(3416) CDC útmutató

Tibor bá’ fordítása online

 

A CDC útmutatója nem teljesen egészséges emberek beoltásával kapcsolatban (feltételezem, hogy nekünk is hasznos lehet)

A Betegség Szabályozás és Megelőző Központ (CDC) szombaton kibocsátott egy új útmutatót, amely szerint alapbetegségben szenvedő emberek kaphatnak oltás.

Az útmutató szerint bármely életkorú felnőtt bizonyos alapbetegséggel nagyobb kockázatnak van kitéve a COVID-19 betegséget okozó vírussal szemben. Ehhez még hozzáadták, hogy az FDA szerint jóváhagyott vakcina beadható azoknak, akiknek van valamilyen alapbetegsége, feltéve, ha a vakcina bármely részére nem allergiásak.

A CDC szerint más betegség vagy gyógyszer miatt csökkent immunrendszerrel rendelkezők szintén kaphatnak COVID-19 vakcinát, de tudniuk kell, hogy részükre a biztonság csökkentett értékű. HIV kezelés alatt állok esetében nem végeztek vizsgálatot.

A CDC szombaton kibocsátott útmutatója arra is kitér, hogy autoimmun állapotú egyének beolthatóak, de tudniuk kell, hogy esetükben szükséges vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre.

Ugyancsak beolthatók a Guillain-Barré szindrómában szenvedők, és a Bell bénulást tapasztalók. A klinikai vizsgálat során néhány önkéntesnél jelentkezett a Bell bénulás, de nem volt gyakoribb, mint az általános népességnél várható.

A CDC azt javasolja, hogy a beoltottaknak is folytatni kell a jelenleg gyakorolt biztonsági protokollt, mint a maszkviselés, társadalmi távolság tartás, és a tömegek elkerülése.

A CDC szerint közel 2 millió beoltott van, vagyis ennyien kapták meg az első oltást szombatig bezáróan. Mind a Pfizer/BioNTech, mind pedig a Moderna azt írja elő, hogy több hetes késéssel kétszer kell oltani.

Mindkét vakcina esetében az utolsó tesztelésnél 95 százalékos hatékonyságot mértek, vagyis ekkora hányadnál akadályozza meg a COVID-19 fertőzést. Bár Moderna esetében a hatékonyság 86 százalék volt 65 év felettiek esetében.

A vakcina első szétosztásánál az egészségügyben dolgozók kaptak elsőbbséget. A CDC Tanácsadó Testülete az immunizáló eljárás esetében múlt héten azt javasolták, hogy a következő oltás sorozatnál vegyék sorra a 75 év felettieket, valamint front vonal dolgozókat, mint szolgáltatások ellátóit, és a tanárokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(3416) CDC útmutató

  1. Ma reggeli hír. Izraelben több száz beoltott ember kapta el a COVID-19-et, mert azt hitték, hogy az oltás azonnali védelmet ad. Nem ad. Az amerikai fővirológus (Dr. Fauci) jelezte, hogy a beoltottaknak továbbra is tanácsos a maszk viselés, mert fertőznek. Nem biztos benne,hogy a vakcina leállítja a terjedést. A vakcina, a nagy reménység és a fény az alagút végén könnyen okozhat hatalmas csalódást.

  2. 1: Szerintem nem fog csalódást okozni, csak hírérzékenyek vagyunk a témában. Izraelben már beoltottak több százezer embert az első oltással, ami még csak részleges védelmet nyújt. Nincs benne semmi különös, hogy közülük sokan megbetegednek a második beadás előtt. A másik, én nem emlékszem, hogy valaha is hallottam volna olyan vakcináról, ami nem akadályozza meg a fertőzést, megbetegszel, csak nem lesznek tüneteid. Most meg ezt mondják a szakértők. Nem értem. Egy rakás vírus gyakorlatilag eltűnt a földről a védőoltásnak hála, ez azt jelenti, hogy nem tudtak tünetmentesen terjedni. Nem lehet hogy nettó hülyeség amit ezek a tudósok állítanak?

  3. Tegnapi cikk (2021.01.01.)
    A pandémia során most először gyerekekkel vannak tele egész covidos kórtermek Londonban, figyelmeztetnek az ápolók.. A covid új törzse aggasztó számban érint gyerekeket és fiatalabb (20-30 éves) felnőtteket, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt.

