2023-02-14 nap bejegyzései

(4110) Szorongó kutyák

Tibor bá’ fordítása online

Szorongó kutyák számára a csoportos edzések meglepő előnnyel járnak

Szerző: Amy West PhD a kutya ismeretek kandidátusa – Portsmouth Egyetem
(1933-2023) 90.

Nem az emberek voltak az egyetlen lények, akik keményen küzdöttek mentális egészségügyi problémákkal a   COVID járvány idején. Házi kedvenceink is szenvedtek – különösen a kutyák, akikről köztudott, hogy felveszik és megosztják velünk szorongásainkat és stresszeinket. 2022-ben a kutya tulajdonosok arról számoltak be, hogy a járvány előtti állapothoz képest kutyáik fokozott félelmet tanúsítanak más kutyákkal és ismeretlen emberekkel szemben, valamint általános szorongásról számoltak be, ha otthonukon kívül tartózkodnak és autóban utaznak.

Ez különösen a járvány idején nevelt kölyökkutyáknál volt szembetűnő. Lemaradtak az engedelmességi oktatásról, a más kutyákkal való szocializációról és az emberi világ felfedezéséről. Mostanra vége a bezárásoknak, sok kiskutya tulajdonos visszatért az irodába. Azoknak a kölyköknek, akik korai fejlődésük során a hét minden napján 24 órában élvezték a figyelmet, most hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy hosszú ideig egyedül maradjanak. Ez a szorongó kutyák egész generációjához vezetett.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kutyák elfojthatatlanok – mindannyian farkukat csóválják és botokat kergetnek, általában magabiztos és boldog állatoknak számítanak. De,ez nem mindig van így. Egy 2019-es felmérésben több mint 4000 kutyát vizsgáltak meg 16 különböző országban, és a szorongást találták a leggyakoribb viselkedési problémának. A kutyák 44%-a szorong.

Nem azért vagyok itt, hogy rossz hírt tegyek közzé, hanem tanácsot adok a szorongó kutyusoknak a megsegítésére. Miért nem próbálod ki a kutyasportokat? Íme, hogyan segíthetnek.

Miért olyan hatékonyak a kutyasportok

Egy kutya élete nem mindig olyan vidám, mint azt szeretnék. Minden kutyatulajdonosnak volt olyan napja, hogy késik, de még mindig ki kell vinnie a kutyát. El kell kísérni őket egy különösen büdös lámpaoszlophoz, vagy mókussal teli fa alá. A kutyák nem mindig tudják élvezni természetes viselkedésüket, például a szimatolást, az üldözést vagy az ásást. Gyakran rövid vezetéken kell tartani őket, ami minimális interakciót tesz lehetővé más kutyákkal.

A kutyasportok lehetővé teszik a kutyák számára, hogy a legtöbbet kihozzák természetes ösztöneikből. A „repülő labda” például azt jelenti, hogy a kutyák egy csapata vágtat akadályokon keresztül, hogy megszerezzék a labdát, és visszaszáguldjanak a rajtvonalhoz.

A vezetéstől való szabadság a kutyasportok kulcsfontosságú szempontja. A futás stressz oldó előnyei az emberek számára jól ismertek, és ebben a kutyák sem különböznek tőlünk. A testmozgás segíthet enyhíteni a stresszt és a szorongást. Vannak csoportok és osztályok minden típusú sporthoz és tevékenységhez, amelyek minden kutyának megfelelnek. A kutyád szeret szimatolni? Próbáld ki az illatosító munkát. Ha kutyád szeret futni, próbáld ki az „egyenlő edzést”. Azoknak a kutyáknak, akik nem tudnak ellenállni az üldözésnek, ott van a „műcsali”.

A Massachusetts állambeli Tufts Egyetem és a Kutyaviselkedési Tanulmányok Központja nemrégiben végzett tanulmánya szerint a kutyasportokban való részvétel javíthatja a kutyák szorongását. A kutatók 1308 kutyán vizsgálták a kutyák szorongásos kezelésére alkalmazott kezelések hatékonyságát, például egy viselkedéskutatóval való konzultációt, a gyógyszereket és az étrend megváltoztatását. De a kutyasportban való részvétel a csúcsra került.

Az edzés szórakoztatóvá tétele

Ezek a sportok segíthetnek a COVID-kutyáknak is. Lehetőséget kínálnak a kutyák szocializálódására és más kutyákkal való játszásra, valamint kölcsönhatásba léphetnek ismeretlen emberekkel, miközben pozitívan megerősített tréningen keresztül javítják a tanulást.

Az új kutatás arra is bizonyítékot talált, hogy a jutalomalapú képzés és a mentális stimuláció segít enyhíteni a kutyák szorongását. Ezek egyszerű stratégiák, amelyeket otthon és séta közben is lehet alkalmazni. A jutalom alapú képzés olyan egyszerű lehet, mint egy új parancs megtanítása a kutyáknak az ételjutalomért. Az ülés, a lefekvés és a mancsok felhúzásának megtanulása segíthet fenntartani a kutya agyát, és enyhíti a stresszt.

Azok a kutyák, akik már ismerik az alapokat, kreatívkodhatnak és kipróbálhatják a kutyás freestyle-t (zenére). A kutatók más típusú mentális stimulációt javasolnak, beleértve a kirakós játékokat, a játékosabb interakciót a kutyával vagy a bújócska játékokat. Ha több időt hagyunk nekik a szimatolásra vagy a felfedezésre séta közben, az segíthet a kutyáknak is ellazulni.

A kutyák csoportos foglalkozásai luxusnak tűnhetnek, de jólétük szempontjából fontosak lehetnek. Ez egy módszer a kutyák életminőségének javítására.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________