2020-10-05 nap bejegyzései

(3329) A COVID sokkal rosszabb, mint amit a szkeptikusok hisznek róla

A háromnapos VIP posztnak nyilvánosságra hozom a magyar fordítását, mert ezen ismeretek hiányában mindenféle téveszmék forognak közszájon. A következtetéseket már egy hozzászólásban lehoztam, de megismétlem:

1. A kigyógyultaknak 10 százaléka van ellenanyaga 3 hónap után. Tehát újra fertőzhető.
2. A betegségben átesők 78 százalékánál maradandó egészség károsodás marad vissza. Húszon éves sportolók esetében is.
3. A még el nem készült vakcina kb. 3 hónapos védettséget fog adni egy vírustörzsre. De mellette más törzs megbetegíthet.
4. Aki az első fertőzést túléli legyengült szervezettel, azt a második fertőzés el fogja vinni, mert “krónikus” betegnek számít. Ha nem viszi el, akkor majd a harmadik fertőzés.

Visszaemlékezés: Az első amerikai február 29-én halt meg, ami durván 200 napja volt. Időközben meghalt 200.000 amerikai a COVID-19 pandémia következményeként, vagyis naponta átlagosan 1000 fő. Mennyi ez? 200 napon keresztül minden egyes nap, teljesen telitett, 3 darab jambó jet repülőnek kellene lezuhanni ahhoz, hogy ennyi áldozat legyen. 200 napon keresztül, minden nap háromnak!

Induljunk ki abból, hogy a vírus, vagy járvány szkeptikusok a halottak számát statisztikai csalással magyarázzák. Magát a betegséget nem cáfolják, de rámutatnak arra, hogy sokaknak alig van tünete, a többi pedig meggyógyul. A helyzet viszont az, hogy a gyógyultak jelentő része nem igazán gyógyult. Ezeket szedte össze egy csokorba az Independent Media Institute, vagyis egy független média intézet.

A COVID-19 károsíthatja a szívet:

Néhány német kutató átnézte az önmagát gyógyultnak hitt, volt beteget, átlagosan 71 nappal a betegsége után, akiknek átlagos életkora 49 év volt. Eredményeiket jelezték az American Medical Association, szakmailag bírált folyóiratában. Ezek szerint a „gyógyult” betegek 78 %-a olyan szívkárosodást szenvedet, ami kimutatható volt az MRI segítségével. Ennél is riasztóbb, hogy hónapokkal a betegség után 60 százalékuknak volt szívizom gyulladása. Mivel a vírus korábban nem fertőzött embert és még egy éve se gyűjthettünk tapasztalatokat, a szívkárosodás és a szívizomgyulladásról nem tudhatjuk, hogy az egy életre szól, vagy lehetséges belőle a gyógyulás.

Az viszont biztos, hogy a COVID károsítja a fiatalokat is, még akkor is, ha nincsenek tünetei.

Az Ohio Állami Egyetemen 26 sportoló hallgatót találtak pozitív COVID teszteredménnyel. Ezek közül 14-nek sose volt semmilyen tünete. Egy se volt olyan beteg, hogy kórházi kezelésre lett volna szüksége. Valamennyien úgy gondolták, hogy teljesen meggyógyultak. Volt, akinél 5 napja volt az utolsó pozitív teszteredmény. Ezt a 26 elit sportolót megkérték, hogy vesék magukat alá egy MRI vizsgálatnak. 15 százalékuknak szívizom gyulladása volt, amiből nem éreztek semmit.

A Penn State foci orvosa, Wayne Sebastianelli állítja, hogy a 10 pozitív atléta közül háromnak szívizom gyulladása van, és fogalmuk sincs, mit tegyenek vele.

Vegyük Ben O’Donnell, korábbi futball, most triatlonos atléta esetét. Két nappal a kórházból való elbocsátása után lement a leveles ládájához, ami oxigén segédlettel 7 percet vett igénybe.

 

A COVID-19 károsíthatja az agyat, akár agylágyulást is okozhat

A fertőzöttek kábé fele panaszkodik fejfájásra, zavarodottságra és delíriumra. – Jelentette a New York Times, ez valószínűleg abból fakad, hogy a vírus megtámadta az agyvelőt. Derül ki az ideggyógyászat szaklapban megjelent kutatási eredményből.

