2023-02-04 nap bejegyzései

(4102) A háború elveszett

Tibor bá’ fordítása online

AlterNet

A háború elveszett

Putyin volt beszédírója katonai „puccsot” jósol Oroszországban.

Abbász Galljamov, Vlagyimir Putyin egykori beszédírója a héten azt jósolta, hogy a következő évben az orosz elnök menesztését célzó puccs, egy „valós lehetőség”.

A CNN munkatársának,  Erin Burnettnek adott interjújában Galljamov azt mondta, hogy a növekvő gazdasági gondok és az ukrajnai invázió miatti orosz halálos áldozatok száma végleg eltörölhet minden türelmet „egy öreg zsarnok, egy régi diktátor” iránt.

„Jelenleg egy katonai puccs, vagy nagy vonalakban, egy elit puccs lehetségessé válik” – mondta hétfőn az „OutFront” című műsorban.

„Tehát egy év alatt, amikor a politikai helyzet megváltozik, az ország élén egy nagyon gyűlölt, népszerűtlen elnök áll, a háború pedig nagyon népszerűtlen, ezért a puccs valós lehetőséggé válik.”

Burnett kérdésére, hogy katonai puccsról beszél-e, Galljamov igent mondott, de „polgári szövetségesekkel”. Miközben Oroszország, Ukrajna elleni inváziójának első évfordulójához közeledik, az ukránok heves ellenállása, valamint Németország és az Egyesült Államok harckocsi-adományozása közepette, Putyin rendszertelen személyzeti filmeket készít, és „úgy néz ki, mintha vesztésre állna” – mondta az orosz politikai kommentátor.

„Az oroszoknak nincs szükségük Putyinra, ha nem erős” . Az ukrajnai győzelem nélkül Putyinnak gondot okozna a jövő évi elnökválasztás megnyerése – mondta Galljamov. Megjósolta, hogy Putyin ehelyett lemondhatja a választást és hadiállapotot hirdethet ki.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________