    Eddig úgy tudtam, hogy a gyerekek jellemzően azért nem betegszenek meg, vagy csak sokkal ritkábban, mert az ő sejtjeiken sokkal kevesebb van abból a receptorból, amelyhez a koronavírus kötődik (ACE2).
    Ez az új vírustörzs másképp viselkedik? Újabb mutáció? Vajon mi változott?? Talán a tüske/spike protein szerkezete? Másik receptoron keresztül fertőz, mint eddig? Vagy micsoda?? Ha netán a spike protein változott, jó lesz még ellene a jelenlegi védőoltás?

    https://news.yahoo.com/covid-wards-full-children-first-145710680.html?guce_referrer=aHR0cDovL20uZmFjZWJvb2suY29tLw&guce_referrer_sig=AQAAAN7VT5PPh_HU_Fq4_UjbNY-TbG0AVYLjLppmhfB5aPPaLjDghtWxDFmwHsgwG1xRKYp77_UTes6k39DqUlT-nnv-oitkDRAysylq7xPVWdR21HLqBfFeCD_3L8_WjAUVNZ7TJp3xKkbV7Ar4aFPtYb9X3IYudteL0ValWaAvq9Eo&guccounter=2

    Az orvosok cáfolják:
    https://www.google.com/amp/s/www.bbc.co.uk/news/amp/uk-55518248

    Hamarosan megtudjuk…

    Londonban az összes általános iskolát bezárják két hétre
    https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN2962L1

  4. Orbán ma reggel nyilatkozta, hogy eddig 5000 embert oltottak be. Itt áll 40 000 adag oltóanyag, és 8 nap alatt 5000 oltás, azaz naponta csak 600. Ha ebben az ütemben oltanak továbbra is, akkor 25 év és le is oltják a lakosság felét. Komolyan, az inkompetencia ekkora szintje már bicskanyitogató.

  5. 5. Kozbejottek az unnepek, Romaniaban is hetfotol uzemelik be az oltokozpontok 90%-at

  6. 5 – Ir01:
    80.000 adag, ami 40.000 ember részére elegendő. – Kíváncsi vagyok, engem mikor rendelnek be?

  7. Tibor bá’, téged nem mostanában:

    „A tájékoztató szerint az egészségügyisek után a szociális ellátásban részesülők és gondozóik védőoltását szervezik meg a szociális intézményekben, esetükben várhatóan nem fogják a regisztrációs rendszert alkalmazni, mert ezzel csökkenhetne a védőoltást igénylők száma.”

    Az egészségügyben és a szociális szférában együtt 220 000-en dolgoznak, a gondozottak száma is több tízezer fő. Legyen 250k, és ennek a 40%-a igényelje az oltást, az is 100 000 ember. Ha ők kész vannak, akkor jöhetnek a nyugdíjasok. Ez alsó hangon is több hónap.

  8. 10 ödön
    Egyenlőre nevetségesen alacsonyak a rendelkezésre álló vakcina mennyiségek, egy-egy országnak nagyon kis szállítmányok jutnak.
    Azért erős a gyanúm, hogy a gyártókapacitások hamarosan robbanni fognak, ekkora bizniszt nem lehet kihagyni, megéri keményen beruházni, az út meg már ki van taposva.
    Főleg, hogy kemény verseny is van a különböző gyártók között, aki lemarad, kimarad…

  9. Most itt az a kérdésem, hogy a Pfizer vakcinája 1 vagy 2 komponensű? Tehát úgyanolyan mint az orosz vakcian, hogy két különböző komponensből áll-e és azt kell 2-3 hét különbséggel beadni hogy 90% felett legyen a hatékonyság. Mert ha csak egy komponensből állna akkor érdemes lenne a jelenleg kb. 80000 adagot 80000 személynek beadni és 3 hét múlva az újabban érkező adagokkal megismételni az oltást.

  10. 12 – csaba81.
    Érdemes lenne, ha ott fenn lenne ész, de nincs. Pl. 3. csoport a 60 év felettiek. Ebből van minimum 2 millió. Megszervezhetetlen. miért nem csinálnak több csoportot, 80 felettiek, 70 felettiek, 65 felettiek, 60 felettiek. ráadásul ebben sorrendben csökken a veszélyeztetettség.

