(965) A klímaváltozás néhány ismeretlen velejárója

Tibor bá’ online

 

Azt már majdnem mindenki tudja, hogy a globális felmelegedés következményei a szárazság, szélsőséges viharok, hosszan tartó kánikulák, mert a klímaváltozás megbolondítja az időjárásunkat, de ennek olyan velejárói vannak, amikre senki se gondol, és a szakmai körök nemigen hívják fel rá  figyelmünket. Nézzünk néhányat!

1.   Öngyilkosságok szaporodása: Negyven éven át tartó megfigyelést végeztek az ausztrál vidéken élők körében, aminek során összefüggéseket találtak a szárazság és a 30-50 év közötti férfiak öngyilkossága között. Szárazság alatt a jelzett csoporton belül az öngyilkosságok száma egyértelműen 15 százalékkal nőtt.  A jelenség nem teljesen új, mert az indiai földművesek sorában már rég ismert a kilátástalanság okozta öngyilkosság. Indiában a mezőgazdaság vízszükségletét fúrt kutakból biztosítják. Jelenleg az átlagos mélység 150 méter környékén van, ami jelentős áramfogyasztást tesz szükségessé. Itt azt tapasztalják, hogy átlagosan 12 óránként lesz egy-egy földműves öngyilkos. A tanulmány készítői kitérnek arra, hogy egy szokatlanul száraz év a földműveseknek igen számottevő anyagi vesztességet okozhat. Máskülönben bár az öngyilkossági hajlam sok tényezős, bonyolult motiváció következménye, ennek ellenére világos összefüggés van a melegedés és a mentálhigiénia között. Várható, hogy nagyobb melegedés nagyobb fokú mentálhigiéniás problémákat fog eredményezni.

2.   Nyugat nílusi vírus: Mi van akkor, ha az egyre melegebb éghajlat és sok millió szúnyog találkoznak? Megindul a nyugat nílusi vírus inváziója. A szárazság miatt elapadnak a vízfolyások, ami közben tavak, pocsolyák keletkeznek (ÁRTEREK !), ami tökéletes szúnyogtanya a szaporodáshoz. Ráadásul melegebb időjárás esetén a szúnyogok életciklusa felgyorsul, és a vírus is gyorsabban szaporodik. Plusz az enyhébb tél, illetve a korai tavasz megnyújtja a szúnyog támadás idejét. Amerikai statisztika szerint múlt évben 1118 ember kapta meg a betegséget, akik közül 41 bele is halt. A mortalitás ezek szerint 3,7 %. Ez jóval nagyobb, mint a „közönséges” influenzáé.  

3.   Folyók elapadása: Szárazabb telek után elmarad a folyók tavaszi áradása, ami a nyári szárazság alatt további vízhiányt okoz. Az alacsony vízállás megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a vízi szállítást (ami a legolcsóbb, és egyben a leginkább üzemanyag-hatékony). Az alacsony vízállás jóval kevesebb vízhozamot jelent. Tekintve, hogy a budapesti ivóvíz nagy része a Dunából van közvetlenül kiemelve, a Duna oldott szennyezése a városi vízben nagyobb koncentrációt jelent. Végül a paksi reaktorok hűtéséhez hatalmas mennyiségű vízre van szükség, ami extrém alacsony vízállásnál nem biztosítható. A következmények beláthatatlanok.

4.   Atomreaktorok hűtése: Atom reaktorok tervezésénél fontos szerepet játszik a kinyerhető hűtővíz hőfoka. Amerikában úgy terveznek, hogy a hűtésre használt víz hőmérséklete az egész év folyamán nem lépi túl a 24 °C-t, és így több száz reaktor van tervezve szerte szét a világban. Ez az érték Magyarországon is alkalmazható, mert a Duna hőfoka nyáron se éri el ezt az értéket… most. Ha viszont a globális melegedés következtében túllépi, akkor a paksi vízhűtés nagy bajba kerül (a világ több i reaktorával együtt). Ugyanis feltétlenül le kell állítani a reaktorokat, ami azonban az energia kiesésen kívül egy igen veszélyes dolog, mert mind Csernobilban, mind pedig Fukushimán pont a reaktorok leállás okozta a katasztrófát,  ami alatt bár csökkent mértékű, de további vízhűtésre van szükség.

