(964) Róna Péter lemondott

Attila (PV) vendégposztja

 

Róna Péter lemondott az LMP pártalapítványának társelnöki pozíciójáról.  Nem tudom, mennyire mérvadó, de szerintem elgondolkodtató hír. Az LMP-t magát igazán nem sokan veszik komolyan, de Róna Péter nevéhez sem tapad semmi különösebben negatív dolog, és jóformán az egész politikai spektrum elfogadja valamilyen szinten. Egy darabig Orbán kihívójaként merült fel a neve. Most otthagyta az LMP-t és az országot, de hátrahagyott egy keserű levelet. A levél meglepő részletességgel kritizálja a devizahitelek kezelőit, személyesen Gyurcsányt és Bajnait is. Egy bankszakembertől ez, így valóban meglepő. Ráadásul az üzenet tiszta: Az elmúlt két évtized csődjét nem lehet a csőd felelőseivel helyrehozni! Ez egy nagyon jól kiszámított és igen kemény támadás elsősorban a baloldal ellen. Ne felejtsük el, hogy a Gyurcsány tanácsadójaként működött az IMF tárgyalások során, tehát benne volt a baloldal sűrűjében. És most ellenük fordul olyan szinten, hogy azt egyesek akár árulásnak is érezhetik. De nekem van egy érzésem, hogy így a még töredező baloldalt beáldozva az LMP-t akarja helyzetbe hozni, mert talán az lesz képes továbbvinni a liberális „értékrendet”.

Róna Péter, eredetileg Schiffer Andrásnak írt lemondó levele:  „Kedves András! Kérésedre az alábbiakban részletezem az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi tagságáról és társelnöki tisztségéről történt lemondásom okát. Immár évek óta küzdök azzal az érzéssel, hogy hazám, Magyarország nem az én világom. Rendre olyan dolgok történnek, velem és hozzám közel állókkal, amire nem találok ésszerű magyarázatot, ami csak egy olyan észjárásnak, viselkedési formának lehet a kimenete, amit én nem ismerek, nem vagyok képes felfogni. Az utóbbi hetek eseményei meggyőztek, hogy a küzdelem értelmetlen, Magyarország tényleg nem az én világom.

A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani – írtam és mondtam is – de van egy, amelyik nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés. Életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd „termék” bevezetése miatt. Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a „hitelfelvevő” részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyam mozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet.

Mint tudod, mielőtt haza költöztem volna, egy New York-i banknak voltam a vezérigazgatója, és éppen azzal a gondolattal jöttem haza, hogy az általam nagyon szeretett szakmában szerzett tapasztalatok segítségével hozzájáruljak egy egészséges, működőképes pénzügyi rendszer létrehozatalához. (Külön „élmény”, hogy az újdonsült magyar elit nem tartott rá igényt.) Mint szintén tudod, 2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a „kókler” minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Ki dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a „terméket”? Hát Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Az, hogy ez a disznóság és az abból fakadó tragédiák megtörténhettek szeretett hazámban számomra egy feldolgozhatatlan személyes kudarc volt, hiszen pont az én szakmámról volt szó. És az, hogy azok, akik személyesen felelősek mindezért, akik több mint egy millió embert fosztottak meg mindenüktől képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az ún. balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni egyszerűen elképesztő, érthetetlen a számomra.

De ott van Orbán és két év őrület. Megpróbáltam lenyelni a békát. Megpróbáltam elfogadni az „összefogás” valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, mert hát a „jogállamiság helyreállítása” stb. tényleg lehet, hogy fontosabb, mint azoknak a nyomorultaknak a sorsa, akiket kilakoltattak, akik családja és élete szétment. Bitó László ösztönzésére tehát találkoztam Bajnai Gordonnal és Kónya Péterrel abban a reményben, hogy az önreflexió valamilyen formáját fogom megtapasztalni. Megkérdeztem Bajnaitól: visszatekintve, mit csinálnál másképp? Válasz: ha valakinek van kritikája döntéseivel kapcsolatban, ő persze áll a kritika elébe. Mondtam: nekem van, a devizahitelezés és a banki magatartási kódex. Válasz: akkor ez volt a legjobb. Végig vezettem az LMP számára fontos értékeken, a sokféleségen, a bázis demokrácián, elmondtam, hogy egyáltalán nem világos számomra és az LMP-n belül sokak számára, hogy mi szükség van csatlakozásra, és nagyon kértem, ne küldjenek a kongresszus előtt néhány nappal egy csatlakozási szerződés tervezetet, hiszen egy bázis demokrácia számára ez egy kezelhetetlen helyzetet idéz elő. Válasz. Hát ez már eldőlt, ezt már megbeszélték az LMP vezetőivel.

Itt jutottam el magyarországi utam végéhez. Mivel elfogadtam a felkérést, hogy mondjak a kongresszuson egy rövid beszédet, ezt megtettem, megpróbáltam egy esetleges kompromisszum sarokköveit megfogalmazni. Mára már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával, és kénytelen voltam szembenézni azzal a felismeréssel, hogy ott, Magyarországon, nem tudom jól csinálni a dolgokat, nem megbízható az ítélőképességem, nem tudok eredményes lenni. Jobb tehát ha nem probálok innen kibicelni. Itt viszont sűrűsödnek a feladataim.

Tudom, hogy lesznek olyanok, akik a lemondásomban valamiféle ellenérzést vélnek észlelni az LMP-vel vagy az LMP egyes tagjaival szemben. Totális tévedés. Végtelenül nagyra becsülöm azt a szorgalmat, odaadást és becsületet, amivel ez a kis párt küzdött a sötétség ellen, és Téged is, Karácsonyt is, a kuratórium tagjait és sok más LMP-st, akit megismertem nagyon szeretném a jövőben is barátomnak tartani. De azon kívül, hogy azt mondom, tartsatok össze, mert rajtatok kívül nemigen van valami, nem akarok a dolgaitokba beleszólni, mert, mint írtam, nem bízom saját hatékonyságomban. Baráti üdvözlettel, Róna Péter”

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

116 gondolat erről: „(964) Róna Péter lemondott

 1. „Mint tudod, mielőtt haza költöztem volna, egy New York-i banknak voltam a vezérigazgatója, és éppen azzal a gondolattal jöttem haza, hogy az általam nagyon szeretett szakmában szerzett tapasztalatok segítségével hozzájáruljak egy egészséges, működőképes pénzügyi rendszer létrehozatalához.”
  Innentől kezdve nem nagyon van értelme tovább olvasni. Aki csak egy picit is mozog közgazdaságtani vonalon tudja, hogy a bankrendszer megnyomorítja a gazdaságot, és ezzel az emberiséget. Ha valaki ennek a rendszernek aktív munkása, akkor jobb is, ha nem akar semmit sem tenni ezért az országért. Tönkre tudják tenni ezt a „vezetőink” nélküle is, nem kell nekik segítség.

 2. Nem tudom, Róna kit akar helyzetbe hozni, de meglepetéssel vettem tudomásul, hogy legutóbb az Echo tv-n ugyanezen levélből idézgetve a szokásos trió, Bayer, Bogár és Boros úgy agyondédelgették, hogy nem akartam hinni a fülemnek.
  Körülbelül olyan hangnemben beszéltek róla, mint egy régi barátjukról, akivel azért nem mindenben értettek egyet, viszont rendkívül sok okos gondolata volt. 🙂
  Úgy látszik, náluk is jól működik az „ellenségem ellensége a barátom” elv.
  Róna nyilvánvalóan azzal szolgálta meg szimpátiájukat, hogy a devizahitel ügyből kialakult tragikus helyzetet teljes egészében a baloldal illusztris személyeihez kötötte.
  Csak azért kicsit furcsa, hogy ezért rögtön nem számít Róna liberális beállítottsága, holott az összes műsoruk gerincét jellemzően a liberalizmus ostorozása képezi…

 3. 1:
  A bankrendszer kialakulása Kr.u. 1400 környékén indult be, tehát jóval a kapitalizmus előtt. Már a feudalizmus se tudott működni nélküle. Bankrendszer nélkül a kapitalizmus nem létezhet, már pedig jelenleg az van, átalakulni nem fog, csak összeomlani. lehet utálni a bankrendszert, de ez van, ezt kell „szeretni”.

  2:
  Járay Zsigmond nem kifejezetten baloldali, és elég sok kárt okozott az országnak a szocik alatt, azok helyzetét megnehezítve, de egyáltalán nem törődve a hazájával.

 4. 3. Tiborbá

  A feudalizmus nagyon jól működött a bankrendszer nélkül.
  A háborúba belerángított királyoknak, meg a „felvilágosodott” nemesség megnövekedett anyagi igényeinek kielégítésére kellettek a bankok.
  A nyáron a Loire-völgyi kastélyokat nézegettem… egy csomó valahogy a mediciek kezébe került… Ugyan hogy ?

 5. 3 Tibor bá’
  Igaz, Járai beépített homokszem volt a baloldali kormány fogaskerekei közé, de ebben jól kiszolgálta őket.

 6. 2. hubab

  Róna a szépen kihegyezett igazságot beledöfte a baloldal szivébe.
  Ezért van olyan fülsiketítő csend róla a baloldalon.
  Végülis a mindenki által ismert tényeket öntötte egy precízen és cinikusan megfogalmazott formába.
  De Bayerék nem vették észre a csapdát benne, és áttételesen ők is az LMP-t támogatták.

  Bár ki tudja… Ha az LMP felhígul a szociktól átpártoló elemekkel, akkor nem biztos hogy a javára válik.

  És az is elképzelhető, hogy a nemzetközi bankrendszer a hordó fenekét kapargatja, hogy találjon valakit, akivel leválthatná Orbánt. Lehet, hogy úgy érzik, a baloldal kegyetlen ostorozásával hamarabb lehet szimpátiát kelteni, mint a dicséterével.
  Ezek szerint, ha sikerül rávenni az LMP-t, hogy keményebben szidja az „emúttnyócévet” mint a Fidesz, akkor pozícióba kerülhet. Végülis… a Fidesz is ezen vitorlázott a 2/3-ba.

 7. 1. Inaklesh

  Azért voltak „megtértek”…
  Talán emlékszel pár éve kiadott egy könyvet egy ex-bankár/közgazdász valami olyasmi címmel, hogy Pénzügyi bérgyilkos voltam…

  Nem mondom, hogy Róna ezek közé tartozik, de úgy érzem, a kifosztó hatalom sem egységes….

 8. 4: „A feudalizmus nagyon jól működött a bankrendszer nélkül.”
  Bizonyos területen igen. Pl. az első éjszaka jogának gyakorlásához nem kellett. 🙂
  De mondjuk pénzváltáshoz már igen, mivel akkor még nem volt euró. 😉

  Amúgy Róna nyilatkozatait kedveltem, ki mert mondani dolgokat, ugyanakkor nem volt fanatikusan elkötelezett egyik oldalra sem. Kálmán Olgát az ATV-ben is párszor helyretette, ha szükséges volt.

 9. 4:Hejj, ezek Mediciek, de gonoszak voltak. Bezzeg a mi szent királyunk tisztességesen legyilkolta, aki nem akart behódolni neki, és ez után vette el a várait, birtokait.

 10. 8. Observer

  Az aranyat mindenütt elfogadták.
  A VÁLTÓKAT kellett beváltani aranyra… de ez már az új fejezet.

 11. 9. Avatar

  Meg kellene próbálni a saját történelmünket nem a gyarmatosítók szűrőjén keresztül szemlélni.
  Ajánlom figyelmedbe Szántai Lajos és Papp Gábor előadásait. Többségük elérhető a Youtube-on.
  De csak erős idegzetűeknek, akik nem félnek bebetonozott dogmák ledöntögetésétől.

 12. 10: Nem volt mindig aranypénz rendszer. Pl. az Árpádházi királyok idejében sem, akik kellő lelkesedéssel rontották a fémértékét az ezüstpénznek (Kamara haszna), de ezt te is tudod jól. 😉
  Ahhoz kellett a pénzváltó (bank), hogy az egyes pénzek színfém (Au, Ag) tartalma alapján – a tényleges érték alapján – váltsák át az egyes országok pénzeit, mert legtöbbször törvény tiltotta az idegen pénzek használatát. Ehhez katalógust használtak, ami eleve nem volt mindenkinek. Természetesen ennek a szolgáltatásnak is ára volt (mint a fodrásznak).

 13. 12. Tiborbá

  Offoljam a saját posztomat? Na mindegy.

  rövid kóstoló
  http://www.youtube.com/watch?v=fGqgl4uaMwk

  Itt van a 10 000-es bankjegyről is egy kedvcsináló :
  http://www.metacafe.com/watch/3771262/sz_ntai_lajos_az_j_t_zezres_bankjegyr_l/

  http://www.youtube.com/watch?v=TTKwLTUBWVA
  Az István a kiráy című rockoperán keresztül mutatja hogy milyen módszerekkel manipulálja a hatalom a történelemszemléletet… Hosszú, terjengős, de nagyon igaz.

  Nem adok több linket, mert azt hiszem korlátozva van, de
  címet írok. A google videón ki lehet keresni.

  Gesta Hungarorum – I. rész

  A Pilisi Hármas barlang és a Pálos rend bölcsessége

  IV. Béla és a tatárjárás kora

  Bakócz Tamás ,Mediciek,Fuggerek,proletariátus,Székely (Dózsa) György (ez nagyon ütős !)

  Képes Krónika 1.

  A szkíta erkölcs és utóélete a népi műveltségben

  Ezek alapján még sokaknak világossá válik, hogy a történelemoktatás többszáz éves hazugságrendszerre épül.
  Rengeteg előadás van, igen részletesek, precízek, és általában „köztudott” adatokból állnak, csak ezeket az adatokat soha nem tárták elénk összefüggéseiben, csak szétszabdalt részletekben, és úgy nyilván elvesztik értelmüket…

 14. 3.
  Nem, nem kell „szeretni”. Ha „szereted”, akkor továbbra is támogatod az ország széthullását.
  Az ilyen jellegű politikai bejegyzések pedig innentől kezdve teljesen elveszítik az értelmüket, csak úgy, mint az Orbánnal kapcsolatos véleményed.

 15. 14: „ez van, ezt kell “szeretni”.”
  Izé, szóval ez egy mondás, amelynek átvitt értelme van. 🙂 Olyasmi, mint az ‘eszi, nem eszi, nem kap mást’.
  Ebbe kár volt belekötni. 😉

 16. Úgy tűnik, Róna Péter lemondása nem ütötte meg a látogatók ingerküszöbét.
  Persze lehet hogy csak én „reagáltam túl” az eseményt.
  Bár megértem, hogy a baloldali szurkolóknak gombóc van a torkában…

 17. 16: „baloldali szurkolók”
  Ez nem focipálya, itt a bőrünkre megy a játék. 🙁
  Nem lesz könnyű döntés, hogy Orbán és tolvaj bandája, vagy Bajnai és tolvaj bandája okozza-e a nagyobb kárt. Egyelőre Orbán vezet, mert még a várható nemzetközi elszigetelődés hátrányait is nyögni fogjuk alatta.
  Emellett kíváncsi vagyok, hogy vizsgázik majd a járási hivatal és az államosított közoktatás rendszere (nem beszélve a felsőoktatásról). Illetve mi lesz az MNB-vel és a devizatartalékkal. Ezek választáskor jelentős súllyal esnek majd latba, hogy hova kerülnek az x-ek.
  Az események tükrében még egy libatolvaj is válhat szimpatikussá. 😉

 18. A „tudjukkik” mindig „csavartan” gondolkodnak, működnek. Ezt „lineáris” gondolkodással nem lehet megérteni, legfeljebb félre (nem véletlenül).

  A háttérerők azért uszítják a hazai és nemzetközi „baloldalt” Orbánra, mert ezzel erősítik, ezzel érik el, hogy bármilyen gazságot követ el, kiálljon mellette a többség a lejáratódott balos személyiségek iránti undor fenntartásának következményeként. Minél inkább uszítanak ellene, annál inkább maradni fog, ahogy ez is a cél. Hatás-ellenhatás és itt az ellenhatás a cél, közben mindenki a „hatásra” figyel, mert az a könnyen látható…

 19. 17:
  Pusztán arról van szó, hogy te vérbeli politikabuzi vagy, a többség csak szükségből fanyalodik rá. 🙂 De neked jó a szimatod, fogunk erről még sokat hallani.

 20. 1. Inlakesh

  Csak miképp egy család háztartásának sem mindegy, hogy az adott rendszeren belül hogyan gazdálkodik, úgy egy ország esetében sincs ez másként. Róna Péternek sok jó gondolata volt többek közt a mezőgazdasággal kapcsolatban is. Ez akkor is így van, ha nem tartom különösebben nagy érdemnek, hogy olyan dolgokat mond ki valaki, ami egy épeszű embernek nyilvánvaló. De azért üdítő volt, hogy egy megbecsült közgazdász adott hangot egészséges véleményének.

  Ő volt például tipikusan az, aki szóvá tette a Mercédesz gyár idetelepítését is, amit nem előzött meg semmifajta gazdasági elemzés, hatástanulmány. Ha jól emlékszem egy munkahely 10millióba került, ami nevetséges, a keletkező hozzáadott érték pedig gyakorlatilag csak az összeszerelési munka.

  Az egykulcsos adórendszert is kritizálta, de a devizahitelezésről is kimondta az igazságot, amiről hallgat a mai napig az egész „jobboldal”. Vajon miért, ha az kizárólag a „baloldal” bűne?

 21. Épp tegnap tartottam „Róna” napot, legalább húsz vidit megnéztem riportjaiból, előadásaiból, stb. Már rég készültem rá.
  Megerősödött eddigi véleményem róla, egy talpig becsületes, őszinte szakember aki tud oldalak nélkül gondolkodni és ki tudja fejteni érveit egyszerűen, érthetően.
  Namost, egy ilyen ember nem illik ebbe a mocsadékba, amit itt politikának neveznek.
  Ráadásul, van egy sanda gyanúm, hogy megfenyegették!

  17. Attila.
  „Bár megértem, hogy a baloldali szurkolóknak gombóc van a torkában…”
  Miért is? Ő egy igazi baloldali, nem úgy mint az itthoni baloldali politikusok!

  Mindent egybe vetve, azért remélem nem kell lemondanunk róla végleg.

 22. Róna Péter esetében az van, amit rég tudunk. Mint bankár és oxfordi professzor, nyilván van mit aprítani a kávéjába, nincs szüksége arra, hogy lopjon. Régebben is az államférfiak jómóduak voltak, nem szorultak rá a lopásra. Ez a sehonnan jött tetves banda a lekopírozott diplomamunkájukkal kifejezetten azért lovagolták meg a politikát, hogy lophassanak.

 23. 18. Observer

  „még a várható nemzetközi elszigetelődés hátrányait is nyögni fogjuk”

  A fene tudja…
  Ha szigetelés nélkül folyik kifelé a pénz a „jó vezetőkön” keresztül az jobb ?

  Nekem az az érzésem, hogy nem azon kellene egymás torkának esni, hogy melyik társaság miatt folyhat ki töb pénz, hanem hogy kik azok, akik a szivattyú másik végén ülnek…

 24. 24: Ne mond már, hogy most nem folyik kifele a pénz teljes gőzzel?
  A szocikhoz képest annyi a különbség, hogy akkor csak a hasznot vitték ki, most már a tőkét is mentik kifele ezerrel /már aki még nem tette meg – a bankok ezen már rég túl vannak/.

  Az adósságtörlesztés (pontosabban kamatfizetés) meg ment szépen itt is, ott is, csak Orbán a hülyeségével /szerinted szabadságharc 🙂 / még a refinanszírozást is megdrágította.

 25. 21.
  Értelek, de nem értek egyet. A rendszer rossz, és a saját érdekünkben meg kellene változtatni. Ha ehhez nem tud érdemben hozzájárulni a szóban forgó közgazdász, akkor nincs rá szükségünk, nyugodtan mehet Isten hírével.
  A Mercedes gyár meg csepp a tengerben…

  23.
  Igen, egy bankárnak nincs szüksége arra, hogy lopjon. A bankárnál a lopás benne van a munkaköri leírásban.

 26. 22. Ciki

  Róna szerintem egy vérbeli neoliberális üzletember.
  Sajnos a politikában csak akkor mutatja mindenki az igazi arcát, amikor már hatalomra került.
  Úgy tűnik, ő az egyedüli fajsúlyos figura az LMP-ben, de most nem meri elkötelezni magát.
  Hátulról tolja az LMP-t, és ha sikeres lesz, az élére áll.
  Ha bedől, akkor sajnálattal széttárja a kezét.

 27. 25 Observer

  Azért most a kifolyó pénz egy részét a multiktól és a bankoktól folyik el.
  És nem tudják mindet átháritani a lakosságra.

  Az meg hogy most a tőke is folyik az nem feltétlenül Orbán hibája. Akik megszokták a szivattyú másik végén, hogy a kölcsönök jó része visszafolyik, azokat nem érdekli, hogy most a kölcsönök visszafizetése kéne hogy történjen. Nekik kell az a pár ezer milliárd MINDENKÉPPEN… Ha Orbán eladja a családi ezüstöt, hogy csillapítsa a „fiúkat” akkor az a baj. Ha behúzza a kéziféket, akkor a fiúk morcosak lesznek és az a baj… És a leghangosabban azok visítoznak akik hozzászoktatták a fiúkat a szivattyú másik végén a megbízható pénzkiáramláshoz.

 28. 28.
  „Azért most a kifolyó pénz egy részét a multiktól és a bankoktól folyik el.
  És nem tudják mindet átháritani a lakosságra.”

  Remélem most viccelsz.

 29. 22.
  Teljesen egyetértve Veled csak annyit tennék hozzá; jó sok Róna Péter kellene(és kellett volna az elmúlt bő két évtizedben) a magyar vezető elitbe és teljesen máshogy állnánk.

  Attila

  Róna Péter nem itthon, a magyar politikai és gazdasági elitben szocializálódott. Úgyhogy ez a hátsószándék keresés(a levele tartalma mögött) nemhiszem hogy célravezető lenne.
  Nem mindenki gondolkodik jobb meg baloldalban. Van, aki egyszerűen objektív, mégha ezt sokaknak nehéz is elképzelni.

 30. 11: Ismerem az előadásaikat, a megalapozottság nem épp erősségük, dehát egy előadás alatt úgysincs lehetősége a hallgatóságnak ellenőrizni az állításaikat. Viszont belemagyarázásban verhetetlenek.
  Tudom, neked teljesen hiteles a Kassai Kódex, meg az Iszfaháni Kódex is (meg a hamis Trefort idézet), annak ellenére, hogy az eredetijüket soha senki nem látta.

 31. 31.

  Csak érdekességként* jelezném, hogy sem az eredeti gázkamrát, sem annak terveit nem látták az oroszok, mikor „helyreállították” a „németek által lerombolt” létesítményt Auschwitzban.

  *Nem kívánok áttérni erre a sokak számára érzékeny témára, csak mint példa jutott eszembe az információk hitelességére vonatkozóan.

 32. khm khm..Olvastam már napokkal ezelőtt ezt a levelet..Róna Pétert végül is tisztelem,mert hazudnék ha azt mondanám nem tisztelem..Egy tapasztalt sok mindent látott,és tudó ember..

  De hogy is mondjam hogy ki mondjam a szót,és megértsetek..
  Na most egy New Yorki banház élén volt ugyebár, DE neki is voltak felettesei….Ezzel azt akarom mondani,hogy azt kellett neki is csinálni amit a felettesei mondtak neki.Úgy is csinált,mert nem jutott volna oda ahol most van.Nyilván van mit a tejbe aprítania,ahogy mondod Tibor bá..De én még mindig azt mondom ,hogy Róna Péter csak Á-t mond,Bé-t nem..Mikor a bankház élén volt,mért nem segítette Magyarországot?Akár tettekkel,akár szóban.Nyugdíjba ment,és akkor ide jött sajt gyárazni,majd mondja mit és hogyan kellett volna csinálni..Meg nevezi a felelősöket..Hát ja kérem!Vannak felelősök,biztosan mindenért.De ő hol volt akkor? 😮
  Most mondja a mondókáját,mit kellet volna és hogyan..
  Miért nem volt itt?Mért New Yorkban volt?Mért nézte akkor nyugodtan szótlanul mit tesznek az országgal ?Állítólag ő már 2006-ban szólt a devizahitelezés miatt..Nem tudom, lehet..Senki nem hallotta ezek szerint..Vagy nem „lehetett” meghallani..Állítólag Ő sok mindent tud..Akkor most mit akar?Ha mondott Á-t,mondjon Bé-t.Ki mozgatja a szálakat?Biztosan tudja,hiszen ott volt,onnan jutott oda ahova..Szóval,nem értem..

 33. 33:
  Én is felemeltem a szavam a nyakló nélkül felvett hitelek ellen 2008-ban. Hallott rólam valaki? Aki hallott, az letagadja.

 34. 34!
  Te a másik oldalon szólottál,és nem voltál a new yorki bankház élén.. 🙂
  De ez a probléma,a mondókámnak csak egy része..
  Úgy általánosságban,összességében hol volt akkor anno Róna Péter?
  A vonalon túlról,mindenki kiabált,meg kiabál..De aki a pályán volt,az nem csinálhatott azt amit akart..

 35. 26. Inlakesh

  Csepp a tengerben, de én nem tudok mit kezdeni olyan közgazdászokkal, akik rébuszokban beszélnek. Róna konkrét példákon keresztül mondta el a véleményét, mondhatott volna más gyárat, beruházást, az elv a lényeg amit megfogalmazott. Részbe pont arra mutatva rá, hogy azért lenne mozgástér ebben a rossz rendszerben, ráadásul arra a fajta környezettudatos gondolkozásra, amit véleményem szerint Róna képviselt – legalábbis jobban mint mások -, legalább akkora szükség lenne, mint a pénzrendszer megváltoztatására.

  Egyik énem egyébként egyetért veled, de jelenleg az országban nincs olyan közgazdász aki másik pénzrendszerben gondolkozna. Egyedül Varga István és Lóránt Károly tesz tudtommal előremutató javaslatokat.

 36. 31. Avatar

  A Szántai, Pap előadások, már ha valóban ismered őket, akkor tudhatnád, hogy évek óta tartó előadássorozatok, amelyek egymásra épülnek… És az előadók, különösen Pap Gábor precízen kitér a forrásokra, még a szerzők neveit is lebetűzi, ha félreérthető. Általában több korabeli forrást is megnevez, sőt történeti kontextusba helyezi őket, az akkori ideológiákkal együtt.

  A régi kódexek hitelességét sokkal inkább határozzák meg politikai erővonalak mint más.

  A Trefort idézet eredetijét meg volt idő eltüntetni…
  (ez a gond az írott forrásokkal… eltüntetni meg hamisítani lehet őket… ezért muszáj egy tőlük független támpontot találni… legendák, józan ész, hasonlók.
  NAGYON sok ember tudományos exisztenciája függ tőle.
  De a valóság a finnugrizmust illetően csak csak kicsillan a hazugságok közül.

 37. 33. Melike

  „Állítólag ő már 2006-ban szólt a devizahitelezés miatt..Nem tudom, lehet..”

  Ha valóban nem tudott arról, hogy a devizahitelezés a bankok hizlalására történt akció volt, akkor „nem volt benne a pixisben”… Ezt azért kétlem.
  Szerintem nyilván tudta, mint ahogy Gyurcsányék is tudták, hogy nem lesz jó vége, csak öreg rókaként, bebiztosította magát egy-két utólag idézhető nyilatkozattal.

 38. 36.
  Egy jelenlegi pénzrendszerben gondolkodó közgazdász környezettudatos? És nincs véletlenül tudathasadásos skizofréniája? Ez a két dolog üti egymást! A jelenlegi pénzrendszer által generált gazdasági növekedési kényszer szoros ellentétben áll a környezettudatossággal. Ezek után mégis miként lehet hiteles?
  Továbbra is azt mondom, hogy efféle emberekre nincs szükség az ország élén.

 39. 38!
  Nem tudom Attila.Az biztos.Ha felkérnék valamilyen posztra,egészen biztos nem vállalná el,mert tudja hogy ott azt kellene csinálnia amiről most beszél..Lehetősége lenne akkor megmutatni,mit is kellene és hogyan csinálni..És azt nem lehet,mert nem engedik úgysem..Így hát a partvonalról kell kiabálni..Szóval azt nem tudom tudja-e mi folyik itt ,vagy nem tudja?Mert olyan naívan tudja elmondani mit kellene csinálni..Itt vannak ellenérdekek meg ellen tábor is a világon…
  (Ő maga magyarázta el a Rotschild gazdasági hálózat elméletét…)

  Megcsinálta a sajtgyárat..Rendben..Azt mondja így kellene valahogy Magyarországot elképzelni,ha sok ilyesmi magán üzemecske lenne..Ez nem rossz elképzelés,csak hogy amit neki engedtek,azt Lucerna Jóskának nem engedik..

 40. Szóval én nagyon tisztelem Róna Pétert,mert egy nagy tudású nagy tapasztalattal rendelkező ember,csak sok mindent nem értek..Erről van szó..

 41. 36 Tücsök

  „de jelenleg az országban nincs olyan közgazdász aki másik pénzrendszerben gondolkozna.”

  A világban sem sok, és szerintem nem is kellene hogy legyen. Mindaddig amíg „pénzrendszerben” gondolkodunk, nagy változások nem várhatóak. Alapjában kellene valami másban gondolkodni. Nehezen tudnék nevet adni annak amire gondolok, de legyen életminőség-rendszer a neve. Elég béna név de most csak erre tellett. Ha egy ember kiemelkedően hasznos a társadalom számára, akkor legyen lehetősége bármit megszereznie, amit (önmaga és maximum a családja) el tud fogyasztani, igénybe tud venni. Egyen amennyit csak bír, legyen tizenhárom csaja, ha bírja a farka, legyen olyan autója amilyenről csak álmodik, de csak egy, mert segge is csak egy van amivel beleüljön. Utazzon oda ahova csak akar( és ami az idejébe belefér). És pont ! Ma ez nem így van. Akinek hasznosságát a társadalom (kényszerből a pénz közvetítésével) elfogadja, annak lehet ezer csaja holott a farka egyet sem bír táplálni, ehet ezer kiló libamájat, holott tulajdonképpen nem is szereti, állhat a garázsában huszonöt Ferrari, pedig jogsija sincs. Ezen kell változtatni! Ne lehessen senkinek nagyobb vagyona annál amit a saját élete elbír…… És akkor mi van a vállalatokkal ? Abban is emberek a tulajdonosok. Ez egy mérhető tömeg, mérhető paraméterekkel. Lehessen a cég akármekkora, de a kivehető rész ne haladhassa meg a társadalom által tolerálható mértéket. Ne pénz alapú, hanem teljesítmény alapú legyen az elosztás. Az esély erre persze jelenleg ~0 +/- 0,1%, de azért jó lenne valami ilyesmin is dolgozni.

 42. 42: „Ne lehessen senkinek nagyobb vagyona annál amit a saját élete elbír……”
  Valami ilyesmit tanultunk annak idején a kommunizmusról 🙂

 43. 42!
  „Ne lehessen senkinek nagyobb vagyona annál amit a saját élete elbír…… ”
  Én ezt értem.De akkor mi van az örökséggel?És ki dönti el hogy az én életem mit bír?
  Egy nagyobb értékű örökséggel mi van?El fogják venni tőlem mert nem bírom el?.. 😮

  De tényleg ..Úgyis azon dolgoznak már a „szakemberek” hogy ne is legyen olyan hogy örökség,sőt tulajdon sem kell…. 🙂

 44. 39. Inlakesh

  A gazdasági növekedés sokféle természetű lehet, nem feltétlenül jelenti azt, hogy erdőket kell kiradírozni az érdekében. Ha például megújuló erőforrásokba vagy kutatás-fejlesztésbe fektetünk, akkor az gazdasági növekedést eredményez, miképp az is, ha idehaza magas hozzáadott értékű termékeket gyárt a mezőgazdaság, lefedve a termelés teljes vertikumát. Ugyanakkor a felsoroltak egyben környezettudatosságot is jelentenek. Nincs itt ellentmondás. De nem véletlenül tettem hozzá: képviselte, méghozzá jobban mint mások. Miért ne léphetnénk csak egy kicsivel egészségesebb rendszerbe? Idehaza már egyáltalán nincs gazdasági növekedés, méghozzá nagyon régóta, mégsem élünk környezettudatosan. Nem inkább itt van ellentmondás?

 45. Én nem látom ennek a hatalmas jelentőségét, tényleg csak a „politikabuzik” izgulnak fel erre a hírre. Szerintem a magyar politikában (is) csak az lehet sikeres, aki éveken át a napi szardobálásban felküzdi magát. Róna egy outsider, ráadásul bankár, nem épp nyerő kombináció. (mit dumál bele faktor + a bankárok nem népszerűek amúgy sem)

 46. 39:
  Rákosi ült néhány évet Horthy alatt. Bizonyára nem volt oda a Horthy rendszerért, és szívből utálta az „úri osztályt”. Ennek ellenére hatalomra jutása után minden ludovikás, horthysta tisztet meghagyott a helyén, ha nem követett el háborús bűnt. És Ezen főtisztek segítségével lázas tempóban megkezdte a munkás-paraszt ifjakból verbuvált tiszti iskolások képzését. Ahogy kijöttek az első tisztek, a régieket azonnal kirúgta. Ellentétben veled, Rákosi nem érzelemből döntött, hanem ésszel.

 47. Wiki:
  Róna Péter
  „2008-ban az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) valamint az EU-val való hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a második Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadója volt.”

  Most akkor miről is beszélünk?

  Fel kellene már ébredni… még hogy ő szólt 2006-ban…

 48. Amiről álmodoztok, azt úgy hívják, hogy utópia, és sok ezer éves múltja van. Mind a mai napig semmi se valósult meg belőle. Utoljára Marx szarta össze magát az erőlködéstől. Ennek ellenére megvalósítás közben előbújt…. na mi?….. az emberi természet és mindent elbaszott. Erre mondták a régiek, hogy szép-szép a kommunizmus elméletben, de a gyakorlatban nem működik. Miért? ….KÓRUS: Az emberi természet miatt 😀

 49. 49.

  Állítólag Marx anyja mondta, Karl sokat ír a tőkéről, gyűjthetne is már egy kicsit…

 50. 42. Technomuzsik

  „Ne pénz alapú, hanem teljesítmény alapú legyen az elosztás.”

  Én inkább úgy mondanám, hogy ne lehessen teljesítmény nélkül jövedelemre szert tenni, ami ugyanakkor nem zárja ki a pénz használatát. Pénzből pénzt előállítani nem túl természetes, mint ahogyan ezt már Arisztotelész is megfogalmazta. Részben ezért is lennék kicsit óvatos a nagy várakozásokkal.:d

 51. 43 Observer

  „Valami ilyesmit tanultunk annak idején a kommunizmusról ”

  Így van ! Nem látom bizonyítottnak, hogy az elképzelés hibás volt. Nem voltunk még felkészülve rá. A kivitelezést elcsesztük.
  Ma már megvan az a technológia ami az elosztást (a mai szabadságjogok fogalmát korlátozva) meg tudná oldani.

  44 Melike

  „Egy nagyobb értékű örökséggel mi van? El fogják venni tőlem mert nem bírom el?”

  Pontosan. Mindenki aki ide születik, teremtse meg saját tehetsége szerint a világát. Nem kell az ősök örökségére apellálni. Én saját lányommal már tisztáztam, hogy amit tőlem kapott az csak a nevelés remélem pozitív eredményű folyamata. Tőlem, csak egy halom számára értéktelen tárgyat örökölhet (ha a végrehajtók nem elég ügyesek) amit max. a MÉH telepre vihet. Ő már most olyan körülményeket teremtett maga körül, amit én soha nem fogok elérni. Vagyis a dolog működőképes. Nem vagyont, hanem a vagyon megszerzésének képességét kell továbbörökítenünk.

 52. 52!
  Nem a vagyon megtartásának képességét akartál mondani?..
  Az sem semmi.. 🙂

  Szóval akkor mindenki csak annyi jövedelmet kaphasson,amiből nem tud vagyont felépíteni..Ez már elkezdődött.. 😉

 53. 18: Observer:

  „Nem lesz könnyű döntés, hogy Orbán és tolvaj bandája, vagy Bajnai és tolvaj bandája okozza-e a nagyobb kárt.”

  Ott a pont – végre egy elfogulatlan vélemény. + 1.

 54. 34: Tibor bá:

  „Én is felemeltem a szavam a nyakló nélkül felvett hitelek ellen 2008-ban. Hallott rólam valaki? Aki hallott, az letagadja.”

  Én olvastam a véleményedet meg az ellened szólókét is annak idején az Asztallapban, és 100%-ig egyetértettem veled. Azt már utólag sajnálom, hogy nem írtam én is be, hogy pártoljalak annak idején. Az érveid 100%-ig megalapozottak voltak, és hát ugye a puding próbája az evés… az idő maximálisan téged igazolt.

 55. 53 Melike

  „Szóval akkor mindenki csak annyi jövedelmet kaphasson,amiből nem tud vagyont felépíteni ”

  Ha a vagyon alatt azokat a javakat értjük , aminek birtoklásával saját életedet teljesnek tudod érezni, akkor lehet „vagyonod”. Ez azoknak a dolgoknak az összessége ami alapján te elégedett polgára vagy (lehetsz) a világnak. Ha ez ennél több (Minek?) akkor…Így van ! – Senki se halmozhasson (felesleges) vagyont !

 56. 54:
  Köszi jancsika, de tudod az ember szereti magát szuperlatívuszokban kifejezni, ha önmagáról van szó. Azért volt, aki nekem adott igazat, persze főleg magánban 🙂

 57. 56!
  Én értelek Technomuzsik…De ki dönti el, mi vagy mennyi a felesleges?..És mikor vagyok egyáltalán elégedett?. 😮
  A 49-ben Tibor bának van már megint igaza..

 58. 45.
  Gazdasági növekedés akkor következik be, ha növekszik az eladott termékek, ill. szolgáltatások mennyisége. A termelés pedig automatikusan környezetszennyezéssel jár. Ez akkor is igaz, ha mondjuk szélerőmű telepet építesz a sztyeppén. Már maga a megépítés is iszonyatosan környezetpusztító, hisz egy rakás nyersanyagra és energiára van szükség. És hiába termeli utána környezetvédő módon az energiát, ha azt mind egy szálig elpazaroljuk elektromos autóra, tévére, internetre, egyszóval a saját kényelmünk kiszolgálására.
  Ez a téma kicsit olyan, mint a környezettudatos autózásé. Sokan mondogatják, hogy a hibrid autó milyen jó, meg környezetkímélő stb. Én meg azt mondom: ha a környezetet akarod védeni, akkor járj gyalog!
  Egyébként meg nem állítottam, hogy a gazdasági visszaesés automatikusan környezettudatos életet is jelent.

 59. 58 Melike
  „Én értelek Technomuzsik…De ki dönti el, mi vagy mennyi a felesleges?..És mikor vagyok egyáltalán elégedett?”

  Magadnak kell eldöntened, mikor vagy elégedett. Ha Te „kiemelt” ember vagy mert tudsz valamit amit mások értékelnek, akkor a lehetőségeid korlátlanok. A korlát mindössze az életed. Elmehetsz a Tescoba venni 50 Kg libamájat, de mikor rád rohad, és utálni fogod a szagát, legközelebb nem fogsz, csak 20 dekát venni, mert nem vagy hülye. Vagyis Te magad kell eldöntsd mi a felesleges. Ha az embert a szerzés (látszólagos)kényszere hülyeségekre kényszeríti, hülyén dönt, de ha az élet normális viteléhez nem kell harácsolni, szerintem mindenki belátja önnön fizikai határait. Ha nem vagy kiemelkedő ember, akkor a kredited valami csökkentett százalék. Ettől nyilván boldogtalanabb vagy a kiemelkedőknél. Két lehetőséged van, vagy elfogadod a helyzetet, hogy „kis foci, kis pénz”, vagy megpróbálsz felkerülni a kiemelt rétegbe. Én mondjuk, bevallom, beérném a kényelmesebb kevesebbel. Mert nekem jó, hogy itt ülhetek napi három órát a gép előtt, és olvashatom nálam okosabb emberek írásait. Izmozhatnék azon, hogy engem gondoljatok a blog legpengébb elméjének, de nyilván ez reménytelen küzdelem lenne. Belátom, hogy nem én vagyok itt a legjobb, de ettől még érezhetem magam jól ! Azt sem gondolom, hogy én vagyok a legnagyobb farkú néger, mégis örömöm lelem a sexben. 🙂

 60. 60!
  Technomuzsik!
  Haverok vagyunk,és kedvellek..De őszinte leszek veled..Hogy is mondjam..Számomra Te feladtad a harcot..Neked jó,jól érzed magad..Ez a legfontosabb.De számomra Te feladtad ..
  Én küzdök,vagyis küzdünk a férjemmel,mi tartjuk fent pontosan ezt a rothadt rendszert,de ez ez életem..Erről szól,és én küzdök.Fizetek mindenemet,ápolom az öregjeimet,tanulgatok,a gyerekemet püfölöm hogy haladjon,és ha kell elő fogom teremteni neki a tandíjat ,bármi is legyen az ára ,közbe befőzök ,meg spájzolok is,építkezem,javítgatok,figyelek….És lehet hogy még 6 új autót veszek majd,ha bele is fogok pusztulni.Fizetem a fizetni valóimat..Megtehetném hogy eladok mindenemet és oda költözök melléd..De ez számomra azt jelentené hogy feladtam..Ezt soha nem teszem meg,még szuszogok..Fen tartom ezt a fen tarthatatlan rendszert,mert nekem meg ez az életem.Küzdés..Ez ad erőt..Meg tudom csinálni..

  „megpróbálsz felkerülni a kiemelt rétegbe.”
  Illúzió,de nem rossz gondolat..

 61. 61 Melike

  Jól látod! Valóban feladtam, és ez valahol felszabadít, valahol meg rettenet. Kívülálló lettem. Nézem ahogy aggódtok, küzdötök, …én meg csak nézelődöm…mosolygok… és ahogy írtad, jól érzem magam. Jól is meg, nem is! Jó mert rettenthetetlenné teszi az embert. Azt mondom magamnak : Valahol belül meghaltam, és minden ami ezután következik az már jutalomjáték. Rossz mert emberek között élek akik rám élő emberként néznek, és elvárják tőlem az élet jeleit. Néha ez nehezemre esik……de igyekszem megfelelni. Nehéz ebből a helyzetből kimászni. Leginkább azt várom, hogy sorsom eljusson az abszolut reménytelen nulla szintre…… Miért is?….. Mert, a jelenlegi létem hordoz még valami reményt…és ez csalóka ! Ha már leérek a dolgok aljára, akkor mondhatom, hogy innen már csak felfelé vezet az út. Annak van értelme! Akkor gondolom, seggbe tudom majd rúgni magamat ….Mozdulj Géza !!!!

 62. 59. Inlakesh

  Akkor ha jól értem, sem a pénzrendszer tekintetében, sem a fenntarthatóság összes egyéb területén nem keresel kompromisszumot. Ez összességében számomra is elfogadható álláspont.

 63. 63.
  Igen, jól érted. Vannak olyan kiemelt jelentőségű területei a gazdaságnak és államigazgatásnak, melyben nem lehet kompromisszumot kötni, mert azzal csak még jobban aláteszünk magunknak és a fennálló káros mechanizmusok életbentartását szolgáljuk.

 64. 27. Attila.
  Az elejével egyetértek, a második részével nem. Róna nem az a taktikázós típus! Azt hiszem ez egyértelmű, koránál fogva sem. Más kérdés, mi itt megszoktuk, aki politikával foglalkozik, azt minden esetben valami hátsó szándék vezérli. De ez a mi hibánk és nem az övé.
  Egyébként, az elmúlt 22 évben nem volt politikus, akit az ATV, az EchoTV, „jobboldal”, „baloldal” egyformán elfogad. Nem véletlen, hogy Bajnainál beállt az aprófosás!
  Talán el lehetne indulni ezen a vonalon, hátha lenne valami eredmény és változna valamicskét ez a szartenger.

  Igen, Róna 2006-ban és előtte is, felemelte a szavát a frank hitel ellen. Más kérdés, senki nem hallgatott rá. Miért is hallgattak volna, egy politikán kívüli valakire. Most, hogy az orra alá dörzsöli Járainak, Királynak, Simornak, Gyurcsánynak, Bajnainak, ezek vérig sértődenek, mintha semmi közük nem volna hozzá.
  Egyébként Bajnai felé volt egy ici-pici szimpátiám ezidáig, de ezzel a húzásával eljátszotta. Ő is csak ugyan olyan takonygerinc, mint a többi, most regnálók. Ő sem vállalja fel a régebbi rossz döntéseit.

  38. “Állítólag ő már 2006-ban szólt a devizahitelezés miatt..Nem tudom, lehet..”
  A vidik tanúskodnak róla!

  36 Tücsök
  “de jelenleg az országban nincs olyan közgazdász aki másik pénzrendszerben gondolkozna.”
  De vannak, nem is kevesen!
  PL: http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=d89435eb4
  Igaz, egy kicsit már régi, plusz még Drábik és még sokan mások. Egyébként Vezér-Szörényi Lászlóék indítottak is egy alternatív pénzt, nem tudom most hol tart a dolog.
  És ez is egyfajta másodlagos pénz,: http://www.suska.hu/?
  Tudom, ezek kicsit nyögve nyelős próbálkozások, de ezt nem is lehet egyik napról a másikra megoldani.

  A jelenlegi pénzrendszer megváltoztatásához csak akarat kellene, ha lenne olyan tökös politikus gárda amely fel merné vállalni.
  1. A pénz visszaminősíteni annak, aminek eredetileg kitalálták, CSEREESZKÖZNEK!
  2. Megszüntetni a résztartalékos bankrendszert, illetve a tartalékot 100%-ra emelni!
  3. A pénzintézeteket ugyan olyan vállalkozásoknak tekinteni, mint bármely más vállalkozást!
  4. Itthon, a forint mellé bevezetni mielőbb egy másodlagos pénzt!
  Ennyi!
  Nem egy nagy dolog, akár most is kivitelezhető lenne, ha Orbánék nem lennének ellenérdekeltek.

 65. 61. Melike

  Nem gondolod, hogy EZT a világot el kellene engedni, és hagyni hogy összeomoljon, és még a mi életünkben elkezdhetnénk egy JOBBAT építeni?
  Ha már most az elviselhetetlenség határán van, akkor mi vár a gyerekeinkre ?
  Megtanítjuk őket lőni és késsel bánni? EZ a legtöbb amit tehetünk?
  Technomuzsik legalább már nem építi tovább.

 66. 66:
  Szabadulj meg az ösztöneidtől, és kérdezd meg magadtól: Egy ennyire eltorzult társadalomban mi a francért hozol ekkora anyagi és egyéb áldozatot a gyerekeidért? Totálisan feláldozod a saját életedet és mit fogsz érte kapni? Majd megtudod néhány év múlva.

 67. 62.

  Ezzel én is hasonlóan vagyok. Nincs igazán értelme semminek, ha pár év múlva valószínűleg úgyis éhen halok.
  Egy globális atomháború viszont hamar véget vetne mindennek, az emberiség ezzel járna a legjobban. Távol áll tőlem a szuicid viselkedés, viszont, ha vihetnék magammal mindenkit, abba már benne lennék! 😀

 68. 66!
  Attila nagyon rafinált vagy.Elmentél hogy építsd az életedet..Egyet is értek veled..(Bár én inkább itthon építem)De akkor a másikat miről akarod lebeszélni?Menjek a Bodrog hídra és ugorjak bele?És ha most azt mondom nem csinálom tovább,akkor ha hétvégén haza jön a gyerekem mit mondjak neki?És milyen példát fog látni akkor maga előtt?Az életem elöl nem menekülhetek el..Ha apjok haza jön mit mondjak neki?Apjok ne menj vissza, menjünk ki a jurtába lakni..
  Addig nem akarok nyomorult lenni míg nem muszáj..Elég lesz akkor ha rákerül a sor..Minden eshetőségre fel vagyok készülve..De addig is sok dolgom van még..
  Azért dolgozunk össze MI család,hogy a gyerekemre a lehető legkésőbb kerüljön sor.Tolom felfelé..
  Mit fogok érte kapni?50 évesen elmegyek Honoluluba,ahogy a KFT meg énekelte annak idején.. 😉
  68!
  Nem szeretem az ilyen viselkedést..

 69. 69: Azért van némi bája annak, hogy Franciaországban élő magyarként fikázza valaki a globalizációt meg a multikultit… 🙂

 70. 69. Melike

  Szerintem nem igaz, hogy nincs választás.
  Attól, hogy külföldön élek, nem biztos, hogy nem ugyanezek a problémák néznek rám. Talán kicsit későb, de akkor durvábban ide is eljut…

  Kiégett autóroncsok mellett viszem a gyerekeket iskolába . Szinte minden héten van egy új…
  EZT a rendszert nem akarom tovább éltetni.

  Mindenki érzi, hogy a helyzet tarthatatlan, de a többségne se bátorsága se ötlete a közeljövőt illetően. Igaz, én is közéjük tartozom, de úgy érzem, hogy minél hamarabb esünk túl a „váltáson” annél kevésbé lesz drasztikus.
  Amikor eljön az idő, hogy a mi feladatunk legyen a többieknek a krokodil elé lökdösése, biztosak lehetünk benne, hogy már azok is gyúrnak, akik minket fognak odalökni.

  Együtt még vagyunk olyan erősek, hogy legyőzzük a krokodikt.
  De ha az „etetés” elkezdődik, akkor az esélyek rohamosan csökkennek.

 71. 65. Ciki
  Számomra Drábik nem hiteles. Láttam tőle néhány évvel ezelőtt egy nagyon ocsmány videót, ahol úgy viselkedett mint egy igazi bolond. Nem fogom kikeresni azt a videót, mert gyomorforgató volt, csak pár percet tudtam belőle kibírni. Ha volt egy kis eszük, akkor már amúgy is levették.

  Vezér Szörényiről pedig nem lehet tudni semmit, én legalábbis nem találtam tőle egyetlen tanulmányt, elemzést, csupán pár youtube videót, ami nem győzött meg a szakértelméről, sőt, inkább butácskának tűnt.

  Az én logikám szerint összeférhetetlen az, hogy valaki a Deutsche Bank tanácsadója 5 éven át, az önéletrajza szerint pedig „mostanság a német kormány bankjának tanácsadója”, ugyanakkor az euró bedöntéséről, a szokásos háttérhatalmi összeesküvésről, alternatív pénzrendszerről is beszél. Ha beütöm a német keresőbe a nevét, akkor nem dob ki semmit róla a google. Nem furcsa ez az egész egy kicsit?

 72. 72. Tücsöktávlat

  A helyzet az, hogy Drábik nem véleményt mond, hanem általában jól alátámasztott, forrásokkal dokumentált tényeket.
  A stílusa borzasztó, nem tud egy elkezdett mondatot befejezni, de ez nem jelenti azt, hogy amit mond az nem úgy van.

  A helyi pénz ötletet Svájcból vették.
  Ott jól működik.

 73. 71!
  Az a lényeg Attila,biztassuk magunkat és egymást,majd fogjuk egymás kezét,úgy ugrunk egyszerre a krokodil szájába.. 😉

 74. 69. Melike!
  Ne hagyd magad és soha ne add föl! Főleg, ne hallgass a huhogókra! 😀
  Nem tudom mennyi idős vagy, de ha ötven évesen visszanézel, rá fogsz jönni, egyetlen dolog volt amiért érdemes küszködni, küzdeni, az a gyerekek, a család!!!
  Az összes többi csak lepkefing. 🙂
  Tibor bát sajnálom, neki nem jött össze, de ezért csak magát okolhatja. Ilyenkor az ember hajlamos mindig valami „külső” körülményre hivatkozni, mi miatt romlott el a kapcsolat, de ez csak önámítás, a probléma mi vagyunk.
  Szerencsére még fiatalon rájöttem, szülő-gyerek kapcsolatban a hibákért MINDIG (!) a szülő a felelős! A gyerek az olyan, egy rossz példával élve, mint egy akkumulátor. Tőlünk függ, mivel töltjük föl. Ha szeretettel, jósággal, önzetlenséggel, akkor azt kapjuk vissza, ha kétszínűséggel, nemtörődömséggel, sunyisággal, akkor azt.
  Tudom, ez egy nagyon kegyetlen dolog, ha valamit elcsesztünk, elcsesztünk, az már lehet, hogy nem, vagy csak hatalmas kínszenvedéssel hozható helyre.
  De a lényeg, SOHA NE ADD FÖL!!!

 75. 74. „Az a lényeg Attila,biztassuk magunkat és egymást,majd fogjuk egymás kezét,úgy ugrunk egyszerre a krokodil szájába..”
  Így is lehet, de én inkább azt mondom, ugorjon aki hülye! 😀
  Inkább megvárom, hogy jóllakjon hülyékkel.
  Telehassal a kroki is nagyon szelíd tud lenni. 😀 😀 😀

 76. 72. Tücsöktávlat.
  73. Attilával egyetértve, itt a lényeg.

 77. 73. Attila (PV) 77. Ciki

  Nem a helyi pénzzel van gondom, bár nem tartom valódi megoldásnak.

  Drábik bolond, és ez valóban dokumentálva van. Ha akarjátok kikeresem azt a videót, de csak akkor, ha végignézitek, és elmondjátok róla a véleményeteket. Kellemetlen helyzetbe kerülnétek, nem ajánlom. Na, áll az alku?

 78. 76. Ciki

  A hülyék se ugranak…
  Őket is lökdösni kell.
  De mindenki sorra kerül… a krokodil az utolsóval sem egyezkedik.

  De ha együtt ugrunk, akkor a krokodil torkán lehet akadni…

 79. 75!
  „Ne hagyd magad és soha ne add föl! Főleg, ne hallgass a huhogókra!
  Nem tudom mennyi idős vagy, de ha ötven évesen visszanézel, rá fogsz jönni, egyetlen dolog volt amiért érdemes küszködni, küzdeni, az a gyerekek, a család!!!”

  Főleg ha az úgy fog kinézni és úgy fog alakulni ahogy én szeretném..

  „Tibor bát sajnálom, neki nem jött össze, de ezért csak magát okolhatja”
  Szeretném ha ilyet nem írnál,mert ez egyszerűen nem igaz..Mindenki követ el hibákat,én is Te is,de egyszerűen egy emberre ráhúzni ,rámondani hogy mindenért ő a felelős egy személyben a családban,azért az nem igaz..
  72!
  Lehet hogy pont azért tud dolgokat,mert a Deutsche Banknál dolgozik,és bele lát a dolgokba…Honnan tudod mi újság van?
  79!
  Látod Attila?!Hátha mi fennakadunk.. 🙂

 80. 79. Attila.
  Hát, jómagam nem vagyok egy ugrálós fajta. Okosabbnak tartom elkerülni és megszervezni az életünket nélküle!
  Ha belemész az ugrálásba, akkor ő nyer mindenképp!

  Egyébként, ez egy jó analógia, a kroki addig nől, míg megkapja a szükséges kajamennyiséget, ha nincs kaja éhenpusztul.

 81. 80. Melike, csak erre a gondolatsorra reagáltam!
  „Szabadulj meg az ösztöneidtől, és kérdezd meg magadtól: Egy ennyire eltorzult társadalomban mi a francért hozol ekkora anyagi és egyéb áldozatot a gyerekeidért? Totálisan feláldozod a saját életedet és mit fogsz érte kapni? Majd megtudod néhány év múlva.”
  És ez így szörnyű!

  „Főleg ha az úgy fog kinézni és úgy fog alakulni ahogy én szeretném..”
  Ez csak rajtad áll, (és a párodon) természetesen, ha valami irreális álmokat dédelgetsz, akkor más lesz a kifejlet.
  Mondok egy, sokak által elcsépelt, banálisnak mondott, örök igazságot, ez pedig a FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETET!
  Ha ezt tudod közvetíteni a gyerkőcök felé, akkor már nagy baj nem lesz, nem lehet!
  És a jutalmad is meg lesz később érte.

 82. 82:
  Én ugyanezt az elvet vallottam évtizedeken keresztül. Kibaszott családcentrikus voltam, mindent a gyerekeimért tettem. De valamit kihagysz a számításból. A gyerekeimet nem csak én neveltem. Egy gyerekre, emberre sok minden hat. Például a fogyasztói társadalom, ahol pénzért minden van. Amiből az következik, hogy pénzt kell szerezni minden áron. Ezt el tudnám fogadni:

  „Tibor bát sajnálom, neki nem jött össze, de ezért csak magát okolhatja”

  Ha a korosztályomban én lennék az egyetlen „pórul járt” apa, de ezrével vagyunk, és már a következő generáció is kezd ráfázni.

 83. 82!
  Ciki!
  Az egész élet szörnyűségek sorozata..

  „FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETET!”
  hm..Az önfeláldozásnak is van határa…Azért azt tudom..Feltételek nélkül én sem teszek azért meg mindent a gyerekemnek.Meg lehet tőle kérdezni hányszor nyitottam ki az erkély ajtót,ha nem tetszik neki akkor nyugodtan ugorhat..Az élet nem habos torta..És ha szembe kerül egy nehézséggel az életben?Öngyilkos lesz?
  Mi meg vagyunk egyezve.Megcsinálok neki dolgokat ,de cserébe én is elvárok dolgokat..Volt olyan hogy úgy össze különböztünk hogy 2 hétig nem adtam neki enni..(Az a baj hogy egyforma a természetünk)azt evett amit talált.Nehéz volt néznem,de meg kellett csinálnom..Egyszer történt hogy valamit kértem tőle csinálja meg.A laptopja előtt ült,és azt mondta nekem hogy NEM..Én meg fogtam a laptopját és kihajítottam az erkélyről..Azóta nem mondja nekem ha kérek valamit hogy nem..
  Adok én neki feltétel nélküli szeretetet.Azt csinálja amit mondok neki,mert különben neki annyi..
  Mondta nekem az angol tanárja hogy ne telepedjek a gyerekre mert nem fog megnősülni..Ne akarjam én irányítani,ne akarjak megmondani neki mindent..Nem telepedek,de nem csinálhatja azt ami akar..Fogja fel hogy mindennek súlya van az életben,és nem lehet hibázni..Minden mozzanatát figyelem és irányítom..
  84!
  Egy gyerekre sok minden hat.Az biztos.De leginkább én.Mert mindent megbeszélünk,és ha azt mondom NEM,akkor az úgy is van..Nincs cigaretta ,nincs kóla,nincs disco,nincs szénsavas üdítő ital,energia ital meg pláne nincs,Meki egy héten csak egyszer,telefon 3 ezer forint egy hónapban….És már meg is szokta.. Ő nem megy discoba,mert a tulajdonosnak van pénze nélküle is.Nem is engedném..(Vonattal meg busszal nem jár,mert az koszos..Autót nem akar megtanulni vezetni,azt mondja neki sofőrje lesz.. 🙂 Most én vagyok az )
  Viszont cserébe itthon meg van mindenünk..
  Ezen és ezért dolgozom..Megmondtam neki,hülye gyereket nem nevelek..

