(963-i) Kilógott a lóláb

Tibor bá’ online

Azt eddig is tudtuk, hogy az X-faktor nem tehetségkutatás, hanem egy eléggé piszkos üzleti vállalkozás, ahol a nézők rá vannak beszélve a szavazásra, amiért pénzt fizetnek. Ez a rábeszélés jó adag agresszivitással folyik, de ezt még le lehet nyelni. Most  viszont fény derült a tisztességtelenségre is. Tegnap már  csak négyen küzdöttek a sok milliós első helyért. A szabályok szerint a két legkevesebb szavazatot kapottnak „párbajozni” kell a kiesés elkerülésért. Aki veszít az esik ki. A négytagú zsűri szavazata 3-1, vagy 4-0 arányú lehet, amikor is a dolog egyértelmű, és egészében a zsűri akarata érvényesül. Viszont lehet az eredmény 2-2 is, vagyis döntetlen, amely esetben felbontanak egy borítékot, és kiderül, hogy a közönség a kettő közül melyikre adott le több szavazatot. Ha a borítékban valóban az van, ami megegyezik a közönség szavazatával, de erre nincs bizonyíték. Ők állítják, hogy a közönségszavazat van borítékolva, de nekem tegnap óta komoly fenntartásaim vannak.

A menedzsment úgy döntött, hogy Szabó Dávid és Csobot Adél fog párbajozni (tehát a nézők így „szavaztak”), és Dávid fog kiesni, a kis erdélyi ribanc pedig megy tovább. Ehhez az kellett volna, hogy 3-1 arányban Dávid ellen döntsön a zsűri. A helyzet azonban az, hogy ennek az önmutogató csajnak a teljesítmény alapján már rég ki kellett volna esni. Nem meglepő tehát, hogy Dávid és Adél közötti minőségi különbség ordított Dávid javára. – Geszti Péter adta le az első szavazatot, aki udvariasan Adél ellen szavazott, ezután jött Malek Miklós zsűritag, aki egyben Adél mentora is, ő tehát hivatalból Adél maradására szavazott. Eredmény 1:1. Keresztes Ildikónak és Nagy Ferónak ezzel már világossá vált, hogy kizárólag Dávid kiesésére szavazhatnak, hogy meg legyen a 3:1, de Ildikót nem vitte rá a lelke, és így 2:1 arányban Adélkának állt kifelé a rúdja. És akkor jött Nagy Feró, akinek az utasítás szerint nem volt választása, ő már csak 2:2-t produkálhatott, hogy a borítékra kerüljön a sor, ahol mint tudjuk Dávid temetésére lehetett számítani. Nagy Feró le is adta a szavazatát a rendezői utasításnak megfelelően, de maradt még benne annyi a régi dacból, hogy közölje az egész országgal, meggyőződése és akaratával ellentétben adja, kvázi kényszerből a szavazatát.

Egy műsor rendezője természetesen úgy intézi el az eseményeket, ahogy jónak látja, de itt azért hatalmas csalás esete áll fenn, még a Btk. megfogalmazása szerint is, mert a nézők abban a tudatban adják le szavazataikat (és költik a pénzüket), hogy azok tisztességesen érvényesülnek, ahogy ígérték, és mivel ebből az RTL Klubnak anyagi haszna származik, a csalás kritériuma ki van elégítve.

Hogy szóljak valamit a párbajozókról is. Szabó Dávid egy rendkívül csinos, megnyerő fiatal férfi, akit teljesen jogosan nagy csalódás ért. Tekintettel arra, hogy a legtöbb szavazat egészen biztos a tini lányoktól érkezik, Dávid fölényesen verhette ellenfelét nézői szavazatok terén, akik eléggé józanok ahhoz, hogy ezt a tipikus erdélyi ráhajtást észleljék és ne rá szavazzanak, már csak azért sem, mert John Lennon egészen biztos fordult egyet a sírjában. Az Imagine-t ilyen gyalázatosan még senki se énekelte el az elmúlt 32 évben.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

35 gondolat erről: „(963-i) Kilógott a lóláb

 1. Hehe. És akik maradtak: két erdélyi magyar és egy oláh(gergő) :D.
  Viccet félretéve, Antal Timinek és az Oláh gyereknek van hangja, de ez akkor is egy bunkó műsor, bunkó fogyasztóknak. Annyira mű és képmutató az egész, hogy még írni sem érdemes róla. Egyetlen őszinte szót vagy gesztust nem lehet felfedezni az egészben.
  A szervezők szeretik az ellentmondásos személyeket, mert akkor az emberek több figyelmet szentelnek a műsorra és ez nekik pont jó.

 2. Dávid már 2x párbajozott, Adél még egyszer sem. Ez alapján eddig is Adélnak jött több szavazata.

 3. Ugyan én nem nézek ilyeneket (tévém sincs), de a neten néha beleolvasok ilyen marhaságokról szóló posztokba is (ahol alázzák őket :)) és amennyire én tudom, ez nem az a „verseny”, ahol annak kell győznie akinek a legjobb hangja, tehát nem arra megy ki a játék, hogy kiválasszák az indulók közül a legjobb hanggal rendelkezőt.
  Tulajdonképpen ha valaki végig csak áll és néz, mint egy „néma levente” és a nézőknek ez tetszik és annyi szavazatot kap, hogy a „mentorok” esélyt sem kapnak a kiejtésére, akkor simán megnyerheti.

  Van olyan szabály a játékban, hogy hanggal kell rendelkeznie valakinek? :))

  Tehát ebben az értelemben ez az Adél, simán jogosan is megnyerheti hang nélkül.
  (természetesen tudom, hogy manipulálnak, csak valójában anélkül is lehet olyan eredmény, ami sokaknak nem tetszik)

 4. Amikor a tv2-nél dolgoztam, akkor péntekenként még a Dáridó című Lagzi Lajcsi nevével fémjelzett műsor ment kimagasló, verhetetlen nézettséggel évekig. A műsor folyamán bejátszottak számokat, ami közül lehetett sms szavazással választani, hogy melyik mennyen le a műsor végén. Emlékeim szerint 10 számból a legtöbbet kapott 3 számot játszották le. Minden alkalommal az előző este megkaptuk kazettán a másnapi nyertes számokat. Abban az időben kezdett a blogolás tért nyerni a média világában és kezdték felismerni erejét. Természetesen irdatlan pr munkával készültek blogbejegyzések, hogy miként zajlanak az sms szavazások zárt rendszerben, telefontársaságok ellenőrzésének lehetőségével. Miért lennének a „tehetségkutatók” különbek?

 5. Érdekességnek még annyit, hogy a tévétársaságoknál a nagy leépítések idején mindig magasan megugrottak az ORTT ellenőrzéseiből fakadó kiszabott büntetési tételek.

 6. Tibor bá’!
  Ez kell a népnek.Megkockáztatom ,tudják hogy átverik őket.Azért az sms szavazás nyújt egy olyasmi élményt /pontosabban az illúzióját/ hogy beleszólhat a prosztó a dolgokba.Kicsit orbánc nemzeti konzultáciojára hajaz.Remélem kitöltve vissza küldted neki.Ismerősöm/jobbik fan/begyűjtötte a munkatársaitól és fekáliával kissé megszagosítva küldte vissza.Azt hitte bekerül a hírekbe.Mondtam neki hogy ökör.Fel sem bontják majd.

 7. Szerintem Adélnak karakteres a hangja, a nyögdécselését szívesen hallgatnám élőben is 😀
  Tini lányok mellett tévéző (unatkozó) férfiak is szavazhatnak eleget. Dávid eléggé semmilyen sztem, a császár előd szám kiválasztása önmagában kiesést érdemelt!
  Remélem Timi nyeri majd; Adél meg luxus szolgáltatónak megy.
  A Gergőt meg úgyis támogatják.. (a mi adónkból)

 8. 8:
  Szirén hangja van. „Halált” hoz minden férfi hallgatóra. Ezt rutinből mondom. Meg van róla győződve, hogy gyémánt van a lábai között, és ezt el is tudja hitetni a zöldfülűekkel.

 9. Tiborbá

  Hát most megint beleöntöttem a kamillateát a billentyűzetbe !

  Magyarázatképp itt van egy vicc, az első vicc amit megértettem londoni tartózkodásom alatt, a posztra aktualizálva:

  A marslakók leszállnak egy űrhajóval a Földre, értelmes élet után kutatva.
  Az egyik marslakó elmegy körülnézni, és talál egy házat, benéz az ablakon. A család az X-faktort nézi a TV-n.
  A marslakó beleszól a rádiójába :
  – Tévedtünk. Nincs értelmes élet a Föld nevű bolygón.

 10. 10:
  Ha te azt hiszed, hogy egész nap a TV nézem (nincs is rá időm), vagy hogy favorizálom az X-faktort, akkor megérdemled a kamilla áztatást. De – szerintem – a nagy magyar valósághoz az X-faktor éppen úgy hozzátartozik, mint Orbán/Matolcsy, vagy a Waldorf iskola. 😀

 11. 4: De jó vastagon. Aki meg SMSt küld rájuk, az meg is érdemli. 🙂
  Mindenesetre legalább 3 hete lehetett tudni még nem bennfentesként is, hogy a TOP 3-ba kik fognak jutni. Dávid akkor a Like-kal párbajozott, már akkor se az első 3-ban volt. Aztán végre kiesett a Zámbó, meg a Stone, ideje volt már, nem volt kérdés, hogy nem a top3-ba valók. Utóbbi ellen szintén Dávid állt ki, az első 3 meg pont ugyanaz volt, mint most. Még az is biztosnak tűnik, hogy Adél lesz a 3. és Gergő és Timi közt dől el az első hely.

 12. 11. Tiborbá

  Sajnos nem csak a magyar valósághoz tartozik, hanem az egész „modern” világhoz…

  Ami ledobta az ékszíjat az az, hogy annyian naprakészek a részletekből…
  Nem képzeltem, hogy ezen a blogon ez téma lehet EZEN a szinten.
  Nyilván begyakorolt színház az egész, de ez szerintem nem hírérték. Körülbelül olyan szintű felfedezés, hogy a víz folyik…

  Biztos tudod, hogy a briteknél az egyik legolvasottabb újság a SUN nevű szennylap.
  De akárkinek a kezében látod, mind azt mondja, hogy csak itt találta, a munkatársáé, szomszédjáé, satöbbi, meg csak a sportot olvassa benne. És ez egy valós probléma.
  Az emberek tudják, hogy saját maguk elitélik, hogy csinálnak valamit, de mégis csinálják, mert valaki más erősebben hat az akaratukra, mint ők maguk.

  Én is ezért dobtam ki a TV-t évekkel ezelőtt. Olyan könnyű leragadni a szemét előtt… Ha már be van kapcsolva, akkor nézi az ember.

  Ez nem annyira feléd irányuló kritika, hanem elkeseredés, hogy ezek a műsorok már annyira kifinomultak, hogy az értelmes emberek sem tudnak előle elmenekülni.
  Talán már említettm, hogy részt vettem egy agyműködésről szóló előadáson, ahol arról is szó volt, hogy maga a képernyő nézése, olyan kémiai rekciókat okoz az agyban, mint a kábítószerek. Ez megmagyarázza a „rászokást”.
  Kinek mi… A pornó, a sport, hírek, a szsppanoperák vagy a kvízműsorok… lényeg, hogy az ember ott legyen mikor jön a reklám.

 13. 11: Jómagam is meglepődtem hogy ez a téma, de csak most olvasom hétfőn. Sajnos a helyzet az, hogy az egész csapnivaló hígfos ami a TV-ből folyik, az igazi tehetségek nem mennek ide. Tibor bá, mi a véleményed a Waldorf suliról – ha már előjött?

 14. De jó hogy előkerült a waldorf téma.. kár hogy rohannom kell. De mindenképp el szeretném mondani róla én is a véleményem, mert az van.

 15. Hát Tibor bá,nem hittem volna,hogy ezt fogod írni,hogy erdélyi ribanc,inteligensebbnek hittelek,ez egy árnyalatnyira van a román kurvátol,ahogy az erdélyi magyarokat általában nevezitek,de hidd el mi is vagyunk olyan jó magyarok mint ti,és az is biztos,hogy ezek a lányok Bukarestbe nem mehetnek,mert oda se tartoznak,ott nincs mit keressenek mert magyarok,de itt se mert titeket jól kimosott a kommunizmus,de így kell ezt,hogy a magyar gyülőlje a magyart,ennek nagyon örül az a népcsoport aki rajtatok uralkodik.Legyen még egy cigány sztárotok,a tavalyi csak buzi volt.

 16. 16: én is erdélyi vagyok, de ettől még nem vettem sértésnek.
  Tiborbá véleménye szerint Adél ribanc + Erdélyben lakik, tehát összevonva a kettőt kijön az erdélyi ribanc.
  Szerintem itt nem az erdélyin van a hangsúly.

 17. 16:
  Kedves Zsuzsanna a női lélek ismerésének vagy félreismerésének semmi köze az intelligenciához. Elképzelhető, hogy az IQ-m nem üti meg az általad elfogadhatónak ítélt mértéket, de a nőket jobban ismerem mit az kívánatos lenne. 🙂

  Azt viszont visszautasítom, hogy rajtam verd le az összes frusztrációdat, ami az anyaországi magyaroktól ki lett rád szabva. Különben nem vagyok se jó magyar se rossz, csak magyar vagyok, és fenntartom magamnak a jogot, hogy kritizáljam azt, amit a magyar nyelvű TV elém rak. – Mivel ebben a pillanatban a még versengő 3 közül kettő erdélyi, nehezen áll meg az a panaszod, hogy a „lányok ide nem jöhetnek”.

  De akkor beszéljünk Adélkáról! Azt írtam erdélyi ribanc. Gondolom az erdélyi stimmel, bár Nagykároly kissé már kívül esik Szatmárnémetivel együtt, ami csak a román kapzsiság mérhetetlenségéről árulkodik, de a szóhasználaton nem tudok segíteni. Marad akkor a ribanc. Szóval az én tapasztalataim szerint egy „tisztességes” lány így nem viselkedik. Ezt a 19 éves túlérett nőt az égvilágon semmi se érdekli, csak a nagyravágyó karriere, amiért menet közben akár a portás kutyájának is lefekszik. Ha tévedtem volna, és Adélkából vesta szüzet gyárt a média, akkor majd bocsánatot fogok kérni, elsősorban tőled. 😀

 18. Tibor bá’:
  Elég a mellébeszélésből, most akkor lesz részletes Waldorf fikázás vagy csak az ítélet marad? 😀

  Viccet félretéve: terveztél ennek a témának külön posztot? Ahogy látom, többeket érdekelne – meg a tágabb értelmezése (gyermekeink jövője, mi a jó nekik, hogy érdemes támogatni őket) a mai zűrzavaros világban szerintem kiemelt fontosságú lehet.
  Ha te nem tervezel, de szerinted lenne értelme efféle beszélgetésnek, én szívesen megírnám a nyitóbeszéded egy vendégposzt formájában (csak magamat ismerve akkor eleve adj meg egy karakterlimitet 🙂 ).

 19. 16: Tibor ba’ írt már olyat is, ha 20 éves lenne most, akkor felakasztaná magát, mégse akasztotta fel magát senki ezért. Ő maga 4 * 20 után a megfelelő arányú omega 3 és 6 bevitellel és egyéb praktikákkal – nagyon helyesen – azon dolgozik, hogy legyen meg 5 * 20-ból is a minél több. Amúgy már többször írta, hogy mennyire szereti az erdélyieket, régen az erdélyi gyerekeknek vitt magyar címkés csokoládét, hogy csodálkozzanak rá van ilyen is.