5.   Tejtermékek: Tej és tejtermékek előállítói a tehenek. A tehenek tápláléka a fű, amit legelnek. Szárazság esetén a fű kiég. Tartós szárazság esetén a teheneknek más takarmányt kell adni, ami a szárazság miatt egyre drágább lesz, és az emberek elől kell elvenni. Illetve a tehenek életben tartása miatt jelentősen felmegy a mindennapi kenyér ára. Ezt a dolgot egészen biztos szabályozni kell, mert úgy nem lehet tejet inni, sajtokat enni, hogy ennek következtében emberek halnak éhen.

6.   Paraziták, skorpiók, mérges pókok: A melegebb klíma miatt Észak Afrikából, a Földközi-tenger vidékéről paraziták, skorpiók, mérges pókok, csúszómászók vándorolhatnak északra, és persze elérhetik hazánkat is. Ezekhez nem vagyunk hozzászokva, mert ilyen élőlényekkel nálunk nem lehet találkozni. Hogy pontosan mi lesz, az kiszámíthatatlan, de lélekben felkészülhetünk arra, hogy ilyenfajta invázió bekövetkezhet.

Ez a néhány téma természetesen nem meríti ki mindazt amivel hamarosan szembe kell majd néznünk, de alkalmas arra, hogy rávilágítsunk, a globális felmelegedésnek számtalan indirekt következménye lehet, amelyek tovább fogják nehezíteni az életet.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

34 gondolat erről: „(965) A klímaváltozás néhány ismeretlen velejárója

 1. „A népességnövekedés a víz és az élelem miatti konfliktusokhoz vezet, főként a Közel-Keleten és Afrikában – állítja az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács által hétfőn nyilvánosságra hozott Global Trends 2030 című tanulmányának a legrosszabb esettel számoló forgatókönyve.
  A pesszimista szcenárió szerint a stabilitás hiánya hozzájárulhat a világgazdaság összeomlásához. A leginkább derűlátó forgatókönyv szerint 2030-ra a Föld lakosságának kétharmada városokban el majd, a többség középosztálybeli lesz, hozzáférve a fejlett technikához és az egészségvédelemhez. Az Egyesült Államok és Kína pedig együttműködésre lép egymással.”
  (index, MTI)

  Olyan cuccot én is kérek, aminek a hatása alatt az optimista forgatókönyvet összeállították! 🙂

 2. 1-Avatar
  „Olyan cuccot én is kérek, aminek a hatása alatt az optimista forgatókönyvet összeállították!”
  Ábrándozásnak hívják, és természetes(en engedélyezett) kábítószer.

  Tibor bá’!

  „4. Atomreaktorok hűtése:…mind Csernobilban, mind pedig Fukushimán pont a reaktorok leállás okozta a katasztrófát…”
  Ahogy tudom, Fukushimán a földrengés és ennek következményei miatt állt le a hűtés, Csernobilban pedig a hülyeség „győzött”. Nem tudták, hogyan fog viselkedni a reaktor a leállási procedúra során.
  Tévedek?

 3. 1-Avatar
  “Olyan cuccot én is kérek, aminek a hatása alatt az optimista forgatókönyvet összeállították!”
  Ha van pénzed, kaphatsz jobbnál-jobbat, ha nincs akkor ott vannak az oldószerek. 😀
  De ha vigyázni akarsz az egészségedre, akkor csak kapcsold be a TV-t! 😀

 4. 2 – RJ: Fukushimában a legpesszimistább méretezésen jócskán felüli cunami megjelenése vágta haza a jól bevált protokollt, illetve a balszerencse. Csernobilban egy már azóta megoldott, de minden energetikával foglalkozó szakembernek legelső alaptételként tanított műszaki hiányosság okozta a katasztrófát.

  Pakson nem kell tartani attól, hogy az éghajlatváltozás következményeként gond lenne az erőművel. A nukleáris biztonság rendszere egyértelműen a legjobbak között van a világon. Inkább emberi mulasztás okozhat a legnagyobb eséllyel (persze a szigorú előírások szerint tevékenykedve erre sincs esély) bármi bajt, de az meg nem időjárásfüggő.

  A legkellemetlenebb szerintem a trópusi betegségek, paraziták, vírusok megjelenése lehet, mert ha a feltételek adottakká válnak ezeknek, akkor – természetes ellenállóság hiányában – eszement pusztításra lehetnek képesek.

 5. 4-dessap
  Tehát jól írtam. Cunami a földrengéstől, és a hozzánemértéstől (amit egyszerűen hülyeségnek neveztem).
  Egyezik a véleményünk. 🙂
  Atomerőműben és persze máshol is, profiknak kell(ene) dolgozni, azoknak pedig nem szabad hibázni!

  „Pakson nem kell tartani attól, hogy az éghajlatváltozás következményeként gond lenne az erőművel.”
  Ez részleteznéd.
  Halottam olyan hírt, hogy Pakson riasztást rendeltek el az alacsony Dunai vízszint miatt. Ez többet nem fog előfordulni? A Dunában mindig lesz víz?

 6. A listában nincs benne, de szerintem az agresszióra való hajlam is növekszik. Jancsika majd elmondja pontosan, milyen hatásal van a hőmérséklet az idegrendszerre főleg ha tartósan ki van téve egyéb más stresszt okozó hatással együtt. Egyébként az északi népektől a déliek felé haladva hasonló temperamentumbeli eltérés figyelhető meg. Erre nincs semmilyen tudományos bizonyítékom csupán a saját észrevételem és tapasztalatom. Lehet cáfolni.

 7. 7.osztom a nézeted.Hideg éghajlat-hűvös mentalitás.Forró éghajlat-lobbanékony habitus.

 8. 7.És még valami.Befűtöttem itthon ,gatyára lehet vetkőzni.Máris iszonyúan agresszív vagyok:)

 9. 9!
  Na ezt olvassa el Jancsika,hogy nem 15 fokban gatyázol..! 🙂

 10. 8 Kuburtyók

  „Hideg éghajlat-hűvös mentalitás.Forró éghajlat-lobbanékony habitus.”

  Persze fordítva is igaz: Hidegvér és meleg szív…

  Ha megnézzük, a legnagyobb irtásokat hidegvérrel északi népek végezték… Angolszászok, németek, vikingek…

 11. 8. kuburtyók
  Lobbanékonyan szemből, vagy hűvösen hátulról. Hogy jobb neked?
  🙂

 12. 11 a spanyolok meg portugálok mit csináltak amerikában ?
  Ruandai népirtás? Szerintem semmivel sem rosszabbak a déliek népirtásban mint az északiak,szóval kérlek ne állíts ilyet mert ez rasszizmus:)

 13. 5 – RJ:
  Pakson az (eddig) elképzelhetetlen helyzetekre is van már kitalálva és telepítve biztonsági rendszer. Földrengés, cunami, árvíz, szárazság, vízhiány, bombázás, „tálib” utasszállítópilóták… stb. ezek egyike sem okozhat nukleáris katasztrófát.

  A Duna alacsony vízállása miatti „riasztás” arra vonatkozik, hogy nyilván bizonyos közegáram alatt az erőmű termelése nem folytatható a kívánt szinten, nem fog tudni annyi villamos energiát előállítani. Azonban, ha egy csapásra elfogyna is a víz, a hűtés továbbra is megoldott, tehát felrobbanni vízhiány miatt nem fog.

 14. 14:
  Mégiscsak megépítették a gravitációs hűtést a reaktorban ?

 15. 14-dessap
  Olyat mondasz, ami szinte hihetetlen!
  „Pakson az (eddig) elképzelhetetlen helyzetekre is van már kitalálva és telepítve biztonsági rendszer.”
  Ha elképzelni sem tudják a helyzetet, akkor hogyan fogalmazták meg a biztonségi rendszerrel szembeni követelményeket?

  El tudják képzelni!

  atomeromu.hu/download/7799/CBFJ.pdf
  „A Duna vízszintjének ingadozása azért jelent külső természeti veszélyt, mert a biztonsági hűtővízrendszer – alacsony vízállás miatti – kiesése még leállított reaktorok esetén sem tolerálható tartósan”

  A fegyelmezett megfogalmazásból látható, hogy számolnak a veszéllyel.

 16. 17 RJ: persze, hogy számolnak mindenféle veszéllyel elsősorban a saját jól felfogott érdekükben. Távol álljon tőlem, hogy „hittérítsek” az atomerőművel kapcsolatban, csupán azért szóltam hozzá, mert a bejegyzés ide vonatkozó részei, illetve az első hozzászólásod is némi tájékozatlanságról árulkodott a témában. Megnyugtatni szerettem volna a kedélyeket – olyan témában, amiben járatosabb vagyok az átlagnál -, hogy Paks az utolsók között van a felsoroltakból, ami miatt aggódni lehet éghajlatváltozás vonatkozásában.

 17. 18-dessap
  Csak nem szeretek bőbeszédű lenni. 🙂

  Tibor bá’ és a többeik véleményéhez hasonlóan, szerintem is aszályos évek elé nézünk. Vízhiányra számolhatunk, többek között Pakson is, így van okunk aggódni a vízhűtés hiányában leolvadó és nyakunkba robbanó erőmű miatt.

 18. 13. ejha

  Szerintem ha csinálunk egy kis számolást az elérhető adatokból, és összeszámoljuk az angolszász, német, holland stb hódítások áldozatait a mediterrán népekével, akkor magasan az északi a nyerő. A spanyolokhoz nagyvonalúan hozzá lehet vágni a Habsburgokat, mert az amerikai hódítások idején ők adták a királyokat…
  Nem véletlen ám, hogy mindenkinek viszket a háta, amikor különböző összehasonlítások vannak nemzetek, csoportok szerint…

 19. 20 RJ: Pont erre szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy előbb nézel szembe a maláriával, szúnyoginvázióval, vírusokkal, éhínséggel, mint leolvadna, és nyakadba robbanna a paksi erőmű, mert ez a veszély ott – ha eddig ideiglenesen is (pár év távlat) – kezelve van.

 20. Attila.
  Azért az indiánok is mészárolták és meg is ették egymást rendesen. Nem hiszem, hogy az agressszió népfüggő.

  A legrendesebb nép, amúgy, az Eszkimó. Ott legalább az asszonyt megprütykölheted, utána csapja szét a fejed a férfi egy fókasípcsonttal. 🙂

 21. 23:
  Ezt rosszul tudod sakkmatyi. Az eszkimóknál a házigazda felkínálja az asszony ölét, mert kevés az élelem, azt nem szívesen ad. Az asszony pedig nem kopik el. 😀

 22. 21: És az ókori asszír, egyiptomi, perzsa, makedón stb hadjáratokat beszámítottad a déliekhez?
  Vagy a muzulmán arabok és törökök hódításait, gyilkolászásait?
  No persze cserébe az északiakhoz adhatjuk a mongolok „eredményeit” is. Bár a magát Dzsingisz utódnak valló Timur Lenk a déli területeken verbuvált hadaival irtotta végig a környéket.
  A maják és az aztékok megint a déliek kill counter-ét pörgetik, és ők se voltak szívbajosak, ha leigázásról volt szó…
  Szóval hogy az északiak vagy a déliek a gyilkolászósabbak, az csak attól függ, épp melyik időszakot és melyik térséget vizsgálod, és milyen eredményt akarsz kihozni…

 23. 24 Tibor Bá’

  Úgy tudom, azért adták oda az asszonyt, mert kellett az idegen vérvonal, mert elég beltenyésztettek.

 24. 26.Igazad lehet Mátyás.Találtak szőke kék szemű eszkimókat is a XIX.században.A beltenyésztettség ellenére állítólag a föld legegészségesebb emberei.Tuti nem kapsz trippert Eszkimónétól.

 25. 27: biztos baromi egészségesek, de a várható élettartamuk kevesebb, mint a magyaroké…

 26. 28 Avatar

  „biztos baromi egészségesek, de a várható élettartamuk kevesebb, mint a magyaroké…”

  Vigyünk ki egy magyar lakótelepi csapatot hozzájuk, és majd a végén tárgyaljuk újra ezt a kérdést ! 🙂 🙂

 27. 27 Kuburtyók

  „Tuti nem kapsz trippert Eszkimónétól.”

  Ebben tévedsz! Kapsz, de csak karácsonyra, mert ez náluk olyan ritka, hogy ajándéknak számít. 🙂

 28. 29. Technomuzsik
  „Vigyünk ki egy magyar lakótelepi csapatot hozzájuk, és majd a végén tárgyaljuk újra ezt a kérdést !”
  Lehet, hogy az eszkimók sem érvényesülnének könnyen egy itteni lakótelepen. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük