2020-10-17 nap bejegyzései

(3338) A Fehér ház a kétséges nyáj immunitást választja

Tibor bá’ fordítása online

The New York Times

 

A cikket azért fordítottam le, mert a jelek szerint Orbán is ebben utazik.

E héten a Fehér ház visszaigazolta, hogy olyan stratégiát választott a koronavírus ellen, amit az egészségügyi szakértők nagy része elutasít.

A taktika a nyáj immunitás elérése, vagyis azt, ahol a vírus terjedése leáll, mert már elég sokan immunisak, nem a vakcina következtében, hanem azért mert engedik a vírus szabad garázdálkodását az egészséges fiatalok körében, miközben az időseket és az egyéb veszélyezetteket védik.

Ez a nem rég jelentkező három tudós elképzelése, amiknek címe: A Nagy Barringtoni Nyilatkozat, amit a Trump adminisztráció felső vezetősége közölte a The Timesnak, hogy  elfogadták..

A nyilatkozat tiltakozik a karantén ellen és javasolja az üzletek, és az iskolák újranyitását, és nem veszélyeztettek visszaállását a „normális életre”.  A nyilatkozat aláírói közül legalább ketten állítják, hogy a nyáj immunitás elérhető, ha a lakosság 10-20 százaléka megfertőződött, amely arányról az epidemilógusok állítják, hogy messze túl alacsony.

Apoorva Mandavilli szakértő szerint, egy széleskörűen elfogadott tény, hogy a nyáj immunitáshoz minimum 50 százalék, de inkább több immunis polgár kell.

Amerika szerte jelenleg a népesség 10 százaléka lehet immunis, vagyis az eddigi elhunytak számát (átlépte a 200.000-et) meg kellene duplázni a hatástalan 20 százalék eléréséhez.

Ezen kívül a nyilatkozat feltételezi, hogy a lakosság kis része veszélyeztetett. Míg a valóság az, hogy a veszélyeztettek: túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomásúak csoportja a  népesség 50 százalékát teszi ki.

És a fiatal, egészséges embereknél is előfordulhat halál vagy tartós egészség károsodás.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________