  Adéllal kapcsolatban más állhat a háttérben, ha Tibor ba’ lenne a szereposztó, egészen biztos vagyok benne nagyon lelkesen helyet adna Adélnak a szereposztó díványon maga is. (Mondjuk én is 😉 ) Tudod az öreg kecske nem vén kecske, ha teheti meg is nyalja a sót, (vagy akár a hátsót) 😉

  Amúgy elismerem, a cigány legjobb (genetikailag bele van kódolva a hangja, ritmusérzéke és mozgáskultúrája), de akármekkora igazságtalanság, akkor is jobban örülnék, ha a kevésbé tehetséges erdélyi kislány nyerné meg a versenyt. 🙂

 20. 19:
  Írd meg, a karakter limittel ne törődj, a szerkesztők a világon mindenütt húznak a szövegből (ha muszáj) 😀
  Én különben örülök a vendég posztnak, mert nem akarok monopóliumból basáskodni.

  20:
  Ez a nő nagyon nem az esetem. Korához képest ormótlan, amorf. Az orra komoly plasztikázásra szorul. Mimikája förtelmes. A nyalást átengedem neked, különben se kenyerem. Szexben egy kicsit konzervatív vagyok. Mindennek meg van a természetes helye. Orálisan csak enni vagyok hajlandó (na meg beszélni). 😀
  Az önfelakasztást nem kell komolyan venni, mert nálam a kíváncsiság mindent felülír, csak jelezni akartam a kilátástalanságot.

 21. Én is szoktam nézni, ha tehetem. Na, nem a műsor rétesnyújtó színvonala miatt. Néha azért történnek olyan dolgok, amiért megéri ott ülni. (Nem az elmúlt adásra gondoltam 🙂 ) Egyszer miattuk fogok tüdőrákot kapni, mert a hüvelygombázás alatt rohanok ki cigizni 🙂 .

  Nem hiszem, hogy a csatorna az SMS szavazatokkal manipulálna. Egyszer véletlenül kiborul a bili és mehetnek a levesbe.

  Azt felejtik el sokan, hogy ez is egy tv-műsor. Az alapsztori az, hogy elindul a szegénylegény szerencsét próbálni, majd a végén elveszi a királylányt és megkapja a fele királyságot. Ezzel nagyon sok néző azonosulni tud, így nyilván jó magas a nézettség.

  A műsor készítőinek számtalan eszköze van ahhoz, hogyha szükséges, a végeredményt befolyásolni tudják. Elsőként a válogatókon nyilván manipulálni tudják, hogy ki lesz ott a legjobbak között. Érdekes, szerethető, vagy gyűlölhető karaktereket szednek össze. Innen kezdve, minden egyes szereplő egy külön sztori, akiről jó sok bőrt le lehet nyúzni. Gyakorlatilag bárki esik ki közben, a csatorna nem fog lyukra futni a továbbjutókkal. Én a válogatók során – bár nem láttam valamennyi részt – pont arra a három emberre kaptam fel a fejem, akik most ott állnak a végén. Ez menet közben még borítékolhatóbb lett. Ezt a készítők is nyilván sejthették.
  Nem mindegy, hogy adásról-adásra kiről milyen képet festenek, mi jelenik meg róla a médiában, milyen dalt kap, hogyan hangszerelik a produkciót, kit hogyan erősítenek meg, vagy kevernek le hangtechnikailag. Végül az sem mellékes, hogy mit mond a zsűri.

  Egy ilyen eszköztárral a kézben, nagyon „kispálya” lenne a szavazatokkal való manipulálás.

 22. 21: Nekem is fura az orra, meg egy picit ügyetlen a mozgása is, de egészében nem olyan rossz, biztosan elrontanék vele egy-két éjszakát, sőt azt hiszem még többet is. Ezt most remélem nem olvassa a feleségem és az anyósom, mert – már ők is idekaptak a blogra – akkor vége az eddigi töretlen nimbuszomnak. 🙁

  Amúgy meg inkább 1000 x Csbot Adél, mint 1 x Szabó Dávid! 😉

  Nagy Sziszike se véletlenül harapott rá az elején, kíváncsi volnék rá, tart e még a románcuk, akkor – a srác részéről legalább is – komolynak tűnt az egymás iránti érdeklődés. Majd megkérdezem az apjától, ha összefutok vele karácsonykor. 😉

 23. 18:

  Tibor ba’, irhattal volna annyit is, hogy kis ribanc, de te odatetted az erdelyit is valamiert. Valami csak boki ezzel a csorodet.

 24. 24:
  Az eredet mindenkire ráüti a bélyegét, ezért jegyezzük meg. Nem ugyanúgy viselkedik egy szombathelyi fiatal lány, mint egy csíkszeredai, ez biztos. Nem minősítek, azt végezze el mindenki maga. A származás egy karakterisztika, csak úgy, mint az életkor. A nyugati sajtóorgánumok amikor valakiről írnak, zárójelbe odatesznek egy számot, ami az életkora, mert az életkor is meghatározó. Máskülönben az „emigráció” torzítja a valós képet. Általánosságban nem hiszem, hogy az erdélyi magyar jelentősen különbözne az anyaországitól. Azonban csak egy tört rész dönt úgy, hogy szerencsét próbál az anyaországban, vagy még távolabb. Erre a „szerencsét próbáló” csoportra jellemző egy olyan magatartás, ami az én szememben nem kedvező, és ami nem jellemző az egészre. Vagyis, akinek van személyes tapasztalata Erdélyből áttelepült nőkkel kapcsolatban, az pontosan tudni fogja, hogy az „erdélyi ribanc” alatt mit értek.

 25. Szerintem nem az SMS-ből van bevételük, kétlem hogy olyan sokan küldenének, inkább a nézettség lehet a lényeg és ehhez fűződően a reklámhelyek. Ebből kifolyólag valószínűleg nem az a legjobb választás pénzügyileg akire a legtöbb SMS-t küldik, hanem aki a legnagyobb nézettséget hozza, akkor is ha közben ellenszenves, vagy kevés SMS-t kap.

 26. Én nagyon szeretem azt az Oláh Gergő gyereket.Az önmaga egy CSODA..(Cigány gyerek,eleve a vérében van az egész,de fantasztikusnak tartom)..
  Adélnak oktávokat csúszkál egy szám alatt a hangja,förtelmes hallgatni..Nem tud betartani egy oktávot rendesen..
  Én a Szabó Dávidot sem tartottam elég erősnek hangilag..Sokan be sem kerültek akik csiszoltabbak voltak hangilag..

 27. 29, melike00

  Oktávokat sok énekes szeretne „csúszkálni”, főleg akinek a teljes hangterjedelme 1,5 oktáv. :d

  Nem hallottam énekelni, de szerintem inkább arra gondolsz, hogy hamis. Az oktáv csak egy hangköz a sokból. Például Wes Montgomery a híres néger jazzgitáros állandóan oktávokkal csúszkált a gitárján, mert az jól szól.:)

 28. 30!
  Tücsöktávlat,ne kötözködj,értsd jól (szeretek finoman fogalmazni nehogy sértődés legyen..).. 😉

 29. 31. melike00

  Tudod milyenek a tücskök, ha zenéről van szó.:d

 30. Én megértem Tibor bá-nak, az erdélyiekkel kapcsolatos véleményét. Mi az ellenkező karakterre a „nyápic, tápos magyar” vagy a „nyávogó pesti-t” szoktuk használni.

 31. 28:
  Nem úgy néz ki a csaj, mint akit nagyon rá kellett beszélni.

 32. 33:
  És ül! A mai pesti lányok csak nyávogni tudnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük