2020-10-22 nap bejegyzései

(3343) USA kontra Kína

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy Kína elleni háborúhoz Amerika képtelen szövetségest találni.

Amerika el akarja hárítani Kína egyre növekvő gazdasági és politikai erejének következményét.

Korábban az Obama adminisztráció hirdette meg az „ázsiai fordulatot” egy alacsony vámot biztosító zóna kialakításával Trans Pacific Partnership (TPP) azaz Csendes-óceánon Átívelő Szövetkezés címen. Ehhez Kína természetesen nem tartozott volna. Ezt azonban a Trump adminisztráció elvetette. Helyette gazdasági háborút indított Kína ellen, ami alatt a kínai árukra megemelte az import vámot, megtiltotta a csúcstechnológiai áruk exportját kínai gyárak részére, és lehetetlenné téve kínai vállalkozások bejutását az amerikai piacokra.

Ezen kívül megpróbáltak összehozni egy katonai koalíciót Kína fenyegetésére. Felülvizsgálták a 2007/2008-as Négyoldalú Biztonsági Tárgyalásokat, és átnevezték Amarikai-Ausztrál-Indiai-Japán Konzultációs Négyesre. A cél egy amerikai parancsnokság alá tartozó Ázsiai NATO megteremtése volt.

Kiderült azonban, hogy se Ausztráliának, se Japánnak, se Indiának nem érdeke Kínával szembehelyezkedni. Mindhármuk részére Kína fontos kereskedelmi partner. Tudták azt, hogy bármilyen konfliktus Kínával jelentős anyagi vesztességgel járna.

Október 6-án Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Tokióba repült a Négyes többi külügyminiszterével tervezett találkozóra. Azonban, hamarosan kiderült, hogy  senki se akar vele találkozni stratégiai megbeszélés érdekében.

Ausztrália és India vonakodik bármilyen Kínát sértő kijelentést tenni. Ezért Pompeo kezdeményezése kútba esett. A korábbi indiai nagykövet, M.K. Bhadrakumar elmondta, miért nem működik a Négyes: ellentétben a Szovjetunióval, Kína azért nem győzhető le, mert ugyanabba a globális rendszerbe tartozik, amikben Amerikai van. Ezen felül Kínának nincs exportálandó ideológiája, nem akar más országokban rezsim cserét, és nagyon jól kijön demokratikus országokkal.

Amerika létrehozta az ASEAN-t, de manapság nincs olyan ázsiai ország, amelyik hajlandó lenne választani Amerika és Kína között. Az ASEAN célja nem változtatható meg Kína ellenessé. Senki se hajlandó csatlakozni Amerikához a Dél Kínai Tenger végrehajtott tengeri csetepatéhoz.

Kínának van pénze, amit partnereinek felkínálhat, míg Amerika krónikusan deficitben van és a normál működéséhez is kölcsönöket kell felvennie. Ez mellett Kínának nincs szüksége új háborúkra, amikor a meglévőben is nyerésre áll.

Washington azt is megpróbálta, hogy európai NATO szövetségeseit rávegye egy Kína ellenes kiállásra. Ezzel kapcsolatban a NATO főtitkár, Jens Stoltenberg tábornok figyelmeztetett arra, hogy Kína növekvő befolyása létrehozott egy „alapvető eltolódást a globális erőegyensúlyban”, amit nem szabad elfelejteni.

Norvégia hivatalosan jelezte, hogy Kína védelmi költségvetése a második a világban az USA után, és komoly erőfeszítéseket tesz nukleáris fegyverek, és nagy hatótávolságú rakéta fejlesztése terén.

Egy dolog világos, Kína egyre közelebb kerül Európához, ezért a NATO szövetségeseknek együtt kell szembenézni a kihívással.

Ez a felhívás azonban éppen úgy el fog bukni, ahogy Ázsiában a Négyes szövetség. Kína se ideológiailag, se katonailag nem veszélyes Európára. Kína egy gazdasági behemót, a vele való kapcsolattal óvatosan kell bánni. Tiszteletet kell mutatni, tárgyalni kell és a kardcsörtetést el kell felejteni.

Kína átvette az USA szerepét, mint Európa legnagyobb kereskedelmi partnere. Az Eurostat szerint Európában a kínai import 4,9 százalékkal növekszik évente. A német statisztikai hivatal szerint, 2016 óta Németország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína.

Legfőbb ideje, hogy Amerika belenézzen a tükörbe és észre térítse a valóság. Az ország teljesen el van adósodva, egy rendkívül drága, de nem hatékony katonasággal. Az elmúlt évtizedekben az amerikai gazdaság folyamatosan leépült, katonai helyzete, mondjuk úgy attitűdje a szövetségeseit elidegenítette. Pedig szövetségesek nélkül Amerikának semmi esélye Kína visszaszorítás egy esetleges konfliktus esetén.

Amerika semmi mást nem tehet, mint tisztességes úton versenyezzen Kínával. Ehhez azonban szüksége van szerénységre, kemény ipari politikára, és jól fizetett, versenyképes munkaerőre. Ezek közül egyik se látható.

 

Forrás: Moon of Alabama

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________