 84. 84. Tibor bá, általában, úgy 90%-ban egyetértek veled, de ebben nem.
  Egy saját példa:
  Mikor fiam kicsi volt, árgus szemmel figyeltem másokat, főleg a családban, ki, hogyan oldja meg a csemetéjével a kapcsolatát. Mikor a téma szóba került, (és ez így igaz, mint írod) legtöbb apa azon a summás véleményen volt, hogy apa-fiú kapcsolat nem lehet jó. A tények legtöbb esetben a tények igazolni is látszottak e véleményt.
  Erre csak annyit mondtam, ha a kapcsolatom a fiammal ilyen lesz, tökömbe szúrom a bicskát! Erre kinevettek, „majd megtudod”!
  Nem tudtam meg. Kapcsolatunk kifogástalan, szeretünk együtt lenni és ezt látom rajta is. A fiam, már túl a harminc ötön, inkább a nyelvét harapná el, minthogy csak egy rossz szóval, vagy tettel megbántson. Még csak a hangját sem emelte fel soha velem szembe. Ez nálunk így volt természetes, én sem szidtam, vagy kiabáltam vele soha.
  Azért mondom, „mint adsz úgy kapsz”!

  Ami még hab a tortán, mivel már van két unokám, mindkettő fiú, látom, viszik tovább a „trendet” és ezek szerint ők is kivételek lesznek az „átlag” alól!
  Vagy lehet, csak ritka kivétel az enyém, de én azt sem bánom! 🙂

 85. 86!
  Értem Ciki, szerencséd is van,és örülök neki ha ilyet olvasok amit most leírtál..

 86. 84. Tiborbá

  Azt hiszem, és a te generációd hibáiból próbálok tanulni.
  A gyors fejlődés, a csillogó gépek, a konzerv, az agyonvegyszerezett de hatalmas termésátlag per hektár megbolondította az embereket, a városiakat jobban mint vidéken.
  A feleségem szülei még mindig büszkébben tesznek ki egy üzletben vásárolt szépen csomagolt süteményt, mint a saját sütésűt… Pedig mindenki egyetért abban hogy a házi finomabb.
  Ez volt a korszak amikor a szoptatás elkezdett snassz lenni, lehetett a gyereket a bölcsibe vágni pár hónapos kortól…
  És a tömegek csillogó szemmel rohantak ezen az úton.

  Én is tápon nőttem fel, de édesanyám 10 éves koromig otthon volt… Apám hordta haza a pénzt… nem sokat, mert azt mondta, hogy szeret jól aludni. Anyám néha morgott, de azóta hálás hogy így volt. Igaz, sose volt saját lakásunk. De sok kellemes időt töltöttünk együtt, és olyan család voltunk, amit bátran kivánok bárkinek.

  Én ezt próbálom visszaadni az én gyerekeimnek.
  Ahogy Tiborbá mondta, a fogyasztói társadalom keményen beleszól a nevelésbe. Én ezt már felkészülten vátam. TV nuku, és az elénk kerülő reklámok alapos analízise… A gyerekeim már 3 évesen ki voltak oktatva marketingből, és tudták, hogy milyen trükköket használnak a reklámok.
  A napokban szervezek a helyi ovodának egy „shopping” túrát a helyi szupermarketbe, marketing oktatással. Ha siker lesz, akkor az iskolának is.

  Itthoni munkát kerestem, ehhez évekig építgettem a lehetőséget, hogy elmagyarázhassam a lurkóknak, hogy az iskola mit mért tanít, hogy hogyan kell kritikusan, de nyitottan kommunikálni a környezettel.

  Nem feltétlenül Tiborbá felé kritika, de sok „modern” apa, akiknek esetleg modelljük sem volt, szivesebben „dolgozza halálra” magát, mint vesz részt a gyereknevelés kényelmetlenebb részeiben, hallgatja a baby-bluesos anyák sirámait meg hasonlók.
  Amikor az apa csak a pénzt hordja haza, akkor az a gyerekben is úgy marad meg, leginkább mint pénzforrás. Tehát később sem illik csodálkozni. Persze bele lehet menni abba is, hogy akkor kinek a felelőssége annak a generációnak a kitermelése, aki a saját apját se nézi sokba ?

 87. 85. Melike.
  „hm..Az önfeláldozásnak is van határa…Azért azt tudom..Feltételek nélkül én sem teszek azért meg mindent a gyerekemnek.”
  Valamit félre értettél, a feltétel nélküli az nem majom szeretet!
  A természetes, hogy rengeteg dolgot meg kell követelni, el kell várni a gyerektől, sőt, de mindezt úgy, hogy szeretetedben ne legyen kétsége.
  Sok szülő keveri a két dolgot.
  A másik, azt még az elején sikerült elérnem a nejemnél is, ha valamit akar a gyerektől, tegye mindig oda azt a picike szót. hogy „légyszi”, vagy „légyszíves”.
  Nem nagy dolog, de hatékony.

 88. 89!
  Az biztos Ciki,hogy én örültem volna ha ilyen apám lett volna mint Tibor bá..De hát a szülőket nem választhatjuk meg..
  (Majd szól Inlakesh hogy dehogynem,mert mielőtt leszülettem megválasztottam őket.. 🙂 )

 89. 83. Attila (PV)

  Kikerestem azt a videót, de úgy tűnik fennakad a link. Na mindegy, majd gondolom megjelenik, ha Tibor bá megkapja valahol a virtuális térben.:) Ha ez a hozzászólásom megjelenik, akkor ez minden bizonnyal így van.

 90. 92 Tücsöktávlat

  Keress rá a guglin a „A magánhatalom rabszolgái”-ra
  Azt hiszem, az első találat, az emberiseg.hun…
  Megéri azt a 20 percet.

 91. 73. Attila (PV) 77. Ciki

  Különösképpen kíváncsi vagyok az amerikai autókra, melyeknek a kormányszerkezetébe zsidó agyelszívó készülék van beépítve évtizedek óta (30. perc körül), és kitérhettek Cathy O’Brien szörnnyé alakított vaginájára (10:30-nál), valamint a kunilinkuszra, amit a vagináján azonnal végrehajtottak a kanos moszados titkosügynökök.

  Itt van:

  http://www.video.miner.hu/v/10f55adba85efc3cfd1135a40b585c2a

  Remélem nem azt fogjátok csinálni, ha már kikerestem, hogy most nagy hallgatásba kezdtek, mintha nem is linkeltem volna be semmilyen videót. Ezt nagyon megköszönném.

 92. 94. Tücsöktávlat

  Agyhullámokat detektáló műszerek már régen vannak…
  Hogy milyen finomak, nem tudom.
  De ahogy az amerikaiakat elnézem, időnként olyan ütődöttek, hogy tényleg lehet benne valami.

  De ez már kommerciális szinten is működik…
  Tudatmódosítás nélkül normális ember nem áll sorba buzilokátoros iPhonért hajnal kettőkor dermesztő hidegben.

  Ahogy Drábikot elnézem, van annyi esze, hogy megfűszerezi a dolgait ezekkel, aztán ha rászólnak, úgy válaszol, mint a nyuszika az erdőben: reszelem a körmöm és hülyeségeket beszélek.
  A könyvei igen mélyre nyúlnak, szüksége van ilyen biztosításra.
  Ha kiguglizod magadnak Walter White interjúját Harold Rosenthallal 1976 ban, akkor rájössz, hogy miért.

 93. 84.

  „Ha a korosztályomban én lennék az egyetlen “pórul járt” apa, de ezrével vagyunk, és már a következő generáció is kezd ráfázni.”
  Nem csak kezd, már rá is fázott.

  90.

  Tudod te ezt nélkülem is. 😀

 94. 94. Tücsöktávlat
  Nem tudom, mit akarsz ezzel a vidivel bizonyítani, az a problémád vele amit mond, vagy ahogy mondja?
  Mivel az ahogy mondja azon lehet problémázni, az első videóit mikor néztem, le is kapcsoltam, annyira idegesített a stílusa, de amit mondott az viszont érdekelt, így visszakapcsoltam, azóta már megszoktam. 🙂
  Amiről viszont beszél, ahhoz nem tudok hozzászólni, nem ismerem a témát, őszintén, nem is nagyon érdekel.
  De annyira azért már ismerem, ha felkarolta a témát, akkor van alapja.
  Maga a téma, mármint az agy külső befolyásolása, szinte egyidős az emberiséggel. Pl. hipnózis. Hatalmas irodalma is van, „Állítsátok meg Artúró Uit!”, vagy hogy csak a legismertebbet említsem, Tv műsor alatt bevágtak egy rövid pillanatra egy cola reklámot, ami olyan rövid volt, hogy nem is lehetett látni, mégis mindenki aki nézte a műsort meghúzta a cólás üveget.
  Ezek ősrégi dolgok és azóta már hol tarthat a „tudomány”! 🙂

 95. 95. Attila (PV)
  97. Ciki

  Van sok olyan dolog, amiben igazat adok neki, de hogyan vehetnék komolyan egy olyan embert, aki ilyen ökörségeket hord össze? Na mindegy, nem akarom különösebben letámadni, írt ha jól tudom több mint 10 könyvet, mindenki alkosson maga véleményt.
  Lehet hogy elkerülte a figyelmemet, és éppen egy sci-fi könyvét népszerűsítette ilyen sajátos módon.:d Mindenesetre ez az a rész, amiről már nem akarok tudni.:d Belenéztem az ajánlott cuccokba, Attila.

 96. 85: Melike „Minden mozzanatát figyelem és irányítom..”
  Hány éves az a fiú? A csajokhoz is mész majd vele? 😉

  Tipikus fiús anyuka vagy, lehet, hogy az az angoltanár nem beszélt teljesen hülyeségeket. Minden gyereknek (korának megfelelően) szüksége van önállóságra. Igazából, ami a fontos, az a bizalom, mind a két fél részéről.

 97. Alsó tagozat után soha nem tanultam a kölkökkel, csak ha kérdeznek valamit, akkor. De már inkább én kérdezek..valahol lemaradtam időközben tudásszintben, csak az irodalmi elemzésekben tudok segíteni. Bízz benne, meg kell tapasztalnia, hogy felelős a saját életéért.az értékrendet már átadtad, az szépen dolgozik a mélyben.Meg akar majd felelni neked, és főleg saját magának, Akkor lesz neki értékes az egész, akkor fog küzdeni..megbecsülni valamit, ha felelős érte. Nyugi, jól nevelted, nem kanászodik el, ha ‘vízre bocsátod” Ilyenkor már csak arra van szükségük, hogy ott légy ha szükség van rád…

 98. 100!
  Igazad van Dorka,köszönöm szépen..Hál Istennek én tudok segíteni neki,főleg elektrotechnika terén,de a többi tárgyban bármi másban is ,programozásban is,de matekból meg angolból veszekszünk,nem egyezünk,ezért azt külön tanárra bízom..Év elején 3 nap alatt kiolvasom az összes könyvet amit kap,és tudom mit kell tudnia azon az éven..Időközben hozzá olvasok (én)és mondogatok még hozzá neki dolgokat,mert olvasni nem szeret,csak hallgatni,és így könnyebb..A végén én is fogok érettségizni,meg diplomázni.. 😀
  99!
  18 lesz most a világ vége napján..
  Csajok?Majd a harmadik diploma után.. 🙂

 99. 98. Tücsöktávlat

  „de hogyan vehetnék komolyan egy olyan embert, aki ilyen ökörségeket hord össze?”

  Nem az embert kell komolyan venni, hanem amit mond.
  Kicsit olyasmit érzek benne, mint az udvari bolond… Sok bolondság között elmondja a fontos dolgokat.

  És nem kell a bolondságokat kifogásnak használni, hogy a lényeget a szőnyeg alá söpörhessük.

 100. 101: 18 év – Ennyi idősen már el-eljárogattunk sörözni, meg erre-arra a haverokkal. Kellő időben el kell kezdeni azt a csajozást, különben gátlásai lesznek, szóval ne telepedj rá túlzottan. 🙂

 101. 104!
  Observer milyen haverom vagy Te nekem?..
  Nálunk nincs cirkuszolás.. 😀

 102. 85. melike00

  én nem bírnék veled egy fedél alatt élni,iszonyat lehetsz. :-(((( fogalmad sincs az örömről és a felszabadultságról, neked magadnak is nehéz lehet…..

 103. Melike–én asszem kettőnk közt te vagy a nagyobb jiddise máme, de az az igazi, a szó klasszikus értelmében 😀

 104. 103. Technomuzsik.

  Ez a videó egy Apple reklám volt.
  Az elején szépen elmondta, hogy az Apple is csak egy kütyü mint a többi… A különbség a tálalás.
  Nyilván nem mondhatta, hogy a az menthetelen konzumidióták állnak sorba hajnalban egy telefonért.
  Az hogy tömegeket tudnak „érzelmileg” hozzákötni egy elektromos kütyühöz, az inkább félelmetes mint követendő.
  A rajzos ábrákkal nagyon szépen bizonyította, hogy NEM a terméknek van különlegessége, hanem a marketing mószereknek.
  Ezért ott bukik az egész, hogy az innovatív, intelligens emberek tudják, hogy ez egy eszköz, és úgy is viszonyulnak hozzá.
  két évig laktam együtt az Európai Coca-Cola marketingosztájának a tanácsadójával… Ki lettem okosítva arról hogy hogy kell érzelmi alapon reklámozni.

 105. 105: A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. 😉

 106. 98. tücsöktávlat:
  Itt-ott majd beszartam a röhögéstől ezen a videón. Az említetteken kívül még a „Ha nem vagy kiscica, megbasznak a majmok” rész volt frenetikus. Tele motívumokkal, amitől olyan mintha paródiát néznék.

  Persze, ha komolyan lehetne/kéne vennem a faszit, akkor rögtön az esne le, hogy ennek fingja sincs az elektronika alapjairól sem, nemhogy a finomságokról. Akkor hogyan mer könyvet írni róla, amikor még a megfelelő kifejezéseket sem ismeri, gyakran nem odaillőt használ?
  Ja és persze bíztat, hogy vegyél amcsi kocsit és szedd szét, és meglátod, hogy neki van igaza. De a kifejezései miatt nyilvánvalóan ő sem tette meg, vagy annyira nem ért hozzá, hogy bármit bekajál ezügyben, és van olyan barom (vagy talán ez is szándékos?), hogy ezt – a hozzá nem értését – meg is ossza a nyilvánossággal.

  Persze közben az alapvonal igaz, sokan kutatták és tették közzé már ezt a témát, precízebben is.
  Csak megvan Drábiknak egy vevőköre, aki isteníti ezt az egyébként (remélhetően jószándékú) idiótát, és más körből semmit sem fogad el.
  Drábik meg gyakran sajnos több kárt okoz a fejekben, mint hasznot. Tudomásul kellene venni, hogy ő nem polihisztor, hanem inkább csak egy Fi ponyvaíró. (A Sci-t direkt hagytam le, mert azt nem érdemli meg.)

 107. 106!
  buza nagyon el vagy tévedve.. 🙂 Nagyon nehéz barátommá lenni,de akit megkedvelek,annak mindent segítek,és a világ végére elmegyek érte..De vannak szabályok amit be kell tartani..
  Neked is tudnod kell hogy nem hullik az ember ölébe minden..Az életben mindennek ára van..Ha hibázol,abban a pillanatban véged van..Felállni meg nagyon nehéz..
  Ne gondold azt hogy itthon nem ordít a metál zene néha,vagy egy éven párszor nem gyűlik össze boros üveg göngyöleg.. 😉

 108. 111. melike00

  A barátaival így van az ember.Ez normális.Én is így viszonyulok ahhoz a három barátomhoz aki valóban a barátom.

  Ha hibázok, nincs végem, csak fel kell állni, ami tényleg kutya nehéz. Végünk csak a végén lesz.

  Én úgy láttam a hozzászólásodban, hogy a fiadnak nem engeded meg még azt sem, hogy kicsit hibázzon, hogy megtanuljon talpra állni, javítani. A bizalom és szeretet ott kezdődik,hogy hagyom a másikat kipróbálni magát, s ha hibázik, nem fogom fel tragédiának, mert én is hibázok és mindenki hibázik, az életet élni kell és hagyni élni.

  Nincs gond, csak megjegyeztem, mi nagyon különbözőek vagyunk szerintem. Nálam most Queen szól és glögöt iszok. Egészségedre. 🙂

 109. 964.) Attila (PV)

  „De ott van Orbán és két év őrület. Megpróbáltam lenyelni a békát. Megpróbáltam elfogadni az „összefogás” valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, mert hát a „jogállamiság helyreállítása” stb. tényleg lehet, hogy fontosabb, mint azoknak a nyomorultaknak a sorsa, akiket kilakoltattak, akik családja és élete szétment.”

  Azért ezt a pár mondatot is illő lenne kitárgyalni, ha már Gyurcsány-Bajnai párost ilyen jól megtettük.
  Már csak a kiegyensúlyozottság jegyében.

  „De nekem van egy érzésem, hogy így a még töredező baloldalt beáldozva az LMP-t akarja helyzetbe hozni, mert talán az lesz képes továbbvinni a liberális “értékrendet”.”

  Sokszor írtad, hogy a keresztény egyházat nem szabad összekeverni, a vallással, mert az előbbibe befurakodtak, olyan emberek, akik alapvetően a vallást saját egyéni haszonszerzésükre használták.
  Ezzel egyet is értek, ebben nincs vita közöttünk.

  Esetleg el tudnád végezni ezt a különbség tételt a liberalizmus tekintetében is?

  Azaz a liberalizmusra NE az SZDSZ viselt dolgaiból vonjál le következtetés, hanem az eredeti elvekből kiindulva.
  Mert ott jó pár olyan van, amiben nem lehet kivetni valót találni.

 110. 112!
  Na ez a beszéd buza..Köszönöm.. 😉

 111. 113 PZuj

  „Esetleg el tudnád végezni ezt a különbség tételt a liberalizmus tekintetében is?”

  Esetleg, de nem tudom, mi értelme lenne.

  Ami a kereszténységet/vallást illeti, az egyszerű „halandó” még mindig a „szeresd felebarátodat” alapján tartja magát kereszténynek, akármilyen korruptak is az egyház felsőbb rétegei.

  A politika kicsit más.
  pontosan azért változik olyan gyorsan, azért van annyi politikai „oldal” mert nagyon gyorsan lejár a szavatossági idejük.
  Többször leírtam, hogy a kommunizmus is a munkások jogos követeléseire épülő mozgalomból nőtte ki magát a világ testet-lelket legpusztítóbb ideológiájává. A demokráciában is a többség akaratának kellene érvényesülnie, de a mai „demokráciákban” ez felismerhetetlen. A liberalizmus eredetileg szép eszméi nagyon hamar beengedték a biciklistákat a futóversenyre. (Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. ÉN biciklivel megyek – Sándor György) Ezért nagyon hamar egy szűkebb kör eszközévé vált a „modern” gazdasági eszközök elterjesztésében a szép eszmék meg kiherélve megmaradtak PR-csapdának azok számára, akiknek a gazdasági oldal túl magas.

  Sajnos a liberalizmus már szinte mindenütt, külföldön is SZDSZ-es mellékízt tartalmaz. A „liberalizálj, deregulálj, privatizálj”, szinte csak a multik érdekeiben hatott, és a kisebb vállalkozások belezakkantak.

  Az alapvető értékeket nem gazdasági-politikai szlogenek szintjén kellene megfogalmazni, hanem erkölcsi szinten, és MINDEN áramlatból beledolgozni azokat az értékeket, amelyek egy, a többség számára élhető világot igér.

 112. 115:
  Szóval, akkor ha jól értem , ahogyan a vallás eredeti gondolata is jó, a liberalizmus eredeti gondolatai is jók, csak a megvalósítás során torzultak önös érdekek mentén.

  Nos ebben akkor egyet is érthetünk. csak ezt a különbségtételt is hangsúlyozni kell az általánosítás során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük