2023-02-17 nap bejegyzései

(4113) BCG

Tibor bá’ szerkesztett fordítás online

BCG: Hogyan használnak egy évszázados oltást a ráktól az autoimmun betegségekig

Szerző: Steven Smith vezető előadó az orvosbiológiai tudományoknál, a Brunel University London
(1933.02.11.)

2020 márciusában, mivel az Egyesült Királyság arra kényszerült, hogy bezáródjon, két új vizsgálatot tettek közzé a ClinicalTrials.gov adatbázisban.A kutatók azt javasolták, hogy a BCG -t, a tuberkulózis (TB) elleni régi oltást pedig meg kell vizsgálni a Covid elleni védőhatás szempontjából.

Mivel a vakcinák általában nagyon specifikus immunválaszokat aktiválnak a célbetegségükkel szemben, miért gondolták ezek a tudósok, hogy a BCG hatással lehet erre az erősen eltérő kórokozóra?

Valójában, szinte a TB-vel szembeni első, alig több mint 100 évvel ezelőtti felhasználása óta, a BCG-ről ismert, hogy „nem-specifikus védőhatásokkal” rendelkezik.Más szavakkal, megakadályozhatja a TB-től eltérő betegségeket.

A BCG-t két orvos, Albert Calmette és Camille Guérin fejlesztette ki Franciaországban, tehát a neve: Bacillus Calmette-Guérin.1908 és 1921 között Calmette és Guérin többször tenyésztett a szarvasmarhák TB-jéért felelős organizmus, amíg az már nem okozta az állatok betegségét. Ezeket az állatokat védte, amikor később megtámadták őket az emberi változat: a Mycobacterium tuberculosis.

Néhány éven belül a BCG-t gyermekekbe injektálták, magas szintű védelmet nyújtva a TB ellen, kevés mellékhatással.1931-ben Calmette azt sugallta, hogy a BCG megakadályozta a TB-től eltérő fertőző betegségek halálát is, ezt a megfigyelést részben alátámasztották egy svédországi tanulmány adatai.

A svéd adatok közelmúltbeli reanalízise arra a következtetésre jutott, hogy bár az adatok egy részében volt az „egészséges oltás-torzítás” (azaz a jobb egészségben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel oltanak be), az eredmények támogatták a nem-specifikus védelmet.

A BCG hatása:Későbbi megfigyelések és vizsgálatok arról is beszámoltak, hogy vannak a BCG nem-specifikus védőhatásai a TB-vel nem összefüggő tüdőfertőzésekkel szemben.

A BCG azon képességének kulcsa, hogy az immunrendszerben az általános készenléti állapotot indukálja, egy „képzett immunitás” néven ismert jelenség, amely egy komplex külső sejtfallal rendelkező élő mikroorganizmus identitásához kapcsolódik.Ennek a sejtfalnak bizonyos alkotóelemeit az immunrendszer legrégebbi (evolúciós értelemben) elemei detektálják, más néven veleszületett válasznak.Ez az interakciós a veleszületett immunsejtek programja, hogy hatékonyabban reagáljon minden olyan mikroorganizmusra, amellyel találkoznak.

Oltás a rák elleni

A BCG jótékony hatása nem korlátozódik a fertőző betegségekre. A 19. században úttörő szerepet játszott az élő vagy a halott baktériumok rák kezelésére. Különösen a 20. század elején megfigyelték a miko baktériumok rákjával szembeni hatásait, ami a BCG kialakulásához vezetett, amelyet közvetlenül a hólyagba juttattak, az izmok invazív hólyagrákja elleni kezelésként-ahol a rákos sejtek csak a hólyag belső bélésben vannak. Ez továbbra is az ilyen típusú rák szokásos kezelése.

A BCG immunterápiájának más típusú rákos vizsgálatai vegyes eredményeket hoztak. Egyes tanulmányok szerint az általános rosszindulatú daganatokkal szemben hatás nem volt kimutatható. Mások javasolták a gyermekkori leukémiát, vagy akár drámai hosszú távú hatást is a tüdőrákkal szemben. A melanóma léziókba történő közvetlen befecskendezés pozitív eredményeket tárt fel, míg a BCG beadása a felső karba  kevésbé meggyőző a melanoma kezelésében.

A rákos sejtek hatékony megsemmisítése érdekében az immunrendszer ugyanazokat a fegyvereket telepíti, amelyek szintén hatékonyak a vírusok és baktériumok ellen, amelyek szeretnének a sejtekben élni. Sőt, a BCG által nyújtott képzett immunitási hatás akár közvetlenül, akár közvetve aktiválja ugyanazokat a fegyvereket. Más szavakkal, a BCG „immunosztimuláló”.

Ezért meglepő lehet, ha felfedezzük a BCG néhány nem-specifikus védőhatása olyan betegségek ellen, ahol az immunrendszer túl aktív, vagy téves. Például az autoimmun sclerosis multiplex és az 1. típusú cukorbetegség. Ezekben az esetekben a BCG ellentétes és jótékony, immuntompító hatású.

A tanulmányok kimutatták, hogy a BCG csökkentheti és megakadályozhatja az idegrendszer immunrendszeri károsodását a sclerosis multiplexben.

És a Covid

És mi van a BCG oltással a Covid ellen? A kép ismét vegyes. Egy nemrégiben végzett metaanalízis-ahol több tanulmány adatait kombinálják és elemezték, nem találtak átfogó védőhatást. Az egyes vizsgálatok azonban némi sikert jelentettek. Például a oltás után hat hónappal a Covid csökkent kockázata. Vagy drasztikusabban, a 92%-os hatékonyság a régóta fennálló 1. típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél, akiknek BCG-t kaptak a Covid megelőzésére.

A BCG hatása egy ideje ismert. Ez igaz a „napi munkájára”, mint a TB elleni oltás, valamint a nem-specifikus védőhatásokra. Számos okot javasoltak erre a variabilitásra. Más mikroorganizmusok, például a BCG-vel vagy a parazita férgek baktériumaival, ami rossz választ ad a BCG-re. A recipiensek genetikai hátterének különbségei szintén kevésbé hatékony immunválaszokhoz vezethetnek a BCG-re.

A környezet jobb megértése, amelyben a BCG a leginkább következetesen működik, hogy sajátos és nem-specifikus hatásait megvalósítsa, biztosan lehetővé teszi a jövőben a leginkább sokoldalúbb oltások hatékony felhasználását.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________