Egy másik tanulmány az angol orvosi lapban, a Lancetben jelent meg. Ennek lényege, hogy a tünetekkel rendelkező COVID.19 páciensek 62 százalékánál találtak cerebrovaszkuláris esetet. Az is kiderült, hogy angol orvosok által kiértékelt COVID páciensek 74 százaléka április 2. és április 26. között isémiás sztrókot kapott, míg 12 százalékánál volt agyvérzés.

Azoknak, akik kimaradtak a fentiekből, 59 százaléka mentálisan gyengült. Magyarul, meghülyült. Ezen belül hivatalosan: 43 % elmezavar, 26 % elmebaj, 17 % hangulattorzító rendellenesség.

A megváltozott mentális állapotban szenvedők 49 százaléka 60 év alatt volt.

A New York Times hozta nyilvánosságra a San Diegoi Egyetem ideggyógyászának, Alysson Muotri jelentését, ami szerint a COVID meg tudja fertőzni az agyat és agysejt halált tud kiváltani, egy olyan mechanizmussal, amit még pontosan nem ismernek.

Napokkal a fertőzés után – állítja Dr. Muotri – drámai agysejt pusztulást láthatunk, de még nem tudjuk, hogy ez visszafordítható-e.

 

Hónapokkal a COVID fertőzés után még mindig hiányzik a szaglás és az ízelés

Ami nők és gyerekek esetében rosszabb. A 11 éves Aviva Epstein a „gyógyulás” után így panaszkodott: „Nem tudtam semmit se megenni, futottam a vécébe és mindent kihánytam. A tésztákat imádtam, de most olyan íze van, mint a rohadt húsnak.

Michael Tothschild a Mont Sinai orvosképzőből megjegyzi, a páciensek durván egy harmada elveszíti ezt a két érzékszervét, és senki nem tudja, hogy ebből ki fog-e gyógyulni.

A New Yorki 4NBC csatorna riportere, Melissa Russo szerint: „Rendszerint a páciensek kétharmada teljesen meggyógyul, de mivel a COVID-19 egy új betegség, nem lehet megjósolni a tünetek meddig tartanak.

 

Sokan krónikus kimerültséget éreznek, és senki nem tudja, hogy meddig fog tartani.

A „gyógyultak” leggyakoribb problémája a krónikus kimerültség érzete.

Azt tudjuk, hogy a COVID a 2003-as SARS, és a 2012-es MERS rokona. Nos, Dr. Rashid Chotani a Virginiai kórház igazgató helyettese állítja, hogy korábban a SARS és MERS túlélői gyakran éveken át jeleztek gyengeséget és kifáradtságot. „Pontosan tudjuk, hogy SARS gyógyultak fizikailag alig voltak leterhelhetőek átlagosan 3,5 évig. Ezért feltételezhető, hogy az egyik hosszú távú hatás a krónikus kimerültség.

Fiona Lowenstein, egy amerikai írónő azt nyilatkozta az Ausztrál Rádió Adónak (ABC), hogy teljes gyógyulása után két héttel, azt érezte, hogy visszaesett az ismert szimptómába, rázta a hideg, és folyt róla az izzadság, és szörnyen kimerültnek érezte magát. Úgy érezte, mintha minden hajnalban elütötte volna egy teherautó.

De ez nem egy elszigetelt eset. A lesújtó kimerültség az egyik leggyakoribb állapot, amit olyanok éreznek, akik teljesen nem gyógyultak meg.

 

Megsértheted az ujjaidat, de még a lábadat is elveszítheted

Lábgyógyászok jelezték, hogy a COVID által okozott állapotban a legkisebb erecske is begyulladhat, a megváltozott véralvadás miatt.

A COVID szimptómákhoz tartozik az ujjak cianózisa, bőr felhólyagosodása, és üszkösödés a rossz vérellátás miatt.  Ezekkel együtt jár az érzékvesztés, vagy az elviselhetetlen fájdalom, nyilvánvalóan attól függően, hogy a vírus milyen mértékben támadta meg az idegeket.

A kanadai orvos, Dr. Dina Kulik így nyilatkozott a Kanadai TV-nek: „Olyan mintha megcsípte volna a hideg, vörös, lila, vagy barna foltok a lábon alul vagy felül és az ujjakon, néha bőrrepedéssel.

A Broadwayen szereplő színész, a 41 éves Nick Cordero atléta alkattal először elveszítette az egyik lábát COVID okozta gyulladás és az ereit elzáró vérrög miatt, majd meghalt a fertőzésben.

2020 július 16-án megjelenő tanulmány a Radiology nevű gyógyászati szakfolyóiratban: A COVID-19 okozta Alsó Szélsőséges Artéria Trombózisra jellemzőek a vérrögök, amputációk és végül halál, összehasonlítva kórházi kezelésben lévő hasonló tünetekkel rendelkező CIVID betegekkel, az eredmény, hogy a COVID betegeknél a halál, és amputáció sokkal gyakoribb.

 

Úgy érzed, hogy az állapotod javul, majd hirtelen megöl

A CIVID fertőzésnek több fokozata van. Az első és leggyakoribb tűnet a torok, orr, és légzőszerven érezhető: köhögés, valamint a szaglás elvesztése. Az ilyen enyhe tünetekkel bíró emberek 10-15 százalékának tünetei erősödnek, akiknek 15-20 százaléka eléri a kritikus állapotot.

Az enyhe és az erős szimptómák között van egy periódus, ahol a szervezet harcol a betegséggel, majd néhány nap után kegyetlenül visszatér. Az átlépés enyhéből erősre nagyon-nagyon gyorsan bekövetkezhet a WHO szakértője szerint.

A CDC szerint a COVID okozta tüdőgyulladás diagnosztizálása és a halál között tipikusan 13 nap telik el.

 

Nem feltétlenül tudsz arról, hogy megfertőződtél, addig, amíg nem fertőzöl meg valakit

Miközben több mint 1000 egészségügyi dolgozó halt meg Amerikában a COVID fertőzés miatt, egy nemrég végzett felmérés szerint ezen pozitív esetek 44 százalékának gyenge vagy nulla szimptómája volt és nem vették észre, hogy megkapták a kórt. Ez az arány az egészséges felnőttek esetében megtalálható.

Sajnos azonban szimptomatikus fertőzöttek tovább adhatják a fertőzést. Miközben a fertőzött gyerekek (szimptóma nélkül) a felnőtteknél még fertőzőbbek. Állítja egy cikk az Amerikai Gyógyászat Egyesült lapjában. Az 5 évnél fiatalabb gyerekekben sokkal több vírust találtak.

Ebből következik, hogy fiatal gyerekek a SARS-CoV-2 vírus terjedésénél igen fontos tényezők, amiit korábban már tapasztaltak a közönséges megfázásnál is.

 

Nagy amerikai kísérletezés

Az országok legnagyobb része két stratégia közül választott egyet a COVID-19 elleni harcban.

Az európai országok legnagyobb része megpróbált megszabadulni a vírustól széleskörű teszteléssel, kontaktus felkutatással, társadalmi távolság tartással, maszkviseléssel, és karanténnal.

A szegényebb országok (némi kivétellel) alig tettek valamit a betegség terjedésének lelassításért, és azt remélték, hogy ez a SARS nem mutál oly módon, hogy a vakcina hatástalanná váljon.

Ezzel szemben a Trump adminisztráció nem tudta mit akar. Márciusban a tesztelésre szavazott. A BLM mozgalom után eldöntötték, hogy a COVID nem jelent komoly veszélyt. Trump ismételten alul értékelte a COVID veszélyt. Elutasította a szakemberek javaslatait, például a maszkviselést, azon az alapon, hogy a meleg idő beálltával a vírus el fog tűnni. Ezzel a következő elnöknek hátrahagy egy elkerülhetetlen pandémiát.

Az talán figyelmeztető, hogy az angolok flörtöltek a nyáj immunitással, és most másodszor karanténba kénytelenek zárni az országot.

És akkor most lehet cáfolni!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________