brit alternatív újságíró, Paul Watson mondja országáról:

    „Három különböző incidens történt a közelmúltban Nagy-Britanniában, amelyek azt sugallják, hogy Svédország útján járunk:

    1. Egy férfi kitette a nemi szervét a nőknek és gyerekeknek, akik sorban álltak, hogy megnézzék az elhunyt királynőt, aki London központjában feküdt. A tettest Adio Adashininek hívták.

    2. Egy másik férfi megkéselt két rendőrt, – egy nőt, a londoni Leicester Square-en történt intenzív támadása során. A tettes neve Mohammed Rahman.

    3. Egy másik (támadás) során egy férfi rohanni próbált
    és esetleg megszentségteleníti a királynő koporsóját, ahol az London központjában volt. A tettest Muhammad Khannak hívják.

    Mindez LONDONBAN történt.”

    https://rumble.com/v1kv1f3-95506671.html/

  26. 22: éves szinten 300+ szexuális erőszakot követnek el Magyarországon KSH adat szerint. Nem a migránsok. De ezeken nem háborogsz, csak azon, hogy akár afrikai migránsok is követhetnének el ilyet… Mitől jobb a nem migráns által elkövetett erőszak?

  27. Kedves Tibor bá L.S. és Bálint

    Egy igen közeli hozzátartozóm az Egyesült Királyságban él nyolcadik éve.
    Az időjáráson kívül eddig másra nem panaszkodott.
    Ha majd megerőszakolják a néger szakállas migráns mohmedánok, ígérem be fogok nektek számolni róla.
    Gondolom ,ez nem sokáig várat magára.

  28. 19. Barcelonai Remete

    „Vékony hártya választja el a jogos, előnyös, értelmes nemzeti önvédelmet, a rasszista indíttatású gyűlölködéstől.”

    Ebben igazad van, át is lépik gyakran.
    Vigasztaljon minket az, hogy ők is átlépik. SŐT! A viselkedése mindkét oldalnak ide-oda indukálja az reakciót.
    Pechjükre ez a társadalom nem honorálja a nők szexuális tárgyként való használatát.

    Egy fejlettebb tudatúnak miért lenne kötelessége alárendelni magát?
    Egy vad kuvasszal hogyan lehet kommunikálni?
    Mi az a vékony mezsgye ahol a játék már különbözik?
    Csak magunkban!

    Az erőszak csak kívülről tűnik mindig ugyanannak az erőszaknak. Itt is fontos szándéketikai megfontolások vannak.
    Amúgy igazad van, sok a rasszista ember.
    Sokan meg csak érzik, de nem tudják valójában megfogalmazni mi a probléma a (ál)liberális eszmékkel, ezért példákat ütköztetnek példákkal.
    Az igazi liberalizmusban egység van amibe én is beleférek, és magamat nem adhatom oda más erőszakos cselekedetének, bármi is legyen a mozgatórúgója. Erőszakkal semmit sem intézek, kivéve!!! az ellenem irányuló erőszakot, ha nincs más eszközöm.

    Régi védikus tanításokban az erőszaktevőket!!! meg kellett ölni, így iktatván ki őket. Még csak karma sem járt érte. Nyilván ehhez ismerni kellett a mezsgyéjét, hártyáját a dolgoknak.

    Ha a „hártya” nem ismeretét kéred számon a mai embertől jogos az észrevétel, ha a reakcióját akkor nem. Hiszen ha nem érti miről van szó valójában, hogyan lehetne fényévekkel jobb, mint a még nála is hajszálnyival, de fejletlenebb?

    Pofán kell b@szni őket! Nincs mese!

  29. 19. balint
    Én a munkával töltött éveim túlnyomó részét Magyarországon kívül töltöttem, szegény és gazdag országokban, Európában és Európán kívül, békés helyeken és konfliktuszónákban egyaránt. Mindenféle nációval kapcsolatba kerültem, helyiekkel és bevándorlókkal/migránsokkal is (köztük a külföldre távozott magyarokkal).