  11. 12. csaba81

    Nem két komponensű. Ugyanazt az oltást adják be kétszer, hogy elérjék a megfelelő immunválaszt. Lehet, hogy lehetne másképp is, de ennyi idő alatt ezt a protokollt tudták tesztelni. Mi biztosítja azt, hogy valóban megérkezik időben a következő adag vakcina, ha elkezdik a csúsztatva beoltani az embereket?

    13. Tibor bá’
    Veszélyeztettségből nem csak a halálos kimenet létezik.
    Voltak akik, itt azzal példálóztak, hogy a Magyar
    sportolók köszönik szépen jól vannak covid után. Azóta meg kiderült, hogy ez azért még sincs így.
    Melyik az értékesebb: egy 95 éves ember élete vagy egy 30 éves munkaképessége?
    Melyik hogyan hat a gazdaságra?
    Én nem törnék pálcát, szvsz mindkettő ugyanolyan értékes vagy értéktelen lehet, de nem is én döntök.

  12. 12 Csaba81
    Nemrég hallottam, hogy a britek éppen most változtattak a protokolljukon, és pont ezt csinálják, beadják az összes rendelkezésre álló vakcinát első lépcsőben.
    Ugyanakkor sok kritikát is kapnak ezért szakemberektől.

  13. 14. 15. Anonim, hubab köszönöm a válaszotokat. Én célszerübbnek tartanám hogy így adják be folyamatosan a vakcinákat, mivel így több ember kapna oltást. Hátrány tényleg az, hogy nem biztos hogy lesz elég oltás, mert már mondták, hogy az „Eu túl későn foglalt le vakcinákat”. Bár ez lehet hogy nem igaz. Viszont olyat is hallottam, hogy a vakcinák bizonyos hőmérsékleten csak 15 napig használható. Ez nem tudom hogy mennyire igaz, de felelőtlenség lenne használatlanul kidobni a vakcinákat 2 hét után.
    Karikó Katalin szerint, viszont már az első adag is 87% immunválaszt biztosít.
    De úgy látom hogy nem csak nálunk „tombol” az oltáskampány, Franciaországban eddig csak 400 embert oltottak be.
    13. Tibor bá
    Igazábol ebben a sorrendbe kellene megoldani az oltást, dehát a fentieknek vannak gazdasági szempontjaik.

  14. 16 Csaba81
    Bármilyen sok is az oltásszkeptikus nálunk, egyenlőre a vakcina mennyisége a korlát, nem a jelentkező.
    És ez szerintem még sokáig így lesz, míg fel nem fut a gyártókapacitás.
    És ha sok az oltásellenes, az az én malmomra hajtja a vizet, előrerukkolok a várakozási listán… 🙂
    Az a baj, hogy a meggyógyultaknál is nagyon sok a tartós szövődmény, munkaképesség csökkenése.
    Én csak abban bízok, hogy minél több súlyos esetet lát a lakosság a környezetében, rokonságában, annál jobban fog hajlani az oltásra, de ehhez idő kell…
    Én a feleségemnél látom ezt, már két hete benne van, elvileg letelt a karanténja, a magas láz már elmúlt, de köhög, gyenge, mint a harmat, ha fent van egy negyedórát, már vissza kell feküdnie, nagyon lassú a javulás…

  15. 17. hubab
    Sajnos ez igaz hogy nincs elég kapacítás az oltóanyag gyártásra, de ha megoldható, hogy 80000 adag vakcinát 80000 embernek beadják, mert van igény rá és jelentkező, ne várjanak 3-4 hetet és tároljanak 40000 vakcinát, mert lehet hogy 1-2 héten belül jőn ujabb adag. És lehet, hogy annál a 80000 embernél kialakulhat egy megfelelő védelem és nem kell nekik egy második adag. Az is itt a gond, hogy a politikusok totál idioták. Korábban irtam, hogy az Eu vezetők állítólag későn rendeltek vakcinát, ráadásul olyan gyártoktól is melyeknek még nincs kész vakcinája. De a kinai és az orosz vakcinát kategorikusan elutasítják. Így biztos, hogy év végéig marad a covid rémálom.
    A másik az, hogy kormány covid stratégiája kész rémálom. Itt van például a Favipiravir gyógyszer, ami állítolag a kezdeti fázisban képes megakadályozni a virus terjedését. Tehát középsúlyos esetekig hatásos. Rendeltünk belőle több millió adagot, de csak korházi kezeléseknél alkalmazhatják. Oda viszont csak középsúlyos esetek kerülnek be. Tehát van egy gyógyszer raktáron. De jó Pr stratégia az emberek felé.

  16. 17. hubab
    Sajnálattal olvasom, hogy kedves nejed még mindig nincs jobban. Szeretnék én is erőt és egészséget kívánni és egy facebook csoportot ajánlani!
    Koronavírus Szövődmények- Magyar Long Haulers Csoport.
    Ha nem találod, akkor küldök linket.
    Feleségednél mértek antigén szintet?

    Dr. Ragó Zsuzsanná-tól idézett bejegyzés (más osztotta meg) az ajánlott csoportból:
    „Amit az en LH betegeimnel latok:
    Brutal megemelkedik az interferon gamma erteke es a CD8 citotoxikus immunvalasz. Tehat zajlik az LHknal egy folyamatos gyulladas, ami autoimmun szinezetet mutat errendszeri szinten. Ezert ilyen valtozatosak es az egesz szervezetet erintoek a tunetek. Hypothezisem szerint a hizosejtek folyamatos aktivalodasa zajlik. Ezert jelenleg az LH betegeimnek adok: napi 2×100 mg aspirint, 2×20 mg famotidonet, napi 1x antihisztamint (pl cetirizin 10 mg) es napi 500 mg kalciumot. Ezek stabilizalhatjak a hizosejteket es kivedhetik a hisztaminhatast. Akinek van panik jellegu rohama, annal a fluvoxamine (Fevarin) lehet segitseg. Ez utobbit pszichiater irhatja fel emelt tamogatassal. Akinek rohanokban jelentkezo pulzuskiugrasa van, annak beta blokkolot javasolok. Aki meg kohog, annak inhalacios szteroidot. Laz, fejfajas eseten paracetamol vagy metamizol (algopyrin) segithetnek. Napi 500 mg L-lysint javasolnak a peruiak. Ha lysin es hisztamin dietat is beakarnank tartani, akkor semmit nem ehetne a beteg. Ezert ezeket egyenileg kell meghatarozni h kinel melyik etel utan rosszabbodik az allapot es melyik utan nincs semmi. Jelenleg csak tuneti szerekkel tudjuk a LHk allapotat javitani. Az igazi okot meg keressuk es remelhetoleg hamarosan megtalaljuk.”
    „A hisztamin dieta egy alap, de nem mindenkinek kell minden etelt megvonnia. En foglalkozom hisztamin intoleransokkal. Csak azokat az eteleket nem eszik amiket valoban nem birnak. Szoval ez egy kis “jatek” lesz az LH betegnek egyenileg, a hisztamin dietanal jegyzetelni kell h melyik etelnel aktivalodnak a tunetek es azt elkerulni. Amelyiknel nincs semmi azt fogyasztani kell, kulonben csak fotoszintetizalni fog.”
    „Amit meg adok a neurologiai tunetek miatt: napi 3×2 B vitamin komplex vagy Milgamma N”

    Illetve több beteg is állapotjavulásról számolt be, az alábbi videóban közölt kezelést/protokollt/diétát alkalmazva:
    https://youtu.be/sICD0Kn6pR4
    Van a csatornán több is, ami érdekes lehet.
    Röviden, ami meglátásom szerint a legtöbbnél egyezik (de nem mindenkinél):
    -Hisztamin mentes diéta
    -niacin
    -C vitamin 3000 mg/ nap szétosztva (aszkorbin sav+ 1/2 tsz. ( lehet kevesebb is, úgy citromosabbá válik a pezsgő porunk) szódabikarbóna = nátrium-aszkorbát, így kevésbé terheli a gyomrot, de növeli a nátrium bevitelt)
    -D vitamin 3000 NE, ha korábban nem volt szedve, akkor 5 nap akár 10000NE-gel is lehet kezdeni
    -cink 15-30mg

    /A fentebb leírtak nem öngyógyítási tanácsok, csak mint érdekesség osztottam meg. Minden esetben szükséges szakkemberrek kommunikálni!/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük