2023-02-01 nap bejegyzései

(4099) Különleges hadművelet

Tibor bá’ fordítása online

 

GlobalSecurity

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem ad F-16-os vadászgépeket Ukrajnának, mivel Kijev kifinomultabb fegyvereket keres az orosz invázió leküzdésére.

Amikor hétfőn megérkeztek a Fehér Házba, az újságírók megkérdezték, hogy Biden átadja-e a repülőgépeket Ukrajnának. Biden így válaszolt: „Nem.”

Jurij Sak, Ukrajna védelmi miniszterének tanácsadója a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy Ukrajna azt tervezi, hogy a harckocsik utánpótlását követően harci repülőgépek, például az F-16-os harci repülőgépek beszerzését tervezi.

Ukrajna a múlt héten nyert lendületet, amikor az Egyesült Államok és Németország is megígérte, hogy tankokat küld Ukrajnába, miután Németország hetekig habozott a Leopard 2 harckocsik küldésén.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn utalt arra, hogy újabb ígéreteket tesznek Ukrajna katonai támogatására, és kijelentette, hogy „az Ukrajna védelmi erejének megerősítésére irányuló minden tevékenység NATO-partnereinkkel való egyeztetés alatt áll”.

Úgy tűnt azonban, hogy Olaf Scholz német kancellár is ellenzi a vadászrepülőgépek küldését.

Scholz, aki éppen Dél-Amerikában utazik, sajnálatát fejezte ki a repülőgépekről szóló vita miatt.

Szombaton egy chilei állomásán kijelentette, hogy komoly vitára van szükség, nem pedig „egymás túl igérési versengésre…, amelyben talán inkább a belpolitikai motívumok állnak az előtérben, mint Ukrajna támogatása”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Franciaország fontolóra venné-e vadászrepülőgépek Ukrajnába küldését, Emmanuel Macron francia elnök hétfőn azt mondta, „semmi sem kizárt”, de több feltételt is megfogalmazott egy ilyen lépés megtétele előtt. Ezek között szerepel, hogy a felszerelés nem érint orosz földet, nem vezet a feszültség eszkalációjához, és nem „gyengíti a francia hadsereg kapacitásait”.

Franciaország és Ausztrália hétfőn bejelentette, hogy közösen több ezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket gyártanak és küldenek Ukrajnába.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén hétfőn felszólította Dél-Koreát, hogy küldjön közvetlen katonai támogatást Ukrajnának. A szöuli kormány egyre növekvő fegyverexportőr, és jól felszerelt, az Egyesült Államok által támogatott hadsereggel rendelkezik.

A harctérrtől Ukrajna hétfőn közölte, hogy az elmúlt 24 órában az orosz támadásokban további öt civil halt meg, további 13-an pedig megsebesültek, de a két fél továbbra is holtponton áll a kelet-ukrajnai kemény harcokban.

A hatóságok szerint az áldozatok között van egy nő, aki meghalt, és három másik személy megsebesült az északkeleti Harkov városa, Ukrajna második legnagyobb városa elleni orosz támadásokban. Az orosz erők a közel egy évig tartó háború elején elfoglalták Harkiv térségének nagy részét, de az ukrán ellentámadások tavaly augusztusban többnyire visszavették az irányítást.

Ukrajna azt közölte, hogy a dél-ukrajnai Herszon városában vasárnap három ember meghalt és hat megsebesült az orosz csapásokban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy lakóépületek, kórház, iskola, buszpályaudvar, posta és bank is megrongálódott az ágyúzás következtében.

Zelenszkij hétfőn Odesszában újságíróknak elmondta, hogy az orosz erők bosszút akarnak állni Ukrajna harctéri sikereiért.

A brit védelmi minisztérium hétfőn a Moszkva ukrajnai invázióról szóló hírszerzési közleményében arról számolt be, hogy Oroszország „valószínűleg nyitva tartja” a részleges mozgósítás lehetőségét csapatai növelése érdekében, miután olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az orosz határőrök megállítottak kirgiz migráns munkásokat. Elvették útleveleket, hogy ne hagyják el az országot, mert a nevük szerepel a mobilizációs listákon.

A brit minisztérium szerint Oroszország „nagy valószínűséggel” továbbra is keresi a lehetőségeket annak biztosítására, hogy rendelkezzen a főbb ukrajnai bűncselekmények végrehajtásához szükséges személyzettel.

Az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Olekszij Danilov az RFE/RL-nek elmondta, hogy Moszkva új offenzívára készül február 24-én, az orosz invázió évfordulóján.

„Most a maximális aktiválásra készülnek, és úgy gondolják, hogy az évfordulóra már lesz valami eredményük” – mondta Danilov. Nem titok, hogy február 24-ig új hullámra készülnek, ahogy ők maguk mondják.

A jelentéshez néhány információ a The Associated Press, a Reuters és az Agence France-Presse oldalától származik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________