    Mindenhol találkoztam aljas, számomra visszataszítóan viselkedő vagy gondolkodó, másokat kihasználó, erőszakos emberekkel. Bőrszíntől, vallástól, szexuális orientációtól, etnikai hovatartozástól, társadalmi/anyagi helyzettől stb. függetlenül. Ők voltak a kisebbség.

    Ugyanakkor az emberek többsége az én meglátásom szerint alapvetően jóindulatú, segítőkész, törvénytisztelő, szeretetre vágyó és másoknak rosszat nem akaró.

    Emiatt nem tudom szó nélkül hagyni, amikor a tőlem különböző embereket gyalázzák.

    Az egy teljesen más történet, hogy egyéni szinten hogyan tudunk rossz irányba változni, különböző behatások miatt. (És fordítva, jó irányba is.)

    „Majd magam elé révedve eltöprengek a teremtés titkain, vagyis hol születnek a hozzád hasonlók, vagy mitől válnak olyanokká…”
    Engem meg az gondolkodtat el, hogy mitől válik rasszistává valaki. Van alább két gondolat, idevág:

    „Nézem Afokart és Doulát, két szelíd ember, látszik, jól megértik egymást. Azt hiszem, a világ nem népcsoportok, nemzetek, vallások vagy bőrszínek szerint oszlik meg, talán ennél sokkal egyszerűbb a dolog, és mindössze két emberfajta létezik: a nyitott, kíváncsi és a zárt, gyűlölködő. Független ez minden nemzeti hovatartozástól, ez az egyéni és legfontosabb identitás. Erre gondolok, eltelve a testvériség érzésével a jelenlévők iránt, amikor Doula arról kezd beszélni, kik az igazi nomádok, mi az igazi nomádság. Nem csupán az az ember nomád, aki sátrát bontva és építve, teheneit hajtva legelőről legelőre vándorol, a nomádság maga a mozgás, gondolatban és lélekben, mert tudod, mondja Doula, kétféle ember van: az, aki szabad, kíváncsi, mozog, néz és figyel, és az, aki nem mozdul, merev, és gyanakodva nézi a mozgót. Mondom, hogy én is éppen ilyesmire gondoltam, mosolyog, természetesnek tartja, hogy ugyanaz jár az eszünkben.”

    (Lángh Júlia: Közel Afrikához)

    „A rasszizmus kultúra kérdése. A fajgyűlölő primitív, gondolat nélküli ember. Agresszív szektás. Faragatlan tuskó. Azoknak az embereknek, akik többre tartják magukat, mint amik, vagy mint amire rászolgáltak, szükségük van a rasszizmusra mint a dominancia, az önteltség mechanizmusára. Mint egy trambulinra, amely magasba dobja őket. A sötét bőrű még sötétebb bőrűt keres, hogy bebizonyítsa, nem ő a legsötétebb. Keres egy rosszabb valakit, mert ő maga jobbnak akar látszani. Valakit meg kell vetnie, mert ez a felsőbbrendűség érzésével tölti el, lehetővé teszi számára, hogy megfeledkezzék saját gyatraságáról.”

    (Ryszard Kapuscinsky: Lapidárium)

  30. 30,elesz
    …”Én a munkával töltött éveim túlnyomó részét Magyarországon kívül töltöttem, szegény és gazdag országokban, Európában és Európán kívül, békés helyeken és konfliktuszónákban egyaránt. Mindenféle nációval kapcsolatba kerültem, helyiekkel és bevándorlókkal/migránsokkal is  …”
    Ez esetben nem volt szerencsés az analógia, úgy gondolom, hogy sok blogtársunk már rég tudja mivel kerestem kenyeremet, és felsorolni is sok volna életem folyamán merre fordultam meg.Nem akarok veled semmiféle polémiába keveredni, főleg miután a témával kapcsolatos véleményemet annak idején sokszor kiméletlen, kendözetlen,nyers fogalmazásban előadtam.Hadd ismételjem magamat:soha senkit EGYÉNILEG vallása, neme, börszine alapján nem utasitottam el, de annál inkább a NEMZETI, KOLLEKTIV trehányságot, tunyaságot, a majd holnap nekifogok mentalitást és az ebből fakadó önsorsrontó visszamaradottságot és nyomort.
    Ismét idézlek:
    „A rasszizmus kultúra kérdése. A fajgyűlölő primitív, gondolat nélküli ember. Agresszív szektás. Faragatlan tuskó. Azoknak az embereknek, akik többre tartják magukat, mint amik, vagy mint amire rászolgáltak, szükségük van a rasszizmusra mint a dominancia, az önteltség mechanizmusára” …
    Szép gondolatok, elesz kedves, egy filózófus alkat polkorrekt, de a való élettel szembemenő gondolatai.Hanyatt fogsz esni, de én többek között rasszista vagyok! Nem fajgyülölő, mint ahogy a kicsavart liberális gondolkodás összeköti a kettöt, hanem tapasztalatok által lett rasszista! Éspedig azért, mert nem SZEMÉLYÉBEN vetem meg hanem azért, amit ORSZÁGAIKBAN tapasztaltam. Ugyamigy viszonyulnák az olasz, bolgár, amerikai, spanyol, vagy bárki NÉPHEZ, de mit csináljak, ha csakis Afrikában tapasztaltam egy saját magukat átlépni képtelen, megváltozni nem tudó és nem is akaró mentalitást. Használt, de szépen rendbehozott traktorokat hoztam nekik. INGYEN , MINT SZOKÁSOS! Alighogy elkezdődne a kirakodás, alig kezdené emelni a móló daruja az első, nem is olyan nehéz traktort, a daru meginog a deck gang, a kirakodást felügyelő sajátjaink, rémült orditással szaladnak szét a daru alól.Lerohannak a mólóra, kiderül, hogy a darut éppen hogy csak az imádság tartja vissza attól, hogy valamelyik hajó fedélzetére roskadjon már akár holnap. A hatalmas csavarokat, melyek valamikor a betonalaphoz rögzitették az alját, már rég teljesen megette a rozsda, a sós tengertajték sem volt barátságos a vashoz.Ezek a derék emberkék közül SENKI rá nem tette kezecskéjét a karbantartásra, mióta elüzték a gaz kolonialista franciákat, a darú ÉPITŐIT, nos azóta rozsdásodtak békésen a csavarok! Akkor egy mély, meggyözödéses lenéző megvetést éreztem egy ilyen nép iránt, kinél ílyen állapotban van a másoktól ingyen kapott, az ölébe szakadt felszerelés, és ezen nézetemen nem változtatok akkor sem, ha minden feltétel nélküli , „minden ember egyenlő” filantróp felhördül. Voltam Hamburgban, ott nem kellett ijedten szétszaladn a daru alól, Gdansk-ban sem, de még az eléggé szakadt Recifében sem.Afrikában igen.
    Akkor mit tiszteljek bennük / náluk?
    Szóval, kedves elesz, rasszista, faragatlan, öntelt alak vagyok.
    Tapasztalatból.

  31. Belátom vannak olyan élethelyzetek, amik sokszor ismétlődve kikényszerítik a rasszizmust.
    Én magam is tapasztaltam ilyeneket.
    Reptezentatív helyekre rálátó személyek is megerősítettek ebben.
    Én nem lettem rasszista , de csak azért mert szerencsém volt.
    De bevallom, vannak helyzetek amikor úgy vagyok kénytelen viselkedni, mint egy rasszista.
    Bálint ott hibázik,hogy a saját tapasztalatait kiterjeszti azokra az emberekre is akikre talán nem kéne.

    „Ős patkány terjeszt kórt közöttünk, a meg nem gondolt gondolat. ”

    József Attila

  32. Nem korrekt, a menekülteket és a gazdasági migránsokat, egyetlen szóval migránsoknak nevezni.
    A tömegesen érkező gazdasági bevándorlókat, az illető ország érdeke szerint kell beengedni vagy nem beengedni.
    Tudom, hogy a fenti kettő szétválasztása nem egyszerű.
    Nyilván mindenki háborús menekültnek adja ki magát.
    Az érkezőkkel való bánásmódból, biztos következtetést lehet levonni az illető ország mentalitásáról.
    Tudnnillik, hogy hol helyezkedik el, az együttérző humanista és a gyűlülködő fasiszta közötti skálán.

  33. 33…a Mosógépszerelő egyenlő a Barcelóniai Remetével?

    A szerb-magyar határon felgyűlt migránsok táborozási feltételeit kell annyira megnyírbálni, hogy Magyaroszágot teljesen kerüljék el.
    Befagyasztani az eu-s migránstámogató pénzeket, a „közösségi médiákon” keresztül meghekkelni az embercsempészek hazugságait, de legjobb lenne, ha az afrikai infrastruktúrát erősítenék meg, hogy az embereket helyben maradásra bírják.
    Szén-és vizierőmű építés, iskolai oktatás, barbár szokások felszámolása Afrikában.

  34. 34 János
    Most megleptél, hogy ez számodra még kérdés… 🙂
    Összetéveszthetetlen.
    Csak nem él Barcelonában két magyar blogtársunk is, ilyen sajátságos nyelvezettel?

  35. 35 – hubab
    A „sajátságos nyelvezet” miatt már többször ellenőrzésre volt utalva publikáció előtt. Jelenleg szabadon szólhat hozzá, amíg ezzel nem él vissza. Az új nickje minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy önkéntes száműzetésével teli van a hócipője.

  36. 36 Tibor bá’
    Elvileg lenni kell egy hozzászólásomnak itt, ami beragadt.
    Megnéznéd?

  37. ” Önkéntes számüzetésével teli van a hócipője.”

    Semmi sem hiányzik nekem, ami Budapesten van.
    Semmi !
    A fiatalságom az, ami hiányzik nagyon , de az nincs ,Magyarországon.
    Gondolom ezzel más is így van 71 évesen.
    A remete nick arról szól, hogy itt még az otthoninál is kevesebb kapcsolatom van.
    Ezért azonban bőségesen kárpótol a feleségem közelsége és a sokkal élvezhetőbb környezet.
    Ha valaki néven nevezné, a nyelvezetem sajátosságát azt megköszönném.

  38. Azzal egyetértek, hogy a nagy tömegben érkező, idegen kultúrájú migráns valóban veszélyes helyzetet teremt, amit célszerű elkerülni.
    Elég arra gondolni, mikor régi királyaink betelepítették a kunokat, generációkon átívelő súlyos konfliktusokat gerjesztett, még háborúztunk is velük, mikor már rég itt éltek, mire beolvadtak a befogadó nemzetbe.
    De nem hiszek a faji különbségekbe, legfeljebb egy kultúra összeférhetetlen a másikkal.
    Érdemes megnézni ezt a videót, milyen elképesztő képességű emberek léteznek más rasszokból is:
    https://www.youtube.com/watch?v=cWvuCgPZed4
    A fickó Moses McCormick, beszél vagy 50 nyelven, ami világcsúcs, mindezek java részét otthoni környezetben tanulta autodidakta módon.
    Elképesztő a fickó, mindenki ledöbben, mikor Amerikában a legkülönbözőbb származású bevándorlókkal saját anyanyelvükön beszélget kötetlenül…

  39. 38 – B.R.
    Ennyire különböznénk? A térd atrózisom miatt nem tudok sétálni. Nekem nagyon hiányzik a 10-15 km-re lévő Budapest, ahol ezer helyen lehet sétálni a tavaszi napsütésben, az őszi lombhullásban, a karácsonyi kivilágításban. Ha neked ez nem hiányzik akkor szerencsés vagy. Nincs az a pina, amiért lemondanék róla.

  40. 26. Avatar
    „éves szinten 300+ szexuális erőszakot követnek el Magyarországon KSH adat szerint. Nem a migránsok. De ezeken nem háborogsz, csak azon, hogy akár afrikai migránsok is követhetnének el ilyet… Mitől jobb a nem migráns által elkövetett erőszak?”

    400 robbantás, 47 halott és bevándorlóbandák, akik megalázzák áldozataikat
    2018 óta közel 500 bombamerénylet történt – igen, bombázások – a világ egyik legbékésebb és legstabilabb társadalmában.
    A mintegy 10 millió lakosú Svédországban 22 európai ország közül a legtöbb az egy főre jutó halálos lövöldözés. Idén eddig negyvenhét ember vesztette életét lövöldözésben.

    A Dagens Nyheter lap szerint a lövöldözéssel gyanúsítottak 85 százaléka első- vagy második generációs bevándorló, mivel a bevándorlónegyedek a csoportos bűnözés melegágyaivá váltak. Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány az erőszakot „teljesen másfajta brutalitásként jellemezte, mint amit a múltban láthattunk”, helyettese, Mats Löfving pedig azt állítja, hogy jelenleg 40 bűnbanda működik szerte az országban. Ezek olyan csoportok is, amelyek félelmet terjesztenek az úgynevezett „megalázó rablásoktól”, amelyek gyermekeket és fiatalokat céloznak meg, és amelyek során az áldozatokat a támadók megalázó bánásmódja, például vizelése – lehúgyozása – éri….

    /https://thewashingtonnow.com/news/political-news/two-bombings-in-one-night-thats-normal-now-in-sweden-paulina-neuding-common-sense//

  41. 33.Barcelonai Remete
    ” Nem korrekt, a menekülteket és a gazdasági migránsokat, egyetlen szóval migránsoknak nevezni.”

    Én még hozzátoldanám:
    Nem korrekt az illegálisan betolakodókat menekülteknek és gazdasági migránsoknak nevezni.

    Az illegálisan betolakodó az törvénysértéssel kezdi az új életét és ezért ahelyett, hogy kitennék a szőrét segélyeket kap a rászoruló benszülött kárára.
    Amint teheti beszerveződik a népe – honfitársai – fekete üzleteibe és a következő lépés besegiteni az otthon maradt családtagjait, haverjait is az idegen országba amely csak a magas éleszinvolata vonzza de semmi más.
    Mindent megtesz annak érdekében, hogy ellenáljon a fogadó ország vallási, etikai és erkölcsi szokásainak.
    Ha munkát fog a „migráns” az a benszülött kárára megy, feleárért is megteszi feketén is hiszen igy is megéri neki.
    A benszülöttnek meg a munkanélküliség mellett beteszi mögötte a kaput ez az „emigráns” aki miatt még az utolsó reményét is elveszti, hogy munkához jusson.
    Nem marad más megoldás számára mint a kitelepedés.

  42. Nagyon szerencsés vagyok igen különbözünk.
    Minden ember, egy soha meg nem ismerhető, Egyetlen Különleges Univerzum.
    Barcelonában is ezer helyen lehet sétálni a nyári , őszi, tavaszi napsütésben.
    Ha Budapesten van 24 gyönyörű hely, akkor Barcelonában van 100.
    Tél itt nincs, az se hiányzik.
    71 éves korban már nem a pina az alfa és omega.

  43. 38 Barcelonai Remete
    Mitől sajátos a stílusod?
    Hát az állandó filozofikusan emelkedett, és erkölcsi töltetű, lakonikus mondatsoraidtól.
    Nagyon felismerhető, ha még nem tudtad volna.
    Mint egy Krisztus és egy Don Quijote (ha már a spanyolok közt élsz) kereszteződése 🙂

  44. 43 – B.R.
    Sivár annak a lelkivilága, aki nem kötődik szülővárosához. Az alfa és omega különösen akkor nem vonzó, ha állandóan fáj a feje. 😀

  45. Európa elveszík…
    Az Angliai Leicester totális káoszba süllyedt, ahogy a Hinduk és Muzulmánok között zajló etnikai-vallási konfliktusok továbbra is kirobbannak, ami egyenes következménye Anglia és általában Európa nyitott határpolitikájának, mivel a globálisták mindenhol káoszt akarnak terjeszteni!!!
    Az Indiaiak elleni támadásaik közepette iszlamista migránsok „járőröket” szerveztek, hogy uralják az utcákat. Leicesterben figyelmeztetik a Briteket, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak bent.

