2023-02-08 nap bejegyzései

(4106) Megszűnt propaganda

Tibor bá’ fordítása online

A New York Times felhagyott a propagandával?

Az elmúlt hónapokban Ukrajna megnyerte a háborút – legalábbis a „nyugati” (szajha) médiában.De ezen a héten a NYT riportere ennek az ellenkezőjéről számol be: Túlerőben lévő és elhasználódott ukránok keleten készülnek az orosz támadásra. A kimerült ukrán csapatok arról panaszkodnak, hogy az oroszok túlerőben vannak és lefegyverezték őket már azelőtt, hogy Oroszország elkötelezte volna közel 200 000 újonnan mozgósított katonájának bevetését.

A kórházi orvosok pedig egyre növekvő veszteségekről beszélnek, miközben küzdenek a szörnyű sérüléseket szenvedett harcosok ellátásával.

Az orosz offenzíva első szakasza már megkezdődött.Az ukrán csapatok szerint Bahmut, egy kelet-ukrajnai város, amelyet nyár óta próbálnak elfoglalni az orosz erők, valószínűleg hamarosan elesik.

Másutt az orosz erők kis csoportokban haladnak előre, és a frontvonalakat kutatják, keresve az ukrán gyenge pontokat. Az erőfeszítések már most túlfeszítik Ukrajna hadseregét, amit megviseltek a közel 12 hónapos heves harcok.

Az ukrán erők veszteségei súlyosak. A Nyevszke közelében elhelyezett, Carpathian Sich nevű önkéntes kontingens csapatai azt mondták, hogy a csoportjukból mintegy 30 harcos halt meg az elmúlt hetekben, a katonák pedig csak részben tréfából azt mondták, hogy szinte mindenkinek van agyrázkódása.

„Tél van, és a pozíciók nyitva vannak; nincs hova elbújni” – mondta a Rusin hívójelű katona. A Donbász egyik frontkórházában a hullaház ukrán katonák holttesteivel volt tele fehér műanyag zacskókban. Egy másik kórházban aranyfólia hőtakaróba burkolt sebesült katonákkal teli hordágyakkal tolongtak a folyosókon, és szinte egész nap folyamatosan érkeztek a mentők a frontról.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________