    Nigel Farage volt parlamenti képviselő és a Brexit-építésze a Brit Kormányt hibáztatta a kialakult helyzetért, és egy tweetben azt írta, hogy „Westminsterben szinte minden parlamenti képviselő felelős a Leicesterben tapasztalt etnikai és vallási erőszakért. Úgy döntöttek, hogy a sokszínűség és a multikulturalizmus útját követik.”

    A videón harmadik világbeli harcos korú férfiak csőcseléke látható, amint az utcák ellenörzéséért küzdenek, miközben a rendőrök tétlenül állnak, vagy nem avatkoznak be. Figyelemre méltó, hogy több tucat férfi titkolta kilétét COVID-maszk viselésével.

    /https://twitter.com/Nigel_Farage/status/1572339792100331521?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1572339792100331521%7Ctwgr%5Ed6b6a567164b3a706b5c926fd9105abda6ada57b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.el.gr%2Fdiethni%2Foi-geitonies-tha-ginoyn-apolytos-efial%2F/

  46. Unalmas svéd hétköznapok – csakis a fősodrású média bőségkosarából csipegetve….

    1. RTL Today, Luxemburg

    „Egy étterem felrobbant és egy gránátot dobtak egy lakóházba: Stockholmban, amelyet régóta sújt a bandák által elkövetett erőszak, az év eleje óta robbantások és lövöldözések sokasága történt.

    A rendőrség pénteki közlése szerint a héten négy lövöldözés és három robbantásos merénylet történt a svéd fővárosban, december 25. óta összesen 21 ilyen incidens és két haláleset történt.

    A stockholmi rendőrség egy speciális válságstábot állított fel, hogy megpróbáljon véget vetni az erőszaknak – mondta Mattias Andersson ideiglenes stockholmi rendőrfőnök sajtótájékoztatón.”

    További részletek itt:

    https://today.rtl.lu/news/world/a/2021172.html

  47. Unalmas svéd hétköznapok

    2. Politico, Egyesült Államok

    „STOCKHOLM — A svéd főváros nyugati szélén, Grimstában egy lakóház előtt egy anya és lánya döbbenten kiáltott fel, amikor először látták azt a futballméretű lyukat, amelyet egy robbanóanyag hagyott otthonuk elülső falán.

    A rendőrség úgy véli, hogy a robbanóanyagot megtorlásul dobták egy szilveszteri lövöldözés miatt egy McDonald’s étterem előtt a közeli Vällingbyben, amely egyike a stockholmi bandák közelmúltbeli erőszakos kitöréseinek, amelyek három halottat és több más sebesültet hagytak maguk után, és a lakótömbök homlokzatai felborultak, elszenesedtek és eltűnt az üveg.

    – Rettegünk – mondta a grimstai anya, nem akarta megadni a nevét, mert féltette a biztonságát. „Tudjuk, hogy a robbanóanyag valószínűleg egy embert vett célba, aki az épületünkben él, de mindannyiunkat érint” – mondta.”

    További részletek itt:

    http://www.politico.eu/article/sweden-stockholm-gang-violence-eropean-union-vision/

  48. Unalmas svéd hétköznapok

    3. Aftonbladet, Svédország

    „Lövöldözés történt a stockholmi déli Dalenben.

    Az Aftonbladet tájékoztatása szerint egy férfit lőttek le – de biztosan rossz ember volt. Állítólag hasonló volt a tervezett célponthoz.

    A rendőrség ezután megállított egy autót az E4-es autópályán Stockholm északi részén, és letartóztatott három embert. Az autóban állítólag automata fegyverek voltak.

    A letartóztatást járókelők filmezték.”

    További részletek itt:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/LlPJG1/larm-om-skottlossning-i-sodra-stockholm

    … lehetne folytatni, de már unalmas.

  49. 50.Balázs

    Már megettek minket reggelire..Europa megdöglött ..

  50. Na az afrikai száhel övezetből meg megindulhat nagyszámú migráns ha úgy alakul a helyzet.Nem ástam bele a témába magam de gondolom esetleg még Sorosék meg ilyenek rá is segítenek hogy az egész száhel övezetben
    destabilizálódjon a helyzet.Aztán lehet nem lesz semmi belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük